3 kysymystä

Opiskelija007

Miksi juuri ihmisestä kehittyi niin älykäs? Monet eläinlajit ovat paljon vanhempia kuin ihmisrotu, mutta eivät ole älyllisesti kehittynyt juuri laisinkaan. Miksi juuri me?

Miksi nykyään mutaatiot johtaa sairauksiin, ja ennen eläimet selvisivät siitä? (Kysymys voi olla "virheellinen." Lähteenä englannin kielisiä nettisivuja, syöpäartikkeli ja kasa unohtuneita lähteitä vuosien varrelta)

Voisiko ihmisen varpaat tai hiukset poistua evoluution myötä?

12

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hghghjgjgjgjh

      Monet eläinlajit ovat melko älykkäitä, joskaan eivät ihmisen veroisia. Älykyys on evolutiivisesti erittäin kallis ominaisuus. Isot aivot vaativat pitkän avuttoman lapsuusajan. Ihmislapsella ei ole vielä kaksivuotiaana kuukauden ikäisen simpanssin valmiuksia. Lisäksi isot aivot kuluttavat kokoonsa nähden kohtuuttoman paljon energiaa. Jos älykyys ei ole riittävä ravinnon saantiin vaikeissa olosuhteissa, isompiaivoiset kuolevat nälkään.

      Osa mutaatioista johtaa sairauksiin niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Mutaatioita on vahingollisia (suurin osa) neutraaleja ja hyödyllisiä. Vahingolliset luonnonvalinta karsii populaatiosta ja hyödylliset rikastuvat. Näin karkeasti sanottuna.

      Kynnet ja hiuksetkin ilmeisesti voisivat poistua. Hiuksista on kuitenkin hyötyä sekä aurinkosuojana että kylmissä olosuhteissa lämmittävinä. Varpaat ovat ihmisen kaltaiselle pystykävelijälle tarpeelliset. Esimerkiksi isovarpaan amputaatio vastaa 5 %:n invaliditeettia.

      • Hiukset suojaavat myös esimerkiksi iskuilta ja haitallisilta hyönteisiltä, ja hiukset on kauniita, joten ihmiset joilla on hiukset lisääntyvät todennäköisemmin, joten tuskin nyt hiukset ainakaan poistuvat, koska niistä on niin paljon hyötyä.


    • Nuuskis73856748

      1. Älykkyys kehittyi sosiaalisena laumaeläimenä olemisesta ja kädellisyydestä. Pelkillä laumaeläimillä ei ole käsiä kehittää työkaluja ja keksiä esim. maanviljely, jonka ansiosta ihmisellä oli aikaa muuhun, kun vahvuuteen vaativaan työhön. Meidän rinnalla eli muita yhtä fiksuja kädellisiä lajeja (neandertalilaiset), mutta heidät "syrjäytettiin" syystä tai toisesta.

      2. Syövän todennäköisyys kasvaa iän karttuessa, jota meillä on nyt enemmän. Mutaatioita on paljon erilaisia ja karkeasti yksinkertaistuna niiden yleistymistä vaikuttaa evoluution kannalta vain se, miten se estää tai edistää yksilön lisääntymistä. Muita vaikutuksia on sosiaaliset normit ja geeniperimän "vahvuus" ja periytyvyys.

    • SatunnainenLukija

      1. Mahdollisesti väärä premissi. Mistä aloittaja tietää mm , että eläinlajit eivät ole älyllisesti kehittyneet juuri laisinkaan. (Teen argumointivirheen vetoamalla tiedon puutteeseen, mutten välitä siitä toistaiseksi)

      Useimmat palstan lukijat lienevät nähneet luonto-ohjelmia, joiden mukaan mm. delfiinit ja erityisesti "tappajavalaat" (Orcinus orca) ovat sosiaalisia, kehittäneet eri yhteisöjen kesken toisistaan poikkeavia viestinnän piirteitä (todennäköisesti eri "kieli"), erilaisia metsästystapoja kulloisenkin elinympäristön erityispiirteiden hyödyntämiseksi, jne. Sosiaalisuus ilmenee tutkimusten mukaan mm. siten, että saalis jaetaan myös eliniäkseen vammautuneiden yksilöiden kesken. (!) Voidaanko tämänkaltaisten piirteiden olettaa liittyvän älylliseen kehitykseen? Ei varmaankaan ilman pitkäaikaista tutkimusta, mutta kysymys jäänee avoimeksi.
      Mitä tiedämme valaiden henkisestä elämästä? Ketä kiinnostaa, paitsi jotain ituhippiä - joten kysymys on mieletön ihmisen kannalta. (?)

      Toinen juttuni liittyy arkeologiaan, jota en lainkaan hallitse. Lukemani perusteella ihmiseltäkin kesti joistakin syistä kovin pitkään kehittää kulttuurinsa. Saattaa olla edellistäkin suurempaa tietämättömyyttä, että kuvittelen korkeampien kulttuurien nousseen lopulta hyvinkin nopeasti pitkien alkeellisten harhailujen jälkeen. Tällä hetkellä lienee käynnissä useampia kehityslinjoja kuin osaan arvata, joten on houkuttelevaa katsoa kehitys eksponentiaaliseksi. (Onko ihmisen ekolokero vielä "täyttämättä" ?) Alku oli kuitenkin kaikesta päätellen vaivalloista ja hidasta. En tiedä, mutta kuvittelen joidenkin eläinlajien kohdallakin tapahtuneen eriasteisia kehitysnykäyksiä.

      Jos äly liitetään insinööritaitoihin, työkalujen käyttöön, informaation taltioimiseen tai kykyyn muuttaa/tuhota ympäristöä ja muita lajeja, on ihminen ylivoimainen ykkönen. Toisaalta älykkyyden merkitystä pitkän ajan selviytymiselle olemassaolon taistelussa ei ole toistaiseksi osoitettu. Laji on varsin nuori ja saattaa vaikkapa tuhota itsensäkin lukuisten muiden ohella. Vaara on tiedostettu, vaan ei eliminoitu.
      Jos älykysymystä voitaisiin katsoa 'eläimellisestä näkökulmasta' voisi ihmisen rajoittunut aistimaailma, pieni lihasvoima, poikkeuksellisen pitkä lapsuusvaihe ja riippuvuus lajitovereista sekä haavoittuvasta "kulttuurista" ja infrastruktuurista osoittautua pitkäksi miinukseksi. Ihminen on saalistajien huipulla - yleensä. Tilanne muuttuu oleellisesti, jos yksilö jostakin syystä ajautuu erilleen yhteisöstä ja/tai omasta kulttuuristaan. Ei tarvitse kuvitella välttämättä viidakon jakamista muutaman tiikerin kanssa tai selviytymistä apinoiden ruokavaliolla. (sekään ei oikein onnistu heikkoleukaisella ja pienivatsaisella ihmispololla) Yksikin ärhäkkä bakteeritartunta ilman lääketeollisuuden tuotteita riittää tappamaan yksilön ja ehkä melkoisen populaationkin. Ydinsodasta, asteroidi-iskusta tai muista katastrofeista selviytynevät kenties alkueliöiden, bakteerien, arkkien ja virusten ohella hyönteiset ja matelijatkin ihmistä paremmin. Ovat selviytyneet ennenkin monesta tiukasta tilanteesta, vaikka eivät muutoin kovin fiksuilta vaikuttaisikaan - ihmisen mielestä. Lukumäärissä, sitkeydessä ja lisääntymisessäkin näyttävät pärjäävän hyvin.
      Tähän mennessä aina kun olen alkanut kuvitella ihmisen sittenkin olevan aika fiksu, olen lukenut uutisia tai katsonut hetken televisiota - ja päätynyt lopulta hurraamaan eläimille. :)



      2. ja 3. (vastattu edellä, ei lisättävää)

    • joosellastanyt

      Älykkyys on syhteellista. Veikkaan jonkun toisen lajin pitävän ihmistä lähinnä hulluna lajina, eli evoluution virheenä.

    • Älykkyyden kehittyminen on yksi tapa vastata muuttuneen ympäristön haasteisiin, ei läheskään ainoa, yleisin, eikä varsinkaan "paras".

      Krokotiilit ovat pärjänneet lähes sellaisinaan jo 160 miljoonaa vuotta oman plottinsa valtiaina, vaikkeivät tee tai seuraakaan Tosi-TV:n parinvaihto-ohjelmia.

      Mitäs sitä hyvää parantamaan.

      • jhgkkghghhg

        Kuka olikaan se ajattelija, joka sanoi ihmiskunnan pahimman virheen olleen se, kun tulimme alas puusta?


      • jhgkkghghhg kirjoitti:

        Kuka olikaan se ajattelija, joka sanoi ihmiskunnan pahimman virheen olleen se, kun tulimme alas puusta?

        Ei se ollut välttämättä ihmislaji, mikä tuli alas puusta.


      • kljkdhdsgk

        Eläimet on tosiasiassa älykkäämpiä. Ne ei katsele turhia Tosi-Tv ohjelmia, vaikka meidän katti katsookin joskus luonto-ohjelmia. Nuorena kelpasi hiihtokilpailutkin ja hevoset TV:ssä kiinnosti kovasti. Nyt se on kuitenkin viisastunut ja kyttää mieluummin rottia, jotka on valitettavasti nykyään "kortilla" ja usein myrkytettyjä.


    • SatunnainenLukija

      Kollimaattori kirjoitti mm: "Krokotiilit ovat pärjänneet lähes sellaisinaan jo 160 miljoonaa vuotta oman plottinsa valtiaina, vaikkeivät tee tai seuraakaan Tosi-TV:n parinvaihto-ohjelmia.

      Mitäs sitä hyvää parantamaan."

      Samat sanat sudenkorentojen osalta. (Laittaisin linkin 'dragon fly'-haun perustella, mutten osaa valita monesta mielestäni upeasta sivusta.) Karkeasti 320 miljoonaa vuotta tehokasta saalistusta veden pinnan alla ja ilmassa - oletettavasti koko ajan samalla konseptilla.

      Korennoista sekä mukavia kokemuksia - kun aikuiset ovat napanneet minua piirittäneen paarman - ja mahdollisesti toukasta kerran aika kivulias, kun jouduin uimareissun jälkeen rantaruovikossa ruokailuyrityksen kohteeksi. Tosin pakenin epäkohteliaasti kiroillen ruokapöydästä. En ole kyllä ihan varma mikä toukka oli kyseessä. (saattoi olla suursukeltajankin) Järki ei minulla toimi yleensäkään kovin nopeasti, eikä ainakaan silloin kun joku on juuri pumpannut koipeeni ruuansulatusnesteitä. Heh. Kipu oli kova.

      Krokotiililta - aikuiselta - en varmaankaan olisi karannut. Tykkään enemmän sudenkorennoista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      283
      2968
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1330
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      261
      1152
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1011
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      951
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      814
    Aihe