Syytettynä

jännittää

Moi
Olen ensi kertaa tilanteessa jossa joudun käräjäoikeuden istuntoon. Miten se käytännössä etenee? Oikeusvustaja minulla on mutta hän ei kerkiä selittämään asiaa kuin vasta lähellä ajankohtaa. Joudunko vastaamaan syyttäjän kysymyksiin itse? Miten etenee muuten? Voisiko joku ystävällinen selventää minulle, kiitos :)

2

251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rikosasianpääkäsittely

      Jos olet saanut haasteen tiedoksi, niin lue siinä ohessa olevat ohjeet huolellisesti.

      Tässä leikattuna oikeusministeriön sivustolta.

      https://oikeus.fi/tuomioistuimet/karajaoikeudet/fi/index/rikosasiat/paakasittely.html

      Ja kyllä, jos suostut siihen, että sinua kuullaan todistelutarkoituksessa, puhut silloin itse. Muutoin oikeudenkäyntiavustajasi puhuu puolestasi.

      Tosin, toisin kuin tuossa alempana selostuksessa mainitaan, ensin katsotaan kirjalliset todisteet, sen jälkeen vasta kuullaan asianomistajaa, vastaajaa ja todistajaa. Tuossa on sanottu, että ensin kuultaisiin asianomistaja, vastaaja ja vasta sitten kirjalliset ja sen jälkeen todistajat. Ei mene niin.



      Pääkäsittely



      Rikosasian pääkäsittely kestää tavallisimmissa asioissa enintään muutaman tunnin. Laajojen ja monimutkaisten asioiden käsittely saattaa kestää useita päiviä.


      Pääkäsittely etenee seuraavassa järjestyksessä:

      1. Syyttäjä esittää syytteensä ja rangaistusvaatimuksensa ja niiden perusteet. Syyttäjä esittää myös ne asianomistajien vahingonkorvausvaatimukset, jotka hän on ottanut ajaakseen.

      2. Asianomistaja esittää korvausvaatimuksensa. Asianomistaja voi yhtyä syyttäjän rangaistusvaatimukseen tai vaatia muuta rangaistusta. Asianomistaja voi esittää vaatimuksen myös oikeudenkäyntikuluistaan.

      3. Vastaaja vastaa syyttäjän ja asianomistajien vaatimuksiin. Vastaaja ilmoittaa, pitääkö hän vaatimuksia oikeina vai väärinä.

      4. Syyttäjä kertoo, mitä asiassa hänen käsityksensä mukaan on tapahtunut ja miksi hän on päättänyt esittää haastehakemuksen mukaisen syytteen (syyttäjän asiaesittely). Asianomistaja kertoo, mihin hänen vahingonkorvausvaatimuksensa perustuu ja minkä vuoksi hän on päätynyt vaatimiinsa euromääriin. Vastaaja esittää kantansa syyttäjän ja asianomistajien näkemyksiin.

      5. Asianomistajaa ja syytettyä voidaan kuulla todistelutarkoituksessa. Sen jälkeen käydään läpi kirjalliset todisteet ja kuullaan todistajat. Kaikki todisteet, joihin halutaan vedota, on käytävä läpi pääkäsittelyssä, sillä käräjäoikeus ei saa ottaa huomioon todisteita tai kuulustelukertomuksia esitutkintapöytäkirjasta.

      6. Loppupuheenvuoroissa asianosaiset esittävät mielipiteensä siitä, onko syyte näytetty toteen. Syyttäjä lausuu käsityksensä siitä, millainen rangaistus vastaajalle pitäisi tuomita, jos hänet todetaan syylliseksi. Vastaaja lausuu asiasta oman mielipiteensä.

      7. Käräjäoikeus antaa ratkaisun suullisesti heti istunnossa tai myöhemmin kirjallisesti kansliatuomiona. Tuomio on tällöin saatavissa kansliasta tai se voidaan pyynnöstä toimittaa suoraan asianosaisille, esimerkiksi sähköpostilla.

      Rikosasia voidaan käsitellä yhden tuomarin kokoonpanossa, lautamieskokoonpanossa tai kolmen tuomarin kokoonpanossa.

      Joskus syytetty, joka on määrätty saapumaan pääkäsittelyyn henkilökohtaisesti, ei tulekaan istuntoon. Eräissä tapauksissa pääkäsittely voidaan silloinkin pitää ja esimerkiksi todistajat voidaan kuulla. Asiaa ei kuitenkaan voida heti ratkaista ja usein pääkäsittely joudutaan kokonaan peruuttamaan. Pääkäsittelystä pois jäänyt syytetty tuomitaan sakkoon ja määrätään tuotavaksi seuraavaan istuntoon. Poliisi hoitaa hänen kiinniottamisensa.

      Yksinkertaiset rikosasiat voidaan käsitellä myös niin, ettei vastaajan tarvitse olla läsnä pääkäsittelyssä. Tällöin on yleensä kysymys asioista, joissa ei tarvita erityistä todistelua. Käräjäoikeus ilmoittaa haastamisen yhteydessä, saako vastaaja jäädä pois pääkäsittelystä. Ellei vastaaja ole paikalla, hänen käsityksensä asiasta tutkitaan hänen esitutkintakertomuksestaan tai kirjallisesta vastauksestaan. Muuten pääkäsittely tapahtuu kuten edellä on kerrottu.

      Asianosainen, jonka mielestä käräjäoikeuden tuomio ei ole oikea, voi hakea siihen muutosta ja valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Käräjäoikeus antaa jokaisen tuomion yhteydessä ohjeet siitä, miten muutosta pitää hakea.

    • aloittanut

      Kiitos vastauksesta! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      207
      8351
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4718
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      30
      2275
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2168
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1663
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1468
    Aihe