Minun tarinani. Vertaistukea vailla :(

sisaltakuollut

Moikka. Haluan kertoa teille omakohtaisen taisteluni bulimian kanssa. Haluan kertoa jollekin, haluan apua ja tahdon parantua!Kaikki eroosio hampaiden korjaukseen liittyvät asiat ovat tervetulleita ja vertaistuki, sillä alan olla melkoisen loppu. Kaikki neuvot paranemisen ja avun hakemiseen/saamiseen liittyen otan todella kiitollisena vastaan <3

Olen 28-vuotias noin 10 vuotta jaksottain bulimiaa sairastanut nainen. Kaikki lähti kai koulukiusaamisesta yläasteella ja ensimmäiset kerrat oksensin joskus 15-vuotiaana, mutta se jäi muutamiin kertoihin. 18-vuotiaana oksentelin säännöllisesti. Ahmin ilta myöhään ja oksensin. En ollut tuolloin hoikka vaan päinvastoin lihoin aivan kamalasti. Jossain kohtaa oksentelu jäi uuden työn ja silloisen parisuhteen päätyttyä, kun muutin takaisin vanhempieni luokse. En oksennellut tai ahminut enää ja laihduinkin huimasti. Parikymppisenä muutin kotoa pois kaverin kanssa ja kun hän muutti pois muutti silloinen seurustelukumppanini kanssani asumaan. En muista oksennelleeni tuona aikana muuta kuin joskus vanhempien luona asuessa ihan satunnaisesti. 22- vuotiaana aloin taas uuteen suhteeseen jossa en myöskään oksennellut kuin ihan pari kertaa. Suhde kesti vuoden ja olin aivan rikki sen päättyessä. Muutin yksin asumaan ja laihduin todella hoikaksi, koska ruoka ei maistunut ollenkaan. Jossain kohtaa kun aloin voida paremmin alkoi ruoka maistua ja paino nousta ja säikähdin tuota ja silloin alkoi pitkän tauon jälkeen oksentelu. Olin 23 ja nyt olen 28 ja viimeiset viisi vuotta oksentelu on ollut lähes päivittäistä. Välillä olen ollut kuivilla muutamia päiviä, viikkoja ja jopa muutaman kuukauden ajan. En sen pidempää. Pikkuhiljaa lihoin ja lihoin... Mitat olivat tuolloin aluksi 170/58, nyt viisi vuotta myöhemmin 170/72. 23-26 v. olin sinkkuna ja oksentelin yksin ollessani. 26-vuotiaana oli yksi n. 10 kk kestoinen pesisuhde, jossa myöskin salaa oksensin. Tämän jälkeen olin ehkä kuukauden päivät yksin, kunnes löysin nykyisen kumppanini jonka kanssa olen ollut kohta kaksi vuotta. Ihan suhteen alussa en oksennellut, mutta pian se taas alkoi ja on jatkunut koko suhteen ajan.

Minulla on mitä oudompia oireita joita olen ihmetellyt ja hampait on välillä lohkeillut/murentunut suuhun syödessä... silti vasta tämän vuoden Tammikuussa heräsin tajuamaan että olen sairas. Mulla on syömishäiriö ja varmasti tästä johtuen ties mitä oireita. Aloin katsella hampaitani tarkemmin. Joskus muutama vuosi sitten lohkesi vasemmalta puolelta ekasta yläetuhampaasta palanen mikä hiottiin hammaslääkärissä. Huomasin että sama homma oli oikealla puolella.. ja melkein joka hampaassa. 4 ylä.- ja ala etuhampaasta on kiille hyvin kulunut, ovat täynnä hiushalkeamia ?, läpikuultavia ja vasemmanpuoleisessa yläetuhampaassa on pieni lohkeama. Molemmat tokat yläetuhampaat on hiottu oudon lyhyiksi ja nyt niissä on taas pienenpientä halkeamaa mistä johtuen tuntuu välillä kuin olisi hiekkaa suussa. Mulle on aina sanottu että mulla on tosi nätit ja suorat hampaat. En ole itsekään hampaita sen enempää tarkastellut, kunnes tilanne on nyt muutamassa vuodessa mennyt tähän, että hampaat ovat alkaneet lohkeilla suussa. Ovat oudon malliset ja normaalia lyhyemmät. Kun huomasin nämä hammasvaurioni, päätin kertoa asiasta ensimmäistä kertaa jollekin ja kerroin kumppanilleni. Hän jotenkin melkein väheksyi asiaa eikä ole puuttunut siihen mitenkään. Toivoin, että hänelle kertominen auttaisi siihen, etten voi enää salassa oksennella kun vahtii perään. Hampaita itkin tuolloin ja olen itkenyt muutamasti myöhemmin, mutta sanoo vain ettei kukaan niitä niin tarkkaa katso ja ettei ne ole pahat ja ei tiedä missä kunossa olisivat ilman oksentelua. Itse tiedän, että olisivat todella kauniitj a siksi ahdistaa vielä enemmän että olen mennyt itse pilaamaan hammaskalustoni. Kerroin myös jotenkin vähän ohimennen ja vähätellen sairastaneeNI bulimiaa ystävälleni ja äidilleni. Vanhemmat joskus kuulivatkin kun oksentelin, mutteivat myöskään ole siihen puuttuneet. Olen asian kanssa aivan yksin, niinkuin varmasti jokainen meistä. Ei ketään sellainen ymmärrä, jolla ei ole omakohtaista kokemusta. Itse en ole tajunnut mitä kaikkea tämä sairaus on mulle tehnyt, ennen kuin olen lukenut näitä keskusteluja ym. Olen samaistunut niin moneen asiaan. Tuntuu kuin koko elämäni, kaikki parhaat nuoruusvuodet olisivat menneet ohitseni. Minä, ruuan ajattelu, ahdistus, epäsosialitsoituminen... Alkuvuodesta kun tämän kaiken tajusin, olin hetken "kuivilla". En edes muista kuinka mopnta kertaa olen päättänyt lopettaa. Näitä hammasahdistuksia on tullut muutamasti ja herätellyt hetkeksi, kunnes olen taas ajatellut, ettei se nyt jos kerran oksennan tilannetta pahenna ja aina vaan löydän itseni vessasta silmät verestäen oksentamassa. Vihaan itseäni ja tätä kaikkea. Pelkään että ihan tosissaan kuolen vielä tähän sairauteen. Mulla on rytmihäiriöitä, närästystä, huimausta, kurkunpää ja äänihuulet "syöpyneet" jo aikaa sitten. En edes tiedä miltä mahtaa tuntua normaali olo..

5

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sisaltakuollut

      Ohops oli jo niin pitkä viesti, että merkitkin loppuivat kesken. Anyway.. taitaa elektrolyyttitasapainot ja kaikki heitellä aika pahasti.

      Nyt toivon todella kovasti neuvoa etenkin parantuneilta. Mitä kautta kannattaa lähteä hakemaan apua? Psykiatrille varmasti kuuluu tällaiset asiat, mutta tutkitaanko terveyskeskuksessa muuten jotain bulimian aiheuttamia mahdollisia vaurioita ? Entä hampaat.. kunnalliselta ei esteettistä hoitoa saa, tekarit taitaa olla ainoa vaihtoehto mitä heiltä voi saada. Mikä mahtaa olla järkevin tapa lähteä hoitamaan hampaita, mistä kiilteet syöpyneet ja mitä tällainen ihan oikeasti tulee n. suunnilleen yksityisellä kustantamaan? Käyn töissä, mutta mulla on luottotiedot menneet, minkä vuoksi lainaa en saa 10 000€ korjaukseen :( Tämän vuksi pitää miettiä jotain realistista vaihtoehtoa. Onhan mulla nyt jotain hampaista vielä jäljellä, ettei nyt koko kalustoa tarvitse uusia. Mulla on myös lähete psykiatrille minne olen lähinnä tämän asian takia menossa. Mutta pitääkö mennä vielä ihan omaan terveyskeskukseen muuten tutkimuksiin? Työterveyteen en tämän vuksi kehtaa mennä, en sitten millään.

      Nyt päätin etten oksenna enää ikinä. Olen päättänyt näin monet kerrat, mutta ainakin aion taas yrittää ja todella toivon että siihen pystyn. Olen lopen kyllästynyt tähän ahdistukseen!!! Kiitos kaikille jotka jotain vastaatte ja tsemppiä ja kovasti voimia kaikille tässä helvetissä eläville kohtalotovereille <3

    • sisaltakuollut

      Vielä..

      Pahoittelen muutamia kirjoitusvirheitä. Tuossa kun oikoluin niin tuli vastaan mm. pesisuhde = parisuhde :D Oli vaan niin pitkä teksti ja kello on niin paljon. En vain saa unta tältä ahdistukselta ja oli pakko nousta sängystä oikein koneella kirjoittamaan.

      Lisäyksenä se etten ole tosiaan käynyt tämän asian vuoksi lääkärissä, vaan sain lähetteen psykiatrin polille ihan vaan yleisen ahdistuksen takia.

    • Vertainen

      Hienoa, että olet lähtenyt hakemaan apua! En tiedä, mistä olet kotoisin mutta esimerkiksi Helsingissä on erikoissairaanhoidon piirissä oma syömishäiriöyksikkö. Potilaaksi hakeudutaan lähetteellä psykiarian poliklinikalta tai terveysasemalta. Kun nyt menet psykiatrian poliklinikalle, ole mahdollisimman rehellinen. Kerro kaikki, minkä osaat sairastamisajaltasi, miten kauan, kuinka usein, kerro yksinäisyydestä, väsymyksestä, eristäytymisestä, salailusta, ahdistuksesta ja voimattomuudesta. Sanot, että tarvitset apua., ettet selviä omin voimin. Syömishäiriö on addiktio, verrattavissa huumeriippuvuuteen. Se, että olet nyt totaalisen väsynyt sairauteen on myös se pohjakosketus, minkä olet tarvinnut hankkiaksei apua, siinä on myös voimaa!

      Hampaat ovat nyt pienin huolesi ja niiden korjaaminen on ajankohtaista vasta kun olet selkeästi päässyt toipumaan sairaudesta. Ja tuolla historialla toipumisaika tulee olemaan vuosia. Tiedätkö syyt sairaudellesi? Mitä olet paennut, mitä täyttänyt, mitä tunteita et ole halunnut kohdata? Sinulla on mahdollisuus myös hakeutua Kelan tukemaan pyskoterapiaan, voisit tästäkin puhua psykiatrian poliklinikalla.

      Miten rehellisesti olet kertonut sairaudestasi läheisillesi? Jos miesystäväsi ei tuon enempää välitä sinusta, olet väärän ihmisen kanssa suhteessa. Sinun tulee laittaa itsesi etusijalle, ympäröidä itsesi ihmisillä, jotka tukevat sinua paranemaan, sillä todella tulet tarvitsemaan heitä! Katso, onko paikkakunnallasi vertaistukiryhmiä ja mene rohkeasti mukaan, jos on.

      Paljon tsemppiä, rohkeutta ja rehellisyyttä! Kerro, miten asiat edistyvät. Sinulla on täysi mahdollisuus toipua, kärsivällisyyttä!

    • tyypilline-epätyypilline

      Hoitoon hankkiutuminen ei ole omin voimin helppoa, älä luovuta kesken! Ei ole helppoa myöntää, ymmärtää eikä uskoa olevansa sairas ja avun tarpeessa. Kun asiasta yrittää kertoa ja puhua läheisille, heidän reaktio voi olla jotenkin vaisu. Olen miettinyt, että se voi johtua siitä, etteivät he halua sanoa jotain "typerää" ja jotain mikä voisi loukata, mikä vielä pahentaisi asiaa. Tämmöinen kiemurtelu voi antaa vähättelevän kuvan, vaikka heillä oikeasti huoli herääkin. Tähän kun yhdistää sen, ettei itse pysty helposti kertomaan tilanteen akuuttiutta ja tämän hetkistä todellista tilaa, voi myös läheinen tyynnytellä itseään, ettei bulimia ole enää "akuutti ja päällä".

      Ota huoli itsestäsi vakavasti, hakeudu lääkäriin.
      Psykiatrian poliklinikan puolelta olisi ehkä helpompi edetä kuin terveyskeskuksen, en ole varma. Minä hakeuduin ensin terveyskeskukseen, sain sieltä "jutteluajan" psykoligiselle hoitajalle, jolle yritin kertoa oikeasti avoimesti syömisongelmistani. No siitähän oli hyötyä... No eipä haittaakaan, vaikka vähän täytyi puristaa itsestä lisää, että soitin eteenpäin saadakseni apua.

      Tämä hoitaja kysyi määrää paljonko söin (mihin lie vertasi sitä, omaan syömiseensäkö...) ja se totesi toimintani olevan "normaalia tilanteessani". Lopuksi yhteenvedossa tämä kysyi mitä näillä keskusteluilla haluaisin saavuttaa ja työnsi "raksi ruutuun testejä" päihderiippuvuudesta ja masennuksesta matkaani seuraavaa kertaa varten. Siis haloo! Olin juuri kertonut 10 vuotta kestäneen parisuhteen päättyneen, minkä jälkeisessä stressiaallossa aloin ensin liikkumaan kuin hullu ja syömään hyvin tarkasti, mikä jälkeen olen menettänyt syömiseni hillitsemisen, sydän tykyttää ja öisin hikoilen petivaatteet märiksi.

      --> Jos terveyskeskuksesta ehdotetaan juttelua psykologisen hoitajan kanssa, älä suostu! Tarvitaan lääkärin lähete erikoislääkärille, eli psykiatrille.

      Mä soitin seuraavaksi tuonne hyksin syömishäiriöklinikalle ja sieltä neuvoivat varaamaan ensin terveyskeskukseen lääkärille ajan, jotta pääsen heille. Soitin TK:n ajanvaraukseen ja esitin asiani ja jälleen minulle ehdotettiin psykologista hoitajaa. Kerroin jutelleeni jo hänen kanssaan ja ettei hänestä ollut apua. Sain lääkärille ajan kolmen viikon päähän... Melko pitkä aika, ei siis kannata jäädä miettimään vaan toimia. Ehkä tuota aikaa olisi voitu saada aikaisemmaksi jos olisin sanonut tilani olevan akuutti. Mitenpä sitä itsestään sellaista sanoisi...enhän minä niin sairas ole.(?) Tälle palstalle päädyin kun alkoi tuntua, että peruisin tai siirtäisin tuon lääkäri ajan. Asiat tärkeys järjestykseen, kun olen ajan itselleni saanut niin silloin menen sinne vaikka välillä tuntuu kuinka terveeltä hyvänsä ja olisi muuta tekemistä.

      Kumartuessani oksentamaan tiedän ettei terveet ihmiset tee näin.

    • Vertainen

      Hei sisaltakuollut, Miten voit, mitä sinulle kuuluu ja miten hoitosi on lähtenyt käyntiin? Halauksia!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe