Helppo tapa lisäillä ohjelmalähteitä?

Apuohjelma_haussa

Kun ohjelmavarastosta eli "reposta" puuttuu uusimmat versiot juuri niistä paketeista, joita haluaisi asentaa, niin miten voisi helpoiten (järjestelmää sotkematta) muokata ohjelmalähteitä sillä tavoin, että lisättävästä ohjelmalähteestä ladataan uusimmat versiot vain muutamalle paketille kun taas alkuperäisestä eli esiasennetusta ohjelmalähteestä ladataan kaikki muut paketit? Onko tähän olemassa mitään apupyörää? Eli siis:

Alkuperäinen repository: Täältä ladataan 99% ohjelmista
Uusi, lisätty repository: Täältä ladataan vain tietyt ohjelmat

Tämä tarkoittaa siis sitä, että niitä ohjelmia, joita ladataan uudesta, lisätystä ohjelmavarastosta, ei enää ladata vanhasta, alkuperäisestä ohjelmavarastosta.

Teen tuon siksi, että muutamalle ohjelmalle, jotka eivät ole järjestelmäkriittisiä, voidaan kyllä systeemiä sotkematta ladata uusimmat versiot muualta kuin esiasennetusta, vanhasta ohjelmavarastosta.

Varmaankin aina joutuu tavalla tai toisella muokkaamaan tiedostoa /etc/apt/sources.list, mutta manuaalisesti se on hankalaa, koska jos yksikin kirjain menee väärin tuossa selittämässäni tilanteessa, jota halutaan tehdä, niin kone on solmussa. Esimerkiksi Ubuntu v.14 LTS (Trusty Tahr) menee sekaisin jos lataat yht'äkkiä kaikki pakettisi version 16 (Xenial Xerus) ohjelmavarastosta.

12

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaikeaon

      Lemppaa koko linkkura.

    • mutua

      Onnistuisiko jos käyttää snap-paketteja. Tulee ilmeisesti aina uusin versio ohjelmasta, eikä tarvitse lisäillä ohjelmalähteitä.

    • snappaile

      Snap ohjelmia kannattaa käyttää. On sitten aina uusi ja virheetön versio käytössä. Ubuntu 18.04 tulee kuulemma kaikki ohjelmat snappeina.

    • Apuohjelma_haussa

      Tuo "snap" kuulostaa hienolta, mutta liekö kyseessä lähinnä idea, jota pyritään korulausein mainostamaan? Tuleeko tuo toimimaan käytännössä siten, että muutkin jakelut kuin Ubuntu tuota ryhtyvät käyttämään ensisijaisena pakettinaan vai käykö niin, että kyseessä onkin propagandaa ja todellisuudessa vähin äänin jätetään tuo paitsioon kun on todettu, että ei ottanut tuulta alleen?

      Omasta puolestani ilman muuta kehitetään kuhunkin distribuutioon täysin samat paketit, että ovat universaaleja. Siis siten, että ohjelmalle X on sama tiedosto RHEL:issä, Ubuntussa, Fedorassa jne. Olisi jo korkea aika.

      Näköjään "snapit" ovat zipattuja tiedostoja, jotka sisältävät itse ohjelman sekä riippuvuudet. Sikäli mahtava juttu, että nuo toimisivat ikään kuin hiekkalaatikossa eristettyinä, eivätkä tarvitsisi erillisiä riippuvuuksia, jotka olisi tallennettu ympäri käyttöjärjestelmää.

      • snapohyvä

        Snapit toimii kaikissa GNU/Linux laitteissa, ei pelkästään ubuntussa. Ja tosiaan ovat vielä turvallisempia kuin perinteiset ohjelmat, nopeampia asentaa ja toimivat kevyesti.


    • Mikko_Tku

      Riippuvuudet usein hankalia. Jotkut kirjastot vaativat että ne on käännetty samalla kääntäjällä ja tiettyjä kirjastoja vasten. Kodekkien kanssa olen joskus taistellut. Usein paras tapa on poistaa ohjelma ja sen riippuvuudet. Lisätä repo ja asentaa ohjelma uudestaan reposta ja sieltä tulee usein ne riippuvuudet täytettyä. Joskus tulee tilanne, että samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna.

      • Tarkennusta-kaivataan

        Mitä tarkoitat tällä:

        ("samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna")

        Linux Mint 18 Sarah
        Xfce 64-bit


      • Nfndmdldmd

        No kirjastot on ihan perseestä! Meidän kirjasto puuttui riippuvuuksiin laittamalla vessoihin siniset valot.


      • Satu-tunti-opettajat-ry
        Nfndmdldmd kirjoitti:

        No kirjastot on ihan perseestä! Meidän kirjasto puuttui riippuvuuksiin laittamalla vessoihin siniset valot.

        Sepä se, väärä väri valoissa, aiheuttaa usein syytteen liikenteen vaarantamisesta, ja sehän on tietysti syvältä, se kuinka syvältä riippuu menoista, ei tuloista kuten yritit vihjata kautta rantain.

        Linux Mint 18 Sarah
        Xfce 64-bit


      • Tarkennusta-kaivataan kirjoitti:

        Mitä tarkoitat tällä:

        ("samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna")

        Linux Mint 18 Sarah
        Xfce 64-bit

        Onhan Pythonin versioita usein ainakin 2.7, 3.3 ja ehkä joku uudempikin asennettuna riippuvuuksien takia. Sama muissakin kielissä. Esim Ruby. Jos reposta asennettu ohjelma tarvitsee xlib_3.5 ja ennestään asennettu ohjelma ei toimi sillä vaan vaatii version xlib.2.5 niin ongelma pitää hoitaa jotenkin. Linkkejä muuttamalla tai hakupolkua. Gentoota käyttäessä tuli huomattua, että jos päivitti ffmpeg kodekit niin piti esim xine-lib kääntää uudestaan jotta se toimisi kunnolla.


    • Onkohan-näin
    • Thakuista-Paketointiako

      Minusta tämä snap paketointi epäilyttää tavoitehakuiselta versio numeron korotukselta.

      Esimerkkinä vaikka SimpleScreenRecorder
      Ohjelman tekijän toimesta ei ole koskaan käännetty uudenpaa versiota kuin 0.3.8 1
      mutta kun snap paketin versioksi on merkattu 0.3.8 3.
      Jokainen voi itsekkin kääntää *.deb paketin *.snap paketiksi ja korottaa versiota tekemättä yhtään mitään muutoksia ohjelmaan.

      Onko kellään varmuudella löydettyjä eroja uusimman *.deb ja *.snap paketin välillä, itse ohjelmassa, esimerkiksi jonkin tiedoston koossa asennettuna.

      Linux Mint 18 Sarah
      Xfce 64-bit

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      63
      1809
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1187
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      73
      1083
    4. 45
      1075
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      949
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      939
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      880
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      833
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      818
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      35
      779
    Aihe