Talvivaara - ydin-Suomi-skenaario toteutuu?

Koko Suomea koskettava Terrafamen uraanin talteenottohanke on vihdoin toteutumassa, kun Terrafame Oy hakee sille lupaa valtioneuvostolta. Tiedämmehän jo kokemuksesta, että ydinpuuhaajilla on sekä aikaa että rahaa odottaa, että heidän vaaralliset ja saastuttavat suunnitelmansa toteutuvat.

Suomen luonnonsuojeluliitto on aiheellisesti huolissaan hankkeesta:
"– Uraanin erotus tuntuu ennenaikaiselta, koska asia pitäisi ratkaista vasta sen jälkeen, kun kaivoksen pitkäaikainen ympäristölupa on kunnossa. Pystyykö kaivos toimimaan siten, ettei ympäristölle koidu liikaa haittaa ja miten kaivoksen toiminta ylipäätään jatkuu. Poliittisesti pitää samalla linjata, halutaanko Suomeen oikeasti kaivosta, joka pyrkii hyödyntämään suuria määriä uraania, pohtii suojeluasiantuntija Otto Bruun Suomen luonnonsuojeluliitosta."
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/luonnonsuojeluliitto-huolissaan-terrafamen-uraanitoiveista-stuk-syynaa-turvallisuuden/

Yksi uraanikaivos (sitähän se todellisuudessa on) ei vielä koko Suomea pilaa, mutta turha luullakaan, että se siihen jäisi. Suurimpanan uhkana koko Suomelle on ydin-Suomi-skenaario /1/, jonka toteuma nytkähtää yhden pitkän harppauksen eteenpäin, kun Suomesta saadaan uraanin tuottajavaltio. Silloin ydinpuuhaajaat ovat tehneet isiemme meille jättämästä kauniista Suomestamme ydinsaasteen pilaaman valtion, josta tulee ehkä jopa koko Euroopan ydinlaitosalue, maanpäällinen ydinhelvetti.

/1/
http://voima.fi/artikkeli/2011/mita-se-lounatuuli-tietaa/
https://keskustelu.suomi24.fi/t/14788646/ydin-suomi-skenaario

21

478

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kylänraitilta -studion "löytämä" P.Vihanto oli Talvivaara:n ja Terrafame:n keskeinen pomo. YLE "unohti" kertoa sen. (Twitteristä poimittua).

      P.Vihanto oli hyvin myötämielinen Terrafamen tulevalle uraanin erottelulaitokselle.

      (A-studio - Yle TV1 2017-10-25 21-05-00)

    • UraanikaivosKyllaKiitos

      Jos talvivaarassa otetaan uraani talteen, niin se luonnollisestikin vähentään jätekiven ja jätevesien radioaktiivisuutta ensitisestään, joten jätekiven ja vesien radioaktiivisuus laskee luonnollisen taustasäteliyn alle. Ihmettelen miksi ihmeessä tätä luonnonsuojeluliitto ja muut vihreät järjestöt vastustavat. Lisäksi uraani on arvokasta raaka-ainetta kun tehdään ydinvoimaloiden polttoainen pellettejä. Miksi ihmeessä pitää vastustaa sitä että jo valmiiksi pilatulta alueelta otetaan talteen arvokkaat raaka-aineet ja myydään ne hyvällä voitolla eteenpäin.

      • Voi jopa olla, että se uraani tulee takaisin suomeen..... taivaalta, ja kasvaa isoksi sieneksi.


    • NoinhanSeOn

      YLEn A-studiossa Vihreiden pj Touko aalto suhtautui myönteisesti Terrafamen uraanin talteenottoon. Hän on pragmaatikko, joka ymmärtää, että se on ympäristön kannalta paras ratkaisu. Ville Niinistö olisi varmaan vaahdonnut hanketta vastaan samalla tavoin kuin Suomen luonnonsuojeluliitto, jolle ydinvoiman vastustaminen on ympäristönsuojelua tärkeämpää.

      • Omasta mielestään "pakkotilanteessa", kun kerran puliveivattiin uraanikaivos Suomeen.

        Homma etenee kohti ydin-Suomi-skenaariota, ehkä samanlaisella puliveivaamisella.


      • Anonyymi
        stuxnet kirjoitti:

        Omasta mielestään "pakkotilanteessa", kun kerran puliveivattiin uraanikaivos Suomeen.

        Homma etenee kohti ydin-Suomi-skenaariota, ehkä samanlaisella puliveivaamisella.

        Ja sekös piiperöä *ituttaa kuin pientä oravaa kun eikäpyä saanut.


    • K.Late

      Aalto on siinä oikeassa, että kun uraani lilluu jo kipsisakka-altaissa, niin onhan se syytä sieltä kerätä pois. Mutta pitäisikö sitä vielä sitten lisää bioliuottaa kasoissa, se onkin ihan toinen juttu.

      Kun uraani tuli muutama vuosi sitten keskusteluihin, niin kyllä minullakin tuli epäilys, että kasaliuotukseen lähdettin tiedostamalla uraanin mahdollisuus. Hämmästyttävän nopeasti rakennettiin uraanin keräyslaitos, ikään kuin kaikesta olisi sovittu etukäteen ja lupien myöntämisestä oltiin jo varmoja.

      EU:lle ja Euroatomille on jotenkin kiusallista, ettei Euroopalla ole käytännössä juuri lainkaan omaa uraanituotantoa. Asiasta on puhuttu jo vuosia ennen Talvivaaran perustamista ja Suomen uraanikaivokset ovat olleet keskusteluissa esillä. Enpä siis ihmettelisi, jos Talvivaara olisi ollutkin vain peitetarina uraanikaivostoiminnan aloittamiselle , Troijan hevonen kuten Aalto sitä kutsui.

    • K.Late

      Tässä on vaarana, että pirkkakelmualtaat ja ylivuotoputket lähijärviin muodostuvat ja hyväksytään suomalaisiksi standardeiksi. Jos bakteerit ei toimi, sama tulos saadaan moninkertaistamalla rikkihapon määrät, jolloin sulfaatit moninkertaistuvat . Tulvavedet eivät suomalaisessa säässä mahdu muualle, kuin ympäröiviin järviin. Tällainen ei menisi läpi edes Venäjällä.

    • uraania

      " Enpä siis ihmettelisi, jos Talvivaara olisi ollutkin vain peitetarina uraanikaivostoiminnan aloittamiselle ,"

      Ydinvoiman vastustat näkevät kiihkossaan Talvivaarassa suuren uraanikaivos-salaliiton !

      Todellisuudessa Talvivaara on suuri, mutta pitoisuuksiltaan köyhä monimetallimalmi.
      Uraania malmissa on vähäisenä sivumineraalina. Uraanin osuus kaivoksen tuotannon arvosta on vain parin prosentin luokkaa.

    • Näin valtio tukee saastuttavaa ja vaarallista tuotantoa, jonka ansiosta ydinvoimalat ja ydinasetehtaat toimii:

      "Talvivaaran nikkelikaivos Sotkamossa on maksanut veronmaksajille jo satoja miljoonia euroja.
      ...
      2008 Talvivaaran kaivos aloittaa toimintansa Sotkamossa. 52 miljoonaa euroa valtion infratukea Talvivaaran rataan, tiehen ja sähköverkkoon."
      ...
      ...
      ...

      "Helmikuu 2017 Kansainvälinen Trafigura-konserni ja siihen kuuluva Galena-sijoitusrahasto tulevat rahoittamaan Terrafamea. Rahoitusjärjestelyssä Terrafame saa valtiolta pääomitusta 75 miljoonaa euroa, josta 25 miljoonaa euroa on oman pääoman ehtoinen sijoitus ja 50 miljoonaa euroa sijoitussitoumus, joka on käytettävissä vuoden 2018 loppuun saakka. "
      https://yle.fi/uutiset/3-9454084

      Toistaiseksi noilla sadoilla miljoonilla on saatu aikaan vain ympäristökatastrofi ja pohja vielä pahemmalle. Hommaa pidettiin käynnissä, että saatiin aikaan uraanikaivostoiminta peitenimellä uraanin erottelu. Siitä voi katsoa alkavan ydin-Suomi-skenaarion toteuman, ydinhelvetti nimeltä Suomi.

    • Biljoona

    • K.Late

      "Uraanin osuus kaivoksen tuotannon arvosta on vain parin prosentin luokkaa."

      Aivan, mutta päänavauksena se kuitenkin olisi jotakin. Eurooppalainen uraanintuotanto olisi kaikissa olosuhteissa aina sotkuista ja siksi sille saateaan etsiä "peräkylää", jossa voitaisiin avata valtavat avokaivokset paikoissa joissa on vähän asutusta ja kesämökkejä. Talvivaara näyttäisi mallia ja kaivoksia tulisi useita lisää. Muutamien lähijärvien mentys olisi sitten tästä hintana.

      Euroatomilla on valtava hinku saada kilpailevaa uraanintuotantoa Eurooppaan. Samalla pyritään varmistamaan Euroopan omavaraisuutta, koska kansainvälinen tilanne voi muuttua sellaiseksi, että uraania ole helposti saatavilla, ainakaan kohtuuhintaan. Jonkun on siis uhrauduttava ja se voisi olla pieni periferia EU:n kaukaisimmassa peränurkassa. Se on melko selvä, että Ranskaan tai muuallekkaan keski-Eurooppaan ei kaivoksia voisi perustaa.

    • uraania

      Talvivaarasta ei saa Euroopan uraanituotannon pelastajaa millään.
      Talvivaaran n. 250 t/vuosi uraanituotanto riittää kahden ydinreaktorin polttoaineen valmistukseen. Euroopassa on nyt yli 100 toimivaa ydinreaktoria..


      • järjenvalo

        "En kyllä huomannut kenenkään,,,,,,,,"

        Voi voi sua stuxnet, maailmassa on paljon sellaista, jota et ole huomannut etkä ymmärtänyt,


    • NoinhanSeOn

      Jo on taas salaliittoepäilyjä. Uraania on nykyään saatavilla yli kysynnän monesta eri ilmansuunnasta: Kanada, Keski-Aasia, Australia, Afrikka eikä mitään OPECin tapaista kartellia ole koskaan edes pyritty luomaan. Ei EUlla ole mitään erityistä tarvetta varmistaa uraanin saatavuutta, toisin kuin Euratomin perustamisvaiheessa. Talvivaaran malmin vähäinen uraanipitoisuus tiedettiin mutta vasta kun suuren mittakaavan kasaliuotuksesta saatiin kokemuksia, todettiin uraanin liukenevan niin suurina pitoisuuksina että sen talteenotto voisi kannattaa. Yksinkertaisin selitys on todennäköisesti oikein selitys.

    • K.Late

      "Talvivaarasta ei saa Euroopan uraanituotannon pelastajaa millään."

      Aivan ja siksi tarvitaankin 50 Talvivaaraa, joiden vesihuoltoon tarvitaan 250-500 luonnonjärveä. Mitä suotta edes rakentaa pirkkakelmualtaita, kun vedet päätyvät kuitenkin ympäristön järviin? Talvivaarahan näytti meille mallia, miten homma hoidetaan.

      Talvivaara voi olla meille hyvänä opetuksena, mutta myös ulkomaisille kaivosyhtiöille: suomalaiset saadaan työllisyyden ja pikkurahan toiveessa hyväksymään ihan mitä tahansa. Ely-keskukset venyy rahan ehdoilla huimiin suorituksiin saastuneissa maaperissä ja vesitöissä. Bisnes is not bisnes, tämä voidaan toteuttaa myös tappiolla ja uraanikavostoiminta Suomessa saadaan vihdoinkin vauhtiin.

    • Kusiviherpäät

      Mikä ihmeen vika on noiden viherpiiperöiden päässä, kun pitää aina kaikkea vastustaa vaarallisena ja mahdollisesti joskus jotain haittaa tuottavana? Toisaalta sitten ajavat palavalla kiihkolla kaikkea hyödytöntä haihattelua täysin välittämättä tosiasioista.

      Vastustivat vuosikausia jätevoimaloita. Suomesta kuskattiin kalliilla rahalla jätettä baltiaan, kun ei voitu käyttää energiatuotantoon.

      Haihattelevat tuuli- ja aurinkosähköstä, vaikka huippukulutuksen aikoina ei tuule eikä paista. Satoja miljoonia tukiaisina myllyjen omistajille (mm. IKEAn Kamprad), jotka sitten jättävät myllyjensä raadot muiden riesaksi.

      Vastustavat suomalaista, huipputurvallista ydinvoimaa, jotta joudumme ostamaan Venäjän ydinpommisähköä.

      Nyt siis vielä vastustavat uraanin talteenottoa kotimaisella kaivoksella. Niinpä niin, se uraanihan pitää tuoda Venäjältä suomalaisiin laitoksiin.

      Voi järjen köyhyyttä!

    • Anonyymi

      Piipertäjien skenaarioskeidat perustuu aina vain olettamuksiin, kuten skenaariot yleensäkin. Kun ajatukset pyörii teoreettisten skenaarioiden varassa niin tuloksena on pelkkää lannoitetta.

      • Anonyymi

        Katsotaan nyt tarttuuko joku täkyysi kun nostat vanhaa keskustelua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3050
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2091
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe