Vanhan ajan imelletty perunalaatikko eli tuuvinki

HämäläinenTuuvinki

Vanhan ajan imelletty perunalaatikko eli tuuvinki

2 kg jauhoisia perunoita
6 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
3-4 tl hienoa merisuolaa
voita
vettä

1. Valitse sellaisia perunoita, jotka ovat soseutuvia. Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä kypsiksi. Säästä keitinvesi. Voi keittää myös niukassa vesimäärässä.

2. Survo kuumat perunat välittömästi, etteivät ne haalene. Lisää vehnäjauhot perunakerrosten väliin survoessasi, jotta imeltyminen pääsee alkuun. Lisää vesi niin että sose löystyy hiukan. Jos keitit niukassa vedessä voit soseuttaa perunat veteen. Vesilisäys tehostaa myös imeltymistä.

3. Anna seoksen imeltyä kuumassa paikassa paikassa hellan reunalla - voit käyttää peittoa tai sähköuunissa (62-80 astetta). Imeltyminen nopeutuu, kun survot silloin tällöin perunoita ja annat lämmön vaihtua 62-80 asteen alueella. Imeltyessään survos pehmenee ja makeutuu - lisämakeutusta ei tarvita. Imeltymisaika on 2-6 tuntia.

4. Lisää soseen joukkoon sulatettu voi, maito ja suola. Soseen tulee olla sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Kaada seos voideltuun vuokaan. Jätä vuoka vajaaksi, sillä seos kuohuu paistamisen aikana. Voit ripotella pinnalle korppujauhoa ja voinokareita.

5. Laatikko kypsyy 2-3 tunnissa 125–150 asteisessa uunissa. Alhaisemmassa lämpötilassa paistaminen hieman pidempään.

3

2078

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hallittiinjo1800luvulla

      Tämä ohje vastaa 1800 luvun kokkien tapaa imeltää perunalaatikko.

      Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.

      Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio "sammuu". Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä.

      Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu.

      Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Näin saadaan aito imelletty perunalaatikko. Lisämakeutusta ei tarvita.

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Perinteinen tuuvinki

      Valmistusainekset:

      Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen, noin 3 - 5 desilitraa. Huomioi että keittovesi jää tuuvinkiin.

      2 kg perunoita, hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita

      4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja - perinteisesti ruisjauhoja

      n. 50 grammaa voita

      n. 6-8 desilitraa maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti

      2 tl hienoa merisuolaa


      Jos maustat, niin mausta kevyesti esimerkiksi muskotilla


      Valmistusohje:

      Valitse sellaisia perunoita, mitkä ovat hyvin soseutuvia - kiinteitä tai jauhoisia tai siltä väliltä.

      Pese ja kuori perunat. Vikaisuuden toteamiseksi halkaise isot perunat. Keitä perunat kattilassa niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina kattilaan niukkaan veteen - huomioi että keittovesi jää soseeseen ja näin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot. Ainakin kypsennettäessä helposti hajoavat jauhoiset perunat tulee kuoria raakoina keittotappioiden välttämiseksi.

      Jäähdytä kuuma tuuvinkisose välillä sekoittaen noin 72-75 asteiseksi. Laita kansi kattilaan.

      Lisää 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn tuuvinkisoseeseen jauhot vähitellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Tarvittaessa voit notkistaa tuuvinkisosetta tuuvinkisoseen lämpöisellä vedellä.

      Laita tuuvinkisosekattila noin 70-75 asteiseen sähköliden uuniin. Uunin lämpötilan voi valvoa edullisen uuninlämpömittarin avulla. Uunin lämpötilan ja säätimen asennon vastaavuus ei aina pidä paikkaansa. Tuuvinkisoseen lämpötila on usein useita asteita uunin lämpötilaa alhaisempi. Kun uunin lämpötila on noin 70-75 astetta, niin silloin tuuvinkisoseen lämpötila pysyy 65-70 asteessa, niin silloin imeltyminen on tehokkaimmillaan.

      Anna tuuvinkisoseen imeltyä uunissa ja välillä sekoittaen noin 4-5 tuntia. Maistamalla voit varmistaa imeltymisen alkamisen ja edistymisen.

      Lisää imeltyneeseen tuuvinkisoseeseen voi siivuina sulamaan. Tuuvinkisoseen lämpötila riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää tuuvinkisoseeseen maitoa niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen tuuvinkisoseen. Voit maustaa maun mukaan esimerkiksi hillitysti muskotilla. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

      Laita tuuvinkisose voideltuun kunnolliseen uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voisiivuja tai nokareita. Paista tuuvinkia aluksi noin 180- 200 asteisessa uunissa. kun pinta saa väriä ja tuuvinkisose aloittelee kuplimista alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin tuuvinki ei kuivu ei korppuunnu eikä kuoretu liian voimakkaasti. Näin saat erinomaisen mehevän ja maukkaan tuuvingin.
      Paista tuuvinkia sähkölieden uunissa noin 4-5 tuntia.
      Jos tuuvinkia on vuokassa ohuehko kerros ja paistolämpötila korkea, niin silloin tuuvinki kuivahtaa ja korppuuntuu varsin helposti. Uuniin kannattaa kuitenkin vilkaista paistamisen aikana muutaman kerran.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4702
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1472
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1452
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      344
      1430
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1367
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1257
    Aihe