Väinö Linnan romaanit otetaan liian vakavasti

45y734w

Eihän Linna ollut mikään historiantutkija vaan romaanikirjailija. Romaaneissa voi olla jotain todellisuuspohjaa mutta kirjailijalla on vapaus käyttää mielikuvitustaan.

Täällä Pohjantähden alla romaanisarja esittää vuoden 1918 sodan torpparien vapaussotana mikä ei pidä paikkaansa. Punaiset eivät koskaan luvanneet torppareille oikeutta omistaa torppiensa maita.

Tuntematon sotilas kirjassa välirauhan aikaa ei kuvata ollenkaan. Jatkosodasta ei synny oikeaa kuvaa.

Linna ilmeisesti uskoi Neuvostoliiton väitteeseen, ettei se olut tehnyt Saksan kansa mitään salaista etupiirijakoa. Vasta vuonna 1989 NL myönsi ja tuomitsi salaisen etupiirijaon.

Siksi Linna ei pannut romaaniinsa mitään Molotovin Berliinin vierailusta marraskuussa 1940. Molotov vaati saksalaisia kauttakulkujoukkoja pois Suomesta ja Suomelle sitten saman mittakaavan ratkaisua kuin Bessarabialle ja Baltian maille.

Jos Suomi olisi käskenyt saksalaisten kauttakulkujoukkojen poistua Suomesta Neuvostoliitto tietenkin olisi tehnyt sen mitä Molotov sanoi.

Hitler ei onneksi suostunut.

54

2485

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rtheww

      Romaaneista toki voi saada hyviä elokuvia mutta ei niitä pidä ottaa totuutena historiasta.

    • etywr2q

      Linna ei tiennyt 1990 luvulla Moskovan arkistosta löytyneestä antautumisasiakirjasta mikä Suomen oli tarkoitus allekirjoittaa.

      Sen mukaan Suomi olisi miehitetty ja kaikki suojeluskuntalaiset viety Siperiaan.

      Suomalaiset ja saksalaiset kuitenkin pysäyttivät kesällä 1944 neuvostojoukkojen hyökkäyksen.

      Linnan romaanissa sota loppuu ikäänkuin itsestään.

    • Y3ETW3R

      Kenraaliluutnantti Platonov myönsi vuonna 1979 suomennetussa teoksessaan Suomen torjuntavoiton kesällä 1944.

      Venäläiset joukot eivät pystyneet täyttämään saamiaan tehtäviä. “Suomen sodanjohto pysäytti neuvostojoukkojen hyökkäyksen Karjalan kannakselta syvälle Suomeen”, Platonov kirjoitti.

      • totuushan.on.tämä

        Sinä se jaksat kommunistikirjoittelijoita nuoleskella.

        Ei Suomen sodanjohto mitään pysäyttänyt. Sen tekivät sosiaalidemokraatteja ja maalaisliittoa äänestäneet rivimiehet, jotka jälleen kerran joutuivat selvittämään herrojensa paskantamat sotkut.

        Moni rintamajermu äänesti muuten myös SKDL:ää sodan jälkeen.


      • NäinSeMeniOikeasti

        Todellisuudessa tempun teki kokonaisuudessaan Suomen armeija, joka äänesti aivan ketä lystäsi vapaassa maassa!

        ”Moni rintamajermu äänesti muuten myös SKDL:ää sodan jälkeen.”

        Totta, mutta viisastui asiassa ajan kanssa ja tänä päivänä on kommunistien kannatus asettunut oikealle tasolleen 0,3:een prosenttiin!


    • romaanejavain

      Hyviä romaaneja ovat, mutta ei voi pitää historian oppikirjoina. Paljon asiavirheitäkin. Pitkälti vain Linnan oma näkemys ja varmaan hänen lähipiirinsä näkemystäkin.

    • vuosisadanmatkustaja

      Romaanikirjailijalla on oikeus korostaa, mitätöidä, karrikoida, lisätä, vähentää, käyttää mielikuvitusta, ihan miten haluaa, kun kerran kirjoittaa kertomakirjallisuutta, ja niin Linna teki. Valitettavasti Linna itsekin alkoi myöhemmällä iällään uskoa kirjoittaneensa historiaa.

    • turha.avaus

      Taas yksi tyhmä provokatiivinen aloitus, josta on saatu "ärsyttävä" vain valehtelemalla. Yksikään aloittajan ja hänen alter egonsa esittämä Linnan kirjoja koskeva väite ei ole totta, kuten jokainen Linnan kirjat lukenut tietää.

      Täällä Pohjantähden alla-romaanissa ajan poliittinen kehitys on kuvattu hämmästyttävän tarkasti ja totuudenmukaisesti ja näin on tehty myös torpparivapautuksen osalta. Tuntemattomassa taas kuvattu niin jatkosodan motiivit kuin vastarinnan jäykistyminen omalle maalle peräytymisen jälkeen juuri siten, kuin rivimiehelle näyttäytyivät.

      Aloittajan typerän kirjoituksen motiivi taas jää hämäräksi: yrittääkö hän maalata Linnasta neuvostomielistä? Vai "suomettunutta"? Todellisuudessa Linna esim. mainitsee neuvostojoukkojen häpäisseen suomalaisia kaatuneita (jotka kuvauksen mukaan olivat ilmeisesti jääneet vangeiksi ja oli kidutettu kuoliaiksi), mutta ei mainitse sanallakaan suomalaisten tehneen samaa, josta taas esimerkiksi Onni Palaste kertoo kuuluisassa esikoisromaanissaan "Rukajärven sissit".


      Mutta edellämainittuhan ei toki haittaa mitään. Ideologisen hullun silmissä Linnan kirjat ovat vastustettavia, koska Linna oli työläiskirjailija, kun taas Bovellan oli hienoa ulkomaalaista sukua, sodassa menestynyt alijohtaja ja innokas sotaveteraanitoiminnan mies. Niinpä Bovellan saa kirjoittaa tekstiä, jonka valossa suomalaiset olivat raaempia kuin neuvostosotilaat ja vielä pahempia purnaamaan ja vastustamaan sotaa kuin Linnan kuvauksessa. Siitä päätellen kumpikin kuvaus on hyvinkin totuudenmukainen. Palastekaan ei mainitse sanallakaan kuuluisaa lisäpöytäkirjaa, eikä siitä puhu Lauttamuskaan. Eikä Pietola, joka taas kirjoitti kirjan myös venäläsiten sotavankien erittäin raa'asta kohtelusta. Kirja ilmestyi vuonna 1987, Perestroikan aikaan, joten sitäkin on aika vaikea väittää suomettumisen tulokseksi. Sellaiselsihan sitä tietenkin pitäisi aloittajan mukaan väittää, koska siinä ei ollenkaan muisteta haukkua venäläisiä, vaan kerrotaan suomalaisten suomalaisilla sotavankileireillä harjoittamasta julmuudesta. Se, että näin on johtuen kirjan aiheesta, ei tietenkään käy selitykseksi. Kirjoittajan tarkoitus ei ollut verrata vankien oloja Suomessa ja Neyvostoliitossa, vaan kertoa oloista Suomessa, joista niistäkään ei yhdessäkään ns. suomettuneisuuden ajan oppikirjassa kerrottu yhtään mitään. Suomalaisten NL:n suhteen harjoittama itsesensuuri ns. YYA-aikana oli pientä suomalaisten omia tekemisiä kohtaan harjoitettuun itsesensuuriin, jota murretaan edelleen. Jostain syystä kuitenkin vain idänpolitiikan motivoimasta itsesensuurista puhutaan, oma likapyykki on edelleen osin pesemättä. Ja toki, ettei pöllöpään tarvitse käydä sitä erikseen mainitsemassa, venäläsillä sitä pyykkiä on enemmän ja se on likaisempaa. Minulle se ei kylläkään ole mikään syy yrittää taas uudelleen piilottaa omaamme.

    • Avaus-on-pötyä

      Romaani ei ole tutkimus, eikä sellaiseksi tarkoitettu.

      Sekä Linnan Pohjantahdessä että Tuntemattomassa on vahva historiallinen totuus pohjana. Tosin 1918 ei ollut niin leimallisesti torpparikapina kuin Linna kuvaa, mutta kun kuvauksen kohteena ovat torpparit, niin sen ymmärtää. Tapahtumat ovat hyvin todenmukaiset.

      Tuntematon taas perustuu hyökkäysvaiheen osalta mukana olleen omiin kokemuksiin. Se tekee kerronnasta niin puhuttelevan. Loppuosa taas perustuu haastatteluhin, koska Linna itse oli kotirintamalla koulutuskeskuksessa.

      Molemmat kirjat ovat mestariteoksia ja osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

      • torppareidensukua

        Olen itse torppareiden sukua niin isän, kuin äidinkin puolelta. En tunnista lainkaan Linnan kirjoista samaa, mitä isovanhempani kertoivat ja mitä olen muuten kuullut omien sukulaisteni elämästä torppareina.
        Isäni, eikä äidinkään puolelta torpparit lähteneet mukaan kapinoimaan, vaan lähtivät valkoisten puolelle vapaaehtoisesti. Isäni isoisä jopa osti torppansa jo omaksi paljon ennen vuotta 1917, kuten useimmat saman kartanon torppareista teki.
        Äitini isoisä osti torpan omaksi v. 1922, mutta siihenkään ei ole liittynyt mitään sen kummempaa, minulla on siitäkin jopa alkuperäinen kauppakirja vielä tallella.
        Tällä seudulla osa torppareista lähti kyllä punakaartiin kapinoimaan, mutta he eivät olleet muutenkaan pärjänneet hyvin torppareina, saamattomia ja olivat muutenkin helposti vietävissä. He eivät kovin hyvin pärjänneet kapinan jälkeenkään niiden torppiensa kanssa, vaikka saivat ne lunastaakin itselleen. Osa näistä punakaartissa olleista menetti ne lunastamansa torppansa varsin pian, vaikka toiset vaurastuivat hyvinkin. Nämä entiset punakaartilaiset olivat entistä katkerampia tilansa menettäneinä, kun asustelivat sitten täällä kylällä pienissä mökeissään, toiset kesteinä, toiset vaivoin hankitulla pienellä maapalasella olevalla mökkösessään julistaen vallankumouksen sanomaa. Yhdenkin lempinimeksi tuli Otto-Ville!
        Oikean Otto-Villen ensimmäinen vaimo Saima Pauliina oli tuttu isovanhemmilleni, mutta hajurakoa tietysti pidettiin ja hänen veljensä Aarnen kanssa oltiin kyllä tekemisissä. Hertan kanssa ei oltu missään tekemisissä, korkeintaan radiosta kuunneltiin Pienoisparlamentti- ohjelmaa, jossa Hertta poltti yleensä päreensä ja sekös oli hauskaa. No, meni hieman sivuraiteille...
        Linnan kirjoitti vain romaaneja ja omia näkemyksiään.


    • 56y73e4t5r3

      Svinhufvudin senaatissa maanvuokra-asiat olivat maataloustoimituskunnan apulaispäällikön E. Y. Pehkosen vastuulla.

      Maalaisliittolaisen Pehkonen johdolla valmisteltu lakiehdotus lähti siitä, että kaikki yli hehtaarin kokoiset vuokratilat, joilla oli puoli hehtaaria peltoa, oli itsenäistettävä valtion välityksellä.

      Lunastushinta olisi määräytynyt vuosien 1910–1914 hintatason pohjalta

      Pehkonen esitteli lakiehdotuksen eduskunnalle 22.1.1918.

      Lähetekeskustelu käytiin 25.1.1918, jolloin eduskunta oli viimeisen kerran koolla ennen sisällissotaa.

      Kansanvaltuuskunta antoi ensimmäisenä säädöksenään torpparilain. Laissa ei otettu mitään kantaa pientilojen omistusoikeuteen.

      Koska lopulliseksi jäävä itsenäistämislakiesitys oli jo eduskunnan käsittelyssä, tätä sotaa ei enää olisi tarvittu torpparikysymystä ratkaisemaan. Tosin jopa koulujen oppikirjoissa on annettu ymmärtää, että vasta kansalaissota lopullisesti paljasti torppariväestön katkeruuden ja siten kiirehti lainsäätäjiä hyväksymään maanvuokraajien itsenäistämisen.”

      • torppareidensukua

        Tuossa jo edellä kirjoitin, että isäni isoisä osti torppansa omaksi paljon ennen vuotta 1917 ja aika moni muukin torppari oli ostanut torppansa omaksi jo tuolloin.
        Vaimoni isän kotipaikka on ostettu omaksi v. 1911, kuten kaikki muutkin saman kylän tilat samasta kartanosta. Vaimoni sukulaisetkaan eivät olleet mukana punakaartissa kapinoimassa!


    • 45y34r

      Laki torpparien oikeudesta lunastaa torppiensa maat omikseen oli siis eduskunnan käsittelyssä ennen sotaa ja hyväksyttiin sodan jälkeen .

      Punainen kansanvaltuuskunta ei luvannut torppareille oikeutta lunastaa torppiensa maita omikseen..

    • rywrqw

      Linna kirjoitteli mutu pohjalta. Kun tämän muistaa kirjoja voi lukea .

      • Lykkäät-valetta

        Linna tutki hyvin tarkasti historiaa ennen Pohjantähteä.
        Tutkijat ovat todenneet Linnan esittäneen historiallisen totuuden kaunokirjallisessa muodossa varsin hyvin.

        Tuntematon perustui omiin kokemuksiin ja sotakaverien haastatteluihin. Ei sekään poikkea tapahtuneesta historiasta.


    • 457y343

      Linnalla ei ollut käytössään tietoa minkä tiedämme nykyään. Neuvostoliitto tunnusti virallisesti tehneensä 23.8.1939 Saksan kanssa salaisen etupiirijaon ja tuomitsi sen vuonna 1989. Sitä ennen se oli jyrkästi kiistetty.

      Linna ei mainitse etupiirijakoa sanallakaan vaikka se oli perussyy talvisotaan ja jatkosotaan. Ilmeisesti hän niin opportunistisesti myötäili neuvostopropagandaa.

      Ja Suomea varten kesällä 1944 laadittu antautumisasiakirja löydettiin Moskovan arkistosta 1990 luvulla. Sen mukaan Suomi olisi miehitetty ja kaikki suojeluskuntalaiset viety leireille.

      Jos Linna olisi siitä tiennyt hän luultavasti olisi kirjoittanut Tuntematon sotilas romaanilleen toisenlaisen lopun.

      Venäläiset eivät pysähtyneet vaan heidät pysäytettiin eikä antautumisasiakirjaa tarvinnut allekirjoittaa.

      Ja torpparit olisivat vuonna 1918 saaneet torppiensa maat omikseen ilman sotaa eli se oli turha.

      • Romaani oli kirjoitetu rivisotilaiten näkökulmasta, joilla ei voinut olla mitän tietoa sen enempää etupiirisopimuksest kuin 1944 antautumisvaatimuksesta. Sitäpaitsi kirja mainitsee vastapuolen tykkitulen tulitauon jälkeen vuorokauden ajan. Siinä annettiin ymmärtää Neuvostoliiton korostaneen siten voittajan asemaa Suomen suhteen.


    • tue45t

      Torjuntavoitto käsite kuvaa Suomen sotasaavutusta parhaiten. Käsitettä ei muualla käytetä koska Suomi on ainoa pieni maa joka on torjunut raja-alueellaan suurvallan hyökkäyksiä.

      Ulkomaalaisille se on käsittämätöntä. Katsoin televisiosta ulkomaalaisen dokumentin jossa sanottiin että Neuvostoliitto miehitti Suomen .

      Ja Saksa oli Suomen ainoa mahdollinen auttaja talvisodan jälkeen.

    • 567u4t6

      Venäjälläkin on ollut tutkijoita jotka ovat myöntäneet että Saksaan tukeutuminen oli Suomen ainoa vaihtoehto välirauhan aikana.

      Kuten V M Holodkovski.

      Virallisesti Venäjä ei ole tuominnut välirauhan ajan painostusta ja uhkaa Suomea kohtaan.

      Eikä kertonut miten Suomi olisi voinut sen uhan torjua.

    • isojatapahtumia

      historia ja sota ja politiikka näyttää erilaiselta eri suunnasta katsottuna.
      - se totuus on monenlainen ja jälkiviisaudella löytyy se ehkä oikein selitys```jos löytyy..

    • Bror-Erik1974odin

      Kaunokirjallisuus ei ole dokumentointia vaan kirjailijan subjektiivinen käsitys tapahtumista ottaen huomioon hänen tietonsa aiheeseen johtaneista seikoista. Ja kyllä,niin hieno romaani
      kuin Tuntematon Sotilas onkin,löytyy sieltä myös aukkoja joita katsella!

      • pilkunnus-sija

        Tuskin sitä romaania kirjoitetaan niinkään, että yritetään kuvata tapahtumia juuri niin kuin ne oman subjektiivisen käsityksen mukaan olivat. Ei taidemaalarikaan maalaa niin, että yrittää saada kuvan näyttämään prikulleen samalta kuin malli.


    • Maantapakuolee

      Nuoret onneksi lukevat kansainvälisesti!

    • Britanniassa jo 1960-70 l. tehtiin 2. maailmansotaan liittyviä TV-komediasarjoja.

      Eihän sodassa sinänsä mitään hauskaa ole, mutta selvä ero brittien suhtautumisessa siihen on verrattuna esim. suomalaisiin.

      • höpö.höpö.ja.höpö

        Mitään pohjimmiltaan oleellista eroa eri kansallisuuksien ihmisten suhtautumisessa sotiin ei ole !

        Poliittinen tilanne ja hallinnon ja median propaganda tietysti vaikuttaa tilapäisesti kansalaisten käsitykseen sodasta (esim monet venäläiset kuvittelevat nyt Venäjän olevan voittamaton). Brittiläinen huumori sodasta on vain yksi tapa käsitellä aihetta, se ei tietenkään tarkoita, että he suhtautuisivat sotaan jotenkin köykäisemmin. Myös sotakokemusten läheisyys karsii turhan keveän huumorin luonnostaan. Suomessa sotakokemukset ovat läheisiä ja arkista todellisuutta kaikissa suvuissa.

        Se, että kekek on sattunut katsomaan brittiläistä sketsisarjaa sodasta ei oikeuta tekemään johtopäätöstä: "selvä ero brittien suhtautumisessa siihen on verrattuna esim. suomalaisiin." Laajemman väestöpohjan kulttuureissa tehdään paljon muutakin "omituista" huumoria:


      • fhfhfdjd

        Myös vuosia sitten maanalainen armeija tuli dvd julkaisuna ja ajatteli hiukan ensin että oliko aika oli kullannut muistot mutta edelleen oli todella hyvä kun aikalaisia ollut tekemääsä.
        Komediasarja taas ei sitten naurattanut myöhemmin kun kuitenkin vastarintaa tehtiin henkensä kaupalla.


      • köllinali

        Britithän valehtelee vielä enemmän kuin kslovqkian ja slaavin kätyrit. Kysyppä britiltä esimerkiksi Intian vuoden 1943 nälänhädästä.


    • puuduttavaa

      Kovin on taas aloittaja mielensä pahoittanut, tällä kertaa Väinö Linnasta, josta on tosin pahoittanut mielensä niin monta kertaa aiemminkin.

      Edelleenkin aloittajalle kysymys:

      Miksi et kritisoi muita sotakirjailijoita, jotka kuvasivat sodan ja sotilaat suurin piirtein samoin kuin Linnakin, vaikka eivät ns. työläiskirjialijoita, vaan useat aikansa kiihekitä oikeistolaisia?

      Tavalliseen tapaansa aloittaja ei vastaa, koska hän ei ole täällä keskustelemasa, vaan julistamassa.

      Olisikohan aliottajan syytä hoitaa mielenterveysongelmiaan ja muita henkilökohtaisia mustelmiaan jossain muualla kuin julkisella keskustelupalstalla.

      • Nytjulkienongelmasi

        sulla siis on ongelmaa,,, äh?


    • LinnaSatusetänä

      Leevi Laakio: Kaikki eivät juosseet, Tammi 1995

      Sivut 403-404

      "Tulemajoen yli menevän maantiesillan suunnalta, noin kilometrin päässä Vannisen asemista alkoi kuulua kovaa taistelun melskettä, ensin kova tykistökeskitys ja sitten jalkaväen aseiden ammuntaa. Sitä ei kestänyt kauan, kun tietä pitkin alkoi tulla juoksevia suomalaisia sotilaita, jotka hokivat tai huusivat: - Ryssä tulee, tankit tulevat. Näitä juoksevia miehiä riitti. He olivat JR 8:n miehiä, joiden tehtävänä oli pysäyttää maantien suunnassa hyökkäävä vihollinen. Tankkien ilmestyminen ja tykkituli oli ilmeisesti liikaa miehille. Yksi toisensa jälkeen irtautui asemista, ja pian suurin osa puolustajista oli juoksemassa. Tällä rintamalohkolla tiedettiin yleisesti, että tästä rykmentistä oli kadonnut kuri jo sodan alkuvaiheessa. Siihen syyllisenä pidettiin heikoa rykmentinkomentajaa. Komentajia vaihdettiin useaan kertaan, mutta kun taistelumoraali ja kuri oli kerran kadonnut, niitä oli vaikea saada takaisin. Miehistö ei varmastikaan ole keskimäärin ollut sen huonompaa kuin muissakaan joukko-osastoissa.
      Oli enemmän kuin valitettavaa, että niin lahjakas kirjailija kuin Väinö Linna palveli tässä rykmentissä ja kirjoitti sen pohjalta kuuluisan kirjansa. Jos Linna olisi tuntenut yhtä hyvin jonkin muun joukko-osaston, hänen kirjansa olisi varmasti ollut toisenlainen ja suomalainen sotilas olisi säilyttänyt maailmanlaajuisen ihailun, jonka se Talvisodan aikana hankki."

      • w.siege

        Yksi sotakirja tyyppi on historiaan perustuvat. Mitä ajatusta olisi kirjoittaa romaani ilman tramatiikkaa ja keksittyjä henkilöitä. Tuntemattomassa on tapahtumat suunnilleen oikein, mutta romaani on romaani.


      • Raubal

        Kyllä IR 8 kuitenkin oli kovassa käytössä, koska se oli asevelvollisrykmentti. Reserviläisiä lellittiin. JR 8 oli koko ajan tulessa. Kyllä se ihan pätevä rykmentti oli


    • KaikkiEivätJuosseet

      "Tulemajoen yli menevän maantiesillan suunnalta, noin kilometrin päässä Vannisen asemista alkoi kuulua kovaa taistelun melskettä..."

      Tämä Vanninen olikin erikoinen mies. Hän oli ylennyt luutnantiksi käymättä RUK:a. Hän oli se mies, joka Tulemajoen sillan taistelussa meni sillan läheisyyteen ja panssarikauhunsa kanssa tuhosi neljä niistä viidestä panssarivaunusta, jotka aiheuttivat JR 8:n miesten pakokauhun. Viides panssari onnistui ampumaan niin lähelle, että Vannisen ase meni mutkille. Ja tämä Vanninen ei todellakaan ollut JR 8:n miehiä...

      • Bror-Erik1974odin

        Mutta eipä varjellut Vanninen mutkaisine aseineenkaan Suomea tappion hetkellä kun armeija puolikuolleena ja nälästä lamaisena laski aseensa ja aselepo astui voimaan Neu-
        vostoliiton ja Suomen kesken syksyllä 1944 eiks niin,ja muutenkin nämä sankaritarut o-
        vat perin jälkijättöisiä tarkoitushakuisuudessaan.


      • Raubal

        Suomen armeija oli vahvempi kuin milloinkaan syksyllä 1944. Maanpetturijohto sen rauhan teki


      • 5674534
        Bror-Erik1974odin kirjoitti:

        Mutta eipä varjellut Vanninen mutkaisine aseineenkaan Suomea tappion hetkellä kun armeija puolikuolleena ja nälästä lamaisena laski aseensa ja aselepo astui voimaan Neu-
        vostoliiton ja Suomen kesken syksyllä 1944 eiks niin,ja muutenkin nämä sankaritarut o-
        vat perin jälkijättöisiä tarkoitushakuisuudessaan.

        "tappion hetkellä"

        Suomen torjuntavoittoihin jatkosota päättyi. Rauha oli järkevää tehdä juuri sillä hetkellä. Saksa oli kokemassa täydellisen sotatappion mutta pystyi vielä auttamaan Suomea pysäyttämään venäläisten hyökkäyksen Ihantalassa ja muualla. Saksa ei kuitenkaan pystynyt enää estämään Suomen irtautumista sodasta.

        Ja venäläisillä oli kiire Berliiniin.

        Suomen johdolta mestarillista reaalipolitiikkaa.


      • hidasälyinen.kansa
        5674534 kirjoitti:

        "tappion hetkellä"

        Suomen torjuntavoittoihin jatkosota päättyi. Rauha oli järkevää tehdä juuri sillä hetkellä. Saksa oli kokemassa täydellisen sotatappion mutta pystyi vielä auttamaan Suomea pysäyttämään venäläisten hyökkäyksen Ihantalassa ja muualla. Saksa ei kuitenkaan pystynyt enää estämään Suomen irtautumista sodasta.

        Ja venäläisillä oli kiire Berliiniin.

        Suomen johdolta mestarillista reaalipolitiikkaa.

        Oliko?

        Jos rauha oliisi tehty keväälllä 1944, ollisiivat ehdot olleet käytännössä aivan samat ja tuhannet suomalaiset olisivat säästäneet henkensä ja terveytensä.

        Sotaan saksalaisia vastaan jouduttiin joka tapauksessa.


      • olikohäntää
        hidasälyinen.kansa kirjoitti:

        Oliko?

        Jos rauha oliisi tehty keväälllä 1944, ollisiivat ehdot olleet käytännössä aivan samat ja tuhannet suomalaiset olisivat säästäneet henkensä ja terveytensä.

        Sotaan saksalaisia vastaan jouduttiin joka tapauksessa.

        Sinä olet sitten varmaan kaikista hidasälyisin, jos et erota aselepoa ja ehdotonta antautumista toisistaan. Ethän sinä luupää toisaalta ymmärrä edes torpparin ja maaorjan välistä eroa.


    • 567u345

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilomantsin_taistelu_1944

      Ilomantsin taistelu oli Neuvostoliiton viimeinen suuri hyökkäys Suomea vastaan jatkosodassa 26. heinäkuuta – 13. elokuuta 1944.

      Ennen Ilomantsin taistelua puna-armeijan suurhyökkäykset oli jo pysäytetty Talin–Ihantalan, Viipurinlahden, Äyräpään–Vuosalmen ja U-aseman Nietjärven taisteluissa.

      Nyt Neuvostoliiton puna-armeija teki viimeisen suurhyökkäyksen Ilomantsin suunnassa heinä-elokuun vaiheessa vuonna 1944 alun alkaen kahden divisioonan (176. ja 289. D) voimin. Puna-armeija yritti vallata Ilomantsin tärkeän tienristeyksen ja edetä sieltä Suomen VI armeijakunnan selustaan, joka oli pysäyttänyt puna-armeijan hyökkäyksen.

      Lopputulos:

      Suomen voitto

    • 56u4e5t

      Talvisodan Venäjä on myöntänyt olleen vääryys Suomea kohtaan. Neuvostoliiton painostuksesta ja uhasta välirauhan aikana virallinen Venäjä on vaiennut.

      Venäjän pitäisi myöntää ja tuomita Molotovin puheet Suomelle samasta ratkaisusta kuin Baltian maille kesäkuussa 1940 ja marraskuussa 1940.

      Ja kertoa miten Suomi olisi voinut torjua sovjetisointi uhan.

      Venäläinen professori V M Holodkovski päätyi 1981 ja 1991 siihen että Suomen ainoa vaihtoehto oli tukeutua Saksaan.

      Hänet erotettiin tiedeakatemiasta.

    • uskomattoman.typerää

      Aloittaja "keskustelee" kirjoittelemalla itse viestejään, joiden sisältö on aivan sama, mikä se on ollut jo vuosien ajan. Tuon hölmön sepustuksia ei poisteta.

      Koko palsta on siis yhden venäläisiä kohtaan katkeroituneen mielisairaan"terapia"kanava, jossa ei mitään oikeaa keskustelua koskaan ole.

      Onkohan tyyppi jonikun Sanomatalon piian (tai rengin) dementoitunut isosiä? Ainakin tuo "keskusteleva ote" on niin samanlainen kuin Sanoman julistajilla on aina ollut.

    • Rööri-Raiska

      Yhtäkaikki, paljonko maamme sai vallattua sitä luvattua maata Uralin takaa, onko teillä vitun molopäillä mitään lukuja, jos ette tiedä mitään niin etana käteen ja reipas normi yörunkku päälle sekä sitten nukkumaan.

    • Lukija313
    • Druid-Wiltman

      Useimpien torppareiden kurjuuden taustalla oli juopottelu. Eli vasemmistolaisuus on sidoksissa viinankäyttöön. Samoin persuilu ja Lapuanliike. Mäntsälän kapinakin kusi kintuille kun johtajat olivat sikahumalassa. Niitä harvoja kertoja kun viina on palvellut Suomen kansan yhteistä etua.

    • tannerheim

      Kirjailija on aina ympäristönsä tuote. Linnan kyky osua kansakunnan alitajuntaan hipoo täydellisyyttä. Muistakaa myös, että virallinen ja yleisesti hyväksytty historia, ei sekään kata kuin pienen prosentin todellisista tapahtumista. Myös historiankirjoituksen arvoa ja oikeellisuutta yliarvostetaan todella pahasti.

      • Timitrijehvi

      • ilmarii

        Eipä siihen kslovakiassa paljon tarvittu. Tehtaankadun harmiksi Linnan kirjat olivat liian yksilökeskeisiä. Aune Leppänen kuvataan kylähuoraksi eikä naistoveriksi. Neuvostoliitossa ei oltaisi salittu Puna-armeijan akkojen kuvaamista lutkiksi, vaikka Akseli Anttilakin sai niiltä.


    • puurot-ja-vellit

      Paljon huolestuttavampaa on se, että nykyiset pelkät vi---un hokijat eivät erota edes sanomalehdestä mielipidekirjoitusta uutisotsikosta saati uutisesta.
      Jos minkä tahansa uutisen sisältö ei miellytä sellaisen lukijan ehkä jo pahasti vinksahtanutta kaalia, kyseessä on sellaisen lukijan mielestä tietysti paskalehti. Edellyttäen tietysti, että sellainen "lukija" edes ymmärtää lukemansa sisältöä yksinkertaisestakaan uutisesta.
      Samoin nämä äiteen pikku nerolaiset pitävät tietysti yleisönosastokirjoituksiakin lehden "omina" mielipiteinä.
      No, kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla ottaa puuroo eikä edes velliä...

    • tamppikaula

      Torpparit maksoivat veron emätalolle joka maksoi veron kruunulle. Nykyisin työnantaja pidättää veron työntekijältä ja tilittää kruunulle eli valtiolle. Mikään ei ole muuttunut muu kuin veron määrä on kasvanut monikertaiseksi

      • tannerheim

        Torppari maksoi omalla ilmaisella työllään talolle oikeutensa elää. Rinne on uusien tietojen mukaan tuomassa saman systeemin nyky-Suomeen.


    • Huuhuuuskova

      Linna oli Suomalainen kirjailija, historia kirjoitetaan ruotsin-mallilla, erilaiset silmälasit päässä ikeen alla ollaan ja pysytään, se on jo rotuoppia. Pakkoa on tullut, pakkoruotsia, yksityisiä pakkotyöleirejä järjestetään, kyllä sen tietää kun peru on reijän ympärillä.

      • palmen.pasuunat

        Ruotsin 'maltilliset' ja punaiset juuri säestivät Linnaa. Dagens Nyheterissä puhuttiin 'Suomen valkoisesta valheesta'. Furuhjelm tiesi sentään omien kokemusten perusteella minkälaista roskaa kirja oli. Ruotsin kovimmat punanutut menivät niin pitkälle, että vaativat Linnalle jopa Nobelia.


    • MarskistiLeninisti

      Kirjoitti nimenomaan historiaa aikana jolloin historiaa oikeassa muodossan ei tohdittu kirjoittaa, saattoi aina puolustautua että romaania ja fiktiotahan tässä vaan...
      Ai miten niin ei tohdittu? No katsokaa vaikka dokkari marskin vaietut virheet.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Uskallanko vielä kaivata sinua?

      Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun
      Ikävä
      18
      3130
    2. Uskallatko katsoa pitkään silmiin

      kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa
      Ikävä
      81
      3015
    3. Heippa mies......

      Milloin rakastellaan vai odotetaanko vielä 10 vuotta?
      Ikävä
      61
      2954
    4. Jani Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen matkaa Aasiaan hoitajia rektyroimiseksi sieltä Suomeen.

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfba6abc-f871-4ce2-b327-41aa5819934c Kokoomus on lähtenyt omin päin ilman hallitus
      Maailman menoa
      287
      2262
    5. Elämäni rakkaus

      Olet aina ollut ja luultavasti niin pysyykin 😘
      Ikävä
      41
      2132
    6. Huomenta rakas

      Olet varmasti jo työn touhussa. Ahkera alfamies kun olet. 😅❤️
      Ikävä
      54
      2111
    7. Hymyilyttää

      Kun mietin, että kun vielä kohdataan, niin nauretaan tälle meidän palstasuhteelle 😅. Ihanaa päivää sulle mies. Olet mi
      Ikävä
      21
      1321
    8. Oletko surullinen

      Pahoillaan, pettynyt vai jotain muuta
      Ikävä
      42
      1190
    9. Missä meetwursti on keksitty?

      Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo
      Ruoka ja juoma
      5
      1163
    10. Aamun Trump

      "DR: Trumpin väki lahjoi kodittomia grönlantilaisia esittämään Trump-faneja" Sillä lailla.
      Maailman menoa
      101
      1073
    Aihe