Mitä tehdä tälläiselle metsälle

hommiatiedossa

Edellisen sukupolven rästejä löytyy reilu kahden hehtaarin alue, joka on "jätetty luontaisesti uudistumaan". Nyt siinä on ehkäpä joku 5 metrinen ylitiheä lehtipuu metsä, jossa on koivua ja sitten "roskapuuta" eli varmaan pajua, leppää ja haapaa. Koivua näyttäisi olevan sen verran paljon, että siitä saisi tarpeeksi tiheän koivikon. Sitä en tiedä mikä on hies-raudus koivujen suhde.

Lehtipuun alla näyttäisi nyt olevan myös kohtuu paljon pientä noin puolimetristä kuusenalkua.

Kannattaako tuosta nyt tehdä koivikko vai parturoida nekin pois ja lähteä noita kuusia kasvattamaan? Koska nuo kuuset ovat vielä noin pieniä niin ne ei varmaan vielä ole menneet "piloille" eli sopeutuneet kasvamaan hitaasti varjossa?

20

379

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 78597499874

      Itse yrittäisin koivikkoa, kun sitä mittaa on kuitenkin jo se 5 metriä. Mikä lie kuusten kunto? Puolimetrisistä jurottajakuusista ei välttämättä metsää tehdä. Jos vuotuinen kasvu näillä kuusilla on ollut muutama sentti/ vuosi luokkaa ne ei oman kokemuksen mukaan siitä enää virkoa. Mutta jos kuuset ovat esim. noin metrisiä ja tuoreimmat vuosikasvut ovat esim. 10 sentin luokkaa voivat ne hyvinkin virkistyä valon vaikutuksesta ja lähteä kunnon kasvuun. Jos päädyt koivikkoratkaisuun niin jätä reilusti niitä parhaimpia kuusia... saahan ne koivut siitä päältä pois jos kuuset riehaantuvat hyvään kasvuun.

    • melkpoineneroitäsuomeen

      Kainuussa suurin osa tyvilahoa kitukasvuista puuta mikä ei tee kuin oksia poltto olisi
      paras ratkaisu koska ei ole tehty minkäänlaisia kunnostus töitä 1940 luvun jölkeen.

    • hommiatiedossa

      Kiitos, täytyykin tarkemmin katsoa noiden kuusien vuosikasvujen pituutta niin voi päätellä missä tilassa ovat.

    • koivikkovaan

      Tee vaan siitä koivikko, kun kerta koivut ovat jo kasvaneet niin suuriksi. Vaikka onkin hieskoivua varmaan suurelta osin, niin saat siitä hyvän koivikon varsin nopeasti ja tiliäkin. Raivauksen jälkeen koivu kasvaa nopeasti kuutioita.

    • Näillekinmaksetaan_tukia

      Maapohja ja valoisuus ratkaisevat mitä siinä kasvaa jatkossa

    • Koivusta harvemmin saa muuta ku kuitupaskaa ellei polttopuita tee jolloin arvo moninkertaistuu. Ite laittaisin koivut harvaan ja kuuset alle kasvamaan, jotka jossaki vaiheessa innostuu kasvamaan. Ku alkaa kunnolla kasvaa niin koivut polttopuiksi ja kuuset kasvaa joskus tukeiksi.

    • metsäkiittää

      Älä tee mitään niin sinulla on muutaman kymmenen vuoden päästä oikea satumetsä. Siitä on silloin iloa itsesi lisäksi myös muille luonnossa liikkujille ja metsäluonnolle. Moni pilaa metsänsä noilla turhilla "parturoinneilla".

      • taasjokudille

        Satuilija ole itse satuinesi! Tuollaisessa satumetsässä kukaan viihdy, missä ei ole mitään tehty, on sellainen ryteikkö, ettei kulkemaan pääse. Harventaen sitä tehdään tiliä ja saadaan aikaiseksi kunnollinen metsä luonnossa liikkujille.
        Ei metsää voi pilata harvennuksilla ja parturoinnella. Hoidetuissa metsissä luonnossa liikkujat juuri liikkuu, ei niihin rytöikköihin kukaan halua mennä.


      • Metsäänmenossa

        Koivikko ei kuulu olla tiheä. Minä harventaisin koivikon melko harvaksi. Leppää jättäisin sekaan. Kuusentaimet menestyvät parhaiten puolivarjossa koivujen alla.


      • RahatMetsänomistajalle

        Jos satutonttu antaa rahaa maanomistajalle sen verran, mitä pari hehtaaria hyvin hoidettua metsää tuottaa yhden mies sukupolven aikana eli metsän tuotolle, mitä metsänomistaja siitä saa kuusitukkina, koivutukkeja, polttopuun myyntituloina.
        Ne pitää laskea kumpanakin tulona tukkipuun myyntinä ja puiden polttopuun myyntituloina, kun ei sitä tiedä kumpana metsänomistaja puunsa aikanaan sitten tulee myymään.
        Jos metsä tulee satuiluun, niin rahat metsänomistajalle täytyy maksaa heti alkuunsa, että ne saa myös tuottamaan, eikä vasta sitten, kun metsänomistaja on 90 vuotias ja metsä hakkuukypsää, koska eihän se metsä anna tuottoa hoitamattomana ryteikkönä, mitä satuilija toivoo.


      • joppaondemari

        Satutonttu tunnetaan myös nimellä Metso-ohjelma. Jos alue kelpaa suojeluun, niin puustosta (halutessaan voi toki myydä myös maapohjan) saa täyden korvauksen, ja vieläpä verovapaasti.

        Myös esim. Luonnonperintösäätiö ostaa oikeasti paljon luontoarvoja sisältäviä palstoja erittäin kilpailukykyiseen hintaan suojeltavaksi. Jopilla on vain monotonisia puupeltoja, joten ei kannata vaivautua.


    • nointehtiinaapurissa

      Älä tee mitään niin sinulla on muutaman kymmenen vuoden päästä oikea satumetsä.///
      juu ja sitten tulee ns. luonnonsuojelijat ja panettaa metsan hakkuukieltoon,,sitten vasta omistajaa jurppii..eli hakkaa pois niin palajon,,kun kykenet

      • naapurissasiasuujoppa

        Jos tavoitteena on oikea satumetsä, niin ei varmaan olekaan tarkoitus laittaa sitä sileäksi. Nyt niitä valoja päälle saatana!


      • tgjgöoyöi

        Jeps myös harjunsuojelusta oli jotakin vihiä ja nopsaan myös sitten aukoksi.Jos kantoa löytyy niin talousmetsää.


    • persjärvi

      Jep: isoimmat rauduskoivut jättäisin kasvamaan isolla välillä. 2-3 m välilä ainakin.
      Ja kuuset tietysti jättäisin kaikki kasvamaan sinne alle.
      Kaikki paskapuu pois sieltä lepät haavat pajut hieskoivut pihlajat
      Siitä sa a vielä komean ite tein tänä kesänä just vastaavanlaisen työn tuli hyvä koivikko kuusta alla

      • munakko

        Ei kauaa tarvi oottaa kun voit siitä jo hakata harvennushakkuun koivua
        se kasvaa perkeleen nopeasti


      • metsässätänäänkin

        muuten hyvä mutta 3,5-4,5 väleiv koivut noin 8 metrin pituisina muten ovat tiheässä


      • usususkonjatototoivon

        Ja sitten kuin nämä ammattimetsänhoitajat ovat lopettaneet minä voinenkin jatkaa, kuusimetsäsi tarvitsee valitettavasti sitä koivua ja leppää kaveriksensa tälläinen nuorimetsä vaan tarvitsee koivun ja lepän juuria kasvaakseen se löytyy kyllä metsänhoidon ohjeista. paras metsä onkin sekametsä ja hakkuutapana isojen puiden poisto jolloin hakattavaa löytyy aina.


      • harsijathaistakoonvitun
        usususkonjatototoivon kirjoitti:

        Ja sitten kuin nämä ammattimetsänhoitajat ovat lopettaneet minä voinenkin jatkaa, kuusimetsäsi tarvitsee valitettavasti sitä koivua ja leppää kaveriksensa tälläinen nuorimetsä vaan tarvitsee koivun ja lepän juuria kasvaakseen se löytyy kyllä metsänhoidon ohjeista. paras metsä onkin sekametsä ja hakkuutapana isojen puiden poisto jolloin hakattavaa löytyy aina.

        Kaikkein isoimpia ja komeimpia puita ei tosin hakata kuten entisaikojen paskaharsintamenetelmässä, vaan ne jätetään siementämään mahdollisimman pitkäksi aikaa.


    • noinseluontohoitaa

      kattokeehan mettiä itärajan pinnassa siellä ol 'avohakkuita' monin paikoin n75 vuatta sitte..luanto on ite uudistanut kaiken,,ja maassakin on erilaista mineraaleja runsaasti,,kuten nikkeliä rautaa ja lyijyä..etupäässä idän suunnalta puhallettuja..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 143
      4048
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      111
      3662
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2565
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1619
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1523
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      89
      1483
    Aihe