Ubuntu ja EFI/UEFI

bricked_bios

Varoituksen sana niille, jotka suunnittelevat Ubuntun (tai jonkun muun uuden jakelun asennusta) asennusta jos EFI asetus on päällä biosissa. Siinä saattaa käydä näin:

https://askubuntu.com/questions/918080/installed-ubuntu-in-bios-mode-cant-access-bios-anymore
https://bugs.launchpad.net/ubuntu-cdimage/ bug/1040557

Nämä ovat vain esimerkkejä, googlaamalla löytyy lisää.

Bios menee sellaiseen kuntoon, ettei koneen käynnistys ole enää mahdollista jos EFI on kytketty päälle biosin asetuksista Ubuntun asennuksen aikana. EFI moodi mahdollistaa sen, että käyttöjärjestelmä voi kirjoittaa nvramiin tietoja. Ainakin Samsungin ja Lenovon läppäreissä ja useissa pöytäkoneiden emolevyissä on tätä ongelmaa. Läppärissä tämä voi johtaa siihen, että ainoa korjauskeino on vaihtaa bios-piiri.
Tämä EI ole Ubuntun vika, vaan se johtuu paskasti tehdystä bios koodista, joka mahdollistaa tämän kaltaisen toiminnan. Lisäksi ongelmaa esiintyy lähinnä vanhemmissa läppäreissä, joissa ei ole uusinta bios-romia.

Mutta jos on tarkoitus Ubuntu asentaa, niin varmista ensin, että EFI boottiasetus ei ole valittuna tai mieluummin päivitä bios ennen asennusta.

35

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ubuntu-tai-ei

      Nuo englannin kieliset suomi24 vastineet eivät lisää juttusi uskottavuutta yhtään enempää kuin aito suoli24 palstan höpötyksetkään. Ei mitään syytä huolestua muusta kuin epäonnistuneesta BOOT-valikosta, johan sen nyt järkikin sanoo.

      • bricked_bios

        Olisiko kannattanut lukea koko kirjoitus, ennen kuin alat linux-fanaattisen märinän. Kokeile asentaa uusin Ubuntu 4-5 vuotta vanhaan läppäriin, jossa päivittämätön bios-rom. Saatat yllättyä.


      • KolliBannaan

        Avaaja trolli saa suksia valheineen Helvettiin!


    • microfot_vakoilee

      Kaivoit taas ikivanhan bugin... Siihen on näkyy korjaukset jo tullut joku 4 VUOTTA sitten, joskus vuonna 2012.
      Ilmoitan viestisi ylläpidolle.

      • masaasialla

        Saatko sitten papukaijamerkin?


      • leima_ottaan
        masaasialla kirjoitti:

        Saatko sitten papukaijamerkin?

        Saat vitutyhmäpapukaijamerkin.


    • kammottavalinuks

      Vastahan se linux rikkoi Ryzenit. Nyt sitten hajoo jo biositkin. Kammottava on linux!

      • lopeta_jo

        HV, senkin windows-hihhuli! LINUX EI HAJOTA LAITTEITA! Kyllä kyseessä on nimenomaan laitevalmistajan oma moka eikä vika linuxissa!


      • hajottaase

        Windows ei hajota, linux hajottaa. Silloinhan vika on nimenomaan linuxissa.


      • lopeta_jo
        hajottaase kirjoitti:

        Windows ei hajota, linux hajottaa. Silloinhan vika on nimenomaan linuxissa.

        Ja missä luotettava lähde tuon väitteen tueksi? Sellaista kysytty aiemminkin mutta lähdettä ei postattu joten sinä windows-hihhuli puhut p*skaa! Linux ei hajota laitteita, itselläni ei ole yksikään laite hajonnut linuxin takia vaan jos jotain hajosi niin vanhuuttaan.


      • kerroppas

        nyt papukaija miten linux rikkoo ryzenit.


      • ryzenrikkimän

      • lopeta_jo

      • lisääpaskaapunttiin

        Näin se linux-pussihousu kiemurtelee! Kysymys on siitä ettei laitevalmistajat halua tehdä "linux-kehittäjien" kanssa yhteistyötä koska rajapinnat on jatkuvasti rikki ja linux porukka tyhjätaskuja. Microsoftin kanssa tehdään tietysti yhteistyötä koska sieltä se raha tulee. Windows ei riko laitteita.

        "Ei AMD muuten noita vaihtaisi jos ei myöntäisi vian olevan itse prosessorissa! "
        Kyllä se AMD lahjoittaa afrikan nälkää näkevillekin joten se voi muutaman ylijäämäprossun linux-pussihousuille antaa.


    • bricked_bios

      En ole suoli24 palstalle pitkään aikaan kirjoittanut mitään, ja nyt muistin miksi lopetin. En tiedä johtuuko tämmöinen väärinymmärrys tyhmyydestä, pahuudesta vai kummastakin.

      Vaikka täällä on kunnon fanaatikkoja, jotka johdomukaisesti kieltävät että Ubuntussa olisi mitään vikaa, niin luulisi että Suomessa lukutaito ja luetun ymmärtäminen olisi kunnossa.

      • miljardi-kärpästä

        Hyvä niin, onpahan yksi Windows-fanaatikko vähemmän paskaa kaivelemassa täälläkin.


      • No itsehän sinä vittuilua kerjäät kun levittelet perättömiä huhuja tai vihjailet, että Ubuntussa olisi jotain vikaa.

        Jos Ubuntussa olisi vikaa, sen vian pitäisi ilmetä valmiilla versiolla, kokoonpanossa mihin Canonical on luvannut yhteensopivuuden.

        Jos käytetään jotain beetaversiota eikä LTS:ää, tai on joku omituinen kone mihin ei luvata mitään niin se on silloin se on asentajan vika.


    • bricked_bios

      Ei saatana. Pitääkö tähän vielä vääntää rautalankaa, ja lainata omaa tekstiä:

      "Tämä EI ole Ubuntun vika, vaan se johtuu paskasti tehdystä bios koodista, joka mahdollistaa tämän kaltaisen toiminnan. Lisäksi ongelmaa esiintyy lähinnä vanhemmissa läppäreissä, joissa ei ole uusinta bios-romia.

      Mutta jos on tarkoitus Ubuntu asentaa, niin varmista ensin, että EFI boottiasetus ei ole valittuna tai mieluummin päivitä bios ennen asennusta."

      Kertokaa nyt missä kohtaa levittelen perättömiä juttuja. Tämä koko jutun takana on ihan omakohtainen kokemus jossa tältä https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/ sivulta
      ladattu Ubuntu 16.04.3 LTS sekoitti Samsung NP300-E5C mallisen läppärin biosin niin ,ettei sitä saa enää käynnitettyä millään muulla tempulla kuin vaihtamalla bios-piiri. Edes bios- pariston irrotus ei auttanut, vaan kone pimeni lopullisesti sen jälkeen. Ennen irrotusta se vielä boottasi Ubuntuun, mutta bios asetuksiin ei enää päässyt.
      Ubuntun asennuksen jälkeen bootimenussa oli Ubuntu ja se tyhjeni kokonaan pariston irrotuksen jälkeen. Uuden biosin saa ebaysta 15:ta eurolla, eikä asennus ole mitään rakettitiedettä.

      Tässä linkissä Toshiban omistaja kuvailee täsmälleen saman tilanteen kuin omassa tapauksessa.
      https://unix.stackexchange.com/questions/192116/laptop-boots-directly-to-ubuntu-cant-access-bios-or-boot-menu-anymore
      sillä erolla ettei Samsung jäi bootloopiin. Ainostaan F10:llä saa tyhjän boottimenun näkyviin.
      Jos vähänkään viitsii googlata, niin todellinen ongelma tämä on tietyn ikäisissä koneissa, eikä se poistu kieltämällä tosiasiat.
      https://www.google.fi/search?client=firefox-b&dcr=0&q=no bios access after ubuntu install&oq=no bios access after ubuntu install&gs_l=psy-ab.3...284128.286190.0.287096.6.6.0.0.0.0.180.598.4j2.6.0....0...1.1.64.psy-ab..0.0.0....0.Bm4MN80WIbQ

      • harrastelijaviritys

        Asia ei tietysti minulle kuulu mutta uusimmat jutut linkeissäsi näyttäisivät olevan parin kolmen vuoden takaa (pikavilkaisulla ).
        Onko ongelma edelleen olemassa vai noudattavatko asentelijat nykyisin asennusohjeita?


    • bricked_bios

      Ongelma on olemassa, jos koneessa on vanha bios. Uudemmissa koneissa nämä ongelmat on jo korjattu. Kysehän efi-bios ongelma, ei Ubuntu. Eikä efi/uefi ongelmat ihan tuntemattomia ole Windowsissakaan.

      Jos ostetaan 500 euron läppäri Windowsilla, ja se toimii ongelmitta, niin harva taviskäyttäjä biosia päivittää. Lisäksi Samsungin tapauksessa biospäivityksen toteutus on tehty uskomattoman typerästi. Sen voi päivittää vain Windows-ohjelmalla, jonka löytäminenkin on tehty mahdollisimman hankalaksi.

    • Harmillista jos kohdalle on sattunut kone jossa epäyhteensopiva BIOS. Useimpiin koneisiin Ubuntu asentuu. Myös Windows kirjoittaa BIOSsiin ja se saattaa estää Ubuntun käynnistymisen (tai joku muu jakelu). EFI on nykypäivää ja välttämätön isoilla levyillä. Läppäreissä usein pienehkö levy jossa vanhaa osiotaulua voi käyttää ja EFI ei ole välttämätön. Medikoneessani on SSD-levy perinteisellä osiotaululla ja iso levy taas GPT ositaululla.

    • bricked_bios

      Kysehän ei ole siitä asentuuko Ubuntu. Ongelmakin ilmenee vasta sitten, jos käyttöjärjestelmä pääsee kirjoittamaan nvramiin. Ihmetyttää suuresti kun Samsungin bios-päivitys on tässä tapauksessa käyttöjärjestelmäriippuvainen. Eipä ole missään muussa merkissä tullut moista typeryyttä vastaan.

    • Fakta-tietoa

      Kannattaa varoa jos on uusi kone, ubuntu on ollut hyvin arveluttava kaikkine vikoineen. On erittäin inhottavaa jos Ubuntun asentamisella estää koneen BIOS asetuksiin pääsemisen, kone on käytännössä arvoton, ja joutuu myymään eteen tyhmille ubuntun käyttäjille, torilla tai muilla vastaavilla sivustoilla.

      ELI

      Jos olet ostamassa jostakin käytettyä tietokonetta ja sitä myydään ubuntu asennettuna, varmista ennen sitovaa ostopäätöstä että koneen BIOS asetuksiin on edelleen vapaa pääsy.

      • Fakta-tietoa

        Ja oston jälkeen poista välittömästi se ubuntu, ja laita tilalle vaikka Mint tai ihan mikä vaan luotettava käyttöjärjestelmä.


    • Oma.moka

      Siinä sitä oppii kun alkaa amatööri-kötöstelmiä asentamaan.
      No seuraavalla kerralla viisaampana sitten ja laittaa koneeseen varmatoimisen windows 10-käyttöjärjestelmän. Se kun ei riko mitään.

      • lopeta_jo

        Etkö vois häipyä täältä trollaamasta? Ubuntu itsessään ei riko mitään vaan jos koneen bios-koodi on surkeasti tehty, niin kone voi rikkoontua.


      • Rikkoo.se
        lopeta_jo kirjoitti:

        Etkö vois häipyä täältä trollaamasta? Ubuntu itsessään ei riko mitään vaan jos koneen bios-koodi on surkeasti tehty, niin kone voi rikkoontua.

        Kyllä rikkoo. Tuossakin tapauksessa teki koko koneesta tiiliskiven.
        Älkääpä ihmiset menkö asentelemaan näitä Linux viritelmiä jos koneenne on teille tärkeä. Kokeilla voitte johonkin vanhaan räpsyyn joka ei haittaa vaikka rikkoontuukin...


      • wiimeinen.Windows2025

        Vuosittain kannetaan pari sataa miljoonaa Windows konetta kierrätykseen.


      • lopeta_jo
        Rikkoo.se kirjoitti:

        Kyllä rikkoo. Tuossakin tapauksessa teki koko koneesta tiiliskiven.
        Älkääpä ihmiset menkö asentelemaan näitä Linux viritelmiä jos koneenne on teille tärkeä. Kokeilla voitte johonkin vanhaan räpsyyn joka ei haittaa vaikka rikkoontuukin...

        Puhut p*skaa! Ei riko, itsellänikään ei yksikään kone ole rikkoontunut linuxien takia! Vaikka mulla on linuxit useammassakin koneessa.


      • Rikkoo.se
        lopeta_jo kirjoitti:

        Puhut p*skaa! Ei riko, itsellänikään ei yksikään kone ole rikkoontunut linuxien takia! Vaikka mulla on linuxit useammassakin koneessa.

        No johan se olis laissakin kielletty kokonaan mikäli se särkisi kaikki, viisas ei vaan odottele lakisääteistä käyttökieltoa, no voihan se olla että odotteleekin, eihän nämä ubuntun käyttäjät miltään ruudin keksijöiltä vaikuta.


      • lopeta_jo
        Rikkoo.se kirjoitti:

        No johan se olis laissakin kielletty kokonaan mikäli se särkisi kaikki, viisas ei vaan odottele lakisääteistä käyttökieltoa, no voihan se olla että odotteleekin, eihän nämä ubuntun käyttäjät miltään ruudin keksijöiltä vaikuta.

        No voi jumankauta! Lopeta nyt heti toi peen jauhaminen, siis oikeasti Ubuntu eikä mikään linux itsessään särje laitteita, kyllä vika on laitevalmistajassa jos se jonkin käyttiksen takia menee rikki!
        Itse et muuten miltään ruudinkeksijältä vaikuta, päinvastoin! Tunnut olevan tyhmä kuin saapas. Ja kova jankkaamaan.


      • Vasensaapas
        lopeta_jo kirjoitti:

        No voi jumankauta! Lopeta nyt heti toi peen jauhaminen, siis oikeasti Ubuntu eikä mikään linux itsessään särje laitteita, kyllä vika on laitevalmistajassa jos se jonkin käyttiksen takia menee rikki!
        Itse et muuten miltään ruudinkeksijältä vaikuta, päinvastoin! Tunnut olevan tyhmä kuin saapas. Ja kova jankkaamaan.

        Katsoppa peiliin!


    • infoo888888888888

      Tuo aloittajan linkkaama sivusto kertoo vain ominaisuudesta joka on windowsilla.

      Jos asetat BIOS asetuksista tietyn turvatoiminnon, BIOS:iin pääsee vain Windowsin UEFI buuttauksessa (eli shift pohjassa valkkaa käynnistä kone uudelleen windowsissa)

      LINUX:illa ei moista ole, jonka takia et siis pääse BIOS asetuksiin jos se on ainoa käyttis koneella ja BIOS turva-asetus päällä (ja sen ongelman korjaa irroittamalla BIOS patterin ja laittamalla sen takaisin paikoilleen tai pitämällä virtapainiketta pohjassa kunnes kone käynnistyy ja sammuu kahdesti eli toisin sanoen nollaamalla BIOS asetukset).

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      148
      2597
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      179
      1548
    3. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      103
      1403
    4. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      113
      1330
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1197
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1122
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      41
      1108
    8. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      1085
    9. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      49
      1077
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      73
      986
    Aihe