Yleisprotestanttisuus, siunausko vai harhaa?

Näinseasiaon

Puhutaan paljon yhteiskristillisyydestä. Ylipäätäänkin monissa herätysliikkeissä ja vapaissa suunnissa uskovaisuus on tullut eräänlaiseksi opillisesti välinpitämättömäksi yleisprotestanttisuudeksi jossa yhteiskristillisyydeksi riittää yhteinen kokemus uskoon tulemisesta. Valitettavasti tähän näköjään useimmiten liittyy lähes täydellinen opillinen välinpitämättömyys. Ajatellaan että uskoon tulemisen kokemus on se joka sitoo ristityt yhteen ja jolla koetellaan kuka on oikea uskovainen ja kuka ei.

Yhteiskristillisyyden tai sanoisinko yöleisprotestanttisuuden tyhjiä hokemia ja fraaseja, kuten: "kristityt yhdessä", tai vaikkapa: "kirjain kuolettaa, mutta henki tekee eläväksi" -käytetään asiayhteydestään irrotettuina ylläpitämään opillista velttoutta, sillä kun oikea raamatullinen oppi ymmärretään "kuolettavaksi kirjaimeksi" niin tottakai (!) opillinen välinpitämättömyys toimii vastakohtana eli eläväksi tekevänä hyveenä. Tällaisella opiétuksella riistetään kuulijoilta mahdollisuus arvioida ja varsinkin kritisoida kuulemaansa opetusta. Jopa arvioimisen annetaan ymmärtää olevan "vikoilemista" kristittyjen yhteyttä vastaan... Jokaisen tulisi korkeintaan tykönään itsekseen päättää jotain pahasta ja huonostakin opetuksesta ottaa ja jotain jättää. Julkisesti opin ja opetuksen vakluvikoja ei saisi nostaa esille koska se koetaan yhteiskristillisyydessä "rakkaudettomuudeksi".

Kuitenkin juuri oikea oppi, raamatunmukainen oppi on se ainoa työkalu jolla kaikkia opetuksia voidaan arvioida, verraten siihen mitä Raamattu sanoo. Oikea oppi ei koskaan ole elävän uskon vihollinen vaan EDELLYTYS! Oikea oppisuus ei myöskään "tukahduta uskoa" kuten asioita äärimmilleen kärjistävät väännellen sanovat. Ei, vaan oikea oppi ja oikea elävä usko yhdessä rakkauden kanssa kuuluvat aina erottamattomasti yhteen. Kokonaan toinen asia on sitten ettei oppia tule käyttää lyömäaseena, mutta se ei nyt ole aiheenamme.

---

Kuuntelin radiosta erään tunnetun julistajana toimivan viidesläis-yhteiskristillisen henkilön haastattelua hänen hengellisestä elämästään. Siinä käytiin läpi aina uskoon tulemisesta nykypäivään monet asiat jotka hänelle olivat tapahtuneet. Tiedän tuon henkilön kyllä vilpittömäksi, mutta eräs asia, jota hän tuskin ehkä itsekään tiedostaa, oli että läpi hänen historiansa kaikki tärkeimmät hengellistä elämää ohjaavat tapahtumat ja käänteet johtuivat aina jostain kokemisista, erilaisista elämän sattumuksista (jos niin voi sanoa) ja kohtalon tai Luojan eteen tuomista tilanteista. Tärkeimmät hengelliset ratkaisut tuntuivat perustuvan tällaisiin vaikutelmiin ja kokemisiin.

Jäin miettimään, että eikö hengellinen vakaumus, opin ja uskon kirkastuminen ja uskon tiellä eteen tulevat ratkaisut; -eikö niiden tulisi perustua RAAMATTUUN eli Jumalan sanaan? Kuitenkaan en tarkastikaan kuunneltuani havainnut yhdesäkään selostetussa vaiheessa että jokin hengellisen elämän käänne tai päätös olisi peruteltu sillä mitä RAAMATU asiasta opettaa?


Raamattu ei tunnu olevan nykyuskovaisten keskuudessa kovin suosittu. Seurakuntaan ja oppiin sitoutuminen vielä heikompaa. Vastuunkantaminen ja uskollisuus omalle seurakunnalle sekä asettautuminen jonkun tervettä oppia opettavan seurakunnan paimenen hengelliseen kaitsentaan on tässä instant -kristillisyydessä jo suorastaan kummajainen.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        7
        1262
      2. Mielessäni vieläkin T

        Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
        Ikävä
        19
        1245
      3. Ei luottoa lakko maahan

        Patria menetti sovitun ksupan.
        Suomen Keskusta
        5
        1166
      4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

        Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
        Ikävä
        2
        1164
      5. Sinäkö se olit...

        Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
        Ikävä
        1
        1143
      6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

        Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
        Maailman menoa
        1
        1141
      7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

        Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
        Vaipat
        2
        1134
      8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

        Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
        Jyväskylä
        42
        1127
      9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

        Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
        Tunteet
        3
        1119
      10. Lepakot ja lepakkopönttö

        Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
        2
        1110
      Aihe