Vanhan ajan imelletty perunalaatikko eli tuuvinki

HämäläinenTuuvinki

Vanhan ajan imelletty perunalaatikko eli tuuvinki

2 kg jauhoisia perunoita
6 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
3-4 tl hienoa merisuolaa
voita
vettä

1. Valitse sellaisia perunoita, jotka ovat soseutuvia. Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä kypsiksi. Säästä keitinvesi. Voi keittää myös niukassa vesimäärässä.

2. Survo kuumat perunat välittömästi, etteivät ne haalene. Lisää vehnäjauhot perunakerrosten väliin survoessasi, jotta imeltyminen pääsee alkuun. Lisää vesi niin että sose löystyy hiukan. Jos keitit niukassa vedessä voit soseuttaa perunat veteen. Vesilisäys tehostaa myös imeltymistä.

3. Anna seoksen imeltyä kuumassa paikassa paikassa hellan reunalla - voit käyttää peittoa tai sähköuunissa (62-80 astetta). Imeltyminen nopeutuu, kun survot silloin tällöin perunoita ja annat lämmön vaihtua 62-80 asteen alueella. Imeltyessään survos pehmenee ja makeutuu - lisämakeutusta ei tarvita. Imeltymisaika on 2-6 tuntia.

4. Lisää soseen joukkoon sulatettu voi, maito ja suola. Soseen tulee olla sakeaa velliä tai notkeaa puuroa. Kaada seos voideltuun vuokaan. Jätä vuoka vajaaksi, sillä seos kuohuu paistamisen aikana. Voit ripotella pinnalle korppujauhoa ja voinokareita.

5. Laatikko kypsyy 2-3 tunnissa 125–150 asteisessa uunissa. Alhaisemmassa lämpötilassa paistaminen hieman pidempään.

3

2176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hallittiinjo1800luvulla

      Tämä ohje vastaa 1800 luvun kokkien tapaa imeltää perunalaatikko.

      Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.

      Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio "sammuu". Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä.

      Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu.

      Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Näin saadaan aito imelletty perunalaatikko. Lisämakeutusta ei tarvita.

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Perinteinen tuuvinki

      Valmistusainekset:

      Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen, noin 3 - 5 desilitraa. Huomioi että keittovesi jää tuuvinkiin.

      2 kg perunoita, hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita

      4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja - perinteisesti ruisjauhoja

      n. 50 grammaa voita

      n. 6-8 desilitraa maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti

      2 tl hienoa merisuolaa


      Jos maustat, niin mausta kevyesti esimerkiksi muskotilla


      Valmistusohje:

      Valitse sellaisia perunoita, mitkä ovat hyvin soseutuvia - kiinteitä tai jauhoisia tai siltä väliltä.

      Pese ja kuori perunat. Vikaisuuden toteamiseksi halkaise isot perunat. Keitä perunat kattilassa niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina kattilaan niukkaan veteen - huomioi että keittovesi jää soseeseen ja näin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot. Ainakin kypsennettäessä helposti hajoavat jauhoiset perunat tulee kuoria raakoina keittotappioiden välttämiseksi.

      Jäähdytä kuuma tuuvinkisose välillä sekoittaen noin 72-75 asteiseksi. Laita kansi kattilaan.

      Lisää 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn tuuvinkisoseeseen jauhot vähitellen ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Tarvittaessa voit notkistaa tuuvinkisosetta tuuvinkisoseen lämpöisellä vedellä.

      Laita tuuvinkisosekattila noin 70-75 asteiseen sähköliden uuniin. Uunin lämpötilan voi valvoa edullisen uuninlämpömittarin avulla. Uunin lämpötilan ja säätimen asennon vastaavuus ei aina pidä paikkaansa. Tuuvinkisoseen lämpötila on usein useita asteita uunin lämpötilaa alhaisempi. Kun uunin lämpötila on noin 70-75 astetta, niin silloin tuuvinkisoseen lämpötila pysyy 65-70 asteessa, niin silloin imeltyminen on tehokkaimmillaan.

      Anna tuuvinkisoseen imeltyä uunissa ja välillä sekoittaen noin 4-5 tuntia. Maistamalla voit varmistaa imeltymisen alkamisen ja edistymisen.

      Lisää imeltyneeseen tuuvinkisoseeseen voi siivuina sulamaan. Tuuvinkisoseen lämpötila riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää tuuvinkisoseeseen maitoa niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen tuuvinkisoseen. Voit maustaa maun mukaan esimerkiksi hillitysti muskotilla. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

      Laita tuuvinkisose voideltuun kunnolliseen uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voisiivuja tai nokareita. Paista tuuvinkia aluksi noin 180- 200 asteisessa uunissa. kun pinta saa väriä ja tuuvinkisose aloittelee kuplimista alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin tuuvinki ei kuivu ei korppuunnu eikä kuoretu liian voimakkaasti. Näin saat erinomaisen mehevän ja maukkaan tuuvingin.
      Paista tuuvinkia sähkölieden uunissa noin 4-5 tuntia.
      Jos tuuvinkia on vuokassa ohuehko kerros ja paistolämpötila korkea, niin silloin tuuvinki kuivahtaa ja korppuuntuu varsin helposti. Uuniin kannattaa kuitenkin vilkaista paistamisen aikana muutaman kerran.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2862
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1966
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1640
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1355
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      287
      1181
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      1003
    Aihe