Kun ohjelmavarastosta eli "reposta" puuttuu uusimmat versiot juuri niistä paketeista, joita haluaisi asentaa, niin miten voisi helpoiten (järjestelmää sotkematta) muokata ohjelmalähteitä sillä tavoin, että lisättävästä ohjelmalähteestä ladataan uusimmat versiot vain muutamalle paketille kun taas alkuperäisestä eli esiasennetusta ohjelmalähteestä ladataan kaikki muut paketit? Onko tähän olemassa mitään apupyörää? Eli siis:
Alkuperäinen repository: Täältä ladataan 99% ohjelmista
Uusi, lisätty repository: Täältä ladataan vain tietyt ohjelmat
Tämä tarkoittaa siis sitä, että niitä ohjelmia, joita ladataan uudesta, lisätystä ohjelmavarastosta, ei enää ladata vanhasta, alkuperäisestä ohjelmavarastosta.
Teen tuon siksi, että muutamalle ohjelmalle, jotka eivät ole järjestelmäkriittisiä, voidaan kyllä systeemiä sotkematta ladata uusimmat versiot muualta kuin esiasennetusta, vanhasta ohjelmavarastosta.
Varmaankin aina joutuu tavalla tai toisella muokkaamaan tiedostoa /etc/apt/sources.list, mutta manuaalisesti se on hankalaa, koska jos yksikin kirjain menee väärin tuossa selittämässäni tilanteessa, jota halutaan tehdä, niin kone on solmussa. Esimerkiksi Ubuntu v.14 LTS (Trusty Tahr) menee sekaisin jos lataat yht'äkkiä kaikki pakettisi version 16 (Xenial Xerus) ohjelmavarastosta.
Helppo tapa lisäillä ohjelmalähteitä?
12
149
Vastaukset
- vaikeaon
Lemppaa koko linkkura.
- mutua
Onnistuisiko jos käyttää snap-paketteja. Tulee ilmeisesti aina uusin versio ohjelmasta, eikä tarvitse lisäillä ohjelmalähteitä.
- snappaile
Snap ohjelmia kannattaa käyttää. On sitten aina uusi ja virheetön versio käytössä. Ubuntu 18.04 tulee kuulemma kaikki ohjelmat snappeina.
- Apuohjelma_haussa
Tuo "snap" kuulostaa hienolta, mutta liekö kyseessä lähinnä idea, jota pyritään korulausein mainostamaan? Tuleeko tuo toimimaan käytännössä siten, että muutkin jakelut kuin Ubuntu tuota ryhtyvät käyttämään ensisijaisena pakettinaan vai käykö niin, että kyseessä onkin propagandaa ja todellisuudessa vähin äänin jätetään tuo paitsioon kun on todettu, että ei ottanut tuulta alleen?
Omasta puolestani ilman muuta kehitetään kuhunkin distribuutioon täysin samat paketit, että ovat universaaleja. Siis siten, että ohjelmalle X on sama tiedosto RHEL:issä, Ubuntussa, Fedorassa jne. Olisi jo korkea aika.
Näköjään "snapit" ovat zipattuja tiedostoja, jotka sisältävät itse ohjelman sekä riippuvuudet. Sikäli mahtava juttu, että nuo toimisivat ikään kuin hiekkalaatikossa eristettyinä, eivätkä tarvitsisi erillisiä riippuvuuksia, jotka olisi tallennettu ympäri käyttöjärjestelmää.- snapohyvä
Snapit toimii kaikissa GNU/Linux laitteissa, ei pelkästään ubuntussa. Ja tosiaan ovat vielä turvallisempia kuin perinteiset ohjelmat, nopeampia asentaa ja toimivat kevyesti.
Riippuvuudet usein hankalia. Jotkut kirjastot vaativat että ne on käännetty samalla kääntäjällä ja tiettyjä kirjastoja vasten. Kodekkien kanssa olen joskus taistellut. Usein paras tapa on poistaa ohjelma ja sen riippuvuudet. Lisätä repo ja asentaa ohjelma uudestaan reposta ja sieltä tulee usein ne riippuvuudet täytettyä. Joskus tulee tilanne, että samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna.
- Tarkennusta-kaivataan
Mitä tarkoitat tällä:
("samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna")
Linux Mint 18 Sarah
Xfce 64-bit - Nfndmdldmd
No kirjastot on ihan perseestä! Meidän kirjasto puuttui riippuvuuksiin laittamalla vessoihin siniset valot.
- Satu-tunti-opettajat-ry
Nfndmdldmd kirjoitti:
No kirjastot on ihan perseestä! Meidän kirjasto puuttui riippuvuuksiin laittamalla vessoihin siniset valot.
Sepä se, väärä väri valoissa, aiheuttaa usein syytteen liikenteen vaarantamisesta, ja sehän on tietysti syvältä, se kuinka syvältä riippuu menoista, ei tuloista kuten yritit vihjata kautta rantain.
Linux Mint 18 Sarah
Xfce 64-bit Tarkennusta-kaivataan kirjoitti:
Mitä tarkoitat tällä:
("samasta kirjastosta on pakko olla useampi versio asennettuna")
Linux Mint 18 Sarah
Xfce 64-bitOnhan Pythonin versioita usein ainakin 2.7, 3.3 ja ehkä joku uudempikin asennettuna riippuvuuksien takia. Sama muissakin kielissä. Esim Ruby. Jos reposta asennettu ohjelma tarvitsee xlib_3.5 ja ennestään asennettu ohjelma ei toimi sillä vaan vaatii version xlib.2.5 niin ongelma pitää hoitaa jotenkin. Linkkejä muuttamalla tai hakupolkua. Gentoota käyttäessä tuli huomattua, että jos päivitti ffmpeg kodekit niin piti esim xine-lib kääntää uudestaan jotta se toimisi kunnolla.
- Onkohan-näin
Tässä taitaa olla se ohjelmatarjonta tällä hetkellä:
https://uappexplorer.com/apps?type=snappy
Linux Mint 18 Sarah
Xfce 64-bit - Thakuista-Paketointiako
Minusta tämä snap paketointi epäilyttää tavoitehakuiselta versio numeron korotukselta.
Esimerkkinä vaikka SimpleScreenRecorder
Ohjelman tekijän toimesta ei ole koskaan käännetty uudenpaa versiota kuin 0.3.8 1
mutta kun snap paketin versioksi on merkattu 0.3.8 3.
Jokainen voi itsekkin kääntää *.deb paketin *.snap paketiksi ja korottaa versiota tekemättä yhtään mitään muutoksia ohjelmaan.
Onko kellään varmuudella löydettyjä eroja uusimman *.deb ja *.snap paketin välillä, itse ohjelmassa, esimerkiksi jonkin tiedoston koossa asennettuna.
Linux Mint 18 Sarah
Xfce 64-bit
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 826345
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht2895440Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii984131- 522890
- 262832
- 1202083
Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua472030Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle
Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘991767- 721291
PS uusimman gallupin rakettimainen nousija
https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden1591151