Kannattaako metsähoitomaksu maksaa?

Epätietoinen.erkinpoika

Olen saamassa isovanhemmiltani metsätilan perintönä. Tarkoituksena pitää se suvun hallussa. Kysynkin viisaammilta, että kannattaako maksaa metsänhoitomaksu ja jos, niin mitä etuja sillä saavuttaisin?

128

6009

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • metsänomistajat

      Maksa metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu. Pyydä sitten mhyn metsäneuvoja metsäkäynnille. Saat neuvoja ja voit kysellä häneltä mitä tahansa. Saat selville onko puustossa hakattavaa tai kiireellisiä hoitotarpeita. Mhyt ajaa metsänomistajan etuja. Pakollista metsänhoitomaksua ei enää ole.

    • mietipäite

      Ja samat neuvot saat metsäkeskuksesta ilman jäsenmaksua. Käy myös katsomassa metsätiedot metsään.fi- palvelussa.

      • metsäammattilainen

        Etpä saa Metsäkeskuksesta (jonka päätehtävä on myöntää valtion tuet ja valvoa metsälakia) apua puukaupan tekoon, eivätkä he tee sinulle leimikkoa puunmyyntiä varten. Nämä palvelut saat mhy:stä. Toki Metsäkeskus antaa neuvoja mm. puronvarren hakkuista ja muista luontokohteista.


      • ccggggg

        Syvä osanottoni saat ainakin hirveät menot jos et muuta


      • kokemustaonjoo

        Ja suvun vihat niskaan jos ei homma mene niin kuin ne haluaa


    • ajat.muuttuu

      Metsänhoitomaksu ei ole pakollinen maksu. Minä kuten monet muutkin eivä nää mitään järkeä maksaa metsänhoitomaksua. Kannattaa rekisteröityä ilmaisen metsaan.fi palvelun käyttäjäksi. Sinne Metsäkeskus kerää tietoja sinunkin metsistä ja opastaa niiden hoidossa. Metsänkäyttöilmoitukset, kemera avustukset ym., ym. saat ilmaiseksi ko. palvelusta johon voit kirjautua henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. On sitten oikeestikin tosi yksinkertainen palvelu käyttää ihan kansakoulupohjalla. Ei metsähoitoyhdistystä tarvita enää metsänomistajia rahastamaan.

      • Anonyymi

        Kiitos tiedosta.


    • OlenJäsen

      Jos et halua metsästä tuloja, niin älä maksa. Jos tila on hyvin pieni eikä metsässä ole hakkuu- tai hoitotarpeita, älä maksa. Mutta jos mietit, saako metsästä tuloa tai onko hoitotarpeita, niin mhy auttaa jäseniään niissä asioissa ja jäsenmaksu voi hyvinkin kannattaa. Maksu on kumminkin pienenmpi kuin jonkun lehden tilausmaksu ja lehden tilaaminen ei sinulle tuloja tuo.

      • EI.mhy.jäsenyydelle

        Väittäisin, että metsäni tuottavat todella hyvin. Luulenpa vaan, että jopa paremmin kuin sinulla "Olen jäsen" nimimerkillä kirjoitteleva. Jokainen euro jää kotia kun en maksa sentin latia turhasta. Ensimäisenä karsin pois TURHAT METSÄNHOITOMAKSUT. Minä en ole saanut perintönä metsiä, vaan olen ostanut metsäni itse tienaamillani rahoilla. Minun kohdallani on ollut pakko käyttää järkeä metsätalouteen liittyvissä asioissa, muuten en olisi metsänomistaja.

        Minä väitän tietäväni mistä puhun! Turha on tulla kultalusikka suussa syntyneiden ohjeistamaan metsätalouteen liittyvissä asioissa. Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajia rahastava yhdistys, tietäisin kyllä kertoa uskomattomilta kuulostavia esimerkkejä asiaan liittyen!


      • Anonyymi

        Voi hyvänen aika. Etsi parempia vaihtoehtoja. Tietävät oikein.


    • Havutukki

      Kannattaa jos haluat pitää omaisuudestasi huolta. Mutta odota toki, että olet sen metsän saanut omistukseesi. Jäsenmaksulla saat neuvoja metsän hoitoon.

      • viisas.neuvo-kiitos

        Tuo on tärkeä tieto ja huomio, "odota että olet saanut metsän omistukseesi". Kiitos "Havutukki" nimimerkille. Huomasin tuossa eilisellä maakuntamatkalla yhden tosi mahtavan aarniometsän, taisi kyllä kuulua kansallispuiston alueeseen. Pitääkin käydä kysymässä metsänhoitoyhdistykseltä onko se minun ja jos ei, niin kauanko minun pitää odottaa että saan sen omistukseen...heh.


    • elämäeletty

      Ehdottomasti kannattaa, sama jos kysyisit että kannattaako tienata rahaa.

      • JÄRKIAJATTELUA

        Rahaa kannattaa tienata... siitä ollaan samaa mieltä. Mitenkäs sitä muuten elantoaan rahoittaa ja laskuja makselee.

        METSÄNHOITOMAKSULLE KIITOS EI !


      • elämäeletty

        Eli kasvattaa sitten risuja röpeikössä, turha odottaa sitten puittensa myyntiä tulevaisuudessa.


      • tää.on.nääs.tosi
        elämäeletty kirjoitti:

        Eli kasvattaa sitten risuja röpeikössä, turha odottaa sitten puittensa myyntiä tulevaisuudessa.

        Mettää kannatta käydä hoitamas, mut ittekki oon sitä mieltä että ei siin mettänhoitoyhdistystä tarvita. Puu osaa kasvaa ittekseenkin iliman yhdistyksiä ja rahaa tuloo enemmän nääs kun saa pitää kaikki omas pussis


      • elämäeletty
        tää.on.nääs.tosi kirjoitti:

        Mettää kannatta käydä hoitamas, mut ittekki oon sitä mieltä että ei siin mettänhoitoyhdistystä tarvita. Puu osaa kasvaa ittekseenkin iliman yhdistyksiä ja rahaa tuloo enemmän nääs kun saa pitää kaikki omas pussis

        No, juu, oikeassa olet, päivitettyäni tietouttani nykyaikaan, niin juu, huomasin että eipä tuota kannata maksella.

        Joten, älkää maksako missään olosuhteissa metsähoitomaksua!


      • mehtäpoliittinen_kanta
        elämäeletty kirjoitti:

        No, juu, oikeassa olet, päivitettyäni tietouttani nykyaikaan, niin juu, huomasin että eipä tuota kannata maksella.

        Joten, älkää maksako missään olosuhteissa metsähoitomaksua!

        Yksittäinen metsänomistaja ei yhdistystä toki välttämättä tarvitse. Se on vaan niin, että pohjolan perällä oleva syrjäinen ja routainen Suomi ei olisi metsätalouden mallimaa ilman yksityismetsänomistajien etua ajavaa yhteenliittymää. Suomen metsämahti ei ole syntynyt sattumalta, vaan se on vuosikymmenien työn tulosta, jossa yksityimetsätalouden edistäjillä on teollisuutemme rinnalla ansionsa.


    • Uunoilemaan

      Ymmärrätkö metsästä tai sen hoidosta MITÄÄN ? Tuolla on merkitys mitä palveluita tarvitset .

    • heille-tulee-hyvä-Joulu

      Kannattaa olla mhy:n jäsen varsinkin jos tuntee olevansa metsänhoidon päälle ymmärtämätön ja peukalo keskellä kämmentä oleva tumpelo:) Mutta siinä tapauksessa on kyllä mielestäni pohdinnan, että kannattaako omistaa metsää lainkaan? Ehkä olisi järkevämpää myydä metsät maapohjineen sellaisille jotka niistä ymmärtävät, kuin että antaa mhy:n pissata silmään.

      Esim. kun metsänomistajana mietit puukauppaa, hoitotöitä, uudistustöitä, ym. kannattaa ottaa yhteyttä metsäyhtiöiden metsäasiantuntijoihin. He ovat ammattilaisia ja tekevät metsänomistajalle kaikki konsultointiin liittyvät työvaiheet ilmaiseksi.

      Opastin tänä syksynä erästä neuvostani vaarin ottanutta herrasmiestä metsäasioissa. Kyseinen henkilö oli miettinyt puukauppaa ja eikä tiennyt oikein kuinka toimia päästäkseen parhaaseen lopputulokseen. Neuvoin häntä soittamaan neljälle puutavarayhtiöiden metsäasiantuntijalle. Kyseiset ammattilaiset kävivät tutustumassa kohteeseen ja sieltähän niitä tarjouksia ropisi niin että metsänomistajan suu naurusta väsyi:) Sieltähän se ostajakandidaattikin löytyi ja korjuu tuli tehdyksi mielestäni esimerkillisen hyvin. Kävin itse katsomassa työn jälkeä hakkuukohteessa. Harmi vaan kun Mhy ei saanut vetää euroja välistä, vaan metsänomistaja sai pitää kaikki metsärahat itsellään:) Kyseinen herrasmies oli minulle tosi kiitollinen ja hyppi onnesta kiljuen, onnistuneen metsäkaupan vuoksi:)

      • HyvveäJoulua

        Näi minnäi oon monelle sanonna että mitä niille turhille välkäsille maksamaa, Myö ollaa emännän kansa tuumattu että nyt karsitaan turhat maksut ja heretään kannattamasta mehtäyhistystä.


    • Seisoisko

      Lestojen suojatyöpaikka,jos tätä kannattaa niin silloin järkevä heitää almuja.

    • Joopajooos

      Maksa vain metsänhoitomaksu, siis mikä helvetin "metsänhoitomaksu"? Lessujen elatusapu. Et saa kyseisen jäsenmaksun suorittamisesta mitään hyötyä, laskuja tulet saamaan ovista ja ikkunoista toimenpiteiden suorittamisesta.

    • Metsästäelävä

      Minun kannattaa maksaa mhy:n jäsenmaksu. Ainakin yhdestä syystä: puukauppatarjousten vertailu ilman tietokoneohjelmaa ei onnistu, kun mitat, katkontaehdot ja ostajien katkontakäytänteet ovat muuten liian vaikeita vertailla. Tuossa asiassa ei riittävästi auta metsäalan korkeakoulutukseni, ei edes vuosikymmeniä kestänyt ei satojen metsähehtaarieni hoitokokemus eikä intohimoinen metsäasioiden harrastaminen. Metsäsuunnitelmapaperit teen itse ja leimikot pystyn suunnittelemaan, puukauppatarjoukset voin pyytää, mutta tarjousten luotettava vertailu ja ajantasainen firmojen katkontatilaston tunteminen ovat ongelmia. Näiden tiedon merkitys voi olla jopa useita euroja myytyä kuutiota kohti. Minun kannattaa maksu maksaa, koska en halua nuukana säästää väärässä paikassa. Yhtään euroa ei kannata tuhlata, mutta jos haluaa hyvin tuloja, joutuu pikkuisen investoimaankin. Mutta se on ok, että jollekin toiselle muutama kymppiä vuodessa on turha raha. Varsinkaan jos metsästä ei halua tuloja.

      • EiMhy

        HÖPÖ, HÖPÖ! Täyttä roskaa kirjoittelet nimimerkillä "Metsästäelävä". Luuletko että tuollaiset valheet uppoaa valveutuneisiin metsänomistajiin? Yleensä metsäyhtiöillä on niin suuri ero hinnoissa että apteeraus ei merkitse niin suuria että sillä merkitystä olisi. Mhy:lle kun maksaa joka ikisestä motista palkkion ja sitten he tuskin käyvät leimikolla koko korjuuaikana, niin se on turhaa rahastamista! Kannattaa harkita pelleksi heittääntymistä ja joutavien löpinöiden kirjoittelua tänne keskustelupalstalle. Täällä liikkuu asioista ymmärtäviäkin metsänomistajia!


    • toimintaantyytymätön

      Ei, ei ja ei missään nimessä turhia maksuja enneä yhtään metäomistajille. Tuleva metähoitomaksulasku joutaa takansytykkeeks.

    • kyrsäjooseppi

      maksa ihmeessä muuten satoasi ei siunata.lessupoljennossa kulkee mhykeskustasuomi.

    • mehtästä

      Mutta yllä kirjoitukset todistavat se usein todetun tosiasian, että metsänomistajat aliarvioivat katkonnan vaikutuksen puukaupassa. Tuijottavat vain yksikköhintaa eivätkä ymmärrä, että metsäfirman etu on katkoa puu oman etunsa eikä metsänomistajan edun mukaisesti. Mutta kun kilpailutettujen tarjousten korkein puun yksikköhinta ei välttämättä anna suurinta lopputiliä metsänomistajalle, vaikka moni niin luulee.
      Suora lainaus lehtiartikkelista Savomaa-lehdestä: "Keskimääräisessä puukaupassa tukin katkonnan vaikutus on peräti 1500 euroa eri ostajien välillä. Sijoittamalla puukaupan toimeksiantoon esim. 0,50 euroa kuutiolle saa aina vähintään omansa takaisin ja lähes poikkeuksetta kilpailuttamisen ja katkonta-aineiston hyödyntämisen kautta moninkertaisesti."

      Itse en halua olla kartellisyytteissä olevien firmojen asiantunteumuksen varassa. Niiden tavoite on korkea voitto ostamalla puu mahdollisimman halvalla metsänomistajalta. Periaatteessa on todella hyvä, että metsänomistajilla on heidän itsensä muodostamia yhteenliittymiä valvomassa vastapuolella olevaa puunostajaa vastaan. Toki olisi mukava, jos joku hyvää hyvyyttään ilmaiseksi auttaisi metsänomistajaa, mutta jonkun on neuvojan palkka maksettava. Ilmaista lounasta ei ole, tässä ajassa. Voisi mhy yhä parantaa palveluaan ja painetta heille siihen on toki luotava.

      • puhutaan.totta

        Kyllä naurattaa kommenttisi "Mehtästä" nimimerkki. Puhut niin kuin sinulla ei olisi alahuulta lainkaan. Siis ihan naurettavan lapsellisia ja ala-arvoista metsänhoitoyhdistyksen porukoiden puolustuspuheita koko katkonta hölötykset. Ettekö tosiaan keksi parempia selityksiä mhy:n puolustamiselle?

        Nykyisin suurin osa leimikoista korjataan koneellisesti moto-ajokone ketjulla. Mitä merkitystä katkonnalla on esim. ensiharvennuskohteilla-ei yhtäkäs mitään. Suurin osa puutavarayhtiöistä katkaiseen 6 cm:n latvaläpimitan täyttävältä kohdalta ja siinä ei ole katkonnalla mitään merkitystä.

        Väljennys- ja päätehakkuu leimikoilla katkonnalla on jonkinverran merkitystä, jos metsässä tehdää korjuutyö niin että katkaisukohdat tarkkaan harkitaan. Näinhän se oli ennen kun tukkeja korjattiin mies/moottorisaha työnä. Nyt ajat ovat muuttuneet ja korjuutyöhön on haettu tehokkuutta. Metsänhoitoyhdistyskö se on mielestäsi joku autuaaksi tekevä ja katkontaa valvova toimija? Harhaluulo! Joka motista ottavat rahat ja tuskin metsässä edes käyvät. Suurin työ tehdään siinä kun metsänomistajalta otetaan valtakirjaan nimi jotta päästään rahastamaan!


      • Metsästäelävä
        puhutaan.totta kirjoitti:

        Kyllä naurattaa kommenttisi "Mehtästä" nimimerkki. Puhut niin kuin sinulla ei olisi alahuulta lainkaan. Siis ihan naurettavan lapsellisia ja ala-arvoista metsänhoitoyhdistyksen porukoiden puolustuspuheita koko katkonta hölötykset. Ettekö tosiaan keksi parempia selityksiä mhy:n puolustamiselle?

        Nykyisin suurin osa leimikoista korjataan koneellisesti moto-ajokone ketjulla. Mitä merkitystä katkonnalla on esim. ensiharvennuskohteilla-ei yhtäkäs mitään. Suurin osa puutavarayhtiöistä katkaiseen 6 cm:n latvaläpimitan täyttävältä kohdalta ja siinä ei ole katkonnalla mitään merkitystä.

        Väljennys- ja päätehakkuu leimikoilla katkonnalla on jonkinverran merkitystä, jos metsässä tehdää korjuutyö niin että katkaisukohdat tarkkaan harkitaan. Näinhän se oli ennen kun tukkeja korjattiin mies/moottorisaha työnä. Nyt ajat ovat muuttuneet ja korjuutyöhön on haettu tehokkuutta. Metsänhoitoyhdistyskö se on mielestäsi joku autuaaksi tekevä ja katkontaa valvova toimija? Harhaluulo! Joka motista ottavat rahat ja tuskin metsässä edes käyvät. Suurin työ tehdään siinä kun metsänomistajalta otetaan valtakirjaan nimi jotta päästään rahastamaan!

        Ei ole sinänsä tarve puolustella mhy:tä, koska omat sidokset sinne ovat vähäiset, koska hallitsen monet asiat jopa paremmin paremman metsäkoulutukseni 40-vuotisen metsätalousyrittäjäurani vuoksi. Mutta jutun taso on joillakuilla täällä sellaista, ettei se edes enää naurata. Ehdottomasti kokemattominkaan metsänomistaja ei ole lapsellinen eikä ala-arvoinen, vaan kaiken kunnioituksen arvoinen! Joukossa näyttää toki olevan metsäosaajiakin, joten älköön kukaan ottakmo edellä olevaa henkilökohtaisesti.

        On totta, että katkonnalla ei ole merkitystä ensiharvennuksessa. Mutta metsänomistajan päätulo tulee tukkipuusta päätehakkuussa. Ja siinä katkonta on erittäin oleellista. Muuten arvokas tukki päätyy neljä kertaa halvempana kuitupinoon. Olennaista on katkoa lyhyitä tukkidimensioita eikä vain pitkiä tukkimittoja. Läpimitan katkaisusta ei niinkään ole kyse, eikä se useinkaan vaihtele, vaan tukin pituusmitat ovat käytännössä olennaisinta. Lyhyillä pölleillä rungosta saadaan keskimäärin enemmän hyödynnettyä arvokkaana tukkina ja sekä puukauppasopimuksessa että käytännön katkonnassa pitäisi olla paljon lyhyitä tukkeja.

        Moto katkoo mittalaitteen avulla puun hyvin tarkkaan. Pituudessa on alle 3 cm virhe. Harvoin mittaus tarvitsee korjauksia.

        Mhy saa erittäin hyvän tuntihinnan siitä, kun syöttävät siellä puukauppatarjoukset tietokoneelle ja katsovat, mikä tarjous on paras. Metsänomistaja voittaa sen laskeman avulla isommassa kaupassa tuhansia euroja ja mhy tienaa toimenpiteestä satoja euroja. Tienestiään mhy käyttää toimintaansa ylläpitoon, mm. toimihenkilöidensä palkkoihin. Asiaan perehtymättömän metsänomistajan voi olla vaikea hahmottaa, miksi mhy laskuttaa toimistotyöstä - mutta kun metsänomistajallekin voitto tehdään juuri siten.

        Ilman mhy:tä suomalainen metsänomistaja olisi aika lailla isojen metsätalouskonsernien armoilla. Yli kolmesataa tuhatta keksimäärin hyvinkin ammattitaidotonta metsänomistajaa kolmen ammattimaisen raaka-aineen ostajan talutusnuorassa. On selvää, kuka siinä voittaa ja ketkä häviää, jos metsänomistajalle ei ole tarjolla neuvontaa ja apua.


      • Seisoisko
        Metsästäelävä kirjoitti:

        Ei ole sinänsä tarve puolustella mhy:tä, koska omat sidokset sinne ovat vähäiset, koska hallitsen monet asiat jopa paremmin paremman metsäkoulutukseni 40-vuotisen metsätalousyrittäjäurani vuoksi. Mutta jutun taso on joillakuilla täällä sellaista, ettei se edes enää naurata. Ehdottomasti kokemattominkaan metsänomistaja ei ole lapsellinen eikä ala-arvoinen, vaan kaiken kunnioituksen arvoinen! Joukossa näyttää toki olevan metsäosaajiakin, joten älköön kukaan ottakmo edellä olevaa henkilökohtaisesti.

        On totta, että katkonnalla ei ole merkitystä ensiharvennuksessa. Mutta metsänomistajan päätulo tulee tukkipuusta päätehakkuussa. Ja siinä katkonta on erittäin oleellista. Muuten arvokas tukki päätyy neljä kertaa halvempana kuitupinoon. Olennaista on katkoa lyhyitä tukkidimensioita eikä vain pitkiä tukkimittoja. Läpimitan katkaisusta ei niinkään ole kyse, eikä se useinkaan vaihtele, vaan tukin pituusmitat ovat käytännössä olennaisinta. Lyhyillä pölleillä rungosta saadaan keskimäärin enemmän hyödynnettyä arvokkaana tukkina ja sekä puukauppasopimuksessa että käytännön katkonnassa pitäisi olla paljon lyhyitä tukkeja.

        Moto katkoo mittalaitteen avulla puun hyvin tarkkaan. Pituudessa on alle 3 cm virhe. Harvoin mittaus tarvitsee korjauksia.

        Mhy saa erittäin hyvän tuntihinnan siitä, kun syöttävät siellä puukauppatarjoukset tietokoneelle ja katsovat, mikä tarjous on paras. Metsänomistaja voittaa sen laskeman avulla isommassa kaupassa tuhansia euroja ja mhy tienaa toimenpiteestä satoja euroja. Tienestiään mhy käyttää toimintaansa ylläpitoon, mm. toimihenkilöidensä palkkoihin. Asiaan perehtymättömän metsänomistajan voi olla vaikea hahmottaa, miksi mhy laskuttaa toimistotyöstä - mutta kun metsänomistajallekin voitto tehdään juuri siten.

        Ilman mhy:tä suomalainen metsänomistaja olisi aika lailla isojen metsätalouskonsernien armoilla. Yli kolmesataa tuhatta keksimäärin hyvinkin ammattitaidotonta metsänomistajaa kolmen ammattimaisen raaka-aineen ostajan talutusnuorassa. On selvää, kuka siinä voittaa ja ketkä häviää, jos metsänomistajalle ei ole tarjolla neuvontaa ja apua.

        Ei ole metsästäelävällä mhy jäsenellä kovin korkea tietämys.
        Vaikka koko runko vedetään yhdeksi tukiksi niin moto laskee koko tilavuuden josta metsän omistaja rahan saa.
        Kannattaa ottaa asioista selvää niidenkin jotka olevat mhy.llä töissä(suojatyöpaikassa). :)


      • eivalehdellatoistenpääks

        En voi olla kysymättä sinulta "Metsästäelävä", paljonko sinä saat rahaa ym. korvauksia mhy:ltä siitä että tulet tänne keskustelupalstalle vääristelemää asioita ja puolustamaan Metsänhoitoyhdistystä henkeen ja vereen asti? Jokainen voi nähdä että ethän sinä kirjoittele lähimainkaan totta. Lienetkö joku valehtelija lesta? Tunnen siitä porukasta sellaisia, jotka valehtelee kuolleet konitkin pystyyn ja sitten ihan kirkkain silmin.

        Seuraavassa suora lainaus eo. "puhutaan.tota" nimimerkin kirjoituksesta: Siis ihan naurettavan lapsellisia ja ala-arvoista metsänhoitoyhdistyksen porukoiden puolustuspuheita koko katkonta hölötykset. Kysynkin sinulta, kun olet noin viisas ja kaikki tietävä, niin voisitko kertoa mikä epäkohta sinun puheissasi on kun kirjoituksessasi syytät että joku on jutuissaan nimitellyt jotakuta metsänomistajaa lapselliseksi ja ala-arvoiseksi? Mikäli lukemani oikein tulkitsen ja lukemaani tekstiä ymmärrän, niin joku on kirjoituksessaan luokitellut katkontahölötykset ala-arvoisiksi puheiksi. Toivon että et vääristele toisten kirjoituksia tällä pastalla!


      • Metsästäelävä
        eivalehdellatoistenpääks kirjoitti:

        En voi olla kysymättä sinulta "Metsästäelävä", paljonko sinä saat rahaa ym. korvauksia mhy:ltä siitä että tulet tänne keskustelupalstalle vääristelemää asioita ja puolustamaan Metsänhoitoyhdistystä henkeen ja vereen asti? Jokainen voi nähdä että ethän sinä kirjoittele lähimainkaan totta. Lienetkö joku valehtelija lesta? Tunnen siitä porukasta sellaisia, jotka valehtelee kuolleet konitkin pystyyn ja sitten ihan kirkkain silmin.

        Seuraavassa suora lainaus eo. "puhutaan.tota" nimimerkin kirjoituksesta: Siis ihan naurettavan lapsellisia ja ala-arvoista metsänhoitoyhdistyksen porukoiden puolustuspuheita koko katkonta hölötykset. Kysynkin sinulta, kun olet noin viisas ja kaikki tietävä, niin voisitko kertoa mikä epäkohta sinun puheissasi on kun kirjoituksessasi syytät että joku on jutuissaan nimitellyt jotakuta metsänomistajaa lapselliseksi ja ala-arvoiseksi? Mikäli lukemani oikein tulkitsen ja lukemaani tekstiä ymmärrän, niin joku on kirjoituksessaan luokitellut katkontahölötykset ala-arvoisiksi puheiksi. Toivon että et vääristele toisten kirjoituksia tällä pastalla!

        En saa yhtään euroa metsänhoitoyhdistykseltä. Jäsenmaksua maksan heille 150 euroa vuodessa.

        En ole valitettavasti niin viisas, että ymmärtäisin viestisi loppuosan kysymyksen. Totean vain, että mhy koostuu noin 200 000 metsänomistajasta.

        Mielelläni vastaan, jos on muuta kysyttävää. Metsäasioista on aika kiinnostavaa keskustella!


      • Metsästäelävä
        Seisoisko kirjoitti:

        Ei ole metsästäelävällä mhy jäsenellä kovin korkea tietämys.
        Vaikka koko runko vedetään yhdeksi tukiksi niin moto laskee koko tilavuuden josta metsän omistaja rahan saa.
        Kannattaa ottaa asioista selvää niidenkin jotka olevat mhy.llä töissä(suojatyöpaikassa). :)

        Ongelma onkin se, että rungon tukkiosaa ei tehdä tukeiksi, vaan tukkiläpimittaisesta puusta katkotaan paljon halvempaa kuitupuuta. Pitää siis huolehtia, ettei arvokasta järeää puuta katkota halvemmaksi puutavaralajiksi ja se onnistuu tekemällä tarvittaessa lyhyitäkin tukkipölkkyjä, eikä vain pitkiä, kuten joku ostaja toisinaan tekee. Tämän ymmärtää parhaiten siten, että miettii, kumpiko katkontatapa tuottaa rungon järeästä osasta parhamman tukkisaannon: katkomalla vain yhden mittaisia tullipöllejä vai katkomalla monen mittaisia tarvittaessa. Tietysti katkomalla monen mittaisia, sillä silloin tukkiosan voi optimoida tukkipölleiksi. Rungon kokonaiskuutiomäärä on tietysti aina oikein, mutta rungon arvo voidaan pilata metsänomistajalle epäedullisella katkonnalla.

        Runkohinnoittelu, jossa rungosta maksetaan aina sama hinta katkonnasta riippumatta, on nykyäänkin varsin harvinaista. Yleensä metsänomistajan tilin ratkaisee se, millaisen kuitu- ja tukkijakauman hakkaaja puusta saa tehtyä.


      • Seisoisko
        Metsästäelävä kirjoitti:

        Ongelma onkin se, että rungon tukkiosaa ei tehdä tukeiksi, vaan tukkiläpimittaisesta puusta katkotaan paljon halvempaa kuitupuuta. Pitää siis huolehtia, ettei arvokasta järeää puuta katkota halvemmaksi puutavaralajiksi ja se onnistuu tekemällä tarvittaessa lyhyitäkin tukkipölkkyjä, eikä vain pitkiä, kuten joku ostaja toisinaan tekee. Tämän ymmärtää parhaiten siten, että miettii, kumpiko katkontatapa tuottaa rungon järeästä osasta parhamman tukkisaannon: katkomalla vain yhden mittaisia tullipöllejä vai katkomalla monen mittaisia tarvittaessa. Tietysti katkomalla monen mittaisia, sillä silloin tukkiosan voi optimoida tukkipölleiksi. Rungon kokonaiskuutiomäärä on tietysti aina oikein, mutta rungon arvo voidaan pilata metsänomistajalle epäedullisella katkonnalla.

        Runkohinnoittelu, jossa rungosta maksetaan aina sama hinta katkonnasta riippumatta, on nykyäänkin varsin harvinaista. Yleensä metsänomistajan tilin ratkaisee se, millaisen kuitu- ja tukkijakauman hakkaaja puusta saa tehtyä.

        Tulihan se sieltä :)
        Kyllä jokainen valveutunut metsän myyjä käy mittaamassa kuitukasasta onko mennyt tukkipuuta kuitukasaan.
        Paitsi jos mhy on valvojana, ne ei välitä paskaakaan, nehän on metsäyhtiöiden saappaan nuolioita.
        Varsinkin jos urakoitsia on samaa seurakuntaa.


      • metsäkaukana
        Seisoisko kirjoitti:

        Tulihan se sieltä :)
        Kyllä jokainen valveutunut metsän myyjä käy mittaamassa kuitukasasta onko mennyt tukkipuuta kuitukasaan.
        Paitsi jos mhy on valvojana, ne ei välitä paskaakaan, nehän on metsäyhtiöiden saappaan nuolioita.
        Varsinkin jos urakoitsia on samaa seurakuntaa.

        Hmm... Kuka kävisi mittaamaamassa minun kuitukasastani pölkkyjen päitä, kun kasa on yli 300 km päässä ja en palkkatöiltäni ennätä käväistä hakkuutyömalla? Onko suosituksia, keneen osaavaan henkilöön voisin luottaa? Vai tekeekö konemies minulle ilmoituksen, jos pätkii puuta väärään pinoon? En taida olla ainoa kaupunkilainen, jolla on tämmöinen valvontaongelma.


      • Seisoisko
        metsäkaukana kirjoitti:

        Hmm... Kuka kävisi mittaamaamassa minun kuitukasastani pölkkyjen päitä, kun kasa on yli 300 km päässä ja en palkkatöiltäni ennätä käväistä hakkuutyömalla? Onko suosituksia, keneen osaavaan henkilöön voisin luottaa? Vai tekeekö konemies minulle ilmoituksen, jos pätkii puuta väärään pinoon? En taida olla ainoa kaupunkilainen, jolla on tämmöinen valvontaongelma.

        Kyllä lähes joka paikkakunnalla on todellisia metsäalan ammattilaisia jotka todella valvoo hakkuun pientä korvausta vastaan.
        Ei muutakuin kuukkeli käyttöön.


      • Puukauppa
        Seisoisko kirjoitti:

        Kyllä lähes joka paikkakunnalla on todellisia metsäalan ammattilaisia jotka todella valvoo hakkuun pientä korvausta vastaan.
        Ei muutakuin kuukkeli käyttöön.

        Löytyy metsänhoitoyhdistys korjuun valvojaksi, korvausta vastaan.


      • Seisoisko
        Puukauppa kirjoitti:

        Löytyy metsänhoitoyhdistys korjuun valvojaksi, korvausta vastaan.

        Tarkoitin oikeita metsäalan ammattilaisia.


      • näkemystä
        Seisoisko kirjoitti:

        Tarkoitin oikeita metsäalan ammattilaisia.

        Suomessa on noin 80 itsenäistä metsänhoitoyhdistystä. Jokaisella niillä on erillinen hallinto, joka on metsänomistajista koostuva. Jokaisella on eri johtajat ja eri työntekijät, kaikki koulutettua väkeä. Palvelutarjointa ja hinnastot ovat erilaisia. Ymmärrän hyvin, jos joku on joutunut pettymään johonkin yhdistykseen ja näkee piruja seinällä aina kun kuulee sanan metsänhoitoyhdistys. Kuitenkin toisaalla Suomessa eri yhdistyksellä vastaava palvelu voi olla hyvinkin kohdallaan, sillä ei se tee ammattilaisesta kehnoa, jos hän on töissä mhy-nimisessä järjestössä. "Ei nimi miestä pilaa, jos mies ei nimeä."


      • vahingostaviisastuu
        Seisoisko kirjoitti:

        Tarkoitin oikeita metsäalan ammattilaisia.

        Ja löytyy metsänhoitoyhdistykseltä muitakin palveluja kuin puukauppaan liittyvät palvelut. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että palvelun hinnoittelu on saakelin suolaista. Köyhä ihminen kun jos sortuu yhteistyöhön, niin saapi olla varuillaan ettei joudu vararikon partaalle. En mene ansaan toista kertaa prkl.


    • EivaanJaksa

      Kuten varmaan noista edelläolleista viesteistäkin huomaat,
      niin järkevin ratkaisu olisi pistää koko tila myyntiin heti.
      Jumalaton riesa kumminkin, kuka tommoista taakkaa jaksaa.

    • käry-haisee

      Pitääkö olla lestadiolainen ennen kuin pääsee metsänhoitoyhdistykselle jätkää parempaan duuniin? Jos näin on, niin voisiko joku perustella minulle miksi näin on?

    • Eioopakkomaksaa

      EI OO PAKKO JOS EI TAHO.

    • tavanukkovaan

      Ei misään nimesä kannata maksaa turhii maksuja!

      Metsänomistajan kannattaa käyttää metsaan.fi palvelua netissä. Se on ilmainen palvelu ja helppo käyttää jokkaikisen metsänomistajan. Näet sieltä paljon metsääsi liittyviä asioita. Näet kaikki mitä töitä metsätlallasi pitää tehdä tulevan 5 vuoden aikana. Voit tehä kemera hakemukset ja toteutusilmoitukset, ym, ym...

      • Metsämiete

        Metsään.fi on erinomaisen suositeltava palvelu. Ja tosiaan ilmainen. Mutta varsinkin taimikoiden tiedot voi siellä olla joskus väärin. Tiedot kannattaa tarkistaa metsässä.

        Hoitotoimet kyllä kannattaa. Toki metsä tuottaa tuloa ilman hoitoakin, mutta tekemällä taimikonhoitoja ja hakkuita tuotto nousee puolet isommaksi. Mutta jos ei edes hoidon miettiminen yhtään kiinnosta, niin metsän hoidon voi täysin luovuttaa ulkopuoliselle, toki korvausta vastaan. Silti maksettukin hoito on kannattavampaa kuin metsän hoitamatta jättäminen. Ja jos ei myy puuta olleenkaan, jää tuotot täysin saamatta. Seuraava omistaja kyllä sitten laitaa hakkuusäästöt nurin ja saa siitä rahat.


      • kustannustenpohdiskelija

        Hoitotoimet vaan saattavat tulla tietyillä tahoilla teetettynä huomattavasti halvemmaksi, kuin vastaavanlaiset kohteet mhy:n toimesta teetettynä.

        Olen kuullut vakuuttavanoloisen metsänomistajan kertomana tarinan sellaisista mhy:n tekemistä nuorenmetsän hoitoon liittyvistä töistä, joissa mhy:n tekeminä kustannusarvio on ylittynyt yli 50 %. Voiko tällainen oikeestikin olla mahdollista? Jos joku väittää mhy:n olevan metsäalan ammattilaisista koostuvaa porukkaa, niin eikö ammattilaisten tulisi pitää kiinni ns. ammattiylpeydestä ja päästä huomattavasti tarkempaan kustannusarvion laadintaan? Ei ihme jos metsänomistaja on kokenut tulleeksi petetyksi ja on pahalla tuulella tällaista kohtelua kokiessaan.


      • mehtästä
        kustannustenpohdiskelija kirjoitti:

        Hoitotoimet vaan saattavat tulla tietyillä tahoilla teetettynä huomattavasti halvemmaksi, kuin vastaavanlaiset kohteet mhy:n toimesta teetettynä.

        Olen kuullut vakuuttavanoloisen metsänomistajan kertomana tarinan sellaisista mhy:n tekemistä nuorenmetsän hoitoon liittyvistä töistä, joissa mhy:n tekeminä kustannusarvio on ylittynyt yli 50 %. Voiko tällainen oikeestikin olla mahdollista? Jos joku väittää mhy:n olevan metsäalan ammattilaisista koostuvaa porukkaa, niin eikö ammattilaisten tulisi pitää kiinni ns. ammattiylpeydestä ja päästä huomattavasti tarkempaan kustannusarvion laadintaan? Ei ihme jos metsänomistaja on kokenut tulleeksi petetyksi ja on pahalla tuulella tällaista kohtelua kokiessaan.

        Selvä se, että noin kehnosti hoidetun urakan seurauksena luottamus on mennyt palvelun tarjoajaan. Jatkossa kannattaa palvelun osto kilpailluttaa ja tehdä sopimus sitovasta könttäsummasta. Onneksi en itse ole joutunut pettymään näiden monen vuosikymmenen aikana, vaikka joskus palvelun yksityiskohdissa onkin ollut parannettavaa.

        Kaikista tärkeintä on metsänomistajan kuitenkin huolehtia siitä, että puuta tulee myytyä ja hyvään hintaan, silloin pystyy maksamaan tarpeellisista hoitotoimistakin jotakin. Sanotaanhan, että kirves on myös paras lääke metsälle. Tilaston mukaan metsätalouden kustannusten osuus on kuitenkin keskimäärin vain 18 prosenttia metsätilan liikevaihdosta. Toki puun myynnistä on maksettava myös verot ja mahdolliset lainakustannukset, jos velkaa on tilan hankintaan otettu.


      • tää.on.todella.väärin
        kustannustenpohdiskelija kirjoitti:

        Hoitotoimet vaan saattavat tulla tietyillä tahoilla teetettynä huomattavasti halvemmaksi, kuin vastaavanlaiset kohteet mhy:n toimesta teetettynä.

        Olen kuullut vakuuttavanoloisen metsänomistajan kertomana tarinan sellaisista mhy:n tekemistä nuorenmetsän hoitoon liittyvistä töistä, joissa mhy:n tekeminä kustannusarvio on ylittynyt yli 50 %. Voiko tällainen oikeestikin olla mahdollista? Jos joku väittää mhy:n olevan metsäalan ammattilaisista koostuvaa porukkaa, niin eikö ammattilaisten tulisi pitää kiinni ns. ammattiylpeydestä ja päästä huomattavasti tarkempaan kustannusarvion laadintaan? Ei ihme jos metsänomistaja on kokenut tulleeksi petetyksi ja on pahalla tuulella tällaista kohtelua kokiessaan.

        Kovin epäonnistuneeltahan tuo yli 50 % kustannusten ylittyminenkin vaikuttaa, mutta voin lohduttaa sinua kustannustenpohdiskelija-nimerkki sillä, että vieläkin surkeammin on nuoren metsän hoitotöitä tehty Mhy:n toimesta.

        En voi olla kirjoittamatta tälle keskustelupalstalla erästä metsänhoitoon liittyvää casea, vaikka tiedän tään olevankin hieman epäkorrekti tapa käsitellä asioita. Juttelin menneen kesän aikana kahvikupposen äärellä erään metsänomistajan kanssa metsänhoitoon liittyvistä asioista. Keskustelun aikana juttu meni nuorenmetsän hoitotöihin. Kyseinen henkilö kertoi Mhy:n toimintaan pettyneenä ja suivaantuneena kokeneensa pahoin vääryyttä siinä että kun Mhy:n tekemä kustannusarvio oli ylittynyt yli 100:lla prosentilla nuorenmetsän hoitotöiden osalla. Ko. tapauksessa sekä kustannusarvion laadinta, samoin kuin hoitotöiden tekeminen oli ollut Mhy:n käsialaa. En kirjoita koko tarinaa tälle keskustelupalstalle, mutta mikäli näin on toimittu Mhy:n toimesta, niin ei voi puhua ammattitaidosta ja osaamisesta. Ei ihme jos metsänomistajilta menee lopullisesti luottamus Mhy:tä kohtaan.


    • Hyvää_Joulua

      Kokeneena ja monia asioita metsäalasta tietävänäkin henkilönä voisin antaa yhden neuvon metsänhoitomaksun maksamistä pohdiskelevalle. Laita sekin raha säästöön, joka sinulta menisi metsänhoitomaksuun tai osta vaikkapa joululahja lähimmäisellesi, niin saatte molemmat hyvän mielen. Metsänhoitomaksun maksamisesta ei ole kertakaikkiaan mitään hyötyä...turhaa rahan haaskausta!

    • Metsäpoliitikko

      Metsänhoitoyhdistyksen jäsenyys on vapaaehtoinen eikä yhdistykseen kannata kuulua, jos kokee, että siitä ei ole hyötyä - tosin useimmille muille siitä on kyllä paljonkin etua. Yhdistykset sinänsä ovat Suomessa erittäin tarpeellisia. Netistä löytyy sivusto, jossa visioidaan sitä, millainen olisi tilanne ilman metsänhoitoyhdistystä, jonka jäsenyys maksaan muutama kymppiä, verovähennyskelpoisena. Eli ilman metsänhoitoyhdistystä:

      1. Puukaupassa vallitsisivat villit lait ja metsänomistajille tärkeä puukaupan kilpailu puuttuisi, jonka seurauksena puun hinta laskisi. Metsänhoitoyhdistys on ainoa puukaupaa kilpailuttava organisaatio. Myöskään puunostajan tukin katkontaa ei seurattaisi.

      2.Kiinteistövero tai metsätilamaksu olisi säädetty aikoja sitten, jos metsänomistajien edustajat MTK:ssa ja metsänhoitoyhdistyksissä eivät olisi asiaa vastustaneet. Näistä maksuista ei saisi vapautusta millään perusteilla yksikään metsänomistaja.

      3.Metsäpalveluita olisi vaikeampi saada ja ne olisivat kalliimpia. Metsänhoitoyhdistys ei tavoittele suurta voittoa metsäpalveluilla, ei jaa osinkoja tai korkotuottoja.

      4.Paikalliset metsurit olisi irtisanottu lähes olemattomiin. Metsänhoitoyhdistys on merkittävin paikallisten oman kunnan ja kylän metsurien työllistäjä.

      5.Teollisuutta olisi vähemmän, koska metsien tuotto olisi heikompi. Taimikonhoitorästit olisivat paljon pahemmat.

      6.Hirviongelma olisi Ruotsin tasoa, eli paljon vakavampi.

      7.Rajoittavia kaavoja olisi enemmän.

      8.Suojelu- ja ympäristönormit olisivat tiukemmat. Vapaaehtoista metsien suojelumallia ei olisi, vaan vielä nykyistäkin enemmän pakkosuojeluohjelmia.

      9.Metsälaki ei olisi metsänomistajalähtöinen vaan rajoittava ja suojelupainotteinen.

      10.Puutavaranmittauksessa heikomman suoja olisi vajavaisempi

      11.Metsänhoitoon kannustava tukijärjestelmä saattaisi puuttua kokonaan eikä metsävähennystä tai muita verokannusteita olisi nykyisessä laajuudessa.

      12.Yksityisen omaisuuden suoja olisi heikompi ja maalla asuminen ja yrittäminen olisi tehty nykyistäkin hankalammaksi.

      13.Brysselistä olisi vyörynyt suojelupainotteinen metsäsuunnitelmapakko. Se on torpattu MTK:n toimesta.

      14.Biopolttoaineilla olisivat kahlitsevat kestävyyskriteerit

      15.Hakkuista vaadittaisiin erilliset laillisuustodistukset ja byrokratiaa olisi moninkertaisesti.

      16.Metsänomistajien edunvalvontaorganisaation puuttuessa ei olisi tahoa kenen puoleen kääntyä metsänomistajien etua koskettavissa asioissa ja palveluissa.

      17.Metsänomistajien koulutustilaisuuksia olisi niukasti.

      • Hyvää.Joulua

        Täyttä valheen paskaa Metsäpoliitikko kirjoittelet! Miksi sinä MTK:n nostat tuohon valheittesi listalle? Jos mhy lopettaisi epärehellisen pelaamisen metsänomistajien kustannuksella, niin uskottavuus kyseistä puljua kohtaan saattaisi pikkuhiljaa kohentua. Joutavaa hihhulointia ja metsänomistajien pettämistä minäkään en ymmärrä. Meidän ihmisten pitäisi ainakin pyrkiä olemaan mahdollisuuksien rajoissa suoria, rehellisiä ja avoimia-eikös vaan?


      • Hyvää.Uuttavuotta
        Hyvää.Joulua kirjoitti:

        Täyttä valheen paskaa Metsäpoliitikko kirjoittelet! Miksi sinä MTK:n nostat tuohon valheittesi listalle? Jos mhy lopettaisi epärehellisen pelaamisen metsänomistajien kustannuksella, niin uskottavuus kyseistä puljua kohtaan saattaisi pikkuhiljaa kohentua. Joutavaa hihhulointia ja metsänomistajien pettämistä minäkään en ymmärrä. Meidän ihmisten pitäisi ainakin pyrkiä olemaan mahdollisuuksien rajoissa suoria, rehellisiä ja avoimia-eikös vaan?

        Kysyit miten MTK tähän liittyy. Tiesithän, että metsänomistaja on mhy:n kautta MTK:n jäsen. Eli MTK ajaa metsänomistajan etuja valtakunnan ja Brysselin tasolla. Mhy toimii paikallistasolla.


    • Heheheh

      Saataisiinko tähän vielä lisää valheita edellisen jatkoksi.

    • tehtaanvarjosta

      Ihme kun kukaan ei sitä väitä, että Metsäliitto, Stora Enso ja UPM ovat ihan turhia organisaatioita, kun ne ovat kusettaneet metsänomistajia puukaupoissa miljoonilla vuosikausia niin, että ovat nyt kartellisyytösten kohteena. Kumminkin on niin, että niin puunostajien kuin myyjienkin organisaatiot ovat metsäalalla tarpeellisia, vaikka niiden toiminta ei ole ollut aina parasta laatua. Hurjan rahasumman ja paljon työpaikkoja metsäsektori on tuonut tähän maahan. Metsärahoilla on maksettu sotakorvauksia ja rakennettu hyvinvointia niin maaseudulle kuin tehdaspaikkakunnille. Tyhmyyttä ja tietämättömyyttä historiasta olisi ajaa keskeisiä organisaatioita, joihin myös mhy lukeutuu, alas. Menestystä vaan kaikille toimijoille.

      • vääryyttävastaan

        Täällä näyttää olevan mielenkiintoista keskustelua. Toivoisin metsänomistajilta rohkeutta puuttua epäkohtiin. Ei niitä muuten saada korjattua kuntoon, Joukon voima vaikuttaa epäkohtien korjaantumiseen. Mielenosoitus ja MTK:ssa käynti juttelemassa ja lyömällä faktat pöytään vaikuttaa-ainakin uskoisin niin...

        Tattakai puunostaja organisaatiita tarvitaan. Kaikki edellämainitsemasi puunostajaorganisaatiot ovat sijoittajien rahoilla voittoa tavoittelevia yhtiöitö, kuten pitääkin olla. Tällä tavalla puu saadaan kaupaksi ja maailman talous pyörii...se on ihan ok. Mtsäyhtiöt ovat suurenuslasin alla ja heidän toimintaansa valvotaan ja mahdollisista puukartelleista ym. epäkohdista rangaistaan. Kuka rankaisee Metsänhoitoyhdistystä epäoikeudenmukaisesta toiminnasta- EI KUKAAN TEKIVÄTPÄ HE SITTEN MITÄ TAHANSA, IKÄÄN KUIN SIAT PELLOSSA! TÄMÄ ON MINUSTA TODELLA HÄRSKIÄ JA EPÄOIKEUDENMUKAISTA TOIMINTAA! En ole kuullut mhy:lle osi langetettu sanktioita, vaikka heidän toimintansa olisi ollut miten tahansa epäasiallista ja metsänomistajaa epäasiallisella tavalla hyvähsikäyttävää. Samalla tavoin kuin metsäyhtiötkin mhy pitäisi saattaa korvausvastuuseen metsänomistajille aiheuttamistaan vahingoista.

        Kyllä kun lukee tästä viestiketjusta, ilmeisesti suurimmaksi osaksi metsänomistajien kertomuksia siitä kuinka mhy on kohdellut heitä epäoikeudenmukaisesti, niin ehdottomasti mhy pitäisi saattaa vastuuseen teoistaan ja metsänomistajille aiheuttamaistaan vahingoista. Metsänhoitoyhdistys on perustettu aikoinaan ajamaan metsänomistajien asioita. Elikkä sitä tämä haukkumani ry ei valitettavasti tänäpäivänä ole. Aikaansaamattomia, huolimattomia ja omaa etua tavoittelevia toimihenkilöitä. Luottamushenkilöt ovat toiminnanjohtajan johdateltavissa kuin pienet lapset.

        Mieli on erittäin tyytymätön ko. yhdistyksen toimintaa kohtaan, mutta kaikiesta huolimatta toivotan Hyvää ja rauhallista Joulua!


    • Enmiekäänvääryyttäsuosi

      Olet oikeassa, nyt pitäisi "tarttua härkää sarvista" kovin ottein. Epäkohtien korjausten tulisi varmmankin lähteä siitä, että kirjoitettaisiin täysin uudet säännöt yhdistykselle. Suojatyöpaikka-ajattelu on romutettava!

      Mietiskellään ja nostetaan kissä pöydälle porukalla. Vaitiolo on myöntymisen merkki kuten vanha snonta kuuluu.

      Mutta nyt rauhoitutaan Joulun viettoon. Hyvää Joulua kaikille metsäväelle. Toivotaan parempaa tulevaa Uutta vuotta 2017!

    • eivastaavatahyötyä

      Mehtäyhtiöt hoitelevat kaiken neuvontatyön ammattilaisina mitä mehtäläinen tarvihteepi. Eipä se kannata metähoitomaksuja maksella.

      • emme_tartte_apuja

        Mehtä kannattaa saman tien antaa mehtäyhtiölle. He kyllä hoitelee puun mehtästä tehtaalleen aina kun sitä tarttevat ja se käy niiltä näppeästi kun niije ei sitte tartte ennää puusta maksoa. Tuskin kyllä viihtivät tilastakkaa paljoa maksaa, kun ei puustakkaa. Hyö ossoa kyllä laskea evullisen hinnan, jotta pörssiyhtiön tulos säilyy mukavana. Mutta se ei haittoo, kun ei myö mehtäläistet euroja tartte.. Piäasia on, ettei synny menoja, sillo tuntuu mukavimmalta.

        Mhy, MTK ja ammattiliitot ja kaike muoalimia muut neuvontaelimet on kaikki pahasta. Kyllä isot virmat meistä huolta pittää ja ammattitaijolla. Antavat mehtäomistajalle, muoajussille ja palakasuojalle kyllä sen mitä myö justiinsa tarvitaa. Ja mitä ei soaha, sitä ei myö tarvitakkaa. Ei siinä meijä aneluja tarvita.


    • Tämä_kannattaa

      Mie annon muutama vuos takaperin metsieni hoitotyöt metsäyhtiön hoidettavaksi. Miul on todella hyviä kokemuksia asiasta. Metsäammattilaiset osaa tehdä juuri oikeanlaisia hoitotöitä ja oikein ajoitettuna ja heihin voi luottaa. Eikä edes maksa paljon, jotta voin lämpimästi suositella. Käykää metsäyhtiöiden puheilla keskustelemassa metsienne hoitosopimuksiin liittyvistä asioista.

      • neuvoakyseleväikämies

        Mietin itekkin mehtätöijen ulukoistamista, kun tuo ikä ja terveys tuntuvat vatustavat kovia mehtätöitä. Mikähän yhtiö olis luotettavin ja evullisin hoitelemaan mehtiäni?


      • koulutkäynyt
        neuvoakyseleväikämies kirjoitti:

        Mietin itekkin mehtätöijen ulukoistamista, kun tuo ikä ja terveys tuntuvat vatustavat kovia mehtätöitä. Mikähän yhtiö olis luotettavin ja evullisin hoitelemaan mehtiäni?

        Älä laita pukkia kaalimaan vartijaksi, sillä sato kaalimaalta jää silloin pieneksi. Metsäfirma kyllä osaa hoitaa metsää, mutta metsänomistajalle sen maksama raha pyritään minimoimaan, koska firmasta ulos maksettava raha on heille aina kustannus, josta he tietysti yrittävät säästää. Jokainen metsänhoitotoimenpide ei aina paljoa maksa, mutta metsänomistajaa rokotetaan sitten kaksin verroin kehnona puun hintana puukaupassa. Metsäfirmat pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon voittoa ja ne ovat siinä onnistuneet maksamalla puusta metsänomistajalle kitsaasti. Raha virtaa joka vuosi osakeenomistajien taskuihin, ulkomaillekin. Paperiliittokin on osannut pitää puolensa paremmin kuin metsänomistajat, minkä näet kun katsot pitkän aikavälin puunhitakäyrää ja metsäteollisuuden palkkakehitystä.

        Muistan metsäopiston ajoilta, kuinka firmaan meneviä puunostajia koulutettiin opettamalla heitä lupaamaan metsänomistajalle puukaupan yhteydessä vaikka mitä mukavaa, mutta välttämään puun hinnasta puhumista metsänomistjajan kanssa viimeiseen saakka. Pyrkimys oli ostaa metsänomistalta puu mahdollisimman halvalla.

        Sovi metsäsi hoidosta jonkun yksityisen metsäpalveluyrittäjän kanssa tai mhy:n kanssa. Ensimmäinen ottaa hommasta pienen voiton, joka hyvästä palvelusta kannattaa kyllä maksaa. Mhy kattaa maksuillaan kustannukset. Mhy on metsänomistajien vaaleilla valitsemien edustajien johtama järjestö. Mieti siitä, kenen puolella yhdistys pyrkii olemaan.

        Jos kuitenkin välttämättä haluat tehdä hoitosopimuksen jonkin puunostajan kanssa, vältä sellaisi sopimuksia, jotka estävät puukauppojen vapaan kilpailuttamisen. Muista, että ostajapuolella on ammatikseen puuta ostava henkilö, jonka tavoite on minimoida oman firmansa kustannukset ja ostaa sinulta hyvä leimikko mahdollisimman halvalla. Oletko itse yhtä pätevä kauppaneuvottelija kuin hän? Puukauppa kannattaa kilpailluttaa mhy:n kautta, jos sinulla itselläsi ei ole vahvaa puukauppaosaamista.


      • Happy-new-year

        Toi kuulostaa selvästikin olevan mettänhoitoyhyristykseen jollai taval kytköksis olevan ja heikon asiantuntemuksen omaavan sankarin hihhulointii. Moon ittekkin opiskellu mettäalaa...muutamii vuosii. Toivo tulevalt vuodelt ittelles järkee mettäasioide hoitoo liittyvis asiois. Älä anna väärii ohjeit toisil ku et tunnu olevan tietoonen mettäalasta toisin ku väität.

        Moon sanonu irti kaiken mooset yhteistyökuviot yhyristyksen kanssa jo vuosia. Mettäyhtiöihin luotan ja sielt löytyy osaamist ku en itte asu paikkakunnal.


      • koulutkäynyt
        Happy-new-year kirjoitti:

        Toi kuulostaa selvästikin olevan mettänhoitoyhyristykseen jollai taval kytköksis olevan ja heikon asiantuntemuksen omaavan sankarin hihhulointii. Moon ittekkin opiskellu mettäalaa...muutamii vuosii. Toivo tulevalt vuodelt ittelles järkee mettäasioide hoitoo liittyvis asiois. Älä anna väärii ohjeit toisil ku et tunnu olevan tietoonen mettäalasta toisin ku väität.

        Moon sanonu irti kaiken mooset yhteistyökuviot yhyristyksen kanssa jo vuosia. Mettäyhtiöihin luotan ja sielt löytyy osaamist ku en itte asu paikkakunnal.

        Ei mitään muuta kytköstä metsänhoitoyhdistykseen. Mutta neljä vuotta metsäalan opintoja on nuorena suoritettu. Ja kokemusta muutama vuosikymmentä metsänomistajana ja saan metsästä tuloja joka vuosi. Ja palkkatyössä olen koko työurani ollut metsäalalla, mutta en yhdistyksessä. Erityisasiantuntemukseni on kuitenkin metsänomistajan toimintaan liittyvät asiat.

        Toisille kirjoitan, että älkää laittako pukkia kaalimaan vartijaksi. Maalaisjärkikin sanoo, miten käy jos myyjä jää ostajan armoille eikä pidä puoliaan. Metsäbises ei ole hyväntekeväisyyttä vaan kovaa pääomia liikuttelevaa bisnestä. Älkääkä uskoko tänne kirjoittelevia trolleja - lukekaa mieluummin vaikka Metsälehteä.


      • vähemmänonnellista

        Minäpä en luota mehtäyhtiöihin, jos ei metsäammattilaiseksi itseään tituleeraava henkilö osaa pariasataa metriä metsässä edetä, kun jo eksyy naapurin palstalle melskaamaan.


      • mettääon
        koulutkäynyt kirjoitti:

        Ei mitään muuta kytköstä metsänhoitoyhdistykseen. Mutta neljä vuotta metsäalan opintoja on nuorena suoritettu. Ja kokemusta muutama vuosikymmentä metsänomistajana ja saan metsästä tuloja joka vuosi. Ja palkkatyössä olen koko työurani ollut metsäalalla, mutta en yhdistyksessä. Erityisasiantuntemukseni on kuitenkin metsänomistajan toimintaan liittyvät asiat.

        Toisille kirjoitan, että älkää laittako pukkia kaalimaan vartijaksi. Maalaisjärkikin sanoo, miten käy jos myyjä jää ostajan armoille eikä pidä puoliaan. Metsäbises ei ole hyväntekeväisyyttä vaan kovaa pääomia liikuttelevaa bisnestä. Älkääkä uskoko tänne kirjoittelevia trolleja - lukekaa mieluummin vaikka Metsälehteä.

        Kyll mä ny sanoosin koulutkäyneelle kirjoottelijalle, jotta älä ny kehtaa alakaa täyttä sontaa kirjoottelemahan tällä palstal. Ei se mettänomistajakaan ny sentään aivan kaikkee usko.


    • breznew

      tässä on ohje teille hyvät metsänomistajat ,kun saatte metsänhoitomaksulapun käteenne pyyhkikää sillä perseenne.se edustaa aikaa jota ei ole enää olemassa.

      • joulukuusesta

        Niinpä. Kukaan ei enää saa metsänhoitomaksulappua. Sen nimistä maksua ei nykyisin ole. Metsänomistaja saa maksaa kenelle haluaa tarvitsemistaan palveluista.


    • Seonnähtymonesti

      Mhy on puutavarafirmojen asialla ja tappiot maksaa metsänomistaja. Mitää neuvoja et saa mistään tuista tai muustakaan. Paska putiikki.

      • joulukuusesta

        Taitaa alueellasi olla surkea metsäneuvoja. Metsänomistajan edun ajaminen pitäisi olla mhy:n päätehtävä. Nyt tukikaaos on paha, tukiasioita hoitaa Metsäkeskus, tosin kehnolla aikataululla.


      • eipäs.hihhuloida

        Eihän Keski-Suomen alueen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt viitsi mitään neuvoja metsänomistajille antaa, sen olen huomannut. Mistä ne neuvoja antaisivatkaan, kun eihän ne nykyiset toimihenkilöt ymmärrä metsäasioista enenmpää kuin sika tuulimyllyn päälle. Vähän jotain kirjaviisautta ovat lukeneet ja siinä se... Ainoa asia, jota toitottavat on katkonta, jonka varjolla narrataan vähemmän fiksummasta päästä olevia metsänomistajia puolelleen. Siis melkolailla mitättömällä asialla.

        Mtsäkeskuksella on osaamista ja samoin kuin nykyisillä puutavarayhtiöillä. He ovat nykyään luotettavia metsänomistajien yhteistyökumppaneita ja haluavat rehellisyydellään jatkuvuutta yhteistyölle mäetsäomistajien kanssa. Mitään tyhjäntoimittajia ei majaile heidän nurkissaan, sen olen laittanut merkille. Metsäyhtiöissä tulosta on tultava niin yhtiöille, kuin metsänomistajillekin ja metsänomistajia on palveltava, osaamista on löydyttävä...muutoin he eivät menesty, toisin kuin K-S mhy:llä, lestojen suojatyöpaikoissa jotka istuvat kuin tatit toimistoissaan huolehtimatta muusta kuin kahvi- ja ruokatunneistaan.

        Kunnat, seurakunnat, metsänhoitoyhdistykset... näiden kolmen putiikin palkkalistoilla näyttää olevan paljon laiskoja ja mistään tietämättömiä palkollisia. Ja hyväuskoista metsänomistajaa kustaan silmään niin että lorina käy.


      • elämäeletty
        eipäs.hihhuloida kirjoitti:

        Eihän Keski-Suomen alueen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt viitsi mitään neuvoja metsänomistajille antaa, sen olen huomannut. Mistä ne neuvoja antaisivatkaan, kun eihän ne nykyiset toimihenkilöt ymmärrä metsäasioista enenmpää kuin sika tuulimyllyn päälle. Vähän jotain kirjaviisautta ovat lukeneet ja siinä se... Ainoa asia, jota toitottavat on katkonta, jonka varjolla narrataan vähemmän fiksummasta päästä olevia metsänomistajia puolelleen. Siis melkolailla mitättömällä asialla.

        Mtsäkeskuksella on osaamista ja samoin kuin nykyisillä puutavarayhtiöillä. He ovat nykyään luotettavia metsänomistajien yhteistyökumppaneita ja haluavat rehellisyydellään jatkuvuutta yhteistyölle mäetsäomistajien kanssa. Mitään tyhjäntoimittajia ei majaile heidän nurkissaan, sen olen laittanut merkille. Metsäyhtiöissä tulosta on tultava niin yhtiöille, kuin metsänomistajillekin ja metsänomistajia on palveltava, osaamista on löydyttävä...muutoin he eivät menesty, toisin kuin K-S mhy:llä, lestojen suojatyöpaikoissa jotka istuvat kuin tatit toimistoissaan huolehtimatta muusta kuin kahvi- ja ruokatunneistaan.

        Kunnat, seurakunnat, metsänhoitoyhdistykset... näiden kolmen putiikin palkkalistoilla näyttää olevan paljon laiskoja ja mistään tietämättömiä palkollisia. Ja hyväuskoista metsänomistajaa kustaan silmään niin että lorina käy.

        Paras komentti aikoihin, ei tuota olisi voinut enää paremmin kertoa.


      • JatkammeYhteistyötä
        eipäs.hihhuloida kirjoitti:

        Eihän Keski-Suomen alueen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt viitsi mitään neuvoja metsänomistajille antaa, sen olen huomannut. Mistä ne neuvoja antaisivatkaan, kun eihän ne nykyiset toimihenkilöt ymmärrä metsäasioista enenmpää kuin sika tuulimyllyn päälle. Vähän jotain kirjaviisautta ovat lukeneet ja siinä se... Ainoa asia, jota toitottavat on katkonta, jonka varjolla narrataan vähemmän fiksummasta päästä olevia metsänomistajia puolelleen. Siis melkolailla mitättömällä asialla.

        Mtsäkeskuksella on osaamista ja samoin kuin nykyisillä puutavarayhtiöillä. He ovat nykyään luotettavia metsänomistajien yhteistyökumppaneita ja haluavat rehellisyydellään jatkuvuutta yhteistyölle mäetsäomistajien kanssa. Mitään tyhjäntoimittajia ei majaile heidän nurkissaan, sen olen laittanut merkille. Metsäyhtiöissä tulosta on tultava niin yhtiöille, kuin metsänomistajillekin ja metsänomistajia on palveltava, osaamista on löydyttävä...muutoin he eivät menesty, toisin kuin K-S mhy:llä, lestojen suojatyöpaikoissa jotka istuvat kuin tatit toimistoissaan huolehtimatta muusta kuin kahvi- ja ruokatunneistaan.

        Kunnat, seurakunnat, metsänhoitoyhdistykset... näiden kolmen putiikin palkkalistoilla näyttää olevan paljon laiskoja ja mistään tietämättömiä palkollisia. Ja hyväuskoista metsänomistajaa kustaan silmään niin että lorina käy.

        "Anna puusi pilkkahintaan, äläkä kiinnitä huomiota katkontaan, niin olen kaverisi."

        Onko firmojen puunostajilla jo niin kova pelko hintojen noususta puuntarpeen kohta kasvaessa, että on pakko trollata tällä palsalla haukkuen metsänomistajan edunvalvojat? Näyttää kovasti pelottavan se, että metsänomistajat yhdessä pyrkivät valvomaan etujaan! Tiedoksi, että kyllä puukauppa sujuu, kun hintataso kääntyy nousuun ja metsänomistajien yhteistyötä lakataan mollaamasta.


      • Joutavaa.hihhulointia

        Mitä sinä nimimerkki JatkammeYhteistyötä jankutat tuota samaa virttä puunhinnasta ja katkonnasta. Muuta jo puheenaihetta. Oletko tosiaan noin toopo että et tajua uuta aasta eroon. Jokainen valveutunut metsänomistaja osaa kilpailuttaa leimikkonsa. Kuten joku kertoi niin katkonnalla ei niin hirvittävän suurta merkitystä ole että siitä mansikoita kannattaisi alkaa makselemaan. Sellun katkonnalla ei ole lainkaan merkitystä ja tukitkin yleensä kaikki metsäyhtiöt katkoo samoilla moton mitoillaan elleivät sitten osta jotain erikoispuuta.


      • osakeenomistaja
        eipäs.hihhuloida kirjoitti:

        Eihän Keski-Suomen alueen metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilöt viitsi mitään neuvoja metsänomistajille antaa, sen olen huomannut. Mistä ne neuvoja antaisivatkaan, kun eihän ne nykyiset toimihenkilöt ymmärrä metsäasioista enenmpää kuin sika tuulimyllyn päälle. Vähän jotain kirjaviisautta ovat lukeneet ja siinä se... Ainoa asia, jota toitottavat on katkonta, jonka varjolla narrataan vähemmän fiksummasta päästä olevia metsänomistajia puolelleen. Siis melkolailla mitättömällä asialla.

        Mtsäkeskuksella on osaamista ja samoin kuin nykyisillä puutavarayhtiöillä. He ovat nykyään luotettavia metsänomistajien yhteistyökumppaneita ja haluavat rehellisyydellään jatkuvuutta yhteistyölle mäetsäomistajien kanssa. Mitään tyhjäntoimittajia ei majaile heidän nurkissaan, sen olen laittanut merkille. Metsäyhtiöissä tulosta on tultava niin yhtiöille, kuin metsänomistajillekin ja metsänomistajia on palveltava, osaamista on löydyttävä...muutoin he eivät menesty, toisin kuin K-S mhy:llä, lestojen suojatyöpaikoissa jotka istuvat kuin tatit toimistoissaan huolehtimatta muusta kuin kahvi- ja ruokatunneistaan.

        Kunnat, seurakunnat, metsänhoitoyhdistykset... näiden kolmen putiikin palkkalistoilla näyttää olevan paljon laiskoja ja mistään tietämättömiä palkollisia. Ja hyväuskoista metsänomistajaa kustaan silmään niin että lorina käy.

        Ostinkin metsäfirman osakkeita, kun jo pitkään on näyttänyt sitä, että voitto valuu osakeenomistajan taskuun. Mutta kyllä nyttekin enemmän saan tuloja puukaupasta kuin osingoista ja se harmittaa, kun puun hinnat sen kun laskevat vuodesta toiseen. Metsäfirmat kerää voitot, metsänomistajien lompakko jää laihaksi ja alamäki vain jatkuu, jos firman kelkassa matkaa tekee. Kyllä metsänomistajankin pitäisi saada firmojen voitoista osuutensa, ei metsiä muuten enää viitsi hoitaa. Joten puukaupassa pitää olla tarkkana, jotta laskeva hintakehitys kääntyisi nousuun.


    • perkeleenperkele

      montako hintakäyrän seuraajaa on keskisuomeenkin palkattu näillä mtkn jäsenmaksuilla. aivan turhaa porukkaa.eihän metsänomistajat saatana mitään opetuslapsia ole.kartellihomma mitä teki mhyn väki ei vittu mitään.ihan turha näitten metsänhoitajien on tulla tänne saarnaamaan ja kymmentä käskyä opettamaan.herätkää nyt metsänomistajat ja äänestäkää jaloillanne.

    • tämmönen.käsitys

      Metänomistajan loinenhan se metänhoitoyhistys on eikä mikkää edunvalvoja.

    • Metsätilalta

      Kuitupuun hintakehitys on ollut vuosikausia laskeva, koska puusta ei ole kilpailua. Katkonnalla ei ole kuitupuulla merkitystä.
      https://www.metsalehti.fi/puunhinta/puunhinta

      Mutta päätehakkuun tukeilla se iso tili tehdään. Tukilla katkonta ratkaisee sen, kenen kanssa kauppa kannattaa tehdä kun lyhyissä tukeissa firmat tarjosivat erilaisia pituusmittoja ja toteutuneet katkonnat ovat eri firmoilla erilaisia loppumittaukseista kerätyn datan mukaan. Tuhannen kuution päätehakkussani katkonnan vaikutus oli arviolta yli tuhat euroa. Kyllä kannatti taas vähän maksaa ostajien katkontahistorian tietokoneajosta, sillä voitolle laskelman teon vuoksi jäin ja korkein yksikköhintatarjous ei olisi ollut se kannattavin kauppa. Hyvin oli katkottu, kun tarkastelimme loppumittauksessa tukkilistoja. Ilmoittautukoon se metsänomistaja, joka pystyy omatoimisesti tällaiset tietokoneajot ja selvitykset itse tekemään. Kyllä kannattaa ainakin tämmöisen köyhän metsänomistajan kilpailuttaa ja etunsa valvoa. Miljonääreillä tietysti on varaa vaikka ilmaiseksi leimikkonsa lahjoittaa näille kartellisyytteissä oleville metsäfirmoille.

    • kiitos.neuvoista

      Tämän palstan kirjoituksia lukiessani minullekin on alkanut valjeta, et mitä tämä yhdistyksen touhu oikein todellisuudessa on. Hyvä että ihmisillä on perustuslakiin kirjattu sananvapaus ja demokratia pääsee oikeuksiinsa tällätavoin.

    • Demokratia

      Saapa nähdä, mihin suuntaan metsänhoitoyhdistysten toiminta kehittyy tänä vuonna. Viime syksynä yhdistysten ylintä päätösvaltaa käyttämään seuraavalle nelivuotiskaudelle valittiin vaaleilla 1600 valtuutettua, joista yli neljäsosa on uusia henkilöitä. Saavatko uudistuneet valtuustot tänä vuonna uutta puhtia yhdistyksiin kovenevassa kilpailussa, puuntarpeen ja suojelupaineiden kasvaessa.

      • metsänpoikatahdonolla

        Ei kuule mihinkään muutu suunta, se on pelkkää toiveajattelua. Toiminnan johtaja pitäis laittaa vaihtoon, niin sitten saattai uudet muutoksen tuulet puhaltaa...


      • Demokratia
        metsänpoikatahdonolla kirjoitti:

        Ei kuule mihinkään muutu suunta, se on pelkkää toiveajattelua. Toiminnan johtaja pitäis laittaa vaihtoon, niin sitten saattai uudet muutoksen tuulet puhaltaa...

        Se on kuin tuolla Arkadian mäellä. Mutta ei yksittäinen ihminen oikein pärjää ilmankaan, jos yhteistyötä ei tehdä. Yksi metsänomistaja on liian mitätön ilman toisia. Ei auta kuin vaaleissa vaikuttaa ja panna vastuussa olevat vaihtoon, jos homma ei suju.


      • mettätyttöjapoika

        Koko hemmetin mhy pitäs lakkauttaa. Metsänomistajia kohtaa täysin merkityksetön puulaaki. Kommunistien kanssa laitamme heidät samaan kategoriaan.


    • tapiopullo

      mitä järkeä on esimerkiksi sertifioinnissa.ei yksittäisen metsätilallisen kannata kuulua tähän järjestelmään.miksi mhy porukka on tätä niin kovasti markkinoinut.antaa tulla taas sitä valhetta niin saadaan nauraa teille vihreiden kätyreille.

      • metsäharrastajat

        Mielenkiintoista ja värikästäkin keskustelua näyttäisi viriävän tällä palstalla. Vaikka en vihreä olekaan, niin saanen vasta tähän metsäsertifiointi asiaan? Metsäsertifioinnin hoitelee kuntoon metsäyhtiöt. Näin tapahtui kun me myimme puuta yhtiölle. Puutavarayhtiön ostomies kertoi meille hoitelevansa asian kuntoon korvauksetta, en sitten tiedä. Ei siinä metsänhoitoyhdistystä käsittääkseni tarvita. Aika moni muukin asia hoitui kuntoon samoilla tulilla. Saatiin ilmanedestä karttaohjelmat kännykköihimme ja joku tiesi kertoa et kyseisellä puutavarafirmalla on markkinoiden paras kännykkään ladattava karttaohjelma. Kyllä metsäyhtiöt palvelee. Hoitosopparin me teemme kevään korvilla ko. puutavarafirman kanssa, niin sadaan olla huoleti että metsäomaisuutemme hoitotyötkin ovat hanskassa.


      • Sertinpiirissä
        metsäharrastajat kirjoitti:

        Mielenkiintoista ja värikästäkin keskustelua näyttäisi viriävän tällä palstalla. Vaikka en vihreä olekaan, niin saanen vasta tähän metsäsertifiointi asiaan? Metsäsertifioinnin hoitelee kuntoon metsäyhtiöt. Näin tapahtui kun me myimme puuta yhtiölle. Puutavarayhtiön ostomies kertoi meille hoitelevansa asian kuntoon korvauksetta, en sitten tiedä. Ei siinä metsänhoitoyhdistystä käsittääkseni tarvita. Aika moni muukin asia hoitui kuntoon samoilla tulilla. Saatiin ilmanedestä karttaohjelmat kännykköihimme ja joku tiesi kertoa et kyseisellä puutavarafirmalla on markkinoiden paras kännykkään ladattava karttaohjelma. Kyllä metsäyhtiöt palvelee. Hoitosopparin me teemme kevään korvilla ko. puutavarafirman kanssa, niin sadaan olla huoleti että metsäomaisuutemme hoitotyötkin ovat hanskassa.

        Sertifiointi on tärkeää metsäfirmalle. Heillä on tehtaillaan omat sertifiointikriteerinsä ja kun metsänomistajakin on sertifioinnissa mukana, niin firma voi myydä puusta tehdyn tuotteen sertileimalla ulkomaille. Näin firma varmistaa kilpailuasemansa markkinoilla tuotteiden ostajamaissa. Metsänomistajalle asti ei hyöty yleensä näy. Ympäristöjärjestöt yrittävät markkinoida omaa FSC-serifiointiaan mesänomistajalle, mutta se hieman maksaa. Sertifioinnin voi siis hoitaa metsäfirman tai mhy:n kautta ilmaiseksi tai FSC:n kautta rahalla. Taitaa kyllä tällä hetkellä puu mennä kaupaksi, vaikka mitään sertifiointia tilalla ei olisikaan, mutta tulevaisuudesta ei voi olla varma. Joten sertifioinnissa kannattaa olla mukana, jos säästöpuiden jättäminen tai muut kriteerit ei liikaa sapeta.

        Hoitosopimus on ihan ok sille metsänomistajalle, joka ei halua tai pysty itse metsätalouden harjoittamisesta huolehtimaan. Hyvin vaivatonhan se on metsänomistajalle ja parempi se on, kuin jättää metsä hoitamatta ja hakkaamatta. Jos hoitosopparin tekee firman tai mhy:n kanssa, ei auta sitten harmitella saamansa palvelun laatua ja hintaa, niin kuin jotkut tänne kirjoitelleet tekevät. Sopimuksia on monen laatuisia ja itse taannoin hyvin väljällä sopimuksella varmistin, että edes yksi tarjous tuli harvennusleimikostakin, sitoutumatta minkään tietyn tahon asiakkaaksi. Sillä kilpailuttaminen on markkinataloudessa kannattavuuden perusjuttu.


      • tulihansetotuussieltä

        Elikkä tarkoitit siis että metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä ei ole mitään hyötyä koska samoja töitä tekee metsäyhtiöt ym. Ihan oikein. Tämän minä olen tajunnut henkkohtaisesti jo vuosia. Siis äläkää maksako metsähoitomaksua. Metsänhoitoyhdistykseltä saatetaan kysyä, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, että miksi et ole maksanut metsänhoitomaksua. Kannattaa vastata pääkylmänä että kun sillä jäsenyydellä ei ole mitään merkitystä enää nykyään.


      • Sertinpiirissä
        tulihansetotuussieltä kirjoitti:

        Elikkä tarkoitit siis että metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä ei ole mitään hyötyä koska samoja töitä tekee metsäyhtiöt ym. Ihan oikein. Tämän minä olen tajunnut henkkohtaisesti jo vuosia. Siis äläkää maksako metsähoitomaksua. Metsänhoitoyhdistykseltä saatetaan kysyä, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, että miksi et ole maksanut metsänhoitomaksua. Kannattaa vastata pääkylmänä että kun sillä jäsenyydellä ei ole mitään merkitystä enää nykyään.

        Kyllä metsätyöt tulee tehtyä, kun sopii niistä jonkun kanssa ja maksaa kulut. Vaihtoehtoja löytyy. Kannattaa selvittää ja harkita, mistä palvelut hankkii.

        Metsänomistajat ja metsäteollisuus pyrkivät menemään hieman toistensa tontille.

        Metsänhoitoyhdistys on metsänomistajien yhteenliittymä ja metsänomistajien hallitsema. Se on perustettu edistämään metsänomistajien etua tajoamalla neuvontaa, palveluita ja metsäpoliittista edunvalvontaa. Metsänomistajat käyttävät valtaa mhy:n valtuustovaalien kautta, jotka pidettiin menneenä syksynä. Tähän saakka puunosto ei kuulunut yhdistysten rooliin, koska haluttiin varmistaa, että yhdistys pitää puunmyyjän puolta. Nythän yhdistykset voivat tarjota mitä palveluja haluavat, sen mukaan kuin metsänomistajat itse haluavat. Metsänomistajat tosin itsekin ovat yhden puunostajan taustalla, sillä metsänomistajien osuuskunta Metsäliitto on Metsä Group -firman emoyhtiö. Tosin puukaupassa tuo metsänomistajatausta ei selvästi näy.

        Metsäfirmat ovat bisenesmiesten perustamia. Tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ostaen metsänomistajilta puuta jalostettavaksi. Saadakseen ostettua puuta firmat pyrkivät tarjoamaan monenlaisia palveluja metsänomistajille, mutta varsinainen ydinbisnes on yhä puun jalostaminen. Toiminta tähtää siihen, että saadaan myytyä edullisesti tuotettuja puujalosteita kallilla hinnalla markkinoille. Ennen EU-aikaa firmat sopivat keskenään puun hinnoista saadakseen metsänomistajilta ostamansa puun hinnan mahdollisimman alas. Nyt hintakilpailua rajoittava sopiminen on kielletty, tosin kartellista firmoja on EU-aikanakin vielä syytetty. Sen sijaan firma yrittää sitouttaa metsänomistajan itseensä erilaisilla palveluilla ja sopimuksilla. Firmoilla näyttää olevan nyt jonkinlainen pyrkimys syrjätyttää metsänhoitoyhdistys, jonka koetaan hankalasti ajavan metsänomistajien etua. Se taitaa näkyä tässäkin keskustelussa, jossa tietämättömiä yritetään hämätä kehumalla metsäfirmoja ja haukkumalla metsänomistajien yhteistyötä.


      • nähty-on

        Tuo oli sitä katkeroituneen mhy:n palkkalistoilla olevan vuodatusta. Meinaako ne metsäyhtiöt viedä sinulta ressukalta leivän? Metsäyhtiöihin minä luotan kuin nousevaan aurinkoon, mutta metsänhoitoyhdistykseen en valitettavasti luota pätkän vertaa.


      • Sertinpiirissä
        nähty-on kirjoitti:

        Tuo oli sitä katkeroituneen mhy:n palkkalistoilla olevan vuodatusta. Meinaako ne metsäyhtiöt viedä sinulta ressukalta leivän? Metsäyhtiöihin minä luotan kuin nousevaan aurinkoon, mutta metsänhoitoyhdistykseen en valitettavasti luota pätkän vertaa.

        Minulla ei muuta yhteyttä metsänhoitoyhdistyseen, kuin että olen aika passiivinen jäsen, jäi vaaleissakin äänestämättä. Hyvät on kokemukset vuosien varrelta niin metsänhoitoyhdistyksestä kuin enimmäksen metsäfirmoistakin, vaikka toki virheitä kaikille sattuu ja laadun parantamista pitää jatkuvasti valvoa.

        Hienoa, että olet löytänyt luotettavaksi kokemasi yhteistyötahon tässä usein itsekkäästi omaa etua ajavien organisaatioiden maailmassa. Turvallisuuden kokemus on toki ihmisen tärkeimpiä perustarpeita. Joten kaikkea menestystä metsätalouteesi!

        Mutta kylällä on sellaisia isäntiä, jotka riitautuvat niin sukulaistensa, naapuriensa kuin mhy:n kanssa ja katkerana sitten moittivat kaikkia. Heille ei kelpaa mikään palvelu ilman riitoja. Epäilen, että voisivat itsekin vähän katsoa peiliin ennen kuin vierittävät kaiken syyn vastapuolen niskoille. Sääli heitä, jotka eivät voi luottaa kehenkään, eikä toisetkaan sitten heihin.


    • jäsen.ainakin.vielä

      Yhdistyksenkin pitää kehittää palvelujaan, vastaamaan metsänomistajien tarpeita. Saarijärvelläkin, kuten varmaan muuallakin päin Keski-Suomea se on niin kuin Pentinpuro sanoo ja siitä ei neuvotella. Eihän tällainen diktatuuri voi toimia vapaassa markkinatalous yhteiskunnassa.

      • väärinjohdettu

        Minä olen kuullut samanlaista kun sinä Pentinpurosta. Hää ilmeisesti on jonkinsortin päällikkö koko Keski-Suomen Mhy:ssä. Kyseinen herra ei kuulemma myönnä virheittään, vaan luulee aina olevansa oikeassa. Todella jäykkä neuvottelukumppani kuulemma. Muuttaako tuo lestadiolaisuus sitten persoonaa niin että missään asiassa ei periaatteenkaan vuoksi anneta periksi? En tiedä....


    • vinkixmuillakin

      Uudeksi vuodeksi tulin ostaneeksi raketteja ja alkon tuotteita metsänhoitomaksusta säästyneillä rahoilla. Saimmepahan siitä iloa, jonka muistamme koko alkaneen vuoden kun oli niin hauskaa. Metsänhoitomaksu olisi mennyt yhdistykselle kuin mustin perseeseen josta emme olisi saaneet rahoillemme minkäänlaista vastinetta.

      • puutauittanut

        Metsänhoitoyhdistys ei ole mikään puolueeton taho. Se on metsänomistajan puolella. Muilla on tarve puukaupassa ajaa omia etujaan, mutta metsänomistajien yhteenliittymä metsänhoitoyhdistys huolehtii, että puukaupassa metsänomistaja pärjää mahdollisimman hyvin. Siispä yhdistäytykäämme.


      • näin.on.opetettu

        Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta kuten mhy:stä !


    • ei.pakkomaksuille

      Minun on kyllä ehdottomasti kannattanut maksaa metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu, se tuottaa moninkertaisesti hyötynä takaisin. Maksan sen metsänhoitomaksusta säästyneillä rahoilla. Ja mukavampi sitä on maksaa vapaaehtoista yhdistyksen jäsenmaksua kuin aiempina vuosina pakollista metsänhoitomaksua.

    • kyssäri

      jos jonkun yhdistyksen taustalla on joku uskonlahko tai puolue ,miten tälläisen yhdistyksen jäsenmaksu voi olla verovähennys kelpoinen?

      • agitaattorit

        Taitaa vaan tänne kirjoittelevien taustalla olla joku taho, jolla pyritään kampittamaan metsänomistajien vapaaehtoista yhteistyötä! Ei taida kirjoittajat olla omalla asiallaan...


      • tietoa.kysyvä

        Onko se metsänhoitoyhdistys sitte joku lestojen oma firma?En miä ainakaa tiiä yhtää jehovaa joka olis töissä metsänhoitoyhdistyksellä


    • sairasta.touhua

      Kuulin eilen maakuntaa kiertäessäni, että mhy:llä olisi joku juristi muistaakseni jostain Pudasjärveltä saakka metsänomistajan asioita ja etuja hoitelemassa. Tämä kyseinen lakimies on kuitenkin laatinut kanteita käräjäoikeudelle metsänomistajaa ja mhy:n jäseniä vastaan. Onkohan tällainen toimintatapa jonkun mhy-fanin mielestä oikeanlaista metsänomistajan etujen ajamista? Ihmettelen suuresti.

      • juristikehiin

        Itse en ole tuommoisesta kuullutkaan. Vaan näyttää ihan siltä, että tuo käräjille joutunut metsänomistaja kirjoittelisi tähän ketjuun. Vielä kun saataisiin se juristi tänne mukaan, niin juttu menisi vielä värikkäämmäksi.


      • totuudessapysyvä

        Sananvapaus on kansalaisen perusoikeuksiin kuuluva oikeus ilmaista julkisuudessa mielipiteitään. Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.


      • sananvappaus
        totuudessapysyvä kirjoitti:

        Sananvapaus on kansalaisen perusoikeuksiin kuuluva oikeus ilmaista julkisuudessa mielipiteitään. Suomen perustuslaissa sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

        Metsänhoitoyhdistyksestä saa paljon tietoa. Ja mielipiteitä muualtakin. Sananvapaassa Suomessa.


    • huonoa_mainosta

      Kyllä suoraan sanottuna vituttaa parsituttaa metsänhoitoyhdistyksen jälkiä metsätilallani, josta töhrimisestä maksoin kaiken lisäksi suolaisen hinnan. Missähän lienee ollut yhdistyksen valvonta ja työnjohto???? Näytin ko. yhdistyksen teettämää nuorenmetsänhoitoa metsätilallani eräälle metsäyhtiön edustajalle ja kyllä sitä yhdessä ihmettelimme.

      • mehtäjätkä

        Toivottavasti valitit metsänhoitoyhdistykseen. Oikeusjutun kautta saat viimeistään korvaukset ja oikean ratkaisun asiaan, jos ei muuten sopimukseen päästä. Sitten sykiatrille hoitoon, jos jää senkin jälkeen traumoja.

        En minä saa itsekään tekemällä pilalle päästettyä metsää raivaussahalla hyväksi, kun ei laatupuita tyhjästä ilmesty. Mieluiten itse kumminkin hommat teen, niin ei tartte toisia syyttää. Kun ei aina itse täysin onnistu, on helpompi ymmärtää, että ehkä ei aina toisetkaan. Mutta mhy:stä on myös vuosikymmeninen kokemukset, eikä ole yhdistyksestä pahaa sanottavaa.


    • en.tarvi.mhy-palveluja

      Minä korjasin itse mhy:n heikkolaatuisen raivaustyön jäljen ja enpä oo sen kopposen koomin niitä mhy:n raivaajia metsääni päästäny. En halua enää sutta ja sekundaa tekeviä mhy raivausmiehiä metsääni harjoittelemaan. Olen monelle metsänomistajalle antanut neuvon, että ellet itse kykene tai et jouda niin tee hoitosoppari jonkin metsäyhtiön kanssa ja homma hoituu takuuvarmasti. Stora Enso, MetsäGroup, UPM näille ammattilaisille kun soittaa niin alkaa hommat hoitumaan, takaan ja alleviivaan sen.

      • Tarkkaeuro

        Virman ammattimiehet tekee hyvin hoitotyöt. Mutta kilpailuta aina puukauppasi ja lasketuta, mikä tarjous on paras. Koska hoitotöissä voit voittaa satasia, mutta puukaupassa voitat tonneja.


      • pysyhä.asiassa

        Paskapuhetta "Tarkkaeuro". Siis aivan kuin hevonen veteen paskantaisi. Miksi tuota samaa virttä jaksat veisata kyllästymiseen saakka?!


    • pelimerkitkö_vähis

      Mukamas verokoulutusta metsänomistajille... Kyllä ne ovat työt vähissä kun pitää tilitoimistojen eväitä alkaa syömään.

      Ja voi hyvänen aika kun sitä yritetään aivopestä metsänomistajia jos minkäkinlaisilla höpöpuheilla ja konsteilla puukauppojen suhteen. Sotkeutua sinne missä eurot liikkuu ja viemällä osan potista itselleen. Törkeää touhua kerrassaan!!

      • tuohilompsa

        Tilitoimistot ei ymmärrä höläkäsen pölläystä puukaupoista. Kierrä en kaukoa, ei ne metästä mittään tiijä. Yhdistyksellä on tietokoneohjelma, jossa on tuoreet tiedot kaikkien puuta ostavien kauppojen lopputuloksesta. Siihen ohjelmaan kun syöttää puukappatarjoustiejot, niin saapi aikas luotettavan arvion mehtäkaupan lopputuloksesta virmoittain. Paljastan, että näinpä minu lompakko paksunee maksimaallisella tavalla.


      • larsleevi.lapistha

        Sie tuohilompsa et ihte ymmärrä mehtästä mithän ko tuollaisia höpiset. Mie voin Lapin miehenä ja etelän mehtänomistajana sulle paljastaa että lompsa on ollu siithä lähtien kunnossa ko erosin mehtänhoitoyhistyksestä. Mie oon kahtonnu että sie taijatki olla se sama ukko joka puolustat hehtänhoitoyhistystä kirijotuksillas. Ookko sie jotenki sijoksissa mehtänhoitoyhistykseen?


      • tuohilompsa
        larsleevi.lapistha kirjoitti:

        Sie tuohilompsa et ihte ymmärrä mehtästä mithän ko tuollaisia höpiset. Mie voin Lapin miehenä ja etelän mehtänomistajana sulle paljastaa että lompsa on ollu siithä lähtien kunnossa ko erosin mehtänhoitoyhistyksestä. Mie oon kahtonnu että sie taijatki olla se sama ukko joka puolustat hehtänhoitoyhistystä kirijotuksillas. Ookko sie jotenki sijoksissa mehtänhoitoyhistykseen?

        Eipä ole niitä sitonnaisuuksia. Mutta viimesin puukauppa oli rapiat tuhatseittemensattaa kuutiota harvennusleimikoista. Jotta käsitystä lompsan täyttämistä mehtärahalla kyllä löytyy. Tuolta pohjalta kommenttini tänne tarinoin. Täällä etelämmässä kun puukin kunnolla kasvaa, niin pystyy sitten panostaan mehtänhoitoon kuten myös hommien orkanisointiin. Silti en neä syytä väitellä, kukin hoitakoot mehtiäsä kuin haluaa. Mutta tietämättömien kannattaa ensvaiheessa hetki miettiä iha kylymä hermosesti. Noin sanosin aloittajalle.


      • loisista.eroon

        Minä saatoin myydä puuta ehkä enemmän kuin toi sun 1700 kuutiometriä. Enkä sillä sano että asialla leuhkisin. Melkolailla satavarma olen siitä, että sain paremman kuutiometrihinnan kuin sinä herra tai rouva tuohilompsa, joka teit toimeksiannon puukaupassa mhy:n kanssa. Kaiken kukkuraksi sain joka ikisen euron kotiutettua omalle tililleni, ilman että siinä olisi ollut jokin syöpäläinen vetelemässä joka ikisestä kuutiometristä palkkion itselleen tekemättä juuri mitään asian eteen.


      • Anonyymi
        loisista.eroon kirjoitti:

        Minä saatoin myydä puuta ehkä enemmän kuin toi sun 1700 kuutiometriä. Enkä sillä sano että asialla leuhkisin. Melkolailla satavarma olen siitä, että sain paremman kuutiometrihinnan kuin sinä herra tai rouva tuohilompsa, joka teit toimeksiannon puukaupassa mhy:n kanssa. Kaiken kukkuraksi sain joka ikisen euron kotiutettua omalle tililleni, ilman että siinä olisi ollut jokin syöpäläinen vetelemässä joka ikisestä kuutiometristä palkkion itselleen tekemättä juuri mitään asian eteen.

        Firman trolli huutellee. Firmat vie yksityiseltä metsänomistajalta leivänkin pöydästä. Ja nuo luvatut bonukset.... hah, kattia kans sanon minä. Mhy ajaa yksin yksityisten metsänomistajien puolta.


    • vääräkoivu

      Minkähän firman metsäasiantuntija tuo aloittaja mahtaa olla?

      • Saimitähaki

        Kyselee samaa asiaa useamman paikkakunnan palstalla. Eiköhän hän jonkinasteinen trolli ole, mutta sai taas muut keskustelijat hyvin tukkanuottasille.


    • uskontosata

      nyt on taas se aika kun metsänomistajat voivat säästää tuhansia euroja.tarkkailkaa postianne älkää uskoko valheisiin.

    • tosikuvesi

      Kaksi asiaa pitää paikkaansa:

      1) paras tieto metsäasioihin liittyen löytyy metsäyhtiöiden metsäasiantuntijoilta

      2) metsänomistaja säästää selviä euroja kun ei maksa vapaaehtoista metsänhoitomaksua ja eikä ole mhy:n kanssa missään tekemisissä

      • asiaaseurannut

        Päivänselvä juttu, että joku yrittää kusettaa metsänomistajia haukkumalla metsänhoitoyhdistystä. Naurettava yritys on väittää, että muutama kymppiä säästämällä kannattaisi lopettaa ainoan metsnomistajan puolella olevan edunvalvojan hyödyntäminen. Puhtaan metsänhoitomaksusta, jota ei enää edes ole olemassa - ei sen vertaa ole asiantuntemusta tuossa trollauksessa!

        Kas kun ei yllä oleva kirjoittaja suoraan tunnustanut olevansa metsäfirman puunostaja. "paras tieto metsäasioihin liittyen löytyy metsäyhtiöiden metsäasiantuntijoilta, eli minulta - ja myy puusi minulle havalla kyselemättä oikeaa puunhintaa muilta".


      • hankintajätkä
        asiaaseurannut kirjoitti:

        Päivänselvä juttu, että joku yrittää kusettaa metsänomistajia haukkumalla metsänhoitoyhdistystä. Naurettava yritys on väittää, että muutama kymppiä säästämällä kannattaisi lopettaa ainoan metsnomistajan puolella olevan edunvalvojan hyödyntäminen. Puhtaan metsänhoitomaksusta, jota ei enää edes ole olemassa - ei sen vertaa ole asiantuntemusta tuossa trollauksessa!

        Kas kun ei yllä oleva kirjoittaja suoraan tunnustanut olevansa metsäfirman puunostaja. "paras tieto metsäasioihin liittyen löytyy metsäyhtiöiden metsäasiantuntijoilta, eli minulta - ja myy puusi minulle havalla kyselemättä oikeaa puunhintaa muilta".

        Yhistyksen asiakaslehdessä oli just juttua siitä, mitä hyötyä ja jäsenetuja jäsenyyvestä on. Lehti löytyypi myös tästä: http://www.mhy.fi/keski-suomi/mhy-k-s-asiakaslehti-ja-uutiskirje

        Tämä vuan niille, jotka haluaapi asiaan oikkeesti perehtyä.


      • lehtijutusta
        hankintajätkä kirjoitti:

        Yhistyksen asiakaslehdessä oli just juttua siitä, mitä hyötyä ja jäsenetuja jäsenyyvestä on. Lehti löytyypi myös tästä: http://www.mhy.fi/keski-suomi/mhy-k-s-asiakaslehti-ja-uutiskirje

        Tämä vuan niille, jotka haluaapi asiaan oikkeesti perehtyä.

        Kova juttu lehdessä tuo tapaus, jossa metsänomistaja säästi reilusti yli kymppitonnin kun metsänhoitoyhdistys laittoi lakimiehensä etuja vaalimaan.


      • Anonyymi

        Tässä puhuu suurten yhtiöiden suu...


    • kökkötraktori

      ongelmanahan on se että osa metsänhoitomaksuista valuu salaojaa myöten erään puolueen metsäosastolle helsinkiin.

    • Anonyymi

      Anna mieluummin kaupallisille yhtiölle. Ei tuu virheitä. Toi edellinen hoiti esim 5ha istutukset niin perseelle en että 10 pros. Jäi henkiin. Väärä kasvi, sanoi avustava tutkija. Eron jälkeen kaikki mennyt ok.

    • Anonyymi

      Ei kannata kilpailuttaa mhy kautta. Ottavat 50 senttiä kiinnosta, eivätkä tee mitään. Itse hoidan metsäkaupat ym. Jos pyydät palvelua mhy ltä kaikki maksaa. Hölmöläisten hommaa. Jos haluat apua johonkin niin koulupojat huulpyöreänä katsovat ja eivät ymmärrä minkään päälle . Paras mies lähti puljusta pois, sen jälkeen en ole palveluita käyttänyt.

      • No tässähän vastaus tekstissä tuli, tälläkin moittijalla oli negatiivinen kokemus eli yksi henkilöjuttu tuo Mhy mollaus....


    • Anonyymi

      Miten uskonveljet pesiytyneet yhdistyksen palkkalistoilla?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      136
      4035
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      88
      1982
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1861
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      57
      1487
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1442
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      133
      1385
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      99
      1312
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      74
      1206
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      94
      1067
    10. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1053
    Aihe