Uskonnolliset tilaisuudet koulun vapaa-aikaan

EsaYlikoskelta

Koulun päättyminen johtaa ajatukset paitsi kesälomaan myös uuteen lukuvuoteen. Opetushallituksen uudet ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista antavat virikkeen uudistaa käytäntöjä.

Ohjeissa todetaan: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.” Lisäksi vinkataan: ”Koulu voi sopia, että oppilaille ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana eri seurakuntien ja uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin kuten joulu- ja kevätkirkkoon.”

Tämä on hyvä malli kahden rinnakkaisen tilaisuuden sijaan. Ei tarvitse järjestää erillistä ei-uskonnollista toimintaa, jonka ”tulee olla, uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta, luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään”. Eikä huolehtia, ettei ”uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seuraamuksia”.

Kun ops-perusteiden mukaan opetuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”, on luonnollista, että uskonnonharjoitus, kuten jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet, jäävät lukuvuoden työsuunnitelmien ja koulupäivien ulkopuolelle. Lainkaan mukaan koulun tehtäviin ei kuulu uskonnonharjoituksen tai uskonnollisten toimitusten, kuten ruokarukousten järjestäminen. Eivät ne kuulu aikuistenkaan työpäivään.

Näin koulun henkilökunta voi yhdessä oppilaiden ja vanhempien kanssa keskittyä koulun yhteisiin tehtäviin ja tilaisuuksiin. Opetukseen liittyvät opintokäynnit ja vierailut ovat asia erikseen. Niitä voisi järjestää tasapuolisesti erilaisten kansalaisjärjestöjen, puolueiden sekä uskonnollisten ja katsomuksellisten yhteisöjen kanssa, samoin kunnan eri toimialojen kanssa.

31

613

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom
    • Normaalia

      "Vapaa-ajan" sijaan voidaan puhua - niin kuin tekstissä on - "koulupäivien ulkopuolelle" jäävästä ajasta.

    • EsaYlikoskelta

      Tarvitaan erilaisia toimintoja uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi kouluissa:

      1. Kun ei-uskonnollinen ohjelma ja siitä tiedottaminen ei ole asianmukaista koulujen toimitnaansa järjestämien uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten aikana, on oikein vaatia tuollaisen ohjelman ja tiedottamisen parantamista täyttämään ainakin OPH:n kriteerejä. Virheellisestä toiminnasa on oikein kannella. Se ei ole tarkoitettu "siunaamaan" uskonnonharjoituksen järjestämistä koulussa, vaan uskonnottomien lasten konkreettisen tilanteen parantamiseen edes sen verran, koulu koululta, kunta kunnalta.

      2. Sitä parempi ratkaisu koulujen uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta on, että uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia ei sisällytetä kouluopäiviin ja lukuvuoden ohjelmiin. Tie siihen (nykytilanteeseen verrattuna todella isoon askeleeseen) voi olla, että evl ym. uskonnolliset tilaisuudet kouluille tarjolle ovat koulutyöpäivien ulkopuolella, mutta niistä voi olla ilmoitus kouluissa. Voihan kouluissa olla ilmoituksia myös sekulaarien kansalaisjärjestöjen tilaisuuksista.

      3. Paras ratkaisu mielestäni on, että uskonnollisia, katsomuksellisia ja poliittisia tilaisuuksia ja leirejä ei myöskään mainosteta kouluissa. Koulun toiminta on myös niiltä osin sitouttamatonta. Tiedotuksesta kouluissa keskustellaan lähtien siitä, että mitään tiedottajaa (kunnan nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatointa lukuun ottamatta) ei suosita.

    • Sanonp

      OPH:n ohjeiden noudattamisvaatimus ei tarkoita, että hyväksyisi uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisen!? Joku vaatija voi hyväksyäkin, mutta moni vapaa-ajattelija ei pidä kahden rinnakkaisen tilaisuuden mallia hyvänä.

    • huhhuhsentään

      ”Koulu voi sopia, että oppilaille ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana eri seurakuntien ja uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin kuten joulu- ja kevätkirkkoon.”

      Koulun ei pidä toimia uskonnollisten huuhaa-lahkojen markkinointikanavana.

      • Tykkänään

        Tuo OPH:n ohjeen maininta voi toimia täkynä sille, että rehtori uskaltaa päättää lopettaa uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten järjestämisen kouluaikaan.

        Se on pieni virtuaalinen "lohdutuspalkinto" kirkolle, joka menettää valtavan markkinaosuuden jumalanpalvelustilaistoissa ja hartaustilaisuuksissa. On aika selvää, että iltatilaisuudet eivät vedä.

        Ja sitä paitsi vanhemmat voivat tietosuojaan perustuen kieltää uskonnollisten yhdyskuntien tiedottamisen lapsilleen, siis "oppilaille ja näiden huoltajille". On itse asiassa mahdollista, että koulut eivät voi antaa oppilaiden kotien yhteystietoja kyseiseen toimintaan.

        Sen sijaan koulu voi lopettaa uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset koulupäivien ja lukuvuoden aikana tykkänään. :-) :-)


      • Sanonp
        Tykkänään kirjoitti:

        Tuo OPH:n ohjeen maininta voi toimia täkynä sille, että rehtori uskaltaa päättää lopettaa uskonnollisten tilaisuuksien ja toimitusten järjestämisen kouluaikaan.

        Se on pieni virtuaalinen "lohdutuspalkinto" kirkolle, joka menettää valtavan markkinaosuuden jumalanpalvelustilaistoissa ja hartaustilaisuuksissa. On aika selvää, että iltatilaisuudet eivät vedä.

        Ja sitä paitsi vanhemmat voivat tietosuojaan perustuen kieltää uskonnollisten yhdyskuntien tiedottamisen lapsilleen, siis "oppilaille ja näiden huoltajille". On itse asiassa mahdollista, että koulut eivät voi antaa oppilaiden kotien yhteystietoja kyseiseen toimintaan.

        Sen sijaan koulu voi lopettaa uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset koulupäivien ja lukuvuoden aikana tykkänään. :-) :-)

        Helpottaa historiallisen askeleen ottamista?


    • Antivapari

      En tykkää, että aamuhartaudet lopetettaisiin.

      • SuoraanSanoen

        Omassa jankkausketjussaan antivapari "ei ymmärrä", että malli jossa
        a) uskonnolliset tilaisuudet ja toimituksen koulusta on poistetu, mutta koulussa saa kertoa mm. jostain uskonnollisesta iltatilaisuudesta sekä muitakin tilaisuuksista
        ON PAREMPI KUIN malli jossa
        b) uskonnolliset tilaisuudet ja toimituksen koulussa jatkuvat ja niistä tiedotetaan.

        Siistyminen b:stä a-vaihtoehtoon on iso harppaus. Sen toteuttamiseksi on pieni myönnytyts, että (toistaiseksi) iltatilaiuuksissta saisi kertoa (niin kuin monisa muisakin asioista).

        Antiapari tekeytyy jankkauksessaan "Puhtaksi ja aatteeliseksi", mutta on käytännössä "ahdas ja puuttellinen" ja muutakin.


    • Lukija.huom
    • Meingott

      Näinhän se kai etenee. Koulukirkkojen järjestäminen päättyy kokonaisuudessaan siten, ettei niitä järjestetä enää ollenkaan koulutoiminnan yhteydessä eikä siihen kytketä yhteiskunnan koulutoimintaan ja koulutukseen. Uskonnollisten toimijoiden tiedottaminen yhtälailla lakkaisi. Sen lisäksi vihdoin ehkä vapauduttaisiin ns. "opintokäynneistä" ja tuntikehyksestä lakkaisi uskonnonopetus tältäkin osalta. Neutraalia ja sekulaaria.

      • Luk.komm

        Uskonnonopetuksen lakkauttaminen oppiaineena on jo ihan eri kysymys kuin uskonnonharjoituksen järjestämisen lopettaminen. Oppiaineisiin voi kuulua opintokäyntejä, mutta jumalanpalveluskäynnit kirkossa ovat eri asia. Uskonnonharjoitus on varmaan ensin poistumassa oleva juttu.


      • Meingott

        Koulun velvoite on huolehtia opetuksesta, ei uskonnollisten yhteisöjen, joiden vastuulla ns. "opintokäyntien" opetus tilanteissa silti on. Kuka muu kuin uskontokunnan edustaja on kertomassa? Se ei ole neutraalia, vaan tunnustuksellista. Uskonnonopetuksen päättyminen poistaisi yhden riskitekijän, joka uhkaa tasapuolista ja neutraalia kohtelua. Sama koskee uskontokunnan edustajan ns. "opintovierailua" kouluopetuksessa. Se on tunnustuksellista, joten päättäminen sellaisen "opinnon" on parempi ratkaisu kuin alaikäisten aivopesu.


    • Luk.komm

      Antivapari nojaa kirkon puolestapuhujien uskontoallergiamantraan. OPH:n uuden ohjeen mukaan koulut ja päiväkodit voivat päättää olla järjestämättä uskonnollista ohjelmaa toimintansa osana. Se on uskontomagneettisen antivaparin mielestä allergista. Heh.

    • Lukija.huom

      Aiheesta voi keskustella myös livenä pk-seudulla:

      Maallistuva pääkaupunkiseutu -keskustelutilaisuus
      ma 19.11. klo 18.00 – 19.45 Kaisa-talon, 2. kerros, Rosebud-kahvila, Vuorikatu 7 (Kaisaniemenkatu 5).

      Avaus ja faktatietoisku, pääsihteeri Esa Ylikoski.
      Uskonnottomuudesta meillä ja muualla,
      vastuullinen tutkija Teemu Taira, Helsingin yliopisto, uskontotiede,
      Päivähoidosta ja kouluista,
      Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

      Keskustelua, kysymyksiä.

      Infopisteitä: ET-opetus ja ET-oppikirja Kompassi. Pro-Seremoniat. Nuorten filosofiatapahtuma Nufit.

      Järjestävät
      Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ja Suomen Humanistiliitto.

    • Sanonp

      Helsingin kaupunki voisi ottaa selkeän ja rehtoreita helpottavan kannan.

      • Hevarillta

        Täällä voi asiaa esittää:

        Maallistuva pääkaupunkiseutu -keskustelutilaisuus

        ma 19.11. klo 18.00 – 19.45 Kaisa-talo, Rosebud kirja ja kahvi, Vuorikatu 7 (Kaisaniemenkatu 5), Helsinki

        Uskonnottomia ja ei-uskonnollisia on yhä enemmän. Miten se näkyy elämän arjessa ja juhlahetkissä? Toteutuuko katsomusvapaus päivähoidossa ja kouluissa? Miten hautauskulttuuri muuttuu?

        Avaus ja faktatietoisku, pääsihteeri Esa Ylikoski
        Uskonnottomuudesta meillä ja muualla, vastuullinen tutkija Teemu Taira, Helsingin yliopisto, uskontotiede,
        Päivähoidosta ja kouluista, toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus.

        Keskustelua, kysymyksiä
        Infopisteitä
        ET-opetus ja ET-oppikirja Kompassi, tekijöistä Eino Huotari paikalla
        Pro-Seremoniat, Kauneimmat perhejuhlat -kirjan kirjoittaja Anneli Aurejärvi-Karjalainen,
        Nuorten filosofiatapahtuma Nufit.

        Tervetuloa! Järjestävät
        Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ja Suomen Humanistiliitto


    • HyvääUutta

      Avauksessa puhutaan uudesta lukuvuodesta, mutta asian voi kääntää hyvin myös tähän uuteen vuoteen 2019!

    • Kasss

      OPH:n uusissa ohjeissa (tammikuu 2018) todetaan mahdollisuutena:
      "Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia." 

      Päiväkodin ja koulun johtoa - tai kuntaa - voi rohkaista päätökseen: kahden rinnakkaisen ohjelman sijaan keskitytään yhteiseen toimintaan. Niin on tehnyt esim. Reykjavikin kaupunki.

    • KauniistiSanottu

      Koulun vapaa-aika tarkoittaa siis kouluajan, koulupäivän ulkopuolista aikaa. Ei koulutyöhön kuuluvaa aikaa.

    • Anonyymi

      Tämä asia puuttui harmillisesti HS:n jutussa pääsiäiskirkosta. Jättikö OPH:n opetusneuvos sen mainitsematta? Jättikö toimittaja ohjeen lukematta? Vai oliko lehdesltä tietoinen valita ohittaa asia? https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006075993.html

      Siis jäi mainitsematta, että vuonna 2018 annetuissa ohjeissa on uutta entisiin ohjeisiin verrattuna seuraava: ”Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia.”
      Tämän lisäksi ”koulu voi sopia, että oppilaille ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana eri seurakuntien ja uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin kuten joulu- ja kevätkirkkoon.”

      • Anonyymi

        Pitää siten vaan nostaa tätä OPH:n ohjeen kohtaa. Sinnikkäästi. Kunnes menee perille.


    • Anonyymi

      Joissain kouluissa "pääsiäiskirkko" ja "kevätkirkko" ovat olleet vaihtoehtoja, siis jompi kumpi tarjolla. Parempi tietysti yksi kuin kaksi, mutta paras on siirtää ne vapaa-ajalle.

    • Anonyymi

      Pitäisikö pitää mukana vaatimuksissa tämä koko kappale eikä vain ensimmäistä virkettä?
      "Opetuksen järjestäjä voi päätyä myös siihen, ettei koulun työsuunnitelmassa määriteltynä
      työaikana järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai toimituksia. Koulu voi tehdä yhteistyötä
      paikallisten seurakuntien ja uskonnollisten yhdyskuntien kanssa. Koulu voi sopia, että oppilaille
      ja näiden huoltajille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vapaa-aikana eri seurakuntien ja
      uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiin tilaisuuksiin kuten joulu- ja kevätkirkkoon. "

    • Anonyymi

      Uskonnolliset tilaisuudet jonnekin muualle kuin koulupäivään. Voi sen näinkin sanoa. Mutt sopiiko ikäänkuin vieroitus- ja korvaushoidoksi se, että koulussa saisi kertoa, mainostaa, että joku tilaisuus on silloin ja silloin.. Pari-kolme kertaa vuodessä?

    • Anonyymi

      Juu juu, mutta juuri NYT tulevaisuuteen vaikuttavat myös perheiden valinnat. JOS koulu järkkää jumalanpalveluksen lukuvuoteen, asiasta tulee kysely koteihin. Sitouttamattoman toiminnan puolesta.

      • Anonyymi

        Niin, rehtori on saattanut tehdä sopparit jo keväällä. Kai hn voisi peruakin. Mutta kun pitää varautua siihen, että uskonnollisia tilaisuuksia taas tyrkytyteään, nyt on aika roohkaista ihmisiä, perheitä valitsemaan sitouttamattoman opetuksen puolesta. Ei siinä ole ole mitään pelottavaa. Mutta aina parempi, jos usemman koulukaverin vanhemmat toimivat yhdessä.


      • Anonyymi

        Tuki perheille. Vinkki: koulukaverin perheen kanssa voisi myös jutella.


    • Anonyymi

      Vasemmistoradikaalia tämä perinnästapojen vastustaminen.

    • Anonyymi

      Voi sanoa myös, että koulun toiminta uskonnollisesti sitouttamattomaksi. Se ilmaisu tulee opetussuunnitelman perusteista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe