Olisiko muuttaa finne-sanan uuteen muotoon?

Ruosulainen

Kuuntelin Sisuradiossa Kielipuoli-ohjelmaa pari vuotta sitten missä keskusteltiin finne-sanasta ja kuinka kuuntelijat suhtautuu siihen. Kuuntelijoitten palaute finne-sanaan oli valtava ja useammat kuuntelijat oli kielteisiä tähän sanaan. Kuuntelijat oli sitä mieltä että finne-sanaa on käytetty haukkumasanana ja että sen muoto on ruma ja sosiaalisesti alistettava suomalaisia kohti.
Finne-sanaa käytetään myös "acnen" sijaan miksi se korostaa sanan vielä rumempana ja alistettavana. Finne-sanan otettiin virallisesti käyttöön ruotsin kielessä 1900-luvun alussa suomessa ja ruotsissa mutta sitä on käytetty aikaisemminkin.

Joku kuuntelia kirjoitti että kun puhuu ruotsalaisista, norjalaisista ja tanskalaisista niin sanotaan: svensk/svenskar/svensken/svenskarna, norsk/norskar/ norsken/norskarna ja dansk/danskar/dansken/danskarna niin sitä voisi ihan hyvin sanoa samalla muodolla finsk/finskar/finsken/finskarna!

Tämä sanamuoto antais saman kaltaisen ruotsinkielinen suomalaissanan kun kaikilla toisilla pohjoismaitten kansalaisilla. Jos googlaa" finskar"-sanan niin tulee esiin noin 6-7000 löytöjä netistä, siis sitä on käytetty ennenkin. Tämä muoto tuntuu ihan ok ja antaisi monelle ruotsinsuomalaiselle onnea finne-sanan sijaan. Ruotsinsuomalaisia voisi kutsua: Sverigefinsk/sverigefinskar/sverigefinsken/sverigefinskarna. Se kulostaa sivistyneisemmälltä kun finne-sana.

9

358

Vastaukset

 • Kun googlasin "finskar"-sanan sieltä löyty 6090 sivua missä mainitaan "finskar" finnar-sanan sijaan! Kyllä kelpaa, on sivistyneempi sana!

 • "finne-sanaa on käytetty haukkumasanana ja että sen muoto on ruma ja sosiaalisesti alistettava suomalaisia kohti. "

  Tosi on.

  Ja visst. Finne haukkumasanan sijaa man kan börja använda - ops, siis voidaan alka käyttä SOSSUPUMMI arvonimi. Se kuvata paljon parempin maahanmuuttajan peruSluonne ja elämänarvot.

  Fattiga Fattigaste Förlorare

  • Yllä on svekopaatin ajatukset! He on aina samankaltaisia antifennikkoja. Surullista, mutta totta!


  • Meinaan siis SOSSUPUMMIN avaus!


 • Hellre en finne i skogen än10 i röven ! :D

 • Tämä finne-sana kuulostaa rumalta sen rakenteelta kerta sen on luotu pejoroitavaksi. Ruotsiksi pejoroiva-sana on "pejorativ", mikä tarkoittaa alistava, nöyryyttävä ja rumankuuloinen sana. Vastakohta tähän sanaan on "Amorativ", amoroitava sana mikä antaa hyvän, kauniin ja ylistävän tarkoituksen sanalle. Amoratiiviset sanat kuulostaa kunnialliselta ja kauniilta jos ne merkitsee jotain kansanryhmää. Sen takia Ruotsalaisille on annettu amoratiiviseja sanoja heitten kansanryhmälle ja suomalaisille pejoratiivisiaruotsin kielessä. Ruotsaliset käyttää sanoja ja termejä ruotsalaisuuden hyväksi, siis he antaa pejoroitavia sanaoja heitten rotuviholliksille ja amoroitavia sanoja heitten rotuystäville.

  Esimerkiksi, ruotsalaisia kutsuttiin "sviooniksi" roomavallan aikaa. Tämä sana oli monen mieleltä pejoratiivinen sana koska sitä luullaan että sian niminen "svin" otettiin käyttöön svioonia vastaan myöhemmin, ja sen poistettiin siksi. Kaikki sanat mitkää alkaa "svi" muodolla käännettiin "svea" muotoon, mikä on vielä käynnissä.

  Sitten on vielä että viikinkien ajalla kutsuutiin Ruotsia Svitjodiksi, mikä kostuu osasanoista svi + tjod. Viikinkiajalla ihminen oli kutsuttu "tjod" mikä tarkoittaa "kött" tai lihaa. Islantilaiset kutsuu Ruotsia vielä tänään Svitjodiksi islantilaisessa kielessä. Kun svea-heimo ja heitten kuninkaat tappeli gööttien kanssa vallasta Svitjodissa, niin sveat voitti, ja siksi otettiin "Sverige" Ruotsin maannimeksi. Sverige koostuu kahdesta osasanasta: svea + rike mitkä on sovellettu Sverigeksi.

  Siis ruotsalaiset on putsannut heitten kansannimijä pejoroitavista nimeistä amoroitavaksi. Niin finne-sanan voi yhtä hyvin muuttaa finsk/finskar/finsken/finskarna muotoon!

 • Jos me ruotsinsuomalaiset ja suomensuomalaiset sekä suomenruotsalaiset otetaan käyttöön tämän ruotsalaisen finsk-sanan finne-sanan sijaan kun me puhumme ruotsia niin se alkaa ja leviää siitä uusille sukupolville Suomessa ja Ruotsissa. Ne ketkä käyttää finsk-sanan finne-sanan sijalle näyttää kunniallisuutta Suomelle ja suomalaisuudelle, heitä voi kutsua Suomen ystäväksi.

 • Finskar kuulostaa paremmalle.

 • On todella paljon parempi sanoa sverigefinsk, sverigefinskar että sverigefinne, sverigefinnar:))

  Kuulostaa hyvältä ja helppo ääntää suussa:), kaikki antisuomalaiset tietysti pilkkaa kaikkia suomalaisia innolla haukkumasanalla "finne", koska se on yhtä paljon keksitty alistussanaksi kun "lapp" saame sanan sijasta ja "zigenare" romanisanan sijasta.

  Ruotsalaiset keksi myös "mongoli"-sanan. Useammat suomalaiset ei tiedä että tämä sana on koostu sanoista mon + gol. Mon tarkoittaa ihminen ja gol tarkoittaa keltainen siis gul tai gold. Mongol-sanasta voisi jalostaa paremman sanan niinkun mongell tai mongelt, monikkomuodossa niistä tulisi sanottua "mongeller ja mongelter. Englanniksi voisi sanoa mongoldians, siis mon + gold, gold on kulta ja kulta on keltainen niinkun sana gol. Gol-sana tulee gold-sanasta, niinkun gul tulee guld-sanasta. Mongol-sana tarkoittaa siis keltainen ihminen.

  Jos ruotsalaiset haukkuu suomalaisia mongol-sanalla, niin voisimme itte haukkua heitä samalla tavalla mongootti-sanalla mikä on kootu sanoilla mon + got, mikä tarkoittaa goottinen ihminen. Mongot, mongoter ovat samankaltaisia sanoja kun mongol, mongoler.

  Toinen sana voisi olla golbarre mikä tarkoittaa gulskägg tai joku kellä on keltavaale tukka. Nämä sanat ovat yhtäläisiä sanoja kun mongol-sanaa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  117
  4887
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  123
  688
 3. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  80
  544
 4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  38
  492
 5. Näytit väsyneeltä tänään

  Väsyneeltä, totiselta, kiireiseltä ja hiljaiselta. Näytät siltä, että kukaan ei pidä sinusta huolta En tiedä edes nimeäsi. Ehkä minun ei ole tarkoit
  Ikävä
  19
  449