ALS tutkimus

ziltrrra

Hei!

Minkälaista kehitystä on ALS-sairauden tutkimuksessa tapahtunut viimeisten vuosien aikana? Olen kuullut kokeellisista lääkkeistä, mutta mikä on tilanne Suomessa?

18

1083

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LöytyyTietoa
    • DVEAO65J

      Aika hiljaista on valitettavasti ollut tuolla rintamalla.

      Harvinaisuutensa vuoksi motoneuronitautien tutkimukseen panostetaan resursseja aika vaatimattomasti. Vielä ei olla edes varmoja siitä, onko ALSissa kyse yhdestä vai useammasta samoihin oireisiin johtavasta taudista. Samoin tautiin altistavien geenimutaatioiden tutkimus taitaa olla vielä vaiheessa. Luultavasti vasta osa mutaatioista on tunnistettu. Sitäkin pohditaan vaatisiko jokainen mutaatiotyyppi oman yksilöllisen hoitonsa.

      Taitaa tilanne olla se, että alsilaisten toivo lepää siinä, että yleisempien neurologisten sairauksien kuten Alzheimerin taudin tai Parkinsonin taudin tutkimuksista putoaisi joitakin murusia pöydältä myös ALSin salaisuuksien ratkomiseksi.

    • kkliut

      Nykyinen terveyspoliittinen linja yhdistettynä lähimmäisenrakkauden nimissä etenevään eutanasia-aloitteeseen ei tutkimuksellista edistystä lupaa.

    • Guitur

      Kymmenelle suomalaisille ALS-potilaille olisi luvassa kokeellista lääkitystä, mutta se vaatisi jonkun neurologin sitoutumista kokeiluun. Halukkaita ALS-potilaita löytyisi runsaasti, mutta halukasta neurologia ei. :(

    • kukuku

      Sairauden alaryhmät ja erilaiset mutaatiot???

    • ööbbvd

      Minkä tähden runsaasti alkoholia käyttävät eivät sairastu ALS-tautiin? Onko kenellekään tiedemiehelle juolahtanut päähän kyseinen seikka? Isorokkoon keksittiin aikanaan rokote sen jälkeen, kun oivallettiin karjakoiden (paljon lehmien kanssa tekemisissä olevien) säästyvän sairaudelta.

    • kkjht

      Asian ympärillä aivan liikaa paskan jauhamista sen mukamas erittäin harvinaisuudesta sekä tapausten kasvusta mukamas väestön ikääntymisen takia. Paskat! Tautiin sairastutaan jo selkeästi alle 50-vuotiaina. Moinen kiemurteleva asenne lienee rakennettu pelkästään lääkäreiden omaa mielenrauhaa silmälläpitäen.

    • hope.in.future
    • äöäkhgvf

      Harwardin yliopiston tutkimuksen mukaan tupakointi lisää riskiä sairastua ALS-tautiin. Oho! Perustuneekohan tieto ihan tosi-faktaan? Uskokoon ken haluaa. - Sairastuneista jonkun tilaston mukaan vain noin puolet (51 %) on tupakoitsijoita. -Mahdollisesti tupakointi lisää myös liikenneonnettomuusriskiä, katsos kun huomiokyky saattaa herpautua.

      ALSsiin liittyy myös tutkimustulosten mukaan masennus. Jopas jotakin - ajatella! Kuinkahan moneen parantumattomaan, kuolemaan johtavaan syöpätapaukseen liittyy masennus?

      Kivusta ALSsin kohdalla kovasti väännetään. Tosin 55 - 72 % sairastuneista kokee kipua... mutta olisiko tuo vaiko olisiko vallan tuulesta tempaistua potilaiden keksintöä?

      Samaten lääketiede julistaa mitkä asiat eivät ainakaan aiheuta sairautta. Tosin suunnilleen sivulauseessa jo todetaan, mitenkä sairauden syytä ei tunnetakaan.

      - Eiköhän nämä tämän sortin "tutkimukset" jo alkaisi riittää. Jos parempaa ei ole näköpiirissä, niin kaikenlaiset helvetin satusetä-jutut sietäisi myös lopettaa.

      Burana on edelleen pätevin lääke oireisiin. Onhan siellä tyrkyllä kaiken helvetin humppa-pastilleja, lääketeollisuuden varainkeruuta varten myynnissä, mutta niiden apu on hyvinkin kyseenalainen.

      • Monisairas

        Kiitos nasevista kommenteista! :) Samoja ajatuksia myös mulla monista tutkimuksista.


      • Anonyymi

        Tutkimukset, jotka perustuvat tilastollisiin arviointeihin, ovat mielestäni pelkkää humpuukia.
        Samat arvioinnit (samoilla tutkimusperusteilla) voitaisiin tehdä esimerkiksi maidon juojilla ja niitä juomattomilla. Tai minkä tahansa muun käytttäytymisen perusteella.
        Näin ollen pelkästään yksi käyttäymisperuste ei mielestäni riitä arviointiin jonkin sairauden syystä (tämä on vain oma mielipiteeni).


      • Anonyymi

        Jotenkin noinhan se menee. Ihmetyttää vain se että mitenkä lääkäritkin on saatu moisten "tutkimusten" markkinamiehiksi?


    • Anonyymi

      Tuttavallani alkoi oireet kevättalvella v. 1994, kuoli kesällä 1996.

      Lähes neljännesvuosisadan vuoden takaiseen aikaan verrattuna ei käytännön tasolla näkyisi tulleen mitään edistystä asiaan, siis potilaiden hyväksi. Jotain geeniähän ne lienee tutkineen jo vuosikausia... mutta mitäs sitten? Eipä sen puoleen - voinee kysyä että miten parkinsonin taudinkaan tutkimus on edistynyt?

    • Anonyymi

      Oikeastaan kyseistä sairautta ei ole olemassakaan. Kuulostaako yllättävältä? Ei niin pitkään ole olemassa kunnes joku järjellinen läpimurto taudin syntyyn ja etenemiseen löytyy. Tällä hetkellä homma vaikuttaa pikemminkin arvailulta. Tiedetäänkö yleensä mitä tutkitaan?
      Samaten nykyisellään lääkärin rooli on aika häilyvä. Periaatteessa lääkäriä ei tarvittaisi ollenkaan, pikemminkin se on pelkkä muodollisuus. Diagnoosin pystyy tekemään neurofysiologi (kai hänkin toki lääkäri on?) Diagnoosia ennen ja jälkeen lääkäriä ei nykytilassakaan varsinaisesti ole olemassakaan. Diagnoosin jälkeiset arvioinnit elinajasta ovat aikalailla arvailun varassa olevaa meininkiä nekin. Sinänsä hullua, koska tauti johtaa joka tapauksessa täydelliseen invalidisoitumiseen ja kuolemaan.
      - Läpimurto tutkimustyössä vapauttaisi myös lääkärit tuosta nykyisestä enempi tai vähempi pellen roolista.

      • Anonyymi

        Sanot: "Sinänsä hullua, koska tauti johtaa joka tapauksessa täydelliseen invalidisoitumiseen ja kuolemaan."

        Eikö niin tapahdu joka tapauksessa, oli tautia tai sitten ei????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanot: "Sinänsä hullua, koska tauti johtaa joka tapauksessa täydelliseen invalidisoitumiseen ja kuolemaan."

        Eikö niin tapahdu joka tapauksessa, oli tautia tai sitten ei????

        ? Eihän alssiton ihminen invalidisoidu (välttämättä, heh). Kaikki kuolevat joskus ja jotenkin. Jotkut jopa seisovilta jaloilta sekunnin murto-osassa.


    • Anonyymi

      Lienee vain syytä hyväksyä tosiasia, että osaan sairauksista ei saada minkäänlaista parantavaa lääkettä aikaiseksi (siis tässä tapauksessa ALS). Myös lihastaudeissa on täysin arpapeliä sairastuuko vakavaan vaiko vähemmän vakavaan. MS-tautia voidaan jossakin määrin ohjailla, Parkinsonin taudin oireisiin voidaan vaikuttaa. Siitä huolimatta, että viimeksi mainitun tutkimukseen panostetaankin rahallisesti ei mitään parantavaa lääkettä ole näköpiirissä.

    • Anonyymi

      Als potilaista monet ovat olleet kovia tupakoitsijoita. Ehkäpä osasyy tautiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe