Psykiatrista hoitohistoraa ei enää pysty laittamaan ns lukkojen taakse kun kaikki meneen omakantaan kaikkien pällisteltäväksi.
Kun menet esim. hammaslääkärille, sosiaalityöntekijälle fysioterapeutille tai yleislääkärille he näkevät esim. mitä olet psykologin kanssa jutellut....Tähän tulisi saada pikaisesti muutos.
Masennushistoria ja diagnoosit haittaa myös fyysisten sairauksien hoitoa, koska helposti sanotaan että on vaan korvien välissä vikaa.
Potilaan_yksityisyys
59
4863
Vastaukset
- voiestää
Omakannassa voi myös estää tietojensa antamisen.
- täältävaan
Kaikki mitä kirjoitetaan hoitohenkilökunnan luettavaksi ei edes mene Omakantaan, jossa potilas itse näkisi sen. Vain osa potilasteksteistä siirretään Kantaan. Ilmeisesti koska siirtämisessä on oma vaivansa, sen vuoksi osa tulee viivellä ja osa ei ollenkaan. Minun sairaanhoitopiirini HUS siirtää Omakantaan vain hoidon loppuarviot. Esimerkiksi lääkärien sairaalaosastolla hoidon eri vaiheissa kirjoittamat yksityiskohtaiset potilaskertomusmerkinnät eivät näy potilaalle vaan ne pitää tilata paperimuodossa erikseen, kirjallisella pyynnöllä. Tämä potilaskertomus on yleensä paljon laajempi kuin se yhteenveto mikä laitetaan Omakantaan.
Kyseinen potilaskertomus on kuitenkin luettavissa hoitohenkilökunnalle koko sairaanhoitopiirissä, kaikille joiden kanssa potilas asioi: eri alojen lääkäreille, hoitajille, fysioterapeuteille. Ja potilas ei siis tiedä mitä siinä lukee ennen kuin tilaa sen paperimuodossa.
Potilaan Omakantaan laittamat yksittäisiä käyntejä koskevat kiellot eivät tepsi siinä julkisessa sairaanhoitopiirissä jossa käynnit ovat, vaikka moni luulee niin. Koska sairaanhoitopiiriä pidetään yhtenä terveydenhuollon yksikkönä, esim. koko HUS kaikkine sairaaloineen ja terveyskeskuksineen on yksi ja sama yksikkö, ja kieltoja ei voi tehdä siellä käyntikohtaisesti. Kaikki käynnit näkyvät aina siinä julkisessa th-yksikössä missä ne on tehty. Käyntikohtaiset kieltoruksit estävät käynnin näkymisen vain sh-piirin ulkopuolelle, esim. sh-piireihin muualla maassa, tai yksityiseen terveydenhuoltoon.
Terveyskeskukseen näkyvät siten esimerkiksi kaikki sairaalan ja psyk.polin merkinnät, Omakannassa niistä saattaa näkyä vain osa.
Tietojen näkymisen sairaalan ja perusterveydenhuollon välillä voi estää laittamalla Omakannassa ruksin kohtaan "kaikki rekisterit" oman sairaanhoitopiirin ja kunnallisen terveydenhuollon kohdalla. Ja tallentamalla kiellon.
Kannattaa ainakin ottaa selvää mitä sellaista tekstiä on tehty mitä ei siirretä Omakantaan, ja jos kiinnostaa niin tilata ne. - täältävaan
Omakanta on siis vähän harhaanjohtava kun siinä ei tuoda selvästi esiin että käyntikohtaiset kiellot toimivat vain oman sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Moni varmaan ruksii psykiatrin tai psykologin käyntejä piiloon ja luulee ettei esim. yleislääkäri näe niitä. Mutta kyllä siis näkee. Ja fysioterapeutti. Ja kuka vaan sinua hoitaa. Valitettavasti.
- Anonyymi
Onko tämä edelleen näin?
- Potilaan_yksityisyys
Tämä loukkaa potilaan yksityisyyttä. Se mitä puhun psykologille ei kuulu fysioterapeutille jne...Tähän pitää saada loppu! Kuka on ollut tällaisesta systeemistä päättämässä?
- Haluan.vaikuttaa
Aivan! Samaa mieltä
Miten tähän voisi vaikuttaa? - täältävaan
Nyt on kaiken lisäksi tekeillä lakiesitys, joka laajentaa sosiaaliviranomaisten tiedonsaantioikeutta terveystietoihin. Kun tähän asti on sosiaalityöntekijöiden pitänyt kysyä asiakkaan lupa psykologin tai lääkärin merkintöjen lukemiselle, jatkossa ei tarvitsisi. Ja toisinpäin.
"Meidän parhaaksemme" tietysti. Meitä holhotaan, jotka tarvitsemme julksiia palveluita.
Varakkaat eivät tarvitse sosiaalitoimistoa, ja jos heillä on ahdistusta tai masentuneisuutta, he menevät yksityislääkärille jossa käynnit voi salata. Terveystalossa, Mehiläisessä ym. voi salata vaikka jokaisen käynnin kaikilta muilta lääkäreiltä ja ihan lääkäriaseman omassa verkossa, ei tarvitse edes mennä Omakantaan. Yksityisyyden suojasta on tulossa ylellisyyttä.
Mitä tehdä? Palautetta joka suuntaan. Sähköpostia tietosuojavaltuutetulle, kansanedustajille jne. Asiaan pitäisi herätä myös julkisuudessa. - täältävaan
Toinen mitä voi yrittää tehdä on sopia psykologin tai psykiatrin kanssa siitä mitä hän kirjoittaa. Tätähän kannattaisi toki muutenkin tehdä, kun kyse on omista asioista. Mutta nykyään kun ei voi estää tietoja näkymästä kaikille hoitaville henkilöille se olisi erityisen tärkeää. Käynneillä on melko vähän aikaa tällaiseen, mutta voi silti koettaa.
Jälkikäteen kannattaa pyytää koko teksti itselleen, ellei sitä laiteta Omakantaan. Kaikkeahan ei automaattisesti laiteta. Sekin mitä ei laiteta Omakantaan näkyy kuitenkin muille hoitaville henkilöille. Ja se on usein paljon laajempi teksti kuin se mikä on Omakannassa.
Jos on tyytymätön kirjauksiin voi pyytää tarpeettoman tiedon poistamista lomakkeella, jonka nimi on Potilastiedon oikaisupyyntö. Tai virheellisen tiedon korjaamista.
Potilaallahan on lain mukaan oikeus saada kopiot kaikesta mitä hänestä on kirjoitettu, siitäkin mikä ei ole Omakannassa. Potilastiedot tilataan kirjallisesti terveydenhuollon yksiköstä, siihen on valmis lomake.
Käytännöt siitä mitä laitetaan Omakantaan vaihtelevat paljon eri yksiköissä. Potilastietojen tilaamisesta ei peritä maksua, mutta nyt on ainakin Helsingin YTHS ruvennut perimään siitä maksua mikäli tiedot tilataan useammin kuin kerran vuodessa. Yhden kerran vuodessa saa tilata ilmaiseksi. Se on aika hassua, kun potilastietoja voi kertyä paljonkin jonkin hoitojakson yhteydessä, ja vain osa siitä näkyy Omakannassa.
YTHS:llä on myös niin että psykologin ja psykiatrin merkinnät ovat samalla lehdellä yleislääketieteen kanssa. Niiden avaaminen ei siis vaadi edes erillistä klikkausta. Eli flunssaa hoitava yleislääkäri ei käytännössä voi välttyä näkemästä mielenterveyspuolen merkintöjä vaikka haluaisikin, kun ne ovat samalla ruudulla.
Ihmisille pitäisi kertoa näistä enemmän. Minusta on erityisen huono asia se että moni luulee voivansa salata psyk.merkinnät noilla Omakannan rasteilla. Kun ne eivät toimi oman alueen sairaanhoitopiirissä ollenkaan. Siellä voi estää tietojenvaihdon vain erikois- ja perusterveydenhuollon välillä, kieltämällä kyseisten yksiköiden KAIKKI REKISTERIT. Psyk.poli on perusterveydenhuoltoa joten sen merkintöjen näkymistä terveyskeskukseen ei voi estää. Sairaala on erikoissairaanhoitoa, joten sairaalan psykiatrian merkinnät näkyvät kaikille sairaalan somaattisille aloille. - Vaikutetaan.yhdessä
Haluan.vaikuttaa kirjoitti:
Aivan! Samaa mieltä
Miten tähän voisi vaikuttaa?Niin minäkin haluan vaikuttaa ja valitan tästä heti!
- hikhj
Auttaisikohan kansalaisaloite asiaan.Jotenkin uskoisin että suuri osa ihmisistä haluaisi pitää luottamuksellisesti kertomansa yksityisasiat oikeasti luottamuksellisina.Se on ainakin varma että jos mitään ei tehdä asiat eivät muutu ainakaan parempaan suuntaan.Muistelisin että myös yksityisten lääkärien pitää tulevaisuudessa liittyä kantaan joten kohta eivät nekään tiedot pysy luottamuksellisina.
- Varo_OmaKantaa
Kansalaisaloite olisi hyvä idea! Henkilökohtaiset psykologille tai psykiatrille kerrotut tiedot ei kuulu yleislääkäreille, sairaanhoitajille, fysioterapeuteille, ortopedeille tai hammaslääkäreille.
Nykyinen OmaKannan systeemi antaa kaikkia tietoja haettaessa heti näkyviin myös psykologin tiedot samalla katselmuksella muiden potilastietojen kanssa. Tämä ei ole ihmisoikeuksien ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden mukaista. Tämä ei myöskään tue mielenterveyttä ja hyvinvointia. Tämä heikentää myös somaattisten sairauksien hoitoa. Jokin kohtuus ja luotettavuus tulisi voida olla psykiatrisessa hoidossa.
- katkeriakokemuksiavain
julkisesta puolesta tuleekin lopulta ei toivuttujen yksilöiden (masennus) tuhoamisyksikkö. itselläkin madennys diagnoosi omakannassa ja sen takia mitään hoitoa en saa vaan kaikki johtuu aina päästä ja jopa ihan tahallaan telotaan vaan lisää. työtön masis = tuhottava hylkiö
- täältävaan
Kansalaisaloite olisi loistoidea. Kukahan tekisi. Vaikka joku potilasjärjestö tai sen edustaja voisi olla hyvä.
Kannattaa kuitenkin tehdä Omakannassa se esto erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välille. Jotta voi käydä sairaalassa ilman että psyk.polin tiedot näkyvät sinne ja päinvastoin.
On myös mahdollista siirtää terveydenhuoltonsa toiseen kuntaan tai sh-piiriin. Esim. jos sinusta on psyk.tietoja Helsingin terveyskeskuksessa tai psyk.polilla (=perusterveydenhuolto), ilmoitat että haluat siirtää perusterveydenhuollon palvelusi Vantaalle tai mihin kuntaan vain haluat. Se käy helposti, ilmoitusasiana. Ensin laitat tietysti Omakannassa ruksin näiden kuntien välille kohdassa Potilastietojen luovutuskiellot ja Kaikki rekisterit (muista tallentaa). Näin Helsingissä tehdyt potilastiedot eivät näy Vantaalla.
Erikoissairaanhoidossakin voi siirtää hoidon, tosin vain kiireettömissä tapauksissa.
Hoitopaikan valinnasta lisätietoa:
https://www.hoitopaikanvalinta.fi/?gclid=EAIaIQobChMImL3Lgb2P3QIVmMmyCh3eUQl-EAAYASAAEgIk2fD_BwE
Potilaan ei tarvitse perustella ilmoitustaan hoitopaikan valinnasta. Yksi perustelu voi olla esimerkiksi hoidon laatu. Monet menevätkin esimerkiksi leikkaukseen muualle kuin lähimpään sairaalaan. Nykyään kun tämä on tullut mahdolliseksi sairaalat ovat alkaneet mainostaa erityisosaamistaan netissä. Monen sairaalan kotisivuilla kerrotaan ylpeydenaiheena, kuinka heille tullaan muualtakin Suomesta jonkun alan erikoisosaamisen vuoksi.
Siis jos tarvitsee vaikka psykiatrista sairaalahoitoa eikä ole tyytyväinen oman sh-piirinsä palveluihin, niin voi siirtää jatkohoidon minne vain. Minä siirtäisin oman hoitoni Keroputaalle, missä on käytössä avoimen dialogin hoitomalli. Välittömään apuun perustuva inhimillinen ja lääkkeetön hoitomuoto:
https://madinfinland.org/avoin-dialogi-malli-muuttaa-mielenterveystyon-paremmaksi/ - Dfhhjn
Tämä systeemi on todella mätä. Tähän tulee saada pian muutos! Missä on luotettavuus, yhdenvertaisuus, kohtuus ja ihmisoikeudet?
- Huono_juttu
OmaKannassa lukee näin, mutta se ei pidä paikkaansa, koska kun hakee kaikki tiedot listaa systeemi somaattisten sairauksien sekaan psykologin tiedot.
Omakannan sivuilta: https://www.kanta.fi/blogi/-/asset_publisher/1QjC602jKPR6/content/eu-n-tietosuoja-asetuksen-vaikutukset-kanta-palveluihin
Kuka saa käsitellä terveystietojani?
Potilastiedon arkistoon pääsevät vain terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, joilla on terveydenhuollon varmentajan myöntämä ammattikortti ja työtehtävän mukaiset käyttöoikeudet tietoihin.
Tietojen luovutus terveydenhuollon toimintayksiköiden välillä edellyttää aina hoitosuhdetta ja potilaan suostumusta.
Ps kaikki näkee tästä huolimatta kaiken! - täältävaan
Tuossa blogissa mihin linkkasit on tietoa EU:n tietosuoja-asetuksesta. Se ei ymmärtääkseni käytännössä paljoakaan vaikuta näihin Kannan perussääntöihin...? Eikä muutenkaan julkiseen terveydenhuoltoon. Muuten kuin ehkä terävöittää joitakin nyt jo voimassa olevia sääntöjä ja toimintatapoja. Mutta terveydenhuoltohan on aika lailla oma maailmansa, johon tietosuojan kehitys ja muu yhteiskunnallinen muutos ei perinteisesti paljon vaikuta... ;) Hierarkkinen maailma, jossa lääkäreillä on paljon valtaa.
Omakanta ja Kantahan ovat periaatteessa sama järjestelmä, jossa on ihan samat tiedot. Omakanta on järjestelmästä se näkymä, joka aukeaa potilaalle itselleen. Kanta taas se, joka aukeaa terveydenhuollon toimijoille. Ne ovat erilaiset näkymät sen mukaan mitä potilas on Omakannassa ruksinut luovutuskieltoihin. Jos potilas ei ole laittanut mitään kieltoja, terveydenhuolto näkee Kannassa kaikki samat asiat kuin potilas itsekin Omakannassa.
Omakannassa kun laitat "hae kaikki tiedot" näet itse kaiken mitä sinusta tehdyistä kirjoituksista on laitettu Kantaan (kaikkea ei laiteta). Jos olet laittanut käyntikohtaisia tai muita kieltoja, niin näet kyseiset käynnit itse mutta terveydenhuolto ei niitä näe. PAITSI - ja tämä on tärkeää - KÄYNTIKOHTAISET KIELLOT EIVÄT TOIMI OMAN SAIRAANHOITOPIIRIN SISÄLLÄ.
Tämähän on siinä mielessä hyvin olennaista, että ihmiset yleensä hoitavat terveyttään omassa terveyskeskuksessa ja sairaalassa. Siellähän juuri olisi tarvetta voida rajata käyntien näkymistä. Kaikki eivät halua että esim. psykologimerkinnät ovat luettavissa muilla vastaanotoilla kuten fysioterapiassa, yleislääkärillä, ortopedilla jne. Tai hammaslääkäreillä, jotka hekin voivat halutessaan avata Kannan.
Omakannassa on tästä asiasta huonosti informaatiota, tulee helposti väärinkäsityksiä. Jos olet laittanut kiellon esimerkiksi psyk.polin käynnin kohdalle, se estää näkyvyyden Kannassa vain oman sh-piirin ulkopuolelle eli muualle maahan ja yksityiseen terveydenhuoltoon, mutta ei omaan terveyskeskukseen eikä sairaalaan.
Tietojen näkymisen perusterveydenhuollon ja sairaalan välillä voi estää, mutta en ole ihan varma onko se mahdollista kaikissa sh-piireissä, koska ne on organisoitu vähän eri tavoin. Ainakin täällä pk-seudulla missä itse asun se on mahdollista, ruksaamalla kiellot oman kunnan ja HUS:n kohdalle. (potilastietojen luovutuskiellot - kaikki rekisterit - tallenna)
Sairaanhoitopiireillä on Kannan lisäksi käytössä omat tietojärjestelmänsä, jotka ovat teknisesti erilaisia järjestelmiä kuin Kanta. Esim. Miranda tai Pegasus, ja tulossa oleva Apotti. Lääkärit tekevät työtä näillä järjestelmillä. Niissä ovat kaikki potilaasta tehdyt merkinnät. Nämä järjestelmät ovat yhteydessä Kantaan, ja osa niissä tehdyistä potilaskirjauksista siirretään Kantaan. Mutta KAIKKEA MITÄ POTILAASTA KIRJOITETAAN TERVEYDENHUOLLON OMAAN JÄRJESTELMÄÄN EI SIIRRETÄ KANTAAN, vaan vain osa. Tästäkin on Omakannassa hyvin huonosti informaatiota. Se mitä ei siirretä Kantaan - ja samalla siis Omakantaan potilaan nähtäväksi - sisältää usein hyvinkin yksityiskohtaista potilastietoa, ja se NÄKYY KOKO SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KAIKILLE POTILASTA HOITAVILLE. Potilaan Omakannassa tekemistä käyntikohtaisista kielloista huolimatta siis.
Psyk.polin merkinnät näkyvät siis terveyskeskukseen ja kaikkiin sairaaloihin ja muihin toimipaikkoihin omassa sairaanhoitopiirissä. Omakannan kielloilla ei tätä voi estää. Paitsi siis jos voi tehdä tuon eston perus- ja erikoisterveydenhuollon välillä. Mutta psyk.poli on perusterveydenhuoltoa ja siten se näkyy joka tapauksessa terveyskeskukseen, vaikka ei näkyisikään sairaalaan.
Olen pahoillani että toistan näissä viesteissäni aika paljon näitä samoja asioita, täällä on varmasti niitäkin joille ne ovat jo tuttuja ennestään. Mutta Omakannan periaatteet olivat ainakin itselleni aluksi aika epäselvät ja jouduin kyselemään näistä kielto-ym. asioista terveydenhuollon tietosuojavastaavalta, Kelan Kanta-neuvonnasta ym. ja sain välillä ristiriitaista informaatiotakin. Kunnes sain kuvion ainakin itselleni selvitettyä.
- Potilaan_yksityisyys
Tietosuojavaltuutetun sivuilta:
https://tietosuoja.fi/onko-sinulle-kerrottu-tietojesi-kasittelysta
Onko sinulle kerrottu tietojesi käsittelystä?
Sinulla on oikeus saada tietoa siitä, mihin tarkoitukseen henkilötietojasi kerätään ja miten niitä käsitellään.
Yritystä, viranomaista tai yhteisöä, joka käsittelee henkilötietojasi, kutsutaan rekisterinpitäjäksi. Sinua koskevien tietojen rekisterinpitäjiä ovat esimerkiksi työnantajasi, pankkisi ja sellaiset toimijat, jotka keräävät sinusta tietoja internetissä.
Kun rekisterinpitäjällä on henkilötietojasi, sen täytyy kertoa sinulle muun muassa
-kuka rekisterinpitäjä on
-miksi henkilötietojasi tarvitaan
-kuinka kauan henkilötietojasi tarvitaan
-luovutetaanko henkilötietojasi eteenpäin
-miten voit käyttää henkilötietoihin liittyviä oikeuksiasi.
Yleensä rekisterinpitäjä antaa tämän henkilötietojen käsittelyyn liittyvän tiedon kirjallisesti. Löydät tietoa usein myös rekisterinpitäjän verkkosivuilta.
Jos annat henkilötietojasi suoraan rekisterinpitäjälle esimerkiksi lomakkeella, rekisterinpitäjän täytyy antaa sinulle tietoa niiden käsittelystä heti.
Rekisterinpitäjä voi saada henkilötietojasi myös muualta kuin sinulta itseltäsi. Silloin sen täytyy yleensä antaa sinulle tietoa niiden käsittelystä viimeistään kuukauden kuluessa.
___________________________________________________________________________________________________
Kun menet psykologille tai psykiatrille niin ovatko he koskaan kertoneet sinulle, että he kirjoittavat kaiken ylös mitä kerrot heille ja tämä tieto menee Omakantaan laajasti nähtäville myös somaattisia sairauksia hoitaville lääkäreille? - Laita_Palautetta
Yksityisyydesuoja ei saa olla ylellisyyttä vaan jokaisen perusoikeus. Aivan varmasti suuri osa ihmisistä haluaisi pitää luottamuksellisesti kertomansa yksityisasiat luottamuksellisina. Kansalaisaloite olisi tosiaan loistoidea! Kuka ottaisi yhteyttä johonkin potilasjärjestöön tai sen edustajaan?
Tämä alla on aivan törkeää ja aiheetonta tietojen levittämistä:
“YTHS:llä on myös niin että psykologin ja psykiatrin merkinnät ovat samalla lehdellä yleislääketieteen kanssa. Niiden avaaminen ei siis vaadi edes erillistä klikkausta. Eli flunssaa hoitava yleislääkäri ei käytännössä voi välttyä näkemästä mielenterveyspuolen merkintöjä vaikka haluaisikin, kun ne ovat samalla ruudulla.”
“Mutta nykyään kun ei voi estää tietoja näkymästä kaikille hoitaville henkilöille se olisi erityisen tärkeää. “
Palautetta kannattaisi mahdollisimman monen laittaa todellakin joka suuntaan. Olisi ehdottoman tärkeää että mahdollisimman moni laittaisi sähköpostia tietosuojavaltuutetulle, kansanedustajille jne. Asiaan pitäisi herätä myös julkisuudessa!!!
Laita palautetta tietosuojavaltuutetulle:
tietosuoja(at)om.fi
Kansanedustajille: https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/nykyiset_kansanedustajat/Sivut/default.aspx-
Potilasjärjestöihin:
https://www.mielenterveysseura.fi/fi/yhteystiedot
http://mtkl.fi/yhteystiedot/
http://mtkl.fi/palaute/
Media:
Iltasanomat: https://www.is.fi/info/art-2000000000013.html
Iltalehti: il.toimitus(at)iltalehti.fi
Helsingin Sanomat mielipide palsta jne: https://www.hs.fi/yhteystiedot/
Metro-lehti: https://www.hs.fi/metro/laheta/
Palaute Kelaan:
https://palaute.kela.fi/web/guest/palautelomake#!Public Feedback Form- täältävaan
Kirjoitin edellä: “YTHS:llä on myös niin että psykologin ja psykiatrin merkinnät ovat samalla lehdellä yleislääketieteen kanssa. Niiden avaaminen ei siis vaadi edes erillistä klikkausta. Eli flunssaa hoitava yleislääkäri ei käytännössä voi välttyä näkemästä mielenterveyspuolen merkintöjä vaikka haluaisikin, kun ne ovat samalla ruudulla.”
Lisään vielä että olen soittanut asiasta YTHS:n johtavalle psykologille ja hän perusteli asiaa hyvänä uudistuksena, koska "me mielenterveyspuolella teemme niin tiivistä yhteistyötä muiden lääketieteen alojen kanssa" ja koska potilaat tulevat mielenterveyshoitoon somaattisen vastaanoton kautta. Suoraanhan sinne ei nykyään enää pääse, vaan esimerkiksi yleislääkärin lähetteellä.
Minä käyn silloin tällöin yksityisen psykiatrin vastaanotolla, joka on ollut YTHS:llä töissä silloin kun sähköiset järjestelmät tulivat käyttöön. Hän kertoi, että suurin osa psykiatreista vastusti potilastietojen näkymistä somaattisille aloille. Psykiatrini oli itse ottanut jossain kokouksessa kantaa asiaan, kun eräs hänen potilaansa oli järkyttynyt siitä että ihotautilääkäri oli lukenut hänen psykiatrian tietojaan.
"Et ole ainoa, joka tästä kärsii," psykiatri lohdutti minua. "Se on näiden sähköisten järjestelmien mukanaan tuoma ongelma."
Kun keskustelin aiheesta entisen terveyskeskuslääkärini kanssa hän jyräsi minut: "Tietosuoja menee nykyään vähän liian pitkälle, tiedon täytyy kulkea." Ja väitti että potilaat ovat hänelle valittaneet enemmänkin sitä ettei jokin tieto ole saatavilla kun tarvittaisiin. "Mahtavatko olla somaattisia vai psykiatrisia potilaita?" kysyin ja siinä hän meni hiljaiseksi.
- Ihmettelijä_
Miksi masennus pitäisi salata? Tiedän monia jotka puhuu avoimesti päiviensä päättämisen puolesta ja monista muistakin asioista jotka on tärkeitä meille joiden elämää kelan, poliittisten päättäjien yms. toimesta toistuvasti lisää vaikeutetaan.
- Tollo.höperö
Joo.
Ei masista tarvi salata.
Sairaus siinä missä ns fyysiset sairaudet.
Lääkärit vaan mieluummin kirjoittaa saikkua, jos valitat vaikka selkäkipuja. - RiippuuLääkäristä
Riippuu lääkäristä. Toiset ei vähättelee fyysisiä sairauksia mutta heti jos puhuu mt-jutuista niin kirjoittaa saikkua. Tiedän koska molempia on pitkäaikaisina.
- Periaate
Psykologille pitää voida jutella luottamuksellisesti ja potilaan yksityisyyttä ei tule loukata.
- sdfgdsfgfdsgfdsg
Tässäkin asiassa uusi sukupolvi on koulutettu paremmin. Olin nuoren lääkärin vastaanotolla, niin se erikseen kysyi, saako avata psykiatrian sivut ja perusteli miksi se on tarpeellista.
Vanhempi sukupolvi kyllä noita varmaan katselee ihan huvikseen vaan. - täältävaan
Yksityiset psykoterapeutit, jotka eivät toimi missään organisaatiossa, eivät ole vielä velvollisia liittymään Kantaan. Kyselin asiasta eräältä terapeutilta, ja hän kertoi että lähivuosina liittyminen ehkä tulee pakolliseksi.
Jotkut yksityiset terapeutit ovat jo vapaaehtoisesti liittyneet Kantaan, mutta suurin osa ei.
Terapeuteilla on lakisääteinen velvollisuus tehdä jonkintyyppisiä kirjauksia käynneistä ja yhteenvetoja siitä miten terapia etenee. Tähän asti yksityinen terapeutti on voinut pitää potilastiedostonsa täysin luottamuksellisina, omassa paperikansiossaan tai tietokoneellaan. Mikäli siis toimii omalla yksityisvastaanotollaan jossa potilaan hoitoon ei osallistu hoitoryhmä, kuten julkisella sektorilla. Eikä myöskään yksityisessä lääkärikeskuksessa jossa on yhteinen järjestelmä. Yksityiset terapiat ovat siis tähän asti voineet olla aidosti luottamuksellisia. Terapeutin on ollut mahdollista luvata asiakkaalle, että mikään mitä sanot ei lähde täältä eteenpäin. (Ja toinen asia joka ei liity Kantaan: "Jos ulkopuolinen taho eli Kela tarvitsee lausuntoja, niistä sovitaan yhdessä." )
Terapeutti jolta asiasta kyselin piti Kantaa "kätevänä" ja kun esitin huoleni tietosuojasta hän vetosi siihen että potilashan voi laittaa kiellon kyseisten käyntien kohdalle jos haluaa.
Totesin että se minkälaisia kieltomahdollisuuksia Kannassa nyt on ja mitä on tulevaisuudessa riippuu virkamiesten ja poliitikkojen päätöksistä, ja ne voivat helposti muuttua.
Yksityispuolella Omakannan käyntikohtaiset kiellot siis kuitenkin toimivat ja estävät näkyvyyden muihin terveydenhuollon yksikköihin. Julkisella sektorilla omassa sh-piirissä ne eivät sitä estä. Terapiakäynnit psyk.polin psykologilla, hoitajalla tms. näkyvät terveyskeskukseen.
On tietysti mahdollista myös olla antamatta lupaa koko Kanta-arkiston käyttöön. Lupahan annettaan (tai jätetään antamatta) Omakannan etusivulla. Jos ei anna lupaa, se tarkoittaa että tieto ei kulje muualla kuin OMAN SAIRAANHOITOPIIRIN SISÄLLÄ. Yksittäisiä rukseja ei silloin tarvitse laittaa mihinkään, ja omassa sh-piirissähän ne eivät estäkään mitään.
Omassa terveyskeskuksessa ja sairaalassa näkyy kaikille hoitaville henkilöille kaikki mitä siellä on potilaasta kirjoitettu, aivan riippumatta siitä onko potilas antanut luvan Kannan käyttöön vai ei, tai onko hän tehnyt joitakin käyntikohtaisia kieltoja. Ja siis kaikki potilastietohan ei suinkaan edes ole potilaan nähtävillä Omakannassa, koska sitä ei ehditä/haluta/pidetä tarpeellisena siirtää Kantaan. Se mitä ei siirretä näkyy kuitenkin sh-piirin omassa tietojärjestelmässä kaikille jotka hoitavat potilasta. - VictimofScam
Tää on tosi väärin. Joskus 15v sitten luvattiin että tiedot olisi monen muurin sisällä mutta tämä lupaus on rikottu. Joka ei tätä pidä oikeana tapana toimia niin valittakoon monta kertaa tässä ketjussa oleville tahoille!
- täältävaan
Kansanedustajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
Joku ylempänä jo laittoikin linkin eduskuntaan mutta itse en saanut sitä toimimaan. Tässä on lista kaikista kansanedustajista ja heidän yhteystietonsa:
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/Kansanedustajat-aakkosjarjestyksessa.aspx
Potilaslain uudistus, eli lakiesitys joka sallii sosiaalityöntekijöiden lukea ilman asiakkaan suostumusta hänen mielenterveys- ja muita terveystietojaan, ja vastaavasti lääkäreiden ym. lukea sosiaalityöntekijöiden merkintöjä, menee eduskuntaan syksyllä.
Varmaan joka puolueesta löytyy ainakin joku kansanedustaja jota kiinnostaa julkisten palvelujen käyttäjien yksityisyydensuoja...
Li Andersson on ollut aktiivinen mm. Turun Kupittaan psykiatrisessa sairaalassa tapahtuneisiin väärinkäytöksiin puuttumisessa:
https://www.iltalehti.fi/uutiset/2016033021340408_uu.shtml
Outi Alanko-Kahiluoto on koettanut vaikuttaa siihen ettei Kelan kuntoutuspsykoterapiaa lakkautettaisi:
https://www.vihreat.fi/blogit/outi-alanko-kahiluoto/2018/03/kelan-kuntoutuspsykoterapia-uhkaa-jaada-hallituksen-sote-uudistuksen-jalkoihin
Maria Tolppanen on vastustanut aktiivimallia ja vaikuttaa siltä kuin häneltä voisi löytyä ymmärrystä siihenkin miten sosiaali- ja terveysluukuilla nöyryytetyksi tuleminen vaikuttaa mielenterveyteen:
https://demokraatti.fi/ymmartavatko-ministerit-etta-he-tekevat-kokeita-ihmisten-elamalla-ja-mielenterveydella-kansanedustaja-lataa-kovin-sanoin-aktiivimallista/
Onhan niitä muitakin. Poimin nämä ihan sormituntumalla... - Potilaan_yksityisyys
Kiitos, nämäkin ovat oikein hyviä tahoja minne kannattaisi mahdollisimman monen laittaa valitus ja oma mielipide. Laittakaa ihmeessä muutkin sähköposteja päättäjille!
Tuo laki mitä yritetään ajaa on ihan törkeä että sosiaalityöntekijä saisi nähdä kaikki potilastiedot ja että lääkärit saisivat potilaan sossutiedot! Tämä ei voi olla enään potilaan edun tai edes perustuslain mukaista!
- äitiitkuineen
ONKO TÄMÄ MAHDOLLISTA ETTÄ TIETONI ON JOKA SAIRAUDEN HOITO PUOLEN LUETTAVISSA NO SITTEN SAAVAT LUKEA MYÖS TOSI SAIRAAN PSYKIATRIN PEKKA ROPOSEN KIRJAUKSEN MINUSTA KUN SAIN LÄHETTEEN KESKUSTELUUN POIKANI KUOLEMASTA TÄMÄ PSYKIATRI ON TÄYSIN PIMPO ENSIMMÄISET SANAT OLIVAT MINÄ EN KESKUSTELE NÄIN KÄVI KUN PYYSIN LÄHETTEEN KESKUSTELUUN OLEN LAHDESTA ENKÄ OLE SAANUT KESKUSTELU APUA VIELÄKÄÄN NÄIN TOIMII LAHTI
- abcdfge
Jos psykiatri sanoo "minä en keskustele" hän ei toimi ammattitaitoisesti. Kirjoita ylös mitä muistat tilanteesta, mitä on sanottu ja tehty. Voit tehdä valituksen. Kysy neuvoa potilasasiamieheltä.
- Yhdenvertaisuutta_
Yhdenvertaisuusvaltuutetulle voi tehdä kantelun jos lääkäri ei hoida mt- potilaan somaattisia vaivoja. Tee kantelu oheisesta linkistä liittyen OmaKantaan,siihen että luottamukselliset mt-potilaan tiedot näkyy laahalle yleisölle, uutta lakia vastaan, lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan syrjivään kohteluun.
https://www.syrjinta.fi/kantelulomake- levykauppaäx
Hyvä linkki.:)
- täältävaan
PERUSTUSLAKI:
10 §
Yksityiselämän suoja
Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla.
POTILASLAKI eli Laki potilaan asemasta ja oikeuksista:
3 §
...Potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Hänen hoitonsa on järjestettävä ja häntä on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan.- Anonyymi
Hmm... Entä jos väittäisikin että sairaudentunnottomuus on vakaamus... Pitääki yrittää muistaa, kun seuraavan kerran pääsee osastolle. =)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hmm... Entä jos väittäisikin että sairaudentunnottomuus on vakaamus... Pitääki yrittää muistaa, kun seuraavan kerran pääsee osastolle. =)
Pääsee vai joutuu?
Jos osastolle haluaa vapaaehtoisesti mennä, niin voi vapaasti puhua vakaumuksesta, mutta jos sinne joutuu väkisin, niin pitäisin tuollaiset vakaumuspuheet sisälläni. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pääsee vai joutuu?
Jos osastolle haluaa vapaaehtoisesti mennä, niin voi vapaasti puhua vakaumuksesta, mutta jos sinne joutuu väkisin, niin pitäisin tuollaiset vakaumuspuheet sisälläni.Täällä se on valitettavasti pääsemistä. Jonot on pitkiä, ja hommat eskaloituu ihan turhaan.
- katkeriakokemuksiavain
ei koske lait suomen viranomaisia
- Periaate
Niitä pitää muistuttaa laeista ja vaatia noudattamaan niitä! Mua ei ainakaan yksikään kohtele huonosti en sit salli!
- Anonyymi
Nimimerkki täältävaan kirjoitti (2018) näin:
”Omakanta on siis vähän harhaanjohtava kun siinä ei tuoda selvästi esiin että käyntikohtaiset kiellot toimivat vain oman sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Moni varmaan ruksii psykiatrin tai psykologin käyntejä piiloon ja luulee ettei esim. yleislääkäri näe niitä. Mutta kyllä siis näkee. Ja fysioterapeutti. Ja kuka vaan sinua hoitaa. Valitettavasti.”
Kysyn: onko tämä edelleen näin?- Anonyymi
Kyllä on.Yksityisellä käydessä julkisen puolen tietojen näkymisen pystyy kielloilla estämään.
- Anonyymi
Kyllä, valitettavasti, on edelleen näin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä, valitettavasti, on edelleen näin.
Siis edelleen, että Omakannan ohjeet ovat sekavat ja epämääräiset. Monikaan niitä lukeva ei ymmärrä, että julkisella puolella ei voi salata yksittäisiä käyntejä sairaanhoitopiirin sisällä, eikä mitään erikoisalaa. Omakannan kiellot toimivat vain julkisten sairaanhoitopiirien väillä (siis käytännössä maakunnat) ja julkisen ja yksityisen välillä. Terveydenhuollon yksikkö on Omakannassa julkisella puolella yhtä kuin koko sairaanhoitopiiri, eikä sen sisällä voi salata mitään.
Täten varakkailla on varaa yksityisyyteen terveydenhuollossa, koska he voivat Omakannassa salata yksityislääkärikäyntinsä täysin, mutta muilla jotka asioivat julkisella ei ole mahdollisuutta kieltää tietojaan näkymästä.
- Anonyymi
Minulta löytyy OmaKannasta niin diippiä tarinaa, etten taida enää uskaltaa edes lääkärissä käydä. On ollut pakko piilottaa näkyvistä useita käyntikertoja. Häpeän niitä silmät päästäni.
- Anonyymi
Ei niiden tarinoiden pitäisi olla siellä ollenkaan. Niiden olisi pitänyt jäädä teidän kahden välisiksi, sinun ja sen/niiden joille ne kerroit.
- Anonyymi
On sitä tarinaa minunkin kohdalle kertynyt, mutta en häpeä omaa menneisyyttäni.
Tietty ajoittain saa huonoa kohtelua sen takia, mitä esim. omakannassa lukee, mutta pakko sanoa, että enemmän minua hävettää heidän puolestaan, jotka kohtelevat tietojen takia huonosti.
Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisestä ei voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä, ennenkuin tuntee ja tietää millainen hän on.
Jokaisella on omanlaisensa menneisyys, eikä sitä pysty muuttamaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On sitä tarinaa minunkin kohdalle kertynyt, mutta en häpeä omaa menneisyyttäni.
Tietty ajoittain saa huonoa kohtelua sen takia, mitä esim. omakannassa lukee, mutta pakko sanoa, että enemmän minua hävettää heidän puolestaan, jotka kohtelevat tietojen takia huonosti.
Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisestä ei voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä, ennenkuin tuntee ja tietää millainen hän on.
Jokaisella on omanlaisensa menneisyys, eikä sitä pysty muuttamaan.Se on muiden kirjoittama tarina sinusta, ei tositarina. Ei pitäisi jakaa toisten kirjoittamia tarinoita ihmisitä, ne ovat huhuja. Sitä paitsi psykiatrinen "tieto" ei ole tietoa vaan subjektiivista tulkintaa. Koko Kanta on vaarallinen systeemi kaikkiaan. Siitä pitäisi karsia kaikki psykiatrinen, somaattisella puolella se voisi olla edelleen olemassa.
Kanta on mielenterveystietojen osalta oikeastaan eräänlaista sosiaalisen median jatkumoa. Vähän niin kuin lääkärien oma suomi24 verkossa. Jakavat keskenään epäilyttäviä, subjektiivisia ja toisinaan paikkansapitämättömiäkin juttuja "potilaistaan".
Jos on varaa, niin menkää yksityiselle. Tietojen salausmahdollisuus tulee aina säilymään yksityisillä lääkäriasemilla, koska rikkaat käyvät siellä. Huoli yksityisyydestä, pakotettu sosiaalinen "alastomuus" ja kaikki sen ikävät lieveilmiöt yksilön elämässä ovat köyhien osa. Varakkammat eivät osaisi edes kuvitella sellaista kohtaloa itselleen. He kokisivat sen rikkovan ihmisarvoaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se on muiden kirjoittama tarina sinusta, ei tositarina. Ei pitäisi jakaa toisten kirjoittamia tarinoita ihmisitä, ne ovat huhuja. Sitä paitsi psykiatrinen "tieto" ei ole tietoa vaan subjektiivista tulkintaa. Koko Kanta on vaarallinen systeemi kaikkiaan. Siitä pitäisi karsia kaikki psykiatrinen, somaattisella puolella se voisi olla edelleen olemassa.
Kanta on mielenterveystietojen osalta oikeastaan eräänlaista sosiaalisen median jatkumoa. Vähän niin kuin lääkärien oma suomi24 verkossa. Jakavat keskenään epäilyttäviä, subjektiivisia ja toisinaan paikkansapitämättömiäkin juttuja "potilaistaan".
Jos on varaa, niin menkää yksityiselle. Tietojen salausmahdollisuus tulee aina säilymään yksityisillä lääkäriasemilla, koska rikkaat käyvät siellä. Huoli yksityisyydestä, pakotettu sosiaalinen "alastomuus" ja kaikki sen ikävät lieveilmiöt yksilön elämässä ovat köyhien osa. Varakkammat eivät osaisi edes kuvitella sellaista kohtaloa itselleen. He kokisivat sen rikkovan ihmisarvoaan.Ihmisarvon rikkomisen tuntemus ei ole vain rikkaiden mahdollinen kokemus.
Me köyhät kun joudumme käymään julkisella, ja siellä aina joskus sitä ihmisarvoa koetellaan aika tylystikin, joskus jopa päin naamaa.
Onko se sitten sitä köyhän kohtaloa...... Eipä saisi olla, vaikka vuosia on ollut olemassa sanonta " köyhät kyykkyyn ", ja sen on huomannut, että sitä kyllä osataan noudattaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihmisarvon rikkomisen tuntemus ei ole vain rikkaiden mahdollinen kokemus.
Me köyhät kun joudumme käymään julkisella, ja siellä aina joskus sitä ihmisarvoa koetellaan aika tylystikin, joskus jopa päin naamaa.
Onko se sitten sitä köyhän kohtaloa...... Eipä saisi olla, vaikka vuosia on ollut olemassa sanonta " köyhät kyykkyyn ", ja sen on huomannut, että sitä kyllä osataan noudattaa.Köyhät ovat tottuneet olemaan ilman ihmisarvoa. Jo pelkästään köyhyys itsessään, asiointi Kelan ja sossun ja työkkärin ym. kanssa tekee sitä. Mt-systeemi tulee jossain vaiheessa mukaan eikä kukaan ihmettele, miksi köyhiltä viedään siellä loputkin yksityisyydestä.
Keskiluokkaiset ja sitä varakkaammat olisivat kauhuissaan jos tietäisivät mitä köyhät joutuvat kokemaan. Heille mt-apu on sitä että mennään yksityiselle, itse valitulle terapeutille juttelemaan "stressistä" - ts. ennaltaehkäisevästi suuristakin vaikeuksista. Vastaavassa tilanteessa köyhä menee psyk.polille ja saa heti kasan vakavia diagnooseja. Se vaikuttaa identiteettiin, ja tietysti siihen...ihmisarvoon.
Jos köyhällä on tässä vaiheessa ollut vaikeuksia työkykynsä ja jaksamisensa kanssa, niin eivät ne ainakaan parane kyykyttämisellä erilaisissa "auttamisjärjestelmissä".
Rikas jos on väsähtänyt, hän hoitaa "stressinsä" (ilman psyk.diagnoosia) pois heti alkuvaiheessa, voimaantuu ja käy töissä. Usein hän jatkaa juttelua terapeuttinsa kanssa vielä edelleenkin, koska hänellä on varaa. Kehittää itseään. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Köyhät ovat tottuneet olemaan ilman ihmisarvoa. Jo pelkästään köyhyys itsessään, asiointi Kelan ja sossun ja työkkärin ym. kanssa tekee sitä. Mt-systeemi tulee jossain vaiheessa mukaan eikä kukaan ihmettele, miksi köyhiltä viedään siellä loputkin yksityisyydestä.
Keskiluokkaiset ja sitä varakkaammat olisivat kauhuissaan jos tietäisivät mitä köyhät joutuvat kokemaan. Heille mt-apu on sitä että mennään yksityiselle, itse valitulle terapeutille juttelemaan "stressistä" - ts. ennaltaehkäisevästi suuristakin vaikeuksista. Vastaavassa tilanteessa köyhä menee psyk.polille ja saa heti kasan vakavia diagnooseja. Se vaikuttaa identiteettiin, ja tietysti siihen...ihmisarvoon.
Jos köyhällä on tässä vaiheessa ollut vaikeuksia työkykynsä ja jaksamisensa kanssa, niin eivät ne ainakaan parane kyykyttämisellä erilaisissa "auttamisjärjestelmissä".
Rikas jos on väsähtänyt, hän hoitaa "stressinsä" (ilman psyk.diagnoosia) pois heti alkuvaiheessa, voimaantuu ja käy töissä. Usein hän jatkaa juttelua terapeuttinsa kanssa vielä edelleenkin, koska hänellä on varaa. Kehittää itseään.Koen kyllä omaavani ihmisarvon siinä missä muutkin.
Köyhyyteni ei aiheuta minulle ihmisarvon menetyksen tuntemusta.
Sille en voi mitään, jos joku toinen ei arvosta minua ihmisenä.
Ennen, kun olin köyhä ja sairas ( psyk. ), niin se vaikutti omaan ihmisarvooni, pidin itseäni arvottomana.
Nykyään enää köyhänä en anna lytätä ihmisarvoani.
Vaikka säälin sanotaankin olevan sairautta, niin minua kyllä vähän säälittää sellaiset ihmiset, jotka kyykyttävät heitä, joita pitävät " heikompinaan ". - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihmisarvon rikkomisen tuntemus ei ole vain rikkaiden mahdollinen kokemus.
Me köyhät kun joudumme käymään julkisella, ja siellä aina joskus sitä ihmisarvoa koetellaan aika tylystikin, joskus jopa päin naamaa.
Onko se sitten sitä köyhän kohtaloa...... Eipä saisi olla, vaikka vuosia on ollut olemassa sanonta " köyhät kyykkyyn ", ja sen on huomannut, että sitä kyllä osataan noudattaa.Onhan tuota ihmisarvoani monestikin jotkut lääkärit alentaneet. Eihän se mukavalta tunnu.
Hyvää asiassa sentään se, että itse vielä arvostan itseäni.
Mutta kyllä hoitohenkilökunnan, lääkäreiden, ym. kuuluisi jokaista kohdella samanarvoisesti, jota tuskin tulee koskaan tapahtumaan. Aina on sellaisia, jotka asenteensa tekevät hyvinkin selväksi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Köyhät ovat tottuneet olemaan ilman ihmisarvoa. Jo pelkästään köyhyys itsessään, asiointi Kelan ja sossun ja työkkärin ym. kanssa tekee sitä. Mt-systeemi tulee jossain vaiheessa mukaan eikä kukaan ihmettele, miksi köyhiltä viedään siellä loputkin yksityisyydestä.
Keskiluokkaiset ja sitä varakkaammat olisivat kauhuissaan jos tietäisivät mitä köyhät joutuvat kokemaan. Heille mt-apu on sitä että mennään yksityiselle, itse valitulle terapeutille juttelemaan "stressistä" - ts. ennaltaehkäisevästi suuristakin vaikeuksista. Vastaavassa tilanteessa köyhä menee psyk.polille ja saa heti kasan vakavia diagnooseja. Se vaikuttaa identiteettiin, ja tietysti siihen...ihmisarvoon.
Jos köyhällä on tässä vaiheessa ollut vaikeuksia työkykynsä ja jaksamisensa kanssa, niin eivät ne ainakaan parane kyykyttämisellä erilaisissa "auttamisjärjestelmissä".
Rikas jos on väsähtänyt, hän hoitaa "stressinsä" (ilman psyk.diagnoosia) pois heti alkuvaiheessa, voimaantuu ja käy töissä. Usein hän jatkaa juttelua terapeuttinsa kanssa vielä edelleenkin, koska hänellä on varaa. Kehittää itseään.Kenenkään ei kuulu tottua olemaan ilman ihmisarvoa.
- Anonyymi
Kenties kaikkein oudointa tapahtuu kun järjestelmään kirjoitetaan kokonaan perätöntä " tietoa".
- Anonyymi
Kanta tiedot ovat myös sosiaaliviranomaisten luettavissa.mahtaako olla edes laillista että ihmisten luottamuksellisia terveystietoja levitellään miten huvittaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kanta tiedot ovat myös sosiaaliviranomaisten luettavissa.mahtaako olla edes laillista että ihmisten luottamuksellisia terveystietoja levitellään miten huvittaa.
Millä perusteilla niitä sais sos.vo lukea?
- Anonyymi
Ei psykiatria ole auttamista varten muutenkaan. Tämä kirjaus-juoru-järjestelmä on yksi osoitus siitä.
Ihmiset antavat valkotakkisten kusettaa ihmisiään, ollessaan hädässä.
Todellinen auttaminen on jotain ihan muuta.- Anonyymi
sori, piti olla Ihmiset antavat valkotakkisten kusettaa itseään, ollessaan hädässä.
Hätätilaa siis käytetään hyväksi. Silloin ihminen ei osaa valita. Eikä osaa sanoa ei. Ottaa vastaan minkä "avun" tahansa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
sori, piti olla Ihmiset antavat valkotakkisten kusettaa itseään, ollessaan hädässä.
Hätätilaa siis käytetään hyväksi. Silloin ihminen ei osaa valita. Eikä osaa sanoa ei. Ottaa vastaan minkä "avun" tahansa.Tällaista tapahtuu. Voi tapahtua myös mennessä lääkäriin fyysisestä sairaudesta,
- Anonyymi
Näin on. Nyt Kansalaisaloite koko omakantaa vastaan. Polkee ihmisoikeuksia vastaan. Nyt ryhtiliike omakantaa vastaan Kansalaisaolitteen kautta. Kuka laittaa asian vireille. Vastustajia löytyy kyllä. Joku suurempi kansanliike tai joku yhteisö, erilaiset sairauksia potevat ja heidän järjestönsä. Sitä kautta vain voidaan saada aikaa muutos. Omakanta polkee törkeästi ihmisoikeuksia!
- Anonyymi
Sehän se laittaa sen vireille jota se niin paljon häiritsee että haluaa sille jotain muutosta.
Mutta kirjaamisesta puhutaan sen verran tärkeästä asiasta, että hirveästi en hengistysäni pidättelis odotellessani sen lopettamista.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1424535- 932159
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152081Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi781935Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1421552Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541532VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1051402- 751326
- 1011317
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201109