Tyly vastaanotto

johtoonvaihdettava

Karjalan evakoilla oli tyly vastaanotto sisä Suomessa kun joutuivat lähtemään sotaa pakoon. Enempää en lukenut juttua, mutta jäin ihmettelemään sitä kun kuitenkin olivat aitoja suomalaisia, sattuivat vaan asumaan väärässä paikassa. Nyt toivotaan tervetulleeksi noita terroristipakolaisia. Heille annetaan kaikki mitä vain toivovat, ihan ilmaiseksi ja vielä kysytään mitä muuta saisi olla. Minun äitini ja isäni joutuivat pakenemaan Karjalasta, tai äiti oikeastaan, isähän oli sodassa. Ja kaikki joutuivat tekemään töitä saadakseen ruokaa. Eivät he löhöilleet ja odottaneet valmista. Vaan mitä tekevät mamut. Lähtevät sankoin joukoin pakoon yrittämättäkään panna vastaan. Ei kyllä anna hyvää kuvaa noista lusmuilijoista. Ovat jo ainakin vallanneet Helsingin Itäkeskuksen. Suurella äänellä ovat ilmoittaneet, että se kuuluu heille. Ja mitä tekee maan johto? Työntää heille lisää rahaa, antavat uusia asuntoja asuttavaksi.

53

742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ö-Öö

      Ulkopuoliset aina eitervetulleita

      Reviiriajattelua, ihan luonnollista, ei ehkä reilun kuuloista, mutta reviiriasiat ei ole reiluja. Se ja sama, kyse kenestä, jos ilmaantuu nurkkiisi, et hyväksy. Jos ilmaantuu liian reviirillesi alat puolustautumaan, Ehkä joku sanoisi rasismiksi, mutta ihminen on tollanen. Evakot ei eroa nykypäivän mamuista kohtelunsa puolesta kai mitenkään, vaikka puhuivatkin suomea ja samaa rotua.

      Evakot piti asuttaa ja siinä onnistuttiin, ei jätetty valloittajamaan armoille. Siinä oli yks iso ongelma, asutetaan, minne? Noh, ei vastaanottokeskuksiin, pöndelle pientilallisiksi, ne kun oli enimmäkseen maalta. Siinä se iso ongelma siis olikin. Jostain ilmaantuu jengiä, joka vie joltain maata ja alkaa omituisine kulttuureineen ja tapoineen majaileen sun reviirillä.

      Evakkoviha oli kai erittäin voimakasta heti sotien jälkeen. Aikanaan kuuskytluvulla vielä sitä oli. Mulla naapurissa yks sodankäynyt valkoinen, jonka kakarat vihasivat omaa naapuriaan, joka oli evakko. Ne teki sille ilkivaltaa, kirjoittelivat uhkailuviestejä postilaatikkoon jne. Kotoa opetettua, se naapuri oli mun käsittääkseni oikein tolkun ihmisiä, josta ei harmia kenellekkään. Sillä vaan oli pieni läänitys maata, mökki, pari kantturaa, elelivät omillaan Joittenkin mielestä niitten ois pitänyt elellä omillaan jossain muualla.

      Evakot toki vähän eri asia, kuin nyt suomeen tulevat turvapaikanhakijat. Mutta ei evakkoihin suhtauduttu paljoa paremmin, kuin näihin nykyisiin.

      Mulla ei ole huonoja kokemuksia, ei evakoista, ei turvapaikanhakijoista, ei mamuista. Huonoja kokemuksia suomalaista kyllä. Ja suomalaistenkin kanssa erittäin usein kyse just reviireistä.

      =DW=

      • insallah

        Lapsuudessani Pohjois-Karjalassa monet naapurit olivat "ryssille" pakkoluovutetulta alueelta kotoisin. Omat vanhempani olivat muuttaneet Länsi-Suomesta, siis vähän paikallisista erilaisia "evakoita, siirtolaisia" oltiin kaikki!

        Ihmiset elättivät itsensä, sopeutuivat, opettelivat paikallisia tapoja ja yleiskieltä (mutta vieläkin tuntuu hyvältä kuulla murretta...ja syödä vielä joskus niit piirasii ja tsupukoi ja vatruskoi...) En muista mitään syrjintää.

        Nämä nykyiset "turvapaikanhakijat" ovat täysin eri asia; nuoret miehet tulevat tänne hakemaan täysihoitoa omilla ehdoillaan kuultuaan Suomen sosiaaliturvasta.
        Heillekin voisi vain antaa pienen tontin, mihin rakentaa mökin ja raivata pellot, jonnekin suojärven rannalle...


      • Helsingin ääntä. Juuri meihin Karjalasta muuttaneiden kadehtijoita. Täällä Helsingissä koki kaikkein pahimman vihan pidon. Tein rehdisti työtä ja iltaisin opiskelin. Pahuudekseni riitti Karjalainen puheaksentti.


    • 444444

      Tuo suhtautuminen tuntuu pahalle. Muistan oman lapsuuteni ajoilta 50-luvulta myös sitä vaikka mitään erityisen pahaa ei tietääkseni tapahtunut. Jotkut vain pitivät erilaista luonteenlaatua epäluotettavuutena.

    • reppuriika

      Ei noita pakolaisia tänäänkään lämmöllä tänne oteta. Aikamme on nyt toinen ja ei ole taakkana sotakorvaukset ja silloin elettiin maalla ja uusien tulokkaiden oli helpompi rakentaa oma elämä ja koti kun saivat maatilkun alleen.
      Ihminen on susi toiselleen. Isän sisko muutti 60-luvulla Ruotsiin ja kyllä hän kertoi saaneen perheenä syrjintää. Jopa sairaalassa sai lapset sai erilaista kohtelua ja jopa nimittelyä. Sentään silloinen Ruotsi tarvitsi kipeästi halpaa työvoimaa.
      Ei meidän paikkakuntammekaan maahanmuuttajia silittele. Asuntoja on tyhjillään jopa purkutuomion alla kun pitää ylläpitää tyhjillään, mutta kiintiöpakolaisia ei tänne otettu. Meinaavat silmät päästä repiä, jos puoltavan äänen sanoo.

    • Kyllä köyhä kansa joka on itse päässyt jaloilleen puolustaa reviiriään kuon Akseli suon laitaa.
      Mutta en minä lapsuudestani muista mitään varsinaista evakkovihaa, tai sitten olen sen verran sodanjälkeen syntynyt ja kun ensimmäiset muistoni ovat 50-luvun puolelta, niin se oli jo lientynyt. Hyvin meillä pärjättiin naapureiden kanssa ja kylässä käytiin puolin toisin. Piknikkejä ja uimaretkiä reppujen kanssa naapurien kanssa Päijänteen saarille, pyhäköulua ja perunanostotalkoita....normaalia kylätoimintaa. Evakot ja paikalliset vieri vieressä.

      • Näin-meilläkin

        evakkoperheen toi isäni kotiimme, hän kun toimi evakkojen sijoittajana, enkä muista ikinä yhtäkään pahaa sanaa vaihdettuen heidän ja meidän välillä.
        Äiti ja evakkoäiti ystävystyivät samoin kuin me lapsetkin keskenämme, seinäpallolla aloitimme heti aamulla ja muut pihaleikit sen jälkeen, uinnit Seinäjoessa kuuluivat jokaiseen auinkoiseen kesäpäivään.
        Tuo perhe kävi meillä kylässä vielä vuosienkin jälkeen saatuaan siirron eteläsuomalaiselle tilalle, jossa sittemmin asuivat.
        .
        Heidän tavaroitaan tuli vasta jälkeenpäin silloin kesällä, kun he meille olivat muuttaneet. Muistan päivän, jolloin tuli aurinkolamppu ja päivän jolloin tuli taikina.

        .


      • MummeliMia

        Sitä taikinaa ihmettelin, kun se oli tyhjä astia. Mutta äiti selitti, että siellä varmaan on ruisleipätaikinan juuri.

        He saivat maata eteläsuomaliselta maatilalta ja he tulivat kylään meille matalalla mustalla autolla, taxin näköisellä, sen muista. Lapset olivat kasvaneet pituutta ja niin olin minäkin, kun olin jo koulussa ollut monta vuotta.

        Eräässä naapurissa ei oikein sovittu yhteen evakkoperheen kanssa. Luonne-erot olivat niin jyrkät. Kun olin luokkatoveriani siellä tapaamassa, niin huomasin.


      • Hiukan-jatkan

        Käyn vielä lisätiedon tuohon naapurijuttuun laittamassa ennen kuin lähden taas, nyt kokoukseen.

        Eli IKÄEROT noilla perheillä olivat suuret, naapurin pariskunta oli alle 30-vuotiaita, ja heillä oli jo kaksi lasta, lapseton evakkopariskunta oli jo hyvin vanha.

        Ikäerotkin vaikuttavat. Meille sijoitettu perhe oli suunnilleen samaa ikäluokkaa kuin vanhempamme ja me kaksi nuorinta lasta.


    • eitännemenkääpois

      Tietyt ihmiset vastustavat (pelkäävät) muita ihmisiä tulivatpa he mistä tahansa;)

    • Muistan lapsuudestani viisikymmentäluvulta mummini vastenmielisyyden evakkoja kohtaan. Ei muutkaan heitä tahtoneet tasavertaisina pitää mutta mummi osoitti sen selvimmin.
      Kun aloin ajatella omilla aivoillani en hyväksynyt heidän kantaansa. Etelä-Pohjanmaalla ovat muutenkin hitaista hyväksymään muutoksia.
      Nousi kova häly siitäkin kun joku suvusta nai evakon tyttären.
      Ei ruotsinkieliset sen suvaitsevaisempia olleet evakkoja kohtaan vaikka nykyisin ovatkin kovasti maahanmuuton kannalla, niin kauan kun heitä ei tule heidän omalle takapihalleen.

      • Niin--

        Ruotsalaisseuduille ei otettu evakoita asumaan.


      • Niin-- kirjoitti:

        Ruotsalaisseuduille ei otettu evakoita asumaan.

        Nyt olet väärässä. Fagervikiin otettiin Karjalaisia, Tammisaareenkin rakennettiin liuta rintamamiestaloja, ei ole tietoa minkä kieliset sinne tuli asumaan, mutta Fagervikista on tietoa.


      • hmp.f kirjoitti:

        Nyt olet väärässä. Fagervikiin otettiin Karjalaisia, Tammisaareenkin rakennettiin liuta rintamamiestaloja, ei ole tietoa minkä kieliset sinne tuli asumaan, mutta Fagervikista on tietoa.

        Olen kuullut, että ruotsinkielisille alueille otettiin mieluiten niitä, joiden sukunimi oli ruotsinkielinen. Esim. Lindeman, Nyman, Blomerus tai Hagert.


    • Luumuu

      Oon miettinyt jos lähtis johonkin Islamilaisen valtioon maahan muuttaisi olisiko mukava vastaan otto siellä .Onko kellään kokemusta .

      • Kulttuurinvaihdoksia

        Kyllä.

        Esimerkiksi Somaliassa ja Irakissa on paikkoja valkoihoiselle pommin pimein. Koska nuori työvoima on karannut sieltä tänne kaukaisiin (muka) parempiin maihin, siellä on valkoihoisen mentävä aukko.
        Asuntoja löytyy sekä valmiiksi pommitettuna (eivät pommita kertaalleen ammuttua uudelleen), että puolikuntoisena. Ehyet asunnot ovat paikallisella väestöllä.

        Mutta kipeästi siellä tarvitaan uutta verta, että kannattaa länsimaalaisen ajatella vakavissaan, että muuttaisi ikään kuin korvikkeeksi. Uskon, että höveli valtiomme avustaa myös muuttokustannuksissa. Esimerkiksi tavaraa saa ottaa mukaan sen minkä siellä paikallinen Aasi pystyy vetämään.

        Vielä kun kertoo, että on karjalan evakko, asuinpaikka on varma.

        Toki eduksi on ottaa mukaan passi ja koraani rekvisiitaksi.


    • Jasso.
      Paloma laittaa puskastakin.
      Jämsänkoskelle olivat evakoidut terve-tulleita.
      Minäkin opin tyttösiltään hiukan kieltäänkin.
      Mie, Sie, miun kultain... jne.
      Niin, ja kielen-käyttöä.
      Siitä on vielä nykyäänkin ollut ihan arvaamatonta iloa ja hyötyä.
      Jämsäläiset olivat inhottavia heitä kohtaan.
      Jämsäläiset vihasivat joutuessaan antamaan Stadiin opiskelemaan laittamiensa lapsiensa Herne-maat Evakoille.
      Inhottavia nuo Jämsäläiset.
      Onneksi surkeimmat lapset lähtivät maailmalle itse, häpeän alkaessa vaivata liikaa.
      Oriveden juna-asemalle oli Jämsästä lyhyt matka.

      H.

      • Buhahahahahaha paranoiasi vain pahenee. Mun kommentti oli tossa ylempänä, omalla nikillä, kuvalla ja osa tytärtäkin päässyt mukaan.
        Haaviston koululle tuli mammanikin suoraan Viipurista. Vastaanotto oli hyvä.
        Jämsäläiset ei vihanneet evakoita; joku satunnainen ehkä teki niin, mutta noin yleisesti ottaen, puhut pötyä. Taas kerran.
        Mutta minun täytyy antaa sinulle kiitoksia. siitä että päivä päivältä saat minut yhä enemmän ja enemmän vakuuttuneeksi siitä että oman mielenterveyteni takia minun oli lähdettävä sieltä pois.


      • jänskänkoski

        80% jämsälåisistä on karjalan evakoita, miten ne pystyi vihaamaan toisiaan, samaa pataa.


      • puurot-ja-vellit

        "Minäkin opin tyttösiltään hiukan kieltäänkin."

        Ylivoimainen enemmistö evakkokarjalaisista oli suomenkielisiä. Omanlaistaan murretta toki puhuivat, mutta yhtä kaikki suomen kieltä se oli.

        Karjalan kieli on asia erikseen.

        Ainoastaan 10% evakoista oli karjalankielisiä karjalaisia, toisin sanoen ainoastaan Raja-Karjalan pitäjissä asuneet ortodoksikarjalaiset.


    • Per-kel

      Sama se on muumeilla nykyään, ei arvaa turpaa aueta toisella kotimaisella, ties mitä tapahtuu.- Saatanan Isänmaa ! Fennot , selkäänpuukottajat !

    • Ilkeitä.ihmisiä

      En mä hyväksy mamujen hyysäämistä mutta mitä se jutuu siitä karjalaisevakkojen huonosti kohtelusta on? Mitäs ne rintamamiestalot oli joita niille rakennettiin?? Taisivat saada paljon paremmat asunnot kuin mitä mörskiä sinne Karjalaan jäi.

      Ei mun isälleni mitään taloa ole koskaan annettu vaikka sodassa olikin. Ei tosin ollut mikään ryssän rajalta tullut kiero karjalainen. Savolaiset ja karjalaiset ovat häijyä sakkia! Jatkuvasti kymmeniä vuosia jo hoettu samaa valivali evakkomantraa. Alkaa jo kyllästyttää!!
      Ovatko karjalaiset loispummeja?


      Sotien aika 1939–1945

      Talvisodassa tuhoutui 100 000 asuntoa, lisäksi sodan jälkeen oli asutettava 400 000 Karjalan ja Hankoniemen evakkoa. Välirauhan aikana noin puolet Karjalan siirtolaisväestöstä palasi palautetuille alueille ja siksi jälleenrakennustyö keskitettiin vuosina 1941–1944 pääosin paluumuuttajien asuttamiseen. Muu Suomi oli rakennuskiellossa, rakentaminen oli sallittua vain poikkeusluvalla.

      Kolme merkittävintä tekijää, joilla asuntotuotannon tehokkuutta pyrittiin nostamaan, olivat:

      teollisesti esivalmistettujen pientalotyyppien suunnittelun ja valmistuksen laajamittainen aloittaminen
      tyyppitalopiirustusten suunnittelu ja julkaisu
      rakennusalan yleisen standardisoinnin kehittäminen.[2]

      Tyyppitalomallistot
      Tyyppitalosarjoja ja tyyppitaloja suunnittelevia instansseja oli useita. Maatalousministeriön asutusasiainosasto ASO julkaisi 1940 maaseudulle tarkoitetun tyyppitalomalliston. Maatalousseurojen keskusliitto julkaisi jatkosodan aikana 21 tyyppitalon piirustukset. Pinta-ala taloissa vaihteli 38,5 ja 80 m² välillä, mutta ullakolle saattoi rakentaa huoneita, ja saada näin 30 m² lisätilaa. Myös Sosiaaliministeriöllä oli suuri määrä erilaisia kaupunkeihin tarkoitettuja tyyppitaloja. Suunnittelijana toimi arkkitehti Kaj Englund, joka oli menestynyt erinomaisesti vuoden 1939 suunnittelukilpailuissa. Talot olivat selkeitä, perinteestä irtautuvia, uudenaikaisia omakotitaloja.

      • Heippa.vaan

      • Skånepåg

        Että suomalainen voi olla toiselle suomalaiselle noin kateellinen ! Pahemmat olette kuin ruottalaiset :)



      • Voi surku, miten on päässyt käymään, ettei isällesi vaikka sodassa...voi, voi, vielä seuraavassa sukupolvessakin kannat moisesta asiasta kaunaa ja muistuttelet asiasta. Vääryys, surullinen vääryys todella.
        Ei niitä taloja annettu, omin käsin ne talot itselle rakennettiin.

        Kiitos muuten noista tyyppitalojutuistasi... kiva tietää nuokin asiat.

        Mutta tietosi karjalaisista ja savolaisista ovat hieman hataria ja tahallaan ilkeitä epäilen.

        Vanhempani ovat karjalaisia ja olen ylpeä juuristani ja tiedän karjalaiset niin kuin savolaisetkin ahkeriksi ja hyviksi asiansa osaaviksi ihmisiksi. Molemmat heimot ovat omalla tavallaan iloisia ja yrittelijäitä. Miten erilaisia monet suomalaiset pitäjät olisivatkaan ilman karjalaista verenperintöä. Kysyn vaan.

        Miksi ihmeessä olet noin kiero ja ilkeä, ihan nimimerkkisi veroinen sanoissasi.
        mahtaako se olla juuri katkeruus, joka kiertyy ilkeydeksi, vai mikä lie...
        Loispummius on katsojan katalassa silmässä.


      • Mie.mie.mie
        rosaliiin kirjoitti:

        Voi surku, miten on päässyt käymään, ettei isällesi vaikka sodassa...voi, voi, vielä seuraavassa sukupolvessakin kannat moisesta asiasta kaunaa ja muistuttelet asiasta. Vääryys, surullinen vääryys todella.
        Ei niitä taloja annettu, omin käsin ne talot itselle rakennettiin.

        Kiitos muuten noista tyyppitalojutuistasi... kiva tietää nuokin asiat.

        Mutta tietosi karjalaisista ja savolaisista ovat hieman hataria ja tahallaan ilkeitä epäilen.

        Vanhempani ovat karjalaisia ja olen ylpeä juuristani ja tiedän karjalaiset niin kuin savolaisetkin ahkeriksi ja hyviksi asiansa osaaviksi ihmisiksi. Molemmat heimot ovat omalla tavallaan iloisia ja yrittelijäitä. Miten erilaisia monet suomalaiset pitäjät olisivatkaan ilman karjalaista verenperintöä. Kysyn vaan.

        Miksi ihmeessä olet noin kiero ja ilkeä, ihan nimimerkkisi veroinen sanoissasi.
        mahtaako se olla juuri katkeruus, joka kiertyy ilkeydeksi, vai mikä lie...
        Loispummius on katsojan katalassa silmässä.

        Kaikki savolaiset ja karjalaiset jotka tunnen ovat olleet ilkeitä ja pahansuopia parjaajia.


      • Mie.mie.mie kirjoitti:

        Kaikki savolaiset ja karjalaiset jotka tunnen ovat olleet ilkeitä ja pahansuopia parjaajia.

        Sittenhän sinun kannattaa olla tosi kiitollinen ettet kuulu tuohon sakkiin.
        Etkä ilkeä ole kellekään, et parjaa ketään, mitä nyt vähän savolaisia ja karjalaisia.

        Isäni perhe pääsi onnekseen Sääminkiin, eikä joutunut kauemmas sisä-Suomeen, ehkä ikävämpien ihmisten joukkoon.
        Savolaisten kanssa nyt aina pärjää, mukavia ihmisiä.


      • Mie.mie.mie kirjoitti:

        Kaikki savolaiset ja karjalaiset jotka tunnen ovat olleet ilkeitä ja pahansuopia parjaajia.

        Noin parjailevasta henkevästä mielipiteestäsi voin vain tehdä yhden ja ainoa johtopäätöksen:
        Sinä olet joko savolainen tai karjalainen aivan oman mittapuusi mukaan. Onnittelen, olet hyvässä porukassa.


      • niin.oot.ilkee
        Mie.mie.mie kirjoitti:

        Kaikki savolaiset ja karjalaiset jotka tunnen ovat olleet ilkeitä ja pahansuopia parjaajia.

        Osaat sentään ittees peukuttaa


    • reppuriika

      Taitaa se asenne vieläkin vanhoilla ihmisillä olla. 90-kymppinen tätini kyllä muistaa aina mainita jos tulee puhe jostain henkilöstä, että hän on niitä karjalaisia ja ortodoksi. En tiedä miksi se asia pitää tuoda esille ja kyllä siihen jonkinlainen negatiivinen mauste liittyy. Yleensä lisään, että entäs mitä siitä jos on Karjalan evakkoja ja miten se liittyy asiaan josta puhutaan.
      Tunnen tapauksen ettei vanhus, hänkin sukulaiseni, halunnut sairaalassa toiselle käytäväpuolelle, kun oli piintynyt ajatus, että sillä puolella ovat yleensä ryssät ja ortodoksit.

      Hoitotyössä törmäsin noloon tilanteeseen. Oli harjoittelemassa venäläinen maahanmuuttaja lähihoitajaopiskelija. Eräs iäkäs potilas ei ymmärtänyt enää paljon tästä maailmasta, mutta erotti vieraankielen aksentin ja tokaisi: "minua ei ryssät hoida".
      Myös paikkakuntamme apteekissa ei kelvannut mustan farmaseutin palvelut yhdelle muorille.
      Pitää olla hyvä itsetunto ja luonne, että jaksaa tehdä töitä ja sopeutua elämään jos jatkuvasti saa ikävää palautetta vain sen perusteella minkä kansallisuuden geenit on vanhemmiltaan saanut.

    • Halpatyö voimaa Ruotsiin. Samat olivat palkat suomalaisilla ja ruotsalaisilla samoissa tehtävissä.

    • Luulen näin kaikkialla oli maa mikä tahansa.

      Trump on oikeassa koskien Ruotsia.

      • Nyt toimii---yhteys?


    • Karjalan evakoille luovutettiin maata, usein jopa kymmeniä hehtaareita. Maatilan pinta-alalla oli kaiketi jokin yhteys rajan taakse jääneen maatilan koon kanssa.

      Suurista tiloista erotettiin evakoille maata, jota he alkoivat viljellä, jonne he saivat rakentaa kotinsa. Moni joutui raivaamaan peltoja perheelleen, osa evakoista asettui Suomen läntisille alueille, ja osa taisi jatkaa matkaansa myös länsirajan toiselle puolelle.

      Rintamamiestaloja rakennettiin kaupunkeihin ja niitä tontteja luovutettiin rintamailla Suomea puolustaneille rintamamiehille.

      Suomeen tarvitaan nykyään jo taas lisää työvoimaa, jos haluamme menestyä kansainvälisessä kilpailussa ja varmistaa elannon suomalaisille.

      • M.M-

        Maatilalla kasvaneet pojat eivät saaneet rintamamiestaloja eikä mitään muutakaan.

        Ai niin sai isoveljeni Valkoisen Ruusun mitalin.


      • Niiiiih

        Sen kai katsottiin korvaavan ne viisi vuotta Karjalan runtamilla.


      • optimisti-orvokki
        M.M- kirjoitti:

        Maatilalla kasvaneet pojat eivät saaneet rintamamiestaloja eikä mitään muutakaan.

        Ai niin sai isoveljeni Valkoisen Ruusun mitalin.

        Maatiloilla taisi olla paljonkin metsiä ja maita, joita jälkeläiset saivat aikuiseksi kasvettuaan, ja raivasivat ja rakensivat sinne omia tilojaan. Maanviljelys ja karjanhoito laajenivat, kun maata oli suhteellisen paljon asukasta kohden Suomessa. Metsät tarjosivat rakennus- ja rahoitusmateriaalia uusillemaanomistajille.


    • Ihan samalla tavalla hoidetaan näköjään kaikki sotaa karkuun lähteviä. Suurituloinen eduskunta määrää mitä tehdään, ja kansa toteuttaa. Nyt maksamalla veroja, ennen antamalla tavaraa, koska mitään ostettavaa ei ollut.

      Olen kuullut tarinoita siitä, miten pienessä kylässä Tammisaaren kupeessa otettiin vastaan sodan alta evakuoidut. Täysin ummikko-ruotsinkielisen kylän keskelle ripoteltiin suomenkielisiä, voi vaan arvata minkälaisen kulttuurishokin tämä on tuonut puolin ja toisin.

      Maanomistajat joutuivat luovuttamaan maata, joiden päälle rakennettiin talkootyönä ja kylän varoilla muutenkin, rintamamiestaloja. Joku parjasi niiden laatua... ehkä on hyvä muistaa että elettiin aikaa jolloin ei ollut mitään. Ja siitä vähästä mitä oli, oli annettava jotain. Jos esim. olit niin onnekas että omistit porsaan, siitä piti lahtauksessa antaa palanen kansanhuoltolautakunnalle.

      • Pitää vielä lisätä. Evakkoja autettiin parhaan mukaan, koska ihminen on reviiritietoinen ja suht ahne, tuskin vältyttiin silloin kuten ei nytkään eripuraisuutta. Mutta jos joku tarvitsee apua, onko silloin parempi olla auttamatta? Okei, riitoja tulee, skismaa syntyy. Sou?? Elämä ei ole täydellistä.

        Maapallo ei ole ihmisen omaisuutta, vaikka hän niin luuleekin. Valtaa jokaisen maapalan ja suupalan, ja varjelee sitä kuin piikkisika. "Tämä on mun!"


      • Tuota en ole kuullutkaan, että kylän varoilla ja talkootyönä. Onkohan tästä jotakin dokumenttia?


    • Somerotar

      Kiinnostavia juttuja! Miten monta vuosikymmentä mahtaa mennä, ennen kuin nykyiset maahanmuuttajat tuntevat Suomen kotimaakseen?
      Parasta heille olisi, että he saisivat palata kotimaahansa. Talot ja kylät voidaan rakentaa uusiksi, mutta jos ei ole enää maata, johon palata, kuten karjalaisten kohdalla on, tilanne on toivoton. Ilman omaa yhteisöä ihminen on ikuisesti kirottu. Näinhän se oli meidän karjalaistenkin kohdalla.

      Ihmisen tulisi olla lempeä kaikkia kanssaihmisiä kohtaan, mutta ei kaiken löysä hyväksyjä.

      • Ilkeitä.ihmisiä

        Tuntuu että ne karjalaisevakot ovat katkeria ja ilkeitä evakkoudestaan seuraavaan ja seuraavaan jaties kuinka monenteen polveen. Menkööt urputtaan venäläisille!! Eihän se suomalaisten ei-evakkojen syy ole! Tämä evakkoporukka on juurruttanut tämän katkeran vihamielisyyden jauhamalla kuin ikipurkkaa pitämällä tarinatuokioitaan jälkeläisileen ja taas nämä jälkeläisilleen jne. Iltasaduksikin varmaan kerrottu näitä katkeria evakkorekiretkitarinoita. Tämä sukupolvi hokee mun mummunimummunimummu joutui evakkoon. Ovat kuin joku pyhä kansa joka on joutunut lähtemään pyhältä maalta.


      • Ilkeitä.ihmisiä kirjoitti:

        Tuntuu että ne karjalaisevakot ovat katkeria ja ilkeitä evakkoudestaan seuraavaan ja seuraavaan jaties kuinka monenteen polveen. Menkööt urputtaan venäläisille!! Eihän se suomalaisten ei-evakkojen syy ole! Tämä evakkoporukka on juurruttanut tämän katkeran vihamielisyyden jauhamalla kuin ikipurkkaa pitämällä tarinatuokioitaan jälkeläisileen ja taas nämä jälkeläisilleen jne. Iltasaduksikin varmaan kerrottu näitä katkeria evakkorekiretkitarinoita. Tämä sukupolvi hokee mun mummunimummunimummu joutui evakkoon. Ovat kuin joku pyhä kansa joka on joutunut lähtemään pyhältä maalta.

        Essollakin evakkoja

        Lueskelin nopeasti tämän ketjun juttuja ja tulin vakuuttuneeksi siitä, että monella suomalaisella on vieläkin täysin pysähtyneet ajatukset. Karjalasta pois muuttaneita evakkoja vieläkin jotkut haluavat haukkua, vaikka eihän se ollut näiden evakkojen vika, että he joutuivat jättämään kotinsa. Oli koko valtakunnan etu, että terve työvoima Karjalasta siirrettiin tänne tynkä-Suomeen, koska rakennettavaa oli paljon sodan jälkeen. Kaikkien evakkojen työpanosta tarvittiin, jotta sotakorvaukset pystyttiin maksamaan.

        Essolla on viisaampia ihmisiä kuin tällä palstalla, ja siksi siellä ei koskaan haukutakaan evakkoja. Jostakin kumman syystä kaikilla Esson parlamentin puheenjohtajilla on ollut vahva evakkotausta. Minäkin olen Karjalan poikii, ja Kalu-Kallekin tuli evakkoreissullaan kotivävyksi kylämme vauraimpaan taloon. Minulla ja muillakin essolaisilla on se käsitys, että evakot ovat pelanneet korttinsa oikein täällä tynkä-Suomessa.


      • luonnevika.sulla
        Ilkeitä.ihmisiä kirjoitti:

        Tuntuu että ne karjalaisevakot ovat katkeria ja ilkeitä evakkoudestaan seuraavaan ja seuraavaan jaties kuinka monenteen polveen. Menkööt urputtaan venäläisille!! Eihän se suomalaisten ei-evakkojen syy ole! Tämä evakkoporukka on juurruttanut tämän katkeran vihamielisyyden jauhamalla kuin ikipurkkaa pitämällä tarinatuokioitaan jälkeläisileen ja taas nämä jälkeläisilleen jne. Iltasaduksikin varmaan kerrottu näitä katkeria evakkorekiretkitarinoita. Tämä sukupolvi hokee mun mummunimummunimummu joutui evakkoon. Ovat kuin joku pyhä kansa joka on joutunut lähtemään pyhältä maalta.

        Sinä ilkeä ihminen, olet tämän ketjun ainoa vihamielinen ja katkera.


      • Ilkeitä.ihmisiä kirjoitti:

        Tuntuu että ne karjalaisevakot ovat katkeria ja ilkeitä evakkoudestaan seuraavaan ja seuraavaan jaties kuinka monenteen polveen. Menkööt urputtaan venäläisille!! Eihän se suomalaisten ei-evakkojen syy ole! Tämä evakkoporukka on juurruttanut tämän katkeran vihamielisyyden jauhamalla kuin ikipurkkaa pitämällä tarinatuokioitaan jälkeläisileen ja taas nämä jälkeläisilleen jne. Iltasaduksikin varmaan kerrottu näitä katkeria evakkorekiretkitarinoita. Tämä sukupolvi hokee mun mummunimummunimummu joutui evakkoon. Ovat kuin joku pyhä kansa joka on joutunut lähtemään pyhältä maalta.

        Mitä pitäisi urputtaa?

        "Menkööt urputtaan venäläisille!! Eihän se suomalaisten ei-evakkojen syy ole!"

        Voisitko ystävällisesti kertoa, mitä venäläisille pitäisi urputtaa, jotta tämä evakko-asia saataisiin viimein järjestykseen? Me viisaat essolaiset emme oikein ymmärrä mielipidettäsi, joten voisitko hieman avata ajatuksiasi meillekin.


    • Ehkä meidän välimme naapureiden kanssa olivat hyvät, kun meidän tulomme kylille ei ollut mitään sen suurempaa heidän lautaselta pois: isoisäni lunasti pankille menneen autiotilan ja toi kolme nuorta ja riskiä poikaa ja miniät kyläyhteisöön talkootöihin ja heinäpelloille: kylän pojistakin oli jokuinen jäänyt Karjalan koivikkoihin ja työvoimasta oli puute.
      Apua annettiin ja otettiin vastaan, puolin ja toisin.
      Saarijärven Paavon hengessä..."pane vaimo leipään puolet petäjäistä, veihän naapurimme touon halla"

    • Tärkeätä

      "Ihmisen tulisi olla lempeä kaikkia kanssaihmisiä kohtaan, mutta ei kaiken löysä hyväksyjä."

    • Immanuel Kant- "toimi siten, että siitä voisi tulla yleinen laki"
      tai
      Raamattu - "kohtele muita, kun toivoisit itseäsi kohdeltavan"

      • Molemmat-hyviä

        eläämänohjeita.

        Juuri noita yritän noudattaa.


    • Olisiko-

      Suomen nuoria kohdeltu Somaliassa näin, jos 100 000 suomalaista nuorta miestä olisi paennut ryssäin ampumista Somaliaan vuonna 1939, kun henki oli uhattuna omassa maassaan?

      Ihan samalla tavalla hoidetaan näköjään kaikki sotaa karkuun lähteviä. Suurituloinen eduskunta määrää mitä tehdään, ja kansa toteuttaa. Nyt maksamalla veroja, ennen antamalla tavaraa, koska mitään ostettavaa ei ollut.

      • Pirrepä

        Etkö tykkää että meillä on eduskunta?


      • Eiväthän kaikki lähteneet, vaan osa ryhtyi puolustamaan maataan ja liittyi Isisiin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      142
      1825
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      114
      1427
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1242
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1237
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      89
      1105
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      1017
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      953
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      40
      860
    9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      195
      844
    10. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      828
    Aihe