Viime hetken vinkkejä kaivataan!

Olga

Paljon olen saanut tältä palstalta vinkkejä, mutta koska matka lähestyy (enää runsas viikko) toivoisin vielä vinkkejä seuraaviin asioihin:

-Hotellien pesulapalvelut. Tiedot pesulapalvelujen hinnoista helpottaisi pakkaamista. Asun Havannassa Inglaterrassa. Kannattaako käyttää hotellin pesulaa, vai onko Havannassa edullisempia "yksityisiä" pesuloita? Viivyn matkalla kuitenkin yli 2 viikkoa.

-Minua kiinnostavat nyrkkeilymatsit. Mistä saan lippuja? Mitä matseja Havannassa (tai muualla) pelataan? Matkustusajankohta siis maaliskuu.

-Tarvitsenko TODELLA mukaan antibiootteja? Joissakin matkaoppaissa kehotetaan ottamaan mukaan mahdollisimman laajavaikutteisia antibiootteja. (Tiedän, että niitä otetaan mukaan esim. Intian ja Bangladeshin ei-turisti kohteisiin) Esim. vaikeaan vatsatautiin? En ole vielä sairastanut "tämän talven" influenssaa (A-virusta), ja vatsatautikin lienee Kuubassa mahdollinen, eli löytyykö turistiapteekista tarvittavat lääkkeet, vai otanko mukaan Suomesta?

Muutkin matkavinkit ovat tervetulleita!

42

8789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chiquita

      Pesulajutuista: en yövy Kuubassa hotelleissa, joten en tiedä niiden pesuloiden hinnoista tms. mutta yksi mahdollisuus lienee hotellin henkilökunnan (esim. siivoojien) "yksityiset bisnekset". On mahdollista, että korvausta vastaan he tai heidän tuttunsa pesevät pyykin kotonansa. Ei tietenkään ole Suomen pesulatason laatua, mutta enemmän tai vähemmän puhdasta tulee kuitenkin. Jos käytät tätä mahdollisuutta, ota mukaan Suomesta parempaa pesuainetta tai osta sitä valuuttakaupasta ja vaadi, että ko. ainetta myös käytetään SINUN pyykkeihisi. Muutoin saatat saada valkaisun samalla hinnalla...! Paremmat vaatteet kuitenkin laittaisin hotellin pesulaan tai pesisin itse.

      Lääkkeistä: ne peruslääkkeet, joita matkustaja tarvitsee varmasti, kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Itse en ole mitään antibiootteja Kuubaan raahannut. Clínica Internacionalin (muistaakseni sen niminen) eli mm. turisteille tarkoitetun lääkäriaseman apteekista saa valuutalla aika monia lääkkeitä. Jos sinulla kuitenkin on jotain yliherkkyyksiä lääkkeille tms., kannattaa ottaa myös ne antibiootit mukaan.

    • Sepe-Vaara

      moi,
      kuten matkakertomuksessani kirjoitin, hotellini siivooja pesi vaatteeni matkani loppuajan. Meillä oli diili, että sain maksaa hänelle "omantunnon" mukaan. Annoin hänelle lopulta 10 turistipesoa. Vähempäänkin olisi varmaan ollut tyytyväinen mutta minulla oli ylimääräisiä pesoja jäljellä lähtöpäivänä.

      Hotellin pesulahinnat olivat vaatekappaleesta riippuen 0,50 - 3,50 turistipesoa.

      Lonely Planetissä näytti olevan yksi Lavanderia Alaska -niminen itsepalvelupesula vanhassa kaupungissa. Hinta 3 turistipesoa / pesu ja kuivaus. Osoite on Villegas no 256. Obrapia kadun risteyksessä.

      Nyrkkeilystä:
      Kid Chocolatessa on matseja perjantaisin klo 19.00 (?). Kannattaa käydä tarkistamassa asia paikan päällä. Paikka sijaitsee Capitoloita vastapäätä Pradolla (tai Paseo de Marti koska nimet vaihtelee kartasta riippuen) heti elokuvateatteri Cine Payretin vieressä (huom. nämä tiedot ovat Lonely Planetistä koska en harmikseni paikalle koskaan päässyt).

      Minulle kyllä kerrottiin paikan päällä että noita matseja olisi jossain joka päiväkin mutta en saanut selville että missä...

    • jrhoffa

      Moi!
      Kokemuksesta tiedän suomalaisten lääkäreiden olevan melko haluttomia kirjoittamaan "turhia antibiootteja" varmuuden vuoksi turistimatkaa varten. Jos sinulla on suhteita suomalaiseen lääkäriin saattaa hän niitä sinulle kirjoittaa. (Suomalaista korruptiota).
      Kuubassa voi apteekista kysellä antibiootteja, joissa vaikuttava aine on siprofloksasiini, ofloksasiini tai norfloksasiini. Näillä hakusanoilla löydät netistä myös annosteluohjeet.

      • Olga

        ...nyt kun aihe on jo selkeästi suistunut sivuraiteille: kiitos vinkeistä!

        t: Olga

        ps. Kaikenlaista sitä kuulee...?!?!


    • Never

      Lähde jo sillä mielellä, että joka paikassa kusetetaan niin paljon kuin ennätetään, niin pärjäät. Virallisiin rahanvaihtotoimistoihin, hotellin vastaanottoon, siivoojiin et voi luottaa, lähde siitä. Jos kysymys on sinun rahoistasi tai tavaroistasi, joiden luulet (vielä) kuuluvan sinulle, niin kuubalainen on täysin lasku- että puhetaidoton. Älä ota mukaan mitään, mitä jäät kaipaamaan. Ajattele, että kuubalaiset ovat roistoja ja ryöväreitä, jotka petkuttavat sinua joka käänteessä, niin pääset takaisin kotiin ehjin mielin. Muuten voi tulla traumoja matkasta....

      • Marian

        Asenne tuokin. Sulla on varmasti käynyt huono mäihä, näin pikaisesti viestistäsi päätellen. Itselle ei neljän viikon matkan aikana Kuubassa sattunut juuri mitään kusetukseen tai ryöstöön viittaavaa, ainoastaan kerran sain kaupassa vaihtorahaa liian vähän takaisin. Liikuin monenlaisissa paikoissa ja kaupungeissa, sekä turistialueilla että vähemmän turistialueilla. Käteistäkin tuli kannettua aika paljon mukana, mutta ei tietenkään kannata näyttävästi osoittaa olevansa varakas, eikä ottaa kaikkein arvokkaimpia asioita mukaan matkalle (yleensäkään matkalle, järkeähän saa käyttää).

        Jineterojen kanssa en juuri seurustellut (muuten kyllä paikallisten kanssa koko ajan), joten ehkä sen takiakaan en tullut kusetetuksi. On totta, että he kyllä osaavat sen rahan kanssa pelaamisen, mutta on typerää ja kapeakatseista yleistää kaikki kuubalaiset ryöväreiksi ja epärehellisiksi ihmisiksi jineterojen tai hotellihenkilökunnan kanssa koettujen ongelmien takia. Keskivertokuubalainen on kehen tahansa turistiin verrattuna köyhä, joten väistämättä maassa tapahtuu myös ryöstöjä ja tietysti kuubalaiset näkevät turistit hyvänä bisneksenä. Se nyt ei ole mitenkään yllättävää, ja jos sitä ei kestä, niin on varmaan parempi pysytellä kotona tai Kanarialla ;)


      • Make

        Mulle jäi Cubasta sellanen fiilis et hyvä ku pääs veke.Ei paljo auta jos jengi hymyilee ja lanne vispaa ku jengi on yhtä sairasta ku Neukuis ennen.Mä oon funtsinu et jengi ei vaan viitti kertoo et on matkustanu niin helvetin kauas käännettäväks.En mäkään Cubasta muuta sano ku et helvetin kiva tulla himaan.Nasta mesta mut jengi pilaa sen.Joka mantereella oon käyny mut cubalaiset on ihan omaa luokkaa,mä luulen et niillä on joku kimppakääntö tai mafia siel menossa.kyl mäkin näin vaik mitä ja koin kans et ei kande Cubassa uskoo ihmiseen.Ei kande blue eye olla muuallakaa mut Cubassa ei sit ainakaa.


      • Raoul Wallenberg
        Make kirjoitti:

        Mulle jäi Cubasta sellanen fiilis et hyvä ku pääs veke.Ei paljo auta jos jengi hymyilee ja lanne vispaa ku jengi on yhtä sairasta ku Neukuis ennen.Mä oon funtsinu et jengi ei vaan viitti kertoo et on matkustanu niin helvetin kauas käännettäväks.En mäkään Cubasta muuta sano ku et helvetin kiva tulla himaan.Nasta mesta mut jengi pilaa sen.Joka mantereella oon käyny mut cubalaiset on ihan omaa luokkaa,mä luulen et niillä on joku kimppakääntö tai mafia siel menossa.kyl mäkin näin vaik mitä ja koin kans et ei kande Cubassa uskoo ihmiseen.Ei kande blue eye olla muuallakaa mut Cubassa ei sit ainakaa.

        Ei pitäisi provosoitua kun provosoidaan, mutta ei malta olla vastaamatta.
        Et ole tainnut koskaan neuvostoliitossa matkaillut, sillä parempaa matkakohdetta länsituristin oli vaikea löytää. Jos Kuuba on tosiaan kuin CCCP ennen, ei muuta kuin matkaan ja trooppiseen paratiisiin.
        Asiallisen matkaoppaan mukaan turisti voi elää Kuubassa kuin kuningas, ellei hän itse käyttäydy kuin kuningas.

        Cuba si!


      • rkb

        Fakta: Kuubassa englantia puhuvat vain ne jotka ovat turistien kanssa tekemisissä. Heistä 90% pitää turisteja elinkeinonaan. Normaalia yritystoimintaa.

        Laskeudu jalustalta, opettele paikallista murretta, vaihda nimimerkiksesi jamás - eiköhän seuraavalta reissulta jää muutakin kuin traumoja.


      • Sepe-Vaara

        Kahden viikon matkakokemukseni oli kyllä aika erilainen. Totta kai paikalliset hamuaa turistidollareita. Missä köyhässä maassa näin ei olisi? Minuakin huijattiin mutta muutaman dollarin menettäminen ei matkanautintoani pilannut. Jos tällaista haluaa välttää, matkailu kannattanee rajoittaa Eurooppaan.

        Muutama vinkki millä välttää pahimmat sudenkuopat:

        a) kysy aina ennen ostostasi mitä se maksaa (juomat, taksit yms ihan kaikki)

        b) älä mene jinateron / jinateran kanssa ravintolaan (jinaterot / -at ovat huijareita jotka turistien avulla tekevät lisäansioita. KS tämän päivän Helsingin sanomien kolumni sivulla A13)

        c) jos kuitenkin näiden seurassa haluat olla, ilmoita näille etukäteen ettet aio maksaa lippua sisään, et tarjoa juomia, savukkeita yms.

        d) muista aina, että poliisi on sinun puolellasi. He yrittävät nimenomaan karsia turistien hyväksikäyttöä ja ainakin Havannassa poliiseja oli todella paljon. Jokapaikassa. Eli jos joudut tilanteeseen, että haluat jostain paikallisesta eroon tms. käytä tätä tilannetta surutta hyväksesi joko kertomalla sinua ahdistelevalle ihmiselle kutsuvasi poliisin paikalle tai sitten yksinkertaisesti kutsumalla poliisin paikalle. Saat varmasti olla rauhassa sen jälkeen.

        Molemminpuolinen kunnioitus kannattaa säilyttää. Ei turistina voi siellä kuninkaana heilua. Pataan tulee varmasti. Ja se johtaa vain lisääntyvään turistien halveksintaan ja sitä kautta lisääntyvään hyväksikäyttöön. Nyt tilanne olis se, että monet olivat huolissaan siitä olinko pitänyt Kuubasta ja kyselivät aioinko tulla uudelleen ja aioinko suositella maata muille suomalaisille. Ihmiset ovat tietoisia siitä, että turismilla on suuri merkitys maan taloudelle ja samalla se toimii varmaan ainoana yhteytenäkin ulkomaailmaan. Kuubalaiset kun eivät itse voi matkustella maan ulkopuolelle.

        Avoin mieli ja terve järki mukaan niin kaikki menee hyvin. Nauti matkasta!


      • Never
        rkb kirjoitti:

        Fakta: Kuubassa englantia puhuvat vain ne jotka ovat turistien kanssa tekemisissä. Heistä 90% pitää turisteja elinkeinonaan. Normaalia yritystoimintaa.

        Laskeudu jalustalta, opettele paikallista murretta, vaihda nimimerkiksesi jamás - eiköhän seuraavalta reissulta jää muutakin kuin traumoja.

        Nythän olen Kuubassa käynyt, joten ei maksa vaivaa opetella paikallista murretta. Toista kertaa en Kuubaan mene, muita maita kyllä matkustavaiselle riittää. Olen pahoillani, jos loukkasin jonkun Kuuban ystävän tunteita, mutta tämä oli kyllä huonoin minun tekemistäni matkoista, kaikin puolin.


      • Sepe-Vaara
        Never kirjoitti:

        Nythän olen Kuubassa käynyt, joten ei maksa vaivaa opetella paikallista murretta. Toista kertaa en Kuubaan mene, muita maita kyllä matkustavaiselle riittää. Olen pahoillani, jos loukkasin jonkun Kuuban ystävän tunteita, mutta tämä oli kyllä huonoin minun tekemistäni matkoista, kaikin puolin.

        En minä ainakaan loukkaantunut. Ennemminkin hämmästyin kokemustemme erilaisuutta. Kiinnostaisi tietää mitä sinulle siellä oikeastaan tarkalleen ottaen tapahtui!?!?


      • Never
        Sepe-Vaara kirjoitti:

        En minä ainakaan loukkaantunut. Ennemminkin hämmästyin kokemustemme erilaisuutta. Kiinnostaisi tietää mitä sinulle siellä oikeastaan tarkalleen ottaen tapahtui!?!?

        Olen itsekin hämmentynyt, miten pieleen voi matka mennä! Kysymys ei kohdallani ollut jineteroista tai muusta tuottamuksellisuudesta. Alkaen siitä, että hotellivaraustani ei löytynyt, vaikka itselläni oli hotellivarmistus päättyen siihen, että toin lähes tyhjän laukun takaisin kotiin (lentokentällä viimeinen ylimääräinen "tarkistus"?) matka oli epäonnistunut. Joku raja pitäisi itseotetulla kehitysavullakin olla! Make mainitsi mahdollisen järjestäytyneen rikollisuuden, alan kovasti kallistua sille kannalle. Nyt jo vähän huvittaa ja Kuuba on käyty, mutta ihmettelen positiivisia kokemuksianne, minulle jäi kuubalaisista kovin ikävät muistot. Itse en suosittele matkaa Kuubaan kenellekään.


      • gorilla
        Never kirjoitti:

        Olen itsekin hämmentynyt, miten pieleen voi matka mennä! Kysymys ei kohdallani ollut jineteroista tai muusta tuottamuksellisuudesta. Alkaen siitä, että hotellivaraustani ei löytynyt, vaikka itselläni oli hotellivarmistus päättyen siihen, että toin lähes tyhjän laukun takaisin kotiin (lentokentällä viimeinen ylimääräinen "tarkistus"?) matka oli epäonnistunut. Joku raja pitäisi itseotetulla kehitysavullakin olla! Make mainitsi mahdollisen järjestäytyneen rikollisuuden, alan kovasti kallistua sille kannalle. Nyt jo vähän huvittaa ja Kuuba on käyty, mutta ihmettelen positiivisia kokemuksianne, minulle jäi kuubalaisista kovin ikävät muistot. Itse en suosittele matkaa Kuubaan kenellekään.

        Kannattaa pysytellä Euroopassa turistirysissä mikäli Kuuba tai vastaava paikka tuntuu liian hurjalta.
        No matkailua kai se on sekin...

        Turhaan olet vihainen paikallisille jos sinua kusetetaan. Oma on vikasi kun vain äimötät kalpeana turistina ja vaadit erikoista kohtelua.


      • Make
        gorilla kirjoitti:

        Kannattaa pysytellä Euroopassa turistirysissä mikäli Kuuba tai vastaava paikka tuntuu liian hurjalta.
        No matkailua kai se on sekin...

        Turhaan olet vihainen paikallisille jos sinua kusetetaan. Oma on vikasi kun vain äimötät kalpeana turistina ja vaadit erikoista kohtelua.

        Siistii ku kommarit yrittää vääntää mustaa valkoseks vaik väkisin.An ny Never periks ja myönnä et iha oma vika ku rynnit sinne Cubaan.Tajuut sä et cubalaisilla on niinku moraalinen oikeus kääntää sun kamat ku sä oot turisti?Mitäs menit sinne Cubaan.Vähä niinku jos kersat on yksin pihal nii namusedäl on oikeus käydä mestoil.Mä jäin funtsii miks gorilla sano et Cuba tai vastaava paikka.Mmun mielestä Cuba on iha oma keisi,vastaavaa ei oo ja hope ei tuu.


      • Sepe-Vaara
        Never kirjoitti:

        Olen itsekin hämmentynyt, miten pieleen voi matka mennä! Kysymys ei kohdallani ollut jineteroista tai muusta tuottamuksellisuudesta. Alkaen siitä, että hotellivaraustani ei löytynyt, vaikka itselläni oli hotellivarmistus päättyen siihen, että toin lähes tyhjän laukun takaisin kotiin (lentokentällä viimeinen ylimääräinen "tarkistus"?) matka oli epäonnistunut. Joku raja pitäisi itseotetulla kehitysavullakin olla! Make mainitsi mahdollisen järjestäytyneen rikollisuuden, alan kovasti kallistua sille kannalle. Nyt jo vähän huvittaa ja Kuuba on käyty, mutta ihmettelen positiivisia kokemuksianne, minulle jäi kuubalaisista kovin ikävät muistot. Itse en suosittele matkaa Kuubaan kenellekään.

        Ok, kuulostaa todella huonolta!

        En osaa noihin ongelmiin neuvoa löytää. Itselläni oli hotellivaraus kyllä mutta ensimmäisessä huoneessa minkä sain ei ollut ikkunoita lainkaan vaikka olin matkatoimistosta asian nimenomaan tarkistanut. Huomautin asiasta kohteliaasti heti respaan ja seuraavana päivänä sain parvekkeellisen huoneen. 2 viikkoa ikkunattomassa huoneessa olisi ollut tosi nihkeää...Hotellin henkilökunnasta ei siis minulla ole valittamista. Hoitivat homman tyylikkäästi.

        Vaikka olin hotellissa yhtenä varotoimena käytin kokoajan sitä, että suljin matkalaukkuuni aina lähtiessäni kaikki vähän arvokkaat tavarani ja kiinnitin laukun vielä lukolla ja ketjulla isoon rautaiseen huoneessa olleeseen tuoliin. Toki sen siitäkin olisi voinut joku varastaa mutta ainakaan ei ihan nopeasti eikä esim. siivoojan käteen voinut "vahingossa" jäädä mitään.

        Edelleen kannattaa tarkistaa huoneessa mahdollisesti turvasäilön kiinnitys. Omassa huoneessani ollut säilö ei itseasiassa ollut kiinni kuin kahdella ruuvilla jotka sai auki kaapin alta ruuvaamalla. En siten siihen säilöön luottanut vaan käytin hotellin respaa ja erilaisia kätköjä. Esim visa ja passi aina eri paikassa, koska niitä on erikseen vaikeampi käyttää.

        Ja käteistä rahaa minulla ei ollut kertaakaan kovin paljon vaan kävin 2 vkon aikana kolme kertaa hakemassa sitä lisää Visalla. Ja käteistä säilytin kokoajan ainakin kolmessa eri paikassa. Hotellin säilössä (respassa) ja housujen alla vyökukkarossa ja sen minkä ajattelin tarvitsevani pidin käden ulottuvilla. En koskaan kovin paljoa, sen verran ettei olisi ottanut liikaa päähän taskuvarkauden tai ryöstön sattuessa kohdalle.

        Hotellini oli kolmen tähden hotelli joten siellä tuollaiset asiat olivat varmasti huonommassa kunnossa kuin esim 4 tähden hotelleissa. Silti olin hotelliini tyytyväinen. Palvelu oli hyvää ja mitään turvallisuus tms ongelmia ei ollut.

        Ainahan näissä asioissa on niin, että asiat menee hyvin niin kauan kuin sattuu ikävä asia kohdalle. Minutkin on Espanjassa joskus ryöstetty. Tiedän tunteen. Espanja tuntui tosi turvalliselta maalta siihen saakka. Se on vähän sama asia kuin että liikenne on turvallista niin kauan kuin ei satu kolaria. Niihin on vain varauduttava jos liikenteeseen lähtee. Joissain maissa se liikenne on tietty turvattomampaa kuin toisissa. Minulle ei onnettomuuksia Kuubassa sattunut. Mutta en väitä etteikö niitä siellä voisi sattua.

        Eli varovaisuus kannattaa ja kaikkeen ei edes voi varovaisuudella vaikuttaa kuten Neverin kokemuksista voi päätellä.

        Minä kuitenkin voin Kuubaa suositella. Omasta kokemuksestani. Kahden viikonmatkani tietenkin oli lyhyt aika. Ehkä olin onnekas kun mitään ei sattunut. Minulla kuitenkin oli Havannassa hyvin turvallinen tunne, ainakin kaduilla koska siellä tosiaan oli poliiseja kaikkialla. Olkaa kuitenkin varovaisia siellä. Liika turvallisuuden tunne voi aiheuttaa vaara tilanteita.


      • Sepe-Vaara
        Never kirjoitti:

        Olen itsekin hämmentynyt, miten pieleen voi matka mennä! Kysymys ei kohdallani ollut jineteroista tai muusta tuottamuksellisuudesta. Alkaen siitä, että hotellivaraustani ei löytynyt, vaikka itselläni oli hotellivarmistus päättyen siihen, että toin lähes tyhjän laukun takaisin kotiin (lentokentällä viimeinen ylimääräinen "tarkistus"?) matka oli epäonnistunut. Joku raja pitäisi itseotetulla kehitysavullakin olla! Make mainitsi mahdollisen järjestäytyneen rikollisuuden, alan kovasti kallistua sille kannalle. Nyt jo vähän huvittaa ja Kuuba on käyty, mutta ihmettelen positiivisia kokemuksianne, minulle jäi kuubalaisista kovin ikävät muistot. Itse en suosittele matkaa Kuubaan kenellekään.

        Minulle suositeltiin usein kotimajoituksia (Casa Particulares) ja vinkkinä jos vielä Kuubaan matkustaisin joskus ja päättäisin Casoissa silloin asustaa sanottiin, että kannattaa asua sellaisissa Casoissa missä perhe asuu samassa huoneistossa. Silloin perhe tavallaan vartioi Casaa samalla kokoajan. Ilmeisesti Casoja on myös sellaisia mitkä vain vuokrataan turisteille ja itse perhe asuu muualla.

        Minulla ei ole tästä tarkempaa kokemusta enkä tiedä miten tuollaisen asian voi etukäteen tarkistaa. Ilmeisesti espanjankielen taito ainakin auttaa... :)

        Onko kenelläkään vinkkejä tähän? Ja ylipäätään kommentteja siihen miten tavaroiden ja rahojen säilytys Casoissa kannattaa järjestää???


      • chiquita
        Sepe-Vaara kirjoitti:

        Minulle suositeltiin usein kotimajoituksia (Casa Particulares) ja vinkkinä jos vielä Kuubaan matkustaisin joskus ja päättäisin Casoissa silloin asustaa sanottiin, että kannattaa asua sellaisissa Casoissa missä perhe asuu samassa huoneistossa. Silloin perhe tavallaan vartioi Casaa samalla kokoajan. Ilmeisesti Casoja on myös sellaisia mitkä vain vuokrataan turisteille ja itse perhe asuu muualla.

        Minulla ei ole tästä tarkempaa kokemusta enkä tiedä miten tuollaisen asian voi etukäteen tarkistaa. Ilmeisesti espanjankielen taito ainakin auttaa... :)

        Onko kenelläkään vinkkejä tähän? Ja ylipäätään kommentteja siihen miten tavaroiden ja rahojen säilytys Casoissa kannattaa järjestää???

        Tämänkin palstan aikaisemmissa viesteissä on kyllä keskusteltu casa particular -asumisesta. En nyt ole varma, onko juuri tällä palstalla, mutta monella muulla on ollut keskustelua myös casojen turvallisuudesta.

        Itse (silloin kun olen casa particularissa asunut) olen aina ollut casassa, jossa perhe asuu itsekin. En ole tehnyt "virallista tutkimusta", mutta luulenpa, että useimmat casat ovat juuri näitä. Lisäksi on casoja, jotka ovat esim. erillisiä huoneistoja. Ne ovat erityisen hyviä niille, jotka haluavat viettää rauhallista, yksityistä elämää esim. paikallisen tyttö-/poikaystävänsä kanssa jne. tai yleensä oleskelevat Kuubassa pitempään esim. opiskelun, työn tai perhesyiden takia.

        Itse olen yöpynyt casoissa kohtuullisen rauhallisin mielin, koska jos casassa alkaa tapahtua rikoksia, lupa casan pitämiseen on helposti katkolla. Eli yleisesti ottaen isäntäväen intresseissä on estää rikoksia kaikin voimin. Monta kertaa tavallisten kuubalaisten itsensä pitämä "järjestys" toimii paremmin kuin virallinen, poliisin ylläpitämä. Tämä koskee esim. myös varastetun tavaran saamista takaisin. Erilaiset turvatoimet kuten kalterit ikkunoissa, kunnon lukot, aidattu pihamaa jne. myös osaltaan vähentävät, jos eivät täysin estä, ryöstelyn mahdollisuutta.

        Olen käyttänyt casoissakin pitkälti saman tyyppistä varautumista näpistelyyn yms. kuin "Sepe" eli lukitsemista, piilottamista yms yms. Turvasäilöjä ei casoissa kyllä yleensä ole.


      • Never
        Sepe-Vaara kirjoitti:

        Ok, kuulostaa todella huonolta!

        En osaa noihin ongelmiin neuvoa löytää. Itselläni oli hotellivaraus kyllä mutta ensimmäisessä huoneessa minkä sain ei ollut ikkunoita lainkaan vaikka olin matkatoimistosta asian nimenomaan tarkistanut. Huomautin asiasta kohteliaasti heti respaan ja seuraavana päivänä sain parvekkeellisen huoneen. 2 viikkoa ikkunattomassa huoneessa olisi ollut tosi nihkeää...Hotellin henkilökunnasta ei siis minulla ole valittamista. Hoitivat homman tyylikkäästi.

        Vaikka olin hotellissa yhtenä varotoimena käytin kokoajan sitä, että suljin matkalaukkuuni aina lähtiessäni kaikki vähän arvokkaat tavarani ja kiinnitin laukun vielä lukolla ja ketjulla isoon rautaiseen huoneessa olleeseen tuoliin. Toki sen siitäkin olisi voinut joku varastaa mutta ainakaan ei ihan nopeasti eikä esim. siivoojan käteen voinut "vahingossa" jäädä mitään.

        Edelleen kannattaa tarkistaa huoneessa mahdollisesti turvasäilön kiinnitys. Omassa huoneessani ollut säilö ei itseasiassa ollut kiinni kuin kahdella ruuvilla jotka sai auki kaapin alta ruuvaamalla. En siten siihen säilöön luottanut vaan käytin hotellin respaa ja erilaisia kätköjä. Esim visa ja passi aina eri paikassa, koska niitä on erikseen vaikeampi käyttää.

        Ja käteistä rahaa minulla ei ollut kertaakaan kovin paljon vaan kävin 2 vkon aikana kolme kertaa hakemassa sitä lisää Visalla. Ja käteistä säilytin kokoajan ainakin kolmessa eri paikassa. Hotellin säilössä (respassa) ja housujen alla vyökukkarossa ja sen minkä ajattelin tarvitsevani pidin käden ulottuvilla. En koskaan kovin paljoa, sen verran ettei olisi ottanut liikaa päähän taskuvarkauden tai ryöstön sattuessa kohdalle.

        Hotellini oli kolmen tähden hotelli joten siellä tuollaiset asiat olivat varmasti huonommassa kunnossa kuin esim 4 tähden hotelleissa. Silti olin hotelliini tyytyväinen. Palvelu oli hyvää ja mitään turvallisuus tms ongelmia ei ollut.

        Ainahan näissä asioissa on niin, että asiat menee hyvin niin kauan kuin sattuu ikävä asia kohdalle. Minutkin on Espanjassa joskus ryöstetty. Tiedän tunteen. Espanja tuntui tosi turvalliselta maalta siihen saakka. Se on vähän sama asia kuin että liikenne on turvallista niin kauan kuin ei satu kolaria. Niihin on vain varauduttava jos liikenteeseen lähtee. Joissain maissa se liikenne on tietty turvattomampaa kuin toisissa. Minulle ei onnettomuuksia Kuubassa sattunut. Mutta en väitä etteikö niitä siellä voisi sattua.

        Eli varovaisuus kannattaa ja kaikkeen ei edes voi varovaisuudella vaikuttaa kuten Neverin kokemuksista voi päätellä.

        Minä kuitenkin voin Kuubaa suositella. Omasta kokemuksestani. Kahden viikonmatkani tietenkin oli lyhyt aika. Ehkä olin onnekas kun mitään ei sattunut. Minulla kuitenkin oli Havannassa hyvin turvallinen tunne, ainakin kaduilla koska siellä tosiaan oli poliiseja kaikkialla. Olkaa kuitenkin varovaisia siellä. Liika turvallisuuden tunne voi aiheuttaa vaara tilanteita.

        Ei minulla ole huonoja matkoja ennen oikein ollutkaan, kerta se on siis ensimmäinenkin :) Tässä matkassa toteutui Murphyn laki: Kun jotain menee pieleen, niin kaikki menee pieleen. Piste i:n päälle oli se, että ensin myydään tuomiset ja sitten kentällä tyhjennetään laukku. Kanadalainen työkaveri kertoi, että hänen sisarensa vie pari kertaa vuodessa laukullisen tavaraa Kuubaan kaukaisille sukulaisille; kymmenestä kerrasta noin kahtena ovat kaikki tavarat olleet jäljellä, noin kahtena koko laukku tyhjennetty ja muina kertoina tavaraa on viety valikoiden parhaat päältä -periaatteella. Näinä viikkoina olen kuullut paljon negatiivisia kokemuksia Kuubasta, voitte olla iloisia onnistuneista matkoistanne! Nyt jätän teidät ja alan suunnitella seuraavaa matkaa. Mukavia matkoja myös teille muille!


    • matti

      Moi
      Itse mene ainakin viidettä kertaa Kuubaan. Ei siellä vaarallista ole missään, olen kiertänyt melkein koko Kuudan Santiagosta ja Baragoasta lähtien. Vatsatauti jossakin vaiheessa on melko varmaa. Ota mukaan Imodiumia ja varo hodareita ym. kadulta ostettun. Samoin äyriäisiä. Nyrkkeilymatseja voit kysellä vastapäätä Capitoliumia olevasta nyrkkeilypaikasta. Milloin Olga on lähdössä ja mitä kautta? Inglaterra on muistakseni juuriPradon yläpäässä hyvin lähellä Capitoliota ja samalla siis sitä nyrkkeilypaikkaa. Inglaterran kahvilassa kokoontuu paljon jinitero/aja, mutta eivät välttämättä häiritse. Pesulapalvelut kysäisisin sinun tapauksessasi vaikka hotellin siivoojalta; hehän vääntävät joka päivä pyyhkeesikin punkan päälle erilaisiin figuureihin ja varmaan otottavat siitä hieman tippiä.
      Itse siis menen 9.3. Pariisin kautta.

      • Olga

        Itseasiassa minun pitäisi olla tällä hetkellä jossain Atlantin yllä.... Tuli tänä aamuna turha reissu lentokentälle. KLM:N Amsterdamin lento peruutettu huonon sään vuoksi. Matka siirtyy huomiselle aamulle, eli yksi Havannan lomapäivä menetetty! Lentoyhtiöt ja Euroopan kenttä vaihtui kokonaan. Harmittaa...noin lievästi sanottuna.

        Kiitos kuitenkin vinkeistä, uskon että niille on vielä käyttöä. Huomenna, toivottavasti.


      • just lähdössä

        Tänään kuulin ihan tuoreen tiedon Kuuban muuttuvista käytännöistä. Muutama päivä sitten eräs ystäväni tuli Kuubasta ja kertoi, että nyt kaikki elektroniikkavälineet kuten kamerapuhelimet, digikemerat, cd-soittimet jne takavarikoidaan uuden tullilain nojalla ;=))Eikä niitä palauteta vaan uhkaillaan pidätyksellä ja jopa vankilalla. Jos tämä on käytäntö jatkuu niin kiva reissu tiedossa, lähden reppureissulle 8.3 tiistaina.

        Toinen asia mitä ystäväni ihmetteli oli se että ulkomaalaiset eivät saa olla missään tekemisissä paikallisten kanssa...ei edes ns. tavalliset kansalaiset! Odotan mielenkiinnolla mikä siellä odottaa ja kerron lisää kun palaan takaisin 24.3 torstaina...jos palaan ;=)


      • Raoul Wallenberg
        just lähdössä kirjoitti:

        Tänään kuulin ihan tuoreen tiedon Kuuban muuttuvista käytännöistä. Muutama päivä sitten eräs ystäväni tuli Kuubasta ja kertoi, että nyt kaikki elektroniikkavälineet kuten kamerapuhelimet, digikemerat, cd-soittimet jne takavarikoidaan uuden tullilain nojalla ;=))Eikä niitä palauteta vaan uhkaillaan pidätyksellä ja jopa vankilalla. Jos tämä on käytäntö jatkuu niin kiva reissu tiedossa, lähden reppureissulle 8.3 tiistaina.

        Toinen asia mitä ystäväni ihmetteli oli se että ulkomaalaiset eivät saa olla missään tekemisissä paikallisten kanssa...ei edes ns. tavalliset kansalaiset! Odotan mielenkiinnolla mikä siellä odottaa ja kerron lisää kun palaan takaisin 24.3 torstaina...jos palaan ;=)

        Moro!

        Kaverisi on laittanut juttuihinsa reilusti "Lapin lisää". Uudet määräykset koskevat vain matkailuelinkeinon palveluksessa työskenteleviä kuubalaisia ja tarkoituksena on korruption kitkeminen ja matkailutulojen ohjaaminen valtion kassaan. Lue enemmän:http://www.soneraplaza.fi/matkalaukku/artikkeli/0,2982,a-352030,00.html


      • Sanna

        Moi! Minä olen myöskin lähdössä 9.3, ja Pariisin kautta! Olen menossa Havannaan, mutta käyn myöskin Varaderossa muutaman päivän. Mikäs sun agenda Kuubassa on?


      • rkb
        Raoul Wallenberg kirjoitti:

        Moro!

        Kaverisi on laittanut juttuihinsa reilusti "Lapin lisää". Uudet määräykset koskevat vain matkailuelinkeinon palveluksessa työskenteleviä kuubalaisia ja tarkoituksena on korruption kitkeminen ja matkailutulojen ohjaaminen valtion kassaan. Lue enemmän:http://www.soneraplaza.fi/matkalaukku/artikkeli/0,2982,a-352030,00.html

        Uudet säännöt koskevat vain matkailualalla työskenteleviä, koska tavallisille kansalaisille on ulkomaalaisten kanssa kommunikointi ollut laitonta ennenkin.

        Mistähän sää tuon päättelit että " tarkoituksena on korruption kitkeminen ja matkailutulojen ohjaaminen valtion kassaan" ? Eiköhän tuossa ole enemmänkin kyse siitä että pyritään löytämään ne vallankumoukselle uskolliset jotta matkailuala saadaan puhdistetuksi luopioista. Kyse voi olla siitä että matkailuelinkeinossa liikkuva raha saadaan jaetuksi puolueen kannalta sopivammin.

        Pikku spurtti ennen lopullista romahdusta.

        Mielenkiintoinen juttu sikäli, että matkailuyrityksissä työskentelee merkittävä määrä salaisen poliisin palveluksessa olevaa väkeä. Fidel ei siis enää luota edes niihin ...


      • MATTI
        Sanna kirjoitti:

        Moi! Minä olen myöskin lähdössä 9.3, ja Pariisin kautta! Olen menossa Havannaan, mutta käyn myöskin Varaderossa muutaman päivän. Mikäs sun agenda Kuubassa on?

        Ei ole mitään agendaa. Ensin ajattelin, että lähden Santiago de Cubaan, jossa olen ennenkin käynyt, mutta jostain syystä arkailen, kun olen tällä kerralla reissussa ihan yksin. Tunnen kyllä Havannan - ainakin keskustan - hyvin. Olen myös käynyt Varaderossa, jossa on aivan ensiluokkaiset hiekkarannat, mutta muuten se on pelkkä turistipaikka, jossa on hotellien lisäksi vain yksi kylänraitti. Siellä kannattaa ehkä hiekkarantojen takia käydä, paljon parempi kuin esim. Havannan lähellä oleva onks se nyt Play del Oeste, jolla ei ole edes vessoja.
        Niin missä asut Havannassa? Entä Varaderossa?


      • Sanna
        MATTI kirjoitti:

        Ei ole mitään agendaa. Ensin ajattelin, että lähden Santiago de Cubaan, jossa olen ennenkin käynyt, mutta jostain syystä arkailen, kun olen tällä kerralla reissussa ihan yksin. Tunnen kyllä Havannan - ainakin keskustan - hyvin. Olen myös käynyt Varaderossa, jossa on aivan ensiluokkaiset hiekkarannat, mutta muuten se on pelkkä turistipaikka, jossa on hotellien lisäksi vain yksi kylänraitti. Siellä kannattaa ehkä hiekkarantojen takia käydä, paljon parempi kuin esim. Havannan lähellä oleva onks se nyt Play del Oeste, jolla ei ole edes vessoja.
        Niin missä asut Havannassa? Entä Varaderossa?

        Havannassa asun sellaisessa hotellissa kun Vedado. Lähden Kuubaan tapaamaan kaveriani joka on siellä matkaoppaana. Hän lähtee sinne Varaderoon, ja minä vaan menen mukaan, joten en yhtään tiedä missä siellä asutaan. Kaverini on kuitenkin töissä päivisin, joten jos sua huvittaisi olisi kiva jos vaikka lähtisit joku päivä oppaaksi Havannassa. Lennätkö sinäkin Air Francilla?


      • matti
        Sanna kirjoitti:

        Havannassa asun sellaisessa hotellissa kun Vedado. Lähden Kuubaan tapaamaan kaveriani joka on siellä matkaoppaana. Hän lähtee sinne Varaderoon, ja minä vaan menen mukaan, joten en yhtään tiedä missä siellä asutaan. Kaverini on kuitenkin töissä päivisin, joten jos sua huvittaisi olisi kiva jos vaikka lähtisit joku päivä oppaaksi Havannassa. Lennätkö sinäkin Air Francilla?

        Tiedän Vedadon, en hotellia, mutta kaupunginosan. Se on tuommoisen puolen tunnin, kolmenvartin kävelymatkan päässä vanhasta Havannasta ja melko lähellä esim. Hotel Nazionalea ja suurta katua La Rampaa. Se on jo seutua, jolla joissakin baareissa pärjää vain paikallisilla pesoilla. Varaderossa asut varmaan (poika)kaverisi kanssa, se varmaan vie sinne jonkun turistiryhmän ja sinä olet siinä mukana. Varaderossa on turistialueella all inclusive systeemi: ranneke ranteessa ja sitä näyttämällä saa ranta-alueella kaiken, rahaa ei käytetä lainkaan.
        Minä en ehkä ole sulle soveliain seuralainen, luulisin, että voisin olla sun isäs mitä ikään tulee. No siinä asetelmassahan on aina se hyvä puoli, ettei ainakaan tule väärinkäsityksiä, koska kumpikaan meistä ei ole kuubalainen. Samankielinen juttuseura vois tietty joskus olla paikallaan. Jätetään sen varaan, että saat tunnistaa minut lentsikkakentällä täällä taikka Pariisissa, vinkiksi voi kertoa, että mulla varmaan on hiekanvärinen pikkutakki, mutta ei Iltalehteä, ei oikein- eikä väärinpäin.
        Niin, jos kaveris on siellä matkaoppaana, niin luulen, että voit liikkua sen turistiporukankin mukana.
        Oon hiukan huvittuneena seurannut tätä chattipalstaa, kaikki on totta, mutta varsinkin Havanna sellainen, että siellä - jos tiettyihin piireihin ajautuu - valhe on pikemminkin totta. Turisti vain ei sitä välttämättä huomaa, niin uskottavaa ja taitavaa se on. Ja viehättävääkin omalla tavallaan, jos pystyy uskottelemaan itselleen, että esim. 25-vuotias kuubatar on aidosti kiinnostuneempi sinusta 55-vuotiaasta äijästä kuin siitä 25:n peso convertiblen setelistä, jonka hänelle annat esim. vaatteitten ostamista varten!
        Ootko ennen ollut Kuubassa?


      • Ursus Major
        MATTI kirjoitti:

        Ei ole mitään agendaa. Ensin ajattelin, että lähden Santiago de Cubaan, jossa olen ennenkin käynyt, mutta jostain syystä arkailen, kun olen tällä kerralla reissussa ihan yksin. Tunnen kyllä Havannan - ainakin keskustan - hyvin. Olen myös käynyt Varaderossa, jossa on aivan ensiluokkaiset hiekkarannat, mutta muuten se on pelkkä turistipaikka, jossa on hotellien lisäksi vain yksi kylänraitti. Siellä kannattaa ehkä hiekkarantojen takia käydä, paljon parempi kuin esim. Havannan lähellä oleva onks se nyt Play del Oeste, jolla ei ole edes vessoja.
        Niin missä asut Havannassa? Entä Varaderossa?

        Matkustan Kuubaan 12.3. Voisin lähteä Havannasta Santiago de Cubaan 15.3. Mikäli suunnitelmiisi sopii ja muuten matkaseura kiinnostaa vastaile.
        Olen aikuisessa iässä oleva mies.

        [email protected]


      • Sepe-Vaara
        matti kirjoitti:

        Tiedän Vedadon, en hotellia, mutta kaupunginosan. Se on tuommoisen puolen tunnin, kolmenvartin kävelymatkan päässä vanhasta Havannasta ja melko lähellä esim. Hotel Nazionalea ja suurta katua La Rampaa. Se on jo seutua, jolla joissakin baareissa pärjää vain paikallisilla pesoilla. Varaderossa asut varmaan (poika)kaverisi kanssa, se varmaan vie sinne jonkun turistiryhmän ja sinä olet siinä mukana. Varaderossa on turistialueella all inclusive systeemi: ranneke ranteessa ja sitä näyttämällä saa ranta-alueella kaiken, rahaa ei käytetä lainkaan.
        Minä en ehkä ole sulle soveliain seuralainen, luulisin, että voisin olla sun isäs mitä ikään tulee. No siinä asetelmassahan on aina se hyvä puoli, ettei ainakaan tule väärinkäsityksiä, koska kumpikaan meistä ei ole kuubalainen. Samankielinen juttuseura vois tietty joskus olla paikallaan. Jätetään sen varaan, että saat tunnistaa minut lentsikkakentällä täällä taikka Pariisissa, vinkiksi voi kertoa, että mulla varmaan on hiekanvärinen pikkutakki, mutta ei Iltalehteä, ei oikein- eikä väärinpäin.
        Niin, jos kaveris on siellä matkaoppaana, niin luulen, että voit liikkua sen turistiporukankin mukana.
        Oon hiukan huvittuneena seurannut tätä chattipalstaa, kaikki on totta, mutta varsinkin Havanna sellainen, että siellä - jos tiettyihin piireihin ajautuu - valhe on pikemminkin totta. Turisti vain ei sitä välttämättä huomaa, niin uskottavaa ja taitavaa se on. Ja viehättävääkin omalla tavallaan, jos pystyy uskottelemaan itselleen, että esim. 25-vuotias kuubatar on aidosti kiinnostuneempi sinusta 55-vuotiaasta äijästä kuin siitä 25:n peso convertiblen setelistä, jonka hänelle annat esim. vaatteitten ostamista varten!
        Ootko ennen ollut Kuubassa?

        Mutta Matti hyvä, siksi täällä sitä keskustelua käydään ymmärtääkseni, että muut suomalaiset voisivat välttää ne sudenkuopat joita siellä käyneet ovat kokeneet. Ei siksi että konkarit voisivat huvittuneena seurata keskustelua ;)

        Tuo valehtelu kommentti oli hyvä. Noin se Havannassa kokemani perusteella menee. Vaikka en konkariksi itseäni laske :D

        Mutta vrt. vaikka kertomani nyrkkeily ja oikeusapu emailit (josta en varmaan koskaan pääse selvyyteen oliko se totta vai tarua ja johon muuten taisin saada ainoastaan Chiquitalta kommentin :( )


      • Sepe-Vaara
        Sepe-Vaara kirjoitti:

        Mutta Matti hyvä, siksi täällä sitä keskustelua käydään ymmärtääkseni, että muut suomalaiset voisivat välttää ne sudenkuopat joita siellä käyneet ovat kokeneet. Ei siksi että konkarit voisivat huvittuneena seurata keskustelua ;)

        Tuo valehtelu kommentti oli hyvä. Noin se Havannassa kokemani perusteella menee. Vaikka en konkariksi itseäni laske :D

        Mutta vrt. vaikka kertomani nyrkkeily ja oikeusapu emailit (josta en varmaan koskaan pääse selvyyteen oliko se totta vai tarua ja johon muuten taisin saada ainoastaan Chiquitalta kommentin :( )

        ja tietenkin siksi että maassa käyneet voisivat matkan jälkeen fiilistellä muiden kokemuksilla. Minä ainakin kahden viikon kokemuksella pieneltä osalta "jäin Kuubaan" ja siksi tätä palstaa seuraan.

        Vink vink: muiden matkakertomuksia (pitkiä tai lyhyitä) olisi mukava lukea!


      • Sanna
        matti kirjoitti:

        Tiedän Vedadon, en hotellia, mutta kaupunginosan. Se on tuommoisen puolen tunnin, kolmenvartin kävelymatkan päässä vanhasta Havannasta ja melko lähellä esim. Hotel Nazionalea ja suurta katua La Rampaa. Se on jo seutua, jolla joissakin baareissa pärjää vain paikallisilla pesoilla. Varaderossa asut varmaan (poika)kaverisi kanssa, se varmaan vie sinne jonkun turistiryhmän ja sinä olet siinä mukana. Varaderossa on turistialueella all inclusive systeemi: ranneke ranteessa ja sitä näyttämällä saa ranta-alueella kaiken, rahaa ei käytetä lainkaan.
        Minä en ehkä ole sulle soveliain seuralainen, luulisin, että voisin olla sun isäs mitä ikään tulee. No siinä asetelmassahan on aina se hyvä puoli, ettei ainakaan tule väärinkäsityksiä, koska kumpikaan meistä ei ole kuubalainen. Samankielinen juttuseura vois tietty joskus olla paikallaan. Jätetään sen varaan, että saat tunnistaa minut lentsikkakentällä täällä taikka Pariisissa, vinkiksi voi kertoa, että mulla varmaan on hiekanvärinen pikkutakki, mutta ei Iltalehteä, ei oikein- eikä väärinpäin.
        Niin, jos kaveris on siellä matkaoppaana, niin luulen, että voit liikkua sen turistiporukankin mukana.
        Oon hiukan huvittuneena seurannut tätä chattipalstaa, kaikki on totta, mutta varsinkin Havanna sellainen, että siellä - jos tiettyihin piireihin ajautuu - valhe on pikemminkin totta. Turisti vain ei sitä välttämättä huomaa, niin uskottavaa ja taitavaa se on. Ja viehättävääkin omalla tavallaan, jos pystyy uskottelemaan itselleen, että esim. 25-vuotias kuubatar on aidosti kiinnostuneempi sinusta 55-vuotiaasta äijästä kuin siitä 25:n peso convertiblen setelistä, jonka hänelle annat esim. vaatteitten ostamista varten!
        Ootko ennen ollut Kuubassa?

        Huomenta!

        En ole ikinä ennen ollut Kuubassa, ja sen jälkeen mitä olen kuullut, täytyy kyllä myöntää että hiukan jännittää!!


      • matti
        Sanna kirjoitti:

        Huomenta!

        En ole ikinä ennen ollut Kuubassa, ja sen jälkeen mitä olen kuullut, täytyy kyllä myöntää että hiukan jännittää!!

        Älä turhaan jännitä, vaikka ymmärrän kyllä. Kuuba on sen verran erilainen nk. tavallisiin turistikohteisiin verrattuna. Noudatat vain normaalia varovaisuutta. Ei siellä sen kummemmin ongelmia tule, ellei ryhdy liian läheisiin tekemisiin paikallisten kanssa. Ei niitä - siis lähelle tulevia - mikään muu kiinnosta kuin sinun 20 taalaasi. Mutta muuten ovat ystävällisiä ja auttavaisia, kadulla ja muualla voi hyvin kysyä tietä, paikkoja tms. Muista kuitenkin: älä katso vierasta kuubalaista kolmea sekuntia kauempaa silmiin, jos katsot, hän tulee oitis tekemään tuttavuutta ja kysyy - jos osaa - "where are you from", ja seuraavaksi kauppaa jotakin tai muuten yrittää hyötyä. Joku tyttö saattaa tulla lapsi sylissä selittämään, ettei lapselle ole maitoa eikä sitä saa kuin dollarikaupasta. Jos haluat auttaa, on se toki oma asiasi.
        Mutta kyllä siellä siis rauhassa saa olla, jos haluaa ja päältä katsoen se on mielenkiintoinen maa.
        Niin. Peruutan matkani, koska kaverini ei voinutkaan lähteä enkä ole niitä, jotka pystyvät yksinään tulemaan toimeen pari viikkoa ilman juttuseuraa; seuraksi ei oikein riitä baarimikot ja jiniterat, joita kyllä löytyisi ikään tai ulkonäköön katsomatta.
        Hyvää matkaa, kerro palattuasi miten meni.


      • matti
        Sepe-Vaara kirjoitti:

        Mutta Matti hyvä, siksi täällä sitä keskustelua käydään ymmärtääkseni, että muut suomalaiset voisivat välttää ne sudenkuopat joita siellä käyneet ovat kokeneet. Ei siksi että konkarit voisivat huvittuneena seurata keskustelua ;)

        Tuo valehtelu kommentti oli hyvä. Noin se Havannassa kokemani perusteella menee. Vaikka en konkariksi itseäni laske :D

        Mutta vrt. vaikka kertomani nyrkkeily ja oikeusapu emailit (josta en varmaan koskaan pääse selvyyteen oliko se totta vai tarua ja johon muuten taisin saada ainoastaan Chiquitalta kommentin :( )

        Niin. Ei kai ole yksiselitteistä syytä sille, miksi mitäkin keskustelua käydään. Kai sitä voi käydä vaikka siitä syystä, että nk. konkarit voivat sitä huvittuneena seurata. Mitäs pahaa siinäkään olisi? Ei niitä sudenkuoppia aina voi välttää eikä ole ehkä tarpeenkaan. Olen havainnut, että suomijäbä saattaa pudota sudenkuoppaan, mutta ei huomaa sitä sudenkuopaksi. Koskaan. "Nämä kuubalaiset ovat tälläisia", saattavat kaveritkin kuitata jos ääneen ihmettelet miten 25-vuotias kuubatar osoittaa "aitoa" kiinnostusta 65-vuotiasta suomipoikaa kohtaan. Se todella näyttää aidolta, mutta epäilen.
        Mutta ei peruskuubalainen kuseta. Olen asunut useissa casa particulareissa ja ihan kaikki ovat olleet ystävällistä väkeä. Toki yrittävät tyrkyttää ruoka- ym. tarjoilua, mutta sehän on heidän elinkeinonsa eivätkä loukkaannu, jos kieltäydyt.
        Jiniterakulttuuri loppuu heti kun menet suurempien paikkojen ulkopuolelle: tyttöseura ei tyrkyttäydy Las Tunasissa eikä Manzanillossa, esimerkiksi. Se liittyy kiinteästi turismiin ja on vielä "pahempaa" tai avoimempaa esim. Santiago de Cubassa tai Santa Clarassa kuin Havannassa."Pahempaa" tai pahempaa - makuasia. Mutta mitäs siitä. Saapihan sitä seikkailla joko tietoisesti tai tietämättään. Kuubattarelle 20 taalaa on paljon, useille parin kuukauden palkka. Kuubatar ei koskaan pyydä rahaa itselleen mistään "palvelusta", vaan kertoo kainosti tarvitsevansa sen joko synttärijuhlaan - milloin kenenkin tai por ejemplo: para ropas!
        Niin. En minäkään pidä itseäni konkarina paitsi ehkä ikäni puolesta, vaikka olen Kuubassa viisi, kuusi kertaa käynytkin.


      • matti
        Ursus Major kirjoitti:

        Matkustan Kuubaan 12.3. Voisin lähteä Havannasta Santiago de Cubaan 15.3. Mikäli suunnitelmiisi sopii ja muuten matkaseura kiinnostaa vastaile.
        Olen aikuisessa iässä oleva mies.

        [email protected]

        Kiitos matkaseuratarjouksesta, mutta peruutin matkani, koska kaverini ei päässyt lähtemään. Mutta ellet ole ennen käynyt Kuubassa/Santiago de Cubassa suosittelen lentämistä. Se on vain noin puolet kalliimpaa kuin junalla ja luulen, että lippujakin saa helpommin. Kuubassahan lippujen osto ei välttämättä käy niin yksinkertaisesti, että menet vain lippuluukulle ja sanot, että junalippu Santiago de Cubaan. Junat ovat usein täysiä ja helvetin epämukavia. Hotellissa, jonka nimeä en muista, mutta se on vastapäätä Hotel Plazaa, on matkatoimisto, josta voit ostaa lentolipun - about 100 cuc per suunta -; olen käynyt S de Cubassa sekä junalla että lentäen.
        Käy siinä paikassa, jossa se suomalainen Peter Loman soittaa, joku casa de traditiones tai sinne päin, lähellä cespedes puistoa. Heredia-kadulla myös muita hyviä musiikkipaikkoja. Varo tyttöjä: kutsu kuuluu: psst, amigo! Kymmenen metrin välein.


      • chiquita
        matti kirjoitti:

        Kiitos matkaseuratarjouksesta, mutta peruutin matkani, koska kaverini ei päässyt lähtemään. Mutta ellet ole ennen käynyt Kuubassa/Santiago de Cubassa suosittelen lentämistä. Se on vain noin puolet kalliimpaa kuin junalla ja luulen, että lippujakin saa helpommin. Kuubassahan lippujen osto ei välttämättä käy niin yksinkertaisesti, että menet vain lippuluukulle ja sanot, että junalippu Santiago de Cubaan. Junat ovat usein täysiä ja helvetin epämukavia. Hotellissa, jonka nimeä en muista, mutta se on vastapäätä Hotel Plazaa, on matkatoimisto, josta voit ostaa lentolipun - about 100 cuc per suunta -; olen käynyt S de Cubassa sekä junalla että lentäen.
        Käy siinä paikassa, jossa se suomalainen Peter Loman soittaa, joku casa de traditiones tai sinne päin, lähellä cespedes puistoa. Heredia-kadulla myös muita hyviä musiikkipaikkoja. Varo tyttöjä: kutsu kuuluu: psst, amigo! Kymmenen metrin välein.

        Pari kommenttia:

        Käyttäisin Santiagoon matkustamiseen bussia, en junaa.
        ks. www.viazul.cu

        Paikan nimi on Casa de tradiciones ja sijaitsee Tivolí ssa.


      • mjm
        chiquita kirjoitti:

        Pari kommenttia:

        Käyttäisin Santiagoon matkustamiseen bussia, en junaa.
        ks. www.viazul.cu

        Paikan nimi on Casa de tradiciones ja sijaitsee Tivolí ssa.

        Oisko maku-, mukavuus- vaiko taloudellinen kysymys? Jos viazul-bussi maksaa 60 cuc ja lento 100 cuc, menisin lentäen. Junalla en ollenkaan. Hidas ja helvetin kylmä (=ilmastoitu). Ja vain istumapaikkoja. Junalla jos menee, pitää juoda pullo rommia, jos pystyy vielä sen jälkeen vahtimaan tavaroitaan. Eikä silti nuku!


      • chiquita
        mjm kirjoitti:

        Oisko maku-, mukavuus- vaiko taloudellinen kysymys? Jos viazul-bussi maksaa 60 cuc ja lento 100 cuc, menisin lentäen. Junalla en ollenkaan. Hidas ja helvetin kylmä (=ilmastoitu). Ja vain istumapaikkoja. Junalla jos menee, pitää juoda pullo rommia, jos pystyy vielä sen jälkeen vahtimaan tavaroitaan. Eikä silti nuku!

        Vertasin nimenomaan JUNAA ja BUSSIA.

        Lento on tietysti nopea ja mukava.... jos ei epäile Cubanan turvallisuutta tai jos ei anna epäilyjen häiritä.... ;)


      • mjm
        chiquita kirjoitti:

        Vertasin nimenomaan JUNAA ja BUSSIA.

        Lento on tietysti nopea ja mukava.... jos ei epäile Cubanan turvallisuutta tai jos ei anna epäilyjen häiritä.... ;)

        Näin teit. Minä taas vertasin junaa ja lentoa, joista kokemusta, bussista ei. Uskon kyllä, että bussi parempi kuin juna mm. maisemien katselun kannalta, junahan kulkee yöllä. Lentäminen cubanalla minusta täysin meikäläistä tasoa ainakin S d Cubaan, käyttämäni koneet meilläkin käytössä olevia ATR-koneita. Tiedä sitten minkälaisilla rakkineilla lentävät pienemmille kentille, esim. Baracoaan, jonne olen kerran mennyt S de Cubasta bussilla. Matka sinnekin kesti "riittävän" kauan.
        Jos Hesarin kirjoittelu tavanomaista, mitä itse kirjoittaisit, kokenut kävijä kun olet? Vai oliko se nyt Sepe, joka piti sunnuntaihesarin kirjoitusta matkaesitetasoisena. Tai sinnepäin.


      • chiquita
        mjm kirjoitti:

        Näin teit. Minä taas vertasin junaa ja lentoa, joista kokemusta, bussista ei. Uskon kyllä, että bussi parempi kuin juna mm. maisemien katselun kannalta, junahan kulkee yöllä. Lentäminen cubanalla minusta täysin meikäläistä tasoa ainakin S d Cubaan, käyttämäni koneet meilläkin käytössä olevia ATR-koneita. Tiedä sitten minkälaisilla rakkineilla lentävät pienemmille kentille, esim. Baracoaan, jonne olen kerran mennyt S de Cubasta bussilla. Matka sinnekin kesti "riittävän" kauan.
        Jos Hesarin kirjoittelu tavanomaista, mitä itse kirjoittaisit, kokenut kävijä kun olet? Vai oliko se nyt Sepe, joka piti sunnuntaihesarin kirjoitusta matkaesitetasoisena. Tai sinnepäin.

        Itse olen aina käyttänyt bussia, koska olen kuullut monien valituksia junalla kulkemisesta: aikataulut eivät pidä, junat usein rikkoutuvat, matkatavaroitaan saa vahtia haukkana koko ajan jne.

        Bussilla matkustaminen on ollut ihan ok. Aikataulut ovat pitäneet varsin hyvin. Matkat tosin kestävät kauan ja nukkua on joskus vaikea mutta muuten ollut varsin ok.
        Lentoja käytän, jos on "pakko". Tähän asti olen pärjännyt Viazulin palveluilla.

        Hesarin kirjoituksesta: kommentoin siis näin :
        "Luin kyllä sen, mutta olisin odottanut siltä jotakin enemmän. Nyt siinä oli lähes samat selostukset kuin missä tahansa matkaesitteessä... :(
        Lisäksi hiukan harmitti sellaiset yksityiskohdat kuin että "Kuubaan tarvitaan viisumi." Vaikka se on turistikortti.... Okei, pieni yksityiskohta mutta.....
        Okei, olen liian vaativainen... :P "

        Se oli vain minun mielipiteeni. Eipähän nuo matkailuartikkelit yleensäkään ole sen syvällisempiä. Eli ei kyseinen artikkeli ollut mitenkään "erityisen huono" kyseisessä kategoriassa.

        Olisi vaan ollut kiva lukea sellaista selostusta, jossa näkyy paikan tuntemus.

        Mitä olisin itse laittanut? No, minähän en sitä kirjoittanut, mutta olisin ehkä laittanut perustietojen lisäksi mm. ohjeita turistikortin hakemiselle, linkit casa particular-juttuihin, keskustelupalstoille ja ehkä matkanjärjestäjät pakettimatkoja haluaville sekä lisää esimerkkejä siitä, mitä turisti voi nähdä ja tehdä Havannassa ja sen lähistöllä. Kuin myös enemmän juttua kuubalaisten elämästä, todellisia kommentteja paikallisilta. Jotenkin enemmän "hajuja, makuja ja ääniä"....

        ÄÄh..... Tämä oli vaan mun ajatus. Jokaisella olkoon oikeus omaansa. :)


      • mjm
        chiquita kirjoitti:

        Itse olen aina käyttänyt bussia, koska olen kuullut monien valituksia junalla kulkemisesta: aikataulut eivät pidä, junat usein rikkoutuvat, matkatavaroitaan saa vahtia haukkana koko ajan jne.

        Bussilla matkustaminen on ollut ihan ok. Aikataulut ovat pitäneet varsin hyvin. Matkat tosin kestävät kauan ja nukkua on joskus vaikea mutta muuten ollut varsin ok.
        Lentoja käytän, jos on "pakko". Tähän asti olen pärjännyt Viazulin palveluilla.

        Hesarin kirjoituksesta: kommentoin siis näin :
        "Luin kyllä sen, mutta olisin odottanut siltä jotakin enemmän. Nyt siinä oli lähes samat selostukset kuin missä tahansa matkaesitteessä... :(
        Lisäksi hiukan harmitti sellaiset yksityiskohdat kuin että "Kuubaan tarvitaan viisumi." Vaikka se on turistikortti.... Okei, pieni yksityiskohta mutta.....
        Okei, olen liian vaativainen... :P "

        Se oli vain minun mielipiteeni. Eipähän nuo matkailuartikkelit yleensäkään ole sen syvällisempiä. Eli ei kyseinen artikkeli ollut mitenkään "erityisen huono" kyseisessä kategoriassa.

        Olisi vaan ollut kiva lukea sellaista selostusta, jossa näkyy paikan tuntemus.

        Mitä olisin itse laittanut? No, minähän en sitä kirjoittanut, mutta olisin ehkä laittanut perustietojen lisäksi mm. ohjeita turistikortin hakemiselle, linkit casa particular-juttuihin, keskustelupalstoille ja ehkä matkanjärjestäjät pakettimatkoja haluaville sekä lisää esimerkkejä siitä, mitä turisti voi nähdä ja tehdä Havannassa ja sen lähistöllä. Kuin myös enemmän juttua kuubalaisten elämästä, todellisia kommentteja paikallisilta. Jotenkin enemmän "hajuja, makuja ja ääniä"....

        ÄÄh..... Tämä oli vaan mun ajatus. Jokaisella olkoon oikeus omaansa. :)

        "Perusturisti" oppii Kuuban kaupunkikulttuurin pinnasta ehkä jotakin, siis sen mitä matkaoppaissakin kerrotaan: sikarin, rommin, kauniit naiset ja vanhat amerikanraudat, mutta ei välttämättä kuubalaisuudesta sinänsä mitään. Kielitaitokin saattaa usein olla esteenä, ellet osaa espanjaa enempää kuin välttämättömien tilaus- yms. asioiden toimittaminen. Pintakulttuurikuva voi olla aivan "väärä", vaikka samalla tietysti totta, niinkuin Sepe-Vaaran matkakertomus.Kun tunnut olevan hyvin perillä ainakin Kuubasta maana, niin tiedätkö mitään esimerkiksi sellaisista asioista kuin miten kuubalainen kääntää tai vaihtaa convertiblet tavallisiksi pesoiksi ja mitä, mistä ja minkälaista tavaraa ja kuinka paljon hän sillä saa. Convertiblethän ovat haluttua rahaa, joilla voi toimia niissä paikoissa, joissa se on ainoa maksuväline. Näitä liikkeitähän on paljon turistien käyttämillä reiteillä; kaikki vanhan Havannan ravintolat ja hotellit, viralliset sikarikaupat, Sevillan uima-allas jne. Näissähän hinnat on niin korkeat, ettei 20 dollarin kuukausipalkalla niissä asioida. Ei kai voi olla niin, että kuubalaisten enemmistö pystyy hankkimaan vähintäin 50 convertibleä päivässä? Eikä casa particularien omistajia kai voida pitää ihan tavallisina kuubalaisina. Näillä tarkoitan "tavallisia havannalaisia", en esimerkiksi maataloustyöläisiä. Kuubahan on yleisesti ottaen maana elinkeinorakenteeltaan selvä maatalouteen perustuva kehitysmaa. Joskus kävi ilmi, että Kuubassa tulee hienosti - tai hienosti ja hienosti - toimeen "jollakin määrällä" - mikä sitten lienee - convertiblejä plus jollakin määrällä oikeita pesoja - mikä lienee määrä - ja mitä sillä saa? Muutenhan kuubalainen - nää yleistykset on vaarallisia - mitä tarkoitetaan kun sanotaan "kuubalainen"? elää kädestä suuhun, ainakin joissakin perheissä siltä näytti. Kiinnostaisi tietää paljonko maksavat leipä, banaanit, langusta, sianliha, kana, olut, kuubalaiselle, joka maksaa ne pesoilla. Ja esimerkiksi se, kun casa particularien isännät ja emännät mielellään tarjoavat turistille tosi runsaan illallisen, joka maksaa alle 10 convertibleä, ellet ota langustaa, joka maksaa 15, niin miten ja mistä illallistarvikkeet hankitaan ja millaiseen hintaan? Pesoillaan luulisin heidän maksavan. Kerran hankimme ainekset "lihakeittoon" eikä se niin halvaksi tullut - ei kuubalainen ainakaan niillä tiedoilla, jotka turistilla hänen palkastaan on, siihen pysty. Enkä ole koskaan Suomessa - lapsuudessanikaan, ja siitä on jo kauan - nähnyt niin alkeellisia keittiövälineitä kuin tässä perheessä, jossa ko. lihakeittoa teimme. Tarkoitan siis jotakin sellaista, että miten tämä, sanoisinko kaksoistalous, sillä sellainenhan siellä pitää olla, paitsi maaseudulla, oikein toimii? Jollain muulla lailla covertible konvertoidaan pesoiksi kuin kurssiin 1:26. Mutta millä tavalla?
        Minusta saa siis aivan "väärän" tai sanoisinko turistikuvan Kuubasta, jos sen perustaa siihen katselemiseen ja niihin kontakteihin, jota turisti suorittaa Paseo de Martilla, Bar Monserratessa tai Inglaterran terassilla. Voisin kuvitella, että jos näistä sanoisinko "talousmekanismeista" edes jotakin tietäisi, voisi kertoa maukkaamman ja hajukkaamman matkakertomuksen Kuubasta. Mutta kun usei(mmi)lle (mies)turistille riittää kuvaksi Kuubasta sanotaan nyt vaikka kokemukset Bar Monserratesta ja sen "kulttuurista". Vaikka kulttuuriahan sekin tietty on.


      • Sepe-Vaara
        mjm kirjoitti:

        "Perusturisti" oppii Kuuban kaupunkikulttuurin pinnasta ehkä jotakin, siis sen mitä matkaoppaissakin kerrotaan: sikarin, rommin, kauniit naiset ja vanhat amerikanraudat, mutta ei välttämättä kuubalaisuudesta sinänsä mitään. Kielitaitokin saattaa usein olla esteenä, ellet osaa espanjaa enempää kuin välttämättömien tilaus- yms. asioiden toimittaminen. Pintakulttuurikuva voi olla aivan "väärä", vaikka samalla tietysti totta, niinkuin Sepe-Vaaran matkakertomus.Kun tunnut olevan hyvin perillä ainakin Kuubasta maana, niin tiedätkö mitään esimerkiksi sellaisista asioista kuin miten kuubalainen kääntää tai vaihtaa convertiblet tavallisiksi pesoiksi ja mitä, mistä ja minkälaista tavaraa ja kuinka paljon hän sillä saa. Convertiblethän ovat haluttua rahaa, joilla voi toimia niissä paikoissa, joissa se on ainoa maksuväline. Näitä liikkeitähän on paljon turistien käyttämillä reiteillä; kaikki vanhan Havannan ravintolat ja hotellit, viralliset sikarikaupat, Sevillan uima-allas jne. Näissähän hinnat on niin korkeat, ettei 20 dollarin kuukausipalkalla niissä asioida. Ei kai voi olla niin, että kuubalaisten enemmistö pystyy hankkimaan vähintäin 50 convertibleä päivässä? Eikä casa particularien omistajia kai voida pitää ihan tavallisina kuubalaisina. Näillä tarkoitan "tavallisia havannalaisia", en esimerkiksi maataloustyöläisiä. Kuubahan on yleisesti ottaen maana elinkeinorakenteeltaan selvä maatalouteen perustuva kehitysmaa. Joskus kävi ilmi, että Kuubassa tulee hienosti - tai hienosti ja hienosti - toimeen "jollakin määrällä" - mikä sitten lienee - convertiblejä plus jollakin määrällä oikeita pesoja - mikä lienee määrä - ja mitä sillä saa? Muutenhan kuubalainen - nää yleistykset on vaarallisia - mitä tarkoitetaan kun sanotaan "kuubalainen"? elää kädestä suuhun, ainakin joissakin perheissä siltä näytti. Kiinnostaisi tietää paljonko maksavat leipä, banaanit, langusta, sianliha, kana, olut, kuubalaiselle, joka maksaa ne pesoilla. Ja esimerkiksi se, kun casa particularien isännät ja emännät mielellään tarjoavat turistille tosi runsaan illallisen, joka maksaa alle 10 convertibleä, ellet ota langustaa, joka maksaa 15, niin miten ja mistä illallistarvikkeet hankitaan ja millaiseen hintaan? Pesoillaan luulisin heidän maksavan. Kerran hankimme ainekset "lihakeittoon" eikä se niin halvaksi tullut - ei kuubalainen ainakaan niillä tiedoilla, jotka turistilla hänen palkastaan on, siihen pysty. Enkä ole koskaan Suomessa - lapsuudessanikaan, ja siitä on jo kauan - nähnyt niin alkeellisia keittiövälineitä kuin tässä perheessä, jossa ko. lihakeittoa teimme. Tarkoitan siis jotakin sellaista, että miten tämä, sanoisinko kaksoistalous, sillä sellainenhan siellä pitää olla, paitsi maaseudulla, oikein toimii? Jollain muulla lailla covertible konvertoidaan pesoiksi kuin kurssiin 1:26. Mutta millä tavalla?
        Minusta saa siis aivan "väärän" tai sanoisinko turistikuvan Kuubasta, jos sen perustaa siihen katselemiseen ja niihin kontakteihin, jota turisti suorittaa Paseo de Martilla, Bar Monserratessa tai Inglaterran terassilla. Voisin kuvitella, että jos näistä sanoisinko "talousmekanismeista" edes jotakin tietäisi, voisi kertoa maukkaamman ja hajukkaamman matkakertomuksen Kuubasta. Mutta kun usei(mmi)lle (mies)turistille riittää kuvaksi Kuubasta sanotaan nyt vaikka kokemukset Bar Monserratesta ja sen "kulttuurista". Vaikka kulttuuriahan sekin tietty on.

        mjm on oikeassa.

        Kuuba tuntui olevan melkoinen ristiriitaisuuksien maa. Olisi oikein mukava jostain joskus lukea syvemmälle maahan, ihmisiin ja kulttuuriin perehtynyt artikkeli, kirja tms.

        Muistan kyllä että kokoajan siellä ollessa päässä pyöri kysymnyksiä, että miten tämäkin juttu oikeasti toimii paikallisten arkielämässä ja mitä ihmiset oikeasti ajattelevat eri asioista.

        Siitä olen varma että kuubalaiset miehet eivät pidä siitä, että turistit vievät kaikki naiset. Jopa lapsiprostituutioon menevä toiminta tulee varmasti kääntämään kasvaessaan suhtautumista turisteihin (vrt Eesti ja votkaturistit). Ja "Tulevat tänne ja vievät meidän naiset" -kuulostaa tutulta. Ja kun siihen lisätään vielä lapset niin....

        Mutta eipä silti, turistina maailmalla pyöriessä ei olekaan tarkoitus tehdä mitään syväluotauksia maan historiaan ja kulttuuriin. Kyllä se on jonkun muun tehtävä. Sen verran asioita kannattaa kuitenkin ajatella että kykenee toimimaan vastuullisesti ja paikallisia ihmisiä kunnioittaen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1767
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      72
      1591
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1283
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1121
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      755
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      737
    8. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      718
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      715
    10. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    Aihe