Olisiko muuttaa finne-sanan uuteen muotoon?

Ruosulainen

Kuuntelin Sisuradiossa Kielipuoli-ohjelmaa pari vuotta sitten missä keskusteltiin finne-sanasta ja kuinka kuuntelijat suhtautuu siihen. Kuuntelijoitten palaute finne-sanaan oli valtava ja useammat kuuntelijat oli kielteisiä tähän sanaan. Kuuntelijat oli sitä mieltä että finne-sanaa on käytetty haukkumasanana ja että sen muoto on ruma ja sosiaalisesti alistettava suomalaisia kohti.
Finne-sanaa käytetään myös "acnen" sijaan miksi se korostaa sanan vielä rumempana ja alistettavana. Finne-sanan otettiin virallisesti käyttöön ruotsin kielessä 1900-luvun alussa suomessa ja ruotsissa mutta sitä on käytetty aikaisemminkin.

Joku kuuntelia kirjoitti että kun puhuu ruotsalaisista, norjalaisista ja tanskalaisista niin sanotaan: svensk/svenskar/svensken/svenskarna, norsk/norskar/ norsken/norskarna ja dansk/danskar/dansken/danskarna niin sitä voisi ihan hyvin sanoa samalla muodolla finsk/finskar/finsken/finskarna!

Tämä sanamuoto antais saman kaltaisen ruotsinkielinen suomalaissanan kun kaikilla toisilla pohjoismaitten kansalaisilla. Jos googlaa" finskar"-sanan niin tulee esiin noin 6-7000 löytöjä netistä, siis sitä on käytetty ennenkin. Tämä muoto tuntuu ihan ok ja antaisi monelle ruotsinsuomalaiselle onnea finne-sanan sijaan. Ruotsinsuomalaisia voisi kutsua: Sverigefinsk/sverigefinskar/sverigefinsken/sverigefinskarna. Se kulostaa sivistyneisemmälltä kun finne-sana.

13

505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Finsken

      Kun googlasin "finskar"-sanan sieltä löyty 6090 sivua missä mainitaan "finskar" finnar-sanan sijaan! Kyllä kelpaa, on sivistyneempi sana!

    • SOSSUPUMMIT

      "finne-sanaa on käytetty haukkumasanana ja että sen muoto on ruma ja sosiaalisesti alistettava suomalaisia kohti. "

      Tosi on.

      Ja visst. Finne haukkumasanan sijaa man kan börja använda - ops, siis voidaan alka käyttä SOSSUPUMMI arvonimi. Se kuvata paljon parempin maahanmuuttajan peruSluonne ja elämänarvot.

      Fattiga Fattigaste Förlorare

      • Sveikon

        Yllä on svekopaatin ajatukset! He on aina samankaltaisia antifennikkoja. Surullista, mutta totta!


      • Sveikon

        Meinaan siis SOSSUPUMMIN avaus!


    • Joppheidiiheidaa

      Hellre en finne i skogen än10 i röven ! :D

    • Finnesananmuutos

      Tämä finne-sana kuulostaa rumalta sen rakenteelta kerta sen on luotu pejoroitavaksi. Ruotsiksi pejoroiva-sana on "pejorativ", mikä tarkoittaa alistava, nöyryyttävä ja rumankuuloinen sana. Vastakohta tähän sanaan on "Amorativ", amoroitava sana mikä antaa hyvän, kauniin ja ylistävän tarkoituksen sanalle. Amoratiiviset sanat kuulostaa kunnialliselta ja kauniilta jos ne merkitsee jotain kansanryhmää. Sen takia Ruotsalaisille on annettu amoratiiviseja sanoja heitten kansanryhmälle ja suomalaisille pejoratiivisiaruotsin kielessä. Ruotsaliset käyttää sanoja ja termejä ruotsalaisuuden hyväksi, siis he antaa pejoroitavia sanaoja heitten rotuviholliksille ja amoroitavia sanoja heitten rotuystäville.

      Esimerkiksi, ruotsalaisia kutsuttiin "sviooniksi" roomavallan aikaa. Tämä sana oli monen mieleltä pejoratiivinen sana koska sitä luullaan että sian niminen "svin" otettiin käyttöön svioonia vastaan myöhemmin, ja sen poistettiin siksi. Kaikki sanat mitkää alkaa "svi" muodolla käännettiin "svea" muotoon, mikä on vielä käynnissä.

      Sitten on vielä että viikinkien ajalla kutsuutiin Ruotsia Svitjodiksi, mikä kostuu osasanoista svi tjod. Viikinkiajalla ihminen oli kutsuttu "tjod" mikä tarkoittaa "kött" tai lihaa. Islantilaiset kutsuu Ruotsia vielä tänään Svitjodiksi islantilaisessa kielessä. Kun svea-heimo ja heitten kuninkaat tappeli gööttien kanssa vallasta Svitjodissa, niin sveat voitti, ja siksi otettiin "Sverige" Ruotsin maannimeksi. Sverige koostuu kahdesta osasanasta: svea rike mitkä on sovellettu Sverigeksi.

      Siis ruotsalaiset on putsannut heitten kansannimijä pejoroitavista nimeistä amoroitavaksi. Niin finne-sanan voi yhtä hyvin muuttaa finsk/finskar/finsken/finskarna muotoon!

    • Suomalainen_kannattaja

      Jos me ruotsinsuomalaiset ja suomensuomalaiset sekä suomenruotsalaiset otetaan käyttöön tämän ruotsalaisen finsk-sanan finne-sanan sijaan kun me puhumme ruotsia niin se alkaa ja leviää siitä uusille sukupolville Suomessa ja Ruotsissa. Ne ketkä käyttää finsk-sanan finne-sanan sijalle näyttää kunniallisuutta Suomelle ja suomalaisuudelle, heitä voi kutsua Suomen ystäväksi.

    • finskar

      Finskar kuulostaa paremmalle.

    • Anonyymi

      On todella paljon parempi sanoa sverigefinsk, sverigefinskar että sverigefinne, sverigefinnar:))

      Kuulostaa hyvältä ja helppo ääntää suussa:), kaikki antisuomalaiset tietysti pilkkaa kaikkia suomalaisia innolla haukkumasanalla "finne", koska se on yhtä paljon keksitty alistussanaksi kun "lapp" saame sanan sijasta ja "zigenare" romanisanan sijasta.

      Ruotsalaiset keksi myös "mongoli"-sanan. Useammat suomalaiset ei tiedä että tämä sana on koostu sanoista mon gol. Mon tarkoittaa ihminen ja gol tarkoittaa keltainen siis gul tai gold. Mongol-sanasta voisi jalostaa paremman sanan niinkun mongell tai mongelt, monikkomuodossa niistä tulisi sanottua "mongeller ja mongelter. Englanniksi voisi sanoa mongoldians, siis mon gold, gold on kulta ja kulta on keltainen niinkun sana gol. Gol-sana tulee gold-sanasta, niinkun gul tulee guld-sanasta. Mongol-sana tarkoittaa siis keltainen ihminen.

      Jos ruotsalaiset haukkuu suomalaisia mongol-sanalla, niin voisimme itte haukkua heitä samalla tavalla mongootti-sanalla mikä on kootu sanoilla mon got, mikä tarkoittaa goottinen ihminen. Mongot, mongoter ovat samankaltaisia sanoja kun mongol, mongoler.

      Toinen sana voisi olla golbarre mikä tarkoittaa gulskägg tai joku kellä on keltavaale tukka. Nämä sanat ovat yhtäläisiä sanoja kun mongol-sanaa.

    • Anonyymi

      Tuo mongoottisana on aika moinen vastarintasana. On hyvä jos vastarintasanoja tulee joskus esiin.

    • Anonyymi

      Jos haluamme parempaa kohtelua meidän lapsille, niin tietysti pitää päivittää kaikki pahansuopeat rasistiset sanat, ja korvata ne paremmaksi.

    • Anonyymi

      Laaksoa kun Götaverkenillä haukuttiin finnjääveliksi niin luuli että finnienveli :-D

      Backavägen

    • Anonyymi

      Eikö ole ihmeellistä täällä suomi24-palstalla, kun täällä muutetaan kuinka monta kertaa yksi postaus on luettu! Muistan tarkkaa että vuosi sitten tämän kirjoituksen oli luettu melkein 600 kertaa, mutta nytten lukee että postauksen on luettu vain 340 kertaa! Tämä on niin tyypillistä Suomidemokratiassa, halleluuja vilppi sen loi...........

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe