Talous kasvaa, mtta valtio ottaa lisää lainaa. Julkiset menot ovat liian suuret.
Lopetetaan hallinnon kaksikielisyys, nin saadaan säästöjä. Ruotsinkielisiä palveluja tarvitsee alle 1% kansalaisista. Kielilisiät pitää periä ylimääräisinä maksuina näitä palveluja käyttäviltä.
Kieli-ilmasto on tulehtunut ja aiheuttaa kismaa väestöryhmien välillä. Ainut keino lieventää ilmapiiriä on luopua pakollisesta ruotsinopetuksesta! Ruotsia voi opiskella ruotsinkielisissä kouluissa ja vapaaehtoisesti suomenkielisissä. Lopputulos on huomattavasti parempi!!!
Hakkaraista pitää tukea. Hänelle on tuotu alkoholia nautittavaksi työpaikalle. Ongelmakäyttäjille sattuu virheitä humalassa. Eduskunta vapaaksi alkoholista.
Donald Trump joutuu 71-vuotiaana juomaan vettä mukista kahdella kädellä kiinni pitäen.
Toivottavasti suomalaiset eivät valitse vanhaa miestä presidentiksi!
USA:ssa on vihdoin keksitty kauko-ohjata helikopteria. Suomen pitkä itäraja olisi hyvä valvoa kauko-ohjattavilla droneilla, joissa on rynnkky. Patria voisi myös alkaa valmistamaan miehittämättömiä rynnäkköhelikoptereita. Mahdollisesti sähkökäyttöisiä. Nykyisin ostetaan kovalla hinnalla lennokkeja israelista.
Ajankohtaista politiikassa!
13
98
Vastaukset
- ainookikka
Ainoa keino saada lisää euroja kiertoon on ottaa lainaa. Lipponen ja Niinistö antoivat rahapajamme ulkomaille.
- Kyllämetämäkinkestetään
Suomen hallitus Sipilän johdolla valehtelee joka lupasi jopa omankotinsa matuille ja valemedia levittää yletukien ja mediatuen avustamana. Sutkia.
Kukapa se enään uskoo ja ketä euroopan ja eu.n äärilaitalaisena.- TietovuotoSeurassa
Lueppa sinäkin Seurasta,mikä ketku Sipilä pohjimmiltaan on!!!
Viimesen päälle keplottelija, pelannut itselleen miljoonaomaisuuden meidän (valtion) rahoilla kepuloimalla Terentjeffin ja kumppaneiden kanssa!!! Ja mummoilta,papoilta ja muilta vähäosaisilta loputkin pois! Kun täytyy osallistua 'yhteisiin talkoisiin' 😖😖😖
Äijä on kyllä ketkujen ketku!
Olis kalash..kovilla töitä!
Isis on voitettu ja niiden hajoittmilla alueilla alkaa valtava jälleenrakennus. Suomen pitäisi lähettää sinne osaavia ihmisiä avustamaan jälleenrakennuksessa. Meillä on maassa valtavasti irakilaisia, joita voidaan ottaa mukaan tutustumaan paikallisiin olosuhteisiin.
- vaakaan
säästäminen tietyihin kohde ryhmiin taas toisaalta menojen kasvu. paljastuu aina loppu vuodesta valtion lisä velalla.
- loputonsuo
Suomen Pankki kiittelee vasta julkaisemassaan talouskatsauksessa Suomen ja muunkin euroalueen talouskasvua mutta samalla pahoittelee kuluttajahintojen nousun heikkoutta. SP haluaa, että sinunkin elämisesi kallistuu, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
Suomen taloudella pyyhkii pitkästä aikaa parasta tahtia, kun kasvu on kiihtynyt kovimpaan vauhtiin sitten finanssikriisiä edeltäneiden aikojen. Vasta tuoreet talousennusteensa julkistaneen Suomen Pankin (SP) mukaan Suomen talouden lähitulevaisuuskin näyttää varsin valoisalta.
Mutta ei talous sentään niin hyvällä mallilla ole, että SP olisi täysin tyytyväinen. Se on päinvastoin yhä perin tyytymätön euroalueen ja Suomenkin inflaatioon, joka on sen mukaan edelleen aivan liian heikkoa. SP:n mielestä talouskasvu ei sellaisenaan riitä, vaan se haluaa myös hintojen nousevan.
Suomeksi sanottuna SP ja sen edustama koko euroalueen keskuspankki EKP haluavat, että kansalaisten arkielämä, kuten asuminen, ruokailu ja vaikkapa jouluostokset, maksaisivat nykyistä enemmän. Eikä sekään riitä, sillä keskuspankit haluavat lisäksi elämisen kallistuvan kaiken aikaa yhä kalliimmaksi.
Suomen Pankin pääjohtajalle Erkki Liikaselle ja muille EKP:n keskuspankkiireille tällainen elinkustannusten alituisen kohoamisen ihanne on itsestään selvä tavoite ja suoranainen elämäntehtävä, sillä nykyistä nopeampi inflaatio on EKP:n virallinen uskonkappale numero yksi.
Kuluttajahintojen vuotuinen nousuvauhti näyttää tämän ja ensi vuoden kuluessa jäävän Suomessa suunnilleen yhden prosentin tuntumaan. SP:n mielestä se on liian vähän, kun sen virallisen tavoitteen mukaan hintojen pitäisi nousta keskimäärin vajaan parin prosentin vuosivauhtia.
Ero toteutuneen ja todennäköisen hintojen nousun sekä keskuspankin virallisen tavoitteen välillä on niin pieni, että sitä tuskin kukaan muu kuin keskuspankkiirit huomaavat. Mutta se on silti keskuspankkiireille liikaa.
Tästä tosielämän hintakehityksen ja keskuspankin keinotekoisen inflaatiotavoitteen ristiriidasta – tai paremminkin keskuspankkiirien inflaatioon liittyvästä pakkomielteestä – syntyy joukko muita talouden outoja ristiriitoja ja riskejä.
Palkat alas mutta hinnat ylös
Ensimmäinen outo ristiriita syntyy siitä, että SP kiittelee Suomen työmarkkinoita viime vuosien palkkamaltista ja kilpailukykysopimuksenkin aikaan saamista työkustannusten kevennyksistä mutta pahoittelee silti inflaation heikkoutta.
Ja siitä, että SP kannustaa työmarkkinoita edelleen tyytymään kilpailijamaita vaisumpiin palkankorotuksiin mutta tavoittelee silti omilla rahapolitiikan ponnisteluillaan inflaation kiihtymistä.
Niin kuin näillä keskenään eri suuntiin pyrkineillä talouden perusmuuttujilla, työvoimakustannuksilla ja inflaatiolla, ei olisi keskenään minkäänlaista vaikutussuhdetta.
Toki keskuspankki on siinä aivan oikeassa, että työvoimakustannuksilla ja niiden muutoksilla suhteessa vastaaviin muutoksiin muissa maissa on olennainen vaikutus Suomen kansainväliseen kilpailukykyyn. Ja sekin on totta, että tuon kilpailukyvyn koheneminen on omiaan edistämään meikäläisten vientiyritysten ja tuonnin kanssa kilpailevien kotimarkkinayritysten menestysmahdollisuuksia.
Syntyy outo ristiriita, että keskuspankki toivoo samaan aikaan kustannusten alenevan mutta hintojen nousevan.
Mutta työvoimakustannukset ovat samaan aikaan myös olennainen yleisen kustannus- ja hintatason muutoksiin vaikuttava muuttuja. Siksi siitä syntyy outo ristiriita, että keskuspankki toivoo samaan aikaan kustannusten alenevan mutta hintojen nousevan.
Keskuspankkia ympäröivässä tavallisten kuolevaisten reaalimaailmassa työvoimakustannusten aleneminen tai niiden pysyminen edes entisellään on omiaan heikentämään yleisen hintatason nousupaineita.
Tästä syystä esimerkiksi EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on joissakin vuoden mittaan esittämissään puheenvuoroissa peräänkuuluttanut euromaiden työmarkkinoilta entistä runsaampia eikä suinkaan entistä niukempia palkankorotuksia.
SP näyttää poikkeavan EKP:n yleisestä palkkasuosituksesta muita maltillisempien korotusten suuntaan Suomen suhteellisen kilpailuaseman kohentamiseksi. Mutta niin kauan kuin euroalueen rahapolitiikan yleiset linjaukset, viritys ja vaikutuksetkin ovat kaikille euromaille yhteisiä, syntyy tällaisista kansallisista painotuksista herkästi outoja vaikutuksia.
Niin kuin se, että EKP:n inflaatiotavoite ja SP:n palkkamalttisuositus tarkoittaisivat yhdessä meikäläisten malttipalkkojen ostovoiman kasvun jäämistä vaisuksi tai sen heikkenemistä.
Ja jos nämä EKP:n ja SP:n keskenään ristiriitaiset inflaatio- ja palkkatavoitteet toteutuvat, patistaa tai jopa pakottaa tämä suomalaisia kotitalouksien paikkaamaan palkkatulojensa ostovoiman suhteellista heikkenemistä vielä nykyistäkin mittavamman velkaantumisen avulla.
Näin EKP:n ja SP:n voimistaisivat sitä samaa velkaantumista, josta SP kantaa itsekin huolta.
Rahaelvytys jatkuu ja riskit kasvavat- loputonsuo
Rahaelvytys jatkuu ja riskit kasvavat
Toinen outo ristiriita ja joukko uusia riskejä syntyy siitä, että talous on jo tervehtynyt vuosikausiin vahvimpaan kasvuunsa mutta silti keskuspankki jatkaa täyttä päätä talouden elvyttämistä historiallisen mittavilla rahapolitiikan elvytyskeinoillaan.
Pari vuotta sitten kasvuluvut olivat parhaimmillaankin aneemisia, joten EKP ja SP saattoivat perustella mittavia rahapolitiikan elvytystoimiaan halullaan avittaa talouden toipumista uuden kasvuvaiheen alkuun. Mutta enää tämä peruste ei tepsi, sillä talous kasvaa jo kelpo vauhtia – ja kasvaisi todennäköisesti ilman rahaelvytyksen jatkamistakin.
Vahvassa noususuhdanteessa jatkettava nolla- ja miinuskorkopolitiikka ja yhä mammuttimitoissa jatkettavat arvopaperimarkkinoiden tukiostot eivät välttämättä paranna kasvuvauhtia juurikaan nyt koettua paremmaksi, mutta sen sijaan ne kasvattavat erilaisten talouden vääristymien riskejä.
Tällaisia mahdollisia ja todennäköisiäkin vääristymiä ovat yhä uusien finanssikuplien syntyminen ja paisuminen sekä esimerkiksi asuntojen ja asumisen voimakas kallistuminen. EKP:tä ja SP:tä tämä ei haitta, mutta esimerkiksi asuntojen kallistuminen haittaa useimpia tavallisia kansalaisia, joille se tietää asumisen ja elämisen kallistumista ja usein myös melkoisen raskasta velkaantumista.
Talouteen syntyy niin sanottuja zombie-yrityksiä ja ehkä myös taloudellisia zombie-kotitalouksia, jotka voivat jatkaa taloudellisia toimiaan vain niin kauan kuin korot pysyvät nollan prosentin tuntumassa.
Historiallisen mittavan rahaelvytyksen jatkaminen vahvan talouskehityksen oloissa kasvattaakin likimain luonnonvoiman vääjäämättömällä voimalla kotitalouksien ja yritystenkin velkaantumista. Samalla kasvaa riski, että hullunhalpaa ja muutenkin hullunhelppoa velkarahoitusta ohjautuu sellaiseenkin käyttöön, jossa ei olisi normaalien rahoitus- ja talousolojen aikaan pienintäkään tolkkua.
Näin talouteen syntyy niin sanottuja zombie-yrityksiä ja ehkä myös taloudellisia zombie-kotitalouksia, jotka voivat jatkaa taloudellisia toimiaan vain niin kauan kuin korot pysyvät nollan prosentin tuntumassa ja vanhoja velkoja on mahdollista maksaa yhä uusilla suurin piirtein ilmaisilla luotoilla.
Näin SP ja EKP käytännössä omilla toimillaan muokkaavat maaperää niille vaikeuksille, joita alkaa nousta pintaan aikanaan alkavien koronnostojen vaikutuksista. Ja näin ne osaltaan varmistavat, että talouden heikoimpiin osiin kertyy jo valmiiksi seuraavan talous- ja velkakriisin aineksia.
Inflaatio heikentää kasvulukuja
Kolmas outo ristiriita on "vain" tilastotekninen mutta outo silti. Se syntyy taloustilastoinnin vakiintuneesta tavasta seurata ja arvioida kansantalouden kokonaistuotannon arvoa ja sen muutoksia inflaation vaikutuksesta puhdistetuin reaalisin kasvuprosentein. Se on niin tavallinen tapa, että sen käytännön vaikutukset yksittäisiin kasvulukuihin on helpompi unohtaa kuin muistaa.
Talouden tilastot ja kasvuennusteen kertovat useimmiten talouden kasvaneen tai kasvavan x prosenttia esimerkiksi vuodessa, mutta se jää useimmiten tarkentamatta, että kyse on yleensä reaalisesta kasvuprosentista. Se syntyy, kun nimellisestä kasvuprosentista vähennetään samalta ajalta mitattu tai ennustettu inflaatio eli kuluttajahintojen muutosprosentti.
Esimerkiksi SP kertoi tällä viikolla julkistamassaan talouskatsauksessa ennustavansa Suomelle täksi vuodeksi 3,1 prosentin kasvua ja ensi vuodelle 2,5 prosentin kasvua. Ne ovat reaalisia kasvulukuja, jotka SP on laskenut vähentämällä arvioimistaan nimellisistä kasvuprosenteista inflaatio-oletuksensa, jotka ovat tälle vuodelle 0,8 prosenttia ja ensi vuodelle 1,8 prosenttia.
Tämä on muidenkin talousmittaajien yleisesti käyttämä vakiintunut menettelytapa, jossa ei ole sinänsä mitään outoa. Mutta joka tapauksessa siitä seuraa, että Suomen talouskasvu näyttää nyt niin hyvältä kuin näyttää osin juuri inflaation heikkouden ansiosta.
Ja siitä seuraa sellainen outo ristiriita, että EKP:n tavoittelema ja SP:nkin haikailema nykyistä kovempi inflaatiovauhti olisi omiaan heikentämään talouden kasvulukuja. Näin kävisi ainakin vakiintuneen kaavan mukaisessa taloustilastoinnissa, mutta mahdollisesti myös oikeassa talouden reaalitodellisuudessa.
Se tuskin onnistuu oikeissa kaupoissa niin kuin keskuspankkiirien päiväunissa, että kansalaiset voivat käyttää entistä enemmän rahaa vaikkapa joululahjaostoksiin, kunhan kaikki on kalliimpaa kuin ennen.
- mätäkuplapuhkeaa
Synkkä arvio: Maailmantalouteen tulossa ”täydellinen myrsky” – 5 syytä tulevaan romahdukseen
Analyysitoimisto GnS Economics maalaa erikoisraportissaan uhkakuvan lähestyvästä talousromahduksesta.
”Maailmanmarkkinat ovat saavuttaneet oudon ja huolestuttavan tilan. Ne eivät näytä reagoivan minkäänlaisiin shokkeihin”, analyysitoimisto aloittaa tiistaina ilmestyneen erikoisraporttinsa.
GnS Economicsin mukaan talouden kasvupyrähdys on Troijan hevonen, joka on uskotellut markkinat luulemaan, että olisimme pitkähkön nousukauden alussa.
Analyysitoimisto listaa viisi seikkaa, joihin he arvionsa perustavat.
1. Kuplat
Keskuspankit ovat toiminnallaan ruokkineet kuplaa: arvopaperimarkkinoihin liittyvät riskit on ”sosialisoitu” ja markkinaosapuolet ovat tottuneet alhaiseen riskiin. Tilanne ei ole todellinen.
2. Zombietalous
Yritystä kutsutaan GnS Economicsin mukaan zombieksi, jos se pysyy toimintakykyisenä ainoastaan erittäin halvan lainarahan turvin. Tällaisten yritysten kasvu hidastaa tuottavuutta ja talouden kasvua. Kun korot nousevat, zombiet menevät konkurssiin.
3. Kiinan ylivelkaantuminen
GnS Economics varoitti vuonna 2014, että tuottamattomien investointien suuri taso voi nousta uhkaamaan Kiinan vakautta. Syyskuussa 2017 Kiinan yksityinen velka ylitti 500 prosenttia vuotuisesta bruttokansantuotteesta.
Korkea velkataso yhdistettynä vähenevään tuottavuuteen laskee analyysitoimiston mukaan velkaelvytyksen tehoa. Kiinan täytyy ottaa taantuma vastaan nyt tai vakauttaa uhkaava talouskriisi myöhemmin. Näillä näkymin velkaelvytys kuitenkin jatkuu.
4. Euroopan heikko pankkisektori
Analyysitoimiston mukaan Euroopan pankkisektori ei ole vieläkään toipunut vuoden 2008 romahduksesta. Koska EU-alueen pankit pelastettiin, niille jäi huonolaatuisia varallisuuseriä ja lainoja rasittamaan taseita.
5. Määrällisen keventämisen loppuminen ja määrällisen tiukentamisen alkaminen
GnS Economics uskoo, että keskuspankit eivät enää yritä tukea maailman rahoitusmarkkinoita keinotekoisesti. On arvioitu, että keskupankkien osto-ohjelmat alkavat globaalisti kutistua ensi vuoden aikana. Tämä taas johtaisi siihen, että arvopapereiden hinnat painuvat.
Myrsky lähestyy
Yhtenä päivänä suurin osa sijoittajista vain päättää alkaa myydä, ja paniikki on valmis.
Analyysitoimiston mukaan roskalainamarkkina romahtaa todennäköisesti ensimmäisenä. Sen jälkeen nurin menevät yrityslainatodistusten ja korkeasti velkaantuneiden valtioiden joukkovelkakirjamarkkinat.
Tämä taas johtaa siihen, että rahoitusmarkkinatuotteiden korot nousevat nopeasti ja voimakkaasti. Ja näin kasvaa paniikki arvopaperimarkkinoilla. Kaikki arvopaperiluokat alkavat laskea romahduksenomaisesti käynnistäen säälimättömän ja toisiaan vahvistavan velkavivun purkamisen ja rahoitusomaisuuden hintojen laskun (deflaation) syklin. Heikommat pankit alkavat kaatua arvopaperitappioihin.
Ja tätä kautta sykli etenee yrityksiin ja kotitalouksiin asti. Edessä on maksukyvyttömyyttä ja konkursseja.
GnS Economics pitää uhkakuvaan syyllisenä keskuspankkeja. - budjetista-ylenpakkovero
Ylenannin pakkovero pois, yksityistettävä aivopesumediat, kuten kaikki muukin nykyään tehdään. Kulutukseen ohjattuna epäoikeudenmukainen turhakepakkovero tuottaisi jopa työpaikkoja.
Nyt sen sijaan taisi SINISTEN kiveläkin taisi olla pakkoverolla maksettuna Barasilian olumpialaisissa?
V 2018 PIENENEE YLEN KOROTETUN PAKKOVERON TAKIA työeläkkeiden käteen jäävä osuus
niiltä, joiden eläke juuri nippanappa menee yli rajan, JOSTA YLEN PAKKOVERON JOUTUU KOKONAAN KOROTETTYNA MAKSAMAAN!
Miten rikas sipilä, joka ei mitään ylen pakkoveroa joudu maksamaan, aikoo tämän hyvittää?
Ymmärtääkö edes. mistä on kysymys? - arvoon
markka aikana hinnat etupäässä muodostui kysynnän ja tarjonnan mukaan. mutta euro aikana meni deaaliteetit uusiksi ostovoiman mittari onkin lainan koron summa. ilmassa onkin jo koti talouksien hurja velkaantuminen josta orotetaan uusinta talous pommia.
Suomen pitäisi lakata ottamasta vastaan lukutaidottomia nuoria miehiä. He elävät lopun elämänsä yhteiskunnan tuella. Ikinä eivät työllisty Suomessa.
- teretule
Suomen ja suomalaisten olisi aika hoitaa suomenasioita että ei tarvitsisi koko ajan vahtia mitä tapahtuu maailmalla.
Nuoret miehet maailmalta ei ole otettu sitä varten että tekisivät töitä normaaliin tapaan vaan että tuovat uutta verta kansaan.Suomenruotsalaiset tytöt ottavat kaikki ulkomaalaisen miehen. Johtuuko se veren vaihdosta?
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1387765Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde381965Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251920- 911633
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1801565Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p1071016- 49930
Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik4909Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28830- 34812