Lasikuituvaurion "kesäkorjaaminen" / ensiapu

L-750

Erään kevyen satamatörmäilyn takia veneen laidasta (=reippaasti vesilinjan yläpuolelta) ruhjoutui tupakka-askin kokoiselta alalta gelcoat pois, vähän tuli hiushalkeamiakin ja alla oleva lasikuitukin otti hieman osumaa. Ei mennyt väkyvästi läpi, mutta sen verran syntyi vauriota, että jostakin halkeamasta tihkuu sadevesi sisään, jos oikein rankasti sataa. Toisin sanottuna lasikuitu on ehtinyt jo sateesta vähän kostua (koska virittelemäni sadesuojaus ei toiminut).

Tämä pitäisi nyt jotenkin korjata lasikuidun lisäkostumisen ehkäisemiseksi mahdollisimman pian. Ei oikein houkuttele veneen nostattaminen johonkin kuivumaan kesken kesän, mutta mitä kannattaisi tehdä?

Itsellä on ollut mielessä pari vaihtoehtoa:
1) Viritellä kunnon sadesuojaus, antaa kuivua muutama sateeton päivä (ja toivoa että se riittää), laminoida vauriokohtaan kuitua (ennen tietysti hionta ja putsaus) laiturilta roikkuen, päälle topcoat. Syksyllä sitten sisäpuolelta hiotaan vaurikohdasta kaikki mahdollisesti sisään jäänyt vaurioitunut kuitu pois, kuivatus yli talven ja kevään lämpimillä kunnollinen korjauslaminointi. Tietysti myös ruumiinavaus gelcoatin hiushalkeamille niiden alla olevien vaurioiden varalta.

2) Samat sadesuojat ja kuivatus, vauriokohtaan hionta jotakin lasikuitukittiä ensiavuksi ja päälle topcoattia. Syksyllä hionta sisältä, keväällä täydellinen korjauslaminointi.

3) Pelkkää teippiä pitämään vettä ulkopuolella (niin paljon kuin mahdollista) ja palata syksyllä asiaan kuivatus- ja hiontahommissa. (Lähtökohtaisesti tämä vaikuttaa huonolta vaihtoehdolta, koska kuitu varmasti kostuu vain lisää.)


Tietysti jos kuitu on nyt kesällä korjattaessa yhä kosteaa, niin varmasti täytyy sitten myöhemmin hioa laminoida koko roska uudestaan, mutta tärkeimmältä tuntuisi estää uuden kosteuden pääseminen runkoon.

7

1649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yammusi

      Reikä veneen kyljessä? En kutsuisi tuota kevyeksi törmäilyksi.
      Eikös tuo pidä välittömästi korjata.
      Voi aallokossa vesi tulla kunnolla sisään.

    • Märkälami

      Jos se kohta on päässyt imemään vettä, ei vain pintakostea niin kohta 3 on ainoa mahdollinen. Märkään kun ei pysty kunnollista laminaattikorjausta tekemään.

    • tuunare

      1 on paras vaihtoehto, mutta kestää varmaan 2:llakin. Kikkakolmonen on aika kevytkorjaus, josta vesi ainakin pääsee lasikuituun... tosin itse tein sen muutama vuosi sitten. Omassa tilanteessa vesi ei kuitenkaan tullut sisään veneeseen.

    • L-750

      Ok. Pystyyköhän pintapuolisesti mitenkään arvioimaan, kuinka syvältä laminaatti on kostunut? Läpi sieltä on sadevettä joka tapauksessa tullut pienenä norona kovien sateiden aikaan, joten sisällä on ainakin ollut vettä, mutta lieköhän yhtään toivoa ettei kuitu ole syvempää kostunut.

      Millaiset seuraukset mahtaisi olla, jos olisi päässyt vettymään pahemmin, mutta silti yrittäisi kuiduttaa nyt kesällä ensiavuksi ja syksyllä jatkaisi sitten kunnolla?

      Yksi vaihtoehto voisi myös olla paikata ruhje ohuesti jollakin epoksipohjaisella tavaralla, joka sulkisi kuidun ulkoa päin tulevalta kosteudelta. Syksyllä sitten pitäisi ihmetellä miten epoksista enää sitten pääsee eroon.

      Ja siis tosiaan rungossa ei ole ammottavaa reikää, vaan joku halkeama tihuttaa sadevettä kannen reunasta.

      • eikää

        Ei syytä panikointiin. Vesilinjan yläpuolella kaikki on enemmän tai vähemmän kosmeettista. Veneen rakenteellinen lujuus ei varmasti tuosta vauriosta oleellisesti kärsi. Ja rakenne ei takuulla vety - jos siis kyseessä on umpilaminaatti. Polyesteri imee vettä erittäin vähän ja lasi ei ollenkaan. On hyvä muistaa ja ymmärtää, että runkorakenteen laminoinnissa on käytetty täsmälleen samaa polyesteri -nimistä muovia kuin mitä lähes kaikissa veneissä on myös sääsuojana; siis gelcoat. Paikkaa tilapäisesti millä paikkaat, jos paikkaat ja ensi kesäksi huolellisemmin kuntoon. Huoli pois ja kesästä kaikki irti!


      • lisää.asiaa
        eikää kirjoitti:

        Ei syytä panikointiin. Vesilinjan yläpuolella kaikki on enemmän tai vähemmän kosmeettista. Veneen rakenteellinen lujuus ei varmasti tuosta vauriosta oleellisesti kärsi. Ja rakenne ei takuulla vety - jos siis kyseessä on umpilaminaatti. Polyesteri imee vettä erittäin vähän ja lasi ei ollenkaan. On hyvä muistaa ja ymmärtää, että runkorakenteen laminoinnissa on käytetty täsmälleen samaa polyesteri -nimistä muovia kuin mitä lähes kaikissa veneissä on myös sääsuojana; siis gelcoat. Paikkaa tilapäisesti millä paikkaat, jos paikkaat ja ensi kesäksi huolellisemmin kuntoon. Huoli pois ja kesästä kaikki irti!

        "Polyesteri imee vettä erittäin vähän ja lasi ei ollenkaan."

        Kas vain, joku täällä näköjään oikeasti ymmärtää asiasta jotain.
        Lasikuidun ja murtuneen muovin väliset törmäilyssä syntyneet halkeamat ovat kuitenkin täynnä ilmaa, ja se voi korvautua vedellä. Silloin polyesterimuovi voi reagoida kemiallisesti veden kanssa imemisen sijasta. Seurauksena on osmoosikupla ja entisestään laajeneva rakennevaurio. Samoin jos rakenteiden halkeamissa on vettä loppusyksystä ilmojen pakastuessa, syntyy lisää vaurioita veden laajetessa jäätyessään.

        Osa epoksimuoveista muuten tarttuu ja kovettuu vaikka veden alla, ja niitä voi siis käyttää sukeltajakin. Korjaus ei siis edes edellytä kuivatusta käytetystä aineesta riippuen. Toki veden alla kovettuvat ovat kalliimpia, mutta jos määrä on pieni ei sekään ole ongelma. Ulkopinnan kittaaminen onnistuu siis vaikka heti ilman isompia operaatioita ja ilman laminointeja.


    • KorjaaEnsiKeväänä

      Jos kerta vesilinjan yläpuolella, niin liimaa siihen koko paikan peittävä, vedenpitävä tarra päälle. Syksyllä tarra pois ja sitten kunnon korjaus ensi keväänä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3752
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      115
      1474
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1340
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1164
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      58
      1044
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1036
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe