Jokohan hallitus herää opiskelijoiden ahdinkoon?

HJJ

Kansaneläkelaitoksen tutkimuksen mukaan monella opiskelijoista ei ole edes varaa ruokaan. Opintolainaa vain "pakotetaan" ottamaan, jotta tulisit toimeen. Huolestuttaa kuitenkin työllisyystilanne opintojen jälkeen. Täällä pohjoisessa kun ei ole työpaikkoja kovainkaan paljoa tarjolla. Milläs sitten maksat opintolainasi takaisin?
Jokohan hallitus vihdoin ja viimein heräisi opiskelijoiden ahdinkoon ja tekisi jotain asian eteen?

Tässä uutinen tämän päivän Iltasanomista:

"Puolet opiskelijoista nähnyt nälkää!

Kymmenet tuhannet opiskelijat ovat olleet syömättä rahanpuutteen takia.

Jotkut ovat eläneet täysin ilman ruokaa jopa päiväkausia, kun ruokaan ei ole riittänyt rahaa vuokran ja muiden menojen jälkeen.

Hätkähdyttävä tilanne paljastuu Kansaneläkelaitoksen juuri julkaisemasta opiskelijatutkimuksesta.

- Osaan kuvitella, sanoo valtiotieteiden ylioppilas Laura Tuominen kuullessaan tutkimuksen tuloksista.

Hän kuvaa taloudellista tilannettaan sanoilla "hyvin heikko".

Kelan tutkimuksen mukaan vaikeinta on niillä, jotka eivät voi lainata rahaa kavereilta eivätkä saa avustusta vanhemmiltaan.

Ja heitä on paljon. Yli puolet opiskelijoista on jopa joutunut jättämään lääkärin määräämiä lääkkeitä ostamatta saadakseen ruokaa."

152

23221

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Ja paljonkohan rahaa saisi olla jotta olisivat tyytyväisiä ??
      Ei valtion arkku ole mikään loputon kirstu mistä voidaan jakaa opiskelijoille ilmaista rahaa ?
      Miksi et ymmärrä että laina on osa tukipakettia ?

      Toki joku korotus kyllä olisi paikallaan mutta lainaa täällä maksan minäkin vaikkei työtilanne niin varma olekaan. Silti.
      Nälkää näkeminen on vain provoa, höpöhöpöä tiedät kyllä itsekin.
      Voisitko olla vaikka kassalla 12 h viikon aikana, voisitko ?

      Tsemppiä nyt kuitenkin,

      • Laihialta

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.


      • asia kuin opiskelijat
        Laihialta kirjoitti:

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.

        Terveellinen ruoka maksaa enemmän kuin kaloripitoinen ruoka. Köyhän pitää ostaa sitä mitä rahalla saa. Opiskelijat lihoo kun niillä ei ole rahaa ostaa terveellisiä ruokia... ja moni opiskelija ahmii makaronimössöö masennukseensa ja voi huonosti. Nää on monimutkaisia juttuja.
        Eri asia on sitten nämä nuoret (8-18 vuotiaat) jotka asuvat kotonaan, saavat ylimääräistä rahaa vanhemmiltaan ja törsäävät sen herkkuihin ja limuihin...eikä niille kukaan opeta missä on paljon kaloreita ja missä ei.


      • Totuus1232452464

        Kommentista huomaa ettet tiedä opiskeljoiden todellisesta tilanteesta tuon taivaallista. Et ole varmaan kuulut smmoisestakaan asiasta kuin tulorajat. Jos teet töitä et ssa opintotukea ja opinto tuki ei ainakaan pääkaupunkiseudulla riitä kuin vuokraan jos edes siihen ja jossain välissä olisi opiskeltavakin. Vituttaa niin paljon tollaset saatanan urpot joiden työttömyys pitäisi maksaa valmistuttua veroissa. Ei yliopisto-opiskelu ole mitään saatanan yläastetta jossa vaan hengataan ja maikka tunkee tiedon päähän. Sulla on tainut jäädä sekin tosin kesken. Vitun urpot! Saatana vituttaa.


      • oikein
        Totuus1232452464 kirjoitti:

        Kommentista huomaa ettet tiedä opiskeljoiden todellisesta tilanteesta tuon taivaallista. Et ole varmaan kuulut smmoisestakaan asiasta kuin tulorajat. Jos teet töitä et ssa opintotukea ja opinto tuki ei ainakaan pääkaupunkiseudulla riitä kuin vuokraan jos edes siihen ja jossain välissä olisi opiskeltavakin. Vituttaa niin paljon tollaset saatanan urpot joiden työttömyys pitäisi maksaa valmistuttua veroissa. Ei yliopisto-opiskelu ole mitään saatanan yläastetta jossa vaan hengataan ja maikka tunkee tiedon päähän. Sulla on tainut jäädä sekin tosin kesken. Vitun urpot! Saatana vituttaa.

        Kirjoituksesi oli aika provosoiva, mutta asia tuli selväksi.
        Oot ihan oikeassa, milläs teet töitä kun koulua on usein esim. klo 9-13 ja 17-21?
        Lisäksi osa-aikatöitä ei ole kaikkialla helposti saatavilla.

        Perseestä.

        Itselläni on hyvä tilanne; asun pienelllä paikkakunnalla joten vuokra on pieni ja lisäksi olen saanut olla koko opiskeluajan viikonlopputöissä.
        MUTTA olen joutunut KOLME KERTAA maksamaan Kelalle "sakkoa" koska olen tienannut LIIKAA!!!!!!!! Tuloraja on ylittynyt 1. kerralla noin 190 euroa ja toisella kertaa 100 eurolla. Eli työnteostakin rangaistaan.

        Perseestä.

        Opiskelujen alkuaikoina, kun en vielä käynyt töissä ja piti maksaa takuuvuokrat, ostaa mikroaaltouuni ja imuri (älkääkä alkako väittämään että ilmankin pärjää!!!!) yms. , oli rahat niin tiukalla että jouduin itsekin elämään köyhyysrajan alapuolella.
        Ja lopetin ehkäisypillerit (jotka on minulle määrätty sairauteen), koska ne maksoivat silloisessa valuutassa 55mk/kk.

        Perseestä.


      • Nälkiintynyt

        S****nan urpo !

        "toki joku korotus olisi paikallaan..."

        Ei ole KYMMENEEN VUOTEEN korotettu, joten paikallaan olisi isonpikin korotus.

        Mietipä itse paljonko esim. vuokrat, ruuat, kirjat, matkaliput yms. ovat kallistuneet kymmenessä vuodessa. Voin kertoa, että aika helevetin paljon. Opiskelijat JOUTUVAT jopa joskus ajelemaan pummilla, koska eivät muuten pääse kouluun, koska ovat juuri maksaneet vuokran ja ostaneet tupla-annoksen ruokaa eli 2 purkkia hernekeittoa ja paketin näkkäriä. Ja sen ruuan pitäisi riittää viikoksi.

        Nälkää näkeminen ei varmasti ole provoa.
        Itsekin olen laihtunut 5 kg kuukaudessa kun on pakko syödä vähemmän jotta rahat riittäisi. Laiha olen jo entuudestaankin.
        Tosin väsymystä ja heikotusta on joka päivä, mutta kaikkeen tottuu kuten sanotaan. Päänsärkyä ja masennusta esiintyy silloin tällöin.

        Töitä pitäisi tehdä koulun ohella, mutta sitten maan päättävät elimet vauhkoontuvat kun opinnot kestää ja valmistuminen viivästyy.

        Onhan meillä onneksi Raimo Sailas joka halusi opintotuen pois ja opiskelijat ottamaan lainaa, joka saadaan maksettua jopa ennen kuin täytetään 40/50.

        Tsemppiä sullekin "nimetön" ja kokeile miltä tuntuu olla päätoiminen opiskelija, yhteiskunta patistaa valmistumaan äkkiä, kun valitetaan rahapulaa, sanotaan vain et "no tee vähän duunii".

        Ei tätä opiskelua oikein motivoida tässä maassa.

        "Tsemppiä" jokaiselle opiskelijalle, mut ei muille !


      • "Kaikkea kokeillut"

        Itse olen henkilökohtaisesti täysi-ikäistyttyäni ja kotoa pois muutettuani elänyt, sekä työmarkkinatuella, toimeentulotuolle, että opinto-tuella. Arvaappa milloin tulot oli parhaimmillaan, milloin huonoimmillaan? Koska et selvästikään ole asioista perillä, niin arvasit varmaankin väärin. Työmarkkinatuki oli paras, yhdessä yleisen asumistuen kanssa sain sen verran hyvät rahat , että pystyin maksamaan vuokrani, sähköni, puheluni, ruokani, yms. ja raskin vielä ostaa joululahjojakin. Ylimääräistä tukea vanhemmiltani tarvitsin vain lääkkeisiin ja matkustamiseen (tällä en tarkoita mitään huvimatkoja). Toimeentulotuki oli hieman heikompi, mutta edelleen jokapäiväisissä menoista ei koitunut suuria ongelmia. Nyt saan opintotukea, jonka riittämiseksi joudun karsimaan monesta asiasta. Asunto on mitä on, silti vuokra vie suurimman osan tuloista ja siihen kun lisää muut asumiskustannukset niin ei paljoa käteen jää. Ruoka on halvinta mitä löytyy (niin kuin kaikki muukin). En edes kuvittele menäväni juhlimaan, tai leffaan tai ostavani mitään mikä ei ole ns. tarpeellista. Henkilökohtaisesti opiskelu vie kaiken aikani, se vastaa työssä käyntiä, varsinkin kun opiskeluaikoja halutaan vain lyhentää ja lyhentää. En siis ehdi käymään lisäksi töissä ja hoitamaan kaikkia muitakin elämiseen liittyviä asiota. Toisaalta tuo ehdottamasi kassatyö (tai mikä muu tahansa) on myös liki mahdotonta siksi, ettei niitä työpaikkoja riitä kaikille. Olen erittäin onnellinen jos saan kesätyöpaikan, siitä saatu palkka auttaisi vielä talvellakin.
        Jos olet fiksu niin huomasit tuota tekstiä lukiessasi, että opiskelijoille ei jaeta ilmaista rahaa, vaan tulot ovat sidoksissa opintojen edistymiseen (tavallaan työn tekoon). Oikeasti ilmaista rahaa on toimeentulotuki, jota jaetaan ihmisille jotka todellakaan eivät tee mitään (tämä on yleistys, varmasti poikkeuksiakin on). Silti toimeentulotukea voi saada enemmän kuukaudessa kuin opintotukea. Toisaalta työmarkkinatukeakin maksetaan, vaikka ei ns. tekisi mitään ja se on huomattavasti suurempi summa kuin opintotuki.
        Onneksi minulla on sellaiset vanhemmat, jotka avustavat kun on tarve tai ainakin lainaavat, jos itselläkin sattuu olemaan tiukempaa taloudellisesti. Ilman heitä itsellänikin olisi se tilanne, että täytyisi valita esim. ruoka/ vai reseptilääkkeet ja ruoastakaan ei varmasti aina pystyisi maksamaan.


      • opiskelija
        Laihialta kirjoitti:

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.

        Yleensä sellaiset(ainaskin minun tuttavistani) ovat "rehevämpiä" jotka asuvat vanhempiensa luona, ovat hemmoteltuja ja joilla on rahaa ostaa herkkuja, toisin kuin niillä opiskelijoilla jotka asuvat yksin ja jotka ovat yleensä alipainoisia (bmi yleensä jotain 15-17 luokkaa)ja syövät vain koulussa, kun yksinkertaisesti ei vaan ole rahaa ruokaan....


      • ei opiskelija

        Olipa empaattinen kirjoitus.MURRR! EN ole itse opiskLija, mutta lapseni kyllä on. Siis että opiskelijat eivät olisi tiukoilla. Olen sivusta seurannut tyttöni kestävyyttä. On kaksi taloyhtiöö hoidettavana ja on yliopistossa. Ja välillä on niin poikki, ettei jaksa edes puh. puhua.(Itse olen äitinä pienellä sairasel.enkä voi auttaa). Kaikilla ei ole edes mahd. olla samalla töissä, eikä kaikki jaksa, jota en ihmettele seurattuani tyttäreni elämäntahtia. Eikä kaikilla todellakaan ole VANHEMPIA, jotka antaisia rahallista tukea! Nostan isoo pohojalaasta hattua kaikille nuorille opiskelijoille,......Mutta rahaa LÖYTYY turhempaankin valtiolta!???


      • Maikki
        Laihialta kirjoitti:

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.

        Joo tuli tossa luettua kun opisteliat valittaa että ei kela maksa ja täytyy olla ilman ruokaa ynm..

        Itse elän kodinhoitotuella ja miehen palkalla ja siltin on piukkaa eikä saada ees asumistukea eikä mitään muutakaan. Ja sitä en usko että opiskeliat joutuu olemaan ilman ruokaa..........

        Pienelläkin rahalla pystyy elämään jos vain haluaa ylimääräiset menot vaan pois. Kyllä sitä pärjää jos vaan halua.


      • Maikki
        Laihialta kirjoitti:

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.

        Joo tuli tossa luettua kun opisteliat valittaa että ei kela maksa ja täytyy olla ilman ruokaa ynm..

        Itse elän kodinhoitotuella ja miehen palkalla ja siltin on piukkaa eikä saada ees asumistukea eikä mitään muutakaan. Ja sitä en usko että opiskeliat joutuu olemaan ilman ruokaa..........

        Pienelläkin rahalla pystyy elämään jos vain haluaa ylimääräiset menot vaan pois. Kyllä sitä pärjää jos vaan halua.


      • Damra

        Voi teitä hyviä ihmisiä, jotka ajattelette, että opiskelijat valittavat turhasta. Itse opiskelen ammattikorkeakoulussa ja saan opintorahaa 259€ kuukaudessa. Asumislisää maksetaan 214€ asti 80% asumiskuluista loput pitää kustantaa itse noista "huimista" tuloista. Oletteko itse ajatelleet elää tuollaisilla tuloilla? Kyllä meidänkin pitää maksaa laskut ihan samoin kuin muidenkin. Ei kaikkien opiskelijoiden vanhemmat kustanna elämistä.

        Suuri epäkohta on myös, ettei opintorahassa oteta huomioon mahdollista jälkikasvua. Työttömät saavat lapsikorotuksen, mutta opiskelijat eivät! Eikö sen pitäisi olla positiivinen asia, kun ihminen haluaa kehittää ja sivistää itseään. Voisin jäädä kotiin ja työttömänä "tienaisin" enemmän.. minusta opiskelussa on vain enemmän järkeä.


      • ........
        Damra kirjoitti:

        Voi teitä hyviä ihmisiä, jotka ajattelette, että opiskelijat valittavat turhasta. Itse opiskelen ammattikorkeakoulussa ja saan opintorahaa 259€ kuukaudessa. Asumislisää maksetaan 214€ asti 80% asumiskuluista loput pitää kustantaa itse noista "huimista" tuloista. Oletteko itse ajatelleet elää tuollaisilla tuloilla? Kyllä meidänkin pitää maksaa laskut ihan samoin kuin muidenkin. Ei kaikkien opiskelijoiden vanhemmat kustanna elämistä.

        Suuri epäkohta on myös, ettei opintorahassa oteta huomioon mahdollista jälkikasvua. Työttömät saavat lapsikorotuksen, mutta opiskelijat eivät! Eikö sen pitäisi olla positiivinen asia, kun ihminen haluaa kehittää ja sivistää itseään. Voisin jäädä kotiin ja työttömänä "tienaisin" enemmän.. minusta opiskelussa on vain enemmän järkeä.

        Niin eli asumislisäähän maksetaan enintään 171,55e, ettei vaan kukaan käsitä, että sitä maksettaisiin yli kaksisataa euroa.


      • wonder child
        Laihialta kirjoitti:

        Samaan aikaan tiedotusvälineet kertoo, että suomalaiset nuoret ovat lihavampia kuin koskaan.
        Ei muutama nälkäpäivä pahaa tee.

        Yleistäminen on kivaa, eikö? Miten kuvittelet että 'muutama nälkäpäivä' vosi tehdä kenellekkään hyvää?? Onko päähäsi pälkähtänyt, että ihan kaikki nuoretkaan eivät ole ylipainoisia?? itsekin olae hieman alipainoinen geenieni takia, ja tarvitsen paljon ruokaa päivittäin. Jos joutuisin elämään ilman ruokaa, luultavasti kuolisin johonkin puutostilaan.
        Mutta onhan se hyvä että sinä huolehdit noista 'lihavista' nuorista!


      • Nimetön

        miten ihmiset on noin idiootteja..ei muuta ajattele kuin omaa napaansa!
        Ei se oo niin helvetin kivaa kävellä saatana 3 kilometriä kauppaan tälläsessä saatanan lumi/vesi tuiskussa ostamaan rainbow hernekeittoa joka maksaa kaikkein vähiten!..kassalla saat toivoa vain että euron kolikko riittää sen päivän ostoksiin. Sitten hitto kävelet toiset 3 kilometriä saastaseen luukkussi ja syöt rainbow hernekettosi ja huomaat ettei nälkä hävinnyt. voihan paska..ei voi mitään..päätä särkee kun verensokeri laskee alas, mutta minkäs teet kun ei ole varaa pahemmin sen koroketta ostella! Yritä siinä sitten kaikkien rahahuoliesi keskellä opiskella..ei onnistu! Ne jotka vastustaa opintotuen korotusta..kokeilkaa itse elää näin..saattaisi pikkasen vituttaa!!!!!


      • Nimetön
        Damra kirjoitti:

        Voi teitä hyviä ihmisiä, jotka ajattelette, että opiskelijat valittavat turhasta. Itse opiskelen ammattikorkeakoulussa ja saan opintorahaa 259€ kuukaudessa. Asumislisää maksetaan 214€ asti 80% asumiskuluista loput pitää kustantaa itse noista "huimista" tuloista. Oletteko itse ajatelleet elää tuollaisilla tuloilla? Kyllä meidänkin pitää maksaa laskut ihan samoin kuin muidenkin. Ei kaikkien opiskelijoiden vanhemmat kustanna elämistä.

        Suuri epäkohta on myös, ettei opintorahassa oteta huomioon mahdollista jälkikasvua. Työttömät saavat lapsikorotuksen, mutta opiskelijat eivät! Eikö sen pitäisi olla positiivinen asia, kun ihminen haluaa kehittää ja sivistää itseään. Voisin jäädä kotiin ja työttömänä "tienaisin" enemmän.. minusta opiskelussa on vain enemmän järkeä.

        Opiskelusta sakotetaan!


      • Just joo
        Maikki kirjoitti:

        Joo tuli tossa luettua kun opisteliat valittaa että ei kela maksa ja täytyy olla ilman ruokaa ynm..

        Itse elän kodinhoitotuella ja miehen palkalla ja siltin on piukkaa eikä saada ees asumistukea eikä mitään muutakaan. Ja sitä en usko että opiskeliat joutuu olemaan ilman ruokaa..........

        Pienelläkin rahalla pystyy elämään jos vain haluaa ylimääräiset menot vaan pois. Kyllä sitä pärjää jos vaan halua.

        Laskepa monta kirjoitusvirhettä sait aikaan. Päätelmä: et ole peruskoulun jälkeen sitten kouluja käynytkään, pentuja juoksee jaloissa vitun monta ja kyllä, olet juuri se ihmistyyppi joka on tälle yhteiskunnalle todella tuottava. Entä jos miehesi jää työttömäksi, yritätkö vain "pärjäillä" vähillä rahoillanne? Entä jos saattekin tukina esim. 800 euroa kuukaudessa. Pärjäättekö? Maksa siitä ensin vuokra muut pakolliset kulut ja kaikki laskut ja jaa loppusumma makaronipussin kappalehinnalla. Ravitsevaa loppuelämää!


      • opiskelija, työtön, opiskel...

        entäpä jos ei halua ottaa sitä opintolainaa!!!Ihan vaan sen takia että varmasti joutuu ottamaan myöhemmässä elämänvaiheessa jonkinlaista lainaa.
        Ja niitä työpaikkoja kassana ei ole joka oiskelijalle jaossa! Jos nyt et ole sattunut sellaista huomaamaan.
        Varsinkin jos sattuu olemaan sellainen henkilö kyseessä jolla ei ole "suhteita" ei ole sitä isän kummin kaiman serkkua joka hommaa työpaikan.. Sitä on opiskelija tosissaan tiukalla!!!


      • Jaakoppi
        Maikki kirjoitti:

        Joo tuli tossa luettua kun opisteliat valittaa että ei kela maksa ja täytyy olla ilman ruokaa ynm..

        Itse elän kodinhoitotuella ja miehen palkalla ja siltin on piukkaa eikä saada ees asumistukea eikä mitään muutakaan. Ja sitä en usko että opiskeliat joutuu olemaan ilman ruokaa..........

        Pienelläkin rahalla pystyy elämään jos vain haluaa ylimääräiset menot vaan pois. Kyllä sitä pärjää jos vaan halua.

        itse olen nyt opiskellut melkein 10 vuotta. Tiedän kyllä mikä on opiskelijan toimeentulotaso. Siinä ei ole kehmista. Nälän näkeminen on varmasti monelle arkipäivää ... sitä se on minullakin. Kävin tuossa juuri laskemassa opintotukeni, asumislisäni ja lainani suuruuden kuukaudessa. Se oli 650,56?. Asuntoni ei ole opiskelija-asuntolassa, joka olisi tietenkin paljon halvempi, koska en sellasista saanut. vuokrani on siis 500? kuukaudessa, ihan normaali helsinkiläinen vuokra. kaikki varmaan osaavat laskea että jäljelle jää 150,56?. Siitä vähennetään puhelin ja netti, jota tarvitsen opiskelussani kiinteästi kotona. Tähän kun vielä lasketaan kuukausikortti julkisiin kulkuneuvoihin, pitäähän sinne koulullekkin päästä, osaa varmaan jokainen laskea mitä jää jäljelle. Ei juurikaan mitään ... muutama hassu euro. Kyllä siinä saa olla melkoinen "sissi", jos meenaa kovinkin kauan selviytyä moisella rahalla. Itse käyn töissä iltaisin, mutta se kyllä näkyy sitten opisekelun tason heikkenemisenä, ylenpalttisena väsymyksenä ja stressinä. Aikaa minulla ei ole juurikaan mihinkään ja näiden 10 vuoden aikana en ole voinut hankkia mitään. Työssä on samalla käytävä, jotta saan ruokaa itselleni. Tämä taasen on aiheuttanut opiskelujen venymisen.
        Haluaisinkin nähdä, että nämä motkottajat jotka sanovat, että "kyllä sitä pärjää jos vain haluaa" tulevat näyttämään miten kauan sitä oikeen voi alle suomessa pidettävän köyhyysrajan olevalla rahalla elää. Muistakaamme myös se, että suurin osa opiskelijoista on nuoria ihmisiä ja mielestäni nuoruuteen kuuluu muutakin kuin vain opiskelua ja töissä käymistä henkensä pitimiksi. Onko tarkoitus , että valmistuttuaan he ovat valmiiksi loppuun palaneita ja yli stressaantuneita? Toki joku voi olla kanssani erimieltä ja se hänelle sallittakoon. Itse pärjään, mutta tiedän, että kaikki eivät. Eikö tähän sopisi sanonta "ryhmä on juuri niin nopea kuin sen hitain yksilö" Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että asialle pitäisi tehdä jotain. Eipä sitten muuta.


      • !!!!!
        Maikki kirjoitti:

        Joo tuli tossa luettua kun opisteliat valittaa että ei kela maksa ja täytyy olla ilman ruokaa ynm..

        Itse elän kodinhoitotuella ja miehen palkalla ja siltin on piukkaa eikä saada ees asumistukea eikä mitään muutakaan. Ja sitä en usko että opiskeliat joutuu olemaan ilman ruokaa..........

        Pienelläkin rahalla pystyy elämään jos vain haluaa ylimääräiset menot vaan pois. Kyllä sitä pärjää jos vaan halua.

        Joopajoo, saispa itekki Kelalta korvausta samassa suhteessa kuin kodinhoidontuki ja olis vielä kaiken lisäks MIES joka kävis TÖISSÄ ja sais kerran kuukadessa PALKKAA jolla vois maksaa edes PUOLET 450 euron vuokrasta!

        Vittu ku vituttaa kaikenmaailman määkivät ja valittavat kotiäidit ja muut kouluttamattomat yksilöt... (no okei, toi ei ollu kauniisti sanottu, sori...)


      • Minä vain
        Damra kirjoitti:

        Voi teitä hyviä ihmisiä, jotka ajattelette, että opiskelijat valittavat turhasta. Itse opiskelen ammattikorkeakoulussa ja saan opintorahaa 259€ kuukaudessa. Asumislisää maksetaan 214€ asti 80% asumiskuluista loput pitää kustantaa itse noista "huimista" tuloista. Oletteko itse ajatelleet elää tuollaisilla tuloilla? Kyllä meidänkin pitää maksaa laskut ihan samoin kuin muidenkin. Ei kaikkien opiskelijoiden vanhemmat kustanna elämistä.

        Suuri epäkohta on myös, ettei opintorahassa oteta huomioon mahdollista jälkikasvua. Työttömät saavat lapsikorotuksen, mutta opiskelijat eivät! Eikö sen pitäisi olla positiivinen asia, kun ihminen haluaa kehittää ja sivistää itseään. Voisin jäädä kotiin ja työttömänä "tienaisin" enemmän.. minusta opiskelussa on vain enemmän järkeä.

        Mene töihin, äläkä valita jos rahat ei riitä, niin ne muutkin tekee!


      • ...

        "Voisitko olla vaikka kassalla 12 h viikon aikana, voisitko ?"

        No en vois, KUN TÖITÄ EI OLE SAATAVILLA. Olen yrittänyt töitä saada mutta kun ne odottaa että on etukäteen 1 vuotta kassakokemusta.

        Opintotuesta en kyllä valita :)


      • muuten herra
        Jaakoppi kirjoitti:

        itse olen nyt opiskellut melkein 10 vuotta. Tiedän kyllä mikä on opiskelijan toimeentulotaso. Siinä ei ole kehmista. Nälän näkeminen on varmasti monelle arkipäivää ... sitä se on minullakin. Kävin tuossa juuri laskemassa opintotukeni, asumislisäni ja lainani suuruuden kuukaudessa. Se oli 650,56?. Asuntoni ei ole opiskelija-asuntolassa, joka olisi tietenkin paljon halvempi, koska en sellasista saanut. vuokrani on siis 500? kuukaudessa, ihan normaali helsinkiläinen vuokra. kaikki varmaan osaavat laskea että jäljelle jää 150,56?. Siitä vähennetään puhelin ja netti, jota tarvitsen opiskelussani kiinteästi kotona. Tähän kun vielä lasketaan kuukausikortti julkisiin kulkuneuvoihin, pitäähän sinne koulullekkin päästä, osaa varmaan jokainen laskea mitä jää jäljelle. Ei juurikaan mitään ... muutama hassu euro. Kyllä siinä saa olla melkoinen "sissi", jos meenaa kovinkin kauan selviytyä moisella rahalla. Itse käyn töissä iltaisin, mutta se kyllä näkyy sitten opisekelun tason heikkenemisenä, ylenpalttisena väsymyksenä ja stressinä. Aikaa minulla ei ole juurikaan mihinkään ja näiden 10 vuoden aikana en ole voinut hankkia mitään. Työssä on samalla käytävä, jotta saan ruokaa itselleni. Tämä taasen on aiheuttanut opiskelujen venymisen.
        Haluaisinkin nähdä, että nämä motkottajat jotka sanovat, että "kyllä sitä pärjää jos vain haluaa" tulevat näyttämään miten kauan sitä oikeen voi alle suomessa pidettävän köyhyysrajan olevalla rahalla elää. Muistakaamme myös se, että suurin osa opiskelijoista on nuoria ihmisiä ja mielestäni nuoruuteen kuuluu muutakin kuin vain opiskelua ja töissä käymistä henkensä pitimiksi. Onko tarkoitus , että valmistuttuaan he ovat valmiiksi loppuun palaneita ja yli stressaantuneita? Toki joku voi olla kanssani erimieltä ja se hänelle sallittakoon. Itse pärjään, mutta tiedän, että kaikki eivät. Eikö tähän sopisi sanonta "ryhmä on juuri niin nopea kuin sen hitain yksilö" Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että asialle pitäisi tehdä jotain. Eipä sitten muuta.

        haluaa vielä häntä palveltavan yhteiskunnan toimesta. Osana yhteiskuntaa, voi todeta, että hyvin hyvin paljosta olemme jo suorituneet ja maksaneet.


      • yksilö,
        !!!!! kirjoitti:

        Joopajoo, saispa itekki Kelalta korvausta samassa suhteessa kuin kodinhoidontuki ja olis vielä kaiken lisäks MIES joka kävis TÖISSÄ ja sais kerran kuukadessa PALKKAA jolla vois maksaa edes PUOLET 450 euron vuokrasta!

        Vittu ku vituttaa kaikenmaailman määkivät ja valittavat kotiäidit ja muut kouluttamattomat yksilöt... (no okei, toi ei ollu kauniisti sanottu, sori...)

        joka hankkii työpaikan itselleen, niin sanotusta hanttihomma kategoriasta on tuottoisin yksilö yhteiskunnassa, jonka osallinen myös sinä olet. Lääkäri käy koulunsa, eikä ikinä tule maksamaan koulutustaan takaisin verojen muodossa, ja siirtyy-vieläpä-yksityiseksi yrittäjäksi, minkä jälkeen suoriutuu veroistaan helpoimman kaavan mukaan. Ikinä ei opiskelija voi ylenkatsoa suorittavaa porrasta.


    • Mie vaan

      Ehkä niitäkin on joilla ei rahat riitä ruokaan, mutta minä tunnen monia opiskelijoita jotka käyvät parikin kertaa viikossa baarissa, mistä se raha sinne sitten riittää? varmaan ruokarahoista. Suomessa vaan on totuttu siihen että aina saa avustuksia ja joku muu maksaa. Nykyisin pitää kaikki olla viimisenpäälle, vaatteet, tietokoneet, kännykät, ruuatkin ostetaan valmiina, jos tekis itse niin siinäkin säästäisi. Mutta kun ei osata. Pitää opetella tinkimään jostakin, järki käteen..

      • ex-opiskelija

        On ihan turha vedota siihen, että tuntee jonkun tai montakin opiskelijaa, joilla on varaa joskus käydä baarissa tai ostaa vaatteita. Yleensä niillä on muitakin tulonlähteitä. Se että tunnen yhden opiskelijan, joka kymmenen vuoden työkokemuksella tienaa noin 4000€/kk, ei tarkoita sitä, että kenelläkään muulla ei voisi olla hätää. Itse esimerkiksi olisin aikanaan joutunut ottamaan lainaa, jos vanhemmat eivät olisi tulleet hätiin, jotta olisin saanut maksettua kalliit lääkkeet ja hoidot. Silloin ei paljon helpottanut, että jollakin kaverin kaverilla oli varaa käydä kesätyötuloillaan oluella.


      • HJJ

        .. Itse en edes kulje baarissa, sillä en juo viinaa enkä polta tupakkia. Joten turha on syyttää minua siiä. Meillä on avopuolison kanssa asunto yhdessä, johon menee pelkästään vuokraan 300 €/kk/hlö. Tämän jälkeen opintotuesta jää käteen 140 €, jolla maksetaan maks. 30 € puhelinlasku, jolloin käteen jää 110 €. Sitten on vielä kuukauden kulkeminen kouluun julkisella kulkuneuvolla. Ja taas lähti 40 €. Jäljellä enää 70 €. Siitä pitää vähentää vielä sellaiset kulut, jotka menee koulussa mm. kopioihin jne... Siitä ei jää enää kuin 60 €. Sitten nainen kun on niin vielä pitää vähentää pillerit ja siteet... ja taas lähti 20 €. Jäljellä enää 40 €. Tällä rahalla pitäisi kuukausi elää. Onneksi kuiten teen muutaman tunnin töitä viikossa, jotta saisin hieman lisää rahaa. Kuitenkin tämä työssäkäynti opiskelun ohessa syö pois tehokasta opiskeluaikaa, jolloin pitäisi tehdä ryhmätöitä jne... aikaa näiden telemisiin ei jää paljoa. Yleensä sitä on niin väsynytkin illalla ettei yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään. Toisinaan taas illat venähtävät yön puolelle, kun ryhmätöitä tekee. Aamulla taas sitten "virkeänä" kouluun ja sama rata jatkuu taas illalla.

        Tämän takia olisi hyvä jos opintoukea voisi edes vähän nostaa. Hinnat ovat nousseet joka vuosi ja tuntuu ettei nykyinen raha riitä enää mihinkään. Tammikuu on aina kaikista pahin kuukausi kun laskuja on vaikka kuinka paljon. On tv-luvat, vakuutukset jne...


      • Dolly

        Olen opiskelija ja hain syksyllä opintotukea, koska olin juuri muuttanut omaan asuntoon. Vuokrani on noin 500€. Asumistukea saan 170€! Ja opintotukea en ollenkaan, koska vanhemmillani on niin hyvät tulot vaikka eihän sen pitäisi vaikuttaa koska en saa apua heiltä senttiäkään. Opintolainaa kuukaudessa saan 220€. En saa tällä rahalla maksettua edes koko vuokraa.Joudun käymään töissä vikolla illat ja viikonloppuisin kokopäivän. Opiskelujeni aikana en ole kertaakaan päässyt käymään baarissa tai saati mutenkaan juhlimaan.

        Ja sitten täällä porukka valittaa kuinka hyvään opiskelijat ovat tottuneet ja kuinka valitus pitäisi lopetta! Kokeilkaapa itse elää tällaista elämää 5-6 vuotta, ette varmasti olisi enää samaa mieltä. Tekisin mitä vain jotta voisin vähentää työvuoroja ja keskittyä enemmän opiskeluun.

        Jos saisin opintotukea edes 100€ sekin auttaisi paljon, mutta eihän ne mitään opintotukia saa joiden vanhemmat kuitenkin suhteellisesti enemmän veroja maksaa.


      • mariida
        HJJ kirjoitti:

        .. Itse en edes kulje baarissa, sillä en juo viinaa enkä polta tupakkia. Joten turha on syyttää minua siiä. Meillä on avopuolison kanssa asunto yhdessä, johon menee pelkästään vuokraan 300 €/kk/hlö. Tämän jälkeen opintotuesta jää käteen 140 €, jolla maksetaan maks. 30 € puhelinlasku, jolloin käteen jää 110 €. Sitten on vielä kuukauden kulkeminen kouluun julkisella kulkuneuvolla. Ja taas lähti 40 €. Jäljellä enää 70 €. Siitä pitää vähentää vielä sellaiset kulut, jotka menee koulussa mm. kopioihin jne... Siitä ei jää enää kuin 60 €. Sitten nainen kun on niin vielä pitää vähentää pillerit ja siteet... ja taas lähti 20 €. Jäljellä enää 40 €. Tällä rahalla pitäisi kuukausi elää. Onneksi kuiten teen muutaman tunnin töitä viikossa, jotta saisin hieman lisää rahaa. Kuitenkin tämä työssäkäynti opiskelun ohessa syö pois tehokasta opiskeluaikaa, jolloin pitäisi tehdä ryhmätöitä jne... aikaa näiden telemisiin ei jää paljoa. Yleensä sitä on niin väsynytkin illalla ettei yksinkertaisesti jaksa tehdä mitään. Toisinaan taas illat venähtävät yön puolelle, kun ryhmätöitä tekee. Aamulla taas sitten "virkeänä" kouluun ja sama rata jatkuu taas illalla.

        Tämän takia olisi hyvä jos opintoukea voisi edes vähän nostaa. Hinnat ovat nousseet joka vuosi ja tuntuu ettei nykyinen raha riitä enää mihinkään. Tammikuu on aina kaikista pahin kuukausi kun laskuja on vaikka kuinka paljon. On tv-luvat, vakuutukset jne...

        Olen myös sitä mieltä että opintotuki ei ole oikeassa suhteessa kuluihin.

        Mutta sitä en ymmärrä että jos on lähes vuorokauden ympäri opiskelemassa, tekemässä koulutehtäviä tai töissä, niin mihin sitä televisiota tarvitsee???

        Uskottavuutta tekstiin loisi se, että pystyy elämään ilman sitä turhanpäiväistä rakkinetta!! Jos se maksu on 16e/kk, niin sillä rahalla saa viikon ruuat...


      • oikeasti tiukkaa
        Dolly kirjoitti:

        Olen opiskelija ja hain syksyllä opintotukea, koska olin juuri muuttanut omaan asuntoon. Vuokrani on noin 500€. Asumistukea saan 170€! Ja opintotukea en ollenkaan, koska vanhemmillani on niin hyvät tulot vaikka eihän sen pitäisi vaikuttaa koska en saa apua heiltä senttiäkään. Opintolainaa kuukaudessa saan 220€. En saa tällä rahalla maksettua edes koko vuokraa.Joudun käymään töissä vikolla illat ja viikonloppuisin kokopäivän. Opiskelujeni aikana en ole kertaakaan päässyt käymään baarissa tai saati mutenkaan juhlimaan.

        Ja sitten täällä porukka valittaa kuinka hyvään opiskelijat ovat tottuneet ja kuinka valitus pitäisi lopetta! Kokeilkaapa itse elää tällaista elämää 5-6 vuotta, ette varmasti olisi enää samaa mieltä. Tekisin mitä vain jotta voisin vähentää työvuoroja ja keskittyä enemmän opiskeluun.

        Jos saisin opintotukea edes 100€ sekin auttaisi paljon, mutta eihän ne mitään opintotukia saa joiden vanhemmat kuitenkin suhteellisesti enemmän veroja maksaa.

        Kokemuksesta tiedän, että opiskellessa on oikeasti tiukkaa, jos joutuu elämään opintotuella. Vaikka hankkisi kuinka edullisen soluasunnon. Asialliselta valitukselta vaan vie pohjaa tällaiset kommentit, jotka nurisee, että on tiukkaa, kun vuokra on 500 €/kk! Ihan varmasti saisit halvemmallakin asunnon, jos asut yksin Suomessa. Terveisin: oma vuokra 200 € rupuinen soluasunto, mutta kelpaa kunnes parempaan on varaa.


      • MOgoMogo
        mariida kirjoitti:

        Olen myös sitä mieltä että opintotuki ei ole oikeassa suhteessa kuluihin.

        Mutta sitä en ymmärrä että jos on lähes vuorokauden ympäri opiskelemassa, tekemässä koulutehtäviä tai töissä, niin mihin sitä televisiota tarvitsee???

        Uskottavuutta tekstiin loisi se, että pystyy elämään ilman sitä turhanpäiväistä rakkinetta!! Jos se maksu on 16e/kk, niin sillä rahalla saa viikon ruuat...

        Et ole tosissasi. Et vittu ole tosissasi.

        Monelle opiskelijalle televisio on ainoa tietolähde maailman menosta, kun ei niitä lehtiäkään ole varaa ostaa. Ja kun ei käy baarissakaan, niin kyllä sitä joku viihteen muoto tarvitsee olla. Vai mitä?

        Kun ei sillä oikealla kädelläkään jaksa jatkuvasti rytkyttää.


      • fyysikko
        oikeasti tiukkaa kirjoitti:

        Kokemuksesta tiedän, että opiskellessa on oikeasti tiukkaa, jos joutuu elämään opintotuella. Vaikka hankkisi kuinka edullisen soluasunnon. Asialliselta valitukselta vaan vie pohjaa tällaiset kommentit, jotka nurisee, että on tiukkaa, kun vuokra on 500 €/kk! Ihan varmasti saisit halvemmallakin asunnon, jos asut yksin Suomessa. Terveisin: oma vuokra 200 € rupuinen soluasunto, mutta kelpaa kunnes parempaan on varaa.

        Jos asuu jossain hevonperseessä, niin kyllä kai asunnot ovat halvempia!

        Itse asun kontulassa, Helsingin slummissa, solussa, jonka vuokra on 350e!

        Nii, että haista paska.


      • fyysikolle
        fyysikko kirjoitti:

        Jos asuu jossain hevonperseessä, niin kyllä kai asunnot ovat halvempia!

        Itse asun kontulassa, Helsingin slummissa, solussa, jonka vuokra on 350e!

        Nii, että haista paska.

        Enhän mä sulle "fyysikko" vaahtoakaan, ethän sä valita, ettei ole halvempaa asuntoa kuin 500€/kk. Tiedän, että Helsingissä asunnot maksaa.

        Pointti on se, että muutamat opiskelijat nurisee, että rahat ei riitä, kun "ainoa mahdollinen" asunto on 500€/kk. Tällöin mistään mitään tietämättömät keksii, että eihän opiskelijoilla mitään rahaa pulaa ole. Oma vika: Hankkikaa halvempi asunto, älkää roikkuko baareissa joka viikonloppu, ei ole pakko ostaa sadan euron farkkuja joka viikko jne jne.

        Nämä tietämättömät kun ei tajua, että ne "halvatkin" asunnot maksaa suhteettoman paljon--jopa täällä hevonperseessä. He eivät tajua, että opintotuella on todellakin tiukkaa, vaikka eläisi kuinka pihisti. Opiskelijankin kun täytyy joskus syödä, ostaa opiskelutarvikkeita ja ostaa uudet kengät puhkikuluneiden tilalle. Opiskelijahan ei tietenkään koskaan sairastu tai näe huonosti, sillä silmälasihankinnat tai lääkkeet voivat tuhota budjetin totaalisesti. Edes nuhakuumetta ei kannata hankkia varsinkaan tenttiviikolla, koska jos ei tenttiin pääse, voi opintoviikkomäärä jäädä liian pieneksi ja silloin opintotukikeskus muistaa takaisinperinnällä.


    • Marjaana

      Minulla ei ole ollut taloudellista hätää missään vaiheessa, koska a) olen ollut töissä paljon opiskelujen ohella, b) ei ole sattunut mitään kalliita katastrofeja, c) olen melko säästäväinen ja d) olen saanut tukea vanhemmiltani varsinkin heti lukion jälkeen. Lainaa en ole nostanut.

      Monella opiskelutoverilla ei ole asiat näin hyvin. Hyvä ystäväni esimerkiksi kärsii monista allergioista, eikä voi juurikaan hankkia vaatteita jne. kirpparilta (koska jos myyjällä on kissa tai vaate muuten 'saastunut', saa ystävä kamalat oireet) ja lisäksi ruokansa on kallista. Vain peruna ja maustamaton broileri käyvät tavallisimmista ruoista, mutta kotim. viljat, monet mausteet, soija, porkkana, sianliha jne eivät sovi hänelle. Hänelle menee rahaa lääkkeisiinkin aina se maksimi omavastuu.

      Ystäväni on ainaisessa rahapulassa VAIKKA nostaa lainan ja tekee töitä viikonloppuisin ja lomilla. Viikolla antaa muutaman soittotunnin, enempää ei ehdi. Perhe ei voi auttaa. Nyt näyttääkin siltä, että ystävältä jää opinnot kesken taloudellisista syistä. Ei halua henkensä kaupalla opiskella, vaan yrittää saada opettajansijaisuuden ensi talveksi.

      Hän ainakin tarvitsisi terveydentilan perusteella ainakin lainaan lisäosan, jos ei muuta keinoa valtiolla ole.

    • .......

      Enpä usko, että valtiota kiinnostaa. Itse olen jo huomannut, että tämä ei ole mikään hyvinvointivaltio, mitä toiset luulee. Hyvin monet opiskelijat kärsivät nälkää, sairastavat ja loppujen lopuksi joutuvat jättämään opinnot kesken kun rahat ei yksinkertaisesti riitä. Itse opiskelen nyt viimeistä vuotta lukiossa, siihenkin meni vain viisi vuotta. Kiitoksia siitäkin ihanalle valtiolle, kun jouduin keskeyttämään kun ei ollut varaa jatkaa. Nyt alkaa se viimeinen koeviikko ja milläs luet kun ei ole kirjoja. Kirjojen puuttumattomuus on kyllä osaksi sairastumiseni syytä, mutta sairastumisenikin johtuu varmaan siitä, että ei ole varaa syödä kunnolla.

      Sitten ihmetellään miksi niin monet jäävät työttömiksi suoraan peruskoulusta. Noh koska opiskella nyt ei ainakaan kannata. Miksi monet lähtevät Suomesta? Koska ei täällä kannata ja pysty kaikki asumaan. Itse nostan avomieheni kanssa kytkintä heti kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohitse, lähdemme rajan taakse nauttimaan elämästä.

      • Manteliperse

        Voi vittu... sähän oiot lukiossa, ei siellä mitään rahaa mee. vittusaatana ruokahan kuuluu lukiolaiselle ilmaiseksi. Ootko torvi maksanut joka päivä pääkeittäjälle 10 euroa, häh?

        Rajan taa nauttimaan elämästä? Venäjällekö? Buahahaa...


      • .......
        Manteliperse kirjoitti:

        Voi vittu... sähän oiot lukiossa, ei siellä mitään rahaa mee. vittusaatana ruokahan kuuluu lukiolaiselle ilmaiseksi. Ootko torvi maksanut joka päivä pääkeittäjälle 10 euroa, häh?

        Rajan taa nauttimaan elämästä? Venäjällekö? Buahahaa...

        Jaa ei maksa vai? Kyllä se maksaa ja paljon maksaakin. Oppikirjat maksavat vähintään sen 100e/jakso, joskus enemmänkin, koska yksi kirja maksaa 20-30e. Ylioppilasmaksut ovat todella kalliit. Pelkkä osallistumismaksu on 20e, lisäksi jokaisesta aineesta tulee erikseen 21e eli jos kirjoitat kaikki pakolliset aineet vaikka kahdessa erässä niin hinnaksi tulee yhteensä yli 120e, toin itse kirjoitan kuusi ainetta ja kolmessa erässä joten hinnaksi tulee
        186euroa.
        Yhteensä koko lukion hinnaksi tulee useampi tuhat euroa, koska kirjojen ja kirjoitusten lisäksi on kaiken maailman paperimaksut, koulumatkat, pakolliset retket ym.


      • +++++++++

        tiedätkö kuinka moni jättäytyy pk:n jälkeen työttömäksi suomessa n4000 hlö/vuosi. ja laiskuutta ja saamattomuutta se on jos ei ammattia itselleen saa luettua. ainiin.. nykyäänhän kaiken pitää olla ilmaista ja mahdollisimman helppoa.. ei muuta kuin pipo päähän,persvako näkyviin ja kaupungille vittuileen ihmisille.. KAKARAT!


      • .........
        +++++++++ kirjoitti:

        tiedätkö kuinka moni jättäytyy pk:n jälkeen työttömäksi suomessa n4000 hlö/vuosi. ja laiskuutta ja saamattomuutta se on jos ei ammattia itselleen saa luettua. ainiin.. nykyäänhän kaiken pitää olla ilmaista ja mahdollisimman helppoa.. ei muuta kuin pipo päähän,persvako näkyviin ja kaupungille vittuileen ihmisille.. KAKARAT!

        Miksiköhän ihmisiä jää niin paljon työttömäksi? Siksi koska saa paljon ilmaista rahaa, eikä ole kulujakaan työttömyydessä. Itse ainakin jään todennäköisesti koulujen jälkeen hetkeksi työttömäksi, jotta saan rahaa ja pystyn pitämään hetken lomaakin. Mielestäni on hyvin ihmeellistä, että opiskelijat saavat paljon vähemmän rahaa kuin työttömät, vaikka opiskelussa on kulujakin.

        Ja monet nuoret jättäytyvät nykyään työttömäksi, koska opiskeleminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Ja töitä kyllä riittäisi hyvin suurelle osalle työttömistä.


    • huoh

      en saanut kesätöitä enkä saanut tt-tukea. Opintolainaakaan en saanut, pankki ei myöntänyt.
      Asun pienellä paikkakunnalla Pohjois-Suomessa ja olen nähnyt nälkää kesällä, kun ei ollu yhtään rahaa ruokaan, kun ensin jostain yritin kaapia vuokrarahat.

      • Äiti

        On se kumma juttu ettei pankki myöntänyt opintolainaa haitko edes??? Tiedän että pankki myöntää lainan vaikka on merkintä luottotiedoissa..Kunhan kela antaa takauksen sille!!! Älä puhu paskaa!!!!!!!!


      • Yoanna
        Äiti kirjoitti:

        On se kumma juttu ettei pankki myöntänyt opintolainaa haitko edes??? Tiedän että pankki myöntää lainan vaikka on merkintä luottotiedoissa..Kunhan kela antaa takauksen sille!!! Älä puhu paskaa!!!!!!!!

        Kesälle ei myönnetä lainaa, jos ei voi opiskella. Puhut vasten parempaa tietoasi.


    • Urbo-Turbo

      Aina tällaista samanlaista ruikutusta ja paskanjauhantaa opiskelijoiden köyhyydestä.

      Opiskeluhan on vapaaehtoinen panostus tulevaisuuteen. Suomessa on loistavaa olla opiskelija -valtio tarjoaa käytännössä ilmaisen, laadukkaan koulutuksen ja tukee opiskelua opintotuella, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainasta.

      Kaikki saatanan ruikuttajat voisivat mennä itseensä, ja joko a)nostaa opintolainaa tai b) mennä töihin tai c) lopettaa opiskelu ja alkaa vaikka siivoojaksi. Eihän opiskelu ole pakollista.

      Vittu sentään, monissa maissa maksetaan tuhansia euroja lukukausim aksuja, ei ole opintotukea ja silti täällä kaikki paskalortit ulvovat nälkää. Itsekin olin koko ajan töissä ja otin myös lainaa opintojeni aikana.

      Opiskelijoilla ei ole mitään ahdionkoa, on vain velttoperseitä ruikuttajia. Eli; menkää töihin, ottakaa lainaa tai lopettakaa se opiskelu ja menkää äidin luo itkemään.

      • on todella..

        ...p:stä. Opiskeluko vapaaehtoista? Hah hah... juurihan se Haatainenkin meinaa että yleinen oppivelvollisuus pitäs nostaa 18 vuoteen.. syynä se, että opiskeluja jatketaan huonosti peruskoulun jälkeen. Et sinä nykymaailmassa kovin helpolla töihin pääse ellei sinulla ole alaan liittyvää koulutusta.. Toista se oli ennen...Palaahan kuule tähän päivään. Päivärahaakaan et ilman ammattitutkintoa saa.


      • Äiti MYÖS!

        Voi sinua viksua kyllä lainaa on haettu ja saatu, mutta Suomen elintaso on niin korkea, että opintotuen ja asumislisän jälkeen kun poikani maksaa itse vuokran 335€ jää pojalle 35€ käteen.. lainaa tulee 440€ eli yhteensä 475€ kahdelle kuukaudelle eli kuukaudelle Ruokaan,autokoulumaksut, puhelimeen,koulumatkoihin, koulutarvikkeisiin, sähkölaskuun ja vesilaskuun jää 237.50 € sillä ei paljoa kapakissa käydä.Eikä paljon mitään syödäkkään. Kannattaa asua suomessa. Sanoit, että opiskelu on vapaaehtoista Paskat on mistä saat rahaa sen jälkeen jos et hae itsellesi ammattia? Et edes työttömyyspäivärahaan ole oikeutettu.Menetkö sosiaalitoimiston luukulle meidän veronmaksajien elätettäväksi? Harva nykyajan työnantaja ottaa työhön jos ei sinulla ole ammattitutkintoa.(jos Isäsi ei ota omaan firmaansa)Siivoojaksi( oikea nimike on SIISTIJÄ tai LAITOSHUOLTAJA) et pääse jos et ole käynyt laitoshuoltaja koulua.. jos pääset niin palkka on mitä on ei ainakaan sen mitä olisit saanut jos sinulla on ammattitutkinto....


      • joo

        Kuules urpo! Etpä ole tainnut kuunnella uutisia tossa jokunen aika sitten, missä kerrottiin, että suomessa opiskelijoiden asema ei todellakaan ole niin hyvä kuin mitä luullaan... ja ihan sitten semmonen juttu, että kun opiskelee, ja jos käy vielä töissä, niin missäs välissä sitä sitten ehtii lukemaan tentteihin ja tekemään tehtäviä ja vielä pitämään huolta kunnostaan? ? ?
        Ja sitten vielä viitsitään valittaa kun esim. vastavalmistuneilla sairaanhoitajilla ei ole tarpeeksi tietoa lääkkeistä tai muusta, ja tämähän ei mitenkään voi johtu siitä, että joutuu käymään töissä opiskelun ohella, jolloin opiskelu jää vähän "heitteille" ja ne mitä ehtii opiskelemaan, niihin ei ehdi syventymään tarpeeksi, että ne todellakin jäisi mieleen, vaan opettelee ne niin, että muistaa juuri sen tenttihetken..
        Niin ja onhan tuo tuki hieman pieni, kun se ei riitä edes vuokraan...


      • kyllä saa päivärahaa
        on todella.. kirjoitti:

        ...p:stä. Opiskeluko vapaaehtoista? Hah hah... juurihan se Haatainenkin meinaa että yleinen oppivelvollisuus pitäs nostaa 18 vuoteen.. syynä se, että opiskeluja jatketaan huonosti peruskoulun jälkeen. Et sinä nykymaailmassa kovin helpolla töihin pääse ellei sinulla ole alaan liittyvää koulutusta.. Toista se oli ennen...Palaahan kuule tähän päivään. Päivärahaakaan et ilman ammattitutkintoa saa.

        Päivärahaa saa jos on ollut töissä tietyn aikaa.
        Suotta ruikutatte avustuksista.
        Sitten kun on yhteiskunnan tuella opiskeltu ammattiin vaaditaan palkkaa sillä perusteella että opiskelu on tullut maksamaan mutta kenelle?


    • Ei varaton

      Jätä kaikki ylimääräiset menot pois. Esim. mikään pakko ei ole istua joka ilta pubissa, ei ole pakko ostaa monta kertaa kuukaudessa uusia vaatteita, ei ole pakko omistaa autoa jos asuu kaupungissa, ei ole pakko omistaa televisiota ja maksaa siitä lupamaksuja jne. jne.

      Muita säästökeinoja: Älä löpise puhelimessa turhia, puhu vain välttämättömät puhelut. Älä osta uusia tietokonepelejä tai musiikki-CD-levyjä. Älä osta lauantaikaljoja äläkä tupakkaa.

      Voit myös kysyä töitä lomien ajaksi esim. naapurin tai tutun tai sukulaisen firmasta/yrityksestä.

      Kyllä rahat riittää kun säästää joka sentin ja ostaa aina sieltä, missä on halvinta. "Pennissä on miljoonan alku".

      • täh?

        "Muita säästökeinoja: Älä löpise puhelimessa turhia, puhu vain välttämättömät puhelut. Älä osta uusia tietokonepelejä tai musiikki-CD-levyjä. Älä osta lauantaikaljoja äläkä tupakkaa."

        Voi taivas mikä idiootti...

        "Voit myös kysyä töitä lomien ajaksi esim. naapurin tai tutun tai sukulaisen firmasta/yrityksestä. "

        LOMIEN AJAKSI???? No totta v***ssa KAIKKI mahdolliset lomat tehdään töitä niska hiessä! Sehän on sanomattakin selvää! Kesällä sentään pärjää vähän paremmin kun töistä jää käteen HUOMATTAVASTI enemmän kuin opintotuesta! Mutta ei siitäkään koko loppuvuoden vuokrarahoja säästetä!

        Ellet asioista mitään tiedä, ÄLÄ JAA "SÄÄSTÖKEINOJASI" TAI MUITA VINKKEJÄ JULKISESTI!
        KIITOS!!!!!!!!!!!!!!


      • ....
        täh? kirjoitti:

        "Muita säästökeinoja: Älä löpise puhelimessa turhia, puhu vain välttämättömät puhelut. Älä osta uusia tietokonepelejä tai musiikki-CD-levyjä. Älä osta lauantaikaljoja äläkä tupakkaa."

        Voi taivas mikä idiootti...

        "Voit myös kysyä töitä lomien ajaksi esim. naapurin tai tutun tai sukulaisen firmasta/yrityksestä. "

        LOMIEN AJAKSI???? No totta v***ssa KAIKKI mahdolliset lomat tehdään töitä niska hiessä! Sehän on sanomattakin selvää! Kesällä sentään pärjää vähän paremmin kun töistä jää käteen HUOMATTAVASTI enemmän kuin opintotuesta! Mutta ei siitäkään koko loppuvuoden vuokrarahoja säästetä!

        Ellet asioista mitään tiedä, ÄLÄ JAA "SÄÄSTÖKEINOJASI" TAI MUITA VINKKEJÄ JULKISESTI!
        KIITOS!!!!!!!!!!!!!!

        Aivan samaa mieltä! Kun ei yksinkertaisesti ole rahaa mistä säästää. Eipä ole paljon vatteita osteltu. Voi mennä muualle jakelemaan säästövinkkejä!


      • niukasti elävä

        Teen juuri kuin olet viestissäsi kertonut, paitsi en ole "hankkinut" työtä lomiksi tutun firmasta, kun sellaisia ei yksin kertaisesti ole. Tottakai olen työtä hakenut esim. kesällä, mutta en ole saanut. Pieniä hankkeita olen repinyt mistä olen kerennyt, mutta nekään opintotuen kanssa ei riittäisi. Mun opiskelun ja elämisen yhdistämisen pelastus ovat olleet vanhemmat, jotka avustavat.


      • vastavalmistunut

        Oisinko käyny kerran vai kahdesti koko opiskeluaikana baarissa, sillonki join pari alkoholitonta (1,5€/kpl) koska en käytä alkoholia.

        Vaatteet.. öö.. itse ostin alesta yhdet housut uutena 1½ vuotta sitten. Tais maksaa peräti kokonaiset 5€. Kaikki muut välttämättömät vaatteet kirppikseltä tai sukulaisilta joululahjoina.

        "Omistin" kyllä auton, mutta se oliki "isileasing" toimisko-vai-eikö-toimis-vehje, vanhempi ku minä ja todella huonossa kunnossa (palo muuten tossa vähän aikaa sitten). Ja harvoin liikku pihalta ellei isi taas maksanu bensoja. Pyörällä (seki oli äidin) kuljin 5km:n koulumatkat.

        Oli telkkari juu, mut se ei toiminu, taas näitä vuodelta 33eKr-vehkeitä. Ei siis tarvinnu maksaa siitäkään huvista..

        Löpise turhia? 20€:n saldoraja ja isi makso taas.. :)
        Tietokonepelejä? Mihin tietokoneeseen? :O
        CD-levyjä.. hmm.. enpäs oo ostanu elämässäni ensimmäistäkä sellasta. Koko 10 levyn "kokoelma" saatu (jälleen kerran) joululahjoina.

        En edelleenkään käytä alkoholia, ja tupakat.. sitä varten äidit on et niiltä pummitaan muutama toppa viikossa. ;)

        Ai töitä? Millä ajalla ja tarmolla? Ei 5-7 tunnin raskaan keittiöpäivän jälkeen (oon/olin catering-alalla) oikein jaksa enää töihin mennä. Ja ne tehtävätkin pitäs tehdä ja nukkumaan keretä..
        Kokeiles ite vaihteeks, ota kaks todella huonopalkkasta työtä, älä pidä vapaapäiviä/viikonloppuvapaita ja tuu sit kertomaan miten helppoo opiskelijan elämä on.

        Nyt oon elelly pari kuukautta sossun rahoilla (päättärii tehdessä, ei ov:t riittäny opintotukeen), ja en sano et rahaa olis ku roskaa, mut kyl sitä on prkleen paljon enemmän. Ens kuussa alan saamaan työttömyyspäivärahaa, ja jos (kuulemma) se on viel enemmän ku nyt.. musta tulee rikas! ;) :DDDD


    • opiskelija-79

      olen opiskelija.
      En polta tupakkaa. En ota viina kuin kerran kuukaudessa. Syön niukasti siihen verrattuna miten söin kotona asuessani. En ostele mitään turhaa (vaatteet kerran vuodessa, cd-levyjä en koskaan, en omista autoa jne..) En pysty käymään lääkärillä pahojen selkävaivojeni ja muiden vaivojeni takia...koska, tuloni ovat 400 euroa/kk ja menot 500 euroa/kk (vuokra sähkö ruoat)...
      joudun ottamaan joka vuosi opintolainaa jotta pystyisin maksamaan asumisen ja ruoat. Vanhemmiltani en saa euroakaan avustusta, en ole koskaan saanut, enkä tule saamaan. (ei ole vara antaa).
      Opintolainaa kertynyt n.12000 euroa... eli lainarahalla tässä ollaan ruoat, vaatteet ja muu tarpeellinen ostettu. Ja töitä en ole täällä saanut yhtenäkään kesänä, saati iltatöitä talviaikaan. Ottaa hieman aivoon tämä valtion touhu...pakotetaan ottamaan opintolainaa. Ja työllistymiseni näyttää erittäin huonolta opintojeni päättymisen jälkeen. On tämä maailma jotenkin niin surkea paikka elää.. ei uskois että asuis Suomessa (hyvinvointivaltiossa?). Minulla ainakin alkaa olla jo melko paha olo taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden näkymien takia. Olen puhunut.

      • riitävästi opiskellut

        ei tuo opibntotuki mihinkään riitä olisi tuo opiontotuki edes peruspäivärahan verran! mutta se on paljon vähemmän tuosta. tietty onhan täälä pohjoismaissa mukava opiskella kun varsinaisesti opiskelusta ei tarvitse maksaa käytännössä mitään! meneppäs jossain muualla opiskelemaan niin tiedätte sitten mitä on kun joutuu vielä maksamaan tuosta opetuksestakin! itsekin lopetin tuon ammattikorkean kesken kun ei noilla tuilla mihinkään pärjää ja lainaa on sen verran jo ennestään että olisi joutunut velkasaneeraukseen valmistuessa jos vielä muutaman vuoden olis ottanut lainaa ja tuo opintotuen asumislisä onkin tarkoitettu lähinnä jotain soluasuntoja/asuntoloita varten nimittäin ainakaan pk-seudulla sillä ei tee mitään . asumisessa ainoa taloudellisesti järkevä vaihtoehto on asua riitävän lähellä ei auta asua jossain halvemmalla paikalla kun sitten koulumatkat maksaa taas maltaita!
        Itsekin olen joutunut joskus melkein nälkää näkemään kun rahat ei vaan oo riitänyt kaikkeen pakolliseen! onneksi tajusin käydä 2 vuotisen ammattikoulun ennen tuota ammattikorkeeta ja nyt tyytyväisenä töissä ja ei palkassakaan mitään valittamista ole.
        onse väärin kun kaikenmaailman työttömät sosiaalipummit elää paremmin kuin aikamoinen osa opiskelijoista jotka kumminkin yritävät parantaa omaa elintasoaan tulevaisuudessa. hieman olisi kyllä lasten/nuorten kasvatuksessa tehtävä että opittaisiin jo nuoresta pitäen tekemään edes jonkinmoisia töitä jolloin opiskelun ohessa työnsaanti olisi huomattavasti helpompaa


      • .......
        riitävästi opiskellut kirjoitti:

        ei tuo opibntotuki mihinkään riitä olisi tuo opiontotuki edes peruspäivärahan verran! mutta se on paljon vähemmän tuosta. tietty onhan täälä pohjoismaissa mukava opiskella kun varsinaisesti opiskelusta ei tarvitse maksaa käytännössä mitään! meneppäs jossain muualla opiskelemaan niin tiedätte sitten mitä on kun joutuu vielä maksamaan tuosta opetuksestakin! itsekin lopetin tuon ammattikorkean kesken kun ei noilla tuilla mihinkään pärjää ja lainaa on sen verran jo ennestään että olisi joutunut velkasaneeraukseen valmistuessa jos vielä muutaman vuoden olis ottanut lainaa ja tuo opintotuen asumislisä onkin tarkoitettu lähinnä jotain soluasuntoja/asuntoloita varten nimittäin ainakaan pk-seudulla sillä ei tee mitään . asumisessa ainoa taloudellisesti järkevä vaihtoehto on asua riitävän lähellä ei auta asua jossain halvemmalla paikalla kun sitten koulumatkat maksaa taas maltaita!
        Itsekin olen joutunut joskus melkein nälkää näkemään kun rahat ei vaan oo riitänyt kaikkeen pakolliseen! onneksi tajusin käydä 2 vuotisen ammattikoulun ennen tuota ammattikorkeeta ja nyt tyytyväisenä töissä ja ei palkassakaan mitään valittamista ole.
        onse väärin kun kaikenmaailman työttömät sosiaalipummit elää paremmin kuin aikamoinen osa opiskelijoista jotka kumminkin yritävät parantaa omaa elintasoaan tulevaisuudessa. hieman olisi kyllä lasten/nuorten kasvatuksessa tehtävä että opittaisiin jo nuoresta pitäen tekemään edes jonkinmoisia töitä jolloin opiskelun ohessa työnsaanti olisi huomattavasti helpompaa

        Niin ja miksi ihmeessä työttömät joilla ei todellakaan ole opiskelijan kuluja saavat enemmän tukea? Eihän heillä mene rahaa oikeastaan juuri mihinkään, kuin kotona makoilemiseen, ei mene työttömyyteen rahaa, kun opiskelijoilla menee rahaa opiskeluun.


      • yliopisto-opiskelija

        Työnteolla ei rikastu, sanotaan. Se on varmasti totta, mutta ainakin sillä pitää nälän loitolla - myös opiskelija. Ihmettelen, mikä ihme kynnys suurimmalle osalle opiskelijoista on mennä lukukauden aikana palkkatyöhön. Onko kyseessä joku image-kysymys vai mikä, kun ollaan korkeakoulutuksessa, niin ei voida asettaa itseä sinne Hesburgerin tiskin taakse... kun "alan hommia" ei luonnollisestikaan kaikille keskeneräisillä tutkinnoilla riitä. Opintojen etenemisestä ei voi olla kyse, sillä suurin osa yliopistojen aloista (pl. ehkä joku lääketiede) mahdollistaa jopa 3 täyttä työpäivää viikossa, ja silti noppia kertyy 30-40 vuodessa.

        Noh, niin makaa kuin petaa. Itselläni on pankkitilillä rahastoissa yli 7000 egee, yksiö alla, ja kaupassa ei paljon hintoja katsella. Ja kun ei tässä parempaakaan ajanvietettä ensi viikonlopulle keksi, täytyypä lähteä katselemaan Tukholman yöelämää lentokoneella... Jaa että reteilyä? Ei, vain esimerkki - esimerkki siitä, mihin voi _opiskelijakin_ päästä, kun lopettaa ruikutuksen, käy töissä ja sijoittaa rahojaan järkevästi... (ja huom! Pappa har inte betalat mitään mulle!) myös erilaisista nettikasinoista saa nopeasti tahkottua kuukauden opintotuen veroisen summan...

        Ja huom! Töitä löytyy AINA, kun lopetatte sen dogmaattisen "koulutusta vastaavaa" -ajatuskuvion noudattamisen - sen aika on sitten, kun on! (tietty, mitä aikaisemmin koul.vast. työtä saa, niin aina parempi).


      • lukea

        tarviiko opiskella jotakin saatanan viherpiiperrys alaa jolle on suomessa töitä tarjolla kerran kymmenessä vuodessa! hanki joku keskiasteen tutkinto ja hae töitä, alkaa muuten löytyä, varsinkin jos ei edes kysy työkkäristä vaan suoraan työnantajilta. itse olen kouluni lopettanut (keskiasteen tutkinto) -89, sen jälkeen en päivääkään ole työttömänä ollut, enkä ole. ei ole tarvinnut valittaa köyhyyttä, kaikkea on , asunto keskikaupungilla, ruokaa,uusi saksalainen ison keskiluokan auto, kaikki viimeisen päälle.. vitun valittajat, tarviiko kaikkien olla insinöörejä kun ilmankin pärjää!


      • täytynee taloudessasi olla.

        Kerroit että tulosi on 400 eur/kk ja menot 500eur/kk. OK.

        Mutta sitten kerroit että lainaa on kertynyt 12000eur.

        Äkkiseltään ajatellen olet hyvin vanha opiskelija, koska olet ollut 120kk tuon lainan eteen koulun penkillä. Jos vuodessa opiskellaan 8-9kk olet opiskellut reilusti yli 10 vuotta.

        Milloin valmistut ja mihin työhön?


      • opiskelija-79
        kav kirjoitti:

        täytynee taloudessasi olla.

        Kerroit että tulosi on 400 eur/kk ja menot 500eur/kk. OK.

        Mutta sitten kerroit että lainaa on kertynyt 12000eur.

        Äkkiseltään ajatellen olet hyvin vanha opiskelija, koska olet ollut 120kk tuon lainan eteen koulun penkillä. Jos vuodessa opiskellaan 8-9kk olet opiskellut reilusti yli 10 vuotta.

        Milloin valmistut ja mihin työhön?

        Kyllä todellakin tuloni on tarkalleen 404 euroa/kk. Ja menot hieman päälle 500 euroa.
        (Kesäisin opiskelija ei saa mitään tuloja sosiaalitoimistosta, jos ei ole lainaa vuoden aikana nostettu!...ja kun töitä ei ole saanut niin sossun possu on täytynyt olla vastoin tahtoaan.)
        Tarkistin juuri kertyneen lainamääräni, ja sehän olikin tarkalleen 14.074,51 euroa! (83.683,24mk!) Eli virhe tosiaan oli kun sanoin 12.000 euroa.

        Olen käyny lukion ja nyt opiskelen viidettä ja viimeistä vuotta insinööriksi. (Opiskeluni on venynyt vuodella erinäisten syiden takia) Ensimmäisen lainani jouduin ottamaan jo lukiossa ollessani, koska muualta en rahoitusta saanut kirjoihin jne. Korkeakoulussa ollessani lainaa on kertynyt joka vuosi n.2200 euroa pankin korot päälle!!! 6 vuotena olen lainaa ottanut ja niiden korot kun lasketaan mukaan niin näkyy lainasaldo olevan 14.000 euroa!! Eli mene sinä nimim. kav äkkiseltään ajattelemaan (jos ensinnäkään kykenet ajatteluun) kuinka idiootti olet.


      • mogmomgomgo
        yliopisto-opiskelija kirjoitti:

        Työnteolla ei rikastu, sanotaan. Se on varmasti totta, mutta ainakin sillä pitää nälän loitolla - myös opiskelija. Ihmettelen, mikä ihme kynnys suurimmalle osalle opiskelijoista on mennä lukukauden aikana palkkatyöhön. Onko kyseessä joku image-kysymys vai mikä, kun ollaan korkeakoulutuksessa, niin ei voida asettaa itseä sinne Hesburgerin tiskin taakse... kun "alan hommia" ei luonnollisestikaan kaikille keskeneräisillä tutkinnoilla riitä. Opintojen etenemisestä ei voi olla kyse, sillä suurin osa yliopistojen aloista (pl. ehkä joku lääketiede) mahdollistaa jopa 3 täyttä työpäivää viikossa, ja silti noppia kertyy 30-40 vuodessa.

        Noh, niin makaa kuin petaa. Itselläni on pankkitilillä rahastoissa yli 7000 egee, yksiö alla, ja kaupassa ei paljon hintoja katsella. Ja kun ei tässä parempaakaan ajanvietettä ensi viikonlopulle keksi, täytyypä lähteä katselemaan Tukholman yöelämää lentokoneella... Jaa että reteilyä? Ei, vain esimerkki - esimerkki siitä, mihin voi _opiskelijakin_ päästä, kun lopettaa ruikutuksen, käy töissä ja sijoittaa rahojaan järkevästi... (ja huom! Pappa har inte betalat mitään mulle!) myös erilaisista nettikasinoista saa nopeasti tahkottua kuukauden opintotuen veroisen summan...

        Ja huom! Töitä löytyy AINA, kun lopetatte sen dogmaattisen "koulutusta vastaavaa" -ajatuskuvion noudattamisen - sen aika on sitten, kun on! (tietty, mitä aikaisemmin koul.vast. työtä saa, niin aina parempi).

        Onneksi olkoon! Olet yksi onnellisista opiskelijoista, joilla on TYÖ, joka ei tapa opiskelumotivaatiota siinä sivussa.

        Hesen hommat ovat vielä helppoa kauraa, siellä harvempi työssäkäyvä saa elinikäisiä vaurioita, mutta suurin osa opiskelijoistapa tekeekin näitä todellisia paskaduuneja, joihin muut eivät edes suostu.

        Hesen duunissa et kuitenkaan saa pysyviä selkävaurioita, hiusmurtumia, jne. Moni opiskelija on onnellinen päästessään heseen töihin.

        Taitaa tämä upeasti esille tuomasi "imago-kysymys" olla lähinnä rikkaan mielikuvituksesi tuotetta. Kiristääkö kultainen vanne päätäsi?

        Kaikki opiskelijat eivät todellakaan opiskele yliopistoissa. Kaikkien päivät eivät pääty satunnaisiin luentoihin ja kotiopintoihin. Toisissa opiskelupaikoissa (yliopistoja mitenkään dissaamatta) joutuu todella taistelemaan opintoviikoistaan, ja töitä tehdään useita tunteja MYÖS koulupäivän jälkeen.

        Hihhei. Koita siinä sitten vielä tehdä töitä, kun projektit painavat päälle, kela valittaa ja tuloraja epäilyttää.


      • mogmomgo
        yliopisto-opiskelija kirjoitti:

        Työnteolla ei rikastu, sanotaan. Se on varmasti totta, mutta ainakin sillä pitää nälän loitolla - myös opiskelija. Ihmettelen, mikä ihme kynnys suurimmalle osalle opiskelijoista on mennä lukukauden aikana palkkatyöhön. Onko kyseessä joku image-kysymys vai mikä, kun ollaan korkeakoulutuksessa, niin ei voida asettaa itseä sinne Hesburgerin tiskin taakse... kun "alan hommia" ei luonnollisestikaan kaikille keskeneräisillä tutkinnoilla riitä. Opintojen etenemisestä ei voi olla kyse, sillä suurin osa yliopistojen aloista (pl. ehkä joku lääketiede) mahdollistaa jopa 3 täyttä työpäivää viikossa, ja silti noppia kertyy 30-40 vuodessa.

        Noh, niin makaa kuin petaa. Itselläni on pankkitilillä rahastoissa yli 7000 egee, yksiö alla, ja kaupassa ei paljon hintoja katsella. Ja kun ei tässä parempaakaan ajanvietettä ensi viikonlopulle keksi, täytyypä lähteä katselemaan Tukholman yöelämää lentokoneella... Jaa että reteilyä? Ei, vain esimerkki - esimerkki siitä, mihin voi _opiskelijakin_ päästä, kun lopettaa ruikutuksen, käy töissä ja sijoittaa rahojaan järkevästi... (ja huom! Pappa har inte betalat mitään mulle!) myös erilaisista nettikasinoista saa nopeasti tahkottua kuukauden opintotuen veroisen summan...

        Ja huom! Töitä löytyy AINA, kun lopetatte sen dogmaattisen "koulutusta vastaavaa" -ajatuskuvion noudattamisen - sen aika on sitten, kun on! (tietty, mitä aikaisemmin koul.vast. työtä saa, niin aina parempi).

        ....Vielä siitä nettikasino-kommentistasi.... Tapoit juuri uskottavuutesi täysin yhdessä lauseessa. Hienoa. Siihen ei moni pysty. Ei edes moni Tukholmaan juhlimaan lähtevä kiertopalkinto.


      • yliopisto-opiskelija
        mogmomgo kirjoitti:

        ....Vielä siitä nettikasino-kommentistasi.... Tapoit juuri uskottavuutesi täysin yhdessä lauseessa. Hienoa. Siihen ei moni pysty. Ei edes moni Tukholmaan juhlimaan lähtevä kiertopalkinto.

        ...nimittäin tuo nettikasinojuttu. Ja kyllä uskottavuuden tappaminen yhdessä lauseessa onnistuu muiltakin kuin minulta, jopa virallisilta tahoilta, nimittäin minun on vaikea tältä istumalta uskoa, että puolet opiskelijoista on nähnyt nälkää. No, ainakin jano on pienempi ongelma, sen verran paljon heitä baareissa näkee ainakin täällä suuressa sisämaakaupungissa. Vanha stereotypia, mutta lieneekö siinä sittenkin joku totuuden siemen...

        Sitten kommenttia edelliseen viestiisi...

        "Hesen hommat ovat vielä helppoa kauraa, siellä harvempi työssäkäyvä saa elinikäisiä vaurioita, mutta suurin osa opiskelijoistapa tekeekin näitä todellisia paskaduuneja, joihin muut eivät edes suostu."

        No, ensinnäkin siitä, että käytät termiä "paskaduuni", voisi päätellä, että Sinulla on joitakin ennakkoluuloja, mutta en lähde sille linjalle. Toisekseen, mikä on se työ, josta noin vain saadaan elinikäiset vauriot? Lyhyellä aikavälillä vieläpä...

        "Taitaa tämä upeasti esille tuomasi "imago-kysymys" olla lähinnä rikkaan mielikuvituksesi tuotetta. Kiristääkö kultainen vanne päätäsi?"

        Ei, eikä ei. Mitenkä minun päätäni voisi kultainen
        vanne kiristää, pitäisikö tässä nyt liitoksistaan revetä sen vuoksi, että käyn "paskaduunissa", jota
        pystyy tekemään kuka tahansa kadulta revitty ihminen 3 tunnin koulutuksella? Ja imagokysymys on
        totisinta totta, ei toki päde kaikkiin opiskelijoihin, mutta on oikeasti opiskelijoita, jotka katsovat tällaista työssäkäyntiä kieroon ja jopa halveksuen, vaikka heillä itsellä on rahaongelma eikä mahdollisuuksia saada opiskelualan hommia!

        "Kaikki opiskelijat eivät todellakaan opiskele yliopistoissa. Kaikkien päivät eivät pääty satunnaisiin luentoihin ja kotiopintoihin. Toisissa opiskelupaikoissa (yliopistoja mitenkään dissaamatta) joutuu todella taistelemaan opintoviikoistaan, ja töitä tehdään useita tunteja MYÖS koulupäivän jälkeen."

        No, tuo pitää paikkaansa, ja toki minäkin myönnän,
        että tällaisia aloja on (teknilliset korkeakoulut erityisesti). Mutta edelleenkin on niitä aloja (eritoten tietyt humanistiset alat ja yhteiskuntatieteet), joissa on lähinnä vain luentoja ja kirjatenttejä (sekä satunnaisia pikku projekteja) ja jotka hyvin mahdollistavat työnteon... Ja onhan kyse myös siitä, kuinka paljon opintoja yrittää ahnehtia; minä ajattelen niin, että ei se nyt niin olennaista ole, valmistuuko 4 vai 6 vuodessa, etenkin, kun opiskeluaika on omalla tavallaan ihan mukavaakin -
        ja pänttäämisen kannalta on suuri ero, suorittaako
        lukuvuodessa keskimäärin 40 vai 27 opintoviikkoa. Toki tämäkin on muuttumassa, kun valmistumisaikoja
        halutaan kiristää... Mutta - parempi 6 vuotta normaalia toimeentuloa kuin 4 vuotta nälkää.

        "Hihhei. Koita siinä sitten vielä tehdä töitä, kun projektit painavat päälle, kela valittaa ja tuloraja epäilyttää."

        Tulorajat ovat täysin järjettömät. Mutta niistäkin
        selviää palauttamalla tukia, ja nehän palautuvat siinä samalla "säästöön". Eikä se lopulta niin paljon kirpaise, sillä kyllä huonoimminkin palkatusta työstä saa aina moninkertaiset rahat opintotukeen verrattuna. Tietty passivoiva vaikutus noissa tulorajoissa tietty silti on.

        Niin, ja anteeksi, mikäli edellisestä kirjoituksestani jäi sinulle rehvakas maku (ilmeisesti jäi, koska minua kiertopalkinnoksi täytyy nimitellä - mistä tarve tähän?). Ei se ollut sitä. Mutta toivottavasti "uskottavuuteni" (Suomi24:hän on niin tasokas forum, että täällä täytyy oikein miettiä päänsä puhki, kuinka olisi mahdollisimman uskottava) palautuu nyt tämän 100-prosenttisesti asiapitoisen viestini myötä.


      • yliopisto-opiskelija
        yliopisto-opiskelija kirjoitti:

        ...nimittäin tuo nettikasinojuttu. Ja kyllä uskottavuuden tappaminen yhdessä lauseessa onnistuu muiltakin kuin minulta, jopa virallisilta tahoilta, nimittäin minun on vaikea tältä istumalta uskoa, että puolet opiskelijoista on nähnyt nälkää. No, ainakin jano on pienempi ongelma, sen verran paljon heitä baareissa näkee ainakin täällä suuressa sisämaakaupungissa. Vanha stereotypia, mutta lieneekö siinä sittenkin joku totuuden siemen...

        Sitten kommenttia edelliseen viestiisi...

        "Hesen hommat ovat vielä helppoa kauraa, siellä harvempi työssäkäyvä saa elinikäisiä vaurioita, mutta suurin osa opiskelijoistapa tekeekin näitä todellisia paskaduuneja, joihin muut eivät edes suostu."

        No, ensinnäkin siitä, että käytät termiä "paskaduuni", voisi päätellä, että Sinulla on joitakin ennakkoluuloja, mutta en lähde sille linjalle. Toisekseen, mikä on se työ, josta noin vain saadaan elinikäiset vauriot? Lyhyellä aikavälillä vieläpä...

        "Taitaa tämä upeasti esille tuomasi "imago-kysymys" olla lähinnä rikkaan mielikuvituksesi tuotetta. Kiristääkö kultainen vanne päätäsi?"

        Ei, eikä ei. Mitenkä minun päätäni voisi kultainen
        vanne kiristää, pitäisikö tässä nyt liitoksistaan revetä sen vuoksi, että käyn "paskaduunissa", jota
        pystyy tekemään kuka tahansa kadulta revitty ihminen 3 tunnin koulutuksella? Ja imagokysymys on
        totisinta totta, ei toki päde kaikkiin opiskelijoihin, mutta on oikeasti opiskelijoita, jotka katsovat tällaista työssäkäyntiä kieroon ja jopa halveksuen, vaikka heillä itsellä on rahaongelma eikä mahdollisuuksia saada opiskelualan hommia!

        "Kaikki opiskelijat eivät todellakaan opiskele yliopistoissa. Kaikkien päivät eivät pääty satunnaisiin luentoihin ja kotiopintoihin. Toisissa opiskelupaikoissa (yliopistoja mitenkään dissaamatta) joutuu todella taistelemaan opintoviikoistaan, ja töitä tehdään useita tunteja MYÖS koulupäivän jälkeen."

        No, tuo pitää paikkaansa, ja toki minäkin myönnän,
        että tällaisia aloja on (teknilliset korkeakoulut erityisesti). Mutta edelleenkin on niitä aloja (eritoten tietyt humanistiset alat ja yhteiskuntatieteet), joissa on lähinnä vain luentoja ja kirjatenttejä (sekä satunnaisia pikku projekteja) ja jotka hyvin mahdollistavat työnteon... Ja onhan kyse myös siitä, kuinka paljon opintoja yrittää ahnehtia; minä ajattelen niin, että ei se nyt niin olennaista ole, valmistuuko 4 vai 6 vuodessa, etenkin, kun opiskeluaika on omalla tavallaan ihan mukavaakin -
        ja pänttäämisen kannalta on suuri ero, suorittaako
        lukuvuodessa keskimäärin 40 vai 27 opintoviikkoa. Toki tämäkin on muuttumassa, kun valmistumisaikoja
        halutaan kiristää... Mutta - parempi 6 vuotta normaalia toimeentuloa kuin 4 vuotta nälkää.

        "Hihhei. Koita siinä sitten vielä tehdä töitä, kun projektit painavat päälle, kela valittaa ja tuloraja epäilyttää."

        Tulorajat ovat täysin järjettömät. Mutta niistäkin
        selviää palauttamalla tukia, ja nehän palautuvat siinä samalla "säästöön". Eikä se lopulta niin paljon kirpaise, sillä kyllä huonoimminkin palkatusta työstä saa aina moninkertaiset rahat opintotukeen verrattuna. Tietty passivoiva vaikutus noissa tulorajoissa tietty silti on.

        Niin, ja anteeksi, mikäli edellisestä kirjoituksestani jäi sinulle rehvakas maku (ilmeisesti jäi, koska minua kiertopalkinnoksi täytyy nimitellä - mistä tarve tähän?). Ei se ollut sitä. Mutta toivottavasti "uskottavuuteni" (Suomi24:hän on niin tasokas forum, että täällä täytyy oikein miettiä päänsä puhki, kuinka olisi mahdollisimman uskottava) palautuu nyt tämän 100-prosenttisesti asiapitoisen viestini myötä.

        Mikäli "sivunimiäsii" ovat MOgoMogo, mogmogmog, momogmogmo, momomomomog, mogmogmog, momgomgomgomog sekä momgomgomogmog (oih, mikä multipersoona, erittäin kadehdittavaa!), niin täytyypi todeta, että sinä se tässä ketjussa vasta uskottava olet ollutkin
        v---uineisi ym.


      • mgomgomgomgogmogmog
        yliopisto-opiskelija kirjoitti:

        Mikäli "sivunimiäsii" ovat MOgoMogo, mogmogmog, momogmogmo, momomomomog, mogmogmog, momgomgomgomog sekä momgomgomogmog (oih, mikä multipersoona, erittäin kadehdittavaa!), niin täytyypi todeta, että sinä se tässä ketjussa vasta uskottava olet ollutkin
        v---uineisi ym.

        Minusta on äärimmäisen virkistävää vaihtaa nimeä jokaisessa viestissä. Vähän niinkuin "paskaduuni" -nimikkeen käyttäminen töistä, joita ei ole tehty ihmisten tehtäviksi.

        Mutta hienoa. Tunnistit sentään minut, vaikka nimimerkkini kirjainten paikka oli vaihtunut useaan kertaan! Kyllä huomaa, ettei koulutus ole mennyt harakoille!

        Tyylikkäästi ohitit muuten mainitsemani terveyshaitat, ja tungit oman työsi mainitsemiini "paskaduuneihin". Mikähän se työsi sitten on?


      • mogmoggmo
        yliopisto-opiskelija kirjoitti:

        Mikäli "sivunimiäsii" ovat MOgoMogo, mogmogmog, momogmogmo, momomomomog, mogmogmog, momgomgomgomog sekä momgomgomogmog (oih, mikä multipersoona, erittäin kadehdittavaa!), niin täytyypi todeta, että sinä se tässä ketjussa vasta uskottava olet ollutkin
        v---uineisi ym.

        ... Mikä on "V---uineisi"?


      • yliopisto-opiskelija
        mgomgomgomgogmogmog kirjoitti:

        Minusta on äärimmäisen virkistävää vaihtaa nimeä jokaisessa viestissä. Vähän niinkuin "paskaduuni" -nimikkeen käyttäminen töistä, joita ei ole tehty ihmisten tehtäviksi.

        Mutta hienoa. Tunnistit sentään minut, vaikka nimimerkkini kirjainten paikka oli vaihtunut useaan kertaan! Kyllä huomaa, ettei koulutus ole mennyt harakoille!

        Tyylikkäästi ohitit muuten mainitsemani terveyshaitat, ja tungit oman työsi mainitsemiini "paskaduuneihin". Mikähän se työsi sitten on?

        "Vähän niinkuin "paskaduuni" -nimikkeen käyttäminen töistä, joita ei ole tehty ihmisten tehtäviksi."

        Taidan sittenkin väittää, että Teillä on asenneongelma... No, kaipa ne paskaduunit jonkun (ihmisen?) on tehtävä - monet niistä ovat yhteiskunnan pyörimisen kannalta melko olennaisia... Näin yksinkertaisesti ajateltuna.

        "Kyllä huomaa, ettei koulutus ole mennyt harakoille!"

        Niin, ajattele, en edes tekstianalyysiä opiskele, ja silti olen näin hyvä! :-)

        "Tyylikkäästi ohitit muuten mainitsemani terveyshaitat, ja tungit oman työsi mainitsemiini "paskaduuneihin". Mikähän se työsi sitten on?"

        Tyylikkäästi ohitit kysymykseni, mitkä paskaduunit
        aiheuttavat Suomessa lyhyessä ajassa elinikäisiä terveyshaittoja. Vastaa ensin siihen, niin voin harkita, paljastanko oman paskaduunini - mikäänhän
        ei minua sinällään velvoita julistamaan omaa elämänkertaani julkisella forumilla.

        Jälkimmäiseen täydennysviestiisi vastaus, kiroilet joissakin viesteissäsi kuin puolijauhoinen ja vieläpä Caps Lock pohjassa... ei anna hyvää kuvaa Teistä, mr/mrs/ms mgommgogmggom mgomgmom gmogomgm mgomgmo mgogomgogo mogoggmgoo mommgogmgomggmo!


    • Gea

      Olen samaa mielta, opiskelijana, ettei opintoraha ja laina riita mihinkaan. Ja viela lisaisin naihin edellisiin kommentteihin, etta jos opiskelee esim. muotoilualaa, ni opiskelijalla on viela isommat menot, koska joudut ostamaan kirjoja, materiaalit toihisi/projekteihisi. Muuten et saa opintoviikkoja kasaan, jos sulta puuttuu oikeista materiaaleista tehty malli. Eika siina kaikki... joudut ostamaan erilaisia viivaimia, kynia, maaleja...yms.
      Opintolainat on otettu ja oltu arki-illat toissa...mutta sekaan ei riita. Sitten kun olet valmistunut ni oletkin valmis menemaan suoraan hoitoon, koska on opiskelu aikanasi ollut niin kova stressi raha-asioista. Eika ole ollut yhtaan aikaa hoitaa itseasi, kun teet toita ja opiskelet 19 tuntia vuorokaudessa!!!

    • Yoanna

      Niin, totta on, että eivät toki kaikki opiskelijat nälkään näänny. On perheitä, joissa on mahdollista avustaa opiskelevaa, mutta paljon opiskelijoita, jotka eivät saa mitään.

      Oma tilanteeni ei ole parhaimmasta päästä. Opintoraha asumislisä 321 €. Siitä pois vuokra 197,7€, sähkölasku noin 10€/kk, TV-lupamaksu 16€, puhelinlasku 20-25€, ja kuukauden bussilippu 34€. Noiden menojen jälkeen minulle jää käteen muuhun elämiseen alle 40€, josta pitäisi saada kirjat ym. opiskeluun tarvittava materiaali. E-pillerit, migreenilääkkeet, ruoka, hygieniatarvikkeet... Jos joku vain kertoisi minulle miten. Lääkärissä ei todellakaan ole varaa käydä, saati antibioottikuuria tarvittaessa ostaa. Lainaa en muuten saa.

      Olen opiskelujen ohessa tehnyt töitä. Karaokea, siivousta ja muuta, mitä nyt ikinä on saanutkin. Puhelinmyynnistä lähtien. MUTTA. Koko ajan suunnitellaan opiskeluajan rajoittamista. Miten ihmeessä kuvitellaan, että voi valmistua ns. normiajassa, kun koko ajan käyt töissä ja yrität jossain vaiheessa pystyä tekemään opiskeluihin liittyviä tehtäviä kotonakin.

      Viikossa on 168h, jos pyrkisi nukkumaan suositusten mukaan, veisi se pelkästään se 1/3 tuosta ajasta. Jäljelle jää 112h. Siitä ajasta minä olen "koulussa" 40h. Matkoihin viikossa menee 10h. Jäljelle 62h, tästä teet päivittäin ns. kotitehtäviä 1,5-3h, eli parhaimmillaan 15h/vko. tenttikaudet ovatkin sitten asia jo erikseen. Jos tuohon pitää vielä tehdä töitä, vaikka se 15h/vko, se vetää kyllä aika piippuun. Päädymme tuolla hullulla työtahdilla lopulta siihen, että opiskelijamme valmistuvat suoraan sairaslomalle burn outin vuoksi. onko se sitten millään tavalla fiksua...?

      • ppp

        saanpa 136 euroa tässä kuussa opintotukea ja vuokra 140 euroa. hyvä fiilis


      • tyttönen

        olen kanssasi samaa mieltä opiskelijoiden niukasta tilanteesta, mutta ihmettelen mikset saisi opintolainaa.


      • Yoanna
        tyttönen kirjoitti:

        olen kanssasi samaa mieltä opiskelijoiden niukasta tilanteesta, mutta ihmettelen mikset saisi opintolainaa.

        En saa opintolainaa, kun sairastuin vakavasti -> perkeleesti sairaala- ja lääkelaskuja, jotka pakko maksaa itse, kun sosiaalitoimi ei muuten maksanut -> Muut laskut maksamatta -> maksuhäiriö


      • ?????????
        Yoanna kirjoitti:

        En saa opintolainaa, kun sairastuin vakavasti -> perkeleesti sairaala- ja lääkelaskuja, jotka pakko maksaa itse, kun sosiaalitoimi ei muuten maksanut -> Muut laskut maksamatta -> maksuhäiriö

        Just joo nyt alkaa olla jo liian paksua!! Kyllä sosiaalitoimisto maksaa lääkärikulut ja lääkekulut jos sinun tulot ovat pienet ja menot suuret.(sinulla taitaa olla tosi suuret) Silloin sosku on menetellyt sinun kohdalla väärin Ja maksuhäiriö ei ole esteenä jos olet ymmärtänyt hakea kelalta vakuuden.... omalta kohdalta tiedän saako vai ei jos on maksuhäiriöitä.. Sosku on velvollinen maksamaan niin lääke kuin sairaalakuluissa vaikka sinulle jäisi plussaa toimeentulolaskelmassa..Ei auta kun puhelin soitto lääninhallitukseen kuntasi sosiaalitoimesta niin eiköhän ala laskut ja lääkkeet tulee maksetuksi ja sinä saat myös vuokrallesi asumistukea unohditko mainita siitä sukulaisellani on 150€ vuokra ja siitä hän maksaa 20 € itse vuokraa... Asut missä asut niin missään suomen maassa ei menetellä näin


      • .........
        ????????? kirjoitti:

        Just joo nyt alkaa olla jo liian paksua!! Kyllä sosiaalitoimisto maksaa lääkärikulut ja lääkekulut jos sinun tulot ovat pienet ja menot suuret.(sinulla taitaa olla tosi suuret) Silloin sosku on menetellyt sinun kohdalla väärin Ja maksuhäiriö ei ole esteenä jos olet ymmärtänyt hakea kelalta vakuuden.... omalta kohdalta tiedän saako vai ei jos on maksuhäiriöitä.. Sosku on velvollinen maksamaan niin lääke kuin sairaalakuluissa vaikka sinulle jäisi plussaa toimeentulolaskelmassa..Ei auta kun puhelin soitto lääninhallitukseen kuntasi sosiaalitoimesta niin eiköhän ala laskut ja lääkkeet tulee maksetuksi ja sinä saat myös vuokrallesi asumistukea unohditko mainita siitä sukulaisellani on 150€ vuokra ja siitä hän maksaa 20 € itse vuokraa... Asut missä asut niin missään suomen maassa ei menetellä näin

        Jos sukulaisesi vuokra on 150e niin hän joutuu siitä itse maksamaan vielä 30e. Koska kela maksaa enintään 80% vuokrasta. Ja on aivan sama onko vuokra 210e vai 400e, koska saat kuitenkin vain 171,55e maksimissaan asumislisää, ja pääkaupunkiseudulla pienenkin yksiön vuokra voi helposti olla tuon 300-400e.


      • ............
        ????????? kirjoitti:

        Just joo nyt alkaa olla jo liian paksua!! Kyllä sosiaalitoimisto maksaa lääkärikulut ja lääkekulut jos sinun tulot ovat pienet ja menot suuret.(sinulla taitaa olla tosi suuret) Silloin sosku on menetellyt sinun kohdalla väärin Ja maksuhäiriö ei ole esteenä jos olet ymmärtänyt hakea kelalta vakuuden.... omalta kohdalta tiedän saako vai ei jos on maksuhäiriöitä.. Sosku on velvollinen maksamaan niin lääke kuin sairaalakuluissa vaikka sinulle jäisi plussaa toimeentulolaskelmassa..Ei auta kun puhelin soitto lääninhallitukseen kuntasi sosiaalitoimesta niin eiköhän ala laskut ja lääkkeet tulee maksetuksi ja sinä saat myös vuokrallesi asumistukea unohditko mainita siitä sukulaisellani on 150€ vuokra ja siitä hän maksaa 20 € itse vuokraa... Asut missä asut niin missään suomen maassa ei menetellä näin

        Jos opiskelee niin on hyvin huonot mahdollisuudet saada asumistukea. Siihen tarvitsee olla erittäin hyvät syyt, että saat asumistukea mikäli opiskelet.


      • vastavalmistunut
        ????????? kirjoitti:

        Just joo nyt alkaa olla jo liian paksua!! Kyllä sosiaalitoimisto maksaa lääkärikulut ja lääkekulut jos sinun tulot ovat pienet ja menot suuret.(sinulla taitaa olla tosi suuret) Silloin sosku on menetellyt sinun kohdalla väärin Ja maksuhäiriö ei ole esteenä jos olet ymmärtänyt hakea kelalta vakuuden.... omalta kohdalta tiedän saako vai ei jos on maksuhäiriöitä.. Sosku on velvollinen maksamaan niin lääke kuin sairaalakuluissa vaikka sinulle jäisi plussaa toimeentulolaskelmassa..Ei auta kun puhelin soitto lääninhallitukseen kuntasi sosiaalitoimesta niin eiköhän ala laskut ja lääkkeet tulee maksetuksi ja sinä saat myös vuokrallesi asumistukea unohditko mainita siitä sukulaisellani on 150€ vuokra ja siitä hän maksaa 20 € itse vuokraa... Asut missä asut niin missään suomen maassa ei menetellä näin

        ..opintotuen saajilla asumislisä. Asumistukee ei opiskelija yleensä saa, ja sekin opintotuen asumislisä tosiaan maksimissaan sen ~171€/kk.
        Eikä muuten aina sossu maksa jos jää plussan puolelle. Eräskin tuttu jäi pikkusen plussalle lääkäri- ja lääkekulujen jälkeen, ni ei maksanu sossu mitään.
        Toimeentulotukea ei yksikään tuntemani opiskelija oo saanu ku kesäloman ajalta, eikä kaikki edes sillon!


    • mistä haukkaat?.

      Niukkaa tosiaankin on joo. Itse joudun maksamaan omat bussimatkani 40e kuussa, lisäksi joudun omista rahoistani myös ostamaan kirjat lukion kursseille, noin kahden kuukauden välein kuus kurssikirjaa.
      Lisäki ostan myös omat vaatteni, hygieniatuotteet yms.
      Tällä hetkellä maksan kaiken säästöistäni, jotka huvenneet ihanasti. Jäljellä sellainen reilu 300e, jolla pitäisi kevääsen pärjätä.
      Tällä hetkellä ei työpaikkaa, yritän kyllä saada iltatöitä.
      En saa tällä hetkellä mitään rahaa, lapsilisät menevät porukoille(laskuihin) ja opintotukea saan vasta elokuusta lähtien SUURet vähän päälle 20e.
      Mistä rahoista sitä sitten vielä pitäisi syödä?
      Itselläni paino laskenut n. 10 kiloa puolen vuoden aikana.

      • azulej0

        Yhdyn suureen osaan edeltävistä mielipiteistä. Opiskelen yliopistossa. Minun on myös pakko ottaa joka vuosi lainaa, vaikka kuinka yritän välttää sitä. Töissä käyn tekemässä satunnaisia keikkoja, enempää en jaksa. Mulla menee kuussa reilusti yli 100euroa lääkkeisiin. Lisäksi tietysti lääkärikulut, joita on onneksi vain välillä.
        Kesäisin en jaksa tehdä esim varastohommia tms, mitä ehkä olisi jopa mahdollisuus saada. Kevyempiä hommia en ole saanut, mutta puhelinmyyntiin otetaan aina.:) Eihän siinä tienaa paljoakaan, mutta jopa siinä tienaa enemmän kuin opintotuki on! Joskus olen joutunut olemaan sairaslomalla kesällä ja opiskelijan sairauspäiväraha on niin pieni, että sillä ei maksa MITÄÄN (olikohan alle 2euroa/pv...?). Sossu on tullut tutuksi.


    • Työllä ei rikastu

      Ei tämä tilanne vielä ole tukala mutta haluisin nuo tulorajat opintorahasta pois. Tämä kommunistinen kateusyhteiskunta pistää vain miettimään sitä, että kannattaako töitä tehdä.
      Pitää olla kiitollinen siitä, että meillä yleensä on opintotuki.

      • se kyllä on

        että ei työnteosta saisi rankaista! Jos nyt yleensä edes sattuu nykyään jostakin töitä
        löytämään:-(


      • Omansa jo maksanut
        se kyllä on kirjoitti:

        että ei työnteosta saisi rankaista! Jos nyt yleensä edes sattuu nykyään jostakin töitä
        löytämään:-(

        En ymmärrä alkuunkaan tätä lainanoton vastustusta. Itse olen aikanani lainarahalla opiskellut ja maksanut kymmenen vuotta sitten lainoja takaisinpäin. Voin sanoa, että takaisinmaksu aikana oli tiukempaa kuin opiskeluaikana mutta nälkäähän Suomessa ei tartte kenenkään nähdä kuin omasta tahdostaan. Tiukkaa näyttää opiskelijoilla olevat tänä päivänä aina siihen asti kunnes vedetään haalarit päälle ja lähdetään bilettämään. Siinä köyhyys unohtuu vai onko viina ilmaista opiskelijoille? Katsotaan kun tulee taas vappu, että miten köyhiä suomalaiset opiskelijat on! Jos ei opiskelu kiinnosta niin ainahan voi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Kannattaa jokaisen ruikuttavan opiskelijan kokeilla jokunen vuosi niin kyllä taas opiskelu pienemmälläkin tuella ja lainalla taas maittaa. Tuntuu, että nyt on muotia valittaa opiskelijoiden köyhyydetä. Kannattaisiko käyttää sekin aika opikseluun eikä venyttää opiskeluja vuosia. Omasta kokemuksesta tiedän, yliopistotutkinnon voi suorittaa viidessä vuodessa jos haluaa eikä käytä aikaansa turhaan valittamiseen ja bileettämiseen. Siitä vaan kaikki opiskelemaan eikä valittamaan elämän kurjuutta...


      • Tankero
        Omansa jo maksanut kirjoitti:

        En ymmärrä alkuunkaan tätä lainanoton vastustusta. Itse olen aikanani lainarahalla opiskellut ja maksanut kymmenen vuotta sitten lainoja takaisinpäin. Voin sanoa, että takaisinmaksu aikana oli tiukempaa kuin opiskeluaikana mutta nälkäähän Suomessa ei tartte kenenkään nähdä kuin omasta tahdostaan. Tiukkaa näyttää opiskelijoilla olevat tänä päivänä aina siihen asti kunnes vedetään haalarit päälle ja lähdetään bilettämään. Siinä köyhyys unohtuu vai onko viina ilmaista opiskelijoille? Katsotaan kun tulee taas vappu, että miten köyhiä suomalaiset opiskelijat on! Jos ei opiskelu kiinnosta niin ainahan voi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Kannattaa jokaisen ruikuttavan opiskelijan kokeilla jokunen vuosi niin kyllä taas opiskelu pienemmälläkin tuella ja lainalla taas maittaa. Tuntuu, että nyt on muotia valittaa opiskelijoiden köyhyydetä. Kannattaisiko käyttää sekin aika opikseluun eikä venyttää opiskeluja vuosia. Omasta kokemuksesta tiedän, yliopistotutkinnon voi suorittaa viidessä vuodessa jos haluaa eikä käytä aikaansa turhaan valittamiseen ja bileettämiseen. Siitä vaan kaikki opiskelemaan eikä valittamaan elämän kurjuutta...

        Laskeskelin eilen että opinto tuki riittää juuri ja juuri, jos asuu samalla tavalla kuin asun nyt. Laskelmaani kuului ruoka, sähkö, puhelin, netti, auton vakuutukset ja bensat, pari lehteä, tv-lupa, harrastukset ja auton katsastus.

        Saisin korkeakoulu opiskelijana 430? kuussa opintotukea. Se menee kokonaisuudessaan vuokraan. Eli täytyy tehdä hieman töitä. Opinto tuke maksetaan käsittääkseni opiskelu ajalta eli 9kk. loput 3kk kesällä täytyisi paiskia töitä n.4000? edestä. silloin rahat riittäisivät täysipäiväiseen opiskeluun.

        Laskelmaan liittyy pieni "mutta". Jos sattumalta tietokone tai auto tai ihan mikätahansa laite hajoaa. Korjaus kustannuksiin jää vain n.200-300 euroa kesälomalla tienaamastasi rahasta. tuolla rahalla ei pitkälle pötkitä kun jokin laite menee rikki ja uutta pitäisi hankkia.

        Eli jos assu yksiössä jonka vuokra liikkuu n.300 euron tietämissä opiskelu tuki riittää helposti,mutta jos asuu kaksiossa, hyvällä alueella, kuten minä rahat riittää juuri ja juuri. Ruoka politiikka laskemassani olisi juuri tätä perinteitä riisi makaroni linjaa.


      • .......
        Tankero kirjoitti:

        Laskeskelin eilen että opinto tuki riittää juuri ja juuri, jos asuu samalla tavalla kuin asun nyt. Laskelmaani kuului ruoka, sähkö, puhelin, netti, auton vakuutukset ja bensat, pari lehteä, tv-lupa, harrastukset ja auton katsastus.

        Saisin korkeakoulu opiskelijana 430? kuussa opintotukea. Se menee kokonaisuudessaan vuokraan. Eli täytyy tehdä hieman töitä. Opinto tuke maksetaan käsittääkseni opiskelu ajalta eli 9kk. loput 3kk kesällä täytyisi paiskia töitä n.4000? edestä. silloin rahat riittäisivät täysipäiväiseen opiskeluun.

        Laskelmaan liittyy pieni "mutta". Jos sattumalta tietokone tai auto tai ihan mikätahansa laite hajoaa. Korjaus kustannuksiin jää vain n.200-300 euroa kesälomalla tienaamastasi rahasta. tuolla rahalla ei pitkälle pötkitä kun jokin laite menee rikki ja uutta pitäisi hankkia.

        Eli jos assu yksiössä jonka vuokra liikkuu n.300 euron tietämissä opiskelu tuki riittää helposti,mutta jos asuu kaksiossa, hyvällä alueella, kuten minä rahat riittää juuri ja juuri. Ruoka politiikka laskemassani olisi juuri tätä perinteitä riisi makaroni linjaa.

        Entäs jos et olekaan korkeakoulussa vaan lukiossa ja tukesi on päälle 200e.
        Ja otitko huomioon, että pitäisi vielä ostaa kaikki opiskeluvälineet. Jos itse saisin tuon 430e/kk, niin pystyisin elämään jo paljon parempaa elämää. Itselläni tosin menee jo pelkkään koulunkäyntiin yli tuhat euroa vuodessa. Ja ei kaikissa paikoissa tienaa
        yli 1300e kuukaudessa varsinkaan saa sitä summaa käteen, joten se siitä neljästä tuhannesta eurosta kolmessa kuukaudessa.

        Ja entäs nämä opiskelijat, jotka eivät saa mitään vanhempien suurien tulojen vuoksi?

        Avomieheni on tällä hetkellä työttömänä, koska opiskelemaan ei kannata lähteä, nälkään kuolisimme molemmat. Työttömänä hän kun tienaa paljon paremmin kuin minä opiskelijana, eikä ole kulujakaan. Monet ystäväni ovat tehneet saman, eli jättäneet opiskelut kesken, koska se ei kannata. Tosin osa heistä on töissä, mutta osa on vain kotona nauttimassa lokoisasta elämästä, kun rahaa tulee.


      • noname
        Omansa jo maksanut kirjoitti:

        En ymmärrä alkuunkaan tätä lainanoton vastustusta. Itse olen aikanani lainarahalla opiskellut ja maksanut kymmenen vuotta sitten lainoja takaisinpäin. Voin sanoa, että takaisinmaksu aikana oli tiukempaa kuin opiskeluaikana mutta nälkäähän Suomessa ei tartte kenenkään nähdä kuin omasta tahdostaan. Tiukkaa näyttää opiskelijoilla olevat tänä päivänä aina siihen asti kunnes vedetään haalarit päälle ja lähdetään bilettämään. Siinä köyhyys unohtuu vai onko viina ilmaista opiskelijoille? Katsotaan kun tulee taas vappu, että miten köyhiä suomalaiset opiskelijat on! Jos ei opiskelu kiinnosta niin ainahan voi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Kannattaa jokaisen ruikuttavan opiskelijan kokeilla jokunen vuosi niin kyllä taas opiskelu pienemmälläkin tuella ja lainalla taas maittaa. Tuntuu, että nyt on muotia valittaa opiskelijoiden köyhyydetä. Kannattaisiko käyttää sekin aika opikseluun eikä venyttää opiskeluja vuosia. Omasta kokemuksesta tiedän, yliopistotutkinnon voi suorittaa viidessä vuodessa jos haluaa eikä käytä aikaansa turhaan valittamiseen ja bileettämiseen. Siitä vaan kaikki opiskelemaan eikä valittamaan elämän kurjuutta...

        > Jos ei opiskelu kiinnosta niin ainahan voi
        > heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Kannattaa
        > jokaisen ruikuttavan opiskelijan kokeilla
        > jokunen vuosi niin kyllä taas opiskelu
        > pienemmälläkin tuella ja lainalla taas maittaa.

        Jaapa jaa.. Itsestä alkaa vähitellen tuntua siltä, että opintojen lopettaminen ja sossun luukulle siirtyminen voisi olla kohdallaan. Eipähän ainakaan tarvitsisi kokoajan stressata opintojen kanssa, ja tulotkin paranisi.. Uraputki ei sillä aukene, mutta vakavasti mietityttää haluanko siihen oravanpyörään hypätä lainkaan.


      • Köyhä katkera opiskelija
        Omansa jo maksanut kirjoitti:

        En ymmärrä alkuunkaan tätä lainanoton vastustusta. Itse olen aikanani lainarahalla opiskellut ja maksanut kymmenen vuotta sitten lainoja takaisinpäin. Voin sanoa, että takaisinmaksu aikana oli tiukempaa kuin opiskeluaikana mutta nälkäähän Suomessa ei tartte kenenkään nähdä kuin omasta tahdostaan. Tiukkaa näyttää opiskelijoilla olevat tänä päivänä aina siihen asti kunnes vedetään haalarit päälle ja lähdetään bilettämään. Siinä köyhyys unohtuu vai onko viina ilmaista opiskelijoille? Katsotaan kun tulee taas vappu, että miten köyhiä suomalaiset opiskelijat on! Jos ei opiskelu kiinnosta niin ainahan voi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Kannattaa jokaisen ruikuttavan opiskelijan kokeilla jokunen vuosi niin kyllä taas opiskelu pienemmälläkin tuella ja lainalla taas maittaa. Tuntuu, että nyt on muotia valittaa opiskelijoiden köyhyydetä. Kannattaisiko käyttää sekin aika opikseluun eikä venyttää opiskeluja vuosia. Omasta kokemuksesta tiedän, yliopistotutkinnon voi suorittaa viidessä vuodessa jos haluaa eikä käytä aikaansa turhaan valittamiseen ja bileettämiseen. Siitä vaan kaikki opiskelemaan eikä valittamaan elämän kurjuutta...

        Niin se viinahan on rikkaiden ja hyväosaisien juoma. Koska opiskelijoilla on paljon rahaa, niin he kuluttavat sitä tietenkin viinaan, jota suomessa on tunnetusti pidetty ylellisyystuotteena.

        Pitäisköhän eläkkeitä ja työttömyysrahaa sitten leikata kun näilläkin hyväosaisilla näyttääpi olevan rutkasti aikaa istuskella lähiöbaareissa?

        Näiden leikkausten avulla saadut säästöt voitaisiinkin sitten laittaa vaikkapa keski- ja korkeampituloisten palkkoihin, jolloin näilläkin ryhmillä olisi varaa istuskella lähiöbaareissa ja herkutella makaroonilla ja makkaralla. Tämmöistä kun ei useinkaan täälläpäin näy.

        Ja mitäpä pelkästään vapusta. Viime jouluna näin eräänkin opiskelijan ostavan oikein joululahjoja ja kinkkua ja tänään näin aivan selvästi erään köyhän opiskelijan ostavan runebergin tortun. Mitäs köyhyyttä sellainen on? Seuraavaksi köyhät opiskelijat varmaan vaatii laskiaisena vielä pullan väliin kermavaahtoakin.


      • tankero
        ....... kirjoitti:

        Entäs jos et olekaan korkeakoulussa vaan lukiossa ja tukesi on päälle 200e.
        Ja otitko huomioon, että pitäisi vielä ostaa kaikki opiskeluvälineet. Jos itse saisin tuon 430e/kk, niin pystyisin elämään jo paljon parempaa elämää. Itselläni tosin menee jo pelkkään koulunkäyntiin yli tuhat euroa vuodessa. Ja ei kaikissa paikoissa tienaa
        yli 1300e kuukaudessa varsinkaan saa sitä summaa käteen, joten se siitä neljästä tuhannesta eurosta kolmessa kuukaudessa.

        Ja entäs nämä opiskelijat, jotka eivät saa mitään vanhempien suurien tulojen vuoksi?

        Avomieheni on tällä hetkellä työttömänä, koska opiskelemaan ei kannata lähteä, nälkään kuolisimme molemmat. Työttömänä hän kun tienaa paljon paremmin kuin minä opiskelijana, eikä ole kulujakaan. Monet ystäväni ovat tehneet saman, eli jättäneet opiskelut kesken, koska se ei kannata. Tosin osa heistä on töissä, mutta osa on vain kotona nauttimassa lokoisasta elämästä, kun rahaa tulee.

        En ottanut huomioon opiskelu tarvikkeita. Syy siihen oli se, että siinä voi säästää hakemalla kirjat kirjastosta, käyttämällä sisarrusten vanhoja tai jopa lainata kaverilta. kyniä ja paperia voi nussia koulusta. ja tavallinen funktio laskin ei kovin paljoa maksa.

        Rahan tienaamisen kanssa olet täysin oikeassa. harvasta kesäduunista saa nuin kovaa palkkaa. Laskemani perustui omiin kulutus tottumuksiini vähennettynä kaikki epäoleellinen. Eli myös 4000 euron kesä tienestit olivat arvio kuinkapaljon korkeakouluopiskelijan kesän aikana tienata, jotta voisi pelkästään opiskella(tekemättä ilta ja viikonloppu töitä).

        Itse luovuin Korkeakoulu opinnoista juuri tekemäni masentavan laskelman perusteella. Monet olivat kanssani erimieltä opiskelujen suhteen, mutta mielipiteet kummasti muuttuivat kun näkivät mustaa valkoisella.

        Ok voisihan sitä tehdä opiskelujen ohella töitä, mutta siihen pelleilyyn en rupea. Jos opiskelen sitten opiskelen täysillä ja kokopäiväisesti. Sama pätee työntekoon.

        Niin vielä lukio hommasta. en ottanut lukiota ja ammattikoulua mukaan, koska ensinnäkin en ole enää sitä ikäluokkaa, joka lukiota kävisi (suoritettu jo) ja toiseksi suurin osa lukiolaisista asuu vielä kotona. toki poikkeuksiakin löytyy.


      • ........
        tankero kirjoitti:

        En ottanut huomioon opiskelu tarvikkeita. Syy siihen oli se, että siinä voi säästää hakemalla kirjat kirjastosta, käyttämällä sisarrusten vanhoja tai jopa lainata kaverilta. kyniä ja paperia voi nussia koulusta. ja tavallinen funktio laskin ei kovin paljoa maksa.

        Rahan tienaamisen kanssa olet täysin oikeassa. harvasta kesäduunista saa nuin kovaa palkkaa. Laskemani perustui omiin kulutus tottumuksiini vähennettynä kaikki epäoleellinen. Eli myös 4000 euron kesä tienestit olivat arvio kuinkapaljon korkeakouluopiskelijan kesän aikana tienata, jotta voisi pelkästään opiskella(tekemättä ilta ja viikonloppu töitä).

        Itse luovuin Korkeakoulu opinnoista juuri tekemäni masentavan laskelman perusteella. Monet olivat kanssani erimieltä opiskelujen suhteen, mutta mielipiteet kummasti muuttuivat kun näkivät mustaa valkoisella.

        Ok voisihan sitä tehdä opiskelujen ohella töitä, mutta siihen pelleilyyn en rupea. Jos opiskelen sitten opiskelen täysillä ja kokopäiväisesti. Sama pätee työntekoon.

        Niin vielä lukio hommasta. en ottanut lukiota ja ammattikoulua mukaan, koska ensinnäkin en ole enää sitä ikäluokkaa, joka lukiota kävisi (suoritettu jo) ja toiseksi suurin osa lukiolaisista asuu vielä kotona. toki poikkeuksiakin löytyy.

        Itse joudun ostamaan kaikki kirjat, koska kirjat vaihtuvat lähes joka vuosi, toki viime vuoden kirjat vielä käyvät, mutta sen vanhempien kanssa opiskelu tulee jo vaikeaksi. Kirjastosta meillä hyvin harvoin löytyy mitään kirjoja. Kyniä ja papereita en todellakaan ole saanut mitään koulusta. Yläasteella juu saatiin yksi kynä vuodessa, mutta lukiossa ei enää sitäkään. Laskimeni maksoi 129e ja sekin oli halvin mahdollinen mikä kävi.

        Meillä tehtiin koulussa hetki sitten pieni laskelma siitä kuinka harvat abit asuvat enää kotona, ja tulos oli oikeastaan aika yllättävä. Alle puolet abeista asui enää kotona, senioreista asui n.70% kotona ja junioreista vielä lähes kaikki.

        Ja itse jouduin käymään tosiaan töissä opintojen ohella, mutta sitten ei enää jaksanut koulussa käydä kunnolla ja ajoin itseni kunnolla loppuun. Sitten tein hetken pelkkiä töitä ja sitten olin vähän aikaa työttömänä. Tämän vuoksi opintonikin on venyneet lukiossa hyvin pitkiksi.

        Mutta tuolloin kun olin työttömänä niin sain tosiaan erittäin hyvin rahaa, vaikka kuluja työttömyyteen ei mennyt. Nyt opiskeluaikana kun menee taas rahaa opiskeluun niin saan paljon vähemmän. Mielestäni tuo on hyvin outoa.


      • tankero
        ........ kirjoitti:

        Itse joudun ostamaan kaikki kirjat, koska kirjat vaihtuvat lähes joka vuosi, toki viime vuoden kirjat vielä käyvät, mutta sen vanhempien kanssa opiskelu tulee jo vaikeaksi. Kirjastosta meillä hyvin harvoin löytyy mitään kirjoja. Kyniä ja papereita en todellakaan ole saanut mitään koulusta. Yläasteella juu saatiin yksi kynä vuodessa, mutta lukiossa ei enää sitäkään. Laskimeni maksoi 129e ja sekin oli halvin mahdollinen mikä kävi.

        Meillä tehtiin koulussa hetki sitten pieni laskelma siitä kuinka harvat abit asuvat enää kotona, ja tulos oli oikeastaan aika yllättävä. Alle puolet abeista asui enää kotona, senioreista asui n.70% kotona ja junioreista vielä lähes kaikki.

        Ja itse jouduin käymään tosiaan töissä opintojen ohella, mutta sitten ei enää jaksanut koulussa käydä kunnolla ja ajoin itseni kunnolla loppuun. Sitten tein hetken pelkkiä töitä ja sitten olin vähän aikaa työttömänä. Tämän vuoksi opintonikin on venyneet lukiossa hyvin pitkiksi.

        Mutta tuolloin kun olin työttömänä niin sain tosiaan erittäin hyvin rahaa, vaikka kuluja työttömyyteen ei mennyt. Nyt opiskeluaikana kun menee taas rahaa opiskeluun niin saan paljon vähemmän. Mielestäni tuo on hyvin outoa.

        Taisi olla graafinen laskin kun nuinpaljon maksoi. Itse pärjäsin koko lukion 80 markan (eli n 13euron funktiolaskimella) työtähän se teettää pitkässä matikassa hiukka enemmän kun ei saa käyriä valmiina mutta antaapahan paremmat valmiudet jatko opiskeluun.

        En todellakaan tarkoittanut että koulu antaisi kyniä sun muuta lukiossa. Ne täytyy itse ottaa. Joka koulussa on jossain kaapissa paperia, kyniä kumeja yms. joita tietyski käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

        Aikas mielenkiintoinen tutkimus tulos. Tosin omasta kokemuksesta abi vuosi on sen verran helppo, että silloin voi rauhassa tehdä duunia kunhan muistaa käydä tarvittavan määrän istumassa sielä koulunpenkillä.


      • .......
        tankero kirjoitti:

        Taisi olla graafinen laskin kun nuinpaljon maksoi. Itse pärjäsin koko lukion 80 markan (eli n 13euron funktiolaskimella) työtähän se teettää pitkässä matikassa hiukka enemmän kun ei saa käyriä valmiina mutta antaapahan paremmat valmiudet jatko opiskeluun.

        En todellakaan tarkoittanut että koulu antaisi kyniä sun muuta lukiossa. Ne täytyy itse ottaa. Joka koulussa on jossain kaapissa paperia, kyniä kumeja yms. joita tietyski käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

        Aikas mielenkiintoinen tutkimus tulos. Tosin omasta kokemuksesta abi vuosi on sen verran helppo, että silloin voi rauhassa tehdä duunia kunhan muistaa käydä tarvittavan määrän istumassa sielä koulunpenkillä.

        Meillä ei niitäkään kyll oikeastaan kaapeissa ole, paitsi yhden luokkahuoneen kaapissa joka on käytössä myös yläastelaisille, mutta sekin kaappi on vain avaimella avattava, ja en sentään kaappeihin ala murtautumaan. Meillä oli pitkässä matematiikassa pakollinen graafinen laskin.

        Ja itse kävin tosiaan lukion viidessä vuodessa, koska olin välissä töissä. Eikä abivuosi niin helppo aina ole. Riippuu siitä kuinka hyvin tahtoo valmistautua kirjoituksiin. Tietysti itsekin kävin osan aikaa töissä, mutta pakko sitä on lukulomaakin pitää.


      • mogmogmog
        tankero kirjoitti:

        En ottanut huomioon opiskelu tarvikkeita. Syy siihen oli se, että siinä voi säästää hakemalla kirjat kirjastosta, käyttämällä sisarrusten vanhoja tai jopa lainata kaverilta. kyniä ja paperia voi nussia koulusta. ja tavallinen funktio laskin ei kovin paljoa maksa.

        Rahan tienaamisen kanssa olet täysin oikeassa. harvasta kesäduunista saa nuin kovaa palkkaa. Laskemani perustui omiin kulutus tottumuksiini vähennettynä kaikki epäoleellinen. Eli myös 4000 euron kesä tienestit olivat arvio kuinkapaljon korkeakouluopiskelijan kesän aikana tienata, jotta voisi pelkästään opiskella(tekemättä ilta ja viikonloppu töitä).

        Itse luovuin Korkeakoulu opinnoista juuri tekemäni masentavan laskelman perusteella. Monet olivat kanssani erimieltä opiskelujen suhteen, mutta mielipiteet kummasti muuttuivat kun näkivät mustaa valkoisella.

        Ok voisihan sitä tehdä opiskelujen ohella töitä, mutta siihen pelleilyyn en rupea. Jos opiskelen sitten opiskelen täysillä ja kokopäiväisesti. Sama pätee työntekoon.

        Niin vielä lukio hommasta. en ottanut lukiota ja ammattikoulua mukaan, koska ensinnäkin en ole enää sitä ikäluokkaa, joka lukiota kävisi (suoritettu jo) ja toiseksi suurin osa lukiolaisista asuu vielä kotona. toki poikkeuksiakin löytyy.

        Oliskohan sinunkin kannattanut käydä koulusi loppuun, jottet kirjoittaisi niinkuin monivammainen papukaija? Loppuivatko rahat kenties kesken.


      • tankero
        mogmogmog kirjoitti:

        Oliskohan sinunkin kannattanut käydä koulusi loppuun, jottet kirjoittaisi niinkuin monivammainen papukaija? Loppuivatko rahat kenties kesken.

        Seuraavan kerran kun rupeat kirjoittelemaan tuohon sävyyn mielipiteitäsi, kannattaisi ehkä tarkistaa kirjoitusasu hieman tarkemmin. Itse en ole mikään Laudaturin kirjoittaja, joten en rupea kommettisi virheitä tässä kirjaamaan, koska omassani virheitä löytyy varmasti enemmän.

        Mottoni on: Virheistä viis, kunhan asia menee perille.


    • pete

      itellä alkaa 6 vuoden opinnot oleemaan nyt loppusuoralla. Joka viikonloppu olen baareissa ravannut, matkoja on tehty, pihalla on auto, kotoa löytyy pyykki- ja astinapesukoneet (uudet), on kotiteatteri systeemit ollu koko ajan. Ja safkaakin on aina ollu.Tietokoneet sun muut löytyy kanssa. 4000e oon lainaa ottanu koko aikana, ei kovin iso summa. Olen tehnyt vaikka mitä hanttihommia talvisin ja kesällä sitten sähköalan hommia. oma syynne jos ootte valinnu jonkun humanistisen kielitutkijan alan, ja ette ikinä tuu saamaan kunnon töitä, jos ette edes opiskelun ainana niitä saanu.
      kohta on insinöörin paperit kädessä, työpaikka on jo valmiina odottamassa. sitten lainan maksu pois kahdessa vuodessa, että silleen.

      • kukkaistutkijat

        "tiedeihmisiä" on jo aivan liikaa. oikean ja tarpeellisen tiedon soveltajia ja tuottajia on vähän!


    • jepsus

      Onhan se nyt ihan selvä, että opiskelijoiden katsotaan voivan elää niukilla tuloilla ja pienillä lainoilla. Minkä vuoksi?

      Siksi, että opiskelija yrittää. Hän on usein uskomattoman sitkas. Tekee usein pientä työtä kunnianhimoisten opintojensa lomassa. Jos Joltakin kansanosalta voidaan nipistää, niin ilman muuta opiskelijoilta. Opiskelijoilla on intohimoa. Yrittämisen ja sen takan piilevän intohimon katsotaan kompensoivan taloudellista niukkuutta. Nuori jaksaa yksinkertaisesti ottaa vastaan käytännöllisiä probleemeja elämässään ja -huom!- silti säilyttää intohimonsa ja peruspositiivisen elämänasenteen.

      • Lukiolaisnuori

        Mutta eikö sitä yrittämistä edes joskus voisi palkita?


    • yo opiskelija

      miten nähdä nälkää ja lihavuus sopivat samaan lauseeseen? en ymmärrä. Viinanläträys ja tupakointi pois niin johan taaskin raha riittää. Samalla tulee motivaatiota OPISKELLAkin eikä vain kulkea riennoissa!

      • ........

        Koska lihottava ruoka on halvempaa kuin terveellinen ruoka. Makarooni ja tonnikala eivät ole niitä kaikkein terveellisimpiä ruokia. Tämä nähdä nälkää ja lihavuus sopivat paljon paremin samaan lauseeseen kuin syödä terveellisesti ja halvalla. Itse olen lihonnut ja laihtunut vuoronperään. Ensin laihduin lähes 20kg kun en saanut mitään tukia vanhempien tulojen vuoksi, sitten aloin saamaan opintotukea ja nyt olen lihonnut 10kg taas takaisin, koska ei ole varaa syödä terveellisesti.


      • Milla
        ........ kirjoitti:

        Koska lihottava ruoka on halvempaa kuin terveellinen ruoka. Makarooni ja tonnikala eivät ole niitä kaikkein terveellisimpiä ruokia. Tämä nähdä nälkää ja lihavuus sopivat paljon paremin samaan lauseeseen kuin syödä terveellisesti ja halvalla. Itse olen lihonnut ja laihtunut vuoronperään. Ensin laihduin lähes 20kg kun en saanut mitään tukia vanhempien tulojen vuoksi, sitten aloin saamaan opintotukea ja nyt olen lihonnut 10kg taas takaisin, koska ei ole varaa syödä terveellisesti.

        Tuo on ihan naurettavaa, ettei muka vähällä rahalla voi syödä terveellisesti! Ruisleipä, kaurapuuro, kasvikset, hedelmät, raejuusto ja jogurtti eivät maksa juuri mitään, ja niillä pääsee jo pitkälle.

        On ihan omaa tyhmyyttä, jos ostaa sillä eurolla roiskeläppäpitsan, kun voisi ostaa esimerkiksi pakastekasvissosekeittoa tai kaurapuuroa. Tonnikalakin on mainio proteiininlähde, mutta ei sitä pakko ole joka päivä syödä.. varsinkaan makaroonin kanssa.

        Kierrelkää kaupoissa, vertailkaa hintoja, ja ostakaa oikeata ruokaa. Ei maksa paljon.


      • ..........
        Milla kirjoitti:

        Tuo on ihan naurettavaa, ettei muka vähällä rahalla voi syödä terveellisesti! Ruisleipä, kaurapuuro, kasvikset, hedelmät, raejuusto ja jogurtti eivät maksa juuri mitään, ja niillä pääsee jo pitkälle.

        On ihan omaa tyhmyyttä, jos ostaa sillä eurolla roiskeläppäpitsan, kun voisi ostaa esimerkiksi pakastekasvissosekeittoa tai kaurapuuroa. Tonnikalakin on mainio proteiininlähde, mutta ei sitä pakko ole joka päivä syödä.. varsinkaan makaroonin kanssa.

        Kierrelkää kaupoissa, vertailkaa hintoja, ja ostakaa oikeata ruokaa. Ei maksa paljon.

        Vaalea leipä on halvempaa kuin ruisleipä. Kasvikset ym. ovat kalliimpia kuin makarooni. Hedelmät ne yleensä vasta kalliita ovatkin. Noh litran jugurttipurkin hinnalla saisi jo pussillisen makaroonia, josta elääkin pidempään. Pakko myöntää, että kaurapuuro on ihan kohtuu halpaa ja terveellistäkin, mutta ei sitäkään viitsi päivästä toiseen syödä.
        Ja eipä täällä kauheasti kauppojen hintoja vertailla kun on vain kaksi kauppaa, toiseen matkaa 500m ja toiseen sellaiset 4km.
        Ja itseasiassa tonnikalakin on melko kallista, sitä on kuitenkin melko vähän ja purkki maksaa yli 50senttiä.
        Itse olen tehnyt hyvin tarkkoja vertailuja ja miettinyt tarkkaan mistä saisin halvimmalla ruokaa ja eniten, ja eipä kauheasti löydy terveellisiä ruokia siltä listalta.


      • Milla
        .......... kirjoitti:

        Vaalea leipä on halvempaa kuin ruisleipä. Kasvikset ym. ovat kalliimpia kuin makarooni. Hedelmät ne yleensä vasta kalliita ovatkin. Noh litran jugurttipurkin hinnalla saisi jo pussillisen makaroonia, josta elääkin pidempään. Pakko myöntää, että kaurapuuro on ihan kohtuu halpaa ja terveellistäkin, mutta ei sitäkään viitsi päivästä toiseen syödä.
        Ja eipä täällä kauheasti kauppojen hintoja vertailla kun on vain kaksi kauppaa, toiseen matkaa 500m ja toiseen sellaiset 4km.
        Ja itseasiassa tonnikalakin on melko kallista, sitä on kuitenkin melko vähän ja purkki maksaa yli 50senttiä.
        Itse olen tehnyt hyvin tarkkoja vertailuja ja miettinyt tarkkaan mistä saisin halvimmalla ruokaa ja eniten, ja eipä kauheasti löydy terveellisiä ruokia siltä listalta.

        No, tottahan se on ettei pienemmillä paikkakunnilla asuessa ole valinnanvaraa tai vertailumahdollisuuksia. Käytä hyväksesi köyhille tarkoitetut ruoka-avut, jos sellaisia on tarjolla. Marjasta. Sienestä. Ryhdy freeganiksi.

        S-marketissa ruisreikäleipä (ei tosin kovin iso) maksaa 0,49 e. Sesonkivihannekset ovat edullisia. Omenoitakin saa alle eurolla kilo.


      • tankero
        .......... kirjoitti:

        Vaalea leipä on halvempaa kuin ruisleipä. Kasvikset ym. ovat kalliimpia kuin makarooni. Hedelmät ne yleensä vasta kalliita ovatkin. Noh litran jugurttipurkin hinnalla saisi jo pussillisen makaroonia, josta elääkin pidempään. Pakko myöntää, että kaurapuuro on ihan kohtuu halpaa ja terveellistäkin, mutta ei sitäkään viitsi päivästä toiseen syödä.
        Ja eipä täällä kauheasti kauppojen hintoja vertailla kun on vain kaksi kauppaa, toiseen matkaa 500m ja toiseen sellaiset 4km.
        Ja itseasiassa tonnikalakin on melko kallista, sitä on kuitenkin melko vähän ja purkki maksaa yli 50senttiä.
        Itse olen tehnyt hyvin tarkkoja vertailuja ja miettinyt tarkkaan mistä saisin halvimmalla ruokaa ja eniten, ja eipä kauheasti löydy terveellisiä ruokia siltä listalta.

        Olen itsekin perehtynyt halpaan ruokailuun vaikka työssä käynkin. Olen tullut siihen tulokseen, että juuri tuo tonnikala on saamarin kallista. Jos tekisin perinteisen tonnikamaroni anoksen josta tulee kylläiseksi, hintaa tulee n.1,20?. hintaan laskettu 200g makaronia ja 2xtonnikalaa. jos pistää vain yhden tonnikalapurkin hintaa tulee n.70senttiä. kyseinen ruokalaji on sitä paitsi melko tylsän makuinen vaikka laittaisi mitä mausteita.

        ehdotelmani on seuraava 3desiä riisiä, 400g jauhelihaa, 200g hermaisprikaa, (jos haluaa ja budjetti riittää tomaattimurskaa 2dl ja kidneypapuja 2dl), ja kilo pottuja. kyseinen lista eräästä turkulaisesta elitarvike kaupasta maksaa 5,5 euroa(hintaan laskettu pavut ja tomaattimurska). Kun kaikki nuo elintarvikkeet (ei pottuja) heittää 3 litran kattilaan n 8dl vettä ja pikkasen mausteita saa koko viikon safkat yhdelle ihmiselle. ruokalaji tarjoillaan parin potun kera. Ja mikä parasta iltapalaksi voi keitellä riisiä, koska pussiin jäi vielä n.7 dl riisiä.

        tuo kattilallinen kestää minun ruokailu tottumuksilla n.6päivää eli hintaa per annos tulee noin 92 senttiä. Hinta tippuu vielä 10 senttiä jos korvaa jauhelihan makkaralla. mikä parasta kyseinen ruoka on halvempaakun tonnikala/makarooni ja vieläpä terveellisempää, ehkä.


      • .......
        tankero kirjoitti:

        Olen itsekin perehtynyt halpaan ruokailuun vaikka työssä käynkin. Olen tullut siihen tulokseen, että juuri tuo tonnikala on saamarin kallista. Jos tekisin perinteisen tonnikamaroni anoksen josta tulee kylläiseksi, hintaa tulee n.1,20?. hintaan laskettu 200g makaronia ja 2xtonnikalaa. jos pistää vain yhden tonnikalapurkin hintaa tulee n.70senttiä. kyseinen ruokalaji on sitä paitsi melko tylsän makuinen vaikka laittaisi mitä mausteita.

        ehdotelmani on seuraava 3desiä riisiä, 400g jauhelihaa, 200g hermaisprikaa, (jos haluaa ja budjetti riittää tomaattimurskaa 2dl ja kidneypapuja 2dl), ja kilo pottuja. kyseinen lista eräästä turkulaisesta elitarvike kaupasta maksaa 5,5 euroa(hintaan laskettu pavut ja tomaattimurska). Kun kaikki nuo elintarvikkeet (ei pottuja) heittää 3 litran kattilaan n 8dl vettä ja pikkasen mausteita saa koko viikon safkat yhdelle ihmiselle. ruokalaji tarjoillaan parin potun kera. Ja mikä parasta iltapalaksi voi keitellä riisiä, koska pussiin jäi vielä n.7 dl riisiä.

        tuo kattilallinen kestää minun ruokailu tottumuksilla n.6päivää eli hintaa per annos tulee noin 92 senttiä. Hinta tippuu vielä 10 senttiä jos korvaa jauhelihan makkaralla. mikä parasta kyseinen ruoka on halvempaakun tonnikala/makarooni ja vieläpä terveellisempää, ehkä.

        Mutta tuolla samaisella 92sentillä et paljon ravitsevia hedelmiä ja vihanneksia saa. Ja jos saat niin parilla omenalla et koko päivää elä. Eli kyllä se terveellinen ruoka tule paljon kalliimmaksi. Myös halpa ruokavaihtoehto on kaikki keitot. Niistä kun tekee ison annoksen niin saa syödä koko viikon eikä sekään kalliiksi tule. Pussi perunoita ja esimerkiksi paketti tai kaksi jauhelihaa ja sitten hernemaissipaprikapussi lisukkeeksi niin tulee myös melko halvaksi, mutta eipä sekään kovin terveellistä ole. Noh ei epäterveellistäkään, mutta kuitenkin.


      • momogmogmo
        tankero kirjoitti:

        Olen itsekin perehtynyt halpaan ruokailuun vaikka työssä käynkin. Olen tullut siihen tulokseen, että juuri tuo tonnikala on saamarin kallista. Jos tekisin perinteisen tonnikamaroni anoksen josta tulee kylläiseksi, hintaa tulee n.1,20?. hintaan laskettu 200g makaronia ja 2xtonnikalaa. jos pistää vain yhden tonnikalapurkin hintaa tulee n.70senttiä. kyseinen ruokalaji on sitä paitsi melko tylsän makuinen vaikka laittaisi mitä mausteita.

        ehdotelmani on seuraava 3desiä riisiä, 400g jauhelihaa, 200g hermaisprikaa, (jos haluaa ja budjetti riittää tomaattimurskaa 2dl ja kidneypapuja 2dl), ja kilo pottuja. kyseinen lista eräästä turkulaisesta elitarvike kaupasta maksaa 5,5 euroa(hintaan laskettu pavut ja tomaattimurska). Kun kaikki nuo elintarvikkeet (ei pottuja) heittää 3 litran kattilaan n 8dl vettä ja pikkasen mausteita saa koko viikon safkat yhdelle ihmiselle. ruokalaji tarjoillaan parin potun kera. Ja mikä parasta iltapalaksi voi keitellä riisiä, koska pussiin jäi vielä n.7 dl riisiä.

        tuo kattilallinen kestää minun ruokailu tottumuksilla n.6päivää eli hintaa per annos tulee noin 92 senttiä. Hinta tippuu vielä 10 senttiä jos korvaa jauhelihan makkaralla. mikä parasta kyseinen ruoka on halvempaakun tonnikala/makarooni ja vieläpä terveellisempää, ehkä.

        Anteeksi. Mikä VITUN kääpiö olet, jos yhdellä kattillalla selviät viikon?

        Niin, ja kuka vittu syö tuollaista PASKAA koko opiskeluaikansa. Kysynpähän vaan. Eipä mulla muuta.


      • tankero
        momogmogmo kirjoitti:

        Anteeksi. Mikä VITUN kääpiö olet, jos yhdellä kattillalla selviät viikon?

        Niin, ja kuka vittu syö tuollaista PASKAA koko opiskeluaikansa. Kysynpähän vaan. Eipä mulla muuta.

        Aineksista tulee yksi 3Lkattila täyteen tuota kamaa noin 12 pottua ylijääneet riisit 7dl, josta saa noin 10 riisi annosta. en tiedä millainen suursyömäri olet, mutta kun kaikki nuo kamat laittaa samaan vaasiin yhteensä tulee noin 7 litraa ruokaa. Kyllä ainakin minä pärjäisin kyseisellä määrällä ruokaa viikon verran.

        Paskasta puheenollen, kyllä tuo minun ruokalaji hakkaa makaronitonnikalan 100-0. En tiedä mikä on määritelmäsi kääpiölle, mutta jos 180/70 on mielestäsi kääpiö niin ok.

        Tuli tässä kirjotellessa yksi vieläkin halvempi ruokalaji mieleen. Se on potut ja makkarasoosi. Tosin kastikkeen tekeminen on monelle (varsinkin miespuolisille) ylivoimainen tehtävä. Mutta harjoitus tekee mestarin.


    • coach83

      totta kai sitä nähdään nälkää, kun kauaskantoisesti ei viitsitä miettiä miten ne baarirahat voisi paremmin käyttää kuin baariin.

      en välitä siitä että näenkö nälkää vai en. en ainaskaa käy niin tiiviisti baareissa kun jotkut teiniääliöt, joten rahaa säästyy kaikkeen mukavaan..

      • murmeli

        Itse laihduin 10 kiloa parin kuukauden sisällä opiskelun alkamisesta. syön vähän, koska en halua tinkiä opintoviikoista, joihin uppoaa todella paljon rahaa muotoilualalla. ruoasta on helppo tinkiä, samoin kuin harrastuksista (ei mitään maksullista harrastusta). en ole joutunut ottamaan lainaa, sillä tingin elämänlaadusta. asun edullisessa kimppakämpässä (mun vuokra 250 euroa). en polta, juon todella harvoin, käyn baarissa vain n. kerran kuukaudessa. en osta uusia vaatteita kuin äärimmäisessä hädässä. käyn ulkona syömässä tai leffassa vain harvoin. videoita vuokraan tuskin koskaan.

        selviytymistä auttaa tosin se että saan vanhemmiltani hieman avustusta (n. 70e/kk) ja teen hieman töitä, joista saan myös n. 70e/kk.


      • Eve
        murmeli kirjoitti:

        Itse laihduin 10 kiloa parin kuukauden sisällä opiskelun alkamisesta. syön vähän, koska en halua tinkiä opintoviikoista, joihin uppoaa todella paljon rahaa muotoilualalla. ruoasta on helppo tinkiä, samoin kuin harrastuksista (ei mitään maksullista harrastusta). en ole joutunut ottamaan lainaa, sillä tingin elämänlaadusta. asun edullisessa kimppakämpässä (mun vuokra 250 euroa). en polta, juon todella harvoin, käyn baarissa vain n. kerran kuukaudessa. en osta uusia vaatteita kuin äärimmäisessä hädässä. käyn ulkona syömässä tai leffassa vain harvoin. videoita vuokraan tuskin koskaan.

        selviytymistä auttaa tosin se että saan vanhemmiltani hieman avustusta (n. 70e/kk) ja teen hieman töitä, joista saan myös n. 70e/kk.

        että kaveri, joka makaa kotona työttömänä saa enemmän rahaa kuin minä, jonka koulupäivät ovat tyyliin 8-16, jonka jälkeen pitäisi jaksaa tehdä läksyt, lukea tentteihin, tehdä tutkielmia ja esitelmiä ja jossain välissä pitäisi jaksaa ja ehtiä käymään töissä että rahat riittäisivät edes jotenkin.

        On se niin väärin.


      • Vähäsen
        Eve kirjoitti:

        että kaveri, joka makaa kotona työttömänä saa enemmän rahaa kuin minä, jonka koulupäivät ovat tyyliin 8-16, jonka jälkeen pitäisi jaksaa tehdä läksyt, lukea tentteihin, tehdä tutkielmia ja esitelmiä ja jossain välissä pitäisi jaksaa ja ehtiä käymään töissä että rahat riittäisivät edes jotenkin.

        On se niin väärin.

        Olen työssäkäyvä naisihminen, palkasta jää käteen n.1300 euroa. Myös minun on maksettava tästä palkasta vuokra, puhelin, ruoka, bussiliput, vakuutukset, tv-lupa yms. yms. Arvatkaas mitä jää käteen? Ei kuulkaa paljon mitään.Itse opiskelin aikanaan lainarahalla, lainojen maksuun tuhraantui monta, monta vuotta. Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa, miettikääs sitä, ennen kuin valitatte.


      • poika
        Vähäsen kirjoitti:

        Olen työssäkäyvä naisihminen, palkasta jää käteen n.1300 euroa. Myös minun on maksettava tästä palkasta vuokra, puhelin, ruoka, bussiliput, vakuutukset, tv-lupa yms. yms. Arvatkaas mitä jää käteen? Ei kuulkaa paljon mitään.Itse opiskelin aikanaan lainarahalla, lainojen maksuun tuhraantui monta, monta vuotta. Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa, miettikääs sitä, ennen kuin valitatte.

        Hyvin suuri osa opiskelijoista joutuu ottamaan pakkolainan.Kyllähän 1300 euroa olisi opintotuen oikea määrä nykyaikana.Voisi lopettaa asumistuen,toimeentulotuen sekä laittaa väkeä kelasta ja sosiaalitoimesta puolet työttömyyskortistoon,työministeriön ja työvoimatoimistot sekä puolet tek-keskuksista voisi lakkauttaa.Viisimiljoonainen kansa ei tarvitse 25 miljoonaisen kansan julkista taloutta.


      • coach83
        Vähäsen kirjoitti:

        Olen työssäkäyvä naisihminen, palkasta jää käteen n.1300 euroa. Myös minun on maksettava tästä palkasta vuokra, puhelin, ruoka, bussiliput, vakuutukset, tv-lupa yms. yms. Arvatkaas mitä jää käteen? Ei kuulkaa paljon mitään.Itse opiskelin aikanaan lainarahalla, lainojen maksuun tuhraantui monta, monta vuotta. Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa, miettikääs sitä, ennen kuin valitatte.

        SItten löytyy myös niitä henkilöitä, jotka käyttävät täyden hyödyn asumalla mahdollisimman kauan vanhempien luona.

        Valitettavasti myönnän tämän omalla kohdalla tapahtuvaksi. Mutta, mitään muuta taloudellista hyötyä siitä ei ole kuin ruoka. Kaikki muut maksan itse.
        Bussimatkat, menot kavereiden kanssa, bensat kun käytän autoa, harrastuskulut, vaatteet yms.
        Rahaa ei ole paljoa käytössä, mutta en periaatteesta lainaa rahaa keneltäkään. Tulen hyvin toimeen omillani ilman ruokahuoltoa.


      • momomomomog
        Vähäsen kirjoitti:

        Olen työssäkäyvä naisihminen, palkasta jää käteen n.1300 euroa. Myös minun on maksettava tästä palkasta vuokra, puhelin, ruoka, bussiliput, vakuutukset, tv-lupa yms. yms. Arvatkaas mitä jää käteen? Ei kuulkaa paljon mitään.Itse opiskelin aikanaan lainarahalla, lainojen maksuun tuhraantui monta, monta vuotta. Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa, miettikääs sitä, ennen kuin valitatte.

        Mitähän yritit viestilläsi sanoa? Siis itse et pärjää 1300 eurolla kuussa, mutta opiskelijoiden olisi oltava tyytyväisiä saamaansa 400 euroon? Vai tarkoititko ehkä, että opiskelijoiden pitäisi ottaa lainaa, jotta heillekin tulisi kuvailemasi "lainataakka"?

        Mihin pyrit? Miten niin "Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa..."? Jos kerran opiskelijoiden on otettava lainaa, miten niin he selviävät sitä ilman? Selvennäpä vähäsen... Siis itse et pärjää 1300 eurolla kuussa (Pistää miettimään, ryyppäätkö ehkä rahasi? Etkö voisi kävellä bussilla kulkemisen sijaan? Miksi katsot TV:tä, jos muutenkaan et meinaa selvitä 1300 eurollasi?), mutta odotat opiskelijoiden nauttivan elämästään muhkealla 400 euron palkalla kokopäiväisestä opiskelustaan?


      • kröhömsistä
        momomomomog kirjoitti:

        Mitähän yritit viestilläsi sanoa? Siis itse et pärjää 1300 eurolla kuussa, mutta opiskelijoiden olisi oltava tyytyväisiä saamaansa 400 euroon? Vai tarkoititko ehkä, että opiskelijoiden pitäisi ottaa lainaa, jotta heillekin tulisi kuvailemasi "lainataakka"?

        Mihin pyrit? Miten niin "Nyt opiskelevat nuoret aloittavat työuransa ilman tätä lainataakkaa..."? Jos kerran opiskelijoiden on otettava lainaa, miten niin he selviävät sitä ilman? Selvennäpä vähäsen... Siis itse et pärjää 1300 eurolla kuussa (Pistää miettimään, ryyppäätkö ehkä rahasi? Etkö voisi kävellä bussilla kulkemisen sijaan? Miksi katsot TV:tä, jos muutenkaan et meinaa selvitä 1300 eurollasi?), mutta odotat opiskelijoiden nauttivan elämästään muhkealla 400 euron palkalla kokopäiväisestä opiskelustaan?

        Erittäin monet opiskelijat ottavat lainaa jossain vaiheessa opintoja. En nyt enää löytänyt tilastoa, että kuinka moni opiskelija ottaa lainaa, mutta muistaisin että yli puolet ottavat jossain vaiheessa lainaa.


      • mogmogmog
        kröhömsistä kirjoitti:

        Erittäin monet opiskelijat ottavat lainaa jossain vaiheessa opintoja. En nyt enää löytänyt tilastoa, että kuinka moni opiskelija ottaa lainaa, mutta muistaisin että yli puolet ottavat jossain vaiheessa lainaa.

        Ja? Etkö juuri itse kitissyt maksamistasi lainoista? Mikä oli pointtisi, ihmettelen edelleen?

        Koska sinä kärsit, muidenkin on kärsittävä, asiat eivät vain saa parantua! Eikö niin?


    • stutsi

      Kauppojen roskalaatikoista jotkut opiskelijat myös hakevat ruokaa makaronejen lisäksi!!!!!!Apua

    • milla

      Kuulostaapa ankealta tuo opiskelijan elämä.. Sanoisin kuitenkin, että omaan rahatilanteeseen voi vaikuttaa monella tapaa. Itse nostan opintotukea viideltä kuukaudelta/vuosi, ja käyn kahtena, kolmena arki-iltana ja viikonloppuisin töissä kaupan kassalla. Työ on perseestä, mutta palkka kohtuullinen. Lisäksi saan neljän viikon palkallisen kesäloman ja viikon talviloman, kun olen jaksanut sinnitellä samassa paikassa niin kauan.

      Rahat riittävät ihan hyvin, välillä olen tosin joutunut nostamaan opintotukea useammalta kuukaudelta "lainanomaisesti" niin kuin viimekin vuonna, ja nyt pitäisi pikkuhiljaa maksella niitä takaisin. Vuokrani on tosin edullinen (300e) ja puhelinlasku pysyy pienenä.

      Haluan sanoa teille, köyhät opiskelijat, että menkää töihin! Etelä-Suomesta löytyy aina hanttihommia, pohjoisemmassa ei valitettavasti niitäkään. Elämässä pitää vain kestää vittumaisia asioita, kuten se, että jos haluaa opiskella ahkerasti ja koko ajan, ei ole rahaa, ja jos haluaa opiskella ja tehdä vähän rahaa, ei ole vapaa-aikaa. Kuitenkin se, että tulee taloudellisesti toimeen ja opiskelee sitten vaikka vähän hitaammin on minusta terveempää.

      En ole itse mikään übersuorittaja, mutta silti kahden ja puolen vuoden aikana on kerääntynyt melkein sata opintoviikkoa. Koko tämän ajan olen käynyt töissä, ja saanut rahaa hieman säästöönkin. Älkää siis nähkö nälkää, koska se ei ole välttämätöntä, ja nöyrtykää menemään töihin. Mieli lepää kuukauden kesälomalla, kun palkka juoksee ja saa vain olla. Kokeilkaa!

    • jarkko

      vaatikaa valtiota ja kuntia ja vielä bändejä keräämään rahaa opiskelijoille... niin korjattiin aasiankin asiat !!!!! ihan kuin koto suomes ei olisi keräys kohteita lainkaan.

      • yx-tyttö-88

        Niin. Kun aasiassa köyhältä kuolee isä ja talokin huuhtoutuu mereen niin kaikki auttavat häntä. Mutta kun minulta kuoli isä ykskaksi sairauskohtaukseen, niin valtio tuli ja otti talon pois. Perintöä ei jäänyt kun oli vain pieni talo jota ei oltu vielä maksettu pois... perintönä sain velat ja talo myytin väkisin jotta pankki saisi omansa. Minulle ei jäänyt mitään muuta kuin hieman isän velkaa ja katkera mieli. Ja olen vasta 16 vuotias. Äiti on kuollut jo 14 vuotta sitten ja ukit ja mummotkaan eivät ole enää elossa. Ei taida minulla olla tulevaisuutta. Olisi minun kannattanut lähteä pakolaisena Thaimaaseen...olisin kai jotain apua siellä saanut...toisin kuin täällä vitun Suomen maassa.


      • tankero

        loistava idea.


    • olla

      Itse valmistun kohta korkeakoulusta. Koko opiskeluaikana minun ei ole tarvinnut köyhäillä. Ensimmäisellä luokalla ostin ekan auton rahoituksella ja nyt on menossa jo neljäs auto opiskeluaikana. Maksoin siitä noin 38000 euroa. Ensi viikolla ostan ekan asunnon, josta maksan noin 200000e.

      Olen tehnyt töitä ahkerasti, enkä polta tai ryyppää joka viikko. Opintotuen lisäksi en ole saanut mitään tukea vanhemmilta tai muualta. Opiskeluaikana olen ollut töissä mm. kaupankassalla ja huoltoasemalla. Nyt olen oman alan töissä. Huomautan, että yhtään työpaikkaa en ole saanut suhteilla. Ja huomatkaa myös, että opintoni ei ole venynyt töiden takia.

      Tarkoitukseni ei ole leveillä, vaan kertoa, että opiskelijan ei ole pakko ainakaan nälkää nähdä. Opiskeluajan elämästä voi tehdä taloudellisesti ihan mukavan, jos vain on ahkera ja osaa pitää taloudestaan huolta.

      Epäilijöille tiedoksi: Tämä ei ole provo.

      • paratiisi on?

        Jaa ei ole provo vai? Asut ihan selvästi jossain muualla kuin Suomessa. Kerro meillekin missä tällainen opiskelijaparatiisi on, jospa muutamme kaikki sinne. (Onko Saksassa? Italiassa? Missä...kerrohan.)

        nimimerkille olla tiedoksi: Tämä ei ole provo.


      • Espoo
        paratiisi on? kirjoitti:

        Jaa ei ole provo vai? Asut ihan selvästi jossain muualla kuin Suomessa. Kerro meillekin missä tällainen opiskelijaparatiisi on, jospa muutamme kaikki sinne. (Onko Saksassa? Italiassa? Missä...kerrohan.)

        nimimerkille olla tiedoksi: Tämä ei ole provo.

        Asun Espoossa. Onko jotain muuta, mitä haluaisit tietää? Voin kyllä ihan avoimesti kertoa tilanteestani.

        Täytyy kuitenkin sanoa, että olen samaa mieltä opintotuen pienuudesta. Mutta enemmäkin haluaisin muutosta tulorajoihin. Se ei maksaisi suorannaisesti valtiolle mitään, jos 500 euron sijasta, saisi tienata esim. 800 euroa/kk.

        Kun olin huoltoasemalla töissä, silloinen 3000 mk tuli täyteen, kun tein 3 täyttä viikonloppua kuussa. Olisin vielä voinut tehdä vaikka pari iltaa siihen päälle, jos olisin saanut.


      • momgomgomgomog

        Niin. Olen kuullut, että huumekaupoilla tienaa hyvin? Missä pidät kasvejasi? Olohuoneen kaapissa? Täytyy kuulemma olla monta lämpölamppua, näinminulle on väitetty...


    • HEIPPA

      HEI!

      Olen lappilainen opintoihini himokkaasti haluava työtön työnhakija. Sunnitelmissani on hakeutua opintoihin yhteishaussa ja milenpäällä todellkain on vaikea lapin työllistymistilanne.
      Jokseenkin tuntuu hieman uhkarohkealta lähteä opiskelemaan, kun ei ole valmista työpaikkaa tiedossa. Opiskelin opistoasteen ammattitutkinnon myyntialalle ainoastaan kelan päivärahalla ja tuntui vaikealta pärjätä, koska ravinnon tarve kasvaa tiedon lisääntyessä. Fyysinen voima lisääntyy ja ravinnontarve suurenee. Jotenkin eduskuntaan olisi saatava jonkinlainen järkevä mies hoitamaan poliittista kantaa opiskelijoiden ohelta. Kuitenkin opiskelua kannatetaan ja suositaan joka paikassa eikä työpaikkoja voi saada ilman osaamistaitoja. Ei muuta kuin kova kovaa vastaan ja opintotuet korkeammalle sekä opiskelijoiden asumistuet. Yksinhän me emme voi mitään. Ei muuta kuin sähköposteja työvoimatoimistoon sekä eduskuntaan.

    • Sandra

      Asun vuokralla poikaystäväni kanssa kaupungin keskustassa. Saan kelalta tukea n.360€. Olen töissä kaupan kassalla ja saan kuukaudessa lisäksi palkkaa n. 400-500€. Yhteensä siis n.800€. En ole joutunut ottamaan yhtään lainaa, enkä aijo ottaakaan. Olen kelan tuista ja palkoistani säästänyt itselleni 2 viikon ulkomaan matkan sekä minulla on vielä säästössä rahaa "pahan päivän varalle". Olen samaa mieltä siitä, että opintotukea pitäisi korottaa, TODELLAKIN! Itse kuitenkin elän hyvin, itseasiassa minulla nyt käytettävissä laskujen ja muiden jälkeen enemmän rahaa kuin kotona asuessani. Itse olen ainakin tyytyväinen tilanteeseeni ja syön sitä mitä mieleni tekee. Enkä saa vanhemmiltani rahallista tukea. Kaikki olen itse maksanut ja ostanut. Joten jos käy töissä ja saa kelalta tukea niin mihin ne kaikki rahat sitten oikein menevät?

      • Nimetön

        Joo..ja poikaystäväsi taitaa olla töissä!! kyllähän ne rahat silloin riittää!!! on myös huomattavasti "halvempaa" asua kaksin kuin yksin!!! jotkut asuu yksin..


      • Sandra
        Nimetön kirjoitti:

        Joo..ja poikaystäväsi taitaa olla töissä!! kyllähän ne rahat silloin riittää!!! on myös huomattavasti "halvempaa" asua kaksin kuin yksin!!! jotkut asuu yksin..

        Poikaystäväni on tällä hetkellä armeijassa ei armeija maksaa poikaystävän puolen vuokrasta, sekä puolet sähköstä. Poikaystäväni elää siis armeijan päivärahalla, jotka eivät kovin hääppöiset ole. Muuten tätä ennen hän oli työtön... että silleen..


      • ...........
        Sandra kirjoitti:

        Poikaystäväni on tällä hetkellä armeijassa ei armeija maksaa poikaystävän puolen vuokrasta, sekä puolet sähköstä. Poikaystäväni elää siis armeijan päivärahalla, jotka eivät kovin hääppöiset ole. Muuten tätä ennen hän oli työtön... että silleen..

        Eli poikaystävältäsi ei juurikaan tule kuluja. Entäs jos joutuisit maksamaan vuokraa tuon 360e?
        Entä jos vuokrasi olisikin yli 400e? Entä jos opiskeluihisi menisi yli 60e/kk?
        Jos itse saisin 800e niin olisin paljon tyytyväisempi kuin nyt kun saan yli 200e kuukaudessa.
        Ja kun avomiehesi oli työtön ennen niin silloin teillä vasta hyvät tulot olikin.
        Ja oletko tarkkaan miettinyt, että tulosi eivät ylitä sallittua määrää. Nimittäin opiskeluaikana tienaat 4000-4500e. Kesällä et voi hirmuisesti tienata, ettei tulorajat ylity.


      • Sandra
        Sandra kirjoitti:

        Poikaystäväni on tällä hetkellä armeijassa ei armeija maksaa poikaystävän puolen vuokrasta, sekä puolet sähköstä. Poikaystäväni elää siis armeijan päivärahalla, jotka eivät kovin hääppöiset ole. Muuten tätä ennen hän oli työtön... että silleen..

        Siis poikaystäväni on armeijassa ELI armeija maksaa... ei:n tilalle eli..


      • Sandra
        ........... kirjoitti:

        Eli poikaystävältäsi ei juurikaan tule kuluja. Entäs jos joutuisit maksamaan vuokraa tuon 360e?
        Entä jos vuokrasi olisikin yli 400e? Entä jos opiskeluihisi menisi yli 60e/kk?
        Jos itse saisin 800e niin olisin paljon tyytyväisempi kuin nyt kun saan yli 200e kuukaudessa.
        Ja kun avomiehesi oli työtön ennen niin silloin teillä vasta hyvät tulot olikin.
        Ja oletko tarkkaan miettinyt, että tulosi eivät ylitä sallittua määrää. Nimittäin opiskeluaikana tienaat 4000-4500e. Kesällä et voi hirmuisesti tienata, ettei tulorajat ylity.

        En ole ennenkään poikaystävän kuluja maksanut vaan puokkiin ollaan kaikki maksettu. Jos joutuisin maksamaan vuokraa 360€ tai 400€ pärjäisin siltikin mainiosti. Opiskeluihin menee yli 60€/kk. Mitä se siihen vaikuttaa vaikka mies tienaisi 1000€/kk. Meillä on omat tilit ja omat rahat eli emme maksele toisten kuluja. Kaikki yhteiset laskut menee puoliksi. Omat ostokset maksamme itse. Ja kiitos muistutuksesta, olen miettinyt etteivät tuloni ylitä rajaa. Olen sen jopa kelan tätin kanssa yhdessä laskenut.


      • diipadaapa
        Sandra kirjoitti:

        Siis poikaystäväni on armeijassa ELI armeija maksaa... ei:n tilalle eli..

        ottasit ees selvää asioista ennen ku höpiset ohi suus..tuskin ukkos on armeijassa jos et ees tätä tiedä; se ei ole armeija joka sen osan vuokrasta ja sähköstä maksaa, se on kaupunki!
        ..mä en usko et sulla ees on ukkoo, tai sit se on vasta joskus pitkän ajan päästä armeijassa ku et tollasia perusasioita tiiä!


      • Sandra
        diipadaapa kirjoitti:

        ottasit ees selvää asioista ennen ku höpiset ohi suus..tuskin ukkos on armeijassa jos et ees tätä tiedä; se ei ole armeija joka sen osan vuokrasta ja sähköstä maksaa, se on kaupunki!
        ..mä en usko et sulla ees on ukkoo, tai sit se on vasta joskus pitkän ajan päästä armeijassa ku et tollasia perusasioita tiiä!

        Se on vain sanonta että armeija maksaa vuokran. En ole ikinä kuullut että joku sanoisi, että "kaupunki maksaa vuokran". Ja tiedän varsin hyvin kuka vuokrat maksaa miehen tilille. Älä viitsi takertua tuollaisiin mitättömiin pikkuasioihin. Jos on asiaa niin sano se, äläkä mussuta olemattomista.


      • koo

        Mulla on melkein identtinen elämäntilanne,ihan kuin olisin itte kirjoittanu tuon tekstisi.Töissä kassalla 14 tuntia viikossa,perjantaina ja lauantaina.Eipä siinä opinnot kärsi pätkääkään,kun muutenkaan tuolloin ei tulis opiskeltua.Vai monellako tulee?Viikolla sitten opiskelen senkin edestä tehokkaasti.Rahat on aina riittäny,jopa silloin kun asuin yksin.Voin ostaa kaiken mitä tarvitsen,enemmänkin,ja säästöönkin jää.Vanhemmat eivät ole koskaan rahoittaneet,eikä töitä ole suhteilla saatu.Kaiken mitä omistan olen itse hankkinut.Kelalle olen maksellu jo parina vuonna takaisin (ongelma kun on se että tuloraja ylittyy helposti näissäkin hommissa),mutta sekään ei romuttanut talouttani.Pointti on se,että vähälläkin työnteolla tosiaan voi saada itselleen mielekkään (ja nälättömän) elämän ja voi opiskella täysipainoisesti sen ohella.Turha siis mollata tota Sandraa.Töissäkäynnin ei pitäis olla niin kamala kynnys opiskelijalle.Eikä siinä oo mitään noloa jos tuleva maisteri alalta x työskentelee tuolla usein parjatulla kaupan kassalla.Se on työtä,jonka taitajaa sinäkin varmasti arvostat asioidessasi kaupassa.Jotta näin.


      • .......
        Sandra kirjoitti:

        En ole ennenkään poikaystävän kuluja maksanut vaan puokkiin ollaan kaikki maksettu. Jos joutuisin maksamaan vuokraa 360€ tai 400€ pärjäisin siltikin mainiosti. Opiskeluihin menee yli 60€/kk. Mitä se siihen vaikuttaa vaikka mies tienaisi 1000€/kk. Meillä on omat tilit ja omat rahat eli emme maksele toisten kuluja. Kaikki yhteiset laskut menee puoliksi. Omat ostokset maksamme itse. Ja kiitos muistutuksesta, olen miettinyt etteivät tuloni ylitä rajaa. Olen sen jopa kelan tätin kanssa yhdessä laskenut.

        No niin eli maksatte kaiken puoliksi. Eli periaatteessa vuokrasi on vain alle 200e ja laskutkin maksatte puoliksi, eli sähkölaskusi on vain puolet normaalista. Jos vuokrasi yht'äkkiä nousisikin yli 200e niin eipä jäisi sinullekaan tuolloin lainkaan niin paljon rahaa. Ja jos asutte yhdessä ja teillä on omat rahavarat niin ette ole voineet kovin kauaa asua yhdessä. Kyllä ne rahat aina jossain vaiheessa menee sekaisin. Aika harvinaista että vaikka yhdessä asutaan niin olisi kaikki rahat erillisiä, mutta noh kukin taaplaa tyylillään.


      • .......
        koo kirjoitti:

        Mulla on melkein identtinen elämäntilanne,ihan kuin olisin itte kirjoittanu tuon tekstisi.Töissä kassalla 14 tuntia viikossa,perjantaina ja lauantaina.Eipä siinä opinnot kärsi pätkääkään,kun muutenkaan tuolloin ei tulis opiskeltua.Vai monellako tulee?Viikolla sitten opiskelen senkin edestä tehokkaasti.Rahat on aina riittäny,jopa silloin kun asuin yksin.Voin ostaa kaiken mitä tarvitsen,enemmänkin,ja säästöönkin jää.Vanhemmat eivät ole koskaan rahoittaneet,eikä töitä ole suhteilla saatu.Kaiken mitä omistan olen itse hankkinut.Kelalle olen maksellu jo parina vuonna takaisin (ongelma kun on se että tuloraja ylittyy helposti näissäkin hommissa),mutta sekään ei romuttanut talouttani.Pointti on se,että vähälläkin työnteolla tosiaan voi saada itselleen mielekkään (ja nälättömän) elämän ja voi opiskella täysipainoisesti sen ohella.Turha siis mollata tota Sandraa.Töissäkäynnin ei pitäis olla niin kamala kynnys opiskelijalle.Eikä siinä oo mitään noloa jos tuleva maisteri alalta x työskentelee tuolla usein parjatulla kaupan kassalla.Se on työtä,jonka taitajaa sinäkin varmasti arvostat asioidessasi kaupassa.Jotta näin.

        Heh eipä taida tuo kaupan kassa vetää vertoja minun puhelinmyynnilleni meinaan tuossa, että kumpi on parjatumpi. Ja juuri tuo tuloraja on yksi niistä asioista mikä pitäisi korjata, koska mielestäni työnteosta ei pitäisi rankaista.
        Ja pienissä kaupungeissa ei välttämättä aina riitä töitä kaikille. Itse olen sitä mieltä, että töitä kyllä löytyy jos vain hakee, mutta opiskelijana asia ei ole niin yksinkertainen. Kyllähän minullekin töitä riittäisi tuolla suuremmassa kaupungissa, mutta matkaa sinne on 30km ja bussimatkat maksaisi päivässä yli 10e. Ja matkoihin kuluisi yli tunti päivässä, joten kannattaako se enää?


    • Nimetön

      ei opiskelu kannata ku vois ihan hyvin elää valtion vero rahoilla. ite en saa kotoota rahaa vaan joudun elämään opintotuella ja asumis lisäl ja 50e lisä tulolla ku oon puol orpo. vuokra pitäs maksaa vesi sähkö niin ja puhelin lasku eikä siitä jää mitään kätään. saan 410e/kk ja siitä pois 265e (vuokra) 50e (sähkö tulee onneks joka 2 kuukausi) n.80e (vesi joka 3 kuukausi) n.40e (puhelin). oon eläny joka kuukausi 2 viikkoo ilman ruokaa koko viime lukukauden ja siinä on tippunut 11kg painoa nyt painan 55kg eikä painon tippumiselle näy loppua ku opiskelut venyy vuodella masennuksen takia. materiaalitki pitäs maksaa kouluun mut ei vaan rahat riitä siihen.
      ja sit jotkut uskaltaa väittää et opiskelu on helpoa ja kevyttä. Vituttaa sellaset ihmiset!!

    • mopo.nen

      Tutkimuksen tehnyt Taru Berndtson – jota jutussa ei ole haastateltu – kertoo, että 20 prosenttia opiskelijoista on joskus ollut syömättä päivän tai pari. IS ei myöskään mainitse, että riviopiskelijana jutussa esiintyvä Laura Tuominen on vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja Helsingin nuorisolautakunnan jäsen.

      Tuosta löytyy viitettä Ylen sivuille:
      http://tinyurl.com/3oeu6

      • Erkki kundi

        Sehän on ihmisen oma asia mitä sitä opiskelee ja harrastaa, varmaan kyseinen juttu on totta 100%, tiedän kun itse olen köyhä opiskelija.


    • mopo.nen

      Pankista saa nyt halpaa opintolainaa.

      • minä

        Miksi nostaa lainaa kun voi mennä töihin mäkkäriin?


      • .......
        minä kirjoitti:

        Miksi nostaa lainaa kun voi mennä töihin mäkkäriin?

        Mutta kaikille ei riitä töitä mäkkärissäkään ja kaikilla ei ole lähelläkään mäkkäriä. Minulla olisi matkaa lähimpään mäkkäriin yli 40km.


    • Kuka

      En jaksais lukee noit kaikkia juttuja ni laitanpa suoraan tänne.
      Itselläni kaveri, joka muutti yksin vain koska halusi niin, ja tietysti valtion kustannuksella.
      Alkaa harmittaa tällanen keskustelu aina. Ja välillä tietysti kaverini toiminta. Jotkut ketkä voisivat hyvin vielä asua hyvin kotona vanhempansa/vanhempiensa luona niin asukoon. Mikä kiire pois? Kaverikin oli muuttaessaan vielä alle 18. Oliskohan ollu viel peräti 16?
      Siellä he kuluttavat valtion rahoja ja vetävät rahalla viinaa. Pistää välillä miettimään, että ehkä olisi ihmisiä, jotka sitä rahaa ja asuntoa enemmän kaipaisivat.

    • buldoxiano

      Opintotuen alhainen taso laskee merkittävästi yksittäisen opiskelijan toimeentuloa mikäli tämä asuu kotinsa ulkopuolella, kotonaan asuvien elintasoa laskua tuskin tapahtuu. Vuoralla asuvien vuokramenot syövät käytännössä asumislisän opintorahan ja tämä määräytyy vuokran suuruudesta. Monet eivät halua ottaa opintolainaa eivätkä saa kotoa tukea ja tämän vuoksi nämä opiskelijat yrittävät käydä töissä opintojen ohella taatakseen itselleen riittävät ansiot. Pidän naurettavana mikäli opiskelijaa rangaistaan tulevaisuudessa siitä että hän yrittää hankkia lisä ansioita opintojensakin kustannuksella, mikäli tämä on opiskelijan näkökulmasta tarpeen. Itse olen käynyt opintojen aikana liki 3 vuotta töissä, onneksi olen saanut tehdä opiskelemani alan töitä mutta työkokemus on arvokkaampaa kuin kirja- ja tunnilla opittu tietous........

    • nuuka

      Ei suomessa kenenkään tarvitse nähdä nälkää se on
      jokaisen oma valinta ostaako kaljaa,meikkejä,
      merkkivaatteita vai ruokaa kun kaikkea ei saa ennen kun tienaa jos kotona on saanut kaiken kun manu illaallisen niin ei ole oppinut rahan käyttöä eikä
      osata itse tehdä mitään ei edes ruokaa tilataan vaan
      bitsat valmiina olkaa iloisia että teillä on
      mahdollisuus käydä kouluja ja hommata itsellenne ammatti älkääkö aina nurisko!!!!

      • momgomgomogmog

        Henkilökohtaisesti teen itse itselleni ruuan, lähes aina. Sitäpaitsi, eikö opiskelu sinusta ole kokopäivätyötä? Et tainnut itse pahemmin koulunpenkkiä rasittaa, vai?

        Kiitos. Olen iloinen, että saan opiskella. Olen myös surullinen, että Suomi on täynnä kaltaisiasi kusipäitä. Opiskelun takia ei pitäisi menettää terveyttään.


      • .......

        Kaljaa en ole juonut moneen vuoteen, kuten muutakaan alkoholia ellei joku ole tarjonnut, ei ole varaa. Meikit ovat iankaikkisen vanhoja, ja niitäkin saan lähes ilmaiseksi. Vaatteita olen viimeksi ostanut ennen joulua ja silloinkin vain uudet housut kun vanhat ja ainoat housut menivät rikki. Merkkivaatteista ei puhettakaan, vapaavalinnassa ei tietääkseni myydä merkkivaatteita. Ja kuulostaako peruna-sipulisekoitus jauhelihan kanssa kunnon menuillalliselta, varsinkin kun sitä samaa syödään sitten viikko putkeen? Missä ravintolassa saat tilata pelkkää makaroonia ilman lisukkeita kun muuhun ei ole varaa?

        Ja mikä mahdollisuus käydä koulua? Itse en ainakaan voi opiskella enempää, koska ei ole minkäännäköistä mahdollisuutta opiskella itselleni ammattia, koska ei ole varaa. Mieluummin jään työttömäksi niin on varaa kunnon ruokaankin.

        Ja sinun kannattaisi todellakin mennä takaisin koulun penkille, yritäppäs elää reilulla 200e kuukausi ja maksaa siitä vielä kaikki laskut ja opiskeluvälineet. Todellakin kannattaa kokeilla, koska tuolloin oppisit ehkä myös käyttämään välimerkkejä. Nimittäin pilkkuja kuuluu käyttää muuallakin kuin luettelon välissä, pisteistä nyt puhumattakaan.


    • IKL.

      Yksi suuri VIHAMIELINEN mielenosoitus. Saavt iltapäivälehdet mitä kirjoittaa ja oppositiopuolueet yhden aseen. He aivan oikeasti olisivat tällä hetkellä valmiita hakemaan sitä monestakin suunnasta.

      Laki niinkuin luetaan, asia niinkuin ajetaan.
      Koska ei kukaan muukaan valvo huomisen johtajien, yliopisto-opiskelijoiden etuja niin miksei tehdä site itse.

      Mikä on ongelma? Silloin joskus oli siitä opintoaikojen rajauksesta semmoinen leikkimielinen puuhastelu mielenosoitus. Ei tuolla tavalla asiat muutu.

      • RUN!

        Kaikki heti barrikadeille...
        ...vive la révolution!!
        RUN RIOT !!!
        Opiskelijoille lisää liksaa ja
        rikkaille SUURET verot! :)


      • köyhyys syö
        RUN! kirjoitti:

        Kaikki heti barrikadeille...
        ...vive la révolution!!
        RUN RIOT !!!
        Opiskelijoille lisää liksaa ja
        rikkaille SUURET verot! :)

        eka, tosi hyvä keskustelu tästä on viriäny :)
        toka, tälle opiskelija asialle on tehtävä jotain! on hyvä, et täällä on jo näin paljon asiaa puhuvia mielipiteitä, lisää vaan. mutta oikeesti, jotain olis tehtävä. mielenosotus olis yks, mut tehooks se oikeesti? -epäilen :(
        vitsi ku jostain sain ees joitain euroja, himputti.
        en ala kertoon omaa tarinaani, mut ei hyvin mee.
        onko ideoita, kuinka saataisiin asioita etenemään? mitä pitäis tehdä, et elämä opiskelijallakin edes jonkin verran kohentuisi? -ihan oikeesti!
        toi iltapäivälehti juttu olis ainakin näkyvä.
        mut, kommentteja! kehitellään :)


      • Opiskelija itsekkin
        köyhyys syö kirjoitti:

        eka, tosi hyvä keskustelu tästä on viriäny :)
        toka, tälle opiskelija asialle on tehtävä jotain! on hyvä, et täällä on jo näin paljon asiaa puhuvia mielipiteitä, lisää vaan. mutta oikeesti, jotain olis tehtävä. mielenosotus olis yks, mut tehooks se oikeesti? -epäilen :(
        vitsi ku jostain sain ees joitain euroja, himputti.
        en ala kertoon omaa tarinaani, mut ei hyvin mee.
        onko ideoita, kuinka saataisiin asioita etenemään? mitä pitäis tehdä, et elämä opiskelijallakin edes jonkin verran kohentuisi? -ihan oikeesti!
        toi iltapäivälehti juttu olis ainakin näkyvä.
        mut, kommentteja! kehitellään :)

        jospa kaikki opiskelijat alkaisivat päivittäin piinata opetusministeriä vaikka 10 sähköpostilla yms. niin voisi ehkä tehotakkin tai sitten osoite suljettaisiin,mutta jos mielenosoitus estäisi eduskunnan työntekoa, niin johan tapahtuisi,nyt pistetään viisaat päämme yhteen ja keksitään keino millä tämä paska saadaan loppumaan, kaikkea ei opiskelijoiden tarvitse sietää!!!


    • minä

      tukitaan jokin helsingin pääkaduista pariksi päiväksi ja eritoten estetään eduskuntatalolle pääsy, niin alkaa varmasti tapahtua, keksitään jotain erittäin epämielyttävää ja hankalaa niin muutos voisi tulla,ja opiskelijatkin voivat mennä aina lakkoon...

      • missy

        Kaikki opiskelijat lakkoon, niin eiköhän saataisi jotain aikaiseksi, jotta elämänlaatumme paranisi edes hieman. LOISTAVA IDEA!! =)


    • rivostunut opiskelii

      Onse hassua että sit ei anneta edes töitä, ja jos saat töitä sinulta poistetaan tuet, ja sulla on vähemmän rahaa.

      Nii se että joutuu jättää lääkkeet pois. Ajatelkaa jos on vakavaa asia mihin pitää saada antibiootti, jos ei saa voi saada elinikäisen vamman.


      Mua kyrpii tää asia niin paljon!! se että osaa 4 kieltä ja tekee täydellistä töitä ei kelpaa!! no piruttaen sitten valtion rahalla täytyy elää. Harmi ku haaskataan hyviä ihmisiä tällä tavalla.

      Kyllä joskus tämä maa joutuu helvettiin ei voi muuta sanoa!!

      Jenkeissä on tuhat kertaa huonompaa mutta sieltä kyllä sitä töitä saa koska ne ei ole ennakkoluuloisia friikkejä niinkuin täällä.


      Ärsyttää sekin että verot ovat niin korkeita, hitto nyt loppuu tätä rakentamista ja uutta afsalttia. Rahaa menee hukkaan miljonittain

    • yhtälössä

      on vaikea ymmärtää? Otat lainaa ja voit tehdä sitä mitä haluat. Haluat opiskella, otat lainaa. Ja plussana tulee valtion maksama raha.
      Näet nälkää, jos näin olet halunnut tehdä. Jos et halua nähdä sitä, toimit toisin. Pitääkö tästäkin uusavuttomille kurssijärjestää?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe