Ubuntu 18.04.01 asennus

mateasittentoiste

Asensin Ubuntu18 .04Lts.n 32bittiseen kymmenen vuotta vanhaan pöytäkoneeseen ja näyttää toimivan.

26

946

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miksi-32-bittinen

      Miksi 32-bittisen?
      10 v. vanha pöytäkone todennäköisesti toimisi paremminkin 64-bittisellä ja muistiakin voisi olla enemmän käytössä.

      Jos koneessa on joku kökköprosessori se on todennäköisesti halpa ja helppo vaihtaa paljon parempaan, varsinkin jos on Core 2, niitä saa aivan nauruhintaan ja ilmaiseksikin.

      • IhanSamaKumpi

        Mitä käytännön eroa on 32- ja 64 bittisen välillä... ei yhtään mitään. Itse en ole huomannut tuon taivaallisen eroa onko käytössä 32 vai 64 bittinen käyttis.


    • olkaapöljäthiljaa

      Höh, eiköhän se ole paljon helpompi ostaa uusi ja nykyaikanen kone?

      • penti4

        Ja siihen joku vanhanaikainen käyttis kuten Windovs?


    • mateasittentoiste

      Mistä päättely, että on ainoa kone ja on itseasiassa v.2005 Kunhan päivitin 16.04lts.n ihan huvikseni ja toimii näköjään. Matea sitten kokeilemaan. Hyvin asentui myös 18.04.1.

      • purkuun-vaan

        Tuo taitaa olla jotain Pentium 4 antiikkia. Purkuun joutavaa.


      • matetoimii

        Jäkäti, jäkäti. Tuon ikäisessä koneessa toimii monikin käyttöjärjestelmä, mutta jos ei ymmärrä, että Suomi on täynnä vähävaraisia, jotka voivat saada aivan toimivan koneen parilla kympillä. Tietenkin tarvitaan elämänkokemusta omaavia, jotka asentavat lupun,kupun jne.


      • purkuun-vaan
        matetoimii kirjoitti:

        Jäkäti, jäkäti. Tuon ikäisessä koneessa toimii monikin käyttöjärjestelmä, mutta jos ei ymmärrä, että Suomi on täynnä vähävaraisia, jotka voivat saada aivan toimivan koneen parilla kympillä. Tietenkin tarvitaan elämänkokemusta omaavia, jotka asentavat lupun,kupun jne.

        Tuollaista ei ota kukaan ilmaiseksikaan. Rahan pyytäminen olisikin tuosta ryöstöä. Laitteen poisviemisestä pitäisi korvausta saada.


      • parempiakin_saa
        matetoimii kirjoitti:

        Jäkäti, jäkäti. Tuon ikäisessä koneessa toimii monikin käyttöjärjestelmä, mutta jos ei ymmärrä, että Suomi on täynnä vähävaraisia, jotka voivat saada aivan toimivan koneen parilla kympillä. Tietenkin tarvitaan elämänkokemusta omaavia, jotka asentavat lupun,kupun jne.

        Parilla kympillä saa paljon parempia Core 2 pöytäkoneita. Ilmaiseksikin voi saada mutta voipa joutua vähän päivittämään hardwarea mutta usein se kannattaakin ja tulee halvaksi sekin.


    • asennusohje

      Bios: Tärkeitä valintoja:
      Virtualitekniikat -Disable
      USB3 -Enable (Ei edes Auto)
      Windows tuki -Disable (XP tuki tai joku vastaava pois päältä)
      (TMP -Disable - ei Ubuntun takia, vaan oman turvallisuuden)

      Lataa:
      https://www.ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/
      Valitse ->Ubuntu 18.04 LTS (Finnish Remix)
      Polta levykuva levyle tai tikulle.

      Asennus:
      Valitse asennatko Uefi vai Legacy puolelle???
      Valitse Bios bootaan halutusta mediasta missä Ubuntu asennus on.
      Valitse kokeile tai asenna… kokeiluversiossakin on asennus kuvake joka johtaa asennukseen sammalla lailla.
      Päästä asennus nettiin, mm valiste wlan ja anna salasana.
      Valitse asennuksesta päivitykset ja lisäosat, laita ruksi niihin.
      Asennus kysyy kielen ja aikavyöhykkeen.
      Asennus kysyy koneen nimen, salasanan ja käynistyksen tyypin.
      Itse valitsen että ei kysy salasana, joissain tilanteissa on hyvä että kysyy.
      Vartoo että asennus on ohi, keskimäärin 18 min.

      Käynistä uudestaan poista asennusmedia ja uuteen Ubuntuun

      Säädöt: Tarkista asetuksista että:
      Zoomaus on sopiva
      Taustakuva, sen voi tallentaa myös kuvakatselijasta
      Valmiustilan aika.
      Telakka, eli sivupalkin koko, säädä sopivaksi liukusäätimestä. Oikee nappi (kahden sormen likkaus) poistaa ja lisää sivupalkkiin ja niitä voi raahata hiirellä sopiviin kohtiin.

      Ohjelmat:
      Useat ohjelmat saa Sovellusvalikoimasta suoraan.
      mm. Gimp (kuvankäsittely), LinSSD (wlan käyrät), Spotify (musiikkipalvelu)
      Ym ihan mitä tarvit!

      Muut ohjelmat:
      WPS Office tarvii lisäosan libpng12
      http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.54-1ubuntu1_amd64.deb
      Asenna se ennen WPS Officea
      lataa→ tallennna→ Latauskansiossa likaa sitä ja asenna se.

      Chrome selain
      https://www.google.com/intl/fi_ALL/chrome/
      lataa→ tallennna→ Latauskansiossa likaa sitä ja asenna se.

      Yleensä ottaen mikä vaan Deb-paketti menee lataa ja asenna tyyliin.
      Eli lataa ohjelmista aina Deb 64 paketti, joita aiot asentaa.
      Älä käytä päätettä. Sitä ei tarvita normaalikäytössä.
      Snappy paketit menee likaamalla ja hyväksymällä. Mm https://www.omgubuntu.co.uk/ sivulta, muita https://www.ubuntupit.com/

      Virallinen iso asennusohje:
      https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/arm64/index.html

      • Turbo-Urpo1

        Muistatko vielä Teletapit? Antennipäät ovat täällä taas!
        Ja sitten asennetaan Uudestaan, uudestaan ja Uudestaan, uudestaan ja lopulta kysytään neuvoa Windows käyttäjiltä kun ei osata lukea eikä kirjottaa.


      • Turbo-Urpo1

        Hitto, tätä LMDEtä, kun ei tuo roskapostaus suodinkaan lähde pelittämään.


      • Buahhhhahhhahhah

        Mene nyt T-U windows uskovainen muolle saarnaamaan ;D


    • U-boat

      Hyvä kun sulla onnistui, itsellä ei eli laite on toki vanha, Acerin 2012 -vuosimallin pikkuläppäri, WIN 7 starterilla alunperin varustettu mutta kun Ubuntua niin on kehuttu, koitin asentaa siihen 18.04:n (ulkoisen kovon avulla), säädin tietty biosin ja lähti se asentumaan...n. kahden tunnin kuluttua lopetin kun aloitusruutu pysyi vaan paikoillaan. No ei se mitään, poltin 16.04:n ja kokeilin; sehän asentui.

      Päivitykset ja tarvittavat sovellukset annoin asentaa jo heti ja tulihan niitä sitten myöhemminkin lisää, melkein tunnin raksutti kaiken maailman päivityksiä, onnistui ja buuttasin ja sitten vempele ilmoitti että 18.04 olis saatavilla; no eikun päivittämään...tunnin kärvistelyn jälkeen homman piti olla ookoo eli uudelleen käynnistys - mutta sitten buutin jälkeen avautui pääte-ikkuna (kutsutaankohan sitä sellaiseksi) joka kysyi tunnusta ja salasanaa; ne osasin antaa (vaikka olin määritellyt ettei niitä kysellä käynnistyksessä), mutta siihen loppui taidot...jotain sudokäskyä olis pitänyt antaa että pääsee eteenpäin. Tai jonnekin. Sellasen osasin että sain listan erilaisista komennoista mutta enhän mää niistä mittään ymmärtänyt. Jotain kokeilin mutta siinä luuupissa vaan pyörin, en siis päässyt ettipäin.

      Joo, olen niin tyhymä että luovutin ja asensin 16.04:n uudestaan, nyt on sama tilanne, laite tahtois että uudempaa versiota pitäis asentaa...

      En mää enää viitti sitä koittaa joten kysymys: kun estin sen järjestelmäpäivityksen niin saanko enää muita (mahdollisia) päivityksiä tuohon 16.04:ään ja onko niillä ylipäätään merkitystä, ihan satunnaisesti käyttelen tuota läppäriä?

      Jos sillä merkitystä niin laite on Aspire One 532h ja 64-bittisen Buntun sinne siis lykkäsin...

      • drlin

        Asennettaessa pyytää käyttäjää ja salasanaa jos päivität niin kyllä ne vanhat toimii, ei siinä mitään sudotteluja tarvita joten puuta heinää.

        Uusi "tikutettu" kannattaa kokeilla ensin livenä ja sitten jos toimii niin voi vaikka asentaa.


    • e3e12e1ee

      Standardi Ubuntua ei saa 32 bittisenä...

    • Vuoristolainen

      Joukko n. 12 vuotta vanhoja 32b Lenovo T60 labtopeja. Pidän niiden korkeasta 3:4 näytöstä, nykyiset elokuvakokoa jäljittelevät matalanäyttöt 9:16 on hankalakäyttöinen.

      Kaikkiin asentuntuu U16.04 32b ongelmitta. U18.04 32b asentuu kyllä. Mutta käynnistäessä jokin sotkee näytön pelkäksi viiruiksi. Ehkä sopiva driveria näytölle ei asennu. Sama tulos levyasennuksella kuin upgradella.

      Paitsi yhteen U18 asentui täysin toimivana, kun laptop sen itse upgradeisi 18:ään. Ehkä jotenkin erilainen näytöpiiri kuin muissa saman sarjan koneissa.

      • asijantuntija_kertoo

        T60 alkaa kyllä olla jo hitaanlainen Ubuntuilla.
        T61:iä olen myynyt Lubuntulla, ovat vielä käyttökelpoisia.
        T500 ja R500 on oikeastaan aivan hyviä vielä. Tässäkin nokan alla on T500 SSD:llä 8 GB DDR3:lla ja T9800 prossulla, Mint Cinnamon 19.1, aivanpa on ilo käyttää.


    • Ubuntu 16.04 lts on vielä kelpo käyttöjärjestelmä ja sopii vanhempiin koneisiin. Itsellä vielä käytössä kun toimivaa ei kannata päivittää. Päivitykset rullaa vielä ja Ohjelmistot ja päivitykset sovelluksella voi estää uudempaan versioon päivittymisen. Kerneli, näytönohjaimen ajuri ja X on niitä ongelmia tuottavia osia. Jos toimii ei välttämättä kannata päivittää. Tai ainakin levykuva talteen jos jotain menee pieleen ja ei osaamista korjaamiseen.

      • seka_järjestelmä

        Ääni 16.04:lle myös täältä. 18.04:ssä on jotain pientä käpyä 'do-release-upgrade' asennuksena. Ainakin se jättää vielä osan paketeista ennalleen ja sitten osa ohjelmista toimii vanhalla ja osa uudella. Eipä siinä mitään, koska kirjastot ovat eri paikoissa ja jos ei toimi, niin on helppo kokeilla, toimisiko toisella setillä(ja poistaa toimimaton). Ilmeisesti tuo juontaa aikanaan olleista dependancy ongelmista, kun joutunut muutaman paketin force:lla asentamaan niin päivitys heittää kädet pystyyn myös tässä. Tilanne tuntuu paranevan kuitenkin melkoista vauhtia ja tämä 18.04.2 päivitys on jo astetta vakaampi.
        Peruskäytössä ei ongelmia, mutta on jäänyt testaamatta mm. tilanne, jossa koneessa kaksi saman valmistajan wifi-korttia. Tuo pistää ne automaattisesti pystyyn ja jymähtelee sitten omia aikojaan, kun driverissa on 'yhteisiä globaaleja muuttujia'. Ei ilmeisesti ole kellekkään tullut mieleen, että voisi pistää wifi-b verkon rinnalle tuoreemman ja jättää aikaisemman ennalleen? 16.04:ssä oli sama ongelma, mutta jossain vaiheessa autoconf luovutti ja tilanne jäi vakioksi. Toimiva ratkaisu on tietysti poistaa wifi-b laitteet verkosta TAI asettaa tukari b/g tilaan, jolloin nopeudet ottaa aika pahasti osumaa. Wifi b:tä voi pitää yhden käyttäjän verkkona, ts. sillä tavalla se toimii ihan kunnollisesti vielä, mutta jos verkossa muita laitteita, on se onneton.
        Samoin näytönohjaimissa. sleep:n jälkeen ei välttämättä herätä oikein vaan näyttö on jäkissä. Onneksi voi painaa ctrl alt f1 ja logata terminaaliin ja komentaa 'sudo service lightdm restart'.
        Sleep pudottaa myös wifi:n alas, joten sen kättelyä voi joutua odottamaan.. herää kysymys, olisiko ongelmia alunperinkään tullut, mikäli asennuksen olisi tehnyt puhtaalta pöydältä?


    • hyvinskulaa

      Eiköhän tuo vers. 16 olisi helpompi päivittää suoraan versioon 18 kuin ruveta sökeltämään levyjen tai tikkujen polttamisen kanssa ja raplaamaan biosin asetuksia ja mitälie...
      Itse olen aina tehnyt kaiki updataukset suoraan päivittämää vanhaa:
      Sudo upgrade distr tai jotain muuta sellaista, en yt muista komentoa.

      • en_uskaltaisi

        Siinäpä se juuri onkin, kun ei ole hyvä juttu. Jos jotain menee pielen, niin sitten ei ole edes dvd:tä/tikkua jolta yrittää uudestaan asennusta. Pakko se tikku on ainakin tehdä varmuuden vuoksi. Muuten se distro-upgrade on hyvä ajatus, vaan kun se ei tunnu toimivan aivan sutjakkaasti, paitsi koneessa, johon ei ole asennettu mitään ohjelmia.


      • uskallanmitävaan
        en_uskaltaisi kirjoitti:

        Siinäpä se juuri onkin, kun ei ole hyvä juttu. Jos jotain menee pielen, niin sitten ei ole edes dvd:tä/tikkua jolta yrittää uudestaan asennusta. Pakko se tikku on ainakin tehdä varmuuden vuoksi. Muuten se distro-upgrade on hyvä ajatus, vaan kun se ei tunnu toimivan aivan sutjakkaasti, paitsi koneessa, johon ei ole asennettu mitään ohjelmia.

        Kaipa sentään useimmilla on pari muutakin konetta olemassa ja niillä voi tehdä tikkuja ja muuta kivaa mielinmäärin.


    • valitse_paras

      16.04 LTS:n ja 18.04:n vertailu on vähän samaa kuin juuri uutisissa olleen lentokieltoon joutuneen lentokonetyypin ja alkuperäistyypin vertailu. Toisella on kilometrejä takana ja osoittanut toimivuutensa, toinen vasta alkusuoralla ja voi hyvinkin joutua lentokieltoon - jonka tietysti määrää käyttäjä - mikäli jokin ominaisuus ei miellytä.
      Jos ei ole mitään syytä vaihtaa, niin ei kannata ryntäillä! Varmatoiminen järjestelmä on myös pitkäikäinen. Muistan käyttäneeni 10.04 LTS:ää n. 10 vuotta asennuksen jälkeen nimenomaan sen varmatoimisuuden ja seuraavan lentokieltoon joutumisen vuoksi unity:n takia. Vieläkin on yhdellä koneella asennettuna eli backup-serverillä. Siinä ei ole mitään vikoja esiintynyt enää vuosiin, kunhan nyt kerneliä muistanut päivitellä 3.16.x sarjalaisen viimeisiin asti. Ja kone on itse asiassa niin vanha, ettei olisi mitenkään mukava käytettävä uudemmilla järjestelmillä. Ja verkkoonhan se ei näy, kun on paikallisverkossa ilman reittiä ulkomaailmaan(routerissa MAC ja IP kiellot, serverissä gateway-asetus puuttuu). Kannattaa valita paras aina käyttötarkoitukseensa, eikä uskoa mainospuheita.

      • enuskopuheisiin

        Se on vähän sillei, et vanha versio itsessään voi olla ihan hyvä mutta siihen ei saa asennettua uudempia ja toimivampia ohjelmia. Ellet sitten ole joku kääntäjä tms. Taviskin tarvii uudempia versioita joistakin ohjelmistaan hoitaakseen asiansa ja harrasteensa sujuvasti.
        Kun katsoo noita ubuntun pakettivaraston tarjoamia ohjelmia niin näyttävät olevan aina usean vuoden vanhentuneita jo heti aluksi. Kuinkas ne sitten saat ajantasaiseksi ja toimiviksi ilman että päivität koko hela hoidon uudempaan ubuversioon.?


    • Mikähän se uudempi ja toimivampi ohjelma mahtaisi olla? Moniin löytyy repo jossa se uusin saatavilla. Moni asia hoituu selaimella. HTPC:ssä en ole huomannut juuri eroa kuvassa ja äänessä päivitysten jälkeen. Toki kun rauta muuttuu niin päivitykset voivat olla tarpeen.

      Sisäverkossa oleva kone jolla tietty tehtävä - tiedostopalvelin, digiboxi, ... ei välttämättä tarvitse päivitystä jos toiimii. Musiikkipalvelin jota voi ohjailla vaikka kännylllä ihan kiva. Vanhastakin kotiteatterista saa älyllisen kun siihen liittää tietokoneen joka sisäverkossa. Linux sopii siihen mainiosti. Konsolit sitten pelailuun tai Windows jos haluaa enemmän säädellä. Jos katson TV:tä tietokoneen tv-kortiila ei ikinä saa tulla mitään automaattista päivitystä ja uudelleenkäynnistystä. Ja sen jälkeisiä murheita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      135
      7415
    2. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      165
      4470
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      56
      3500
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      508
      3242
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      297
      2154
    6. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1803
    7. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      23
      1777
    8. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1593
    9. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      179
      1505
    10. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      15
      1446
    Aihe