Norsunluutorni

NominenKursu

Heräsin juuri ja huomaankin että nythän onkin jo aamu. Joitakuta on valvottanut se kun on voittanut jossain lottopelissä niin paljon rahaa, ettei siksi ole saanut unta kun mieltä on vaivannut se, kun ei tiedä mihin rahat sijoittaisi. Sijoita ne tähän minun kirjaani jonka juuri aloitin. Tämäkin on lottovoiton arvoinen.
Heräsin ja aukaisin tietokoneen. Tulin tänne norsunluutorniini viettämään aikaa, siilä täältä näkee ainakin menneisyyteen. En ole vielä käynyt siellä huipulla jospa sieltä näkisi jopa tulevaisuuteen. Meillä jokaisella on oma norsunluutornimme. Minun tornini on tehty kumista tai se kasvoi maasta itsekseen. Olin tosin kylvänyt sen siemenen maahan itse. Kerron siitä myöhemmin.

Todellisuudessa en osaa kirjoittaa lainkaan; ainakaan romaaneja ja sen sellaisia. Kirjoittanut olen kauan. En nyt sano pienestä pitäen vaikka osasin kai jo kirjoittaa ennen kuin menin kansakouluun vuonna 1956 Turussa. Tuolla lauseella sain yli puolet lukijoistani karkotetuksi. Sekä siksi että mainitsin sanan Turku ja vuosiluvun 1956.
Ehei se ole mikään Orwellin vuosi, mutta Kekkonen valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran ja suruton nuoruus aika loppui niin kuin Irwin laulussaan lauloi, jos muistatte.. Siinä laulussa Urho Kekkonen oli ministeri vain. Ei tuo ollut mikään poliittinen kannanotto. Se taas mitä tarkoitan tuolla vuosiluvulla on, että moni laskee siitä, että sehän on jo vaari koko äijä ja kirjoittelee tänne nuorisopaltoille. Ettei häpeä! Joku nuorison villitsijä numero yksi. Tai tuleeham televisiosta juuri sarja, missä senioreita opetetaan surffailemaan tietsikassa. Minä tutustuin tietsikoihin jo 1980-luvun alussa ja ostinkin itselleni sellaisen kotitietsikan, jos niin voidaan sanoa, mikä kytkettiin televisioon ja ohjelmat tallennettiin kasettimagnetofonin kasetile ja niistä myös ladattiin ohjelmia koneelle. Minä innostuin tekemään sillä ohjelmia, jotka toimivat tosi hitaasti niin että meinas hermot mennä. Ohjelmointikieli oli basic. Tein ohjelman raveja varten. Yritin saada sen laskemaan voittajarivin v-neloslähtöön. Ohjelma toim, mutta se ei ehtinyt saada riviä koskaan ajoissa valmiiksi, joten miljoonat jäi saamatta. Miljoonat ja miljoonat. Eihän raveissa sellaiset summat pyöri. Tuo joka kirjoitti tänne että on voittanut päävoiton on täytynyt voittaa miljoonia, mutta tännehän kirjoitellaan usein vain jutunjuurta vääntääkseen.

Tänne kun kirjoittaa tai jos vaikka aloittaa kirjoittaa kirjaa niin huomaakin ykskaks karanneensa aiheesta täysin sivuraiteille. Nyt täytyy itseltänikin kysyä, että mikäs se pääraide taas olkiaan. Tässä iässä dementia iskee herkästi tai on jo iskenyt. Olkoon se pääraide mikä tahansa niin juna kulkee taas vaikka ilman raidetta. Näin dementikkona muisti pelaa erinnäisin impulssein. Yksi sana voi johtaa toiseen mielleyhtymään, mutta täytyisi olla pikakirjoittaja, että saisi siinä olleen idean paperille. Kuuleeko keskus? Täällä viivvitonen. Saavuin juuri k-paikalle. Olen voittolla.

Ajattelin samalla kun kirjoitan tämän kirjani antaa teille, hyvät Suoli 24 lukijat mahdollisuuden korjata asioita jos olen väärässä sillä aion sukeltaa historiaan, jossa seikkailee ellei itse sankarin roolissa niin jossain roolissa kuitenkin meikäläinen itse. Meillä kaikilla on oma norsunluutornime, mutta kuinka intensiivisesti meniissä asumme ja oleskelemme on asia sikseen.
Kun luen määritelmää norsunluutornista vaikka Googlesta, missä siitä sanotaan näin.: "Ulkoisen todellisuuden sijasta pitäydytään sisäiseen. Tällä tavalla käyttäytyvän henkilön voidaan sanoa tarkastelevan tai kommentoivan asioita ”norsunluutornista” käsin."
Toisaalta tuo on totta. Kun tulen tänne kumiseen norsunluutorniini niin ulkoinen todellisuus alkaa kumisemaan korvissani henkilökohtaisesti koettuna tapahtumana. Ei siten että olisin jossain historiallisessa tapahtimassa henkilökohtaisesti paikan päällä, vaan siten että nuo tapahtumat tuovat mieleeni toisia tapahtumia joiden keskinen yhteys on sellainen, etten näe sitä muuten ja muualla kuin täällä kumisessa tornissani. Tai näen yhteyksiä muuallakin kuten herättyäni ja loikoillessani sängyn pohjalla ennen aamutoimilleni menoa jossa tuo tarina jatkuu josta olisin halunnut kirjoittaa, mutta kun pääsen tietsikan ääreen niin en saakaan sanaa suustani. Se on niin suuri laulu ettei mahdu suusta ulos. Oikea laulujen laulu niin kuin Raamatussa konsaan.
Olen huomannut jotta päästäkseen tunnelmaan viemään ajatuksia aikamatkailussa johonkin aikaan ja aiheeseen on hyvä käyttää ulkoisia virikkeitä. Iskelmät on yksi hyvä keino matkustaa ajassa, sillä se missä jonkun kappaleen olet vaikka ensikertaa kuullut niin se vie sinut muistoissa tuohon hetkeen ja tilanteisiin. Sitä hetkeä ja tilanteita on vain pirun vaikea panna paperille tai tietsikkaan. Joko teitä vituttaa tuo sana "tietsika nyt sika tiet sen". Se on melkein kuin svastika.
Nyt tulemmekin pääraiteelle takaisin. Ensin oli sana ja sitten vasta tuli ääni ja kuva. Kyse on siis kommunikaatiosta ja tiedonvälityksestä, jatkuu...

3

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SaagihimulineIsisk

      Niin se aika kuluu. Nyt kello on jo yli kaksitista. Katselin Korean olympialaisia ja torkuskelin sohvan pohjalla perunaksi naamioituna. Sitten huomasin että pottuilunihan jäi kesken ja jos aion tästä kirjan tehdä niin nälkäiset lukijat käyvät kohta kimppuuni tivaten tarinalleni jatkoaa edellinen sivuhan päättyi; Nyt tulemmekin pääraiteelle takaisin. Ensin oli sana ja sitten vasta tuli ääni ja kuva. Kyse on siis kommunikaatiosta ja tiedonvälityksestä, jatkuu... Tiedonvälitys! Hmmm, minkä tiedon? Tiedonvälityksessä ei ole kyse pelkän tiedon välityksestä, kun ei voida sanoa mikä on sataprosenttisesti varmaa tietoa. Sanomien välittäminen on parempi ilmaus

      Minulle on tullut tapa konsultoida Mr. Googlea aina silloin kun tarvitsen lisä tietoa asiasta josta en ehkä tiedä tarpeeksi. Kiitos herra Kuukkelin, sillä hän on auttanut minua niin monen kerran. En missään vaiheessa sano puhuvani omiani jos olen lainannut tekstin joltain tai jostain muualta.

      Sanoin pääraiteessa olevan kyse kommunikaatiosta ja tiedonvälityksetä. Ne taitavat olla sama asia joskin herra Kuukkeli ei määrittele tiedonvälitystä muuten kuin kommunikaationa joka on siis viestintää. Viestintä kirjallisena muotona edellyttää erinäisten merkkien systeemiä joka koostuu lähinnä kai tekstistä.
      Sanomalehtitekstin osia ovat otsikko, ingressi ja leipätekstil. Hyvä ingressi toimii yleiskuvauksena ja houkuttelee lukijan lukemaan kirjoituksen. En tiedä mikä tässä kirjassani toimi ingressinä, mutta otsikko oli Norsunluutorni ja loppu taitaakin olla pelkkää leipätekstiä, jolle haen sponsoria sen julkaisemiseksi lottovoittajaltamme.

      Teksti on kirjoitusta, jossa kielellisessä muodossa ilmaistaan haluttu asiasisältö. Teksti voi olla kirjalliseksi muutettua puhetta tai pelkästään muodossa tuotettu tai suoraan kirjoituksesi muodostettu sisältö. En tiedä mihin suuntaan tekstini sisältö ajanmittaan alkaa rönsysilemään, siksi onkin hyvä ettei olekaan mitään igressiä ja eihän tämä mikään samomalehti olekaan.

      Viestintä eli kommunikaatio voidaan ymmärtää sekä sanomien siirtämiseksi että merkitysten tuottamiseksi. Lisäksi viestintä on määritelty yhteisyyden tuottamiseksi, jolloin olennaista ei ole tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen ymmärryksen tuottaminen.

      On tosi kömpelöä lainailla tekstiä netistä ja suomennella sitä, mutta jotta ymmärtäisin itsekin mistä on kyse, niin semiotiikka astuu kuvioihin halusimme sitä tai ei.

      Communication (from Latin commūnicāre, meaning "to share") is the act of conveying intended meanings from one entity or group to another through the use of mutually understood signs and semiotic rules. Tämä suomennos on Google kääntäjästä joka kaantää tekstiä ihan kelvollisesti.
      Viestintä (latinan kielen verbicommūnicāre tarkoittaa "jakaa") sen tarkoitus välittää tarkoitetut merkitykset yhdestä kokonaisuudesta tai ryhmästä toiseen käyttämällä yhteisest ymmärrettyjä merkkejä ja semiotiikkaa

      Sign Systems Studies (alk. ven. Труды по знаковым системам) on maailman vanhin semiotiikan alan tieteellinen julkaisu (perustettu vuonna 1964).
      Nykyisin Tarton-Moskovan koulukunnan perinteitä jatkaa Tarton yliopiston semiotiikan laitos, jonka keskushahmoina toimivat muun muassa Kalevi Kull, Peeter Torop ja Mihhail Lotman.

      Semiotiikassa on kyse merkeistä. Välimerkit eivät taida kuulua semiotiikan pariin, mutta mieleen tuli kuinka yksi pienikin merkki voi muuttaa tilanteen aivan toiseksi jos se lausutaan ääneen. Tai eihän välimerkkejä lausuta ääneen muuten kuin sanellessa. Merkkien käytöstä on tiukat säännöt

      Heittomerkkiä ei ole syytä käyttää, jos nimi äännettäessä päättyy johonkin toiseen konsonanttiin kuin kirjoitettaessa, vaan tällöin päätteen eteen vain lisätään sidevokaali i, kuten taivutusmuotoa äännettäessäkin: roquefort [rokfoor] : roquefortia [rokfooria] Cannes [kan] : Cannesiin [kanniin]. Haluaisin tutustua Kalevi Kull'in [kullin] kirjalliseen tuotantoon. Tämä tietenkin vain anekdoottina. Nimi Kull äännettäessä on sama. Merkitys ehkä eri. Kull on suomeksi haukka. tai saagihimuline isik.

      Merkkejä voi muodostua uusia ja niiden merkitys voi muuttua. Merkityksen näkökulmasta katsottuna sanomalla ei ole mitään omaa ehdotonta merkitystä vaan merkitys syntyy vasta kun viestin lukija sen tulkitsee. Vaikka tulkinta on yksilöllistä se ei tarkoita, että se olisi mielivaltaista vaan tulkinta on sidoksissa ympäröivään kulttuuriin. Merkitysperustaisen viestinnän määrittelyn lähtökohtana on merkki ja sitä tutkiva merkitysoppi semiotiikka

      Semiotiikka eli merkkioppi on filosofinen suuntaus, joka tutkii merkkien, kuten sanojen, semantiikkaa eli merkkien merkitystä, syntaksia eli yhdistelysääntöjä ja pragmatiikkaa eli tilannekohtaista merkitystä ja käyttöä.

      Kaikkein ilmeisimpiä meitä ympäröiviä merkkejä ovat kielen sanat, musiikin sävelet, visuaaliset viestit, mainokset, logot, liikennemerkit, koneiden lähettämät signaalit, kansallisuustunnukset, mittarinlukemat, arvomerkit, vaatteet, käyttäytyminen, brandit, median ja markkinoinnin tuotteet ym.

    • PeffaSoruna

      En minä kokoajan ole täällä norsunluutornissani. Katselen väliin televisiota. Niin se aika kuluu. Kello on taas jo mitä. Yli 16:00 eli neljä iltapäivällä. Tuli tossa mieleen eräästä tv-mainoksesta jota katselin, että miksei Suomi ole koskaan ollut sodassa Ruotsia vastaan. Toisaalta kuitenkaan tuo ei pidä paikkaansa. Nuija sota oli ainakin yhtä Ruotsin kuningasta ja sen käskynhaltioita vastaan käyty sota ja voisi myös laskea Anjalan liiton upseereiden kapinan olleen jonkinlainen protesti Ruotsin kuningasta vastaan. Upseerit tosin olivat kaikki ruotsalisia ainakin kieleltään. Kai me tavalliset tossun kuluttajat olemme Ruotsissa ja Suomessa niin paljon samanlaisia ettemme ainakaan keskenämme ala rettelöimään. Paitsi urheilussa ja varsinkin jääkiekossa.

      Emme liity Natoon jota eliitti hamuaa, jotta pääsisi köyhistä eroon. Köyhät pantaisiin eturintamalle tykin ruuaksi. Nato on tainnut menettää kaiken suosionsa. Nato on suunnattu pelkästään Venäjää vastaan ja se kun asiat eivät menneetkään Ukrainassa niin kuin ne menivät Romaniassa ja Jugoslaviassa ei miellyttänytkään Natoa niin nyt sitä vituttaa.

      Tuon mainiksen taakse piiloutuu muutakin kuin pelkkä tuote jota mainostetaan. En kerro mistä mainoksesta on kyse, mutta se sairas huumori se ei ainakaan ole minua varten. Mutta viestittäjä on onnistunut tehtävässään kun on saanut asiansa perille. Voi olla että hän onkein todellinen humoristi.
      Suomalainen viestintätutkija Osmo A. Wiio on määritellyt viestinnän tietojen vaihdannaksi ihmisten kesken. Siirtomallista jäsennyksen on ajateltu kattavan paitsi kaikkien elollisten olentojen välisen viestinnän myös teknisten järjestelmien ja organisaatioiden välisen informaation vaihdon. Siten lähettäjänä tai viestin lähteenä voi olla ihminen, eläin, joukkoviestin, tekninen laite, luonnon ilmiö tai fysiologinen prosessi. Viesti voi kulkea valo- tai ääniaaltojen välityksellä, radioaaltoja tai sähköjohtoa pitkin. Varsinkin muilla eläinlajeilla kuin ihmisellä myös muutkin aistit kuin näkö ja kuulo voivat toimia viestinnän kanavina.
      Siirtomalleissa viestintä ymmärretään informaatiota välittäväksi prosessiksi. Toisin sanoen viestintä on prosessi, joka välittää viestinnän ulkopuolella tuotettua informaatiota. (Tässä se on. Tuo prosessi ei ole siinä että kerrot, mitä mopo maksaa, vaan siinä kuka sillä keulii ja päästää sen käsistään.)

      Joukkoviestintä koostuu kuitenkin yksittäisten ihmisten toiminnasta. Emme saa antaa heille liikaa valtaa, sillä se on vaarallista. Palataan asiaan, kun saan inspiraation. Nyt menen löhöämään taas sohvalle perunaksi naamioituna.

    • TikkoSanoiMikko

      Niin se aika kuluu kello on taaas ties mitä. Se on 12:33 ja päivä on 11.2.2018. Olen löhöillyt soffapottuna koko aamupäivän katsellen Korean olympialaisia. Vaivoin sain itseni raijattua tänne torniin. En jaksanut jatkaa päivällä vaan menin takaisin soffalle perunoimaan. Nyt on jo päivä vaihtunut toiseen ja elämme herran vuotta 2018 ja 12. helmikuuta ja sain isnpiraation tuosta siirtomallista ja siitä kerron nyt ilman että lasi on täytetty.

      Siirtomalleissa viestintä ymmärretään informaatiota välittäväksi prosessiksi. Toisin sanoen viestintä on prosessi, joka välittää viestinnän ulkopuolella tuotettua informaatiota. (Tässä se on. Tuo prosessi ei ole siinä että kerrot, mitä mopo maksaa, vaan siinä kuka sillä keulii ja päästää sen käsistään.)

      Luin päivän uutiset Suoli 24:stä ja törmäsin viesteihin käsitellen lentoturmaa Venäjällä. Se on mysteeri jo syntyessään. Kone katoaa tutkasta ja syttyy palamaan ilmassa ja syöksyy maahan. Ymmärränkö oikein että se mitä viestin ulkopuolella tuotetaan informaatiota on sitä viestintää eli kommunikaatiota. Pelkkä turma ei tuo mieleen mitään kovin erikoista ellemme olisi kokeneet eli lukeneet jotain vastaavaa historiasta. Odotamme tietenkin kieli vyön alla mitä turmasta tullaan kertomaan lisää. Se toi mieleen useammallekin palstalaiselle kaikenlaista, josta voi lukea Suomi 24 foorumista, mikä on parantanut laatuaan ajanmittaan.

      Luin myös erään toisen viestin, mikä käsitteli pommiuhkaa joka oli annettu Tukholmaan lentävästä koneesta. Sen kirjoittaja ihmetteli kun se ei herättänyt mitään kommentteja palstan sivuilla. Hän päivitteli asiaa näin: Onko tässä kyse taas terrorismistä, jotta saataisiin se siviilitiedustelulaki kiireellisenä läpi eduskunnassa. Mutta miten se voi estää joidenkin hullujen soitot tai muulla tavoin ilmoittelut pommiuhista. Poliisin on toimittava kun uhka tulee. Poliisilla on tiettävästi noin 300 henkilöä seurannassa, joita he seuraavat salaa ja lisävirkoja ollaan perustamassa Supoon siltä varalta että siviilitiedustelulaki menee läpi.

      Poliisi harrastaa tiedonhankintaa. Poliisille tulee kovia paineita sitten kun se saa salakuunnella ketä vaan ja tosta vaan ja silti tuollaisia tekoja senkin jälkeen sattuu kuten pommiuhkia ja toivottavasti ei oikeita pommi-iskuja, niin kuin ehkä nyt epäillään Venäjällä käyneen, vaikka terrori-isku on ainakin vielä suljettu pois kuvioista.

      Venäjällä taitaa olla omat tiedustelutoiminnat, jotka eivät perustu mihinkään lakeihin, mutta he kamppailevatkin aivan eri luokassa kuin pieni ja piskuinen Suomi.
      Suomi haluaa lainvoiman työttömien seurantaan ja siviilitiedustelulla muuten vain kansalaisten seurantaa ja delegoida se vaikka toinen toisillemme kuten Stasi aikoinaan. Naapuri käräyttää naapurin. Ruotsissahan jo noin toimitaan. Siellä ollaan mielissään kun naapurin asiat kerrotaan poliisille. Ei siinä mitään jos asioissa olisi jotain perää. Joissakin voi olla ja joissain ei. No ei siinäkään mitään jos seurattava saa selville, kuka hänestä juoruja levittää, mutta kun tiedustelu menee siihen, ettet koskaan saa tietää sitä, kuka sinua salaa on seurannut ja tiedot pitää paikkansa ainakin sitten siltä osin paljonko itse olet valmis myöntämään asioiden laitoja, sillä ilman äänitettyä puhetta tai kuvanauhoja tai muita vedenpitäviä todisteita sinun ei ole pakko myöntää mitään.
      Minulle on viestitty erinäisin signaalein, että olen valvonnan alaisena ollut jo vuodesta ties mistä mutta ainakin yli kolmekymmentä vuotta. Miksikö? Palaan siihenkin niin kuin siihen, kuinka kylvin kumisen norsunluutornini siemenen maahan, josta siis kasvoi tämä torni, johon melkein päivittäin palaan katselemaan maailman menoa. Palaan taas kun saan isnpiraation. Ja puhumme semiotiikasta enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      16
      7220
    2. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      199
      2607
    3. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      110
      2241
    4. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      76
      1628
    5. Exän käytös hämmentää (taas)

      Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k
      Sinkut
      191
      1129
    6. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      44
      1029
    7. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      46
      1009
    8. Miksi sä olet jatkanut tätä näin pitkään?

      Kerro tai vaikene iäksi
      Ikävä
      99
      961
    9. Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."

      Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka
      Tv-sarjat
      6
      763
    10. Sä tiedät rakas

      Mitä toivon. Olisit vain rohkea ❤️
      Ikävä
      46
      763
    Aihe