Menneisyyden tapahtumien "näkeminen"

avomielinen.skeptikko

Olen itse kaikenlaiseen yliluonnolliseen skeptisesti suhtautuva ihminen ja katson että useimmissa tapauksissa joissa joku väittää omaavansa yliluonnollisia kykyjä on kyseessä joko tietoinen huijaus tai jonkinlainen mielenterveysongelma. Mutta välillä tulee vastaan juttuja jotka vaikuttavat vakuuttavammilta kuin muut. Yksi melko mielenkiintoinen tapaus on tässä: on ihmisiä jotka sanovat pystyvänsä "katsomaan" mitä tahansa menneisyydessä tapahtunutta asiaa, oli kyse sitten lähimenneisyydestä tai vaikka tuhat vuotta sitten tapahtuneesta, paitsi näkemään ja kuulemaan myös aistimaan mitä joku ihminen on kyseisessä tilanteessa tuntenut jne. Tämä perustuu käsitykseen että kaikki mitä tapahtuu ikäänkuin tallentuu johonkin ja näihin "tallenteisiin" voi nähdä jos sellaisen kyvyn omaa.

Eräs suosittu historiallisten romaanien kirjoittaja on kertonut ihan avoimesti käyttävänsä tätä menetelmää hankkiessaan materiaalia kirjoihinsa, hänellä kun on ystävä joka edellämainitun taidon osaa. Hän esimerkiksi pyytää tätä ystäväänsä katsomaan jotain tiettyä tapahtumaa jonkun historiallisen henkilön elämässä ( hän kirjoittaa romaaneja tunnettujen historiallisten henkilöiden elämästä), miten tämä henkilö on sen asian kokenut jne. Se mitä hänen ystävänsä kautta näistä asioista tulee on kuulemma todella hämmästyttävää yksityiskohtaisuudessaan. Hän tarkistuttaa kaiken esimerkiksi kyseiseen aikakauteen erikoistuneilta historiantutkijoilta ym. ja hänelle on kerrottu että nämä asiat ovat paikkansapitäviä esimerkiksi siinä että näissä "tallenteissa" ihmisten käytös ja ajattelu on aina täysin kyseisen aikakauden tapojen ja mentaliteetin mukaista eikä nykyaikaista. Tieto on myös erittäin yksityiskohtaista, asioita jotka eivät ole mitään yleisesti tunnettua historiantuntien perustavaraa vaan jotain mikä löytyy jostain aikalaislähteestä mutta jonka tietäminen vaatisi jo melkoista perehtymistä esimerkiksi keskiaikaisiin kronikoihin. Ja tällaista harrastusta tällä kirjailijan tuttavalla ei kuulemma ole. Hän on tietänyt asioita joita hänen ei kaiken järjen mukaan pitäisi voida tietää. Tämä henkilö tekee tätä työkseen, hän esimerkiksi auttaa sukututkimusta tekeviä ihmisiä tällä keinolla ja esiintyy ihan omalla nimellään mutta ei muuten pyri julkisuuteen tai sensaatiohakuisuuteen mikä mielestäni on yksi asia joka kertoo siitä että henkilö ei ole ainakaan tietoisesti huijari. Huijarithan yleensä tuovat itseään todella paljon esiin ja mainostavat kykyään.

Minua kiinnostaisikin tietää onko kukaan täällä kuullut tällaisesta ja mitä mieltä olette tästä? Mistä tämä kaikki tulee? Kaikkiin mahdollisiin yliluonnollisiin asioihin kritiikittömästi uskovien vastauksiakin tähän varmasti tulee mutta toivoisin jollain lailla analyyttisempää keskustelua.

5

280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järkikäteenjo

      Täyttä humpuukia ja sontaa. Ei kukaan älyissään oleva ihminen kuvittele kenenkään tuollaisia ominaisuuksia omaavan.

    • avomielinen.skeptikko

      Minähän en ole henkilö joka suoralta kädeltä lähtee uskomaan näihin. Kyseessä on kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö. Mistä se oikein tulee, vaikka se tulisikin täysin ihmisen mielikuvituksesta niin kiinnostavaa olisi tietää miten ja miksi. Jos kyseessä on muuten täysin järkevästi käyttäytyvä ihminen niin vähän eri asiahan on silloin kyseessä kuin esimerkiksi skitsofreniaa sairastava jonka koko todellisuudentaju on hämärtynyt ja joka ei kunnolla pysty huolehtimaan itsestään. Näitä ihmisiä on, aivan tavallisia ihmisiä jotka eivät ole ns. hörhöjä tai ilmiselvästi psyykkisesti sairaita mutta joilla on tällaisia kokemuksia. Kaikki eivät niistä kerro kenellekään juuri siksi etteivät saa mielisairaan leimaa tai joudu naurunalaisiksi.

      Tällaisia asioita harvemmin tutkitaan objektiivisesti. Niitä tutkivat jo valmiiksi yliluonnolliseen "uskovaiset" tai sitten niitä ei haluta tutkia tieteellisesti ollenkaan koska siitähän saa huuhaamaineen. Itse olen valmis ottamaan huomioon senkin mahdollisuuden että tässä maailmassa on asioita joita ei pysty nykyisellä tieteellisellä tietämyksellä selittämään.

    • merkitön.nimi

      Kieltämättä kiinnostavaa tuollainen menneisyyden katselu. Omia kokemuksia asiasta ei ole, mutta erilaisista selvänäköisyyden ilmiöistä kerrotaan alan teksteissä paljonkin.

      Selittämättömien ilmiöiden torjunta lienee hiljalleen vähentymässä. Melko tarkkana tosin aiheesta kiinnostunut saa olla, jos on aitoja ilmiöitä, niin varmasti on sitten kaikenlaisia satuilevia veijareitakin.


      http://yle.fi/uutiset/3-9481631

      "Ihmisten yliluonnolliset kokemukset ovat hyvin samantyyppisiä riippumatta aikakaudesta, kulttuurista tai maasta. Uskallan väittää, että näiden kummallisten kokemusten täytyy jollakin tavalla olla keskeinen osa ihmisenä olemista, sanoo Honkasalo."

    • avomielinen.skeptikko

      Itsekin uskon että useimmissa tapauksissa kyse on aivan selvästi joko huijauksesta tai ihmisen oman pään tuottamista asioista. Tämän nimenomaisen tapauksen tekee kiinnostavaksi se yksityiskohtien määrä ja tarkkuus jolla hän "näkemiään" asioita kuvailee, hän kuvailee ympäristön, ihmisten ulkonäön, pukeutumisen, millaisia esineitä kyseisessä paikassa on ja tämän lisäksi ihmisten käytöksen ja ajattelun joka on aikakauden mukaista Ja kun kyse on nykyajasta huomattavan kaukana olevasta ajasta niin nykyajan ihmisen on ilman todella suurta aikakauden asiantuntemusta melko mahdotonta tuottaa aidosti sen ajan kulttuurille tyypillistä käytöstä ja ajattelutapaa. Tämä on asia joka esimerkiksi historiallisten romaanien kirjoittajille on usein hyvinkin hankalaa vaikka muuten ko. aikakuden tuntisikin hyvin.

      Jos tätä vertaa siihen tekstiin mitä ilmeisen sairailta ihmisiltä tulee niin se on selvästi erilaista. Harhaisten ihmisten kuvaukset harhoistaan ovat tyypillisesti erittäin sekavia, niissä ei ulkopuolisen silmin ole "päätä eikä häntää". Tälläkin palstalla näitä juttuja tulee vastaan. Sairaat ihmiset eivät myöskään hallitse kokemuksiaan, tämä menneisyyttä näkevä ihminen taas ei näe mitään vastoin tahtoaan vaan hänen täytyy tietoisesti mennä jotakin asiaa "katsomaan". Tietenkään en väitä että kyse on ilman muuta aidosta menneisyyden näkemisestä, toki se kaikki voi tulla jostain ihmisen alitajunnasta. Mutta kaikkien tällaisia kokevien sairaaksi tai huijariksi suoralta kädeltä leimaaminen ei ole oikea lähestymistapa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3821
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      593
      3595
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3552
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2231
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      53
      2219
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      321
      1967
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1947
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1756
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1413
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1352
    Aihe