SUURENMOINEN NAINEN

vaalierkki

Ollakseni rehellinen minun on tunnustettava tutustuneeni tähän naiseen alkolin avulla. Ei niinkuinehkä kuvittelet. Kokonaisuudessaan monimutkaisen yksinkertainen selitys tapahtumaketjulle, jonka seurauksena tutustuin tähän uskomattomaan naiseen.

Olen sanonut tuntevani usean alkoholijuoman maun, mutta pidän niin kalliista viinasta, ettei minulla ole varaa sellaisen juomiseen. Lähipiirissäni sitä vastoin oli useita lähes alkoliriippuvaiseksi luokiteltavaa henkilöä. He auttoivat tietämättään minua tutustumaan ja jopa ystäsvystymään hänen kanssaan.Ehkä sitä auttoi osaltaan Fonziekin, isokokoinen labradorin ja susikoiran sekoitus.

Avioeroni jälkeen asuin yhdessä kahden suurin piirtein ikäiseni miehen kanssa eron jälkeen minulle jääneessä vuokrakolmiossa, johon vähän myöhemmin muutti vielä Veikko, joka ei juuri itsestään kertonut, mutta jota Kekkonen kätteli Tankavaaran kullanhuuhdonnan MM-kilpailun yhteydessä. Veikolla silloin se parempi harmonikka. Niin hän sanoi silloin siellä Ruotsissa, että se siellä Suomessa olisi. Itse en sitä parempaa nähnyt muuta kuin telkkarissa silloin Kekkosen kanssa. Veikko ei muuten pahemmin juonut, kerran lasillisen konjakkia juovan näin. Ei Veikko tähän tarinaan muuta kuin sivujuonessa eikä tätä naista koskaan tavannut.

Mutta nuo kaksi kämppäkaveriani ja kaksi muuta samanikäistä miestä nauttivat ellei muuten niin viikonloppuisin melkoisia määriä prosenttijuomia. Välilla niin tuntuvasti, että lompakkojen setelipuoli laihtui tuntuvasti. Kuvaan tuli viides mies, jolle tarjottiin vauhditusryyppy, jonka jälkeen hän muuttui maksumieheksi. Kerran tullessani asunnolleni, tämä mies oli muiden mukana siellä. Vaikeasti näkövammainen, yksinäisyyden poiston ostaja, toisten rahoittaja.

Tässä ne ensiaskeleet siihen suurenmoisen naisen tapaamiseen. Mua alkoi pikkuhiljaa pänniä niiden jätkien örinä ja mä tokasin sille Kallelle ( tekaistu nimi tälle näkörajoitteiselle): - Mää lähen ostaan pizzan, lähetkö följyyn, mää maksan!- ja niin me lähdettiin mun pikkutaunuksella ja ne pizzat syötiin sitten Kallen yksiössä.
Tää Kalle oli päässyt suomenkieliseen kansankorkeakouluun vajaan viidenkymmenen kilometrin päässä, alkaisi parin viikon päästä, viikonloput vain kotona. Jossain vaiheessa hän kysyi, voisinko mä kuskata hänet sunnuntai-iltaisin sinne ja noutaisin perjantaisin kotiin. Työvoimatoimisto maksaisi kilometrikorvauksen Selän takia pitkäaikaissairaslomalla minulla oli aikaa, joten en tarvinnut harkinta-aikaa. Jouduin kuitenkin aika outoon tilanteeseen, jonka kohtaasmisen minulla ei ollut valmiuksia, Kallen yksinäisyys sekä haavekuvat. Pahin vaihtoehto olisi minuun takertuminen.(jatkuu, jos joku haluaa tietää enemmän)

33

308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä minä sen verran luin ja kiinnostuin, että odotan jatkoa sille jota lähdit kertomaan.

      Sinun tyylilläsi ovat kyllä pölyhiukkasetkin turvassa. Minä kun taas elefanttina, sinun norsunasi, rellestin lasikaupassa...

    • isäkarrrhu

      Enemmän kiinnostaa Nalle-Karhun tarinatkin

    • Se-entinen-Kukkahame

      Olen odottanut lisää juttua asiasta käsi poskella, no annas kuulua!

      • Minäkin haluan kuulla lisää, joten kirjoita.


    • toivoasaa

      Jee lisää!! odotan innolla, juurikin sitä missä ja miten tapasit tämän suurenmoisen naisen??. Olen itsekin ns. "suurenmoinen" nainen onkohan kaltaisiani paljonkin, olen vain utelias.

      • Uudenlainen naisilmestys, surenmoinen. Tarkoittanee samaa kuin suurenlainen.
        Oletin ainakin, että kirjoitit suuremmoisesta naisesta. Tietysti kahdella ämmällä kun naisesta on kysymys.


    • Eikös sanat kulje?

    • Ahaa, taitaatotuus paljastua! Pilmari on käynyt sieppaamassa koko ihanuutesi.

      • Pilmari myöhästyi tällä kertaa lähes 30 vuotta. Sen verran voin tässä ulkopuolella kertomukseni mainita, ettei tunnettu ruotsalainen naistenlehti Damernas Värdl tee jokaisesta naisesta aukeaman kokoista kertomusta, Tästä naisesta teki, enkä minä tomppeli älynnyt edes ostaa tuota numeroa,


    • väkivallanuhri

      Kaiketi Neitsyt Maria.Hänen synnytystäänhän me pian juhlistamme?
      Jokainen suomalainen mies vaatii naistaan olemaan neitsyt ja kaiketi pysymäänkin.
      Jos ja kun tämä kodinhengetär ei moiseen pystykkään aletaan vetää nyrkillä turpaan ja viimeistelään urotyö puukolla .
      Näitä tuhkimotarinoita me saamme lukea tämäntästä.Suomalainen nainenko olisi korkeallakin jalustalla,ei todella.
      Kuinka moni suomalainen koti on väkivallan temmellyskenttänä tänäkin Jouluna?
      No sen lehdistö kertoo

      • kyllä Suomessakin väkivaltaisia miehiä löytyy, lukevat Raamatusta yhden ainoan lauseen tajuamatta yhteiskunnan mukautumista uusiin olosuhteisiin. Sairaalloinen mustasukkaisuus ja alkoholi on pirullinen yhdistelmä. Aviovaimon raiskaus on rikos, josta useimmat naise tvalitettavasti vaikenevat. Puuteria ja aurinkolasitjos ei ole pakko lähteä akuuttiin. Suomessa on liian vähän naisten ja lasten turvakoteja.


    • pesäänpaskantajaolet

      Kuinka moni koti on kunniamurhan paikka, jos islaminuskoinen tyttö tai nainen uskaltaa puhua vieraan miehen kanssa ? Kuinka moni hindulainen nainen kivitetään kuoliaaksi mitättömästä syystä ? Ainako pitää olla omaan pesään paskantamassa. Näitä naisten kivittäjiä ja alistajia , tappajia täällä ihannoidaan . Kirkkokin ihan piilottelee vaikka saisivat karkotuspäätöksen.
      Suomessa nainen saa olla kokenut avioituessaan ja suhteessa saa olla ilman avioliittoa, kukaan ei neitsyyttä vaadi. Suomalaisten miesten tekemiä väkivaltarikoksia uutisoidaan tarkasti, matujen tekosia peitellään, niistä kertominen leimataan vihapuheiksi ja rasismiksi.

    • Odotan kovasti jatkoa, koska suuremmoinen nainen ei ole vielä mukana kuviossasi, vaikka väkevästi vihjailitkin.
      Hyvä että veit pois sen nökövammaisen maksumiehen. Juopoilla ei ole omaatuntoa.

    • Suurenmoinen nainen (jatkoa)

      Lupasin lähteä viemään hänet sinne kouluun kauden alkamispäivänä eli maanantaina. Mielestäni luonnollinen mutta Kallen kannalta tärkeä juttu, olisihan hän luokan ainoa vaikeasti näkörajoitteinen oppilas valkoisine keppeineen. Pyysin lupaa esitellä hänet kurssitovereilleen, Sitä varten Kalle otti toivomuksestani mukaansa paksun kaulaliinan. Luokassa Kalle kertoi itse diabeetistä johtuneesta aikuisiällä tapahtuneesta sokeutumisesta.
      Itse aloitin jutun hieman humoristisesti kertomalla hänen morsiamestaan, joka kulkee aina hänen mukanaan, se valkoinen keppi siis. Sitten pyysin opettajaa sitomaan huivin silmilleen ja kokeilevan muutaman askeleen verran, millaista on oudoissa paikoissa kulkeminen. Sen jälkeen luokan oppilaat saivat tutustua samaan asiaan. Tämän jälkeen oli helppo kertoa, miksi Kallen esineiden sijaintia ei saanut muuttaa eikä aiheuttaa tarpeettomia pelkotiloja edes leikillään. Lopuksi vielä maininta miten toimia mahdollisen insuliinishokin yhteydessä.
      Aikaa myöten ilmeni hänen riippuvuutensa minusta, toisaalta tulin myös itse tietyllä tavoin riippuvaiseksi Kallesta. Toisinaan jouduin olemaan hänen silmänsä, esimerkiksi joissain juhlissa jouduin kertomaan hänen kiinnostuksen kohteistaan niin paljon, ettei itsellenijäänyt aikaa edes juomaan kahvia rauhassa. Hän luovutti asuntonsa kakkosavaimen minulle,hoioin posti ja pankkiasiat sekä tein usein myös ruokaostokset perjantaisin ennen hänen noutamistaan sieltä opistolta. Kaikkein suurin ongelma oli hänen tuntema yksinäisyys, joka ei tuntunut helpottavan uusista tuttavuuksista huolimatta. Yllättäen keksin toimivan osaratkaisun, kauppakeskuksen ravintolassa lauantaisin järjesttävät suomalaistanssit. Kalle mainitsi jossain vaiheessa Uppsalassa järjestyistä näkövammaisten kuntoutusjaksoista, Kalle oli tanssinut siellä jonkun Beritin kanssa. Mutta täällä ne suomalaistanssit. Ensimmäisiin selvästi arastellen, jatkossa sitten ihan mielellään.Ei Kalle siellä olisi alkuun päässyt, jos en hiukan jeesannut.Ei silti, tilanne oli minullekin outo, mutte tulta päin.
      - Anteeksi, tuo tummalasinen toverini tanssisi mielellään, valitettavasti hän ei vamman takia voi pyytää Teitä itse,mutta voisitteko ystävällisesti tarjoutua tanssimaan hänen kanssaan ja ohjaamaan sitten takaisin tuohon pöytään?! - Aluksi epäuskoinen katse, kuiskaus - hän ei näe mitään - tai jotain sinne päin ja pyyntööni suostutaan. Viikkoja myöhemmin muutamat naiset hakevat hänet ihan omaaloitteisesti. Ehkä yliarvioin tulosta, mutta minusta Kalle oli saanut toisenlaisen otteen vammaisuuteen,
      Kevätkauden päättyessä Uppsalassa oli viikon pituinen näkövammaisten kuntoutusjakso, Kalle hakeutui sinne, päätöspäivä perjantai. Kalle matkusti sinne ja takaisin taxilla. Olimme sopineet, että hieman oletetun paluuajan jälkeen toisin hänelle ja itselleni pizzat, Ne toisessa kädessäni soitan kuten ennenkin ovikelloa mutta avaan oven, Seuraavassa hetkessä minä pelästyn!!! Käteeni tarrautuu iso koira... (jatkuu)

      • 3...11

        On siinä ekillä kanssa seurapiiriä


    • captcöpenick

      No roimakat onnittelut Vaalierkille moisesta onnenpotkusta naisen muodossa!

      M.Rönkä lukee jo iltauutisia. Se on moro.

      • elä sie palstan mies hötköile, jua OFFia!


      • captcöpenick

        Ohovia käytetään, viisastelija. Kohvista ja koffistakin olen luopunut.

        Minäkin tutustuin ihmeellisen ihanaan naiseen. Ymmärrämme toisiamme. senkin ettemme voi suunnitella mitään yhteistä - vain elää tahoillamme.


      • HIENO TUNNUSTUS


    • Anna sen suurenmoisen kasvaa suuremmoiseksi.

    • vaalierkki1

      Jähmetyn paikoilleni, koiran lisäksi rekisteröin keittiössä Kallen sekä nuorehkon naisen, hänen täytyy olla Berit. Kallehan on puhunut sekä Beritistä että tämän koirasta. Nainen tajuaa hetkessä, että en ole tunkeilija ja sanoo rauhallisesti - släpp!, det ärbra nu. irrota, se on hyvä nyt.- Koira irrottaa otteensa, joka oli niin voimakas, että olisin turhaan edes yrittänyt päästä irti. Iho ei ole rikkoutunut, mutta hampaiden jättämät painautumat näkyvät varttitunnin verran kämmenen selustassa.
      Jo ensikokemus on hämmentävä, minua noin viisitoista vuotta (en toki tietänyt silloin) nuorempi, viehättävä,vaaleatukkainen, hämeensiniset silmät omaava nainen. Hymyilevä nainen, katse kohdistuneena minuun. Ellen olisi ollut tietoinen hänen sokeudestaan, en olisi uskonut sitä todeksi. Ja tuo valkoinen keppi hänen kädessään, se ei sojota perinteisellä tavalla eteenpäin vaan roikkuu vapaana tuskin koskettaen lattiaa. Nainen, tullut ilmeisesti ensimmäistä kertaa Kallen luokse hetkeä ennen saapumistani ja jo nyt ominut huoneen. Askelten kaiku kertoo etäisyyden seinistä, vaatteiden lähes kuulumaton kahina, nuo näkevän ohittamat seikat ovat hänelle arkista informaatiota, jonka hän halilitsee huomattavasti Kallea paremmin.
      Berit ojentaa kätensä, tartun siihen ja sanon miltei nielaisten nimeni. Hänen otteensa on varma, ei mikään hipaisu. - Kalle on puhunut sinusta paljon. Ethän pelästynyt Fonzieta,se on opetettu tekemään tuon, suojelee minua. - Vastaan kieltävästi, vaikkei se ihan niin mennyt. - Siitä on jo melkein kahdeksan vuotta kun sain Fonzien niin, että hän tuntee minut -.Beris käytti nimenomaan sanaa hän. Ilmaisi ehkä tietämäättän, kuinka tarkeäksi osaksi Fonzie oli tullut Beritin elämässä. Itse näin, että Fonzie seurasi aluksi hyvin tarkasti liikkeitäni., luultavasti olisi tarrannut uudestaan kiinni, jos olisin tehnyt aloitteen tuossa tervehtimisseremoniassa.
      Pizzojen ja kahvin jälkeen sain luvan ulkoiluttaa Fonzieta. Vapaa-ajan merkiksi ei työvaljaita, ainoastaan talutushihna. Siitä huolimatta osa työkulttuurista seurasi mukana, katua ylitettäissä ensin etteni niin, että minun oli pakko seisahtua. Fonzien varmistuttua ylityksen turvallisuudesta sain luvan astua kadulle,
      Sunnuntaista tuli sitten ikimuistoinen kokemus, automatka Västeråsista Tukholman läpi Huddingeen. Sairaanhoitajan työsuhdeasunto sairaalan lähellä. Kalle oli kertonut Beritin työstä lastenosastolla. Uskoin hänen liiottelleen kertoessaan, kuinka hämmentyneitä vanhemmat olivat tajutessaan sokean antaessa heidän lapselle rokotteen. Se ei kuitenkaan ollut niin ihmeelliseltä kuin se asiaa tuntemattomasta tuntuu,Kaikki Beritin käsittelemien lääkkeiden nimet oli kirjoitettu myös pistekirjoituksella ja lapsesta lähtien itse pistetyt insuliiniruiskeet eivät eronneet nyt käytössä olevista ja seuraava askel oli insuliinikynät valmiine annoksineen.
      Mutta se matka Västeråsista Huddingen sairaalan parkkipaikalle. Berit istui Fonzien kanssa takapenkillä, Kalle tapansa mukaisesi vieressäni. Kerroin Beritille matkan varrella olevien kohteiden nimiä, Mainitessa Norrtullen hän sanoi: - Tästä alkaa Essingeleden ( Tukholman halkaiseva mootoritie), pian tuolla vasemmalla näkyy kirkko, ota keskimmäinen kaista, Kungenkurvassa siinä Ikean tavaratalon jälkeen tulee risteys. Käänny siinä oikealle ja aja ensimmisiin liikennevaloihin. Käänny siinä vasemmalle ja aja , kunes näet sairaalan opasteet. Perillä Berit neuvoi yhtä tarkasti loppumatkan parkkipaikalle, autosta Beritin kotiovelle oppaana Fonzie. (jatkuu)
      koneessa ilmenneen virheen vuoksi en kirjaudu

    • v.1979

      Kyl mäkin Turuus! Sanos likka itseäs turkulaiseks, vaikk olikin Mynämäeltä.

    • jatkoakaivataan

      Jatkoa, pliiiss!

    • sillaikaix

      Ja tuollasta vielä kyseltiin perää vaalierkin höpötystä hyi olkoon

    • Baarikeittiöllä varustettu kaksio, olohuoneen sohvapöydällä pienoiskaktuksia. Seinällä yksi maalaus ja muutama valokuvasuurennos, Pietarinkirkko Rooma, jokilaiva Niilillä, naisten sählyjoukkue, tunnistan Beritin kuvasta, otettu vuosia sitten ennen sokeutumista. Vähintään kymmenen vuotta sitten.
      En kysy, yksinkertainen päättely - Fonzie täällä noin kahdeksan vuotta, eikä opaskoiraa oteta hyllyltä. Toinen päätelmä: Ennen sokeutumista Beritin on täytynyt valmistautua hyvin näon menetykseen.Saavutetut valmiudet kertovat aktiivisesta otteesta.

      Tietokone, äänikirjojen kuuntelulaite sekä laite, jonka nimen olen jo unohtanut. Optinen lukija, jota liikuttamalla tavallisen konekirjoitusteksin päällä laite muuttaa tekstin näkövammaisille tutuksi pistekirjoitukseksi. Kaksio aistikkaasti sisustettu ikkunaverhot ja pöytäliina mukaan lukien. Työtoverit auttaneet vallinnoissa, niin Berit kertoi.

      Ennen paluumatkaa Västeråsiin käyn Fonzien kanssa lenkillä.Muutamia naisia istuu asuntolan pihalla puutarhakeinussa,hej Fonzi-huuudot paljastavat heidän tuntevan Beritin. Nyökkään tervehdykseksi,ehkä punastun hiukan kuvitellessani heidän arvailujaan. Lähtiessämme Berit halaa meitä molempia sekä toivottaa meidät tervetulleiksi uudelleen.

      Muutaman viikon kuluttua Kalle pyysi minut taas kuskiksi Huddingeniin. Täällä kerralla Fonzie tervehti meitä vähän liian tunteellisesti. Kerroin jo aiemmin sohvapöydllä olevista pienoiskaktuksista. Voimakkaan hännän sivallukset pyyhki pöydan puhtaaksi. Tietysti noukin ne ylös ja laittaa laattialle pudonnut multa takaisin purkkeihin. Kuvailin Beritille yksitellen kaktukset ja hän asetteli sitten purkit tutuille paikoilleen.

      Näiden kahden käyntimme välillä Beritille oli sattunut tapaturna, onneksi ei seuraukseltaan vakava mutta tapahtumahetkellä keittiössä paljasjalkaisena olleelle Beritille varmasti hyvin pelottova tilanne. Ilmeisesti syntyneen pintajännitteen seuraksena kahvikeittimen lasipannu rikkoutui teräviksi siruiksi. Näkevälle ei mitään ongelmaa, sokealle sitäkin enemmän.

      Neljättä vierailua ei tule, Kallen lukuisista yrityksistä Beritin puhelin pysyy mykkänä. Vihdoin tekstiviesti: veriarvot kriittiset, dialyysihoito ja munuaisjonoon. Kuin kohtalon iskusta Kallell sama kohtalo muutamaa viikkoa myöhemmin. Beritin hoito vain rankempi, Kallea huomattavasti usemmin dialyysilaitteen vankina. Molemmat saavat munuaisen, Kalle omalta veljeltään. Seuraa rankka vieroituslääkitys, Kallella selviä muistikatkoja. Kuitenkin sekä Berit että Kalle selviävät.

      Pari vuotta myöhemmin Beritin terveys pettää uudelleen. Asun jo siinä vaiheessa perimässäni mummonmökissä Suomessa, joten en tiedä, osallistuiko Kalle tämän uskomattoman suurenmoisen naisen hautajaisiin,

    • kunhan.kysyn

      Mitä suurenmoista tuossa Beritissä, se sokeusko ?

      • Saathan sinä kysyä


      • Pistä kaikkein tummimmalla suojalasilla varustettu hitsauskypärä päähäsi, ota keppi käteesi, mene astiakaapille, ota kahvimuki, laita vettä keittimeen, laita suodatinpaperi ja mittaa kahvijauhe siihen, keitä kahvi ja kaada kuppiin, mene toiseen huoneeseen, istahda pöydän ääreen, voit vaikka riisua kypärän ja juoda se kahvi, joka on kupissasi. Yksinkertaista, eikö totta.


      • puhutko.vertauksin

        Mikä sinnuu valaisee vaalierkki noinikkää rajusti että tarviit hitsauskypärrin suojauslaseineen?


      • Tuo oli vain kuvaus olosuhteista ja vaikeuksista, jotka ovat sokean arkipäivää, Erikoiseksi Beritin teki hänen elämänmyönteisyyteensä, ei syytellyt muita sokeudestaan, osallistui aktiivisesti mm. konserteihin ja kirjallisiin tapahtumiin. Täydellinen vastakohta passivoituneelle Kallelle. Berit sai paljon kiitosta työstään sairaanhoitajana. Eikö tämä kaikki riitä siihen, että pidin häntä suurenmoisena naisena?


    • hanki.elämä

      Ota sitten itse oppia Beritistä äläkä syyttele koko ajan muita kun et palstalla ole suosittu.Ei ole elämänmyönteistä jauhaa samoja vanhoja kaunoja ja katkerana velloa itsesäälissä. Beritillä tuntui olevan ELÄMÄ, koita sinäkin hankkia sellainen.

    • Mitäs jäämies,, pakastaa kaiken lähellään, sitä sinun elämäsi näyttää olevan

    • Naiset-elämänsuola

      Naiset ovat maailman mahtavin voima. Kaikki me ollaan synnytty naisten pyöräyttäminä. Heidän kanssa kannattaa olla väleissä pienestä pitäen.

      Sitä se Juicekin aikoinaan tähdensi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      144
      2477
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      178
      1491
    3. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      1281
    4. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      103
      1201
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1187
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1092
    7. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      1065
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      49
      1037
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      1020
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      72
      941
    Aihe