Maasähkön käyttö ukkosella.

VPD6

Tästä on varmaan keskusteltu täällä, mutta ei ole osunut silmiin. Kysyisin veneiden sähköasioiden asiantuntijoilta onko mitään syytä ottaa maasähkön kaapeli irti tolpasta pahan ukkosen ajaksi ja pitää valot yms. akkujen avulla päällä vai onko parempi jättää kaapeli tolppaan? Kyseessä siis normaali yöpymistilanne jolloin jääkaappi yms. päällä. Luin täältä jokin aikaa sitten, että lähelle iskenyt salama olisi rikkonut VP: n moottorin herkän elektroniikan, mutta sen voisi ainakin teoriassa estää ottamalla maasähkön irti tolpasta pahimman räiskeen ajaksi. Onko tuossa mitään perää?

13

1226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • thunderboat

      Ei voi, jos ukkonen lyö lähelle joitain satoja metrejä, niin kaverini veneestä pimeni Volvon mustalaatikko jossa tietotekniikkaa ankkurissa ollessa. Eli ukkonen on suuri riski Volvon Pentan elektoonisille moottoreille lähtien KAD44 moottoreista, tämän päivän EVC koneille...

      Toisena ajatuksena miksei ottaisi pois, ainakin riskit pienenevät?

      "Salamavirta saattaa kulkeutua myös sähkö- tai puhelinjohtoja pitkin hyvin etäältä. Tämä ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita tai pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon. Sähköjärjestelmään on saatavissa ylijännitesuojia, jotka ehkäisevät ainakin hieman tätä riskiä."
      Lähde, ilmatieteen laitos

    • 0ttiatuota

      Jos vene ei ole kiinni verkossa, verkon ylijännite (tai miksen myös alijännite) ei vaikuta siihen. Riskit pienenevät, mutta sähköä ei tule kuin omista akuista. Onko haitta ja riski suhteessa, on jokaisen omassa harkinnassa.

      Jos ukonilma on ihan päällä, voisin hyvinkin harkita töpselin irrottamista.

      • YstävänNeuvo

        Jos ukkonen on ihan päällä, ei parane koskea tai olla lähellä mitään sähkölaitteita! Kyllä se töpseli on syytä irroittaa jo siinä vaiheessa kun huomaa että ukkonen on tulossa päälle.


      • SärkiKäteen
        YstävänNeuvo kirjoitti:

        Jos ukkonen on ihan päällä, ei parane koskea tai olla lähellä mitään sähkölaitteita! Kyllä se töpseli on syytä irroittaa jo siinä vaiheessa kun huomaa että ukkonen on tulossa päälle.

        Jaa, kyllä minun mielestäni sen töpselin voi irrottaa, kun ukkonen on päällä. Jos sataa ihan kauheasti, en varmaan käy irrottamassa.

        Purjeveneet on tehty ukkosenjohdattimiksi ja niiden välissä on melko hyvä kuljeskella. Salama tuskin iskee ainakaan suoraan. Sen sijaan isku johonkin läheistölle voi aiheuttaa jännitepiikin, joka rikkoo laitteet ilman, että kuitenkaan vaarantaa töpselin irrottajaa.


      • YstävänNeuvo
        SärkiKäteen kirjoitti:

        Jaa, kyllä minun mielestäni sen töpselin voi irrottaa, kun ukkonen on päällä. Jos sataa ihan kauheasti, en varmaan käy irrottamassa.

        Purjeveneet on tehty ukkosenjohdattimiksi ja niiden välissä on melko hyvä kuljeskella. Salama tuskin iskee ainakaan suoraan. Sen sijaan isku johonkin läheistölle voi aiheuttaa jännitepiikin, joka rikkoo laitteet ilman, että kuitenkaan vaarantaa töpselin irrottajaa.

        Irroittele sitten rauhassa, mutta hyvästele omaiset ensin...


    • fundeerausihaite

      Jos ukonilma kestää pari kolme tuntia, niin kyllä sen ajan voi olla ilma "olavin virtaa"
      Ei sen kauemmin päällä yleensä ole.

    • Jos järjestelmässä on asialliset vikavirtasuojat, niin ei ole todennäköistä, että johdon irrottaminen mitään vaikuttaisi. Eikä se kuitenkaan suojaa "suoralta osumalta". Salamassa on sen verran rajusti poweria, että ihan vain lähelle osuva voi tehdä selvää veneen elektroniikasta, jos huono tuuri käy.

      • kuukkelikesään

        Vetoatko asiassa perustuslakiin :D

        Jos taas tulee osuma sähköverkkoon, niin vikavirtasuoja voi päästää piikin läpi ennen täydellistä tuhoutumistaan tai sitten vikavirtasuoja ei toimi.

        On päivänselvää, että töpselin irrottaminen suojaa myös vikavirtasuojatun pistorasian tapauksessa, mutta en todellakaan osaa päätellä, mikä tilastollinen merkitys olisi. Varmaa on kuitenkin, että rikkinäisiä suojia on, ja jos sellainen tulee kohdalle, riski on ihan merkittävä.


    • VPD6

      Kiitokset hyvistä ja asiallisista kommenteista. Tuskin siitä haittaakan on jos ottaa kaapelin irti. Suoralta tai aivan lähelle osuneesta iskusta esim vieressä olevan purjeveneen mastoon osuessa tuolla kaapelin irroituksella tuskin mitään merkitystä. Olen kyllä käynyt irroittamassa kaapelin tolpasta ennen kuin sade ja pahin räiske alkanut. Muutaman kerran yöllä herätty vasta räiskeen ollessa päällä jolloin en kyllä mene koskemaan tolppiin. Minulla on moottorina tuo D6 jonka musta laatikko on kuulema kaikkein herkin noille ylijännitteille. Tähän saakka mennyt hyvin, vaikka aika monessa räiskeessä kesien mittaan on oltu.
      Joulua ja tulevaa veneilykautta odotellessa näitä naputellaan täältä sisävesiltä.

    • Kannattaa_irrottaa

      Salamointiin sisältyy riskejä, joita on vaikea ennakkoon arvioida. Jos mitään ei koskaan ole omalle kohdalle sattunut, ongelmaan voi suhtautua liian vähättelevästi.

      Me saimme noin kymmenen vuotta sitten melko yllättävän kokemuksen omassa kodissamme. Ukkonen jyrisi ja salamat välkkyivät kuten usein ennenkin, mutta tällä kertaa emme ryhtyneet varotoimiin. Sitten tunsimme, että nyt iski todella lähelle. Samalla kuulimme kaksi vienoa ääntä huoneesta, jossa meillä on pöytätietokone. Sieltä ei tullut savua eikä käryä, mutta sekä ulkoinen modeemi että tietokoneen verkkokortti menivät vaihtoon.

      Osittain tämän kokemuksen vuoksi irrotamme maasähkötöpselin aina ukkosen lähestyessä. Veneen systeemit ovat varsin kalliita ja niiden uusiminen voi olla vaivalloista sesonkiaikana, varsinkin kaukana kotoa.

    • Navigaare

      Kaikki jotka ovat jollakin lailla tutkineet ukkosen käyttäytymistä kehottavat irrottamaan kaikki herkkää elektroniikkaa sisältävät laitteet sähköverkosta, jos ukkonen on tulossa edes "naapurikuntaan" - viimeksi mainittu sana oli omaa tuotantoa:)
      Mitkään verkonsuojaukset eivät pysty antamaan varmaa suojaa salama iskua vastaan. On aivan järjetöntä ottaa sellaista riskiä, että luottaa joihinkin ylijännitesuojiin normaalissa arjessa, puhumattakaan loma - aikaan ja vielä omalla lomalla ollessa.
      Niitä laitteita on vaikea saada paukun jälkeen kuntoon muutenkin ja kesällä heinäkuussa lähes mahdotonta.

      • ylijännitesuojalla

    • parempi.pois

      Laituri on vähän väkisinkin sähkölinjan yksi päätepiste. Ja linjan päässä riski ylijännitepiikeille on suurin. Mitään suoraa salamaniskua ei vaadita, että johtoon indusoituisi isojakin piikkejä. Piuhan irrottaminen ei ole mitenkään huono ajatus, jos ei kiinni jättäminenkään kovin suuri riski. Näin, vaikka ukkonen ei aivan päällä mellastaisikaan. Se päällä oleva ukkonen voi hyvinkin tuhota elektroniikkaa johonkin lähistölle iskemällä, vaikka maasähkö irti olisikin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olisiko sinulla mitään toiveita?

      Miten sinä toivoisit minun sinua lähestyvän? Mitään mitä olisi tosi hyvä tietää ennen sitä? Jos ei sen kummempia, niin
      Ikävä
      94
      2578
    2. Turun tunnin juna toteutetaan

      Köyhiltä viedään mutta tunnin juna Turkuun viedään läpi. Puhaltakaa PS nyt tämä poikki! https://www.hs.fi/politiikka/ar
      Perussuomalaiset
      186
      1661
    3. Oletko kertonut tästä

      Meidän oudosta jutusta kenellekään? Olen kertonut ystävälleni, että olet saanut minut sekaisin…, mutta tästä hän ei tied
      Ikävä
      79
      1608
    4. huono vai hyvä juttu

      Miten ulkopuoliset reagoisivat jos olisit kaivattusi kanssa yhdessä....?
      Ikävä
      93
      1350
    5. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      76
      1002
    6. Mitä mielestäsi on aito

      rakkaus? Miten sen kuvailisit?
      Ikävä
      82
      837
    7. Hitsi että olet tyylikäs!

      Sinulla on upea näkemys ja oikeaa värisilmää. Hyvä etten melkein pudonnut polvilleni eteesi kun hämmästytit minut jällee
      Ikävä
      35
      810
    8. Poliisi etsii Leif Lindemannia

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-etsii-leif-lindemania-julkaisi-kuvan/8982310#gs.cec6zf Onko nähty jo tarhar
      Kokkola
      18
      749
    9. Ensi kerralla aion ottaa sinun kanssa

      Tuijotus kisan ja mitäs sitten tapahtuu jää nähtäväksi 🤩😃 Voi olla vähän hankalaa jos muita ihmisiä mutta odotelkoot s
      Ikävä
      42
      690
    10. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      34
      688
    Aihe