Läppäri lukioon 2017

LaatuaLukioon

Aloitan lukion syksyllä ja täytyisi hankkia läppäri. Olen ajatellut macbook pro:ta, mutta liitäntöjen vähyys (2× usb-c) huolestuttaa. Macbook pro:ssa kiehtoisi ulkonäkö, keveys ja laatu (nitise ja natise tai vääntyile), joten olisin iloinen, jos joku voisi minua valistaa tässä digabios:sän käynnistykseen liittyvissä asioissa (eli voiko sen käynnistää tekointiasemaa apuna käyttäen). Myös muita malleja saa ehdottaa (macbook air:ia tai vanhoja macbook pro malleja en huoli). Kiitos jo etukäteen!

18

3213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bersel

      Siinä hintaluokassa kaikki läppärit ovat laadukkaita ainakin jos peliläppärit jätetään pois. Todennäköisesti useimmat niistäkin.

    • Tietokonetta lukioon valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että tietokoneelta täytyy pystyä käynnistämään USB-tikulta käyttöjärjestelmän ja että sen olisi hyvä sisältää Ethernet-portti ja mahdollisesti myös WLAN ominaisuudet (olisi kumma jos läppäristä ei wlania löytyisi). Tämän takia en suosittelisi Macia lukiokäyttöön. Vähäiset liitännät ja mahdolliset tikkuboottaukset voivat tulla ongelmallisiksi.

      Tässä vielä ylioppilaslautakunnan laatima päätelaiteohje:
      https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Digabi/ytl_paatelaiteohje_2017_fi.pdf

      Lähes mikä tahansa nyt uutena ostettu tietokone kyllä täyttää ohjeen mukaiset vaatimukset.

      • Ja lisäksi MacBook Prot on hirveän kalliita huonolla hinta-laatu suhteella.

        Otetaan ihan esimerkit esille:

        MacBook Pro 13" (2017)
        https://www.verkkokauppa.com/fi/product/45189/jfdtv/Apple-MacBook-Pro-13-128-Gt-SSD-kannettava-tahtiharmaa-MPXQ2

        vs

        Acer Aspire 5 15,6"
        https://www.verkkokauppa.com/fi/product/39914/jgfvr/Acer-Aspire-5-15-6-kannettava-Win-10

        Nyt ei verrata käyttöjärjestelmiä. Eli sanotaan tuo pois alta.

        Hinta (noin):
        Macbook 1550€
        Acer 700€

        MacBookissa on 8Gt LPDDR3 muistia. Acerissa 8Gt DDR4 muistia.

        Prosessorina MacBookissa on i5 2,6GHz (custom?) prosessori (boost3,6GHz). Acerissa on i5-7200U 2,5GHz (boost 3,10GHz). Kumpikin prosessori sisältää kaksi yditä ja hyperthreadin, joka lisää prosessoreihin 2 ns. virtuaalista ydintä. Hirveän suurta eroa prosessoreissa ei ole, mutta Acerin prosessori on perusnopeudeltaa nopeampi, mutta MacBook voi boostaa omaa i5-prosessoria kovemmaksi.

        Näytönohjaimena Acerissa on NVIDIA GeForce MX150* 2 Gt muistilla (*Läppäri GT 1030). Macbookissa Intel Iris Plus Graphics 640. Acerin näytönohjaimesta ei löydy vertailtavaa tietoa, joten vertailua näiden välillä ei voida suorittaa. (viestin kirjoituksen aikaan)

        Liitännät. Macbookin liitäntöihin kuuluu 2 thunderbolt 3 porttia ja kuulokeliitäntä. Ei muuta. Liitäntöjen määrä on hyvin vähäinen ja vaatii hubin tai adapterin jos haluaa ethernetkaapelia tai normaalia muistitikkua kiinni. Lisäksi toinen thunderbolt porteista toimii koneen lataukseen.
        Acerin liitäntöihin kuuluu: Ethernet, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, USB Type-C, HDMI, SD kortinlukia, virtaliitäntä ja 3,5mm combo audiojack.

        "Kovalevynä" MacBookissa on 128Gt SSD. Acerissa 256Gt. MacBookin SSD päivitys 265Gt (verkkokaupassa) vain 250€! Aceriin voi vapaasti itse ostaa ja vaihtaa.

        Voitte vertailla koneita itse verkkokaupan linkeistä. Ideana tässä oli verrata millaista konetta hintaluokassa saa. Maksaisitko 700€ koneesta 1500€? Vaikka koneet eivät ole identtisiä, sanoisin silti tuon kysymyksen olevan ihan sopiva. Kuitenkin jokaisen valinta millaisen koneen ostavat. Haluan tuoda esille vain että vaikka joku brändi mainostaa tietokoneitaan parhaina, kannattaa vertaila ensin.


      • Lhdlgakgsk

        Kaikki eivät halua läppäriltään vain maksimaalista teho/hintasuhdetta, vaan esimerkiksi arvostavat laatua ja keveyttä. ja kyllä macbook päihittää acerin monissa kategorioissa mm. näyttön tarkkuus (macbook 2560×1600 vs acer 1920×1080), näytöntyyppi (macbook IPS vs acer TN), akunkesto (macbook 10h vs acer 7h). Macbookeissa myös tasohiiri ja kaiuttimet ovat alan ehdotonta kärkeä.


      • Lhdlgakgsk kirjoitti:

        Kaikki eivät halua läppäriltään vain maksimaalista teho/hintasuhdetta, vaan esimerkiksi arvostavat laatua ja keveyttä. ja kyllä macbook päihittää acerin monissa kategorioissa mm. näyttön tarkkuus (macbook 2560×1600 vs acer 1920×1080), näytöntyyppi (macbook IPS vs acer TN), akunkesto (macbook 10h vs acer 7h). Macbookeissa myös tasohiiri ja kaiuttimet ovat alan ehdotonta kärkeä.

        Tuossa verrattiinkin ihan perustehoja. Hinnat kannattaa myös ottaa huomioon. 700€ Acerin laatu ei ole lähelläkään 1500€ MacBookkia. Harva voi laadulla kilpailla Applen koneita vastaan, mutta Apple silti ylihinnoittaa koneitaan tehojen suhteen. Lisäksi vähennetyt liitännät ei tilannetta omasta mielestäni auta. En halua kantaa "dongeleita" ympäriinsä.


      • Unohda_hypetys
        Sumor kirjoitti:

        Tuossa verrattiinkin ihan perustehoja. Hinnat kannattaa myös ottaa huomioon. 700€ Acerin laatu ei ole lähelläkään 1500€ MacBookkia. Harva voi laadulla kilpailla Applen koneita vastaan, mutta Apple silti ylihinnoittaa koneitaan tehojen suhteen. Lisäksi vähennetyt liitännät ei tilannetta omasta mielestäni auta. En halua kantaa "dongeleita" ympäriinsä.

        "Harva voi laadulla kilpailla Applen koneita vastaan"

        Monikin kilpailee laadulla Applen koneita vastaan hyvin tehokkaasti, vain halvimmat markettiläppärit (ne muutaman satasen ritsat) häviävät laadussa Applelle. Apple-hypetys liioittelee tehokkaasti Applen laatua ja osa porukasta tuntuu jopa uskovan sen.


    • PappabetalarMAC

      Jopa on lukioon menevällä vaatimukset, kun ei huoli muuta kuin ylihintaisen Macin! Taitaapa isukki maksaa tämänkin huvin.m mopoauto lienee jo hankittuna niinkuion kaikilla muilla pilalle hemmotelluilla kakaroilla on.

      Kyllä jokin 700 egen hintainen PC lukiolaiselle riittää, jos asiapohjalla mennään. USB-liitin on kyllä välttämätön, ja sehän tuosta Macista puuttuu. Hommaa sille koneelle hyvä laukku, jossa se on suojassa kolhuilta.

      • Bersel

        Lopulta se on ihan sama, mitä joku tietokone maksaa, kunhan ei tuhansia euroja maksa. Tietokone hankitaan vuosien tarpeita varten, joten tuntuu oudolta kun moni käyttää kännykkäänsä enemmän rahaa kuin tietokoneeseen, vaikka puhelimen keskimääräinen käyttöikä lienee 2-3 vuotta, kun laadukas tietokone kestää 6-9 vuotta.

        Itse valitsisin sellaisen jossa on integroitu näytönohjain, hyvä näyttö, pitkä akkukesto, ssd/flash-kovalevy, hyvä näppäimistö ja ohjainlaite, sekä tukeva runko. Apple Prota edullisempia, mutta hyviä laitteita ovat esimerkiksi HP 360 Spectre (uudempi malli, ei ensimmäisen sukupolven), Dell XPS-sarja, Lenovon X-, T- tai hieman edullisempi L-sarja. Opiskelukäyttöön riittää kyllä myös Asusin Zen-book (sellaiset mallit joissa ei tuuletinta ole ollenkaan). Tuollaisen saa noin 800€, suorituskyky riittää nettiin, officeen, tentteihin, videoihin ja kaikkeen paitsi pelaamiseen, mutta eihän useimmat järkevän kokoiset läppärit pelikäyttöön sovellu muutenkaan ja kun ei tarvita pyörivää puhallinta ja levyasema käyttää flash-muistia, ei laitteessa ole yhtään liikkuvaa osaa, se ei kerää pölyä sisälleen (ei tarvitse imeä ilmaa sisälle jäähdyttämistä varten) ja tässä hintaluokassa, kun ei puhuta erityisen tehokkaasta läppäristä, saa sitten jo laatuakin. Suorituskyky on kuitenkin asiallinen verrattuna pohjasakkaan.

        Kannattaa katsoa mistä saa halvimmalla, tästä linkistä löytyy kuitenkin mallinimet:

        https://kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Asus/#2:1:3:0

        esim: ASUS ZENBOOK UX330CA 13,3"FHD M3-7Y30/HD-GFX/8/256SSD/W10H PURE

        Apple ei ole huono merkki, mutta PC-puolelta löytyy kyllä hyviä kilpailijoita, ehkä jopa parempia, kun ei ruveta vertaamaan 1500 euron mäkkiä johonkin gigantin alennusläppäriin. Yksi syy Applen laatumaineeseen tuleekin siitä, että ihmiset ovat vaihtaneet halvan ja huonosti tehdyn PC-läppärin kaksi jopa kolme kertaa kalliimpaan Appleen - toki siinä saa paremman koneen kun maksaa moninkertaisen hinnan. Yksi suurimmista PC-puolen huonon maineen syistä onkin siinä, että valmistajat kilpailevat lähinnä hinnalla, ei laadulla ja ihmiset sitten ostavat sen mitä halvimmalla löytyy.


    • eräs_isä

      Nuori, kun valitset konen, kysypäs myös konen SAR-arvo, ettei mene terveys sen säteilyn vuoksi.

      Tytärelle kävi juuri niin. Macit ovat pahemmasta päästä, säteily hipoa kännykäille EU: säätämä maksimiarvo eli SAR 2,0. Vastoinsuosituksia meidän tyttö piti koneensa ainan sylissä, monta vuotta. Nyt hänellä on kaikki paperit saadaakseen työpaikan mistä vain, sen kun päättää minkän ottaa. Mutta kun terveys meni, hän ei voi käyttää tietonkonetta lainkaan eikä voi olla tiloissa joissa toisilla on kännykkä päällä.

      Mac on siinäkin suhteessa aivan p....a

      • Bersel

        "Nuori, kun valitset konen, kysypäs myös konen SAR-arvo, ettei mene terveys sen säteilyn vuoksi. "

        Ei mene. Jos menee, kyse on psykologisista syistä tai sitten henkilö on todella harvinainen yksilö, kuten ne joiden ihon pinta on sellainen, johon sileät esineet, kuten metalli takertuu kiinni (usein väitetään näiden olevan magneettisia ihmisiä, mutta ilmeisesti eivät ole vaan johtuu tuosta ihon ominaisuudesta)

        http://www.icnirp.org/en/applications/wi-fi/index.html mikään tutkimus parin kymmenen vuoden ajalta ei osoita, että kännykän käyttö tai wifi aiheuttaisivat terveysongelmia. Wifi on vieläpä lähetysteholtaan paljon pienempi kuin matkapuhelinverkko, joten tuo on senkin takia hyvin kyseenalainen vaihtoehto.


    • Macbook-ei-ole-huono

      Itse hankkisin läppärin, jossa olisi vähintään yksi tavallinen usb-portti, jotta digabiossän käynnistäminen sujuisi varmemmin. Macbookeista tavallinen usb löytyy vain airista ja vanhoista pro malleista, mutta niitä et halunnut, joten täytynee siirtyä pc puolelle.
      Suosittelisin tällaista:

      HP spectre x360

      https://www.power.fi/tietotekniikka/kannettavat-tietokoneet/hp-spectre-x360-13-w000no-133-touch/p-505691/

      Ainakin omasta mielestäni tämä vastaa hyvin macbook prota, tehot ovat melkolailla samaa luokkaa, mutta vaikkapa näytön resoluutio on tässä heikompi, mutta hpsta löytyy myös kosketusnäyttö sekä 360 astetta kääntyvä näyttö, jotka monipuolistavat käyttöä. Liitäntöntöinä löytyy kaksi usb-ctä ja yksi tavallinen usb sekä kuulokeliitäntä. Hintaa laitteella on 1299,80 euroa.

      • Anonyymi

        Dell XPS Ubuntulla kestää koko lukio ajan. PYSTYSSÄ.


    • Anonyymi

      Noniin. Aloitan siis lukion kohta ja mielessä olisi joku macbook. Rahasta ei ole puutetta. (tiedoksi siis että en ole mikään hypefleksaaja ja kirjoitan tätä kommenttia 250e Huaweilla😃 asiaan siis) Macbook olisi hyvä myöhempään työelämään. Ja siihen viissii saa adapterin liitettyä, joten porteista ei ole pelkoa. Jos täällä vielä pyörii lukiolaisia jolla on (ollut) macbook, niin mites se on toiminut?!

      • Anonyymi

        ei macbook kestä, joku laadukas chromebook parempi Yoga 630 mm


      • Anonyymi

        Siis rahasta ei ole puutetta mutta järjestä on kun revit esiin vanhan ketjun ja kirjoittelet kysymyksesi siihe. Aloita uusi ketjua ja kysy siinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis rahasta ei ole puutetta mutta järjestä on kun revit esiin vanhan ketjun ja kirjoittelet kysymyksesi siihe. Aloita uusi ketjua ja kysy siinä.

        Thinkpad sitten ubuntulla


    • Anonyymi

      masbook hah hah.. Cromebook Yoga 630 parempi.
      macbook ei kestä lukioaikaa.

    • Anonyymi

      Kai avaaja saanut jo lakkinsa... älkää nostelko ennää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      159
      6710
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      36
      4007
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2035
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1989
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1829
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1573
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1548
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1535
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe