Konservatiivi- ja liberaaliteologia ja niiden erot

keskustellaan

”Liberaali” tulee latinan sanasta liber, vapaa.
”Konservatiivi” tulee latinan teonsanasta conservare, säilyttää.
Kirkollis-teologisessa asiayhteydessään näillä termeillä on selkeät ja käyttökelpoiset sisältönsä,

Selvää onkin, että jos Raamattua ei pidetä Jumalan sanallisena ilmoituksena, jäljelle jää vain ihminen itse kokemuksineen. Liberaaliteologia haluaa avata mielet vapaiksi myös sille mahdollisuudelle, että Raamattu ei olisikaan Jumalan ilmoitus, jonka perustalle voidaan rakentaa kestävä ja ohjeellinen uskonoppi ja kristillinen elämäntapa.

Liberaaliteologit uskovat omaan tiedolliseen varmuuteensa niin vankasti, että eivät salli minkäänlaista vapaamielistä suhtautumista tähän perususkomukseensa.

Konservatiivinen teologia haluaa säilyttää vanhakirkollisen ja uskonpuhdistuksen terävöittämän uskonopin, koska tämä perinne nojaa Raamattuun Jumalan Sanana. Konservatiivi uskoo edelleen, että on olemassa kolmiyhteinen Jumala, joka on ilmoittanut tahtonsa sekä Poikansa Jeesuksen Kristuksen historiallisessa ihmiseksi tulemisessa että totuudenmukaisessa kirjallisessa Sanassa, Raamatussa.

Konservatiivi vastaa edelleen käärmeen ”Onko Jumala todellakin sanonut?” -kysymykseen KYLLÄ.
Liberaali sen sijaan horjuu ja aprikoi, että ei Jumala ehkä olekaan sanonut ja on oikeastaan varma siitä, että Jumala ei ole puhunut eikä sanallisesti ilmoittanut tahtoaan ihmisen ymmärrettävästi.

Liberaaliteologia ja konservatiivinen teologia ovat ”kaksi eri uskontoa”.
Konservatiivinen kristinusko ilmenee monenlaisissa muodoissa kuten evankelikaalisena protestantismina, traditionalistisena roomalaiskatolisuutena ja ortodoksisena kristillisyytenä silti kuitenkin ytimensä säilyttäen historiallisena kristillisyytenä. Liberaaliteologia sen sijaan poikkeaa ratkaisevasti näistä kaikista.
Liberaalit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä, mutta antavat niille kokonaan uuden sisällön. Konservatiivit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä näiden historiallisen sisällön eli klassisen kristinuskon mukaisella tavalla.

Tälläkin palstalla on ateistien lisäksi liberaaliteologian tunnustajia ja konservatiiviteologian tunnustajia.
Liberaalin ja konservatiivin uskon jakaa suhde Raamattuun Jumalan sanana ja sitä kautta suhteeseen Jumalaan ja Jeesukseen. Liberaali päättää itse mikä on totta konservatiivi uskoo, että Jumala on sen päättnyt ja ilmoittaa sen sanassaan Raamatussa.

Väitän näin ollen, että kysymyksessä on kaksi ihan eri uskontoa.

178

4455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisää.konkretiaa
      • aloitus.samaa.potaskaa

        Kun tv7 sotketaan asiaan niin koko juttu on mennyt pipariksi teeskentelyn ja omahyväisyyden takia.


      • potaskalle
        aloitus.samaa.potaskaa kirjoitti:

        Kun tv7 sotketaan asiaan niin koko juttu on mennyt pipariksi teeskentelyn ja omahyväisyyden takia.

        Mitä sinulla on TV7:kaa vastaan?


      • keskustellaan
        aloitus.samaa.potaskaa kirjoitti:

        Kun tv7 sotketaan asiaan niin koko juttu on mennyt pipariksi teeskentelyn ja omahyväisyyden takia.

        Voit ihan suoraan vastata alotukseenkin. Mitä mieltä sinä olet, kerro.


      • aloitus.samaa.potaskaa

        Et tiedä mitä farisealaisuus tarkoittaa? Tutustu siihen ja mieti.


      • keskustellaan
        aloitus.samaa.potaskaa kirjoitti:

        Et tiedä mitä farisealaisuus tarkoittaa? Tutustu siihen ja mieti.

        Eikö sinulla ole mitään muuta sanottavaan kuin haukkua minua ja muita kirjoittajia?
        Jos et osaa keskustella aiheesta niin mene potkimaan kiviä ulos ;)


      • asiaaa

        Selkeä kuva mitä kirkossa tapahtuu ja miksi.


      • aloitus.samaa.potaskaa kirjoitti:

        Kun tv7 sotketaan asiaan niin koko juttu on mennyt pipariksi teeskentelyn ja omahyväisyyden takia.

        Totta, ensimäinen virhe on käsitellä asiaa värittyneesti sekä unohtaa historialliset tosiasiat.


    • hyvinsanottu

      "Liberaaliteologit uskovat omaan tiedolliseen varmuuteensa niin vankasti, että eivät salli minkäänlaista vapaamielistä suhtautumista tähän perususkomukseensa."
      Hyvin sanottu ;)

      • vääräntodistuksenannoit

        Miten niin? Liberaaliushan tarkoittaa juuri vapautta.


      • hyvinsanottu
        vääräntodistuksenannoit kirjoitti:

        Miten niin? Liberaaliushan tarkoittaa juuri vapautta.

        Siinä se juuri onkin. Et tajua....


      • vääräntodistuksenannoit
        hyvinsanottu kirjoitti:

        Siinä se juuri onkin. Et tajua....

        Kukahan tässä ei nyt tajua? Ainut tarkoitus on hyökätä toisenlailla uskovia kohtaan tuomitsemalla ja sekoilemalla käsitteissä.


      • menekiviäpotkimaan
        vääräntodistuksenannoit kirjoitti:

        Kukahan tässä ei nyt tajua? Ainut tarkoitus on hyökätä toisenlailla uskovia kohtaan tuomitsemalla ja sekoilemalla käsitteissä.

        Keitä vastaan on hyökätty ja miten?


      • TAitaa olla tuo teidän käsistyksenne ns. liberaaliteologiasta vain sitä, että saatte osoittaahalveksuntaa muita uskovia kohtaan. Sillä asiaa näissä ei koskaan ole, ainostaan tunnepitoisia murahhteluja.


    • Hyvä aloitus!

      Ihmetellen olen itsekin seuraillut tätä käsitteiden uustulkintaa nykyaikana. Joku onkin sanonut oivasti että mikä vielä 30 vuotta sitten oli normaalia, se on nykyään "äärikonservatiivista" tai jopa fundametalismia. Niin on asiat muuttuneet.

      Nykyäänhän monesti kuulee liberaalien vaativan itselleen konservatiivien nimeä ja tähän liittyen käydään keskustelua suhteesta Raamattuun ja sen tulkinnasta. Nyt liberaaliuteen ei yleensä kuulu nostaa argumentteja kirkollisiin/opillisiin kysymyksiin Raamatusta mutta kuitenkin he tuppaavat "loukkaantumaan" jos tämän sanoo suoraan.

      Toukokuisessa kirkolliskokouksen lähetekekustelussa nähtiin tästä hyviä esimerkkejä kun liberaalit melkein itkien tihrustivat ja peräsivät "oikeuttaan" tulla kohdelluksi yhtä vakavasti Raamattuun suhtautuvina kuin konservatiivitkin. Onkin aika jännää ja samalla ristiriitaista että ihminen joka todellisuudessa ei usko Raamattuun auktoriteettina, kuitenkaan ei tahtoisi hyväksyä että hänelle huomautetaan kommenttinsa nousevan Raamatun ulkopuolelta.

      Tämä johtuu Raamatun uustulkintaperinteestä. Sanotaan kyllä aivan oikein että Raamattua joka tapauksessa tulkitaan, mutta kielletään mahdollisuus että Raamattua voi tulkita joko oikein tai väärin. samalla yleensä kielletään esim. kirkon Tunnustuksen mukainen tulkintatapa. On tietenkin vakiintuneessa kielenkäytössä totuttua puhua Raamatun auktoriteetista kirkollisissa kiistakysymyksissä, etenkin meillä luterilaisessa perinteessä. Siksi kukaan ei halua tulla leimatuksi Raamatun hylkääjänä koska se antaa epäuskottavuutta ja keventää sanojansa painoarvoa.

      Vaikka todellisuudessa kaikki tietävät (jopa liberaalit itsekin) etteivät heidän argumenttinsa nouse Raamatusta vaan sen ulkopuolelta, -he kokevat kiusallisena että heitä arvostellaan Raamatun hylkäämisestä. Tästä syystä on lanseerattu(lanseerataan kirkolliseen kielenkäyttöön käsitteiden uustulkintaa jota tällä palstalla käyttää erityisen ahkerasti nimim. Mummomuori mutta hän on sen oppinut piispoilta ja liberaalipapeilta sekä valtaisalta mölyävältä liberaalijoukolta tutkijoita ym. kirkollisesti silmäätekeviltä. Tämä uustulkinta tahtoo sanoittaa asian siten että liberaalit ovatkin niitä konservatiiveja mutta ne jotka ihan oikeasti ovat konservatiiveja, ovatki njotain halveksittavaa, tai ei -vakavasti-otettavaa eli "fundamentalisteja".

      Kuitenkin liberaalit itse harjoittavat mitä ahdasmielisintä järjestysfundamentalisimia kirkon sisällä.

      • ”…on lanseerattu(lanseerataan kirkolliseen kielenkäyttöön käsitteiden uustulkintaa…”

        Taitaa olla vallan muut jotka näitä lanseerauksia tekevät. Äärioikeisto käyttää sitä ihan tarkoituksellisesti ja kristittyjen keskuudessa lienee Ahvio melkoinen mestari.

        ”…käyttää erityisen ahkerasti nimim. Mummomuori mutta hän on sen oppinut piispoilta ja liberaalipapeilta sekä valtaisalta mölyävältä liberaalijoukolta tutkijoita ym. kirkollisesti silmäätekeviltä.”

        :D Olen ollut niin monta vuotta kirkon ulkopuolella, etten ole juuri heidän mielipiteistään ollut tietoinen. Oletin heidän olevan yhtä ahdasmielisiä kuin 40 vuotta sitten. Koska tällä palstalla nostettiin heidän kirjoituksiaan ja mielipiteitä niin paljon esiin, toki silloin minäkin kiinnostuin. Ilokseni huomasin, että meillä onkin yllättävän paljon samankaltaisuuksia näkemysten suhteen. Kiitos kuuluu siis heille, jotka täällä vääristelevät ja panettelevat kirkon edustajia, että ylipäätään tutustuin heidän ajatteluunsa.

        ”Tämä uustulkinta tahtoo sanoittaa asian siten että liberaalit ovatkin niitä konservatiiveja mutta ne jotka ihan oikeasti ovat konservatiiveja, ovatki njotain halveksittavaa, tai ei -vakavasti-otettavaa eli "fundamentalisteja".”

        Tämän virhepäätelmän olen jo oikaissut monta kertaa – tämä on siis sinun oma uustulkinta. Suomessa on varsin vähän varsinaisia liberaaliteologian kannattajia, mutta vapaammin ajattelevia on paljon, moni konservatiivikin jo joissain asioissa ajattelee vapaammin, siten toki löytyy konservatiiveja ja kirkossa on vähemmistönä fundamentalistit – he kun mieluummin perustavat omia yhteisöjään.


    • Ainoastaan suhtautumisessa homoihin tavis näkee konsun ja liberaalin eron. Fundikset ovat sitten vähän eri asia.

      • hyvä.esimerkki

        Tämä on hyvä esimerkki miten liberaalit kieltävät Raamatun sanan homouden harjoittamisesta mutta konsut tuovat sen rehellisesti julki.


      • hyvä.esimerkki kirjoitti:

        Tämä on hyvä esimerkki miten liberaalit kieltävät Raamatun sanan homouden harjoittamisesta mutta konsut tuovat sen rehellisesti julki.

        Rehellistä on, kun sanoo, että homous on synnynnäinen ominaisuus eikä mikään itse hankittu ominaisuus ja antaa homoille tasa-arvoisen kohtelun. Se on oikeaa rehellisyyttä.


      • hyvä.esimerkki kirjoitti:

        Tämä on hyvä esimerkki miten liberaalit kieltävät Raamatun sanan homouden harjoittamisesta mutta konsut tuovat sen rehellisesti julki.

        Fundamentalistit keskittyy vastustamaan homoseksuaalisuutta ja jos homoseksuaaleja ei olisi olemassa, niin he keskittyisivät aborttiin, ja jos aborttejakaan ei olisi olemassa, niin he keskittyisivät ateismiin ja jos sitäkään ei olisi olemassa, niin he keskittyisivät vääräuskoisiin ja jos sitäkään ei olisi olemassa, niin he vastustaisivat hmm... masturbaatiota?

        Fundamentalisti tarvitsee jonkun jota vastustaa, kenet tahansa, vaikka naapurin!


      • ei.ole.puolustus
        sage8 kirjoitti:

        Rehellistä on, kun sanoo, että homous on synnynnäinen ominaisuus eikä mikään itse hankittu ominaisuus ja antaa homoille tasa-arvoisen kohtelun. Se on oikeaa rehellisyyttä.

        Homoseksin harjoittaminen on jokatapauksessa teko joka vie eroon Jumalasta ja sen varjoittajat eivät peri taivasten valtakuntaa, sanoo Raamattu.


      • ei.ole.puolustus kirjoitti:

        Homoseksin harjoittaminen on jokatapauksessa teko joka vie eroon Jumalasta ja sen varjoittajat eivät peri taivasten valtakuntaa, sanoo Raamattu.

        >Homoseksin harjoittaminen on jokatapauksessa teko joka vie eroon Jumalasta ja sen varjoittajat eivät peri taivasten valtakuntaa, sanoo Raamattu.

        Sitten ei voi mitään. Ihmisen vaatiminen olemaan ilman seksiä koko elämänsä ajan siksi että hän sattuu haluamaan vain omaa sukupuoltaan on äärimmäistä julmuutta.


      • ei.ole.puolustus kirjoitti:

        Homoseksin harjoittaminen on jokatapauksessa teko joka vie eroon Jumalasta ja sen varjoittajat eivät peri taivasten valtakuntaa, sanoo Raamattu.

        Nämäkään eivät peri Jumalan valtakuntaa jos Raamattua luet:

        "vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
        10. eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. "

        Tuon mukaan tosin naisen kanssa makaava nainen perii mutta esim pilkkaaja (kuten ehkä sinä) et.


      • ksjcbv
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Nämäkään eivät peri Jumalan valtakuntaa jos Raamattua luet:

        "vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet,
        10. eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. "

        Tuon mukaan tosin naisen kanssa makaava nainen perii mutta esim pilkkaaja (kuten ehkä sinä) et.

        Eivät niin mutta eivät homotkaan!


      • ksjcbv kirjoitti:

        Eivät niin mutta eivät homotkaan!

        Väärin taas.

        Homolla tarkoitetaan sekä mies että naispuolista henkilöä.

        Ja tuossa ei puhuta naisista mitään, mainitaan vain miehen kanssa makaavat miehet.

        Homo voi olla vaikka ei makaisikaan miehen kanssa. Voi harjoittaa myös muunlaista seksiä.

        Mutta jos vaikkapa sinä olet tehnyt aviorikoksen, pilkannut tai vaikkapa riistänyt niin sinä et peri Jumalan valtakuntaa. Toivottavasti olet synnitön mm. noihin asioihin niin sinulla on toivoa.


      • MikäOnPyhää
        sage8 kirjoitti:

        Rehellistä on, kun sanoo, että homous on synnynnäinen ominaisuus eikä mikään itse hankittu ominaisuus ja antaa homoille tasa-arvoisen kohtelun. Se on oikeaa rehellisyyttä.

        Hmm...tuo on juurikin sitä raamatun oppien kiertämistä. Mieletäni raamattua pitää joko tulkita kaikilta osin tai sitten jättää tulkitsematta kokonaan.

        Kuka maallinen ihminen on tarpeeksi pyhä määritelläkseen mitä osia raamatusta pitää noudattaa ja mitä ei? Jos homostelu on kerran ihan ok, niin onko ihan ok tappaa ja varastaa? Miksei olisi, kun kerran homostelukin on ok?


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Hmm...tuo on juurikin sitä raamatun oppien kiertämistä. Mieletäni raamattua pitää joko tulkita kaikilta osin tai sitten jättää tulkitsematta kokonaan.

        Kuka maallinen ihminen on tarpeeksi pyhä määritelläkseen mitä osia raamatusta pitää noudattaa ja mitä ei? Jos homostelu on kerran ihan ok, niin onko ihan ok tappaa ja varastaa? Miksei olisi, kun kerran homostelukin on ok?

        "Mieletäni raamattua pitää joko tulkita kaikilta osin tai sitten jättää tulkitsematta kokonaan. "

        Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä.

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "Mieletäni raamattua pitää joko tulkita kaikilta osin tai sitten jättää tulkitsematta kokonaan. "

        Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä.

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Juu kelpaa toki, mutta turhaan kutsut itseäsi Luterilaiseksi sen jälkeen! :D Mielestäni sinun pitäisi perustaa oma uusi kristillinen suuntaus tuota varten eikä yrittää muuttaa suomen valtiokirkkoa omien mieltymystesi mukaiseksi!

        Veikkaan, että tuolta maailmalta löytyykin varmasti jokin sopiva "lahko" sinunkaltaisillesi, joten onnea etsintään!


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Juu kelpaa toki, mutta turhaan kutsut itseäsi Luterilaiseksi sen jälkeen! :D Mielestäni sinun pitäisi perustaa oma uusi kristillinen suuntaus tuota varten eikä yrittää muuttaa suomen valtiokirkkoa omien mieltymystesi mukaiseksi!

        Veikkaan, että tuolta maailmalta löytyykin varmasti jokin sopiva "lahko" sinunkaltaisillesi, joten onnea etsintään!

        Hienoa kun myönnät sen että Raamattu ei kiellä samaa sukupuolta olevien aivoliittoa eikä kahden naisen välistä seksiä.


      • YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Hienoa kun myönnät sen että Raamattu ei kiellä samaa sukupuolta olevien aivoliittoa eikä kahden naisen välistä seksiä.

        "avioliittoa" siis.


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "avioliittoa" siis.

        Enhän minä niin sanonut! Sanoin vain, että jos olet valmis heittämään raamatun "opit" romukoppaan, niin et voi väittää itseäsi Luterilaiseksi kristityksi.

        Maailmasta löytyy kyllä sadoittain ja tuhansittain lahkoja, jotka tulkitsevat raamattua vapaammin, joten voit ihan huolella etsiytyä "omiesi joukkoon" ja jättää raamatun säännöt noudattamatta.


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Enhän minä niin sanonut! Sanoin vain, että jos olet valmis heittämään raamatun "opit" romukoppaan, niin et voi väittää itseäsi Luterilaiseksi kristityksi.

        Maailmasta löytyy kyllä sadoittain ja tuhansittain lahkoja, jotka tulkitsevat raamattua vapaammin, joten voit ihan huolella etsiytyä "omiesi joukkoon" ja jättää raamatun säännöt noudattamatta.

        Tietysti sanoit:

        Kysyin:

        "Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita? Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä."

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Ja vastasit:

        "Juu kelpaa toki,"

        Ilman tulkintaa noita mainitsemiani kieltoja ei löydy ja myönsit juuri että sinulle kelpaa se että ei tulkita.

        :-)


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Tietysti sanoit:

        Kysyin:

        "Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita? Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä."

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Ja vastasit:

        "Juu kelpaa toki,"

        Ilman tulkintaa noita mainitsemiani kieltoja ei löydy ja myönsit juuri että sinulle kelpaa se että ei tulkita.

        :-)

        :D Tyhmästi aseteltu kysymys! Siis kelpaahan se minulle, mutta tuskin se kirkolle kelpaa! Rautalangastako tämä pitää sinulle vääntää?

        Mielestäni sinä saat tulkita raamattua ihan miten haluat. Mikä minä olen väittämään, että sinun pitäisi uskoa raamattuun, kuten siihen Luterilaisessa kirkossa uskotaan. Käsittääkseni suomessa on vielä uskonvapaus, joten joakainen saa harjoittaa sellaista uskontoa, kuin haluaa! Voit vaikka perustaa oman lahkosi, jos siltä tuntuu!

        Eli vielä kerran! Minulle kelpaa se, että sinä saat tulkita raamattua noin! Voit ihan vapaasti jatkaa omaa tulkintaasi miten haluat ja missä haluat! Voit vaikka uskoa, että metsässä on keijuja, jotka tekevät taikoja! Eihän kukaan estä sinua!


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        :D Tyhmästi aseteltu kysymys! Siis kelpaahan se minulle, mutta tuskin se kirkolle kelpaa! Rautalangastako tämä pitää sinulle vääntää?

        Mielestäni sinä saat tulkita raamattua ihan miten haluat. Mikä minä olen väittämään, että sinun pitäisi uskoa raamattuun, kuten siihen Luterilaisessa kirkossa uskotaan. Käsittääkseni suomessa on vielä uskonvapaus, joten joakainen saa harjoittaa sellaista uskontoa, kuin haluaa! Voit vaikka perustaa oman lahkosi, jos siltä tuntuu!

        Eli vielä kerran! Minulle kelpaa se, että sinä saat tulkita raamattua noin! Voit ihan vapaasti jatkaa omaa tulkintaasi miten haluat ja missä haluat! Voit vaikka uskoa, että metsässä on keijuja, jotka tekevät taikoja! Eihän kukaan estä sinua!

        ":D Tyhmästi aseteltu kysymys! Siis kelpaahan se minulle, mutta tuskin se kirkolle kelpaa! Rautalangastako tämä pitää sinulle vääntää? "

        Kysymyksen voi myös lukea ennen kuin siihen vastaa.

        Kirkon kantaa en kysynyt vaan sinun kantaasi.

        Ja sen kerroit jo:

        Kysyin:

        "Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita? Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä."

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Ja vastasit:

        "Juu kelpaa toki,"

        Ilman tulkintaa noita mainitsemiani kieltoja ei löydy ja myönsit juuri että sinulle kelpaa se että ei tulkita.

        Eli myönsit että ilman tuklintaa noita kieltoja ei löydy.


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        ":D Tyhmästi aseteltu kysymys! Siis kelpaahan se minulle, mutta tuskin se kirkolle kelpaa! Rautalangastako tämä pitää sinulle vääntää? "

        Kysymyksen voi myös lukea ennen kuin siihen vastaa.

        Kirkon kantaa en kysynyt vaan sinun kantaasi.

        Ja sen kerroit jo:

        Kysyin:

        "Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita? Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä."

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Ja vastasit:

        "Juu kelpaa toki,"

        Ilman tulkintaa noita mainitsemiani kieltoja ei löydy ja myönsit juuri että sinulle kelpaa se että ei tulkita.

        Eli myönsit että ilman tuklintaa noita kieltoja ei löydy.

        Juu ei mulla oo mitään tuota tulkintaa vastaan! En edes kuulu kirkkoon, joten miksi edes olisi! :D

        Raamattu tuon kyllä yksiselitteisesti kieltää, joten jos mennään Luterilaisten oppien mukaan, niin homostelu on kyllä kielletty. Jos se ei sulle passaa, niin voit ihan vapaasti erota kirkosta, kuten minäkin olen tehnyt. Tosin oma kirkosta eroaminen johtui muista syistä.

        Et vatannut muuten tuohon yksinkertaiseen kysymykseen jonka esitin viestissäni.

        Jos homostelu on mielestäsi ihan OK, niin onko OK myös tappaa ja varastaa? Nuo kaikkihan on raamatussa kielletty, joten samalla logiikalla vois päätellä, että myös nuo jälkimmäiset ois sitten myös ihan OK sinun puolestasi. Passaisko tällainen "liberaali" raamtuntulkinta sinulle? ;)


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Juu ei mulla oo mitään tuota tulkintaa vastaan! En edes kuulu kirkkoon, joten miksi edes olisi! :D

        Raamattu tuon kyllä yksiselitteisesti kieltää, joten jos mennään Luterilaisten oppien mukaan, niin homostelu on kyllä kielletty. Jos se ei sulle passaa, niin voit ihan vapaasti erota kirkosta, kuten minäkin olen tehnyt. Tosin oma kirkosta eroaminen johtui muista syistä.

        Et vatannut muuten tuohon yksinkertaiseen kysymykseen jonka esitin viestissäni.

        Jos homostelu on mielestäsi ihan OK, niin onko OK myös tappaa ja varastaa? Nuo kaikkihan on raamatussa kielletty, joten samalla logiikalla vois päätellä, että myös nuo jälkimmäiset ois sitten myös ihan OK sinun puolestasi. Passaisko tällainen "liberaali" raamtuntulkinta sinulle? ;)

        Jos ei tulkita niin lopputulos on se että tappaminen on kiellettyä mutta samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole kiellettyä eikä myöskään kahden naisen välinen seksi ole kiellettyä.

        Jos ei tulkita niin aviorikoksesta saa kuolemantuomion ja vanhenpien herjaamisesta saa kuolemantuomion.

        Jos ei tulkita niin lapsen hyväksikäytöstä ei saa minkäänlaista tuomiota.

        Jos taas tulkitaan niin tulkintoja voi olla monenlaisia.

        Sinä saat tulkita vaikkapa noin:

        "Jos homostelu on mielestäsi ihan OK, niin onko OK myös tappaa ja varastaa? Nuo kaikkihan on raamatussa kielletty, joten samalla logiikalla vois päätellä, että myös nuo jälkimmäiset ois sitten myös ihan OK sinun puolestasi. Passaisko tällainen "liberaali" raamtuntulkinta sinulle? ;) "

        Mutta se ei tarkoita että tuo tulkinta olisi ainoa mahdollinen tai edes oikea.

        :-)


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        ":D Tyhmästi aseteltu kysymys! Siis kelpaahan se minulle, mutta tuskin se kirkolle kelpaa! Rautalangastako tämä pitää sinulle vääntää? "

        Kysymyksen voi myös lukea ennen kuin siihen vastaa.

        Kirkon kantaa en kysynyt vaan sinun kantaasi.

        Ja sen kerroit jo:

        Kysyin:

        "Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita? Sitten ei kannata tulkita tosiaan. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Raamattu ei, ilman tulkintaa, kiellä kahden naisen välistä seksiä."

        Kelpaako sinulle siis se että Raamattua ei tulkita?

        Ja vastasit:

        "Juu kelpaa toki,"

        Ilman tulkintaa noita mainitsemiani kieltoja ei löydy ja myönsit juuri että sinulle kelpaa se että ei tulkita.

        Eli myönsit että ilman tuklintaa noita kieltoja ei löydy.

        "Eli myönsit että ilman tuklintaa noita kieltoja ei löydy."

        Mitä järkeä ois enää väittää itseään kristityksi, jos ei suostu tulkitsemaan raamattua? :D Eikös tuo oo koko kristillisen kirkon ydin? Kristitty ihminen joko tunnustaa raamatun säännöt tai sitten hän ei ole kristitty! Simple as that!

        Ihan yhtähyvin voisit väittää olevasti "harras muslimi", joka ei usko koraaniin, kuin, että väität olevasti "harras kristitty", joka ei usko raamattuun. Mikset siis väitä olevasi vaikka muslimi?


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        "Eli myönsit että ilman tuklintaa noita kieltoja ei löydy."

        Mitä järkeä ois enää väittää itseään kristityksi, jos ei suostu tulkitsemaan raamattua? :D Eikös tuo oo koko kristillisen kirkon ydin? Kristitty ihminen joko tunnustaa raamatun säännöt tai sitten hän ei ole kristitty! Simple as that!

        Ihan yhtähyvin voisit väittää olevasti "harras muslimi", joka ei usko koraaniin, kuin, että väität olevasti "harras kristitty", joka ei usko raamattuun. Mikset siis väitä olevasi vaikka muslimi?

        "Mitä järkeä ois enää väittää itseään kristityksi, jos ei suostu tulkitsemaan raamattua? "

        Niin, tällä palstalla moni ns. "oikeauskoinen" väittää että ei tulkitse Raamattua. Kysy toki heiltä tuo kysymyksesi. Kokeile vaikkapa nimimerkkiä "usko.vainen" tai "EvLut" tai "MikkoA".

        "Kristitty ihminen joko tunnustaa raamatun säännöt tai sitten hän ei ole kristitty!"

        Raamatun säännöt vai tulkinnan Raamatun säännöistä? Juurihan sanoit että ei ole järkeä sanoa itseään kristityksi jos ei suostu tulkitsemaan Raamattua.

        " kuin, että väität olevasti "harras kristitty", joka ei usko raamattuun."

        Missä minä olen väittänyt olevani harras kristitty?


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Jos ei tulkita niin lopputulos on se että tappaminen on kiellettyä mutta samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole kiellettyä eikä myöskään kahden naisen välinen seksi ole kiellettyä.

        Jos ei tulkita niin aviorikoksesta saa kuolemantuomion ja vanhenpien herjaamisesta saa kuolemantuomion.

        Jos ei tulkita niin lapsen hyväksikäytöstä ei saa minkäänlaista tuomiota.

        Jos taas tulkitaan niin tulkintoja voi olla monenlaisia.

        Sinä saat tulkita vaikkapa noin:

        "Jos homostelu on mielestäsi ihan OK, niin onko OK myös tappaa ja varastaa? Nuo kaikkihan on raamatussa kielletty, joten samalla logiikalla vois päätellä, että myös nuo jälkimmäiset ois sitten myös ihan OK sinun puolestasi. Passaisko tällainen "liberaali" raamtuntulkinta sinulle? ;) "

        Mutta se ei tarkoita että tuo tulkinta olisi ainoa mahdollinen tai edes oikea.

        :-)

        Eli sinun uskonnossasi kaikki "seurakunnan jäsenet" saavat itse määritellä, että mitkä raamatun kiellot&säännöt heitä koskevat?

        Mielenkiintoista! Onko teillä siellä teidän kirkossanne esimerkiksi joku henkilö, jolla ei ole mitään sääntöjä ja hän tappaisi teidät kaikki, jos suomen laki ei olisi esteenä? Teillä ei ilmeisesti sitten raiskaajia ja pedofiilejäkään katsota mitenkään karsaasti "kirkonmenoissanne"? Toki poliisi saattaa olla heistä kiinnostunu, mutta teillä ei heitä ilmeisesti halveksuta tai katsota kieroon?

        Hmm...tuo seurakuntahan vois olla oikein passeli vaikka uusnatseille, jotka vihaavat "vääränrotuisia", koska teillehän se ei tietenkään tuota mitään ongelmaa. Ajattelin vaan, koska teidän tulkintanne mukaan kaikki saavat määritellä omat sääntönsä! ;)


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Eli sinun uskonnossasi kaikki "seurakunnan jäsenet" saavat itse määritellä, että mitkä raamatun kiellot&säännöt heitä koskevat?

        Mielenkiintoista! Onko teillä siellä teidän kirkossanne esimerkiksi joku henkilö, jolla ei ole mitään sääntöjä ja hän tappaisi teidät kaikki, jos suomen laki ei olisi esteenä? Teillä ei ilmeisesti sitten raiskaajia ja pedofiilejäkään katsota mitenkään karsaasti "kirkonmenoissanne"? Toki poliisi saattaa olla heistä kiinnostunu, mutta teillä ei heitä ilmeisesti halveksuta tai katsota kieroon?

        Hmm...tuo seurakuntahan vois olla oikein passeli vaikka uusnatseille, jotka vihaavat "vääränrotuisia", koska teillehän se ei tietenkään tuota mitään ongelmaa. Ajattelin vaan, koska teidän tulkintanne mukaan kaikki saavat määritellä omat sääntönsä! ;)

        "Eli sinun uskonnossasi kaikki "seurakunnan jäsenet" saavat itse määritellä, että mitkä raamatun kiellot&säännöt heitä koskevat? "

        Älä laita sanoja suuhuni.

        Vastaapa nyt tähän:

        "Kristitty ihminen joko tunnustaa raamatun säännöt tai sitten hän ei ole kristitty!"

        Raamatun säännöt vai tulkinnan Raamatun säännöistä?

        :-)


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "Eli sinun uskonnossasi kaikki "seurakunnan jäsenet" saavat itse määritellä, että mitkä raamatun kiellot&säännöt heitä koskevat? "

        Älä laita sanoja suuhuni.

        Vastaapa nyt tähän:

        "Kristitty ihminen joko tunnustaa raamatun säännöt tai sitten hän ei ole kristitty!"

        Raamatun säännöt vai tulkinnan Raamatun säännöistä?

        :-)

        "Raamatun säännöt vai tulkinnan Raamatun säännöistä?"

        Eikös jokaisella lahkolla oo omat tulkintansa noista säännöistä? Eli jokainen kristityn seurakunnan jäsen tunnustaa sitä tulkintaa, mitä heidän "lahkonsa" edustaa. Säännöt lienevät sellaiset miten niitä luetaan. Esim Luterilaisessa seurakunnassa pitäis käsittääkseni noudattaa sitä tulkintaa, joka otettiin uskonpuhdistuksen jälkeen. Tulkinanhan ei pitäis muuttua vaan pysyä samana, jos ei oo tullu uutta "uskonpuhdistusta". Yleensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen. Jos nyt otetaan tuo Lutherin tekemä uudelleentulkinta 1600 luvulta, niin esimerkiksi homous on edelleen kiellettyä.

        En kyllä toisaalta ymmärrä, että miksi homojen pitää sitten väen vängällä pysyä tuossa Luterilaisessa kirkossa, jos se pitää heitä syntisinä? Eikös sitä vois ihan yhtä hyvin liittyä sitten johonkin vapaamielisempään lahkoon, jos haluaa vättämättä olla mukana uskonhörhötyksissä. Aivan yhtähyvinhän he voisivat olla vaatimassa, että heidät pitää ottaa mukaan Islamilaiseen seurakuntaan ja, että tuon seurakunnan pitäis alkaa tulkitsemaan koraania silleen, että homous oliskin ihan OK. :D


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        "Raamatun säännöt vai tulkinnan Raamatun säännöistä?"

        Eikös jokaisella lahkolla oo omat tulkintansa noista säännöistä? Eli jokainen kristityn seurakunnan jäsen tunnustaa sitä tulkintaa, mitä heidän "lahkonsa" edustaa. Säännöt lienevät sellaiset miten niitä luetaan. Esim Luterilaisessa seurakunnassa pitäis käsittääkseni noudattaa sitä tulkintaa, joka otettiin uskonpuhdistuksen jälkeen. Tulkinanhan ei pitäis muuttua vaan pysyä samana, jos ei oo tullu uutta "uskonpuhdistusta". Yleensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen. Jos nyt otetaan tuo Lutherin tekemä uudelleentulkinta 1600 luvulta, niin esimerkiksi homous on edelleen kiellettyä.

        En kyllä toisaalta ymmärrä, että miksi homojen pitää sitten väen vängällä pysyä tuossa Luterilaisessa kirkossa, jos se pitää heitä syntisinä? Eikös sitä vois ihan yhtä hyvin liittyä sitten johonkin vapaamielisempään lahkoon, jos haluaa vättämättä olla mukana uskonhörhötyksissä. Aivan yhtähyvinhän he voisivat olla vaatimassa, että heidät pitää ottaa mukaan Islamilaiseen seurakuntaan ja, että tuon seurakunnan pitäis alkaa tulkitsemaan koraania silleen, että homous oliskin ihan OK. :D

        "usta". Yleensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen. Jos nyt otetaan tuo Lutherin tekemä uudelleentulkinta 1600 luvulta, niin esimerkiksi homous on edelleen kiellettyä. "

        Edelleenkään ei ole, homous ei ole kiellettyä.

        "En kyllä toisaalta ymmärrä, että miksi homojen pitää sitten väen vängällä pysyä tuossa Luterilaisessa kirkossa, jos se pitää heitä syntisinä?"

        Mm. luterilaiset kirkot Ruotsissa ja Norjassa hyväksyvät samaa sukupuolta olevien avioliiton.

        "Tulkinanhan ei pitäis muuttua vaan pysyä samana, jos ei oo tullu uutta "uskonpuhdistusta". leensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen."

        Ei pidä paikkaansa, esim. kanta naispappeuteen ja ja avioeroon on muuttunut eikä ole ollut mitään uskonpuhdistusta eikä kirkonkaan nimi ole muuttunut.


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "usta". Yleensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen. Jos nyt otetaan tuo Lutherin tekemä uudelleentulkinta 1600 luvulta, niin esimerkiksi homous on edelleen kiellettyä. "

        Edelleenkään ei ole, homous ei ole kiellettyä.

        "En kyllä toisaalta ymmärrä, että miksi homojen pitää sitten väen vängällä pysyä tuossa Luterilaisessa kirkossa, jos se pitää heitä syntisinä?"

        Mm. luterilaiset kirkot Ruotsissa ja Norjassa hyväksyvät samaa sukupuolta olevien avioliiton.

        "Tulkinanhan ei pitäis muuttua vaan pysyä samana, jos ei oo tullu uutta "uskonpuhdistusta". leensä kyllä kirkon nimi sitten vaihtuu uudelleentulkinnan jälkeen."

        Ei pidä paikkaansa, esim. kanta naispappeuteen ja ja avioeroon on muuttunut eikä ole ollut mitään uskonpuhdistusta eikä kirkonkaan nimi ole muuttunut.

        Olen itse sillä linjalla, että Luterilainen kirkko, jossa naispappeus ja homoavioliitot ovat sallittuja ei ole enään omien sääntöjensä mukainen. Tästä syystä tuon kirkon ei pitäis enää kutsua itseään Luterilaiseksi kirkoksi vaan joksikin ihan muuksi! Minun käsitykseni mukaan tuo ongelma repii kirkkoa sisältäpäin nykyisellään. Voi olla, että lähivuosikymmeninä kirkko tulee "hajoamaan" ja siitä lähtee kaksi suuntaa.


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Olen itse sillä linjalla, että Luterilainen kirkko, jossa naispappeus ja homoavioliitot ovat sallittuja ei ole enään omien sääntöjensä mukainen. Tästä syystä tuon kirkon ei pitäis enää kutsua itseään Luterilaiseksi kirkoksi vaan joksikin ihan muuksi! Minun käsitykseni mukaan tuo ongelma repii kirkkoa sisältäpäin nykyisellään. Voi olla, että lähivuosikymmeninä kirkko tulee "hajoamaan" ja siitä lähtee kaksi suuntaa.

        "Olen itse sillä linjalla, että Luterilainen kirkko, jossa naispappeus ja homoavioliitot ovat sallittuja ei ole enään omien sääntöjensä mukainen. "

        Mielipide/linja sinulla saa toki olla mutta se ei tarkoita että mielipiteesi olisi fakta tai että se olisi edes oikein tai totuudenmukainen.

        "Tästä syystä tuon kirkon ei pitäis enää kutsua itseään Luterilaiseksi kirkoksi vaan joksikin ihan muuksi!"

        Siitä vain tekemään ehdotusta kirkolle asiasta, tosin asia ei taida sinulle kovin paljoa kuulua koska et kuulu kirkkoon.


      • MikäOnPyhää
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "Olen itse sillä linjalla, että Luterilainen kirkko, jossa naispappeus ja homoavioliitot ovat sallittuja ei ole enään omien sääntöjensä mukainen. "

        Mielipide/linja sinulla saa toki olla mutta se ei tarkoita että mielipiteesi olisi fakta tai että se olisi edes oikein tai totuudenmukainen.

        "Tästä syystä tuon kirkon ei pitäis enää kutsua itseään Luterilaiseksi kirkoksi vaan joksikin ihan muuksi!"

        Siitä vain tekemään ehdotusta kirkolle asiasta, tosin asia ei taida sinulle kovin paljoa kuulua koska et kuulu kirkkoon.

        "Mielipide/linja sinulla saa toki olla mutta se ei tarkoita että mielipiteesi olisi fakta tai että se olisi edes oikein tai totuudenmukainen. "

        Mielipide on mielipide. Faktoja tässä asiassa ei line kellään, koska kyse on mielipideasiasta. Sinun mielipiteesi asiasta ei kyllä oo sen totuudenmuakaisempi

        "Siitä vain tekemään ehdotusta kirkolle asiasta, tosin asia ei taida sinulle kovin paljoa kuulua koska et kuulu kirkkoon.

        Oon kyllä jo aikoja sitten jo luopunut koko kirkosta. En välitä, että mitä sille enää tapahtuu, enkä kyllä pidä sitä enää nykymuodossaan kristinuskon mukaisena. Eli tehkää kuule siellä niinkuin lystäätte! Minun ei onneksi tarvitse tuota hörhötystä olla kustantamassa! Sellaisen ehdotuksen voisin toki tehdä eduskunnalle, että valtio lopettais kaikki tuet kirkolle. En nimittäin halua olla tuota hörhöilyä tukemassa edes verovaroista!


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        "Mielipide/linja sinulla saa toki olla mutta se ei tarkoita että mielipiteesi olisi fakta tai että se olisi edes oikein tai totuudenmukainen. "

        Mielipide on mielipide. Faktoja tässä asiassa ei line kellään, koska kyse on mielipideasiasta. Sinun mielipiteesi asiasta ei kyllä oo sen totuudenmuakaisempi

        "Siitä vain tekemään ehdotusta kirkolle asiasta, tosin asia ei taida sinulle kovin paljoa kuulua koska et kuulu kirkkoon.

        Oon kyllä jo aikoja sitten jo luopunut koko kirkosta. En välitä, että mitä sille enää tapahtuu, enkä kyllä pidä sitä enää nykymuodossaan kristinuskon mukaisena. Eli tehkää kuule siellä niinkuin lystäätte! Minun ei onneksi tarvitse tuota hörhötystä olla kustantamassa! Sellaisen ehdotuksen voisin toki tehdä eduskunnalle, että valtio lopettais kaikki tuet kirkolle. En nimittäin halua olla tuota hörhöilyä tukemassa edes verovaroista!

        "Sellaisen ehdotuksen voisin toki tehdä eduskunnalle, että valtio lopettais kaikki tuet kirkolle..."

        Mitä tukia tarkoitat?


      • mummelille
        mummomuori kirjoitti:

        "Sellaisen ehdotuksen voisin toki tehdä eduskunnalle, että valtio lopettais kaikki tuet kirkolle..."

        Mitä tukia tarkoitat?

        Etkö tiedä mitä tukia kirkko saa valtiolta?
        Vuoden 2017 budjettiesityksessä Evankelis-luterilaisen kirkon saama
        valtionrahoitus säilynee nykyisessä 114 miljoonan eurossa. Opetusministeriö
        esitti 1,5 miljoonan euron korotusta, mutta valtiovarainministeriö leikkasi
        sen pois.


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Hmm...tuo on juurikin sitä raamatun oppien kiertämistä. Mieletäni raamattua pitää joko tulkita kaikilta osin tai sitten jättää tulkitsematta kokonaan.

        Kuka maallinen ihminen on tarpeeksi pyhä määritelläkseen mitä osia raamatusta pitää noudattaa ja mitä ei? Jos homostelu on kerran ihan ok, niin onko ihan ok tappaa ja varastaa? Miksei olisi, kun kerran homostelukin on ok?

        >Kuka maallinen ihminen on tarpeeksi pyhä määritelläkseen mitä osia raamatusta pitää noudattaa ja mitä ei? Jos homostelu on kerran ihan ok, niin onko ihan ok tappaa ja varastaa? Miksei olisi, kun kerran homostelukin on ok?

        Vanha ketju, mutta... kokeilepa vaikka tappaa, niin näet mitä seuraa. Voi olla, että pääset sitten tutustumaan homosteluunkin oikein kantapään kautta, halusit tai et. 🙃


      • MikäOnPyhää kirjoitti:

        Enhän minä niin sanonut! Sanoin vain, että jos olet valmis heittämään raamatun "opit" romukoppaan, niin et voi väittää itseäsi Luterilaiseksi kristityksi.

        Maailmasta löytyy kyllä sadoittain ja tuhansittain lahkoja, jotka tulkitsevat raamattua vapaammin, joten voit ihan huolella etsiytyä "omiesi joukkoon" ja jättää raamatun säännöt noudattamatta.

        >Maailmasta löytyy kyllä sadoittain ja tuhansittain lahkoja, jotka tulkitsevat raamattua vapaammin, joten voit ihan huolella etsiytyä "omiesi joukkoon" ja jättää raamatun säännöt noudattamatta.

        Tätähän minä olen sanonut sata kertaa, että homojen, niiden harvojenkaan, ei ole mitään järkeä notkua fundislahkoissa kiusattavana, kun heidät hyväksyviäkin seurakuntia ja suuntia on yllin kyllin.


    • En tiedä mihin liberaaliteologiaan tässä viitataan, mutta yritän konstruoida jotain.

      Timo Pokki ”ONKO SE FUNDAMENTALISMIA?”

      ”Teologinen liberalismi (lat.liber, vapaa) eli liberaaliteologia syntyi 1800-luvulla.Kysymyksessä on teologinen virtaus, joka haluaa olla vapaa kirkon ja sen opetusviran auktoriteetista ja dogmasta eli opista ja sen perinteisestä muotoilusta, tulkitsee Raamattua sivuuttaen dogman, pitää kristinuskoa yhtenä uskontona muiden joukossa, omaksuu metodinsa ja periaatteensa sekulaarilta tieteeltä, sivuuttaa kaiken yliluonnollisen ja edustaa idealistista käsitystä ihmisestä.”

      ”Liberaaliteologia halusi puolustaa kristinuskoa tieteen esittämän kritiikin edessä ja teki sen riisumalla kristinuskon kaikesta yliluonnollisesta; hylkäämällä kaikki ne kristinuskon elementit ja opinkappaleet, jotka ovat ristiriidassa inhimillisen järjen kanssa. Näin he tulivat luopuneeksi transsensdenssista (tuonpuoleisesta), kolminaisuusopista, luomisopista, sovitusopista, Jeesuksen jumaluudesta ja sakramenttiopista.”

      Suomessa toki on liberaaliteologeja ja tuohon tapaan ajattelevia. Jotenkin me suomessa hahmotetaan heidät ehkä agnostikkoihin? Meillä on ollut enemmän sellainen perinteinen konservatismi vahvana, joka poikkeaa jonkun verran tuosta uudesta fundamentalismista.

      ”…uskon jakaa suhde Raamattuun Jumalan sanana ja sitä kautta suhteeseen Jumalaan ja Jeesukseen.” ja että liberaali ”…päättää itse mikä on totta…2

      Periteiset konservatiivit tunnustavat myös sen historiallisen taustan, mikä liittyy Raamatun tekstien ymmärtämiseen.

      Puhutaan myös isnspiraatiosta, joka kuvaa tapaa lukea Raamattua.
      Inspiroidun yhteisön ”…mukaan varsinaisesti kristillinen kirkko on ollut ja on Pyhän Hengen kaitsennassa. Raamattu on syntynyt tässä yhteisössä ja siten Pyhän Hengen ohjauksessa.” Ja ”Raamattu ei ole yksin oikean tradition kantaja…”. Tähän kuuluvat katolinen sekä ortodoksikirkko. Ja näistä niitä kovasti kritisoidaan ja pidetäänpä jopa ”antikristuksen” kirkkoina.

      Luterilaiset sekä anglikaaniset kirkot sen sijaan käsittävät asian hiukan toisin:
      ”Raamatussa on jumalallista sen keskeinen sanoma. Sanoman sisällöksi kutsutaan yleensä Jumalan tahdon ilmoitusta, eli Jumalan lakia ja evankeliumia.”
      ”… pelastuksen asioissa Raamattu on yksin riittävä ja erehtymätön Jumalan ilmoituksen lähde.” ”Käsitys tunnustaa, että Raamattu on inhimillinen ja ihmisten kirjoittama, ja että se muissa asioissa voi sisältää inhimillistä, aikaansa sidottua ja erehtyvää aineistoa.”

      Sen sijaan tämä uusi oppi, fundamentalismi kokee että Raamattu on tieteen, oikeustoimien sekä historian oppikirja. Kuten Pokki tuo esiin:

      ”Tähän historialliseen tilanteeseen, perinteisen protestanttisen kristinuskon puolustajaksi syntyi fundamentalismi. Se yritti puolustaa kristinuskoa ja Raamattua rationaalisesti, ateististen tiedemiesten aseilla. Raamatun luomisoppia yritettiin perustella tieteellisesti (= kreationismi).”
      ”Marsdenin mielestä fundamentalismi on siis evankelikalismin alalaji (subtype), jonka keskeisin tuntomerkki on taisteleva asenne (militancy).”

      Eli ”evankelikaalisena protestantismi” ei ole konservatiivista vaan fundamentalismia.

      ”…horjuu ja aprikoi, että ei Jumala ehkä olekaan sanonut ja on oikeastaan varma siitä, että Jumala ei ole puhunut eikä sanallisesti ilmoittanut tahtoaan ihmisen ymmärrettävästi.”
      ”Selvää onkin, että jos Raamattua ei pidetä Jumalan sanallisena ilmoituksena…” ja ”…haluaa avata mielet vapaiksi myös sille mahdollisuudelle, että Raamattu ei olisikaan Jumalan ilmoitus…”

      En kiistä etteikö näitäkin olisi, mutta usein sellaisetkin leimataan liberaalin teologian kannattajiksi, joka eivät näin tee. Kyse on jälleen siitä Raamatun tulkinnasta.

      Moni uskoo, että Raamattu on epäinhimillisesti ja yliluonnollisesti sanasta sanaan kirjoitettu juuri Jumalan sanelun mukaan. Että kirjoittajat eivät ole omien inhimillisten kykyjen mukaan sitä tehneet. Kuitenkin nämä samat joutuvat soveltamaan monia sellaisia kohtia, joissa on selkeitä nykyaikana tunnettuja virheitä. Tässä he käyttävät aina sitä väitettä, ettei ihminen voi ymmärtää asiaa.
      Samoin tämä väite toistuu siten, että vasta kun ihminen on saanut Pyhän Hengen, hän voi hyväksyä jonkun konservatiivisen teologian tulkinnan. Tai ihminen toimii sanainspiraation pohjalta, jolloin tulkintaa ohjaakin Pyhä Henki aivan samoin kuin noita kirjoittajia aikoinaan.

      ”…uskovat omaan tiedolliseen varmuuteensa niin vankasti…”

      Suhde tietoon on erilainen fundamentalisteilla ja konservatiiveilla sekä liberaaleilla. Konservatiivit sekä liberaalit tunnustavat tiedon merkityksen sekä osaavat suhteuttaa asiat sen avulla. Fundamentalistit sen sijaan kieltävät tiedon, antavat sille uuden sisällön sekä kiistävät tieteen, vaikka käyttävät sitä itse kreationismin todisteeksi.

      • ”…käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä, mutta antavat niille kokonaan uuden sisällön.”

        Tässä tullaankin sitten mielenkiintoiseen tilanteeseen. Mitkä merkitykset ovat saaneet uuden sisällön? Tästä ehkä pitäisi saada esimerkkejä.
        ”…kysymyksessä on kaksi ihan eri uskontoa…”

        Pikemminkin kyseessä on kaksi erilaista todellisuuskäsitystä.


      • evlut.eikirj

        "Puhutaan myös isnspiraatiosta, joka kuvaa tapaa lukea Raamattua.
        Inspiroidun yhteisön ”…mukaan varsinaisesti kristillinen kirkko on ollut ja on Pyhän Hengen kaitsennassa. Raamattu on syntynyt tässä yhteisössä ja siten Pyhän Hengen ohjauksessa.” Ja ”Raamattu ei ole yksin oikean tradition kantaja…”. Tähän kuuluvat katolinen sekä ortodoksikirkko. Ja näistä niitä kovasti kritisoidaan ja pidetäänpä jopa ”antikristuksen” kirkkoina."

        >>> Olen tutustunut sen verran kirkkohistorian kautta Ortodoksikirkon ja Rooman kirkon opinmuodostukseen että luulen saaneeni kutakuinkin oikeanlaisen kuvan asiasta. Joku asiaan tunteva dogmaatikko varmaan osaisi selittääkin tätä paremmin mutta minusta näyttää sille että tälle traditio -kysymyukselle on omat historialliset syynsä jotka eivät ole aivan selvärajaiset kaikinpuolin.

        Toinen asia on ettei maallikot tunne teologisia käsitteitä eikä ole teologista perustietämystä siinä määrin että olisi referenssiä arvioida asiaa tieteellisesti. Uskonopillista arviointia sen sijaan on jokainen kristitty velvoitettu jo Jeesuksen käskynkin perusteella harjoittamaan parhaansa mukaan.

        Roomalaiset ja Idän kristityt uskovat siis ilmoituksen olevan "jatkuvaa". Asiaa kuvataan joskus myös sanomalla että "tieto lisääntyy". Tosin tästä samasta lähtökohdasta ammentaa myös nykyinen liberaalikristillisyys mutta koko lailla eri tarkoitusperästä käsin verrattuna paavinkirkkoon ja Ortodoikseihin jotka kuitenkin merkittäviltä osin mieltävät Raamatun olevan Jumalan erehtymätöntäö ilmoitussanaa. Paavinkirkon mukaan kirkon piirissä ilmoitus jatkuu mutta se ei kumoa eikä kyseenalaista Raamattua virallisesti jonka asema virallisesti säilyy muuttumattomana, erehtymättömänä Jumalan sanana.

        Liberaalikristityt taas mieltävät ilmoituksen jatkuvuuden ennenkaikkea tiedon lisääntymisenä joka voi kumota ennen annetua ilmoitusta eli kyseenalaistaa Raamatun. Siinä missä liberaalin argumentit nousevat maallistuneen yhteiskunnan sekulaareista käsityksistä, niin Paavinkirkossa pitäydytään vanhaan imoitukseen joka lisääntyy esim. Paavin oikeudesta tulkita Jumalan sanaa ex cathedra. Todellisuudessa siis vanhojen kirkkojen käsitys tiedon lisääntymisestä eroaa kuin yö ja päivä liberaalien käsityksestä.

        Protestantisimissa, eritoten luterilaisuudessa kuitenkin ymmärretään että varsinainen ilmoitus on jo päättynyt ja vaikka Jumala ilmoittaakin itsestään ja tahdostaan luomakunnasa, kansojen vaiheissa ja ihmmisten elämänkohtaloissa, niin varsinaseen ilmoitukseen ei enää lisätä mitään, vaan ainoastaan vahvistetaan Kristuksen ja apostolien oppi joka on riittävästi ilmaistuna Vanhan ja uuden Testamentin pyhissä kirjoituksissa. Esim. kirkolliskokous ei voi tuoda mitään uutta kirkon uskoa koskeviin asioihin. Kaikki mikä poikkeaa jotenkin Pyhistä kirjoituksista, on hylättävää ja torjuttava harhaoppina.


      • voitko.vastata
        mummomuori kirjoitti:

        ”…käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä, mutta antavat niille kokonaan uuden sisällön.”

        Tässä tullaankin sitten mielenkiintoiseen tilanteeseen. Mitkä merkitykset ovat saaneet uuden sisällön? Tästä ehkä pitäisi saada esimerkkejä.
        ”…kysymyksessä on kaksi ihan eri uskontoa…”

        Pikemminkin kyseessä on kaksi erilaista todellisuuskäsitystä.

        Uskotko sinä mummo, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille?


      • voitko.vastata kirjoitti:

        Uskotko sinä mummo, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille?

        Voitko itse vastata ja kommentoida siihen, mitä kirjoitan?


      • voitko.vastata kirjoitti:

        Uskotko sinä mummo, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille?

        Uskotko sinä tuohon?

        Jumalasi ei ole tainnut noin sanoa Raamatussa joten jos uskot niin mihin tuo uskosi perustuu?


      • evlut.eikirj kirjoitti:

        "Puhutaan myös isnspiraatiosta, joka kuvaa tapaa lukea Raamattua.
        Inspiroidun yhteisön ”…mukaan varsinaisesti kristillinen kirkko on ollut ja on Pyhän Hengen kaitsennassa. Raamattu on syntynyt tässä yhteisössä ja siten Pyhän Hengen ohjauksessa.” Ja ”Raamattu ei ole yksin oikean tradition kantaja…”. Tähän kuuluvat katolinen sekä ortodoksikirkko. Ja näistä niitä kovasti kritisoidaan ja pidetäänpä jopa ”antikristuksen” kirkkoina."

        >>> Olen tutustunut sen verran kirkkohistorian kautta Ortodoksikirkon ja Rooman kirkon opinmuodostukseen että luulen saaneeni kutakuinkin oikeanlaisen kuvan asiasta. Joku asiaan tunteva dogmaatikko varmaan osaisi selittääkin tätä paremmin mutta minusta näyttää sille että tälle traditio -kysymyukselle on omat historialliset syynsä jotka eivät ole aivan selvärajaiset kaikinpuolin.

        Toinen asia on ettei maallikot tunne teologisia käsitteitä eikä ole teologista perustietämystä siinä määrin että olisi referenssiä arvioida asiaa tieteellisesti. Uskonopillista arviointia sen sijaan on jokainen kristitty velvoitettu jo Jeesuksen käskynkin perusteella harjoittamaan parhaansa mukaan.

        Roomalaiset ja Idän kristityt uskovat siis ilmoituksen olevan "jatkuvaa". Asiaa kuvataan joskus myös sanomalla että "tieto lisääntyy". Tosin tästä samasta lähtökohdasta ammentaa myös nykyinen liberaalikristillisyys mutta koko lailla eri tarkoitusperästä käsin verrattuna paavinkirkkoon ja Ortodoikseihin jotka kuitenkin merkittäviltä osin mieltävät Raamatun olevan Jumalan erehtymätöntäö ilmoitussanaa. Paavinkirkon mukaan kirkon piirissä ilmoitus jatkuu mutta se ei kumoa eikä kyseenalaista Raamattua virallisesti jonka asema virallisesti säilyy muuttumattomana, erehtymättömänä Jumalan sanana.

        Liberaalikristityt taas mieltävät ilmoituksen jatkuvuuden ennenkaikkea tiedon lisääntymisenä joka voi kumota ennen annetua ilmoitusta eli kyseenalaistaa Raamatun. Siinä missä liberaalin argumentit nousevat maallistuneen yhteiskunnan sekulaareista käsityksistä, niin Paavinkirkossa pitäydytään vanhaan imoitukseen joka lisääntyy esim. Paavin oikeudesta tulkita Jumalan sanaa ex cathedra. Todellisuudessa siis vanhojen kirkkojen käsitys tiedon lisääntymisestä eroaa kuin yö ja päivä liberaalien käsityksestä.

        Protestantisimissa, eritoten luterilaisuudessa kuitenkin ymmärretään että varsinainen ilmoitus on jo päättynyt ja vaikka Jumala ilmoittaakin itsestään ja tahdostaan luomakunnasa, kansojen vaiheissa ja ihmmisten elämänkohtaloissa, niin varsinaseen ilmoitukseen ei enää lisätä mitään, vaan ainoastaan vahvistetaan Kristuksen ja apostolien oppi joka on riittävästi ilmaistuna Vanhan ja uuden Testamentin pyhissä kirjoituksissa. Esim. kirkolliskokous ei voi tuoda mitään uutta kirkon uskoa koskeviin asioihin. Kaikki mikä poikkeaa jotenkin Pyhistä kirjoituksista, on hylättävää ja torjuttava harhaoppina.

        ”Roomalaiset ja Idän kristityt uskovat siis ilmoituksen olevan "jatkuvaa". Asiaa kuvataan joskus myös sanomalla että "tieto lisääntyy". ”
        ”… samasta lähtökohdasta ammentaa myös nykyinen liberaalikristillisyys mutta koko lailla eri tarkoitusperästä käsin”
        ”…nousevat maallistuneen yhteiskunnan sekulaareista käsityksistä…”
        ”Protestantisimissa, eritoten luterilaisuudessa kuitenkin ymmärretään että varsinainen ilmoitus on jo päättynyt..”

        Ajatus jatkuvasta ilmoituksesta on aika hyvä, silloin puhutaan elävästä Jumalasta. Tähän täytynee perehtyä tarkemmin.

        Roomalaiskatolisen kirkon käsitykset ovat todellakin jäykkiä, huomaahan sen siitä, miten vuosisatoja menee, ennekuin hyväksytään mm. tieteen saavutukset. Viittaan samalla vaikka siihen että maa on pyöreä.

        Tieteen mielestäni tuleekin olla sekulaaria eli maallista. Eli minkään uskonnon ei saa antaa vaikuttaa liikaa siihen, millaisia tuloksia saadaan tai mitä tutkitaan. Samoin valtion on oltava erossa uskonnoista, jotta se voi toimia kaikkien hyväksi.

        Se taas ei poista sitä, että tieteentekijät voivat olla eri uskonnoista tai eri uskontoja ei otettaisi huomioon. Mutta en ymmärrä, miten nämä muuten koskevat kristittyjä kuin siten, että tieteen avulla todistetut asiat tulkitaan eri todellisuusnäkemysten mukaan eri tavoin?

        ”… kuitenkin merkittäviltä osin mieltävät Raamatun olevan Jumalan erehtymätöntäö ilmoitussanaa.” ”
        ”…tiedon lisääntymisenä joka voi kumota ennen annetua ilmoitusta eli kyseenalaistaa Raamatun.”

        Kyse on siis erehtymättömyydestä? Ettei yksikään Raamatun kaanoniin hyväksytty teksti ole erehtynyt missään asiassa ja siitä poistetut kirjoitukset ovat sitten erehtyneet?
        Ja evoluutio on kiellettävä siksi, että vaikka se on tosiasia, mutta kun siitä ei kerrota Raamatussa??? Onhan paljon muitakin asioita, joita ei kerrota Raamatussa ja silti ne ovat totta?


      • mummomuori kirjoitti:

        Voitko itse vastata ja kommentoida siihen, mitä kirjoitan?

        Milloin Räyhis on voinut? Hän ei osaa kommentoida edes varajeesustaan Ahviota.


      • voitko.vastata kirjoitti:

        Uskotko sinä mummo, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille?

        Me emme keskustele täällä toisistamme vaan luterilaisuuteen liittyvistä asioista.

        Puskanikkien kysymyksiin ei muutenkaan tarvitse vastata. Keskustelun taso nousisi, jos niihin vastattaisiin vain silloin kun kysymys on oikeasti hyvä ja monia kiinnostava.


      • voitko.vastata
        mummomuori kirjoitti:

        Voitko itse vastata ja kommentoida siihen, mitä kirjoitan?

        En voi ennekuin sinä vastaat! Ei liene vaikeaa?


      • mummo.vastasi.jo
        voitko.vastata kirjoitti:

        En voi ennekuin sinä vastaat! Ei liene vaikeaa?

        Konservatiivi sanoo suoraan, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille ja hänen korkein auktoriteettinsä..

        Liberaali kiemurtelee ja kaartelee eikä vastaamaa koska ei pysty sanomaan suoraan, että itse päättää itselleen sopivasti mikä siinä on Jumalan sanaa ja mikä ei.

        Joten mummo vastasi jo ;)


      • mummo.vastasi.jo kirjoitti:

        Konservatiivi sanoo suoraan, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille ja hänen korkein auktoriteettinsä..

        Liberaali kiemurtelee ja kaartelee eikä vastaamaa koska ei pysty sanomaan suoraan, että itse päättää itselleen sopivasti mikä siinä on Jumalan sanaa ja mikä ei.

        Joten mummo vastasi jo ;)

        "Konservatiivi sanoo suoraan, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille ja hänen korkein auktoriteettinsä.."

        Miksi konservatiivi noin sanoo?

        Missä kohtaa Raamattua Jumala sanoo että Raamattu olisi kokonaan hänen sanaansa?

        Mihin siis konservatiivin usko siitä että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaan perustuu koska Jumala ei noin sano?


      • juuriniin_
        mummo.vastasi.jo kirjoitti:

        Konservatiivi sanoo suoraan, että Raamattu on kokonaan Jumalan sanaa ihmisille ja hänen korkein auktoriteettinsä..

        Liberaali kiemurtelee ja kaartelee eikä vastaamaa koska ei pysty sanomaan suoraan, että itse päättää itselleen sopivasti mikä siinä on Jumalan sanaa ja mikä ei.

        Joten mummo vastasi jo ;)

        Juuri niin!


      • mummomuori kirjoitti:

        ”Roomalaiset ja Idän kristityt uskovat siis ilmoituksen olevan "jatkuvaa". Asiaa kuvataan joskus myös sanomalla että "tieto lisääntyy". ”
        ”… samasta lähtökohdasta ammentaa myös nykyinen liberaalikristillisyys mutta koko lailla eri tarkoitusperästä käsin”
        ”…nousevat maallistuneen yhteiskunnan sekulaareista käsityksistä…”
        ”Protestantisimissa, eritoten luterilaisuudessa kuitenkin ymmärretään että varsinainen ilmoitus on jo päättynyt..”

        Ajatus jatkuvasta ilmoituksesta on aika hyvä, silloin puhutaan elävästä Jumalasta. Tähän täytynee perehtyä tarkemmin.

        Roomalaiskatolisen kirkon käsitykset ovat todellakin jäykkiä, huomaahan sen siitä, miten vuosisatoja menee, ennekuin hyväksytään mm. tieteen saavutukset. Viittaan samalla vaikka siihen että maa on pyöreä.

        Tieteen mielestäni tuleekin olla sekulaaria eli maallista. Eli minkään uskonnon ei saa antaa vaikuttaa liikaa siihen, millaisia tuloksia saadaan tai mitä tutkitaan. Samoin valtion on oltava erossa uskonnoista, jotta se voi toimia kaikkien hyväksi.

        Se taas ei poista sitä, että tieteentekijät voivat olla eri uskonnoista tai eri uskontoja ei otettaisi huomioon. Mutta en ymmärrä, miten nämä muuten koskevat kristittyjä kuin siten, että tieteen avulla todistetut asiat tulkitaan eri todellisuusnäkemysten mukaan eri tavoin?

        ”… kuitenkin merkittäviltä osin mieltävät Raamatun olevan Jumalan erehtymätöntäö ilmoitussanaa.” ”
        ”…tiedon lisääntymisenä joka voi kumota ennen annetua ilmoitusta eli kyseenalaistaa Raamatun.”

        Kyse on siis erehtymättömyydestä? Ettei yksikään Raamatun kaanoniin hyväksytty teksti ole erehtynyt missään asiassa ja siitä poistetut kirjoitukset ovat sitten erehtyneet?
        Ja evoluutio on kiellettävä siksi, että vaikka se on tosiasia, mutta kun siitä ei kerrota Raamatussa??? Onhan paljon muitakin asioita, joita ei kerrota Raamatussa ja silti ne ovat totta?

        Mummolle:

        "Ajatus jatkuvasta ilmoituksesta on aika hyvä, silloin puhutaan elävästä Jumalasta. Tähän täytynee perehtyä tarkemmin. " (Mummo)

        >>> Tässä kannattaa vaan olla tarkkana niin ettei mene jatkuva ja lisääntyväö ilmoitus sekaisin. En kylläkään ole ihan satavarma (kun en ole teologi) että onko nämäkään ihan oikeita termejä. Asiasisällöllisesti ymmärrän ajatuksen jatkuvasta ilmoituksesta niin että esim. luonnon kiertokulussa, kansojen vaiheissa ja ihmiskohtaloissa Jumalan ilmoitus on jatkuvaa ja elävää. samoin pyhät kirjoituksetkin ovat yhä vieläkin elävää Jumalan sanaa ja toimivat vieläkin ilmoituksen lähteenä eli siis siinä mielessä jatkuvaa.

        Sen sijaan ajatus lisääntyvästä ilmoituksesta on harhaoppia ja paholaisen keksintöä. Meille on annettu Mooseksen ja profeettain sekä apostolien ja Kristuksen völittämänä kertakaikkinen ilmoitus josta yksin johdetaan kirkon usko ja oppi. Tämä ilmoitus (vaikka onkin ajateltavissa jatkuvaksi) -ei ole kuitenkaan lisääntyvää. Siihen ei tule mitään lisää vaan kuten pyhä Paavalikin sanoo:

        " Mutta pysy niissä, joita sinä oppinut olet ja sinulle uskottu on, tietäen keneltäs oppinut olet, Ja ettäs jo lapsuudesta olet Pyhän Raamatun taitanut, joka sinun taitaa autuuteen neuvoa, sen uskon kautta, joka on Kristuksessa Jesuksessa." (2.Tim. 3:14-15)

        Paavilla ja ortodokseilla on ajatus lisääntyvästä tiedosta/ilmoituksesta ja siitä yritin ed. viestissäni kirjoittaa jonka kirjoitin rekkaamattomana. Kirjoitukseni kärki arvosteli ja toi esille liberaalien ja klassisen kristinuskon valtakirkkojen eroa tässä suhteessa.



        "Tieteen mielestäni tuleekin olla sekulaaria eli maallista. Eli minkään uskonnon ei saa antaa vaikuttaa liikaa siihen, millaisia tuloksia saadaan tai mitä tutkitaan. Samoin valtion on oltava erossa uskonnoista, jotta se voi toimia kaikkien hyväksi." (Mummo)

        >>> Näistä olen suunnilleen samaa mieltä, paitsi että kyllä kristillisyys on valtiollekin siunaukseksi. Siihen perustuu koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, kristillisyyden perustalle se on rakennettu. Ateisitisista valtioista voi jokainen nähdä millaisia "onneloita" ne ovat. Katsokaa esim. Pohjois-Koreaa.



        "Kyse on siis erehtymättömyydestä? Ettei yksikään Raamatun kaanoniin hyväksytty teksti ole erehtynyt missään asiassa ja siitä poistetut kirjoitukset ovat sitten erehtyneet? " (Mummo)

        >>>> Juuri näin on kaanon muodostunut pitkän ajan kuluessa. Kirkolliskokoukset ovat arvostelleet erilaisten tekstien apostolisuutta. (Apostolisen opin mukaisuutta). Ensimmäinen niistä oli Jerusalemin kirkolliskokous jossa Paavali nousi Pietaria vastaan mutta Pyhä Henki ratkaisi asian. Kyllä Kristus on kirkkoaan johdattanut Hengellään koska vielä noihin aikoihin kirkko oli siinä määrin turmeltumaton ja vapaa harhaopeista että sen piirissä oli aitoa ja vilpitöntä Jumalan avuksihuutamista, mitä nykyään ei enää ole. Jo alkuseurakunta perustautui Jeesuksen tavoin pyhiin kirjoituksiin, ja kuten tiedämme nehän ovat Kristuksen opin mukaisia jonka apostolit meille välittivät.

        Evoluutiosta en ole puhunut mitään joten en ymmärrä miksi sen tähän vedit. Sen voin sanoa että jos Raamattu ei puhu jostain, se ei tietenkään ole peruste asian kieltämiselle, vaan se jos Raamattu PUHUU jostain ja kieltää asian.


      • EvLut kirjoitti:

        Mummolle:

        "Ajatus jatkuvasta ilmoituksesta on aika hyvä, silloin puhutaan elävästä Jumalasta. Tähän täytynee perehtyä tarkemmin. " (Mummo)

        >>> Tässä kannattaa vaan olla tarkkana niin ettei mene jatkuva ja lisääntyväö ilmoitus sekaisin. En kylläkään ole ihan satavarma (kun en ole teologi) että onko nämäkään ihan oikeita termejä. Asiasisällöllisesti ymmärrän ajatuksen jatkuvasta ilmoituksesta niin että esim. luonnon kiertokulussa, kansojen vaiheissa ja ihmiskohtaloissa Jumalan ilmoitus on jatkuvaa ja elävää. samoin pyhät kirjoituksetkin ovat yhä vieläkin elävää Jumalan sanaa ja toimivat vieläkin ilmoituksen lähteenä eli siis siinä mielessä jatkuvaa.

        Sen sijaan ajatus lisääntyvästä ilmoituksesta on harhaoppia ja paholaisen keksintöä. Meille on annettu Mooseksen ja profeettain sekä apostolien ja Kristuksen völittämänä kertakaikkinen ilmoitus josta yksin johdetaan kirkon usko ja oppi. Tämä ilmoitus (vaikka onkin ajateltavissa jatkuvaksi) -ei ole kuitenkaan lisääntyvää. Siihen ei tule mitään lisää vaan kuten pyhä Paavalikin sanoo:

        " Mutta pysy niissä, joita sinä oppinut olet ja sinulle uskottu on, tietäen keneltäs oppinut olet, Ja ettäs jo lapsuudesta olet Pyhän Raamatun taitanut, joka sinun taitaa autuuteen neuvoa, sen uskon kautta, joka on Kristuksessa Jesuksessa." (2.Tim. 3:14-15)

        Paavilla ja ortodokseilla on ajatus lisääntyvästä tiedosta/ilmoituksesta ja siitä yritin ed. viestissäni kirjoittaa jonka kirjoitin rekkaamattomana. Kirjoitukseni kärki arvosteli ja toi esille liberaalien ja klassisen kristinuskon valtakirkkojen eroa tässä suhteessa.



        "Tieteen mielestäni tuleekin olla sekulaaria eli maallista. Eli minkään uskonnon ei saa antaa vaikuttaa liikaa siihen, millaisia tuloksia saadaan tai mitä tutkitaan. Samoin valtion on oltava erossa uskonnoista, jotta se voi toimia kaikkien hyväksi." (Mummo)

        >>> Näistä olen suunnilleen samaa mieltä, paitsi että kyllä kristillisyys on valtiollekin siunaukseksi. Siihen perustuu koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, kristillisyyden perustalle se on rakennettu. Ateisitisista valtioista voi jokainen nähdä millaisia "onneloita" ne ovat. Katsokaa esim. Pohjois-Koreaa.



        "Kyse on siis erehtymättömyydestä? Ettei yksikään Raamatun kaanoniin hyväksytty teksti ole erehtynyt missään asiassa ja siitä poistetut kirjoitukset ovat sitten erehtyneet? " (Mummo)

        >>>> Juuri näin on kaanon muodostunut pitkän ajan kuluessa. Kirkolliskokoukset ovat arvostelleet erilaisten tekstien apostolisuutta. (Apostolisen opin mukaisuutta). Ensimmäinen niistä oli Jerusalemin kirkolliskokous jossa Paavali nousi Pietaria vastaan mutta Pyhä Henki ratkaisi asian. Kyllä Kristus on kirkkoaan johdattanut Hengellään koska vielä noihin aikoihin kirkko oli siinä määrin turmeltumaton ja vapaa harhaopeista että sen piirissä oli aitoa ja vilpitöntä Jumalan avuksihuutamista, mitä nykyään ei enää ole. Jo alkuseurakunta perustautui Jeesuksen tavoin pyhiin kirjoituksiin, ja kuten tiedämme nehän ovat Kristuksen opin mukaisia jonka apostolit meille välittivät.

        Evoluutiosta en ole puhunut mitään joten en ymmärrä miksi sen tähän vedit. Sen voin sanoa että jos Raamattu ei puhu jostain, se ei tietenkään ole peruste asian kieltämiselle, vaan se jos Raamattu PUHUU jostain ja kieltää asian.

        ”…ajatus lisääntyvästä ilmoituksesta on harhaoppia…”

        Kuten sanoin, en ole vielä tuohon perehtynyt, joten ehkä noin tai sitten ei.

        Mitähän Raamattua sinä oikein käytät? Minun Raamatussani asia on näin:

        2.Timoteuksen kirje:
        3:14 Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut,
        3:15 ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.

        Ja kun arvioidaan ajankohtaa, milloin nuo on kirjoitettu, niin se ei voi olla Raamatussa vielä. Lähemmissä tutkimuksissa on todettu, ettei Paavali kirjoittanut noita, sillä koko tekstiä ei tunnettu kuin vasta 170 luvulla.

        ”Ensimmäinen niistä oli Jerusalemin kirkolliskokous jossa Paavali nousi Pietaria vastaan mutta Pyhä Henki ratkaisi asian.”

        Ensimmäinen kirkolliskokous oli Nikeassa vuonna 325, jolloin tämä meidän tuntemamme Raamattu koottiin lopulliseen muotoonsa.

        ”Siihen perustuu koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, kristillisyyden perustalle se on rakennettu…”

        Ei vaan se perustuu 1600 luvulla syntyneeseen valistuksen aatteeseen, joka oli yksi olennainen arvo Ranskan vallankumouksessa ja joka johti yhteiskunnallisen kehitykseen niin Euroopassa kuin Yhdysvaltojen perustamisaatteissa.

        ”…noihin aikoihin kirkko oli siinä määrin turmeltumaton ja vapaa harhaopeista…”

        Ei vaan oikeastaan koko Raamattu taitaa perustua sille, että oli niin paljon kaikenlaisia oppeja, että piti määritellä se, mikä sitten olisi sitä ”oikeaa” oppia.

        Tuntuu että sinulla on ihan oma historiakirjoituksesi?


      • hyvä.todistus.sinulta
        mummomuori kirjoitti:

        ”…ajatus lisääntyvästä ilmoituksesta on harhaoppia…”

        Kuten sanoin, en ole vielä tuohon perehtynyt, joten ehkä noin tai sitten ei.

        Mitähän Raamattua sinä oikein käytät? Minun Raamatussani asia on näin:

        2.Timoteuksen kirje:
        3:14 Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut,
        3:15 ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.

        Ja kun arvioidaan ajankohtaa, milloin nuo on kirjoitettu, niin se ei voi olla Raamatussa vielä. Lähemmissä tutkimuksissa on todettu, ettei Paavali kirjoittanut noita, sillä koko tekstiä ei tunnettu kuin vasta 170 luvulla.

        ”Ensimmäinen niistä oli Jerusalemin kirkolliskokous jossa Paavali nousi Pietaria vastaan mutta Pyhä Henki ratkaisi asian.”

        Ensimmäinen kirkolliskokous oli Nikeassa vuonna 325, jolloin tämä meidän tuntemamme Raamattu koottiin lopulliseen muotoonsa.

        ”Siihen perustuu koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, kristillisyyden perustalle se on rakennettu…”

        Ei vaan se perustuu 1600 luvulla syntyneeseen valistuksen aatteeseen, joka oli yksi olennainen arvo Ranskan vallankumouksessa ja joka johti yhteiskunnallisen kehitykseen niin Euroopassa kuin Yhdysvaltojen perustamisaatteissa.

        ”…noihin aikoihin kirkko oli siinä määrin turmeltumaton ja vapaa harhaopeista…”

        Ei vaan oikeastaan koko Raamattu taitaa perustua sille, että oli niin paljon kaikenlaisia oppeja, että piti määritellä se, mikä sitten olisi sitä ”oikeaa” oppia.

        Tuntuu että sinulla on ihan oma historiakirjoituksesi?

        Olet kunnon liberaaliteologi. Kiellät Raamatun Jumalan sanana mutta silti lainaat sieltä kohtia jotka tukevan omaa agendaasi.


      • hyvä.todistus.sinulta kirjoitti:

        Olet kunnon liberaaliteologi. Kiellät Raamatun Jumalan sanana mutta silti lainaat sieltä kohtia jotka tukevan omaa agendaasi.

        Näinhän nämä ns. "oikeauskoiset" tekevät koko ajan.

        Missä kohtaa Raamattua Jumalasi muuten sano että koko Raamattu olisi Jumalan sanaa?


      • EvLut kirjoitti:

        Mummolle:

        "Ajatus jatkuvasta ilmoituksesta on aika hyvä, silloin puhutaan elävästä Jumalasta. Tähän täytynee perehtyä tarkemmin. " (Mummo)

        >>> Tässä kannattaa vaan olla tarkkana niin ettei mene jatkuva ja lisääntyväö ilmoitus sekaisin. En kylläkään ole ihan satavarma (kun en ole teologi) että onko nämäkään ihan oikeita termejä. Asiasisällöllisesti ymmärrän ajatuksen jatkuvasta ilmoituksesta niin että esim. luonnon kiertokulussa, kansojen vaiheissa ja ihmiskohtaloissa Jumalan ilmoitus on jatkuvaa ja elävää. samoin pyhät kirjoituksetkin ovat yhä vieläkin elävää Jumalan sanaa ja toimivat vieläkin ilmoituksen lähteenä eli siis siinä mielessä jatkuvaa.

        Sen sijaan ajatus lisääntyvästä ilmoituksesta on harhaoppia ja paholaisen keksintöä. Meille on annettu Mooseksen ja profeettain sekä apostolien ja Kristuksen völittämänä kertakaikkinen ilmoitus josta yksin johdetaan kirkon usko ja oppi. Tämä ilmoitus (vaikka onkin ajateltavissa jatkuvaksi) -ei ole kuitenkaan lisääntyvää. Siihen ei tule mitään lisää vaan kuten pyhä Paavalikin sanoo:

        " Mutta pysy niissä, joita sinä oppinut olet ja sinulle uskottu on, tietäen keneltäs oppinut olet, Ja ettäs jo lapsuudesta olet Pyhän Raamatun taitanut, joka sinun taitaa autuuteen neuvoa, sen uskon kautta, joka on Kristuksessa Jesuksessa." (2.Tim. 3:14-15)

        Paavilla ja ortodokseilla on ajatus lisääntyvästä tiedosta/ilmoituksesta ja siitä yritin ed. viestissäni kirjoittaa jonka kirjoitin rekkaamattomana. Kirjoitukseni kärki arvosteli ja toi esille liberaalien ja klassisen kristinuskon valtakirkkojen eroa tässä suhteessa.



        "Tieteen mielestäni tuleekin olla sekulaaria eli maallista. Eli minkään uskonnon ei saa antaa vaikuttaa liikaa siihen, millaisia tuloksia saadaan tai mitä tutkitaan. Samoin valtion on oltava erossa uskonnoista, jotta se voi toimia kaikkien hyväksi." (Mummo)

        >>> Näistä olen suunnilleen samaa mieltä, paitsi että kyllä kristillisyys on valtiollekin siunaukseksi. Siihen perustuu koko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, kristillisyyden perustalle se on rakennettu. Ateisitisista valtioista voi jokainen nähdä millaisia "onneloita" ne ovat. Katsokaa esim. Pohjois-Koreaa.



        "Kyse on siis erehtymättömyydestä? Ettei yksikään Raamatun kaanoniin hyväksytty teksti ole erehtynyt missään asiassa ja siitä poistetut kirjoitukset ovat sitten erehtyneet? " (Mummo)

        >>>> Juuri näin on kaanon muodostunut pitkän ajan kuluessa. Kirkolliskokoukset ovat arvostelleet erilaisten tekstien apostolisuutta. (Apostolisen opin mukaisuutta). Ensimmäinen niistä oli Jerusalemin kirkolliskokous jossa Paavali nousi Pietaria vastaan mutta Pyhä Henki ratkaisi asian. Kyllä Kristus on kirkkoaan johdattanut Hengellään koska vielä noihin aikoihin kirkko oli siinä määrin turmeltumaton ja vapaa harhaopeista että sen piirissä oli aitoa ja vilpitöntä Jumalan avuksihuutamista, mitä nykyään ei enää ole. Jo alkuseurakunta perustautui Jeesuksen tavoin pyhiin kirjoituksiin, ja kuten tiedämme nehän ovat Kristuksen opin mukaisia jonka apostolit meille välittivät.

        Evoluutiosta en ole puhunut mitään joten en ymmärrä miksi sen tähän vedit. Sen voin sanoa että jos Raamattu ei puhu jostain, se ei tietenkään ole peruste asian kieltämiselle, vaan se jos Raamattu PUHUU jostain ja kieltää asian.

        En ymmärrä, kuinka liberaalit muotoilevat omat uskomuksensa. Jeesus kelpaa antamaan synnit anteeksi, mutta ihminen itse haluaa määritellä sen, mikä on syntiä.
        Me ihmiset emme ymmärrä, kuinka pyhä Jumala on. Omasta itsestä on tullut epäjumala, jonka haluja seurataan.

        Vanhassa testamentissa näemme sen, kuinka Jumalan totteleminen ja Häneen turvaaminen tai vastavuoroisesti Jumalan hylkääminen, tottelemattomuus ja epäjumalien palvonta vaikuttaa yksittäisten ihmisten ja kokonaisten kansojen ja ihmiskunnan kohtaloon.


      • SamoillaLinjoilla
        kiiskivastarannalta kirjoitti:

        En ymmärrä, kuinka liberaalit muotoilevat omat uskomuksensa. Jeesus kelpaa antamaan synnit anteeksi, mutta ihminen itse haluaa määritellä sen, mikä on syntiä.
        Me ihmiset emme ymmärrä, kuinka pyhä Jumala on. Omasta itsestä on tullut epäjumala, jonka haluja seurataan.

        Vanhassa testamentissa näemme sen, kuinka Jumalan totteleminen ja Häneen turvaaminen tai vastavuoroisesti Jumalan hylkääminen, tottelemattomuus ja epäjumalien palvonta vaikuttaa yksittäisten ihmisten ja kokonaisten kansojen ja ihmiskunnan kohtaloon.

        Juu ei voi kyllä näitä "liberaaleja" pitää kristittyinä tuon sanan varsinaisessa merkityksessä. He haluavat ikäänkuin "rusinat pullasta". Eli he haluaisivat totella vain niitä raamatun kohtia, jotka itselle sopivat.

        Minkälainen uskonto se on, joka ei noudata edes omia sääntöjään ja periaatteitaan? Olen huomannut, että nämä "liberaalit" kristityt ovat itseasiassa eräänlaisia punavihreitä poliittisia myyriä, jotka haluavat tuhota kirkon sisältäpäin.

        Minulla on vahvasti sellainen kuva, että he eivät itseasiassa edes usko jumalaan tai kristillisiin oppeihin. Samaa suuntausta olevat papit pyrkivät kirkon virkoihin vain rahan ja vallan vuoksi. Ei siksi, että oikeasti uskoisivat jumallaan. Askola ja Mäkinen ovat tyyppiesimerkkejä tällaisista "liberaaleista" kristityistä.


      • kiiskivastarannalta kirjoitti:

        En ymmärrä, kuinka liberaalit muotoilevat omat uskomuksensa. Jeesus kelpaa antamaan synnit anteeksi, mutta ihminen itse haluaa määritellä sen, mikä on syntiä.
        Me ihmiset emme ymmärrä, kuinka pyhä Jumala on. Omasta itsestä on tullut epäjumala, jonka haluja seurataan.

        Vanhassa testamentissa näemme sen, kuinka Jumalan totteleminen ja Häneen turvaaminen tai vastavuoroisesti Jumalan hylkääminen, tottelemattomuus ja epäjumalien palvonta vaikuttaa yksittäisten ihmisten ja kokonaisten kansojen ja ihmiskunnan kohtaloon.

        "...mutta ihminen itse haluaa määritellä sen, mikä on syntiä. "

        Tuota tekevät erityisen paljon fundamentalistit, jotka niitä erikoisia listojaan laativat.

        Mutta Jeesuksen opetusket tuntuvat olevan myrkkyä niille, jotka poimivat Raamatusta jotain mielestään sanatarkkoja hokemia ja tarjoavat omia ajatuksiaan Jumalan sanana.


      • mummomuori kirjoitti:

        "...mutta ihminen itse haluaa määritellä sen, mikä on syntiä. "

        Tuota tekevät erityisen paljon fundamentalistit, jotka niitä erikoisia listojaan laativat.

        Mutta Jeesuksen opetusket tuntuvat olevan myrkkyä niille, jotka poimivat Raamatusta jotain mielestään sanatarkkoja hokemia ja tarjoavat omia ajatuksiaan Jumalan sanana.

        Mitä sinä nyt höpötät??? Perustele väitteesi, että Jeesuksen opetukset olisivat myrkkyä joillekin.


      • naurunpaikka kirjoitti:

        Mitä sinä nyt höpötät??? Perustele väitteesi, että Jeesuksen opetukset olisivat myrkkyä joillekin.

        Näin aina tuntuu käyvän, kun otetaan Jeesuksen opetuksia esiin aiheista, jotka eivät istu joidenkin näkemyksiin. Ne halutaan joko vaieta tai yllättäen niistä muodostetaankin aivan omanlainen tulkintansa.


      • mummomuori kirjoitti:

        Näin aina tuntuu käyvän, kun otetaan Jeesuksen opetuksia esiin aiheista, jotka eivät istu joidenkin näkemyksiin. Ne halutaan joko vaieta tai yllättäen niistä muodostetaankin aivan omanlainen tulkintansa.

        En ymmärrä. Kertoisitko tarkempia esimerkkejä näitä kirjoittajista ja kirjoituksista.


      • naurunpaikka kirjoitti:

        En ymmärrä. Kertoisitko tarkempia esimerkkejä näitä kirjoittajista ja kirjoituksista.

        Ehkä sinun pitäisi lukea Raamattua vähän ahkerammin...


      • mummomuori kirjoitti:

        Ehkä sinun pitäisi lukea Raamattua vähän ahkerammin...

        Toki luen mutta tuo sinun väiteesi joidenkin tulkinnoista on ihan sinun omasta päästäsi ja siksi kysyn sinulta.


      • naurunpaikka kirjoitti:

        Toki luen mutta tuo sinun väiteesi joidenkin tulkinnoista on ihan sinun omasta päästäsi ja siksi kysyn sinulta.

        Tuo oli johtopäätelmä niistä kirjoituksista, joita täällä välillä saa lukea.


      • mummomuori kirjoitti:

        Tuo oli johtopäätelmä niistä kirjoituksista, joita täällä välillä saa lukea.

        Ihan omia salaliittoteorioitasi keksit. Et pysty mitään perustelemaan mutta aina sinulla on kiire uskovia panettelemaan.


      • naurunpaikka kirjoitti:

        Ihan omia salaliittoteorioitasi keksit. Et pysty mitään perustelemaan mutta aina sinulla on kiire uskovia panettelemaan.

        :D Ei sellainen ole mikää sala, joka on kaikkien nähtävissä ja havaittavissa. :D


      • mummomuori kirjoitti:

        :D Ei sellainen ole mikää sala, joka on kaikkien nähtävissä ja havaittavissa. :D

        Nuo väitteesi ovat vain salaliittoteorioissasi. Mitään todisteita et niistä pysty edeleenkään esittämään 😟


      • naurunpaikka kirjoitti:

        Nuo väitteesi ovat vain salaliittoteorioissasi. Mitään todisteita et niistä pysty edeleenkään esittämään 😟

        Ne ovat käsitelty monen ketjun voimin.


    • >> jos Raamattua ei pidetä Jumalan sanallisena ilmoituksena <<

      Ongelma taitaa syntyä jo siitä, mikä tuo "ilmoitus" on. Aurat viikatteiksi vai päinvastoin?

      • Ei näitä fundispiireissä pidetä Jumalan sanana näitä "miekat aurojen kärjiksi ja keihäät vesureiksi" sillä joku tolkkuhan pitää olla puolustaessaan omaa maallista omaisuuttaan mutta homous on eri asia, se on Jumalan sanana ja pysyy. Eihän muuten tunne olevansa parempi kuin muut.


      • Ldkdkd
        sage8 kirjoitti:

        Ei näitä fundispiireissä pidetä Jumalan sanana näitä "miekat aurojen kärjiksi ja keihäät vesureiksi" sillä joku tolkkuhan pitää olla puolustaessaan omaa maallista omaisuuttaan mutta homous on eri asia, se on Jumalan sanana ja pysyy. Eihän muuten tunne olevansa parempi kuin muut.

        Jumalan sana puhuu puolestaan. Hyvä jos homot ymmärtävät hävetä.


      • sage8 kirjoitti:

        Ei näitä fundispiireissä pidetä Jumalan sanana näitä "miekat aurojen kärjiksi ja keihäät vesureiksi" sillä joku tolkkuhan pitää olla puolustaessaan omaa maallista omaisuuttaan mutta homous on eri asia, se on Jumalan sanana ja pysyy. Eihän muuten tunne olevansa parempi kuin muut.

        Häpeäthän se sinäkin omaa vakaumustasi kun sitä piilottelet ja vielä ruikutat tuollaisen kertanikin takaa. Ja ihan syystä häpeät, sillä uskosi on sairasta.


      • qwertyilija kirjoitti:

        Häpeäthän se sinäkin omaa vakaumustasi kun sitä piilottelet ja vielä ruikutat tuollaisen kertanikin takaa. Ja ihan syystä häpeät, sillä uskosi on sairasta.

        Nyt meni vika osoitteeseen, piti olla tuolle veetuilevalle räyhikselle.


      • "Ongelma taitaa syntyä jo siitä, mikä tuo "ilmoitus" on. "

        Oikeastaan se on perussyy, miksi katolinen kirkko alkoi hajaantua ja syntyi monia uusia kirkkkuntia. Ja aivan varmaan jakaa edelleen, sillä painotuksia ja tulkintoja tuntuu tulevan aina vain lisää.


      • kdjdb
        mummomuori kirjoitti:

        "Ongelma taitaa syntyä jo siitä, mikä tuo "ilmoitus" on. "

        Oikeastaan se on perussyy, miksi katolinen kirkko alkoi hajaantua ja syntyi monia uusia kirkkkuntia. Ja aivan varmaan jakaa edelleen, sillä painotuksia ja tulkintoja tuntuu tulevan aina vain lisää.

        Sinä ole tyypilinen liberaali liberaaliteologian äänitorvi.


      • mummomuori kirjoitti:

        "Ongelma taitaa syntyä jo siitä, mikä tuo "ilmoitus" on. "

        Oikeastaan se on perussyy, miksi katolinen kirkko alkoi hajaantua ja syntyi monia uusia kirkkkuntia. Ja aivan varmaan jakaa edelleen, sillä painotuksia ja tulkintoja tuntuu tulevan aina vain lisää.

        Näin on.


      • mummomuori kirjoitti:

        "Ongelma taitaa syntyä jo siitä, mikä tuo "ilmoitus" on. "

        Oikeastaan se on perussyy, miksi katolinen kirkko alkoi hajaantua ja syntyi monia uusia kirkkkuntia. Ja aivan varmaan jakaa edelleen, sillä painotuksia ja tulkintoja tuntuu tulevan aina vain lisää.

        Olet taas aivan hakoteillä tässä asiassa tiedonpuutteen takia, kuten tavallista. Katolinen kirkko ei ole koskaan ollut jakaantunut eikä hajaannustilassa, kuten uskontunnustuskin opettaa.

        Roomalaiskatolisen kirkonkaan kohdalta tuo ei pidä paikkaansa sillä se ei "alkanut hajaantua" vaan on pysynyt varsin homogeenisena alusta asti tänne meidän päiviimme saakka. Ongelma oli se että idän ja lännen kirkon tiet erosivat tosiasiallisesti 1054 virallisesti Paavin primaattivaatimusten takia eikä opillisten erojen. Eihän tänä päivänäkään idän ja lännen tradition välillä ole muita merkittäviä eroja kuin Paavin asema.

        Reformaatiossa taaskaan ei ollut kyse mistään uusista opintulkinnoista vaan palaamisesta vanhaan, apostoliseen kristillisyyteen jossa kristinusko syntyi.

        Sen sijaan NYKYÄÄN on valtaisaa hajaannusta kristikunnassa mainitsemastasi syystä eli uusia oppeja keksitään koko ajan lisää. Nykyään joissain piireissä se jo tunnustetaanki navoimesti.


      • EvLut kirjoitti:

        Olet taas aivan hakoteillä tässä asiassa tiedonpuutteen takia, kuten tavallista. Katolinen kirkko ei ole koskaan ollut jakaantunut eikä hajaannustilassa, kuten uskontunnustuskin opettaa.

        Roomalaiskatolisen kirkonkaan kohdalta tuo ei pidä paikkaansa sillä se ei "alkanut hajaantua" vaan on pysynyt varsin homogeenisena alusta asti tänne meidän päiviimme saakka. Ongelma oli se että idän ja lännen kirkon tiet erosivat tosiasiallisesti 1054 virallisesti Paavin primaattivaatimusten takia eikä opillisten erojen. Eihän tänä päivänäkään idän ja lännen tradition välillä ole muita merkittäviä eroja kuin Paavin asema.

        Reformaatiossa taaskaan ei ollut kyse mistään uusista opintulkinnoista vaan palaamisesta vanhaan, apostoliseen kristillisyyteen jossa kristinusko syntyi.

        Sen sijaan NYKYÄÄN on valtaisaa hajaannusta kristikunnassa mainitsemastasi syystä eli uusia oppeja keksitään koko ajan lisää. Nykyään joissain piireissä se jo tunnustetaanki navoimesti.

        "Virallinen" syy molempien kirkkojen pannajulistiksille 1054 ei kuitenkaan ollut Paavin primaattivaatimus, van siihen käytettiin kirkkopoliittista tekosyytä joka syntyi konfliktista kirkkojen välillä. Todellinen syy oli kyllä kaikilla tiedossa.


      • EvLut kirjoitti:

        Olet taas aivan hakoteillä tässä asiassa tiedonpuutteen takia, kuten tavallista. Katolinen kirkko ei ole koskaan ollut jakaantunut eikä hajaannustilassa, kuten uskontunnustuskin opettaa.

        Roomalaiskatolisen kirkonkaan kohdalta tuo ei pidä paikkaansa sillä se ei "alkanut hajaantua" vaan on pysynyt varsin homogeenisena alusta asti tänne meidän päiviimme saakka. Ongelma oli se että idän ja lännen kirkon tiet erosivat tosiasiallisesti 1054 virallisesti Paavin primaattivaatimusten takia eikä opillisten erojen. Eihän tänä päivänäkään idän ja lännen tradition välillä ole muita merkittäviä eroja kuin Paavin asema.

        Reformaatiossa taaskaan ei ollut kyse mistään uusista opintulkinnoista vaan palaamisesta vanhaan, apostoliseen kristillisyyteen jossa kristinusko syntyi.

        Sen sijaan NYKYÄÄN on valtaisaa hajaannusta kristikunnassa mainitsemastasi syystä eli uusia oppeja keksitään koko ajan lisää. Nykyään joissain piireissä se jo tunnustetaanki navoimesti.

        Kuvainpalvelukiellon ovat hylänneet katekismuksistaan niin katoliset kuin luterilaisetkin ,mutta esim. ortodokseilta se löytyy.


      • sage8 kirjoitti:

        Ei näitä fundispiireissä pidetä Jumalan sanana näitä "miekat aurojen kärjiksi ja keihäät vesureiksi" sillä joku tolkkuhan pitää olla puolustaessaan omaa maallista omaisuuttaan mutta homous on eri asia, se on Jumalan sanana ja pysyy. Eihän muuten tunne olevansa parempi kuin muut.

        ""miekat aurojen kärjiksi ja keihäät vesureiksi" sillä joku tolkkuhan pitää olla puolustaessaan omaa maallista omaisuuttaan mutta homous on eri asia..."

        RAamattua ei tulkita sanatarkasti kuin silloin, kun siitä on itselle hyötyä. Koen että tämä koko homokeskustelu on aloitettu vain siksi, että ihmisten mielenkiinto ohjautuis pois kaikeasta muusta.


      • pertsa2012 kirjoitti:

        Kuvainpalvelukiellon ovat hylänneet katekismuksistaan niin katoliset kuin luterilaisetkin ,mutta esim. ortodokseilta se löytyy.

        Ja sunnimuslimeilta. Heidän mukaansa elävää olentoa ei saa kuvata lainkaan, kuvien palvomisesta nyt puhumattakaan.


    • " Liberaali päättää itse mikä on totta konservatiivi uskoo, että Jumala on sen päättnyt ja ilmoittaa sen sanassaan Raamatussa."


      Jumalasi ei ole tainnut sanoa että koko Raamattu olisi Jumalan sanaa joten mihin tuo konservatiivien usko että noin olisi perustuu?

    • " Liberaali päättää itse mikä on totta konservatiivi uskoo, että Jumala on sen päättnyt ja ilmoittaa sen sanassaan Raamatussa."

      Tämä on "uskovien" mainostama näkemys, ja tätä he käyttävät argumenttina tosin ajattelevia vastaan. Tässä he todistavat sen , minkä olen monesti täällä sanonut; he ovat sokeita sokeiden taluttajia. Koko tuo näkemys on tasan tarkkaan väärin päin aseteltu. Liberaalit, kuten myös ateistit, agnostikot, tai muuten vain järki-ihmiset, eivät "päätä" mikä on totta. Totuus on jotakin, jota olemassa olevien todisteiden valossa pidetään "totena". Tätä ei liberaali, ateisti tai muukaan järki-ihminen päätä siinä mielessä että näin se vaan on, vaan todisteiden, kokemusten tms. niin osoittaessa tätä "totuutta" myös muutetaan.

      "Uskovat" ovat niitä jotka "päättävät" mikä on totta, eli Raamattu on "Jumalan sanaa" ja mikä on sinne kirjoitettu on "totta". Itsekään he eivät pysty kaikkea Raamattuun kirjoitettua allekirjoittamaan, mutta koska se on heille "totta", he luikkivat pelkurimaisesti piiloon surkeiden selitystensä taakse.

      • Inhimillinen taju ja järki oikeasta, on se, jonka pitäisi ohjata uskovaakin ihmistä, sanoivat jo aikoinaan Riekkinen ja Kuula kirjassaan "Paavalin jalanjäljissä."


      • tässäseviisaus

        Uskomme, että Raamattu on Jumalan Sanaa vaikka itse emme pystyisi täyttämään sen ainuttakaan kohtaa. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan Sanaa eikä ihminen voi tähän vaikuttaa, ei hyvillä teoillaan eikä pahoilla teoillaan - ei mitenkään!


      • sage8 kirjoitti:

        Inhimillinen taju ja järki oikeasta, on se, jonka pitäisi ohjata uskovaakin ihmistä, sanoivat jo aikoinaan Riekkinen ja Kuula kirjassaan "Paavalin jalanjäljissä."

        Niinpä, vaan kun ei ohjaa, he "päättävät" mikä on "totta".


      • tässäseviisaus kirjoitti:

        Uskomme, että Raamattu on Jumalan Sanaa vaikka itse emme pystyisi täyttämään sen ainuttakaan kohtaa. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan Sanaa eikä ihminen voi tähän vaikuttaa, ei hyvillä teoillaan eikä pahoilla teoillaan - ei mitenkään!

        ". Raamattu on erehtymätöntä"

        Tuohon et usko itsekään!


      • tässäseviisaus kirjoitti:

        Uskomme, että Raamattu on Jumalan Sanaa vaikka itse emme pystyisi täyttämään sen ainuttakaan kohtaa. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan Sanaa eikä ihminen voi tähän vaikuttaa, ei hyvillä teoillaan eikä pahoilla teoillaan - ei mitenkään!

        "Uskomme, että Raamattu on Jumalan Sanaa vaikka itse emme pystyisi täyttämään sen ainuttakaan kohtaa. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan Sanaa eikä ihminen voi tähän vaikuttaa, ei hyvillä teoillaan eikä pahoilla teoillaan - ei mitenkään! "

        Kuka muuten on päättänyt että Raamattu on kokonaisuutena erehtymätöntä Jumalan sana? Ilmeisesti tämän on päättänyt joku ihminen koska Jumalahan ei ole noin kai missään sanonut?


      • Aivot.Hoi kirjoitti:

        Niinpä, vaan kun ei ohjaa, he "päättävät" mikä on "totta".

        Juuri näin.


      • kake69_
        sage8 kirjoitti:

        Juuri näin.

        Eipäs!


      • kui2
        kake69_ kirjoitti:

        Eipäs!

        Juupas ;)


      • YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "Uskomme, että Raamattu on Jumalan Sanaa vaikka itse emme pystyisi täyttämään sen ainuttakaan kohtaa. Raamattu on erehtymätöntä Jumalan Sanaa eikä ihminen voi tähän vaikuttaa, ei hyvillä teoillaan eikä pahoilla teoillaan - ei mitenkään! "

        Kuka muuten on päättänyt että Raamattu on kokonaisuutena erehtymätöntä Jumalan sana? Ilmeisesti tämän on päättänyt joku ihminen koska Jumalahan ei ole noin kai missään sanonut?

        "Kuka muuten on päättänyt että Raamattu on kokonaisuutena erehtymätöntä Jumalan sana?"

        Oletan että tämä opillinen suutaus syntyi fundamentalismin myötä.


    • seero

      " Liberaali päättää itse mikä on totta konservatiivi uskoo, että Jumala on sen päättnyt ja ilmoittaa sen sanassaan Raamatussa."

      Näin se on! Liberaali tulkitsee Jumalan Sanaa mieleisekseen ja konservatiivi lukee Jumalan Sanaa ja pitää sitä kirjaimellisesti Jumalan Sanana eli erehtymättömänä.

      • mitäpelleilevät

        Mutta miksi tämä myöntäminen on liberaaleille niin vaikeaa??? Kuitenkin koko ajan kieltävät Raamatun sanan.


      • " konservatiivi lukee Jumalan Sanaa ja pitää sitä kirjaimellisesti Jumalan Sanana eli erehtymättömänä. "

        Jumalasi ei ole tainnut sanoa että koko Raamattu olisi Jumalan sanaa joten mihin tuo konservatiivien usko että noin olisi perustuu?


      • mitäpelleilevät kirjoitti:

        Mutta miksi tämä myöntäminen on liberaaleille niin vaikeaa??? Kuitenkin koko ajan kieltävät Raamatun sanan.

        Asia nyt vain ei noin ole, sillä jos leimataan kaikki liberaaliteologian kannattajiksi, vaikkei sellainen olekaan, ei ole tarvetta silloin mitään "myöntääkään".

        Ja konservatiiveissakin on jo hyvin paljon liberaalimpaa teologiaa mukana, että rajanveto alkaa olla jo turhanaikaista.


      • kerrosmummo
        mummomuori kirjoitti:

        Asia nyt vain ei noin ole, sillä jos leimataan kaikki liberaaliteologian kannattajiksi, vaikkei sellainen olekaan, ei ole tarvetta silloin mitään "myöntääkään".

        Ja konservatiiveissakin on jo hyvin paljon liberaalimpaa teologiaa mukana, että rajanveto alkaa olla jo turhanaikaista.

        Aloituksessa kuvattiin hyvin mikä on liberaali ja mikä konservatiisi.
        Sinä olet tyypillinen liberaali. Miksi sitä häpeät?


      • kerrosmummo kirjoitti:

        Aloituksessa kuvattiin hyvin mikä on liberaali ja mikä konservatiisi.
        Sinä olet tyypillinen liberaali. Miksi sitä häpeät?

        Ei siinä mitän hävettävää mutta kun ei vain osu juuri missään kohtaan minuun... Kyllä minä hyväksyn niin liberaalit kuin konservatiivitkin.


    • Ahvio puhui aivan asiaa tuossa annetussa linkissä.

      http://www.tv7.fi/vod/player/25441/

      Liberaalinen hapatus olisi pikaisesti siivottava ainakin kirkon ulkopuolelle ja vapaissa
      suunnissahan ollaan kaiketi lähempänä perinteistä apostolien viitoittamaa kristinuskoa.

      Jeesus on Kristus se lihaan tullut Jumalan poika jonka veri puhdistaa meidät kaikista
      synneistämme jos niin HALUAMME.
      Hän myös sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi Neitsyt Mariasta ja eli synnittömän elämän.

      • Ja a, kyllä liberaalimpaan suuntaan on moni vapaissa suunnissakin menossa, jos kokonaisuutena niitä tarkastelee.


      • kerrosmummo
        mummomuori kirjoitti:

        Ja a, kyllä liberaalimpaan suuntaan on moni vapaissa suunnissakin menossa, jos kokonaisuutena niitä tarkastelee.

        Onko joku vapaista suunnista kannattamassa homoseksin julistamista synnittömäksi????


      • mummomuori kirjoitti:

        Ja a, kyllä liberaalimpaan suuntaan on moni vapaissa suunnissakin menossa, jos kokonaisuutena niitä tarkastelee.

        Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa :

        Aspebodan kirkko.
        Pastori Ulla Karlsson Västerosin hiippakunnasta on aiheuttanut sanomisillaan kohun. Karlsson kirjoittaa Kyrkans tidning –lehdessä, että synti käsitteestä tulee luopua. Puhe synnistä ja Jeesuksesta uhrina on vastenmielistä”, pastori kirjoittaa.

        Pois kaikki puhe syyllisyydestä, häpeästä, verestä ja muusta epämiellyttävästä. Tuollaiset sanat eivät kuuluu moderniin aikaan, Aspebodan seurakunnassa työskentelevä Karlsson vaatii kirjoituksessaan.
        ________________________________
        Tuossa tuomiokapitulin vastaus :

        Domkapitlet konstaterar att Ulla Karlsson brutit de löften hon givit vid prästvigningen på två punkter: att följa vår kyrkas ordning och att bli vittnen om försoningens hemlighet.

        Domkapitlet noterar Ulla Karlssons positiva ansats om att få samtala om teologiska frågor. Gemensam reflektion ligger i hela Svenska kyrkans intresse. Domkapitlet menar dock att ”Ulla Karlsson har ett förenklat sätt att se på försoningsbegreppet och att hon synes missat begreppets komplexitet och mångfald. Hon lyfter av flera möjliga alternativ genomgående fram ett enda”.

        - Domkapitlets roll är att granska och kvalitetssäkra, säger biskop Thomas Söderberg. Domkapitlet ska också ge stöd, råd och hjälp till utveckling och det är i det perspektivet beslutet ska ses.

        Man betonar också vikten av att en präst kan hantera både glädje och sorg; ”det kan finnas själavårdsmässiga skäl att inte betona synden och skulden, men det är viktigt att visa själavårdande omsorg också om dem som tyngs av insikten om sina brister. Domkapitlets uppfattning är att Ulla Karlsson visar brist på denna själavårdande omsorg i de texter hon publicerat.

        Domkapitlet finner inte att det skett i sådan mån att det utgör grund för att besluta om obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst. Det ömsesidiga ansvar som domkapitlet och Ulla Karlsson har innebär istället att Ulla Karlsson under en prövotid bearbetar frågor rörande sin roll och sitt ansvar som präst. Prövotiden ska användas på sätt som Ulla Karlsson och biskopen kan finna lämpligt.
        Hanna Wallsten
        [email protected]
        010-199 34 71


      • pertsa2012 kirjoitti:

        Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa :

        Aspebodan kirkko.
        Pastori Ulla Karlsson Västerosin hiippakunnasta on aiheuttanut sanomisillaan kohun. Karlsson kirjoittaa Kyrkans tidning –lehdessä, että synti käsitteestä tulee luopua. Puhe synnistä ja Jeesuksesta uhrina on vastenmielistä”, pastori kirjoittaa.

        Pois kaikki puhe syyllisyydestä, häpeästä, verestä ja muusta epämiellyttävästä. Tuollaiset sanat eivät kuuluu moderniin aikaan, Aspebodan seurakunnassa työskentelevä Karlsson vaatii kirjoituksessaan.
        ________________________________
        Tuossa tuomiokapitulin vastaus :

        Domkapitlet konstaterar att Ulla Karlsson brutit de löften hon givit vid prästvigningen på två punkter: att följa vår kyrkas ordning och att bli vittnen om försoningens hemlighet.

        Domkapitlet noterar Ulla Karlssons positiva ansats om att få samtala om teologiska frågor. Gemensam reflektion ligger i hela Svenska kyrkans intresse. Domkapitlet menar dock att ”Ulla Karlsson har ett förenklat sätt att se på försoningsbegreppet och att hon synes missat begreppets komplexitet och mångfald. Hon lyfter av flera möjliga alternativ genomgående fram ett enda”.

        - Domkapitlets roll är att granska och kvalitetssäkra, säger biskop Thomas Söderberg. Domkapitlet ska också ge stöd, råd och hjälp till utveckling och det är i det perspektivet beslutet ska ses.

        Man betonar också vikten av att en präst kan hantera både glädje och sorg; ”det kan finnas själavårdsmässiga skäl att inte betona synden och skulden, men det är viktigt att visa själavårdande omsorg också om dem som tyngs av insikten om sina brister. Domkapitlets uppfattning är att Ulla Karlsson visar brist på denna själavårdande omsorg i de texter hon publicerat.

        Domkapitlet finner inte att det skett i sådan mån att det utgör grund för att besluta om obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst. Det ömsesidiga ansvar som domkapitlet och Ulla Karlsson har innebär istället att Ulla Karlsson under en prövotid bearbetar frågor rörande sin roll och sitt ansvar som präst. Prövotiden ska användas på sätt som Ulla Karlsson och biskopen kan finna lämpligt.
        Hanna Wallsten
        [email protected]
        010-199 34 71

        "synti käsitteestä tulee luopua. Puhe synnistä ja Jeesuksesta uhrina on vastenmielistä”, pastori kirjoittaa.

        Pois kaikki puhe syyllisyydestä, häpeästä, verestä ja muusta epämiellyttävästä. Tuollaiset sanat eivät kuuluu moderniin aikaan"

        Tähän sanon täydestä sydämestäni Aamen!!! Täyttä asiaa. Paitsi että tuollaiset joutavat opilliset muinaisjäänteet ovat vastenmielisiä ja barbaarisia, on ne nykytietämyksemme osoittanut täysin perusteettomiksi, niillä ei ole mitään, siis ei yhtään mitään totuuspohjaa. Ne ovat jo perusteiltaan menneen taikauskoisen maailman jäänteitä, joilla ei ole mitään yhtymäkohtaa todellisuuteen. Kristinusko noin perinteisesti ymmärrettynä on käsittääkseni nykyisistä valtauskonnoista ainoa, jossa tarvitaan ihmisuhri, ja näin se on kaikista takapajuisin ja barbaarisin. Islamkin on kaikesta huolimatta tässä suhteessa edistyksellisempi.


      • MissäNeAivot
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        "synti käsitteestä tulee luopua. Puhe synnistä ja Jeesuksesta uhrina on vastenmielistä”, pastori kirjoittaa.

        Pois kaikki puhe syyllisyydestä, häpeästä, verestä ja muusta epämiellyttävästä. Tuollaiset sanat eivät kuuluu moderniin aikaan"

        Tähän sanon täydestä sydämestäni Aamen!!! Täyttä asiaa. Paitsi että tuollaiset joutavat opilliset muinaisjäänteet ovat vastenmielisiä ja barbaarisia, on ne nykytietämyksemme osoittanut täysin perusteettomiksi, niillä ei ole mitään, siis ei yhtään mitään totuuspohjaa. Ne ovat jo perusteiltaan menneen taikauskoisen maailman jäänteitä, joilla ei ole mitään yhtymäkohtaa todellisuuteen. Kristinusko noin perinteisesti ymmärrettynä on käsittääkseni nykyisistä valtauskonnoista ainoa, jossa tarvitaan ihmisuhri, ja näin se on kaikista takapajuisin ja barbaarisin. Islamkin on kaikesta huolimatta tässä suhteessa edistyksellisempi.

        Heh heh! En tiedä, että mitä uskontoa haluat "tunnustaa", mutta tuolla ruotsalaispastorin "uskonnolla" ei kyllä oo sitten enää mitään tekemistä kritinuskon kanssa! Eiköhän tuo jeesuksen tarina liene koko kristinuskon kulmakivi! Voit kuule ihan vapaasti vaihtaa siihen "liberaalimpaan" ja vähemmän "barbaariseen" Islamiin! :D Kaltaisianne hörhöjä jää tuskin kukaan kristinuskossa kaipaamaan!

        Voiko maailmassa oikeasti olla noin naiiveja ja tyhmiä ihmisiä! :DDD


      • MissäNeAivot kirjoitti:

        Heh heh! En tiedä, että mitä uskontoa haluat "tunnustaa", mutta tuolla ruotsalaispastorin "uskonnolla" ei kyllä oo sitten enää mitään tekemistä kritinuskon kanssa! Eiköhän tuo jeesuksen tarina liene koko kristinuskon kulmakivi! Voit kuule ihan vapaasti vaihtaa siihen "liberaalimpaan" ja vähemmän "barbaariseen" Islamiin! :D Kaltaisianne hörhöjä jää tuskin kukaan kristinuskossa kaipaamaan!

        Voiko maailmassa oikeasti olla noin naiiveja ja tyhmiä ihmisiä! :DDD

        Jos kristinusko ei osaa tai halua luopua noista barbaarisista taikauskoista ja noitamenoistaan se yksinkertaisesti kuolee, koska yliluonnolliseen uskovia höynäytettäviä on yhä vähemmän. Jeesus Nasaretiaisen opeilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, millaiseksi kristinusko on muodostunut. Joten jos niitä naiiveja ja tyhmiä ihmsiä haluat ihmetellä, niin niitä löytyy "uskovien" leiristä.


      • aivottomalle
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Jos kristinusko ei osaa tai halua luopua noista barbaarisista taikauskoista ja noitamenoistaan se yksinkertaisesti kuolee, koska yliluonnolliseen uskovia höynäytettäviä on yhä vähemmän. Jeesus Nasaretiaisen opeilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, millaiseksi kristinusko on muodostunut. Joten jos niitä naiiveja ja tyhmiä ihmsiä haluat ihmetellä, niin niitä löytyy "uskovien" leiristä.

        Mihin lahkoon sinä kuulut?


      • aivottomalle kirjoitti:

        Mihin lahkoon sinä kuulut?

        Luterilaiseen kirkkoon.


      • aivottomalle
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Luterilaiseen kirkkoon.

        Miksi?


      • MissäNeAivot
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Jos kristinusko ei osaa tai halua luopua noista barbaarisista taikauskoista ja noitamenoistaan se yksinkertaisesti kuolee, koska yliluonnolliseen uskovia höynäytettäviä on yhä vähemmän. Jeesus Nasaretiaisen opeilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, millaiseksi kristinusko on muodostunut. Joten jos niitä naiiveja ja tyhmiä ihmsiä haluat ihmetellä, niin niitä löytyy "uskovien" leiristä.

        No en tiiä, että missä piireissä sinä pyörit, mutta kyllä ainakin minun tuntemani Luterilaiset vielä tunnustavat jeesuksen tarinan! Eihän meillä muuten tarttis joulua ja pääsiäistäkään juhlia! :D

        Voitko nyt kertoa meille, että mitä barbaarista kristinuskon perusideassa on ja miksi vielä tunnut kuuluvasi kristilleiseen kirkkoon, jos et halua tunnustaa jeesusta ja hänen tarinaansa? :D

        Ymmärrätkö muuten alkuunkaan millainen uskonto Islam on? Eikö se ole mielestäsi barbaarinen? ;)

        Oma käsitykseni on, että kristinusko kuolee, jos se lakkaa uskomasta omaan perustamisideaansa. Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee?


      • MissäNeAivot kirjoitti:

        No en tiiä, että missä piireissä sinä pyörit, mutta kyllä ainakin minun tuntemani Luterilaiset vielä tunnustavat jeesuksen tarinan! Eihän meillä muuten tarttis joulua ja pääsiäistäkään juhlia! :D

        Voitko nyt kertoa meille, että mitä barbaarista kristinuskon perusideassa on ja miksi vielä tunnut kuuluvasi kristilleiseen kirkkoon, jos et halua tunnustaa jeesusta ja hänen tarinaansa? :D

        Ymmärrätkö muuten alkuunkaan millainen uskonto Islam on? Eikö se ole mielestäsi barbaarinen? ;)

        Oma käsitykseni on, että kristinusko kuolee, jos se lakkaa uskomasta omaan perustamisideaansa. Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee?

        "Voitko nyt kertoa meille, että mitä barbaarista kristinuskon perusideassa on"

        Vaikkapa nyt ajatus teistisestä jumaluudesta, joka vaati ihmisveren vuodattamista . Ei taida ainakaan valtauskonnoista muissa moista barbaarista ajatusta olla.

        " kuuluvasi kristilleiseen kirkkoon, jos et halua tunnustaa jeesusta ja hänen tarinaansa? "

        Koska pidän suuressa arvossa Jeesus Nasaretilaista ja hänen opetustaan, joilla kuten jo kirjoitin, ei ole mitään tekemistä sen kanssa millaiseksi kristinusko hänet muovasi.

        "Ymmärrätkö muuten alkuunkaan millainen uskonto Islam on? Eikö se ole mielestäsi barbaarinen? ;)"

        Jos luet aikaisemman kommenttini jossa mainitsin islamin huomannet, etten tunnustaudu sen enempää islamin asiantuntijaksi kuin ihailijaksikaan. Kirjoitin, ettei islamkin on siinä suhteessa edistyksellisempi (ja sanottakoon myös totuudenmukaisempi) kuin kristinusko, ettei siinä jumala vaadi ihmisuhria. Kristinusko on uskonnoista barbaarisin. Miten islamia nykyään tulkitan ja mitä sen nimissä tehdään on tietenkin toinen juttu.

        " Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee? "

        Miten niin ilman Kristusta?


      • MissäNeAivot
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        "Voitko nyt kertoa meille, että mitä barbaarista kristinuskon perusideassa on"

        Vaikkapa nyt ajatus teistisestä jumaluudesta, joka vaati ihmisveren vuodattamista . Ei taida ainakaan valtauskonnoista muissa moista barbaarista ajatusta olla.

        " kuuluvasi kristilleiseen kirkkoon, jos et halua tunnustaa jeesusta ja hänen tarinaansa? "

        Koska pidän suuressa arvossa Jeesus Nasaretilaista ja hänen opetustaan, joilla kuten jo kirjoitin, ei ole mitään tekemistä sen kanssa millaiseksi kristinusko hänet muovasi.

        "Ymmärrätkö muuten alkuunkaan millainen uskonto Islam on? Eikö se ole mielestäsi barbaarinen? ;)"

        Jos luet aikaisemman kommenttini jossa mainitsin islamin huomannet, etten tunnustaudu sen enempää islamin asiantuntijaksi kuin ihailijaksikaan. Kirjoitin, ettei islamkin on siinä suhteessa edistyksellisempi (ja sanottakoon myös totuudenmukaisempi) kuin kristinusko, ettei siinä jumala vaadi ihmisuhria. Kristinusko on uskonnoista barbaarisin. Miten islamia nykyään tulkitan ja mitä sen nimissä tehdään on tietenkin toinen juttu.

        " Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee? "

        Miten niin ilman Kristusta?

        "Vaikkapa nyt ajatus teistisestä jumaluudesta, joka vaati ihmisveren vuodattamista . Ei taida ainakaan valtauskonnoista muissa moista barbaarista ajatusta olla."

        Ai Islamilaisen uskonnon "jumalan" kehoitus hukuttaa maailma vääräuskoisten vereen ei oo sinusta jumalan vaatima ihmisuhri? Hauskinta on väität maailmanhistorian väkivaltaisimman ja verisimmän uskonnon Islamin olevan vähemmän barbaarinen, kuin Luterilaisuus! :D

        "Jos luet aikaisemman kommenttini jossa mainitsin islamin huomannet, etten tunnustaudu sen enempää islamin asiantuntijaksi kuin ihailijaksikaan. Kirjoitin, ettei islamkin on siinä suhteessa edistyksellisempi (ja sanottakoon myös totuudenmukaisempi) kuin kristinusko, ettei siinä jumala vaadi ihmisuhria. Kristinusko on uskonnoista barbaarisin. Miten islamia nykyään tulkitan ja mitä sen nimissä tehdään on tietenkin toinen juttu."

        Islam on ollut verinen sotauskonto jo perustamisestaan lähtien! Islamin uskonnolla lienee miljoonia ihmisuhreja Allahille. Eli sinun mielestäsi vääräuskoiset tappava ja maan vääräuskoisten vereen hukuttava uskonto ois jotenki edistyksellisempi, kuin reformin läpikäynyt Luterilaisuus? :D Kuten sanottu, niin islan vaatii tappamaan kaikki vääräuskoiset allahin nimeen. Myös kaikki aviorikkojat ja homot pitää islamin mukaan ottaa hengiltä. Eli kyllä nuo väitteesi joutuvat todella outoon valoon! Islamia ei nykyään tulkita sen verisemmin, kuin ennenkään. Islamin tulkinta lienee aikalailla samankaltaista, kuin se oli alkujaan.

        " Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee? "

        No jos et halua kristinuskon tunnustavan jeesuksen uhraamista jumalalle syntiemme tähden, niin eihän hän ole enää kristus jumalan poika! :D Vai mitä kuvittelit?


      • MissäNeAivot kirjoitti:

        "Vaikkapa nyt ajatus teistisestä jumaluudesta, joka vaati ihmisveren vuodattamista . Ei taida ainakaan valtauskonnoista muissa moista barbaarista ajatusta olla."

        Ai Islamilaisen uskonnon "jumalan" kehoitus hukuttaa maailma vääräuskoisten vereen ei oo sinusta jumalan vaatima ihmisuhri? Hauskinta on väität maailmanhistorian väkivaltaisimman ja verisimmän uskonnon Islamin olevan vähemmän barbaarinen, kuin Luterilaisuus! :D

        "Jos luet aikaisemman kommenttini jossa mainitsin islamin huomannet, etten tunnustaudu sen enempää islamin asiantuntijaksi kuin ihailijaksikaan. Kirjoitin, ettei islamkin on siinä suhteessa edistyksellisempi (ja sanottakoon myös totuudenmukaisempi) kuin kristinusko, ettei siinä jumala vaadi ihmisuhria. Kristinusko on uskonnoista barbaarisin. Miten islamia nykyään tulkitan ja mitä sen nimissä tehdään on tietenkin toinen juttu."

        Islam on ollut verinen sotauskonto jo perustamisestaan lähtien! Islamin uskonnolla lienee miljoonia ihmisuhreja Allahille. Eli sinun mielestäsi vääräuskoiset tappava ja maan vääräuskoisten vereen hukuttava uskonto ois jotenki edistyksellisempi, kuin reformin läpikäynyt Luterilaisuus? :D Kuten sanottu, niin islan vaatii tappamaan kaikki vääräuskoiset allahin nimeen. Myös kaikki aviorikkojat ja homot pitää islamin mukaan ottaa hengiltä. Eli kyllä nuo väitteesi joutuvat todella outoon valoon! Islamia ei nykyään tulkita sen verisemmin, kuin ennenkään. Islamin tulkinta lienee aikalailla samankaltaista, kuin se oli alkujaan.

        " Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee? "

        No jos et halua kristinuskon tunnustavan jeesuksen uhraamista jumalalle syntiemme tähden, niin eihän hän ole enää kristus jumalan poika! :D Vai mitä kuvittelit?

        "
        Ai Islamilaisen uskonnon "jumalan" kehoitus hukuttaa maailma vääräuskoisten vereen ei oo sinusta jumalan vaatima ihmisuhri?"

        Nyt puhutaan eri asiasta. Mutta mitä tulee uskontojen verisyyteen, ei taida islam vielä yltää kristinuskon tasolle.


      • älä.tapa
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        "
        Ai Islamilaisen uskonnon "jumalan" kehoitus hukuttaa maailma vääräuskoisten vereen ei oo sinusta jumalan vaatima ihmisuhri?"

        Nyt puhutaan eri asiasta. Mutta mitä tulee uskontojen verisyyteen, ei taida islam vielä yltää kristinuskon tasolle.

        Kristinusko ei käske tappaa vai onko sinulla joku esimerkki, että käskisi tai olisi käskenyt?


      • älä.tapa kirjoitti:

        Kristinusko ei käske tappaa vai onko sinulla joku esimerkki, että käskisi tai olisi käskenyt?

        Vaan mitä se on tehnyt, ilman tuota käskyäkin?

        Mutta vielä kerran, jos menisi perille. Tuo mainittu islamin käsky vääräuskoisten tappamiseksi on eri asia kuin kristinuskon vaatima ihmisuhri. Jahwehan ei voinut antaa luoduilleen, edes oikeauskoisille anteeksi ilman ihmisuhria. Muissa nykyisissä valtauskonnoissa ei tietääkseni tällaista hirveyttä ole.


      • OletSairasJankuttaja
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Vaan mitä se on tehnyt, ilman tuota käskyäkin?

        Mutta vielä kerran, jos menisi perille. Tuo mainittu islamin käsky vääräuskoisten tappamiseksi on eri asia kuin kristinuskon vaatima ihmisuhri. Jahwehan ei voinut antaa luoduilleen, edes oikeauskoisille anteeksi ilman ihmisuhria. Muissa nykyisissä valtauskonnoissa ei tietääkseni tällaista hirveyttä ole.

        Kristinusko ja uskovat eivät ole tappaneet eivätkä vaatineet tappamaan yhtään ketään. Olet sairas jankutaja!


      • OletSairasJankuttaja kirjoitti:

        Kristinusko ja uskovat eivät ole tappaneet eivätkä vaatineet tappamaan yhtään ketään. Olet sairas jankutaja!

        Mutta Jumalasi käskee tappamaan aika monia:

        "Jos joku herjaa isäänsä tai äitiään, hänet on surmattava. Hän on itse ansainnut kuolemansa, koska on herjannut vanhempiaan. 10 Jos mies tekee aviorikoksen toisen miehen vaimon kanssa, molemmat avionrikkojat, sekä mies että nainen, on surmattava.

        Tietysti jos olet sitä mieltä että Jumalasi on väärässä kun käskee surmaamaan esim. nuo mainitut niin ok.


      • OletSairasJankuttaja kirjoitti:

        Kristinusko ja uskovat eivät ole tappaneet eivätkä vaatineet tappamaan yhtään ketään. Olet sairas jankutaja!

        Oletko ikinä lukenut historiaa?


      • OletSairasJankuttaja
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Oletko ikinä lukenut historiaa?

        Olen. Miten se todistaa, että kristinukso tai uskovat olisivat ketään tappaneet. Kerroppas se!
        Jos maan hallitsijat ja kirkko ovat tappaneet se ei liity millään tavalla kristintuskoon tai uskoviin.


      • öööö-öÖÖÖÖ
        OletSairasJankuttaja kirjoitti:

        Olen. Miten se todistaa, että kristinukso tai uskovat olisivat ketään tappaneet. Kerroppas se!
        Jos maan hallitsijat ja kirkko ovat tappaneet se ei liity millään tavalla kristintuskoon tai uskoviin.

        Ei se tajua mitään!


      • OletJankkaavaRäyhis
        OletSairasJankuttaja kirjoitti:

        Olen. Miten se todistaa, että kristinukso tai uskovat olisivat ketään tappaneet. Kerroppas se!
        Jos maan hallitsijat ja kirkko ovat tappaneet se ei liity millään tavalla kristintuskoon tai uskoviin.

        Kristinusko on tappajauskonto. 30-vuotinen sota, kristittyjen jenkkien aseellinen puuttuminen joka asiaan, Ruandan kansanmurha, Ukrainan sota - kaikissa noissa kristityt ovat toistensa tai muiden kimpussa. Äläkä sinä älköönkö kukaan muukaan yrittäkö lässyttää, että kyse ei olisi oikeista kristityistä. Mitä väliä sillä on ei-kristitylle, kun kristillisyys näyttää siltä, että kimppuun ovat tulossa? Säästäkää siis valheenne!


      • OletSairasJankuttaja kirjoitti:

        Olen. Miten se todistaa, että kristinukso tai uskovat olisivat ketään tappaneet. Kerroppas se!
        Jos maan hallitsijat ja kirkko ovat tappaneet se ei liity millään tavalla kristintuskoon tai uskoviin.

        "Miten se todistaa, että kristinukso tai uskovat olisivat ketään tappaneet."

        Samalla tavalla kun se kun täällä väitetään että Islam tappaisi.


      • pertsa2012 kirjoitti:

        Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa :

        Aspebodan kirkko.
        Pastori Ulla Karlsson Västerosin hiippakunnasta on aiheuttanut sanomisillaan kohun. Karlsson kirjoittaa Kyrkans tidning –lehdessä, että synti käsitteestä tulee luopua. Puhe synnistä ja Jeesuksesta uhrina on vastenmielistä”, pastori kirjoittaa.

        Pois kaikki puhe syyllisyydestä, häpeästä, verestä ja muusta epämiellyttävästä. Tuollaiset sanat eivät kuuluu moderniin aikaan, Aspebodan seurakunnassa työskentelevä Karlsson vaatii kirjoituksessaan.
        ________________________________
        Tuossa tuomiokapitulin vastaus :

        Domkapitlet konstaterar att Ulla Karlsson brutit de löften hon givit vid prästvigningen på två punkter: att följa vår kyrkas ordning och att bli vittnen om försoningens hemlighet.

        Domkapitlet noterar Ulla Karlssons positiva ansats om att få samtala om teologiska frågor. Gemensam reflektion ligger i hela Svenska kyrkans intresse. Domkapitlet menar dock att ”Ulla Karlsson har ett förenklat sätt att se på försoningsbegreppet och att hon synes missat begreppets komplexitet och mångfald. Hon lyfter av flera möjliga alternativ genomgående fram ett enda”.

        - Domkapitlets roll är att granska och kvalitetssäkra, säger biskop Thomas Söderberg. Domkapitlet ska också ge stöd, råd och hjälp till utveckling och det är i det perspektivet beslutet ska ses.

        Man betonar också vikten av att en präst kan hantera både glädje och sorg; ”det kan finnas själavårdsmässiga skäl att inte betona synden och skulden, men det är viktigt att visa själavårdande omsorg också om dem som tyngs av insikten om sina brister. Domkapitlets uppfattning är att Ulla Karlsson visar brist på denna själavårdande omsorg i de texter hon publicerat.

        Domkapitlet finner inte att det skett i sådan mån att det utgör grund för att besluta om obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst. Det ömsesidiga ansvar som domkapitlet och Ulla Karlsson har innebär istället att Ulla Karlsson under en prövotid bearbetar frågor rörande sin roll och sitt ansvar som präst. Prövotiden ska användas på sätt som Ulla Karlsson och biskopen kan finna lämpligt.
        Hanna Wallsten
        [email protected]
        010-199 34 71

        "Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa..."

        En tunne tuota henkilöä, enkä siis voi sanoa sen kummempaa.

        Suomessa on niin konservattiivit kuin vapaat suunnatkin liberalisoitunut vähän kerrassaan. Pienin askelin.


      • älä.kiertele
        mummomuori kirjoitti:

        "Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa..."

        En tunne tuota henkilöä, enkä siis voi sanoa sen kummempaa.

        Suomessa on niin konservattiivit kuin vapaat suunnatkin liberalisoitunut vähän kerrassaan. Pienin askelin.

        Mitä mieltä olet hänen ajamistaan asioista ja haluaisitko ne myös meidän kirkkoomme.


      • mummomuori kirjoitti:

        "Erään ruotsalaisen liberaalin lausumaa..."

        En tunne tuota henkilöä, enkä siis voi sanoa sen kummempaa.

        Suomessa on niin konservattiivit kuin vapaat suunnatkin liberalisoitunut vähän kerrassaan. Pienin askelin.

        Sanos mummo loiko Jumala naisen ja miehen vai muitakin sukupuolia.


      • naurunpaikka kirjoitti:

        Sanos mummo loiko Jumala naisen ja miehen vai muitakin sukupuolia.

        Evoluutio loi kasvit ja eläimet ja jos evoluutioon liittyy Jumala niin se on eri sitten asia.


      • kerros.sage
        sage8 kirjoitti:

        Evoluutio loi kasvit ja eläimet ja jos evoluutioon liittyy Jumala niin se on eri sitten asia.

        Mistä evoluutio loi kasvit ja miten?


      • kerros.sage kirjoitti:

        Mistä evoluutio loi kasvit ja miten?

        Älä kysy sagelta liian vaikeita :-)


      • kiiiskivastarannalta
        Aivot.Hoi kirjoitti:

        Vaan mitä se on tehnyt, ilman tuota käskyäkin?

        Mutta vielä kerran, jos menisi perille. Tuo mainittu islamin käsky vääräuskoisten tappamiseksi on eri asia kuin kristinuskon vaatima ihmisuhri. Jahwehan ei voinut antaa luoduilleen, edes oikeauskoisille anteeksi ilman ihmisuhria. Muissa nykyisissä valtauskonnoissa ei tietääkseni tällaista hirveyttä ole.

        Eipä ole selvinnyt sinulle tuon uhrin, Jeesuksen Krstuksen, merkitys.


      • kiiiskivastarannalta kirjoitti:

        Eipä ole selvinnyt sinulle tuon uhrin, Jeesuksen Krstuksen, merkitys.

        No ei muuta kuin että se tekee kristinuskon nykyisistä valtauskonnoista barbaarisimmaksi ja takapajuisimmaksi ainoa, joka vaati ihmisen uhrauksen jumalan lepyttämiseksi.


      • sage8 kirjoitti:

        Evoluutio loi kasvit ja eläimet ja jos evoluutioon liittyy Jumala niin se on eri sitten asia.

        Mistä se evoluutio tuli luomaan ja mistä ja miten loi 🙄


      • älä.kiertele kirjoitti:

        Mitä mieltä olet hänen ajamistaan asioista ja haluaisitko ne myös meidän kirkkoomme.

        En ajattele noin. Mutta jos joku noin miettii, miettiköön. Kyllä kirkkoon mahtuu.


      • älä.kiertele
        mummomuori kirjoitti:

        En ajattele noin. Mutta jos joku noin miettii, miettiköön. Kyllä kirkkoon mahtuu.

        Kysyin sinulta. Turha taas alkaa kiemurrella!


      • älä.kiertele kirjoitti:

        Kysyin sinulta. Turha taas alkaa kiemurrella!

        Uudestaan: En tunne tuota henkilöä, enkä siis voi sanoa sen kummempaa.

        Mielellään lukisin tästä asiasta useammasta lähteestä.


      • MissäNeAivot kirjoitti:

        "Vaikkapa nyt ajatus teistisestä jumaluudesta, joka vaati ihmisveren vuodattamista . Ei taida ainakaan valtauskonnoista muissa moista barbaarista ajatusta olla."

        Ai Islamilaisen uskonnon "jumalan" kehoitus hukuttaa maailma vääräuskoisten vereen ei oo sinusta jumalan vaatima ihmisuhri? Hauskinta on väität maailmanhistorian väkivaltaisimman ja verisimmän uskonnon Islamin olevan vähemmän barbaarinen, kuin Luterilaisuus! :D

        "Jos luet aikaisemman kommenttini jossa mainitsin islamin huomannet, etten tunnustaudu sen enempää islamin asiantuntijaksi kuin ihailijaksikaan. Kirjoitin, ettei islamkin on siinä suhteessa edistyksellisempi (ja sanottakoon myös totuudenmukaisempi) kuin kristinusko, ettei siinä jumala vaadi ihmisuhria. Kristinusko on uskonnoista barbaarisin. Miten islamia nykyään tulkitan ja mitä sen nimissä tehdään on tietenkin toinen juttu."

        Islam on ollut verinen sotauskonto jo perustamisestaan lähtien! Islamin uskonnolla lienee miljoonia ihmisuhreja Allahille. Eli sinun mielestäsi vääräuskoiset tappava ja maan vääräuskoisten vereen hukuttava uskonto ois jotenki edistyksellisempi, kuin reformin läpikäynyt Luterilaisuus? :D Kuten sanottu, niin islan vaatii tappamaan kaikki vääräuskoiset allahin nimeen. Myös kaikki aviorikkojat ja homot pitää islamin mukaan ottaa hengiltä. Eli kyllä nuo väitteesi joutuvat todella outoon valoon! Islamia ei nykyään tulkita sen verisemmin, kuin ennenkään. Islamin tulkinta lienee aikalailla samankaltaista, kuin se oli alkujaan.

        " Eihän kristinusko voi olla kristinusko ilman kristusta! :D Vai mistä tuo nimi mielestäsi tulee? "

        No jos et halua kristinuskon tunnustavan jeesuksen uhraamista jumalalle syntiemme tähden, niin eihän hän ole enää kristus jumalan poika! :D Vai mitä kuvittelit?

        >maailmanhistorian väkivaltaisimman ja verisimmän uskonnon Islamin

        Ei sen väkivaltaisempaa sakkia ole ollut kai koskaan kuin Vanhan testamentin juutalaiset uskontoineen. Jos ikinä uskoivat pärjäävänsä, aina kävivät naapuriensa kimppuun. Eivätkä suinkaan käännyttääkseen kuten muslimit, vaan tuhotakseen naapuriheimon vaikka viimeiseen imeväiseen, jos mahdollista.

        Juutalaisista tuli rauhallisia vasta sitten kun miesmäärältään ylivoimaiset kansat olivat nujertaneet heidät perusteellisesti.


    • hyväap

      Hyvä aloitus ja kuvaa tämänkin palstan jakoa kolmeen, konservatiivit, liberaalit ja ateistit.

      • juuriniin_

        Kyllä!


      • Todellakin_

        Vahvasti!


      • Oikeastaan palstalla on vain kaksi pääryhmää, nimittäin "uskovat" ja järki-ihmiset. Nuo muut jaot ovat sitten lähinnä alaluokkia, joihin kuuluvia on sekä järki-ihmisissä, että kahteen pääryhmään kuulumattomissa. "Uskovat" ovat pelkästään "uskovia" ja kaiken järkikeskustelun tavoittamattomissa, sanoivat he itse mitä tahansa. Sokeita sokeiden taluttajia!


      • todentotta_

        ;););) Totta


      • Aivot.Hoi kirjoitti:

        Oikeastaan palstalla on vain kaksi pääryhmää, nimittäin "uskovat" ja järki-ihmiset. Nuo muut jaot ovat sitten lähinnä alaluokkia, joihin kuuluvia on sekä järki-ihmisissä, että kahteen pääryhmään kuulumattomissa. "Uskovat" ovat pelkästään "uskovia" ja kaiken järkikeskustelun tavoittamattomissa, sanoivat he itse mitä tahansa. Sokeita sokeiden taluttajia!

        ""Uskovat" ovat pelkästään "uskovia" ja kaiken järkikeskustelun tavoittamattomissa,..."

        Olen tuosta aika tavalla eri mieltä.


      • mummomuori kirjoitti:

        ""Uskovat" ovat pelkästään "uskovia" ja kaiken järkikeskustelun tavoittamattomissa,..."

        Olen tuosta aika tavalla eri mieltä.

        Onneksi olkoon jos sinulla toisenlaisia kokemuksia.


      • Aivot.Hoi kirjoitti:

        Onneksi olkoon jos sinulla toisenlaisia kokemuksia.

        Suurimmaksi osaksi on, ja olenhan itsekin uskova.


      • mummomuori kirjoitti:

        Suurimmaksi osaksi on, ja olenhan itsekin uskova.

        Niin joo. Minä puhuinkin "uskovista"...


      • Aivot.Hoi kirjoitti:

        Niin joo. Minä puhuinkin "uskovista"...

        Lainausmerkit selittää asiaa hyvin. Itse käytän muotoa "jotkut uskovat".


      • enpä.kehuisi
        mummomuori kirjoitti:

        Lainausmerkit selittää asiaa hyvin. Itse käytän muotoa "jotkut uskovat".

        Sinä olet korkeintaan liberaaliuskova.


      • enpä.kehuisi kirjoitti:

        Sinä olet korkeintaan liberaaliuskova.

        Jos Jumala on olemassa, hän päättää loppujen lopuksi mitä ja mikä kukin on.


      • sage8 kirjoitti:

        Jos Jumala on olemassa, hän päättää loppujen lopuksi mitä ja mikä kukin on.

        Jumala on olemassa ja Hän on ilmoittanut itsensä ja kuka kukin on Sanassaan Raamatussa. Ihan turha yrittää muuta väittää ja paeta tietämättömyyden taakse.


      • enpä.kehuisi kirjoitti:

        Sinä olet korkeintaan liberaaliuskova.

        Ainakin siinä mielessä, että vapaus on minulle tärkeä arvo.


      • mummohuori
        mummomuori kirjoitti:

        Ainakin siinä mielessä, että vapaus on minulle tärkeä arvo.

        Toki sinulla on vapaus vääriestellä Jumalan Sanaa Raamattua mielinmäärin ja senhän sinä teetkin.


      • mummohuori kirjoitti:

        Toki sinulla on vapaus vääriestellä Jumalan Sanaa Raamattua mielinmäärin ja senhän sinä teetkin.

        Sinusta se, että vapautta pitää tärkeänä arvona, on Raamatun vääristelemistä. No, jos se ei ole tärkeä arvo,niin mikä mahtaa olla sen vastakohta?


      • mummohuori
        mummomuori kirjoitti:

        Sinusta se, että vapautta pitää tärkeänä arvona, on Raamatun vääristelemistä. No, jos se ei ole tärkeä arvo,niin mikä mahtaa olla sen vastakohta?

        Vapaus syntiin ja Jumalan sanan vääristelyyn on Raamatun vääristelemistä.


      • mummohuori kirjoitti:

        Vapaus syntiin ja Jumalan sanan vääristelyyn on Raamatun vääristelemistä.

        Vapaus pitää aina myös vastuun sisällään. Ellet sinä halua vapautta millään muodoin, voit toki luopua siitä - ehkä oletat myös ettei sitten tarvitse enää itse vastuuta mistään kantaa?


      • mummohuori
        mummomuori kirjoitti:

        Vapaus pitää aina myös vastuun sisällään. Ellet sinä halua vapautta millään muodoin, voit toki luopua siitä - ehkä oletat myös ettei sitten tarvitse enää itse vastuuta mistään kantaa?

        En, minä en halua vapautta vääristellä Jumlaan sanaa!


      • Ehkä sitten vain lopetat sen? Tai alat ottaa itse vastuuta sanomisistasi.


      • mummomuori kirjoitti:

        Ainakin siinä mielessä, että vapaus on minulle tärkeä arvo.

        mummomuori kommentoi:
        Ainakin siinä mielessä, että vapaus on minulle tärkeä arvo.
        ____________
        Sinulla on vapaus tehdä valintasi - oikeat tahi väärät.


    • Konservatiivinen uskova, ja vallankin ns. fundamentalisti uskoo ristiriitaisiin raamatunjakeisiin ja liberaalinen uskova uskoo Raamatun eettisiin ohjeisiin ja käskyihin vasta kun järki ja yleisinhimillinen taju yhtyvät niihin.

      • Aika reippaasti yksikertaistettu. :)


      • mummomuori kirjoitti:

        Aika reippaasti yksikertaistettu. :)

        Se on tapani, onko se sitten paha vai hyvä.


    • nostoa

      nostoa

    • LiberaaliKonservatiivi

      Konservatiivit ja libraalit ovat sama asia

    • "Väitän näin ollen, että kysymyksessä on kaksi ihan eri uskontoa."

      Tuossa asiassa taidat olla oikeassa.

    • savikivikin

      "Liberaalit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä, mutta antavat niille kokonaan uuden sisällön. Konservatiivit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä näiden historiallisen sisällön eli klassisen kristinuskon mukaisella tavalla."

      Kolminaisuusoppi on aikansa liberaalien tuotosta, johon kuitenkin oman aikamme konservatiivit nojaavat.

      UT:n tekstien mukaan vallitsee Jeesuksen, Isän ja pyhän hengen välillä kolmiyhteys. Ja tekstien mukaan Jeesus sanoo, että Isä on häntä ylempi ja että hän joutuu menemään aikalaistensa luota Isän luokse.

      Jeesuksen sanojen mukaan Isä on yhtä Mestarin ja uudesti syntyneiden lastensa kanssa. Mutta ut-korservatiivin mielestä ei heidän tasa-arvoisuudestaan toistensa suhteen voi mitään oppia tehdä. Ammoisat liberaalit ovat siis muodostaneet kolminaisuusopin, jota nykyiset konservatiivit pitävät yllä. On olemassa toinen luokka konservatiiveja, joka turvautuisi Uuden testamentin kirjoituksiin ja jättäisi ammoisten liberaalien tulkinnat sikseen.

    • Anonyymi

      Tämä liberaaliteologia tuli ihan uutena minulle.

      Opiskelen teologiaa yksityisesti ja on mielenkiintoista kun löytää aina uutta.

      Ortodoksisuudesta löysin ihan ok ajatuksia, täsmentivät käsityksiäni.

      Opiskelija suhtautuu asioihin opiskelijan näkökulmasta, eli ei ota kantaa mihinkään. Analysoi ja vetää johtopäätökset.

      • Sinulla on aivan oikea asenne. Ensin tulee ottaa selvää, sitten analysoida ja vasta sitten päättää, mitä mieltä itse on.


      • Anonyymi
        mummomuori kirjoitti:

        Sinulla on aivan oikea asenne. Ensin tulee ottaa selvää, sitten analysoida ja vasta sitten päättää, mitä mieltä itse on.

        Mitä mieltä SINÄ olet?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä mieltä SINÄ olet?

        ?? Ai siitä, että ensin kannattaa ottaa selvää aivoimin mielin? Vai mistä?


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe