Hitsaus menetelmät

Seppä97

Miten asettelisitte nämä hitsausmenetelmät haastavimmasta helpoimpaan?

( Mig-hitsaus, Tig-hitsaus, Puikkohitsaus, Kaasuhitsaus)

7

4671

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olen_kokeillut

      Riippuu oikein kovasti mikä on materiaali, aineenvahvuus ja tehdäänkö työtä ulkona vai sisätiloissa... yms. On olemassa tuhannesti muuttuvia tekijöitä.

      Ja ihan ensimmäisenä, onko sinusta hitsaajaksi? Se selviää vain ja ainoastaan kokeilemalla ja hankkimalla oppia asiaan (itseopiskelu tai koulutus). Riippuu täysin ihmisestä. Alanvaihtajasta voi tulla kova hitsari kuten vaikka hierojasta, riippuu siis ihmisestä. On myös niitä ketkä ovat opiskelleet nuoresta pitäen ja ovat silti vain keskinkertaisia tai jopa kehnoja, heillä ei ole kykyjä. Soveltuvuus hitsaajaksi selviää hitsaamalla.

      MIG/MAG-laitteita on valovirralla toimivia ja voimavirralla toimivia, on vesijäähdytteistä ja kaasulla toimivaa, Kemppiä ja Kiinanihmettä... Lankakoneella voi puuhata ohkasilla langoilla kaasun kanssa ohutta peltiä ja paksuilla langoilla taas sulaa kauhat ja sujuu minkä tahansa raskaan konepajan hommelit. Käy hyvin monenlaiseen riippuen varustuksesta. Kohtuu helppo tinata, mutta riippuu täysin tekijästä kuinka sujuu. Aineenvahvuudet 1mm-50mm. Kaasuttomilla täytelangoilla ei voi hitsata ohkasia. Muutoin prosessia pidetään yleisesti ottaen helppona. Jokainen osaa räkiä jotain kunhan vain painaa pistoolin liipasinta.

      Tig-hitsaus on oikein oiva valinta pieneen hommaan ja tarkkuutta vaativaan työhön, vaihtovirtalaitteella menee komeasti alsa ja magnesium. Parhaimmat kalliita kuten lankureissakin. Yleisesti ottaen käytetään rostikan ohuiden peltien työstämiseen. Kun tunkeuma halutaan varistaa on TIG varma valinta. 0,5mm-5mm. Rähmäkäpylä tuikkii lisäaineella volframiin ja volframilla kappaleeseen tai itse sulaan, on tarkkuuta vaativa prosessi. Jos omaat tarkat ja vakaat kädet sekä hyvän näkökyvyn saattaa hyvinkin olla sinun juttusi. Pientä pipertämistä parhaimmillaan.

      Puikolla voi hitsata metsäperäkärryä ja vaikka haljennutta saunan kiuasta, ei ole niin justiinsa sen puhtauden kanssa ja tulee hyvää hitsiä. Lisäaineita löytyy ihan joka sorttia ja tekee vaikka valupakosatsit ym. erikoisemmat. Ei tarvitse kaasua, laitteet halpoja ja ulkona hitsaa hienosti. Emäspuikoilla (48) tulee ne parhaimmat seostamattomat saumat. Piena helppoa kenelle tahansa jos silmät löytyy päästä, mutta erikoiset työt ja esim. putkitukset (läpihitsattu päittäisliitos ilmaraolla) kaken kanssa vain ammattimiehille. 1mm-50mm. 1,6mm puikolla tekee jopa millistä, mutta silloinkin vaaditaan kokemusta. Noviisille sopii 3-4mm vahvusista eteenpäin. Sulanhallintaa ja siihen kun lisätään kuona vaaditaan tietoa tekniikasta miten hitsata, että kuona pysyy oikeassa osoitteessa ja hitsistä tulee onnistunut -> sopii asiaan perehtyneille.

      Kaasuhitsaus helpohkoa myötähitsauksena, mutta läpihitsattuna päittärit vastahitsauksella ja varsinkin luokkaan ajettuna vaatii kovaa kuntoa ja tiukista tiukimman hitsaajamestarin. Käy hyvin kaikenlaiseen hommaan, suositus ohkaset <3mm. Helpohkoa tehdä jotain, mutta vaativin vetää putkiluokka. Samalla helpoin ja vaikein.

      Tämä on huono ja vajaa näkenys asiasta. Älä lue kuin raamattua.

      Joku on hyvä lankurilla, joku tigillä ja joku taas puikolla.

      Mene ja kokeile!

    • Per-kel

      Tulihan sitäkin kokeiltua, enimäkseen puikolla työn puolesta, mutta vanhoja autonromuja Mig:illä

    • Olen_kokeillut

      Olen ostanut useamman MIG/MAG-hitsauskoneen, joka on ollut myyjän mielestä huono ja hitsaus pätkinyt yms.

      Koneen käyttäminen ja säätäminen vaatii osaamista, kovin monesti vika on ollut tekijässä. Lankureissa on paljon asioita, jotka vaikutavat laitteen toimintaan. Kela-akselin kireys (säädettävissä yleensä), syöttöpyörästön paineensäätö, langanjohtimen kunto ja puhtaus, langanohjurit, lankalinjan toimivuus (langan häiriötön kulku), syöttöpyörien urien muoto ja koko (riippuvainen langasta ja sen paksuudesta), syöttöpyörästössä mahdollisesti olevien laakereiden kunto ym. ym.

      Suojakaasu ja sen virtaus (tarkastetaan pistoolin päästä), monitoimikaapelin kaasulinjan pienet o-rengastiivisteet (euro-liittimen päässä) ja niiden kunto, minkälaiset muut kaapelit ovat ja niiden kunto. Hyvä maadoitus on aina tärkeä.

      No, vielä emme ole päässet edes itse asiaan eli hitsausarvojen säätämiseen, kokemattomalle sekin on kova haaste, pitäisi säätää kahdesta nupista; toisesta langansyöttöä ja toisesta jännitettä. Ellei kone ole niin hieno, että siitä löytyy synerginen ohjelma (1-nuppisäätö). Löytää nyt sitten sopivat hitsausarvot kulloinkin käytössä olevalle aineenpaksuudelle.

      Suosittelen enemmän hitsanneita opastamaan asiaan. Mikäli et ole juuri koskaan esim. lankurilla hitsaillut saattaa harjoittelu viedä aikaa ennen kuin pääset tekemisen pariin (jotta jälki on kelvollista). Toki itse kokeilemalla ja opiskelemalla aivan mahdollista.

      No pidemmittä puheitta tässä muutama käytännön vinkki. Ensimmäisenä lankurista kannattaa kokeilla kuinka hyvin lanka kulkee koneen läpi. Jätä syöttöpyörästön paineensäädin auki ja vedä lankaa pistoolin nokasta, jos se tulee helposti läpi voidaan seuraavaksi siirtyä syöttöpyörästön paineensäätimen pariin. Jos ei tule, puhdista tai vaihda langanjohdin ja eliminoi häiriö. Kun asia on kunnossa säädä syöttöpyörästön paine, kireys on sopiva kun saat langan pysäytettyä juuri ja juuri etusormen ja peukolon voimalla (sormiesi väliin). Jos lanka pysähtyy liian helposti ottamalla siitä kiinni se vaikuttaa hitsaukseen -> kireys ei ole riittävä ja hitsaus pätkii koska lankaa ei tule tarpeeksi syöttöpyörästön sutiessa. Kireyden ollessa huono vaikuttaa pistoolin kaapelin mutkat langansyöttöön. Yritä pitää kaapelin mahdollisimman suorana. Kun olet saanut syöttöpyörästön kuntoon voit alkaa jo hitsailemaan. Muistathan, että liian kireät säädöt mm. nakertaa lankaa, sotkii langanjohdinta ja kuluttaa osia. Onnea koitokseen.

      Voitaisiin melkein sanoa, että aina kun koneeseen syttyy valot sillä voidaan hitsata! Muutoin kyseessä on puutteelliset säädöt tai kuluneet ja tukkeutuneet osat tms., jokin häiriö langansyötössä.

      Tietämättä taustaasi, en voinut olla kertomatta näitä asioita. Tuohon alkuperäiseen kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Ehkä voisimme sanoa, että hyvässä toimintakunnossa oleva MIG/MAG-laittesto on helpoin hitsata, kuitenkin hitsausarvojen säätäminen on paljon vaikeampaa kuin yhden nupin TIG tai puikko. Ja näistä prosesseista sitten avautuu taas aivan omat maailmansa. TIGillä pitäisi säätää sopiva volframin ulonema, teroittaa volframi ja varsinkin se teroituskulma valita aina hitsausarvojen mukaan, valita sopiva volframin paksuus ja seuraavaksi päästään vasta pistoolin varustukseen. Onko käytössä perinteinen varustus vai linssi ohjaamassa kaasua ja sitä rataa... no mutta, ei mennä näihin.

      Riippuu paljon hitsaustyöstä mihin järjestykseen haluaa prosessit laittaa. Puikolla ei lähtökohtaisesti kannata tuikkia ohkasia materiaaleja, siihen se on takuulla vaikein ja auton peltihommia taas ei kannata turata TIGillä, vaikka sitä käytetäänkin paljon ohkasissa. Helmat liimaa helpoiten ohkasella langalla (mig/mag). Muista silmälasit jos sellaisia käytät ja valitse sopiva hitsauslasin tummuus niin näet sulan hyvin. Tummuutta voidaan säätää monissakin automaattisissa maskeissa portaattomasti ja sitä on myös säädettävä. Tummuus on riippuvainen hitsausarvoista, kovemmilla arvoilla valitaan tummempi ja pienemmillä tummuuden on luonnollisesti oltava vaaleampi. Kokeile.

    • Evpmetallimies

      Riippuu vähän hitsattavasta kohteesta ja materiaalista. No vaikeimmillaan sanon että Autonhelmapeltien hitsaus Migillä vaikeaksi tekee sen että jos materiaali on vahvuudeltaan hyvin heikkoa/ruostunutta tai muuten vaan vittumainen hitsattava ja vähänkin astetta väärä hitsausvirta niin polttaa helposti reikää ja menee edelle kuin tyhjää vain, mutta kun otat hieman paksumpaa peltiä ja saat vaan arvot kohilleen niin alkaa sujumaan. Puikolla hitsattaessaan vähänkin ruostetta, maalia tai huono maadoitus, niin ei syty ja kun sen saa juuri syttymään niin jämähtää samantien kiinni, riippuu tietty virroista ja puikosta, Tigillä ei oo kokemusta, kaasulla...... no riippuu mitä hitsaa.....

    • hitsaaja9

      Ei voi sanoa mikä olisi helpoin ja vaikein, koskajokainen niistä tarvitsee oman ammattitaidon (kun luokkia hitsataan). Mutta jos sauman laadulla ei ole väliä, eikä ole kokemusta, niin sanoisin ehkä mig, tig, kaasu, puikko

    • duunarimarsu

      puikko, mig, tig, kaasu

    • ertyuiopouytgf

      Joskus tuli hitsattua pätevyydet putkelle tig, puikko ja kaasu. Putki on 45 asteen kulmassa, eikä sitä saa pyörittää, niin helpoin oli TIG, puikko ja kaasuhitsaus vaikein. Kaasulla on haastavinta saada putken alapuolen hitsi tunkeutumaan läpi siten, ettei se ole kuopalla putken sisällä, painovoima kun tahtoo sulaa vetää alaspäin. MIG ei sovellu näihin vaativiin hitsauksiin ollenkaan, joskus yritin putkelle luokkasaumaa, aika mahdotonta oli, levysaumoja sillä rappaa monikin, vaikka kyllä se helposti pätkäisee siinäkin paskaa sauman sisälle.

      Jos asiaa katsotaan jonkun aloittelevan tumpulan kannalta, että millä tulee helpoiten ja vähimmällä harjoittelulla "nättiä" jälkeä 3 - 4 mm teräkseen, helpoin mig, puikko, tig ja kaasu.
      .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4071
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3418
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2959
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2901
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2234
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2171
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1935
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1930
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1879
    Aihe