Kertokaapas nyt viimein

enmenekehiin

Mitä järkeä on koiranäyttelyistä? Tuskin koiratkaan siellä olostaan nauttivat.

7

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä3673

      No onhan siitä se hyöty että koiran ostoa kaavailevat näkevät eri rotuja. Koirat saavat myös sosiialistusta siellä. Joillekin se on varmasti myös mukava harrastus, jossa pääsee tapaamaan saman henkisiä ihmisiä.
      Itse en kuitenkaan tykköä siitä,että näyttelyiden johdosta joitakin koiria ollaan alettu jalostaa vain ulkonäön perusteella,mikä on haitallista etenkin käyttöroduille. Näyttelylinjaiset ovat usein raskaamman rakenteisia,mikä ei todellakaan ole esimerkiksi metsästyskoiralle etu. Mielestäni on ihan kiva että esimerkiksi puudeleita käytetään näyttelyissä; mutta käyttörotujen kanssa pitää olla tarkkana ettei rotu kärsi.

    • Jos ei olisi mitään, missä mittauttaa ulkonäköä, niin äkkiä rodut ulkonäöltään olisi mitä sattuu. Kaikille ei kuitenkaan ole väliä jalostuksessa, kuin että rahat kouraan. Eli kun ei missään näy, niin pahemmin rakennevikaisia ym. voi "huoletta" käyttää.
      Myöskin jonkinnäköisesti luonnetta myös mittaa. Jos ei näyttelyssä käytetä, niin ei mitään osviittaa ole välttämättä luonteestakaan. Eli mitä vaan voi käyttää.
      ja kuten yllä kirjoitti, rotua harkitsevat pääsevät näkemään koiria, kuin myös tutustumaan kasvattajiin ja millaisia heidän koiransa on esim. luonteeltaan (noilta osin).

      "Itse en tykkää..." Aivan samaa mieltä. Tuo on jalostuksen lieveilmiöitä. Kyllä käyttörodusta pitää olla niin käyttöön, kuin "näyttöönkin". Eli samassa paketissa niin toimivuus, kuin rotumääritelmän mukainen ulkonäkö.

      Näyttelyt on myös mukava harrastus. Tosin aina löytyy niitä, jotka ottaa sen liian vakavasti, syyst' jos toisesta, jolloin homma vääristyy.

      Jos ei kasvattajalla ole mitään tuloksia (rotuun liittyen ym. jotain kertovaa) koirillaan, edes näyttelytuloksia, niin pistää ihmettelemään miksi ei...

      • Justjustttt

        Roduthan on nyt jo ihan mitä sattuu oiketa koira irvikuvia!


    • sivustaseuraajan

      Ja sitten tietysti se että ei siinä pelkästään katsella "voi kuinka kaunis, laitetaanpa tämä luokkavoittajaksi!". Vaan omistaja sekä koiran kasvattaja saa arvion myös koiran rakenteesta, onko siinä mahdollisesti pahoja virheitä (jotka voivat vaikuttaa myös käyttöön) ja onko koira rotumääritelmän mukainen. Samalla näkee myös koiran käyttäytymistä erillaisemassa tilanteessa, jossa paljon muita koiria, uusia ihmisiä ja vieras tyyppi tutkii ja katsoo. Suhtautuuko koira agresti muihin ihmisiin, onko vain välinpitämätön vai onko mielissään vieraan ihmisen hiplailusta.

    • yututu

      Koiranäyttelyillä on sosiaalinen funktio, ne lisäävät yhteisöllisyyttä. Koirulien äippien sosialisointimuoto. Ei vaikkapa juhlistakaan koidu mitään mitattavissa olevaa hyötyä. Koiranäyttelyissä samanmieliset tapaavat toisiaan. Näyttelyissä on mielestäni myös epämiellyttävä rodunjalostukseen liittyvä puoli, jossa arvioidaan rotujen puhtautta. Ihmisten parissa tällainen olisi räikeää rasismia.

      • äipänmussu

        Ootko jotain 15v, päättelin tietotasostasi ;)


    • hyötyäjalostuksessa

      Koiranäyttelyissä tarkistellaan koiria siltä osin, että ovatko ne rotumääritelmän mukaisia tuomarin mielestä.Ja mitä lähempänä rotumääritelmää koira on tuomarin mielesä, sen korkeammin tuomari koiran palkitsee.Tietysti jokaiselle tuomarilla on oma näkemyksensä, ja saattavat jotkut koirat sitten pärjätä paremmin jonkun toisen tuomarin arvosteluissa.Kun koira on monissa näyttelyissä hyvin palkittu, voidaan arvioida, että se on rotumääritelmän mukainen yksilö.Jos haluaa ostaa jonkun tietyn rodun, varmasti haluaa, että pentujen vanhemmat myös näyttävät siltä rodulta.Jos valhemmat on saaneet van esim.H tai vaikka T arvosteluja näyttelyissä, voi päätellä että niissä on puutteita, joiden vuoksi eivät parempaa arvostelua ole saaneet.Ja silloin saattaa käydä niin, etteivät niiden jälkeläisetkään ole rotumääritelmän mukaisia, eivätkä näyttelyissä pärjää.Näyttelyissä siis verrataan koiraa aina rodun rotumäärritelmään.Ne eivät ole kauneuskisat, ellei sillä tarkoita sitä, että kaunein koira on rotumäärritelmän mukainen koira kustakin rodusta.

      Varmasti riippuu paljon koirasta, kaikki eivät välttämättä näyttelyissäkään viihdy.Mutta koirat jotka viihtyvät, ovat hyväluonteisia, ja tasapainoisia yksilöitä.Ja jos ne viellä pärjäävät näyttelyissä.Niin voi päätellä, että ovat hyväluonteisia.Arat ja agressiiviset koirat, ovat haastavia näyttelyihin viedä, ja sellasilla ei sitten näyttelyarvostelujakaan ole, tai ne ovat saaneet huonoja arvosteluja.
      Siitäkin voi taas pennun ostaja jotain päätellä, vanhempien luonteesta, kun ne ovat hyvin palkittuja.Niin ne ovat myös käyttäytyneet näyttelyissä hivin,ja ovat näin ollen hyväluonteisia, ja vieraiden koskettavissa.Tuomarihan tarkistaa pintapuolisesti kaikki koirat.
      Näyttelyt ovat siis hyvä työkalu koirien jalostuksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      106
      1570
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1062
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1039
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      153
      829
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      742
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      699
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      640
    8. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      636
    9. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      34
      634
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      605
    Aihe