Maailman tunnetuin ateisti, vai onko?

eisittenkäänvarma

Maailman tunnetuin ateisti: "En voi olla varma, ettei Jumala ole olemassa"

Tiukoista uskonnonvastaisista mielipiteistään tunnettu englantilainen Richard Dawkins pehmensi puheitaan.


Englantilainen professori Richard Dawkins, 70, puhui uskonnosta Canterbryn arkkipiispan tohtori Rowan Williamsin kanssa tämän viikon lopulla.

Dawkins tunnetaan evoluutioteorian kannattajana ja ateistina, eli jumalan olemassa olon kieltäjänä.

Nyt Dawkins kuitenkin The Telegraph -lehden mukaan sanoi Oxfordin yliopistolla pidetyssä keskustelutilaisuudessa pitävänsä itseään ennemmin agnostikkona, joka ei tiedä, onko jumala olemassa.

Dawkins keskusteli arkkipiispan kanssa yleisön edessä uskonnon asemasta nykyisessä Iso-Britanniassa. Puheessa oli edetty maailmankaikkeuden syntyyn, kun Dawkins ilmaisi, että ei ollut täysin sataprosenttisen varma, että Jumalaa ei ole olemassa.

- Olen 6,9:n varma 7:stä, että Jumalaa ei ole, Dawkins sanoi.

- Yliluonnollisen luojan olemassa olon mahdollisuus on hyvin, hyvin vähäinen.

Samaan hengenvetoon Dawkins lisäsi myös uskovansa, että muillakin planeetoilla kuin Maassa on elämää.

Richard Dawkinsin kuuluisin kirja on vuonna 2006 julkaistu Jumalharha (The God Delusion), jossa hän esittää että personoituun jumalaan uskominen on järjetöntä ja aiheuttaa yhteiskunnalle vahinkoa.

Dawkinsin mukaan suvaitsevammat uskonnon muodot suojelevat fundamentalismin olemassa oloa ja sen takia kaikki uskonnollisuus on hengenvaarallista.

The Telegraphin mukaan myös arkkipiispa Williams tuli Dawkinsin maailmankuvaa hieman vastaan kertomalla itsekin uskovansa, että ihmiset ovat polveutuneet muista eliömuodoista, mutta lisäsi, että ihminen on silti "Jumalan kuva".

Kristinuskoon kuuluvan luomisopin mukaan ihminen ei evoluutioteorian mukaisesti polveudu apinoista vaan Jumala loi ihmisen.

18

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sdfsdfgh

      Vanha juttu jo. Dawkins on aina sanonut olevansa agnostinen ateisti. Täälläkin siitä on keskusteltu jo vuosia sitten.

    • Hehhah

      Niin no, eihän rationaalinen tieteelliseen metodiin luottava ihminen voi oikein sanoa mitään mahdottomaksi. Ainahan täytyy pitää mielessä, että kuka tahansa on vapaa todistamaan esim. juuri Jumalan ihan koska tahansa. Toki sitä ensimmäistä todistetta on kyselty ja jopa aneltu jo 2000 vuotta mutta aina tuloksena on ollut vesiperä, joten ei ihan kovin hyvää lupaa tuon todistamisen kannalta - mutta edelleen mahdollisuus siihen on olemassa. Eikä miljoonaa todistusyrityksen säälittävää rähmälleen rätkähtämistä voida pitää todisteena, ettei miljoonasensimmäinen sitten olisi todiste. Vaikka tietysti tuollainen "todistushistoria" antaa oivan ennakko-oletuksen seuraavallekin todistusyritykselle: tuskin se edellisiä parempi on. Siksi siis voidaan sanoa, että on lähes varmaa, ettei sellaista todistetta tule olemaan.

      Lisäksi Jumalan olevaisuuden todennäköisyyttä voidaan arvottaa vertaamalla sitä muihin vastaaviin yliluonnollisen entiteetin olemassa olon väitteisiin. Huomataan, että samassa kategoriassa on paljonkin todisteettomia pelkästään ihmisten uskomuksissa esiintyviä hahmoja. Nämä voidaan siis kaikki niputtaa samaan todennäköisyyskäsittelyyn, koska niiden argumentit todella redusoituvat samaan kuin Jumala-väitteen: todisteet ovat ihmisen mielikuvia. Näin siis esim. saunatontun ja Jumalan olemassa olo ovat yhtä todennäköisiä. Ja tosiaan, kun Dawkins sanoo, että on järjetöntä uskoa Jumalaan, niin jos se kerran on yhtä järjetöntä kuin uskoa saunatonttuihin, niin mitä mieltä olet: onko Jumalaan uskominen järjetöntä ? Toki tietysti sana "järjellinen" tarkoittaa rationaalista, joka siis tarkoittaa olevaiseksi osoitettua eli todistettua. Tätä todisteellisen vaatimusta ei tietysti Jumala-usko missään olosuhteissa täytä, joten kyllä: usko Jumalaan on irrationaalista, järjetöntä - ihan samoin kuin usko saunatonttuun.

      Osaatko ottaa vähän toista tulokulmaa tuohon uskomusjärjestelmään ? Mietitään vaikka niitä saunatonttuja tai ufomiehiä. Oletuksenani on, että ainakin toista näistä hahmoista pidät täytenä huuhaana (jos et, kuvittele esimerkin hahmoiksi vaikka keijukaiset, maahiset tms). Mutta mutta, eikö vaan, että on melkoisen haastavaa sanoa ufomiehiin uskovalle, että koko hänen höpinänsä on hänen oman mielensä tuotetta; ei sellaisia alieneja oikeasti nurkissa hypi. Niin, tämä ufouskoinen voi sanoa, että hän on nähnyt näitä alieneja ja että he ovat häneen yhteydessä tämän tästä. Niin, mitä sellaiselle ihmiselle voi oikein sanoa, joka on noin kaukana reaalimaailmasta. On hankala lähteä selittämään, että tällaiset mielikuvat tulevat ihan luontaisesti kun ihminen alkaa ajatua tällaiseen uskomukseen: syntyy kierre. Todellisuudessa on vain asioita, joita tämä ufouskoinen ei ole käsittänyt mutta joista hän on alkanut vetää omia johtopäätelmiään, jotka eivät vaan yksinkertaisesti pidä paikkaansa - ja samalla hänen muistikuvansa tapahtumista ovat entisestään vääristyneet (eli se hänen näkemänsä metsän taakse laskeutuneen ufon välkehtivät valot eivät ehkä olleet kuin linkkimaston yksi tasaisesti palava punainen lentoliikennettä ohjaava valo). Niin, yritäpä siinä selittää, että ihmismieli on niin moninainen, ettei muistoihin ja tuntemuksiin oikein ole luottamista - varsinkin kun tuollaisiin uskomuksiin sortuvat ovat nimenomaan ihmisiä, jotka määrittelevät itsensä totuuden suurimmaksi auktoriteetiksi eli eivät voi millään tajuta sitä, että hänen oma mielensä tekee sitä syvenevää virhearviota koko ajan.

      Tällainen ihminen voi puolustaa omaa uskomustaan aivan hölmöilläkin tavoilla: todisteeksi riittää oma tuntemus tai kun tutkijaryhmä ei näe ufoja, niin aletaan selittää niiden erilaisesta värähtelytaajuudesta tai ainakin, että "jos vilpittömästi haluat heidät tavata, niin he näyttäytyvät; sinun pitää vain avata mielesi ennakkoluulottomasti ja heittäytyä". Niin, eikö tällainen ole suorastaan tyhmää ? Tosiaan, tuollaisesta uskovaisesta tulee mieleen, että hän on ihan aito idiootti: hänellä ei ole mitään rationaalista perustaa koko jutulleen vaan uskoo todisteettomiin tuntemuksiinsa, jotka ilmiselvästi on silkkaa paskapuhetta - ja ristiriidassa esim. tieteellisen tiedon kanssa.

      Tämä on kuitenkin juuri se, mitä ateisti näkee kun joku alkaa saarnata ufojen, saunatonttujen tai Jumalan autuudesta.

      Muista, että Jumalasi on Sinun "todellisuudessasi" juuri yhtä todellinen ja aito kuin ufouskoisilla alienit ja saunatontut niihin jokunen vuosisata sitten uskoneilla. Niistä on jopa näköhavaintoja.

    • eisittenkäänvarma

      Jumala löi ihmisen. Teknologia kehittyy ja kohta Ihminen lyö Jumala/n/t.

      Seal-tiimi GhosrBustereita hyökää Taivaaseen ja neutraloi pahat Jumalat. 3.Kolmas M-sota on liikaa, kun Jumala ei tee mitään,koskaan, pahaa estääkseen. Muistetaan myös tämä jumaloisista kun tällä palstalla on niitä turhaan.ylistetty.januuskittuphta

    • agnoskepo

      Dawkinsin kanta on tiedemiehen kanta. Tieteessä, toisin kuin uskonnoissa, ei ole absoluuttisia totuuksia, eikä jonkin asian olemattomuutta yleensä voida aukottomasti todistaa. Käytännössä jotkin asiat ovat kuitenkin järjellisen epäilyn ulkopuolella. NASA tuskin panostaa Russelin teekannun etsimiseen, vaikka sitä ei mahdottomaksi ole todistettukaan.

    • >Kristinuskoon kuuluvan luomisopin mukaan ihminen ei evoluutioteorian mukaisesti polveudu apinoista vaan Jumala loi ihmisen.

      Tuollainen luomisoppi kuuluu vain fundamentalistisimpaan kristillisyyteen. Useimmat kristityt tunnustavat, että evoluutioteoria pitää ainakin suurin piirtein paikkansa.

    • A.Teisti

      Eikä sekään, että maailma (maailmankaikkeudesta puhumattakaan) on olemassa, ole täysin varmaa. Kaikki, mitä havaitsen ympärilläni, voi olla vain harhaa tai kuvitelmaani ja vain "minä" (mitä se sitten tarkoittaakin) olen yksin olemassa (solipsismi). Harvat kuitenkin tosissaan kannattavat tätä näkemystä.

      Sanotaan, että olematonta ei voi todistaa olemattomaksi, mutta tarvitseeko sitä oikeastaan todistaakaan. On niiden, jotka väittävät jonkin jumalan olevan olemassa, tehtävä esittää todisteet väitteelleen. Ne, jotka eivät väitettä niele, voivat sitten arvioida, ovatko todisteet heistä päteviä. Tähän mennessä mitään pitävää ei ole löytynyt.

      Jos aletaan pohtia, onko jumalia olemassa vai ei, pitäisi lähtökohdan tietenkin olla se, että jumalia ei ole. Kuka tahansahan voisi keksi omasta päästään mitä tahansa olioita ja väittää sitten niiden olevan olemassa ja vaatia muita todistamaan, että niitä ei olisi.

      Dawkins kuitenkin kirjoitti 400-sivuisen kirjan perustellakseen, miksi jumalia ei ilmeisesti ole olemassa. Hän muuttaa mieltään, jos todisteet päinvastaisesta esitetään.

      Uskikset aina kovasti innostuvat, kun joku ateisti sanoo, että mikään ei ole vuorenvarmaa (edes jumalien olemattomuus). He hyväksyvät tämän käsityksen mielellään, mutta silti monet heistä ovat täysin varmoja siitä, että Jumala kyllä on olemassa.

      Usko on uskomista ilman todisteita, joskus jopa todisteiden vastaisesti.

      • "On niiden, jotka väittävät jonkin jumalan olevan olemassa, tehtävä esittää todisteet väitteelleen."

        Joskus on tehnyt mieli alkaa uskoa Auringon jumaluuteen kuten epyktissä ennen muinoin. Sen olemassaoloa on varmaan aika vaikea kiistää. :-)


      • A.Teisti
        PuhuvaKärmes kirjoitti:

        "On niiden, jotka väittävät jonkin jumalan olevan olemassa, tehtävä esittää todisteet väitteelleen."

        Joskus on tehnyt mieli alkaa uskoa Auringon jumaluuteen kuten epyktissä ennen muinoin. Sen olemassaoloa on varmaan aika vaikea kiistää. :-)

        Aurinko ainakin olisi "jumala", jolla olisi todellista vaikutusta elämäämme maan päällä ja voisimme myös "palvoa" häntä suurena elämän antajana... :)


    • Dawkins on hieman pyöristäen n. 99 % varma jumalien olemattomuudesta.
      Hassua että se Dawkinsin 1 % uskovaisille niin suuren ilon tuottaa.

      • kaipaavat.Herraa

        Paljastaahan se, kuinka epävarmoja ihmisiä ateistit ovat sisimmässään.


      • hghgjhgjhjh
        kaipaavat.Herraa kirjoitti:

        Paljastaahan se, kuinka epävarmoja ihmisiä ateistit ovat sisimmässään.

        Realisteja, ei epävarmoja. Olemattomuutta ei voida etenkään kuvitteellisen kaikkivaltiaan olion kohdalla todistaa. Siksi pieni holkkuma.
        Uskovien 100% varmuus perustuu ymmärtämättömyyteen.


      • kaipaavat.Herraa kirjoitti:

        Paljastaahan se, kuinka epävarmoja ihmisiä ateistit ovat sisimmässään.

        Dawkinsin ilmaisu on vain sitä kuuluisaa kuivaa brittihuumoria.


    • tiedoksi.vaan

      Olen 666 varma 666:sta, että Jumalaa ei ole.

    • Samalla tavalla myös Esko Valtaoja, Kari Enqvist etc. kertovat etteivät suinkaan ole 100% varmoja siitä, että jumalaa ei olisi olemassa.
      Yleensä kaikki ovat kuitenkin 100% varmoja siitä, että Raamatun kuvaamaa jumalaa ei ole olemassa.

      Valtaojakin muistaakseni kertoi antavansa jumalalle mahdollisuuden piileskellä jossain alkuräjähdyksen "nurkassa".
      Enqvist ei pidä itseään ateistina vaan paremminkin uskonnottomana.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi laatikkomansikoihin jätetty kannat?

      Tympeä homma kotona sitten poistaa...
      Maailman menoa
      160
      2489
    2. Mikä oli se hetki

      kun tajusit rakastuneesi?
      Ikävä
      96
      1785
    3. En ollut varma

      Tunnistiko/hoksasiko kuka olen niin siksi en viitsinyt sanoa mitään 😔🫣😂 yleensä kyllä tervehdin tuttuja, paitsi sillo
      Ikävä
      9
      1512
    4. Ymmärrät sanomattakin

      Että ollaan kielletyllä alueella. Silti nainen sinun vaikutus on suurempi kuin kenekään toisen koskaan. En voi tälle as
      Ikävä
      88
      1466
    5. Älä turhaan nainen ikävöi minua

      Olen sellainen jäntevä pantteri ja sinä jo melkein rollaattorikamaa. Ei onnistu mikään.
      Ikävä
      96
      1424
    6. Mitä sanoisit kaivatullesi juuri nyt?

      Mitä sanoisit hänelle?
      Ikävä
      150
      1387
    7. SDP-johtoinen hallitus luo vakaan yritys- sekä työmarkkinaympäristön

      Vaikka mitä puhutaan SDP-johtoinen hallitus luo vakaimman ja ennustettavimman yritys- ja työelämäympäristön. Mm. niin e
      Maailman menoa
      116
      1004
    8. Kuinka paljon voi olla rakastunut..

      ....ja välittää ihmisestä jota ei edes tunnen kunnolla? Eikö silloin ole kysymys jostain suuremmasta? Mitä on yhteenkuul
      Ikävä
      64
      959
    9. Kuvaile nainen itseäsi

      Niin katsotaan, oletko kaivattuni. Kiitos. 💛
      Ikävä
      46
      953
    10. Sä olet nainen niin

      Loistava ihminen että en muista ketään kuka pääsisi samalle tasolle kanssasi. Piristystä päivääsi. T:J
      Ikävä
      36
      902
    Aihe