Elämästä tuli täyttä helvettiä ja painajaista

Elämästä_tuli_helvetti

Enpä olisi uskonut, että millaiseksi helvetiksi elämä voi mennä asuessa dementiaa ja alzheimerin tautia sairastavan lähiomaisen kanssa.

Huolehdimme kaikesta kotihoitoon, kaupassa käymiset, omaisen lääkitykset, ja aterioiden eteen laittamisen osalta. Ateriat annamme hänelle aina joka kahden tunnin välein diabeteksen takia.

Mutta hänen lähimuistinsa ei enää toimi lainkaan. Hän käy ruokakaapeilla syömässä tämän tästä. Salassa, tai silloin, kun emme ole paikalla, tai samassa huoneessa. Etenkin käyttää liikaa maitoa yöaikaan. Syöminen on siis täysin hallitsematonta. Jääkaappia ja ruokakaappeja ei saa lukittua.

Lähiomaisen vaatteet ovat usein likaiset, koska ei hygieniataju ja taso on kadonnut täysin.
Paskoo housuunsa, kaivaa niitä sieltä housusta ja pudottaa ne sieltä sitten käsillä vessanpyttyyn. WC on nykyisin aina likainen, joten sitä joutuu kaiken muun työn lisäksi siivoamaan lähes joka päivä. Työtä riittää ilman siihen tulevaa lisääkin.

Itse en enää keksi mitään muuta ratkaisua, kuin ostaa kaupasta jotakin, millä edes jääkaapin saa yöksi lukkoon. Tai sitten jonkun pitäisi nukkua keittiössä, jotta häntä voisi edes jotenkin valvoa. Kuka sitä jaksaa tehdä päivästä toiseen?

Suomen vanhustenhuolto, eikä terveydenhuollon tahot eivät toimi sillä tavalla kuin pitäisi. Kun tk:seen antaa tilanneraporttia dementikon voinnin ja kognitiivisten kykyjen ja taitojen katoamisesta ja heikkenemisestä, niin sieltä ei reagoida mitenkään, eikä tehdä mitään. Missä kulkee kaiken jaksamisen raja? Monet dementiaa sairastavan omaiset uupuvat, väsyvät ja ajautuvat burnoutiin. Itse olen ollut burnoutissa tämän tilanteen takia jo monta vuotta. Enkä enää jaksa ollenkaan. Kaikki voimat ja terveys on jo kokonaan mennyt. Kukahan auttaisi?

38

1192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ent_omaishoit_

      Miten voi auttaa muuten, paitsi hakemalla paikkaa jostain hoitolaitoksesta. Kai nyt omaishoidon palkkion olette hakennee. Hoitolaitoksessahan voi olla joko koko ajan, tai sovitun ajan, esim.1, 2 tai 2 viikkoa kuusta, riippuen ihan siitä miten sopimus tehdään.
      Kukaan tuskin toisen omasten jätöksia tulee siivoomaan maksutta. Mutta ihan "normaalilta" muistisairaan toiminnalta vaikuttaa, sillä allek.on sen itsekin kokenut. Toki tapauksissa on tiettyjä erojakin. Housuihin tulemisiin pitäisi hankkia niitä "aikuisvaippoja", joita saa apteekista ihan ilman hakemustakin käsittääkseni, ja jos paperit on hoidossa, niin vastaavissa tapauksissa niitä toimitetaan kyllä kotiinkin suoraan.
      Sanoisin asian joitakin vuosia sitten kokeneena, että kun hommat järjestää niin ne toimii suht.hyvin, omaishoitohan on työtä nimenomaan, eikä edes niinkään helpoimmasta päästä, se ei vaikuta esim.muihin saataviin tukiin käytännössä ollenkaan. Omaishoidon tukea siis kannattaa hakea.
      En tiedä juurikaan kuka "arvostaa" omaishoitajaa, voi olla että niin hoitajan kuin hoidattavan tuttavat jopa kaikkoaa, niin suunnilleen kävi itsellenikin. Eikä kiitosta saa kuin ns.vertaistuesta paljonkaan, tosiaan järjestettän omaishoitajille tapaamisia ja kuntoutuspäiviä ym. kun paperit kunnossa.
      Nykyään nuo laitospaikat voi myös vaihtua lähikuntien sisällä nopealla varoitusajalla, tai ainakin niin kävi kun oli hoidettava vielä. Eli nekin kannattaa kysellä viikkoja, ja kuukausia valmiiksi, että ei vie väärään kuntaa, jossa ei sillä viikolla paikkaa sitten olekaan. Voimaa ja jaksamista, toivon !!

    • Aiheellisia_pohdintoja

      Nykyiset dementiapotilaiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden tarkoitus lienee ainoastaan hidastaa sairauden etenemistä. Niissäkin on oikeastaan enemmän haittavaikutuksia, kuten potilaalla ilmenevää levottomuutta ja oman käytöksen hallitsemattomuutta. Joitakin lääkekokeiluja maailmalla on aloitettu sairauden puhkeamisen alkuvaiheessa jopa estämiseksikin. Tulokset ( ja koknkreettiset sellaiset) jäävät sitten tulevaisuudessa nähtäväksi.

      Mutta jos joku sellainen potilas, joka on kenties jo sairastanut kyseistä sairautta pidemmän aikaa, esim. monta vuotta tälläisista lääkkeistä tuskin on mitään olennaista vaikutusta ja hyötyä.

      Terveydenhuollossa ei keskitytä lainkaan potilaan kuntouttamiseen, ei etenkään siinä vaiheessa, jos sairaus on ollut jo jonkin aikaa. On tullut omakohtaisesti huomattua tämä asia. Samoin ei myöskään minkäänlaista tukea, tai auttamista, ei potilaille, eikä heidän omaishoitajilleen oikeastaan anneta, tai järjestetä miltäkään taholta.

      Joten kaikki vastuu ja hoito oikeasti sälytetään potilaan omaisten kontolle ja harteille.

      Kustannus, ja talouspoliittisista syistä.

      Mitä hyötyä siis on siitä, että dementiaa sairastavia esim. pyydetään tk: seen vuosikontrolleihin, kun siellä oikeastaan tapahdu yhtään mitään, eikä kysytä potilaan omaishoitajien jaksamisen suhteen mitään, eikä myöskään mitään todellista, konkreettista apua anneta, eikä tarjota? Sama koskee tk: seen lääkäreille potilaan omaisten tekemien tilanneraporttien suhteen. Ei tapahdu yhtään mitään.
      Sen kun vaan annetaan olla.

      Aika turhaa koko touhu kaikkenensa.

      Pitäisiköhän ihan oikeasti lopettaa oman omaisen vuosittaiset lääkärintarkastukset, veriarvojen tsekkaukset ja kontrollit kokonaan?

      Koska mikäänhän ei näköjään kuitenkaan parane, eikä millään olennaisella tavalla millään tavalla muutu.

      Nykyisen terveydenhuoltojärjestelmästä puuttuu se olennainen, eli inhimillisten , potilaan hyvinvoinnin kaikkien tekijöiden huomioonottaminen ja etenkin omaishoitajien jaksaminen.

      Parannettavaa ja todellista petrattavaa olisi ja aika paljon!

    • PS_eli_täsmennys

      Dementiapotilaiden kotona asuminen ja itsenäisemmin pärjääminen onnistuu vain siinä tapauksessa, jos kyseinen sairaus on todettu jo alkuvaiheessa; ja jos potilaalla on kuntoutusta ja säännöllinen lääkitys ja sairauden alkuvaiheesta asti. Mikäli sairaus on jo kestänyt pidemmän aikaa, monta vuotta, tai on ns. edennyt hitaasti, pidemmän ajan kuluessa, nykyiset voimassa olevat lääkkeet eivät paranna kyseistä sairautta, vaan ainoastaan hidastavat sairauden etenemistä.

      Mutta jos potilas on sairastanut pidemmän aikaa, ja diagnoosin antaminen ja lääkityksen määrääminen on liian paljon viivästynyt; tai potilaan jo lähtökohtainen kognitiivisten ja älyllisten toimintojen kapasiteetti ja kyvyt ovat jo alunperin heikot; muistisairauden iskeessä sitä seuraavat seurauksetkin ovat ilmeiset.

      Miettimisen aihetta itsekellekin!

    • Selvennykseksi_

      Dementiaa sairastavilla on myös tapana liikkua ylenpalttisesti, jopa liikaa, vaikka omaiset yrittävät sitä hillitä siitä hänelle sanomalla ja huomauttamalla. Samoin dementiaa sairastavat voivat tulla kyläilemään naapureiden koteihin ja väittää pärjäävänsä kodinhoitamisen töiden osalta, että tekevät kotitöitä, sekä että eivät saa ruokaa omassa kodissa. Sekä muistisairautta potevat puhuvat paljon perättömyyksiä, ja sellaisia asioita, vaikka edellä kuvatut ja mainitut asiat eivät pitäisi lainkaan paikkaansa. Nämä kaikki kuuluvat kyseiseen taudinkuvaan. Tämäkin on huomionarvoinen seikka.

      Joten ruokaa ei pidä mennä antamaan dementiaa sairastaville, vaikka he mitä sanoisivat ja väittäisivät!

      - Koska tämä kaikki sellainen sotkee paitsi dementiaa ( ja esim. diabetesta) sairastavan normaalit ruokarytmit, myös hänen omaisten tiedossa olevat potilaan ruokailemiset.
      Joten ei pidä koskaan mennä antamaan ruokaa omaan kotiin tuleville dementikoille.
      Kiitos!

    • Pakko_todeta_näin

      Ekonomia taitaa mennä kaiken inhimillisyyden edelle.

      • raha.on.pahaa

        Vanha sanonta pätee edelleen ja on nykyään käytännössäkin nähty, raha on enintään kohtalainen renki mutta kelvottoman huono isäntä!
        Tämä rahanpalvonnan aika on suoraan sanottuna pahuuden aikaa. Poliitikot ja talouseliitti palvovat saatanaa joka mustana loimuaa punaisten "silmien" kiiluessa rahanpalvojien temppelissä eli pankissa...


    • mainu

      Kaiken lisäksi niillä alzheimer taudin lääkkeillä on taipumusta laittaa maha löysäksi.

      Omaiseni alkoi tehdä isommat tarpeensa pitkin lattioita, kun ei ehtint vessaan. No, yritin kotisairaanhoitajan välityksellä saada lääkeannostusta pienennettyä tai muutettua, koska oli varoitettu tästä vatsan löysäksi menemisetsä. Eivät suostuneet.

      • Toimiiko_järjestelmä

        Nimimerkille mainu: Eli pitäisikö siis alkaa lopettaa omaisen alzheimer ja etenkin ne kalsiumintasapainoon vaikuttavat lääkkeet kokonaan pois ja seis?

        Ilmeisesti.

        Nimittäin ainakin meidän lähiomainen, dementiaa sairastava paitsi ripuloi, on myöskin aika sekava lähes joka päivä.

        Omaisemme myöskin käy jääkaapilla joka yö, harva se tunti, juoda källittämässä maitoa, joten hänen kohdallaan vatsan ripulointi on lähes joka päiväistä.

        Onnitelkaa ihmeessä nykyistä terveydenhuoltojärjestelmää, ja etenkin tk:ta sen johdosta, että vessan siivoamista riittää lähes jokaiselle viikonpäivälle!

        Tack so mycket!


      • Että_näin

        Terveisiä Nimetön70: Alan aika vakavasti harkita teräksisten ketjujen ja lukkojen hommaamista paitsi jääkaapin, myös pakastimen ympärille.
        Koska ongelma sen kun jatkuu ja on ollut päällä jo useamman kuukauden ja vuoden ajan.

        Eiköhän tämäkin edellä mainitsemani ratkaisu jollakin tavalla auta ja pelitä johonkin asti.

        Inhimillisyydestä ja kyseisen menetelmän käyttöönottamisen laillisuudesta en tiedä, että ovatko ne sallittuja, mutta hätä ei lue lakia; ja tässä tapauksessa ei taida olla enää muita vaihtoehtoja.

        En avannut turvallisuussyistä esille tuomaasi linkkiä.

        Koska nykyaikana ei koskaa tiedä, mitä jotakin avatessa saattaa tapahtua.


    • Liikuntakyvyttömänomaish

      Omalta lääkäriltä saa lähetteen hoitotarvikejakeluun vaipoista. Tuovat vaipat kotiin asti.

      • So_sorry

        Vaipat ja niiden hommaaminen eivät tätä dementikon hallitsematonta syömistä ja juomista, eikä asuintilojen sotkemista etenkin yöaikaan mitenkään ja millään tavalla ratkaise.


        Tähän ongelmaan tarvitaan jotain huomattavasti konkreettisempia ratkaisuja, Kiitos!


    • Liikuntakyvyttömänomaish

      Et mitenkään kerro onko teillä käyneet kunnan kodinhoidosta tekemässä arviointia ja palvelusuunnitelmaa. Siinä selvitetään tilannetta. Mm. nämä vaippa-asiat, mahdollinen avuntarve suihkussa käynnissä, hakemus intervalli hoitoon (viikko, 2 viikkoa) kuukaudessa kunnan osoittamassa hoitopaikkaa. Suoraan pysyvän hoitopaikan saaminen taitaa olla aika mahdotonta. Kyllä tässä keskustelussa otetaan puheeksi myös omsishoitotyö jaksaminen ja tietysti myös omaishoidon tuki asia. Itselle tyrkyttivät oikein pysyvää laitospaikkaa viimeisenä vuonna, kun pelkäsivät minun jaksamisen puolesta. En halunnut ottaa sitä. Hoidin liikuntakyvyltään heikkoa vanhusta.

      Näille muistisairaille asennetaan usein oveen lukkoja ja seuranta laitteita estämään karkailua. Näin tehdään varsinkin yksin asuvien kohdalla.

      Noin yleisesti omaisen sairastuminen tavalla jos toisella vaikuttaa aina myös läheisten elämään. Nämä ei ole enää samanlaista kuin aikaisemmin.

      • Ystävällisesti_

        Olemme olleet takavuosina yhteydessä niin vanhustenhoitoasioista, kuin kotihoidonpalveluista vastaavien tahoilla. Mutta mitään konkreettista apua ei niistä kummastakaan, jostakin syystä saatu.

        Itse asiassa tässä kaikessa kävi niin päin, että kun omasta huolesta ja intervallien järjestämisistä tehtiin pyyntö, niin ilmoittajalle itselleen tästä koitui hankaluuksia. Enkä lähde ja täsmentämään, että minkälaisia. Mutta näin tk: n ja asioista vastaavien lääkäreiden taholta meille järjestettiin monenmoista soppaa, mm. lähimaisestamme tehtiin ja käynnistettiin perusteettomia ja aiheettomia edunvalvontaprosesseja.
        Tästä syystä myöskin kaikkia luottamus terveydenhuoltoinstansseja kohtaan on ymmärrettävästi mennyt ja kadonnut lopullisesti.

        Myöskään intervallijaksoja ei samasta ja jostakin syystä koskaan järjestetty. Näistä kaikista syistä johtuen lopetimme mm. kotihoidonpalvelut tykkänään.
        Eipä niistä kovin paljon mitään erityistä hyötyä omaisten työtaakan helpottamisessa juuri ollutkaan.

        Näihin vaippa-asioihin kommentoisin näin, että ne toimivat vain niiden potilaiden kohdalla, joiden oma ymmärtämys niiden tarpeellisuudesta ja tärkeydestä toimii etenkin, jos kyseinen potilas asuu vielä kotioloissa.

        Esim. potilaan vaippojen käyttäminen ei meidän omaisemme kohdalla onnistuisi ollenkaan myöskään hänen luonteen piirteidensä, kuten erittäin äärimmäisen itsepäisyyden takia.

        Jos kaikki muisti, ymmärtämys, muisti, kaiken lähi ja muun osalta on mennyt, kognitiiviset taidot ja kyvyt ovat jo kadonneet, niin "juna on ns. mennyt jo ohi".

        Olemme aika monta vuotta tästä omaisemme dementiaan sairastumisesta asti joutuneet vastaamaan monista paitsi kodinhoitoon, potilaan lääkitykseen, aterioiden eteen laittamisen ja ruokaostosten hankkimisen suhteen.

        Mutta mistään tk: sta, jostakin syystä me emme saaneet mitään apua, ei tukea, eikä myöskään missään vaiheessa edes puhuttu intervallijaksojen järjestämisestä.
        Koska aina vedottiin, että hänellä on itsemääräämisoikeus.

        Omasta mielestäni itsemääräämisoikeus on perusteltua niissä tapauksissa, joilla oikeasti päänuppi vielä toimii, on kaikki asioiden ymmärtäminen; sekä kognitiiviset kyvyt ja taidot tallella.

        Esim. meidän omaisemme kysyy joka päivä, että onko ja asuuko se meidän perhetuttava siellä Tarinan lähellä. - Ja joka päivä hän kävelee mm. hautausmaalle, vaikka näin syksyaikaan ei esim. tarvitsisi mitään kukkia enää edes
        kastella. Koska nyt on syksy.

        Hän saattaa myöskin tehdä sen kyseisen yli 12 km: n kävelylenkin jopa kahdesti päivässä. - Siitä huolimatta, että voi kuulkaa, kyllä me yritämme sanoa useaankin, että hän on jo käynyt kävelylenkillä ja hautausmaallakin.

        Eihän se oikein auta, kun kerran kaikki muisti, etenkin lähimuisti on jo kokonaan mennyt.

        Niin että näitä muistisairaita sitten kuljeksii siellä ympäri teitä ja kyliä.

        Että onko sitten näin sairaiden ihmisten, joilla on jo lähes kokonaan se muisti mennyt, ja joilla on mm. hallitsematonta syömistä, niin se oikea paikka sitten siellä kotona, niin ainakin minulla on tästä oma mielipide.

        - Niin että ei!

        Perustellusti.


    • itsekin

      "Näille muistisairaille asennetaan usein oveen lukkoja ja seuranta laitteita estämään karkailua. Näin tehdään varsinkin yksin asuvien kohdalla."

      Uskomatonta miten pitkään yksinasuvaa muistisairasta pidetään kotona. Niitä joitakin tapauksia joita näkee Siilin kylilläkin menossa jokseenkin päivittäin. Kai se on jossain laskettu, että missä vaiheessa oireiden pitää olla ennen kuin otetaan hoitoon. Mutta "huhhuh" touhua kun katselee haahuilua.
      Yksin parinkuntakin liikkui kylällä joissa molemmat oli muistisairaita. Mahdollisesti otettu hoitoon jo, kun ei ole näkynyt viime aikoina. Mutta samat lenkit oli monta kertaa päivässä, samat kauppakierrokset, ja liikennevaloissa kyllä painettiin, mutta mentiin yleensä saman tien. Olivat vaaraksi itselleen jo pitkään, ja ihme ettei mitään sattunut.
      Omaisille rankinta on ehkä kuitenkin se, kun läheinen ihminen muuttuu ikäänkuin toiseksi, eikä tunnekaan enää. Tietysti alussa on tuo "nopean toiminnan" vaihe kun oireet alkaa, eli koko ajan toimintaa ja menoa, ja kävellään vaikka kiinaan asti, jos kukaan ei estä. Se vaihe kestää muutaman vuoden keskimäärin, josta sitten vähitellen hiivutaan vuodepotilaaksi. Tietysti lääkkeet voi vaikuttaa eri tavoin, joillakin hidastaa oireiden kehittymistä, ja tuoda jopa "vanhoja" hetkiä hetkittäin.

      Kyllä monet muutkin sairastamiset on rankkoja, mutta muistisairaus on läsnä 24h/vrk, se on ehkä se rankin juttu se ... Ja muissa sairauksissa ihminen kuitenkin pysyy itsenään, tässä ei ...

    • Monenlaista

      Ei sairauksia pidä ruveta vertailemaan. Mutta kyllä muistisairaiden on se onni, että potilas itse ei kärsi niin paljon kuin monessa muussa sairaudessa, jossa pää toimii "normaalisti". Toki alkuvaiheessa potilaskin kokee tilansa raskaana. Kaikki sairaudet ovat muuten läsnä 24/7.

    • itsekin

      "Ei sairauksia pidä ruveta vertailemaan. Mutta kyllä muistisairaiden on se onni, että potilas itse ei kärsi niin paljon kuin monessa muussa sairaudessa, jossa pää toimii "normaalisti". Toki alkuvaiheessa potilaskin kokee tilansa raskaana. Kaikki sairaudet ovat muuten läsnä 24/7. "

      Ei niitä voikaan verrata. Kaikki sairaudet ei kuitenkaan potilaan itsensä ja lähipiirin elämään vaikuta samalla tavalla jatkuvasti kuin muistisairaus, vaikka ei nekään välillä "Pois lähde".

    • Tietoinenpotilas

      Muistisairaus ei todellakaan ole hankalampia sairauksia niin potilaalle kuin läheisillekkään, vaikka nykyisin tuo sairaus onkin nostettu esille tikun nokkaan. Kuvittelepa vaikka hlvsuksessa puhekykynsä ja liikuntakykyndä menettynyttä , mutta aivot toimivat normaalisti. Vaikuttaisiko potilaan ja läheisten elämään.

      • itsekkin

        Se on miten sen mieltää. Olen kyllä lähipiirissä tuntenut molempia tapauksia, sekä muistisairaustapaus että vastaavalla, kuvailemallasi tavalla liikunta- ja puhekyvyn menettäneen. Rankkaahan se on sekin, kun pää pelaa, mutta ei voi tehdä enää muuta kuin maata paikoillaan.
        Mutta hoitamisen kannalta muistisairaus on kyllä ihan omaa luokkaansa. Sitä voi verrata vain ylivilkkaaseen lapseen, joka voi saada lähes mitä vain päähänsä, koko ajan on vahdittava tarkasti.
        Turhaa on vähätellä tietenkään mitään vaivoja, mutta tässä nyt muistisairaudesta kyse ketjussa.


    • vertsikka

      Muistiluotsissa (Lapinlinnankatu 2 Kuopio) järjestetään vertaistukiryhmiä muistisairaan läheisille. Kannattaa käydä ja tutustua. Saa vinkkejä, keskusteluapua jne. paikalla aina myös ohjaaja. http://www.psmuisti.fi

    • Että_tällaista_meillä

      Ainakin meidän lähiomainen on joko sairaudesta, tai lääkityksestä johtuen lähes koko ajan levoton. Kävelee, ja liikkuu huoneesta toiseen levottomasti. Ajoittain on hänellä myös sekavuutta.

      Lähes koko ajan joutuu häntä ohjailemaan, ja toistamaan samoja asioita, lähes tuhat kertaa päivässä.

      Lisänä kaikkeen tähän, omainen ei muista milloin on viimeksi syönyt ja käy jääkaapilla tuon tuosta. Vahtimista on jouduttu tekemään jo monen vuoden ajan.

      Myöskään tv:ta ei voi katsoa käytännössä ilta kahdeksan jälkeen ollenkaan. Joutumatta kuulemaan samaa mantraa; että "Nyt nukkumaan". Jos televisiossa sattuisi olemaankin jotakin leffaa, mitä haluaisi katsoa, niin eipä niitä voi enää koskaan katsella kotona.
      Motkottamista kuulematta. Ellei sitten pidä päässä korvatulppia, tai kuulosuojaimia. Mutta kyllä ne äänet kuuluu niidenkin läpi. Ellei sitten hommaa kalliita taustamelusuojaimia.

      Kuka tällaista jaksaa joka päivä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen?

      Itsekin olen ollut burnoutissa jo monen vuoden ajan.
      Sitäpaitsi ei tämä elämäntilanne mistään hyvinvoinnista ja terveydelle ainakaan hyväksi ole. Hermot on jo mennyt jo ajat sitten. Eikä kyllä ilman syytä.

    • Sain_tarpeekseni

      Elämä on ollut jonkinlaista yhtä kestoista helvettiä jo useamman vuoden ajan. Tee toisten hyväksi yhtä sunt toista työtä. Mutta mikään ei koskaan muutu. Yhtä jaksoista stressiä, paineita ja väsymystä päivästä toiseen. Mitä he*vetin järkeä tässä enää ylipäätään on?
      Talous täysin kuralla, et pääse pois minnekään tästä tilanteesta, eikä mikään koskaan muutu. Jos kysyy omilta sukulaisiltaaan vastauksia ongelmatilanteisiin, joita pitäisi jollakin tavalla ratkaista, niin vastaukseksi tulee: " Ei voi tehdä mitään, näin vaan on."

      Eikä mikään koskaan muutu. Eipä niin. Itse alan vakavasti harkita poislähtöä, vähän sillä hyväksyttävällä tavalla. En jaksa näitä tällaisia tyhjän lätinöitä, että "pitää vaan jaksaa", tai että " pitää ymmärtää dementiaa sairastavia". Ja että pitäisi ymmärtää aina kaikki. Jaksa, jaksa ja jaksa. Aina seuraavaan uuteen koittavaan päivään. Tee toisten eteen aina kaikki valmiiksi. Ja minkä takia?
      - Mikään ei silti koskaan kuitenkaan muutu.

      Tk: ssa ja vanhustenhoidosta vastaavissa tahoissa ei ole otettu koskaan huomioon sitä, että kenties joidenkin dementiaan sairastuneiden kohdalla on lähtötilanne saattanut olla jo alunperinkin huono. - Eli kyseisten dementiaan sairastuneiden kohdalla on voinut olla oppimisvaikeuksia, tai jopa jo aivovammojaalunperin lähtokohtaisesti.

      Itse paloin tässä nykyisessä elämäntilanteessa loppuun jo ajat sitten. Eikä miltään terveyssektorilta ole koskaan saanut, yhteyttäottaessa mitään todellista apua.

      Ihan oikeasti, minä en jaksa enää.

      Jos mikään ei todellakaan muutu, ei paljon oikeasti jää mitään muita vaihtoehtoja, kuin heittää hanskat lopullisesti pöytään, ja ottaa loparit, vähemmän hyvällä lopputuloksella.

      Kiitos oikein paljon tälle nykyiselle istuvalle hallitukselle ja eduskunnalle, sekä yhteiskunnalle, terveysinstanneisselle mistään todellisesta avusta. - Ja ennen kaikkea päin pe*settä olevassa vanhustenhoidossa ja sen nykytilassa!

    • Sain_tarpeekseni

      Minä en ainakaan niele tässä meidän nimenomaisessa tilanteessa mitään tyhjänlätinöitä, että "pitää ymmärtää dementiaa sairastavia", ja "pitää kestää ja jaksaa loputtomiin".

      Se ymmärtäminen ohitettiin minun kohdallani jo ajat sitten.

      Koska siinä ei ole mitään järkeä!

      Oma kaiken hyväksyminen loppui siinä vaiheessa, kun ymmärsin, että tämä kaikki tehdään vain ja ainoastaan talouspoliittisista ja taloudellisesta syistä.

      Joka sellaista kannattaa, niin haistakoon se "jokin"!

      Sen "vanhustenhoidonasioiden hoitajan" viran täyttämisen puuhaaminen ei näitä vanhustenhoitoon liittyviä epäkohtia millään tavalla hoida, eikä paranna. Ellei vanhuksia, ja dementikkoja hoitavien omaishoitajien näkemyksiä yhtään kuunnella, eikä ollenkaan huomioon. Joten kun tässä vähän aikaa sitten Savon Sanomissa oli Lukijan palstalla jonkun ministerin jonkinlainen mielipiden vanhustenhoitoon liittyen, niin kuten edellä sanoin, sillä vanhustenasioita ajavan viran toimeenpanemisella ei tee yhtään mitään. Ellei uusia vanhuksia, ja dementiaan sairastuneiden palvelutaloja ja vanhainkoteja ollenkaan ja yhtään tähän maahan uusia lisää rakenneta.

      Tällä nykyisellä viimeaikaisten hallituksien ja eduskuntien ajamalla politiikalla ei paranneta ollenkaan vanhusten, dementiaa sairastavien, eikä myöskään heidän omaishoitajien nykyistä asemaa ja tilannetta ollenkaan.
      So sorry, mutta on tullut tästä asiasta ihan tarpeeksi omakohtaista kokemusta.

      Itse otan loparit lopullisesti ensi viikolla. Tavalla, tai toisella. Koska en jaksa enää tätä tällaista elämää, ja jatkuvaa, loputonta kestävää, loppumatonta helvettiä. Hyvää jatkoa kaikille ja hyvästi.

      • niinpä_niin

        EIhän omaishoitajana oleminen ole missää mielessä pakollinen homma.
        Mitä ihmeen "talouspoliittista" sitten pitäisi kannattaa/olla kannattamatta?! Omaishoitaja saa työstään kyllä hakiessaan rahaa, joka maksetaan kuukausittaen. Ja toisaalta jos hoidettava joutuu johonkin ulkopuoliseen paikkaan hoidettavaksi, niin se maksaa, paikasta ja mm.hoidettavan eläkkeestä riippuen.
        Mutta ihan ymmärrettävää toki on, että omaishoitajanakaan oleminen ei kaikille sovi. Toisaalta miksi siitä nyt sitä omaista pitää syyllistää, jokanen meistä tulee vuorollaan vanhanksi, ja aina voisi miettiä että kuka silloin on niintä omia vaivoja hoitamassa, vaiko onko sitten kukaan??!


    • haisuleita

      Pasko sinäkin housuihisi niin tiedät miltä se tuntuu. Se aika saattaa olla sinullakin edessäsi. Huomasin muuten kuinka huonoksi on terveyden hoito mennyt Suomessa.
      Pian koko maa makaa paskoissaan.

    • Hyvää_jatkoa

      En taida sitä aikaa edes odottaa. Joten turha oli toiveesi. Enkä edes haluakaan elää vanhaksi. Olen jotakin 40 ikävuoden puolivälissä. Taitanen poistua " sitä housuun paskomis ja kyseistä edellä mainittua "dementiavaihetta" huomattavasti ennemmin. Todennäköisesti lähiaikoina, hyvissä ajoin, viimeistään seuraavan viikon loppuun mennessä.

      Tämän maan politiikka, ja etenkin vanhustenhoidon osalta on sellaista, omakohtaisten kokemusten myötä on sellainen, ja koska koko elämä on täyttä helvettiä, eikä mitään oikeastaan elämässä enää mitään positiivista ja parempaa muutosta taida olla edessä olemassa ja siintämässä, niin eiköhän ole jo aika ja parasta jo lähteä pois.
      Sain ihan tarpeekseni tästä elämästä! Eikä täällä taida olla enää positiivista koettavaa, joten se siitä!

      Kuten sanoin hyvää jatkoa kaikille ja hyvästi!

    • elämähänonihanaa

      älähän nyt hättäile

    • juutua

      Tämä huonokuntoisten vanhusten kotona hoitaminen on helvetillinen taakka jo silloin, kun vanhuksella on useampia jälkeläisiä. Aina niistä seuloutuu se yksi "heikoin lenkki" jolla ei ole luontevia (teko)syitä olla muissa maisemissa. Itse en keksinyt muuta ratkaisua, kuin yli viiden vuoden univelkaisena ja täysin loppuun ajettuna viimein livistin, kun sisaruksia oli tulossa vanhuksen luo pikavierailulle.

      Osaan kuvitella kuinka karmea on tilanne näissä minua nuorempien sukupolvien perheissä, joissa alkaa olla vain yksi tai kaksi lasta omaishoitajaksi valittavissa. Mitenkäpä siitä asetelmasta karkuun livistät, kun ketään ei tule edes pikavierailun ajaksi vanhuksen perään katsomaan.

    • heikot_hetkesi

      Kummalliselta tuntuu jos pitää sitä joka vanhuksesta huolta pitää sisarusparven "heikoimpana". Sen voisi kyllä ajatella olevan myös toisin päin, jos on yksi joka ei pakoile vastuuta. No, tiedetään: ne muut ei sitten pakoile vastuuta senkään edestä kun on omaisuuden jaon vuoro, kun yksi sisar on vuosikaudet tehnyt ne hoitohommat. Kyllä silloin sitten unohtuu ne (teko) syyt olla "poissa maisemista" ainakin hetkellisesti, eli siihen kun perintöriidat erottaa muusta suvusta kaunojen kera ainakin seuraavaksi vuosikymmeneksi, jos ei loppuelämäksi omaan jäniksenkoloon mököttömään. Näinhän se ihmisluonto on toimelias ja järkevä, ja miksihän jänispakolaiset sitten niistä perintöriidoista loppuiät sitten kaunii ...

      • puunaama

        "Kummalliselta tuntuu jos pitää sitä joka vanhuksesta huolta pitää sisarusparven "heikoimpana"."

        Kummalliseltahan se tuntuu varsinkin, jos itse ei tähän rooliin ole (lapsesta saakka) joutunut. Siis tekemään (eri yhteisöjen jäsenenä) muiden puolesta keljut hommat.

        Nykyinen elämäntapa on johtanut asetelmiin, että usein varsinkin perheyhteisöissä heikoimmasta lenkistä huolehtii se toiseksi heikoin lenkki. Vahvemmat hyödyntävät vahvuuttaan, ei suinkaan taakan jakajiksi osallistumiseen, vaan näiden osuuksien laistamiseen.

        Eihän tätä tehtävään valittua ulkopuoliset muka pidä heikoimpana lenkkinä, mutta yritäpä sälytettyyn sitoomustaakkaan saada heistä lomittajaa...


    • heikkohetkisinulla_

      "Nykyinen elämäntapa on johtanut asetelmiin, että usein varsinkin perheyhteisöissä heikoimmasta lenkistä huolehtii se toiseksi heikoin lenkki. Vahvemmat hyödyntävät vahvuuttaan, ei suinkaan taakan jakajiksi osallistumiseen, vaan näiden osuuksien laistamiseen. "

      No, tuossa on aina monen kapitalismiteorian ihanne. Eli "vahvin" ansaitsee ja "heikoin" tekee työt, tosin asetelma ei ole realistinen ensinkään, eikä siinä ole oikeasti perusteltuna järjen hiventäkään.

      "Eihän tätä tehtävään valittua ulkopuoliset muka pidä heikoimpana lenkkinä, mutta yritäpä sälytettyyn sitoomustaakkaan saada heistä lomittajaa... "

      Eikö pidä tai pitää?! Eli suoraa vai epäsuoraan?! Turhaa leikitely että onko vai ei, mutta työläisammateissa on edelleen ja jatkossakin suuri osa, ja mitä se nyt kertoo, että lähisuvussa eriarvoistetaan toiset vaikka sisaruksissa?! Kyllä toivon p..rkeen vahingollista ja tuskaista vanhenemista sellaisille yleensä, jotka ei osaa esim.arvostaa sisarusta, joka ne perinteiset työt tekee. Yleensä jos on kouluttaudutto "ylemmäksi" vieroittumisen ja ns.paremmuuden tuntee vuoksi, niin eihän siinä syynä ole kuin kapitalismi, lue vaikka se Dale Carnegie:n " Kuinkaan saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa" toiseen kertaan, tai keksi parempia syitä olla välittämättä edes lähimistä, kiitos vaan ....

      • konakker

        Turha yrittää selittä ilmiötä näillä marxismista peräisin olevilla teorioilla.

        Työläistaustaisena henkilönä voin kertoa, että tämä heikomman lajitoverin hyväksikäyttö on työläisten keskuudessa paljon härskimpää, kuin se on työnjohtajien tai työnantajien toimesta tehtynä. AY-liikkeen etu ei teitenkään ole lähteä sitä ääneen julistamaan, tai ongelmaan puuttumaan.

        Se, että poliittisista tarkoitusperistä julistautuu huono-osiseksi ei takaa sitä, että ihminen ei käyttäisi itseään heikommassa asemassa olevaa hyväkseen.


    • Liikuntakyvyttömänomaish

      Voisiko tämän kirjoittaja lopultakin kertoa onko hoidettava kunnan lyhytsikaishoidossa esimerkiksi hyvin tavalliset 2 viikkoa hoidossa ja 2 viikkoa kotona? Tällä tavoin on paljon helpompi saada pysyväkin hoitopaikka. Ei se täällä kirjoittelemalla tule.

    • AntakaaArmoa

      Eutanasia tulisi sallia Suomessa, josta omaiset saisivat päättää kun kyseessä on dementoitunut alzheimerpotilas, joka ei pysty itse päättämään.

      • neuvokasta

        Lopetetaanhan kotieläinkin, kun se kärsii liikaa vanhuuttaan tai sairauttaan.


      • Anonyymi
        neuvokasta kirjoitti:

        Lopetetaanhan kotieläinkin, kun se kärsii liikaa vanhuuttaan tai sairauttaan.

        Ihminen ei ole eläin ja eutanasia ja abortti ovat laillistettuja murhia.


      • Anonyymi
        neuvokasta kirjoitti:

        Lopetetaanhan kotieläinkin, kun se kärsii liikaa vanhuuttaan tai sairauttaan.

        Ihminen ei ole eläin ja eutanasia ja abortti ovat laillistettuja murhia!


      • Anonyymi
        neuvokasta kirjoitti:

        Lopetetaanhan kotieläinkin, kun se kärsii liikaa vanhuuttaan tai sairauttaan.

        Kylläpä olet julma!Ihminen ei ole eläin ja eutanasia ja abortti ovat laillistettuja murhia!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1620
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe