kasvivalojen käyttöaika vuorokaudessa

mmxncyv

Kuinkahan monta tuntia lisävaloa vuorokaudesa viherkasvit tarvitsevat pimeimpään syysaikaan?
Minulla ei ole aiemmin ollut lisävaloa tarvitsevia kukkia. Anopinkieli, Kliivia ja Lyyrafiikus ovat selvinneet elossa pitkänkin pimeän jakson. Nyt kuitenkin innostuin ostamaan muutamia uusia kasvaja kuten aaloen. nukkumaijan, viirivehkan, palmun, tulilatvan. rönsyliljan ja pari muuta joiden nimistä en ole aivan varma mutta kauniitten lehtimuotojen ja värin takia ostin.
Nämä uudet kasvit sijaitsevat lounaan puoleisella ikkunaseinustalla jossa ne ovat suurten puiden varjostamalla alueella.
Millaista valoa suosittelette? Nyt käytössä on halogeenlamppu jota pidän pimeänä päivänä päällä klo 9- ilta yhdeksään.
Kiitos etukäteen vastauksista.

9

4125

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itäilmanvarjoja

      Ei välttämättä ollenkaan, tai sitten enemmän kuin (peruspertillä) on varaa hankkia. Eli riippuu ihan siitä mikä on kasvien suhteen tavoitteena. Tuskinpa mikään normiviherkasvi valon puutteeseen talven aikana kuolee jos on muu hoito kohdillaan. Ja vaikka valoja olisi paljonkin, niin luonnonvalon kanssa on hankala kilpailla, eikä kasvu ole samanlaista kuin kesäaikaan.

      Itsellä on kasviaallonpituuksia sisältäviä lamppuja noin 50W/30m² suhteessa ja pimeimpään vuodenaikaan ne on päällä käytännössä aina kun itsekin olen. Tuo määrä tukee aika hyvin suurenkin valon lajeja ja jotkin vähempää sietävät vähän kasvavatkin. Nykyisin on saatavilla ihan hyviä kasvivaloja joihin on lisätty vihreää spektriä sen verran ettei edes tarvitse violetista kärsiä. Kaupan peruslampuista kannattaa katsella päivänvalolamppuja jos ei lähde kasvilamppulinjalle. Hyvänlaatuista valoa vaikkei kasveja harrastaisi, ja jos on kasveja, niin ko. lamput sisältävät hyvin spektrin niitä osia joita kasvit hyödyntävät tehokkaasti - tosin tehollisesti vähän suhteessa kasvivaloihin.

      Eli riippuu ihan siitä minkälaisia juttuja kotiviidakossa kasvaa ja miten hurahtanut on harrastukseen. :)

    • mmxcyv

      Kiitos tiedoista. Minulle oli tärkeää informaatiota tuo että peruslampuillakin voi tällainen harrastelija selvitä. En todellakaan oleta näitten ostosteni kasvavan nyt pimeimpään aikaan vaan tärkeintä että pysyisivät edes hengissä ja mahdollisuuksien mukaan siinä kuosissa kun hankin ne.

      Pelargoniat ja verenpisarat ovat harrastukseni olleet kauan. Tällä hetkellä on 16 suurta pelargoniaa ja 4 suurta verenpisaraa jotka talvetan viileitten huoneiden ikkunapenkeillä ja pöydillä. Tähän asti ovat onnistuneet joka vuosi niin että paristakymmenestä yksilöstä on keväällä yli puolet hengissä ja niistä otan pistokkaita terassi-ja ulkoruukkuihin.

      • vaihtoehdot_monet

        Siis nimenomaan peruslampulla EI selviä. Eikä kasvit kestä ilman lisävaloa elleivät ole poikkeuksellisen valoisalla paikalla (iso etelään suuntautuva ikkuna, joka ei ole syvän parvekkeen peräseinällä). Tai, no, saattaahan ne hengissä kestää, muttei ole kivan näköistä, jos puolet lehdistä tippuu pois pimeimpinä talvikuukausina. Lisävaloa ei sentään tarvi 12 h/d antaa, yleensä riittää esim. klo 14-20 tjsp = keskipäivällä hyödynnetään päivänvaloa (mitä on keskitalvella tarjolla kohtuumäärin vain klo 11-14 haarukassa) ja perään X tuntia keinovaloa, niin että valoa on ollut kaikkiaan tarjolla 8-10 h.

        Em. peruslampulla tarkoitin jotain halpaa loisteputkivalaisinta / ES-lamppua 827 -värisävyllä. Tällaisen valaisimen valo on suurelta osin kellanvihreää, joka menee kasveilta ihan hukkaan (heijastuu pois, siksi kasvit näyttävät vihreiltä) ja mukana on vain hitunen muita aallonpituuksia. Moinen riittää hämäämään ihmissilmää niin, että valo näyttää "valkoiselta", mutta kamerat tuppaavat näkemään nämä "oikein" oli vihertävinä.

        Ihmissilmin tällainen valo voi olla tehokas, mutta kasveja se hyödyttää kovin vähän. Testattu on - hyvin pienellä ikkunalla varustetussa = varsin hämärässä huoneessa salaatit kuukahti, vaikka oli em. mallin loisteputkivalo kellokytkimen perässä. Jopa pienitehoinen hehkulamppu tai halogeeni tuntuu toimivan paremmin, vaikkei näissäkään spektri ole kasvien kannalta kovin hyvä. Valotehokkuus vaan on hehkulampuissa (joita halogeenitkin ovat) luokattoman surkea ja elinikä kanssa, jos lamppua poltetaan kymmenkunta tuntia päivässä.

        Ns. päivänvaloloisteputket, siis värisävy 9xx, kyllä toimii, mutta näissäkään valotehokkuus ei ole huippua.

        Yleisvalaistukseen tarkoitettuja ledilamppuja en ole testannut, mutta niissä voi olla riskinä sama ilmiö loisteputkissa = on haettu valotehokkuutta tuottamalla pääasiassa keltaista/vihreää valoa.

        Kasvivalomallin loisteputket toimii, mutta nehän on tosi ikävän näköisiä, kun valo on violettia ja kovin himmeää (lamppu tuottaa aallonpituuksia, joille näköaisti ei kovin herkkä).

        Että jotta ei tänä päivänä kannata ostaa kuin kasvivaloiksi tarkoitettuja ledivaloa. Näissä näkyy olevan montaa koulukuntaa. Eräänlaisena ääripäänä ovat lamput, joissa on vain punaisia ja sinisiä ledejä -> varmaan hyvä kasvien kannalta, mutta ikävän värinen valo. Sitten on malleja, missä on myös valkoisia ledejä tai pelkkää valoista sinistä tai valkoista punaista. Tehoa löytyy tarvittaessa, mutta hintaakin on sitten useampi kymppi.


    • poltinkarva

      Itse kyllä sammuttaisin kasvivalot jo kuuden maissa.

    • 5645654

      Tällä palstalla oli joskus kasvivaloista ymmärtävä asiantuntija. Kysyisinkin häneltä, mikä on mielipide kasvivaloksi jos laittaisi johonkin heijastin varjostimeen kaksi kappaletta 8000k 35w xenon poltinta, jotka on autoon tarkoitettu. Virran nuo saisi 12v virtalähteestä. Watteja noissa on 35w per poltin, mutta lumeneita antaa monin kertaisesti vastaavaan halogeeniin(55w). Kylmän sininen käy kasvien kasvatukseen, mutta mitenköhän noissa se värintoisto ominaisuus(Ra)?

      • 5645654

        Kyseinen ksenon sarja siis löytyy jo ja niihin kuuluvat sytytin ballastitkin.


    • jaune

      Kaikkein yksinketaisin ja ihan vihersisustuksen ammattiväenkin käyttämä on lämmimvalkoinen kierrekantainen energiansäästölamppu jonka voit ruuvata millaiseen valaisimeen tahansa. Ajastin on kova sana ja päivää kannattaa jatkaa sekä aamusta että illasta niin että valoa on noin 12 tuntia-päivällä! Yöllä kasvit haluavat nukkua. Nämä antavat noin 70% valoa ja loppu on lämpöä . Eikä näiden hinnasta mene konkurssiin . Niinsanotut vanhat kasvilamput (Neodyme) olivat vain suurta pluffia. 90% lämpöä ja 10 % valoa. LED - valoja kannattaa kokeilla. Silmälle paras on täysspektrinen lamppu . Kunnollinen kauppias osaa ehkä neuvoa. Oma kokemukseni on rajoitettu.

      • ammattipuutarhuri

        Esl-lamput ovat hyvinkin käypiä kasvivalaisimia, ihan kuten pitkätkin normaalit loisteputket.

        Lämpimän sävyiset (punertava) on spektriltään hyviä kukkiville kasveille, ja viileän sävyiset (sinertävä) parempia kasvulliseen vaiheeseen. Molempia sekaisin sopivassa suhteessa niin kasvit tykkää.

        Ihhan siis peruslamput on ammattilaistenki käyttämiä lisävaloja kasveille, eli eivät todellakaan ole hyödyttömiä kuten joku ylempänä väitti.


    • Anonyymi

      Monilla näkyy violetit valot kasvi-ikkunoilla, mitäs ne sitten ovat ? Ainakin yleisesti käytössä. Luulisi niissä olevan jokin hyöty, kun niitä näkee paljon.

      Mitä valoa esim. Tregrenin keittiöpuutarha- tms. laitteissa on, käykö se muillekin kasveille, kuin yrttien hengissä pitämiseen ?

      Annan kasveille tuota keittiöpuutarha- valohoitoa, sen ajan iltaisin, kun itsekin pysty-asennossa, en usko, että siitä on niille haittaa. Öisin saavat kyllä Suomen talvessa unta, ihan riittävästi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      452
      4901
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1357
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe