Parisuhde vai omaishoitosuhde?

vilkas-vaari

Kysyn seuraavaa asiaa: Jollakin saattaa olla kokemusta. Olen eläkkeellä oleva mies ja olen sairauteni takia tehnyt omaishoitosopimuksen kotikuntani kanssa. Minua hoitaa nainen, vanha hyvä ystäväni, joka asuu 100 metrin päässä.

Olemme pohdiskelleet sitä, että hän voisi käytännön syistä muuttaa luokseni asumaan, jolloin omaishoito olisi käytännössä sujuvampaa ja olisi hänelle helpompaa.

Voiko KELA tulkita tällaisessa tilanteessa, että kysymyksessä on parisuhde ja sitä mukaa työeläkkeeni laskisi huomattavasti ja myös hänen taloudellinen asemansa muuttuisi? Jos on omaishoitosopimus kunnan kanssa, niin meidän oikeustajumme mukaan KELA:lla ei ole oikeutta tehdä siitä parisuhdetta, koska hänen roolinsa on tarkasti määritelty omaishoitosopimuksessa ja tuossa paperissa hän on nimikkeellä "ystävä" (ei siis vaimo, avovaimo, naisystävä jne.) riippumatta siitä, missä hän asuu.

Tässä huvittaa se, että ympyrä näyttää sulkeutuvan ehkä samoissa merkeissä KELA:n kanssa: Opiskeluaikoinani asunnossani oli naisopiskelija alivuokralaisena ja mikä hirveä vääntö oli KELA:n kanssa tuosta tilanteesta! KELA tulkitsi suhteen parisuhteeksi ja me tappelimme vastaan KELA:n toimistossa. Loppujen lopuksi menetin malttini ja huusin virkailijalle, että saahan alivuokralaisen kanssa olla seksisuhde, mutta se ei täytä vielä parisuhteen tunnusmerkistöä. He-he-he, hävisin jutun ja meidän niputettiin väkisin yhteen ja alivuokralaisuutta ei hyväksytty. Tämä merkitsi epäedullisempaa taloudellista tilannetta siihen aikaan, mutta ei se maailma siihen kaatunut.

Joudun siis jälleen kerran miettimään sitä, miten KELA:lla voi olla ylipäätään oikeus niputtaa ihmisiä väkisin parisuhteeseen? Tällähän saattaa olla jo juridisia merkityksiä! En ole koskaan ymmärtänyt tätä asiaa, mutta elämä on näköjään täynnä kummallisuuksia.

14

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 767373737736

      Omaishoitajana voi toimia vain omainen, eli sukulainen/puoliso.

      Jos asut yhdessä "kaverin" kanssa joka toimii omaishoitajanasi on hän silloin avovaimosi ja teille tehdään keöassa sen mukaan päätökset. Muutenhan kaikki avoparit joista toinen on omaishoitajana voisivat väittää olevansa vain "kavereita".

      • vilkas-vaari

        Asia ei ole kyllä näin. Parisuhteessa ihminen lähtökohtaisesti asuu muualla. Jos asutaan alunperin yhdessä niin silloin parisuhde on selvä. Jos tämä on todella taas niin hankalaa, niin asuntoni on sen verran suuri, että siinä on erillinen siiveke, jossa on tilava huone ja keittiö ja erillinen sisäänkäynti. Tässä tapauksessa vaihtoehtoisesti nyt alivukralaissopimus menisi hyvin läpi, vaikka pikkuisen rahaa kierrättämällä hän saisi tiliotteella maksamansa vuokran takaisin.

        Samalla hän voisi laittaa oman kolmionsa vuokralle. Tämä on kannattava kuvio kummallekin. Näin tehdään, jos KELA alkaa taas pottuilla muunlaisesta yhdessä asumisesta.


      • nohätäää
        vilkas-vaari kirjoitti:

        Asia ei ole kyllä näin. Parisuhteessa ihminen lähtökohtaisesti asuu muualla. Jos asutaan alunperin yhdessä niin silloin parisuhde on selvä. Jos tämä on todella taas niin hankalaa, niin asuntoni on sen verran suuri, että siinä on erillinen siiveke, jossa on tilava huone ja keittiö ja erillinen sisäänkäynti. Tässä tapauksessa vaihtoehtoisesti nyt alivukralaissopimus menisi hyvin läpi, vaikka pikkuisen rahaa kierrättämällä hän saisi tiliotteella maksamansa vuokran takaisin.

        Samalla hän voisi laittaa oman kolmionsa vuokralle. Tämä on kannattava kuvio kummallekin. Näin tehdään, jos KELA alkaa taas pottuilla muunlaisesta yhdessä asumisesta.

        Aioin jo naputtaa, että älkää ihmeessä muuttako ainakaan virallisesti saman katon alle!

        Mutta erillinen sisäänkäynti voi olla ratkaisevaa. Luotettavuutta lisää, jos sulla on joskus ollut vuokralainen siinä erillisessä kämpässä. Vuokrasopimus paperille!

        Miksi hän on omaishoitaja, vaikkei ole sukua t. puoliso? Täälläpäin palkataan avustajia vanhuksille ja vammaisille. He saavat tuntipalkan, tienaavat eläkettä ja vuosilomaakin. Parantaisi ystäväsi asemaa huomattavasti. Voit tietysti testamentata sen kiinteistön hänelle, mutta pystyykö hän siitä nauttimaan vai onko se enemmän rasite?


      • vilkas-vaari

        Erillinen huoneisto omalla sisäänkäynnillä pääasunnon yhteydessä kelpaa vuokralaisasunnoksi, ei pelkästään alivuokralaisasunnoksi. Otin jo selvää.

        Olet oikeassa, että omaishoitaja on useimmiten sukua (tavallisimmin puolisoista toinen), mutta nykyisin omaishoitaja saa olla kuka tahansa, joka täyttää omaishoitajan vaatimukset. Esim. jos omaishoitajalla on kova päihdeongelma, kunta ei tee sopimusta tällaisen omaishoitajan kanssa.


    • tässähäntämäois

      Jos saat asumistukea omaan asuntoosi, tämä vähenee tai poistuu omaishoitajasi muutettua asuntoosi. Jos jompikumpi tai kummatkin saatte kansaneläkettä, tämä pienenee.
      Positiivisena seikkana: omaishoidontukeen voinee hakea korotusta, kun avun tarve on kasvanut sen verran, että hoitajan on tullut luoksesi muuttaa.
      Jos siis asumismuoto tuottaa edellä mainittuja ongelmia, yhteys osoitetietojärjestelmän ylläpitäjään ja osoitteeseen muutos, joka indikoi talossa olevan kaksi asuntoa. Tämä muodossa: Kertunkuja 1A, sekä Kertunkuja 1B. Halutessanne voitte olla vieläkin tarkempia ja väsätä kevytrakenteisen väliseinän näiden uusien asuntojenne välille.

      • vilkas-vaari

        Usko nyt ei vähene! Erillinen siiveke omine sisäänkäynteineen omakotitalossa ei vaikuta eläkkeeseeni eikä asumistukeen, Toisaalta en saa asumistukea kohtalaisen eläkkeen takia. Tuloja korottavat vielä eläkkeensaajan korotettu hoitotuki.

        Mutta näillä mennään. Kuntoni ei todellakaan ole parhaimmasta päästä, mutta on tässä jo elämää nähnytkin ja on rauhallinen ja tyyni olo.


    • vilkas-vaari

      Omaishoitaja tosiaan tällä menettelyllä voi laittaa oman asuntonsa vuokralle ja siitä tulisi helpottavia vuokratuloja hänelle.

      • 890809809

        Lue tarkemmin mitä sulle vastataan vai oliko se vika korvien välissä.


    • vilkas-vaari

      Olen lukenut ja tänään ottanut asioista lopullisesti selvää. Omaishoitaja voi asua siipirakennuksessa omassa taloudessaan ja kenenkään edut eivät mene, vaan päinvastoin paranevat (omaishoitaja minulla lähempänä ja omaishoitaja laittaa asuntonsa vuokralle ja saa asumistukea siipirakennuksen asuntoon. Joten ei enää tarvettä viisasteluun, joten ole vaan aukomatta päätäsi. Minkä takia tulet tänne itkemään asioista, joista et tiedä mitään?

    • vilkas-vaari

      Kela tietää nämä asiat paremmin, kuin sinä.

    • Alivuokralaista ei katsota avio- ja/tai avoliitoksi. Minulla on sama tilannet, joka ratkaistiin tällä tavalla. Omaishoitaja saa Kelan asumistukea.

      • Huom. Alivuokralaisen voi ottaa myös kaupungin asuntoihin.


      • veijot kirjoitti:

        Huom. Alivuokralaisen voi ottaa myös kaupungin asuntoihin.

        Ja vielä hyvä muistaa. Alivuokralaisen tulot/tiedot ei kuulu Kelalle eikä myöskään päävuokralaiselle.


      • naintilupa
        veijot kirjoitti:

        Ja vielä hyvä muistaa. Alivuokralaisen tulot/tiedot ei kuulu Kelalle eikä myöskään päävuokralaiselle.

        Tuenhakijan henkilökohtaiset tiedot Kelaan. Kelalle ja tuenhakijalle ei kuulu ulkopuolisen alivuokralaisen/päävuokralaisen tulotulotiedot. Eihän vieraana ihmisenä päävuokralainen/alivuokralainen anna omia tietoja ulkopuolisten tietoon. Päävuokralainen ja alivuokralainen hakee omat asumistuet omilla tiedoillaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1595
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1302
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      282
      1226
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      111
      1049
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      877
    6. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      805
    7. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      218
      797
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      719
    9. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      42
      701
    10. Olen etsinyt sinua

      Jokainen päivä olet sydämeni. En voinut käsittää silloin kun ensimmäisen kerran sinut näin, että hän, tuo kauniin ihana
      Ikävä
      20
      674
    Aihe