Urjalan rippikirjat 1700-luku

sukuja

Urjala
rippikirja vv. 1738 – 1749 / Nootsiö
yliviivattuna Erich Eliasson ja Lisa Mårtensdr (Epäselvät etumerkinnät yliviivauksen johdosta, mutta luultavasti ne ovatTorp ja fru ?).
Mistä löytäisin heidät aiemmista rippikirjoista? - vai onko niin, että Urjalasta ei ole netissä löydettävissä rippikirjoja ennen v. 1738?

4

1106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rippikirjamerkintä s 137 Nootsiö, torpare, Krögare, Tommu torparen: Tårp. (torppari) Erich Eliasson, ho (hustru) Lijsa Martendr.

      Etsi henkikirjoista, googlaa "Digihakemisto Uudenmaan ja Hämeen läänin tilejä" Taisi kuulua Sääksmäen kihlakuntaan (härad). Usein alussa on hakemisto (Register).

      Urjala (Urdiala ruotsiksi) on vanha pitäjä; Hiskin kohdasta Lisätietoa seurakunnasta: "Urjala on Lounais-Hämeen vanhinta asutusaluetta. Laukeelassa on ollut asutusta noin 300 j. Kr. ja Urjalankylässä on ollut tiheä asutus jo 1000-luvulla. 1300-luvulla maakunta jaettiin hallintopitäjiin, joista Saarioinen oli Urjalan hallintopitäjä keskuksenaan Sääksmäki. Urjala oli osa Sääksmäen laajaa seurakuntaa vuoteen 1483 saakka, jolloin se liitettiin Akaan kirkkopitäjään autio- eli ratsukappeliksi. Itsenäinen seurakunta Urjalasta muodostettiin vuonna 1589. Vuonna 1924 liitettiin Matkun, Raitoon, Kokon, Saviniemen ja Suonpään kylät vasteperustettuun Koijärven seurakuntaan. Vuonna 1969 liitettiin Kokon kylä takaisin Urjalaan." Lisäksi mm. kylien nimet suomeksi ja ruotsiksi.

    • sukututkija

      Etumerkinnät ovat torppari ja puoliso. Aiempia rippikirjoja ei ole.

    • sukuja

      Kiitos ylläolevista! - Silmäilin joitakin asiakirjoja, jokseenkin vaikeaselkoisia. (En ole koskaan aiemmin lueskellut vastaavia.)
      Onko kirjallisuutta Nuutajärven kartanosta? - Netistä löysin tietoa kartanon palamisesta 1700-luvulla, omistajista ym. - Ja onko näistä Urjalan torpista ja torppareista jotakin listattua netissä?
      Minulla on harmaa aavistus, että Tårp Erich Eliasson ja ho Lisa Martensdr olisivat rippikirjassa heidän yläpuolellaan merkitty torpare Simon Erichsson (död), isä ja äiti.

    • Ei voi sanoa, onko ylinnä torppariperheen nuorempi sukupolvi, Simon Erichsson (kuollut) ja vaimonsa Anna Jacobsdotter sekä 1733 syntynyt poika Jacob Simonsson. Etunimi ja alemman pariskunnan miehen patronyymi voivat olla ihan sattumaltakin samat. Suvussa käytettiin yleensä samoja etunimiä. Etsi myös Urjalan historiakirjoista (syntyneet, vihityt, kuolleet); kaikkia ei aina ole Hiskissä (ja virheitäkin löytyy), vihityt näköjään puuttuvat. - Tässä voisi olla niinkin, että kun aikaisempi torppari Simo kuoli, niin leski ja lapsi muuttivat pois ja tilalle tuli uusi torppari vaimoineen, mutta ei pitkäksi aikaa, koska heidätkin on yliviivattu.
      Urjalasta on näköjään väestöluettelo v. 1750-65, jossa on syntymävuodet. Sen voisi käydä läpi, samoin kuin tämän vuosien 1738-49 rippikirjan, jos pariskunta tulisi muualle muuttaneena vastaan; voivat löytyä myös kartanoiden palveluskunnista, Samoin etsi noista henkikirjoista, vaikka ne ovatkin vaikealukuisia.
      Kirsti Arajärven kirjoittamaa Urjalan historia I-II voit kysellä kirjastoista; jos ei ole, sen voi kaukolainata. Voi olla antikvariaateissakin. Pitäjänhistorioissa on yleensä isäntäluettelot, muttei luetteloita torppareista. Samoin kartanoiden vaiheet on usein niissä tarkasti lähdemerkinnät. Nuutajärven kartanosta kyllä varmaan löytyy historiatietoa.
      Voit kysellä näistä myös Suku Forumissa, siellä on kokeneita ja osaavia sukututkijoita vastaamassa. Vaatii rekisteröinnin, kysymykset ja vastaukset löytyvät googlaamalla netissä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      261
      2641
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      65
      1725
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      77
      1549
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      60
      1363
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1259
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      95
      1202
    7. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      87
      1106
    8. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      87
      1043
    9. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      111
      1002
    10. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      57
      962
    Aihe