Palasin 15 v tauon jälkeen rakkaan harrastukseni pariin ja heti törmäsin väittelyyn "oikeasta" puolustustaktiikasta.
Tottakai on erilaisia tapoja,mutta kysymykseni kuuluu, että miten yleisesti 4 ja 5 paikat toimivat (ja luonnollisesti vastaavasti peilukuvana 1 ja 2) hyökkäyksen vastaanotossa kun hyökkäys tulee 2 kulman laidasta. Eli 5 hakee torjunnan reunasta "sektorin" ja sijoittuu lähes rajalle ottamaan iskua. 4 jossakin 3 metrin rajan pari metriä rajasta keskelle ja ottaa taitot ja heitot torjunnan taakse siihen suuntaan? Vai?
Löytyykö oikeaa asiantuntemusta?
Kiittäen!
Puolustustaktiikasta
6
5610
Vastaukset
- Slind
Näin meille opetettiin:
5-paikan pelaaja tulee sektoriin puolustamaan, sellaiseen kohtaan että jos pallo tulee ylemmäksi kuin hihalyönnille, se menee sivurajasta pitkäksi, ja 4-pelaaja tulee vastaavasti puolustamaan niin lähellet 5:sta, että he ylttävät koskettamaan toisiaa hartijoihin. Tietysti tämäkin sijoittuminen riippuu täysin torjunnan paikasta.- Slind
Sen verran lisäystä että jos torjunta ottaa kiinni viivan, niin silloin vapaa verkkomies ja ristikkäinen takamies sijoittuu kuten edellä mainittu, mutta torjunnan takana oleva takamies nousee hakemaan jujut läheltä verkkoa, ja pussin pohja taas menee puolustamaan torjunnan takana olevaan takakulmaan.
- Nestori
Slind kirjoitti:
Sen verran lisäystä että jos torjunta ottaa kiinni viivan, niin silloin vapaa verkkomies ja ristikkäinen takamies sijoittuu kuten edellä mainittu, mutta torjunnan takana oleva takamies nousee hakemaan jujut läheltä verkkoa, ja pussin pohja taas menee puolustamaan torjunnan takana olevaan takakulmaan.
..opetettiin jo 1968 kun aloittelin lentopallon peluuta. Silloin pussi oli luonnollinen puolustusmuoto. Tosin ei sitä ei sillä nimellä tunnettu. Laitamies nousi aina torjunnan taakse ottamaan jujut ja lyhyt. Muut takakenttämiehet ikäänkuin kiersivät paikkaamaan aukijäänyttä nurkkaa samalla kun torjunnasta vapaa etumies laskeutui alemmas ottamaan viistot lyönnit.
Joku "kuutos-puolustusjärjestys" oli aivan uutta ja jotain ennenkuulumatonta kun siihen ensikerran törmäsin 70-luvun alussa. Se merkitsi ketterämpää 6-pelaajaa, jonka tuli liikkua 3 m:n viivan tuntumassa pelin ja pallon mukaan edestakaisin. Valmentaja antoi moitteita jos 6-pelaaja "makasi" liian ylhäällä torjunnan varjossa. Etäisyys piti olla juuri sellainen että lyhyet jujut olivat tiikerisyöksyllä nostettavissa peliin. Muuten mihin ne (tiikerit) ovat kadonneet nykylentopallosta?
Sittemmin 6-ryhmitys yleistyi ja on nykyään se ns. "helpompi" asetelma kun taas pussin pelaamista pidetään tätänykyä vaikeampana.
Kun ensimmäisen kerran näin mestaruussarjan peliä (Kaje-Rateko) joskus 1970-73, en aivan tarkkaan saanut selville kumpaa "järjestelmää" kentällä olevat joukkueet pelasivat.
Takakentän pelaajat näyttivät odottavan hyökkäystä rivissä lähellä takarajaa sen kummemmin paikkaa vaihtamatta ja tilanteen mukaan jokainen noukki lyhyetkin pallot edestään aina kolmen metrin viivalle saakka. Kolmas etumies, silloin kuin ei mennyt kolmanneksi torjujaksi laskeutui kyllä hieman alaspäin. Tietysti pelaajien liikkuvuuskin oli tuolla tasolla aivan eri luokkaa kuin alasarjoissa.
Niin tuo kolmen miehen torjunta oli silloin jotain uutta. Ainakin minulle. Muutenkin torjunnan toimintamahdollisuuksia oli parannettu. Olihan vasta muutama vuosi aikaisemmin eli joskus 60-luvun alkupuolella sallittu torjuntakosketus jo vastustajan puolella verkkonauhaa. Aiemmin se oli virhe.
- Rocky
Ite pelaan lentopalloo ja mulle on ainakin opetettu, että puolustustilanteessa 4 paikan pelaaja menee kolmen rajan tuntumaan ja ottaa siihen tulleet pallot, ellei ole kyseessä torjuntatilanne. Ja 5 ottaa sektorin eli
torjunnan vierestä, eikä takaa. Sama juttu sitten 1 ja 2 paikoilla. 6 ottaa sit joko pussinpohjan eli on siellä ihan kentän takarajalla ja ottaa sinne tulleet pallot. Tai sit se pelaa vähän lähempänä ja ottaa jujut torjunnan takaa jne. - peluri
jos torjunnalla raja auki, hakee 4-paikan pelaaja jujut torjunnan takaa. Jos raja kiinni, 1-paikka hakee jujut rajasta torjunnan takaa ja 4-paikka laskeutuu puolustamaan 5-paikan pelaajan viereen (n.3-metrin rajan taakse). Pitää toki auttaa viistoon suunnatuissa jujuissa. Etäisyys n. metri sivurajasta keskelle ja n. metri 5-paikan pelaajasta verkolle.
- Hubert
Homma riippuu ihan siitä, miten joukkueessa homma sovitaan. Faktaa on kuitenkin se, että jokaista paikkaa ei pystytä peittämään.
Ranskan maajoukkue, jota pidetään maailman parhaana puolustuspelaamisen maana, pelaa liberonsa Hennon johdolla ns.linjapuolustusta, jossa takakentän pelaajat puolustavat linjassa noin 7 metrissä. Tämä tuntuu ainakin heillä toimivan. Ja siinä mielessä voisi ottaa mallia jokaiseen systeemiin, että ykköshyökkäystä puolustettaessa ei mielestäni ole mitään järkeä mennä "perinteisesti" seisomaan siihen kolmen metrin viivalle odottelemaan.
Mutta kuitenkin, homma riippuu siis siitä, miten joukkueessa sovitaan. Taktiikka, millä milloinkin kannattaa lähteä puolustamaan riippuu tietysti taas omasta joukkueesta, omasta syöttötaktiikasta ja vastustajasta.
Kysymykseen voisin kuitenkin antaa yhden vinkin, miten asian voisi toteuttaa. Eli jos torjujat sopivat pitävänsä rajan kiinni kakkospuolella, siirtyyä 4 ja 5 sektoriin, kutonen takarajalle hakemaan käsistä, päältä ja välistä tulevat, ykkönen tulee lähemmäksi ja saa peippivastuun. Tyhjiä kohtiahan tässäkin jää, sille ei voi mitään. Jos taas torjunta jättää rajan auki, siirtyy ykkönen kauemmas vartoileen kovia lyöntejä, neloselle peippivastuu.
Että näin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1024467Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/743821197- 1861052
Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1091032Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna83913Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.47901- 64891
Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk10847- 64846
Onko se niin
Että meillä molemmilla on niin isot egot ettei voi alentua myöntämään kuin tykkää toisesta64816