Mikä Raamatun versio on "totuus"?

Joku epätoivoinen kretu on poistattanut tämänkin, joten laitetaanpa uusiksi, kun Mark5 ja kumppanit eivät ehtineet edes vastata:

Raamatusta on edelleen käytössä useita sisällöltään toisistaan poikkeavia versioita, joissa kirjojen lukumääräkin vaihtelee välillä 66-81. Lisäksi joidenkin yhteistenkin kirjojen jotkut jakeet ja luvut ovat vain osassa versioista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Raamatun_kirjoista

Tuossa ei tietenkään ole mitään yllättävää, koska Raamatut ovat vain jokseenkin mielivaltaisia koosteita yhden mytologian kirjoituksista. Eikä kukaan "inspiraatio"-uskoinen ole tunnetusti kyennyt koskaan määrittämään järjellisiä periaatteita "inspiraation" valikointiin, kuten noista edelleen jatkuvat lahkojenväliset ja -sisäiset erimielisyydetkin paljastavat.

Koska Mark5 ja kaltaisensa raamattudenialistit eivät kykene hyväksymään noita sellaisina sekalaisten tekstien kokoelmina mitä ne todellisuudessa ovat ja kuvittelevat Raamatun olevan jotain yliluonnollista erehtymätöntä tms., tässä on heille pari yksinkertaista kysymystä vastattaviksi, joita ainakin Mark5 on tähän asti pakoillut:

- Kykenettekö denialistit myöntämään sen kiistattoman tosiasian, että Raamatusta on edelleen käytössä tuollaisia toisistaan poikkeavia versioita?
- Mikä noista versioista on se "totuus" ja millä perusteella?

15

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mainitaan vielä aiemmasta poimittuna, että yleisellä tasolla merkittävin ero noissa versioissa näkyy, kun vertaa noiden protestanttisesta versiosta puuttuvien kirjojen listaa tähän kirjoitusajankohtien mukaan järjestettyyn listaan:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Dating_the_Bible

      Protestanttisesta versiosta on käytännössä jätetty yksi aikakausi pois eli suurinpiirtein nuo pari vuosisataa ennen ajanlaskun alkua.

      • KurjaOnRaha

        Vanhantestamentin apokryfiset kirjoitukset eli deuterokanoniset kirjat jätettiin oikeastaan pois kustannus syistä. Sillä vuonna 1826 English and Foreign Bible Society päätti olla rahoittamatta apokryfikirjojen painattamista, kun "ylimääräisten sivujen" painaminen Raamattuun olisi kuluttanut turhaan kallista mustetta ja paperia. Vuotta 1826 vanhemmista Raamatuista nuo deuterokanoniset kirjat löytyvät sillä esimerkiksi saksalainen uskonpuhdistaja Martti Luther suositteli hurskaasti niiden lukemista.


      • KurjaOnRaha kirjoitti:

        Vanhantestamentin apokryfiset kirjoitukset eli deuterokanoniset kirjat jätettiin oikeastaan pois kustannus syistä. Sillä vuonna 1826 English and Foreign Bible Society päätti olla rahoittamatta apokryfikirjojen painattamista, kun "ylimääräisten sivujen" painaminen Raamattuun olisi kuluttanut turhaan kallista mustetta ja paperia. Vuotta 1826 vanhemmista Raamatuista nuo deuterokanoniset kirjat löytyvät sillä esimerkiksi saksalainen uskonpuhdistaja Martti Luther suositteli hurskaasti niiden lukemista.

        "Martti Luther suositteli hurskaasti niiden lukemista."

        Ja toisaalta olisi halunnut poistaa protestanttisesta raamatusta erinäisiä siellä nyt olevia kirjoja.


      • KurjaOnRaha
        utti kirjoitti:

        "Martti Luther suositteli hurskaasti niiden lukemista."

        Ja toisaalta olisi halunnut poistaa protestanttisesta raamatusta erinäisiä siellä nyt olevia kirjoja.

        Niin muumuassa Jaakobin ja Juudaksen kirjeet, sekä Johanneksen ilmestyksen. Näitä kirjettä Luther piti pahna epistoloina ja Ilmestyskirjaa muuten turhanpäiväisenä ja vaikea tajuisena.


    • RaamattuOnValhe

      Raamatun "totuus" on hyvin henkilökohtainen ja subjektiivinen juttu. Riippuu uskonlahkosta ja viimekädestä hihusta itsestään mihin Raamattuun perustuvaan huuhaaseen on valmis uskomaan. Tyhmimmät, kuten Jyri. Mark5 ja ROT uskovat Raamatun satuihin kirjaimellisesti .

      • bravoo.bravoo

        Juurikin noin. Nämä ovat koko kreationismin kenttää kaatamassa yksittäisillä raamatun kohdilla täällä. Eikä siinä mitään, että niistä puhutaan, mutta ylimielisyys pois ja oikea käsitys tilalle, että asia on juuri kuten sanoit.


      • "Tyhmimmät, kuten Jyri. Mark5 ja ROT uskovat Raamatun satuihin kirjaimellisesti ."

        Mutta vain jos se sopii heidän sen kertaisiin tarkoituksiinsa.


    • JaettuRaamattu

      Koska Raamattu koostuu useista eri kirjoista, minä pikkoisin Raamatun selkeyttääkseni käsitystä ettei kyse ole vain yhdestä kirjasta! Minä pilkkoisisin sen seuraavasti:

      Lain kirja = Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deiteronomi, Joosuan kirja ja Tuomarien kirja. Sekä Mooseksen kirjojen syntyä ja editointia käsittelevät kirjoitukset.

      Viisauden kirja = Job, Psalmit, Sananlaskut, Sananlaskut, Saarnaaja, Valitusvirret, Joona, viisauden kirja, Sirakin kirja, Barukin kirja ja Manassen rukous.

      "Historian kirja" = Ruut, Samuel, Kuninkaiden kirjat, Aikakirjat, Esra, Nehemia, Ester, Tobias, Juditja Makkabealaiskirjat.

      Profeettojen kirja = Jesaja, Jeremia, Hesekiel, pikku profeettat ja Danielin kirja.

      Evankeliumin kirja = Tuomas, Markus, Matteus, Luukas ja Apostolien teot. Lisäksi juutalainen Haggada ja muita juutalaisia tapoja selittävät kirjoitukset.

      Apostolien kirjeet = sisältää uuden testamentin kirjeet, 7 Paavalin kirjettä, 4 pastoraali kirjettä ja 5 katolista kirjettä

      Apostolisten isien kirja = apostolisten isien kirjoitukset kuten Klemensin kirjeet, Papias, Didakhe ja Hermaan paimen.

      Lisä osa (erikseen) = Johanneksen evankeliumi, 3 Johanneksen kirjettä ja Johannrksen ilmesty. Sekä evankeliumia ja ilmestyskirjaa selittävät kirjoitukset.

    • Sepä.se

      Ei sovi unohtaa Nikean kokousta, jossa tehtiin poliittisia päätöksiä siitä mitä tulee Raamattuun ja mitä ei.

      • MonetOliVaiheet

        Vuoden 325 kirkolliskokouksessa ei oikeasyaan päätetty sen suhteen mitään, sillä kirja luetteloita tehtiin jo ennen sitä ja niitä muutettiin vielä sen jälkeekin. Ensimmäiset listat kuten Markionin kaanon, syntyivät jo kuitenkin toisella vuosisadalla kun kristityt alkoivat suosia hakerasti koodeks muotoista kirjaa perinteisten kirjakääröjen sijaan, mahdollisesti erottuakseen ympäröisvistä kulttuureista. Vasta Karthagon kirkolliskokouksessa vuonna 397, kaanon virallistettiin Aleksandrian piispa Athanasioksen vuonna 367 esittämän kokoelman mukaiseksi. Uuden testamentin lisäksi tähän kuului myös vuosien 285–247 eaa välillä kreikaksi käännetyn juutalaisen septuaginta kaanon. Septuaginta nimi tulee siitä, että siinä on 72 kirjaa ja septuagintan käännöstyön toimeksiantaja oli Egyptin hallitsija Ptolemaios toinen vaikka tämä tieto on tosin kyseen alaista. Vanhantestamentin apokryfiset kirjoitukset eli deuterokanoniset kirjat jätettiin pois vuonna 1826 kun English and Foreign Bible Society päätti olla rahoittamatta apokryfikirjojen painattamista


    • RaamattuOnValeMedia

      Ainoa oikea vastaus: Ei mikään versio

      Repikää siitä hihhulit.

      • pitihänsearvata

        Hahahaaaaaa. Arvatenkaan kukaan kreationisteista ei osannut antaa oikeaa vastausta.


    • King.James
      • ElävääTyötäKokoTouhu

        King James laitos on jäänyt vanhanaikaiseksi ja ajassa jälkeen tekniikan kehittyessä ja uusien tekstilöytöjen myötä. Merkittävä viimeaikainen tekijä on 1950-luvull tehdyt Qumranin tekstilöydöt, joiden vaikutus tullaan näkemään vasta seuraavassa suomenkeilisessä Raamatussa kun sen aika koittaa. Ja yritys siis kai on, että kielessä tapahtuvan nopean kehityksen ja sanojen merkituksen muuttumisen takia, suomenkielinen Raamattu pyrittäisiin uudistamaan 50 vuoden välein. Seuraavan suomenkielisen käännöksen työstäminen siis aloitetaan aikaisintaan vuonna 2042. Mutta jos kyse on siitä mikä on se oikea Raamatun käännös, niin tutkijoiden vastaus on siihen Septuaginta.


    • Dfrgvhj

      Vastatkaapa tähän kretut ja lopettakaa se evoluution olkiukkoketjujen nostelu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      328
      3786
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      234
      3363
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      146
      2653
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      111
      2171
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      22
      2156
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      16
      2017
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1805
    8. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      45
      1802
    9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      310
      1534
    10. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      123
      1392
    Aihe