Pääsivät lehteen! Hui mitä paikkoja! Onko joku käynyt, tai onko kiinnostusta järjestää ryhmämiitti sinne? https://issuu.com/rajatieto/docs/aareton_extra_halloween2018/6
Maakasperä ja Pahakorpi!
17
2913
Vastaukset
- lipponen1
No, ihan kiva että ne pääsivät...
Tämä Maakasperä on kyllä juurikin näitä uusimpia netti-ilmiöin aikaansaamia juttuja. En sinänsä sitä epäile, etteikö tuossa legendassa voisi olla jotain tottakin. Mutta esim.:
-Miten Maakasperästä voisi löytää jonkun "teurastajan" ikivanhan jäännökset, kun ei suomaista maasto ole, niin lienevät maatuneet jo vuosisatoja sitten?!
-Kerrottu "teurastajan" nimenä olevan Maaga Carnifex, mitähän kieltä mahtaa olla, ja miksi suomalaisia olisi seurannut tämä ihmenniminen "teurastaja"?! Etenkin nimen alkuperää ihmettelen, kuulostaa nettiaikana keksityltä, vai löytääkö joku kulttuurin, jossa tuonkaltaisia nimiä olisi käytetty lähellä nykyisen Suomen rajoja?!
-Sanotaan että karhut ovat noissa metsissä "Normaalia älykkäämpiä", koska niitten esi-isät opetettiin aikoinaan puolustautumaan tätä "teurastajaa" vastaan. Mitenhän tuo "normaalia älykkäämpi" on noilla karhuilla mitenkään todettu?! Miten karhun opetettu älykkyys seuraisi jopa kymmeniä sukupolvia, kysyn sitäkin?!
-Kesähelteillä voi olla muissakin metsissä kylmempää tietyissä kohden, "Puiden rungoissa näkyy silmiä" vaikka "disneyn lumikissa" vuodelta 1937, ja monessakin metsässä, jos tarpeeksi mielikuvitusta on. Ja muitakin metsäalueita on jotka ovat paljon hiljaisempia kuin muut alueet, kaikkialla ei vaan viihdy metsänkään elämä, se on toki yksi arvoitus sinällään.
-Sellaiseen metsään "jossa elämää ei ole", ei toki moni halua mennäkään uudestaan. Kyllähän se paikka "aavemainen"on, kuten jok ikinen paikka, jossa ei elämä viihdy.
-Sitten on kaikkia "epämääräisiä risahduksi" tai "outoja hahmoja" tai "riistakameraan huhuttu jotain outoa tallentuneen", no mielikuvitus toki aina laukkaa. Kuvat toki pitäisi tutkia.
Ja koko juttuko sai alkunsa jostain Ruotsissa kirkon lattian alta löytyneestä paperista?! Missä se paperi nyt on?! Voihan olla, että joku takaa-ajaja on ollut, jos joltain hallitsijalta on ihmisjoukko jotain esim.vienyt, mutta kuka olisi edes ollut tuo hallitsija?!
Jutussa on harvinaisen paljon epäselvää, ei sikäli etteikö jotain tottakin voisi olla mukana, mutta kaikkiaan paisutelluimpia nettijuttuja sieltä liioitellummasta päästä. Ja kun metsät sellaisia, että tuskin sinne tullaa hetkeen mitään rakentamaankaan, niin ei sieltä mitään hautapaikkaa tulla löytämäänkään, ja juttu saa jäädä elämään ... joku tarinankertoja tässä Maakasperä - casessa kyllä onnistui!! - Anonyymi
Tuon "Minun tarinani" kirjoitus kuvailee niin tarkasti Vilppulan historiaa tuolta viime vuosisadan puolelta väliltä, että sellaista tietoa on vaikea äkkiseltään sutaista johonkin keksittyyn kertomukseen.
Oma oletukseni on, että tuo "Minun tarinani" on kirjoitettu jonkun vanhemman ihmisen sanelusta tai sitten vanhasta päiväkirjasta löydetyistä teksteistä.
Tuohon aikaan ihmisten käsitys yliluonnollisista asioista oli toisenlainen, kuin tämän päivän ihmisillä, joiden olemusta leimaa skeptisyys kaikkeen, jota ei ole tieteen keinoin todistettu.
Ihmiset olivat tuolloin erittäin taikauskoisia ja uskomukset esim. "metsän peittoon" olivat arkipäivää.
Kuka nykyajan nuorista edes tietää, mitä tarkoitti " metsän peittoon joutuminen"?
Samoin tuohon aikaan ihmiset uskoivat yleisesti "maahisiin", jotka metsässä lapsen kohdatessaan tekivät tästä vähäjärkisen ja vanhempiin ihmisiin tartuttivat "maan vihan", eli jonkin vakavan taudin.
Juuri tällaisia uskomuksia tuo kertomus mielestäni voimakkaasti tuo esille.
Tarinasta käy myös ilmi että tyttö on vanhempana psykiatrisessa hoidossa, joten eipä ole ihme vaikka jo lapsena olisi oireillut ja nähnyt ja kohdannut juuri tällaisen "maahisen", joko kuvitelmissaan tai unessaan.
Tai sitten kertomuksen kokemus aiheutti aikuisena hoitoa vaativan traumatisoitumisen, kuten tarina pyrkii tuomaan esille.
Yhtä kaikki, mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu tarina kuitenkin. - Anonyymi
Ja tuo Maaga Carnifex-juttu vielä.
Kyllähän Suomen suurissa metsissä voi olla mullan alla piilossa mitä vain.
Jos Ison-Britannian maaperästä kaivetaan säännöllisesti ja aika-ajoin esille dinosaurusten fossiileita, niin enpä pitäisi ihmeenä, vaikka suomalaisten metsien kätköistä löytyisi jonkun keskiaikaisen tai vieläkin vanhemman ihmisen hauta.
Mikä tämä sitten olisi ja miksi sinne joutunut, sitä kukaan tuskin osaisi selittää.
Onhan noita röykkiöhautoja ympäri Suomea ja niissä varmuudella vainaja tai vainajia, joten ei kai tämä ihan mahdoton ajatus olisi.
Noita metsiä tuskin koskaan kaivetaan ja uudisrakennetaan samalla intensiteetillä, kuin Isossa-Britanniassa, joten jos Maakasperän metsissä jotain salaisuuksia on, ne salaisuuksiksi todennäköisesti jäävätkin. - Anonyymi
No toi Pahakorpi-juttuhan on pelkkää höpöhöpöä ja sontaa. Paikalla ny vaan sattuu oleen tuollanen nimi ja siitä on sitte väännetty keksitty juttu. Se on iha tavallista korpea.
Maakasperä on vähä toisenlainen juttu. Moni mettästäjä tai työnsä puolesta sielä liikkuun joutunu on kertonu oudoista asioista joit on tapahtunu lähinnä syksysin.
Paljo on höpöhöpöjuttuja sieltäki ja sen takii siitäki on kiistelty mut sitte myös iha luotettavilta tahoilta kuultua tietoa.
Karhujen määrä ja pentueitten koko jo useitten vuosien aikana on kans herättäny ihmetystä nois Maakasperän ja Haikankylän alueen mettissä.
Niit on ihan riesaks asti jopa talojen pihoissa joissa jokku jopa ruokkiiki niitä ja pitää melki lemmikkeinä. Se ei oo hyvä asia näin mettästäjän näkökulmasta. - Anonyymi
"Ja tuo Maaga Carnifex-juttu vielä.
Kyllähän Suomen suurissa metsissä voi olla mullan alla piilossa mitä vain.
Jos Ison-Britannian maaperästä kaivetaan säännöllisesti ja aika-ajoin esille dinosaurusten fossiileita, niin enpä pitäisi ihmeenä, vaikka suomalaisten metsien kätköistä löytyisi jonkun keskiaikaisen tai vieläkin vanhemman ihmisen hauta."
Puhutaan siis vaiheesta kun Ancylusjärvi (Itämeren edeltäjä) oli vielä olemassa. Kyse ei siis ole ihan keskiajasta, sillä Ancylusjärvi oli olemassa vuosina noin 8 900–7 200 eaa, eli mennä jotakuinkin 10 000 vuotta taaksepäin nykyajasta. Voisi kysyä asiantuntijalta, miten tuon ajan haudat yleensä on säilynyt nykypäivänä. Maastohan ei tuolla ole kovinkaan suomaista.
Sinällään historiassa on voinut tapahtua vaikka mitä, mutta tarkat asiakirjat pitäisi tutkia tarkemmin, ennen kuin toteta alkaa pitää.
Karhukannat on muuten yleensäkin Suomessa paljon kasvaneet viimeisien parin vuosikymmenen aikana, nykyisin noin 3 500 taitaa olla koko maan arvioitu kanta. Entä mites alueella jossa on "kovin hiljaista ja salaperäistä" voi liikkua paljon karhuja?! Karhut tarvitsevat kuitenkin ravintoa, ja karhujan ravinto tarvitsee ravintoa, puhutaan siis ravintoketjusta. Karhuja ei voi esiintyä paikassa, jossa ei sen ravintoketjun muitakin osasia liiku. Luonnossa on kyllä paikkoja joita eläimet vierastaa, mutta jos siellä on joku ravintoketjun osa, niin täytyy lähialueilla ainakin olla ne muutkin osat.
"Noita metsiä tuskin koskaan kaivetaan ja uudisrakennetaan samalla intensiteetillä, kuin Isossa-Britanniassa, joten jos Maakasperän metsissä jotain salaisuuksia on, ne salaisuuksiksi todennäköisesti jäävätkin."
Tämä kyllä alleviivaa lähinnä sitä, että urbaanilegenda on se jota halutaan pitää yllä. Mutta tämähän metsä olisi noille "aavejahtaajille" aina hyvä paikka, jos jotain haluttaisiin oikeasti todistella?! Noita ryhmiä on Suomessakin jos useampia, joten jos joku kontaktihenkilö sinnepäin on kuulolla, niin miten olisi matka Vilppulaan, ja Maakasperän metsiin etsimään "salaisuuksia", jos niitä todellakin siellä olisi?! Jos jotain paljastuisi todella, niin isoihin otsikoihin mahdollisuus ...- Anonyymi
Dinosaurukset elivät 250 - 60 miljoonaa vuotta sitten ja niiden jäännöksiä löytyy yhä.
Miksi olisi siis ihmeellistä, jos 7000 vuoden takaa löytyisi jäännöksiä alueelta, joka TODELLAKIN on maaperältään säilyttävää.
Itse en ota kantaa siihen, onko ko. metsäalueella minkäänlaisia jäännöksiä vai ei, mutta olisihan se mahdollista.
Se, ettei niitä ole löytynyt, ei tarkoita sitä ettei niitä olisi. Se olisi selvillä vasta sen jälkeen, kun perusteellinen maaperätutkimus olisi tehty, mutta tuolla alueella ei infrastruktuuriin tai muuhunkaan taloudellisesti kannattavaan syyhyn vedoten, ole tällaisiin tutkimuksiin varaa, joten voidaan kyllä todeta, että em. tarina sijoittuu sille erittäin otolliseen ympäristöön.
Karhun ravintoketju koostuu 70 - 80 % muusta ravinnosta, kuin lihasta.
Karhu on opportunisti, joka kykenee elämään pelkällä kasvisravinnolla, mutta toki käyttää lihaakin, jos sitä on saatavilla ilman kohtuutonta energian hukkaamista.
Muuta eläimistöä ei siksi alueella tarvitsisi olla, etteikö karhu siellä selviytyisi.
Lisäksi karhujen reviiri huomioiden, se voisi käydä "tarvitsemansa" lihan syömässä vaikka Keuruun tai Mäntän K-Marketista asti ja palata sitten takaisin "kotikonnuilleen".
Alueella hämmentää erityisesti pentueiden suuri koko. Normaalisti karhunaaras synnyttää 1-2 pentua, mutta keskustelun alla olevalla metsäalueella on havaittu useina peräkkäisinä vuosina jopa neljän pennun pentueita.
Tämä on ERITTÄIN harvinaista.
Lisäksi kautta aikojen on ollut jos jonkinlaisia legendoja.
Minotaurus, Jersey Devil, Mothman, Slender, Loch Nessin hirviö jne.
Miksi siis määrätyillä tahoilla ottaa kovasti päähän se, että jossakin päin Suomeakin voisi olla oma legendansa, jonka uskottavuus olisi jopa suurempi, kuin vaikkapa Romuluksella ja Remuksella tai vaikkapa Väinämöisellä.
On myös syytä miettiä, mihin perustuu useat kertomukset alueella sattuneista erikoisista luonnon ilmiöistä. Jotakin erikoista alueessa on, oli se sitten mistä lähteestä tahansa aiheutuvaa.
Tuskinpa tällainen tarina koskaan olisi saanut alkunsa, jos siellä ei mitään outoja asioita olisi tapahtunut.
Itseäni lähinnä kiinnostaa se, miten tätä tarinaa voisi hyödyntää taloudellisesti pienellä paikkakunnalla, sillä onhan tämä tarina levinnyt vuosien saatossa hyvinkin laajalle alueelle.
- Anonyymi
"Miksi olisi siis ihmeellistä, jos 7000 vuoden takaa löytyisi jäännöksiä alueelta, joka TODELLAKIN on maaperältään säilyttävää.
Itse en ota kantaa siihen, onko ko. metsäalueella minkäänlaisia jäännöksiä vai ei, mutta olisihan se mahdollista."
Onhan se mahdollista, kaikki on mahdollista kunnes on varmasti toisin todistettu.
"Lisäksi kautta aikojen on ollut jos jonkinlaisia legendoja.
Minotaurus, Jersey Devil, Mothman, Slender, Loch Nessin hirviö jne.
Miksi siis määrätyillä tahoilla ottaa kovasti päähän se, että jossakin päin Suomeakin voisi olla oma legendansa, jonka uskottavuus olisi jopa suurempi, kuin vaikkapa Romuluksella ja Remuksella tai vaikkapa Väinämöisellä."
Ei ota päähän, mutta koetetaan järkiperäistääkin välillä. Monia legendoja, kuten mainitsemiasi ei ole vedenpitävästi (eikä juurikaan edes -pitämättömästi) voitu todistaa olleen koskaan oikeasti olemassa, juuri siksikin ne ovat legendoiksi jääneet. Jotkin legendat saattavat olla osin todenperäisiä tai monen aikanaan eläneen henkilön mahdollisia yhdistelmiä, näin jotkut kalevalaa tutkineet on Väinämöisestäkin väittäneet (että perustuisi mahdollisesti oikeaan perimätietoon, mahdollisesti useammasta henkilöstä, tätä ei vaan voi mitenkään juuri todistaa). Mutta kun ei voida perustella, niin mennään poikkitieteitten, eli legendojen - osastolle.
Ei legendoissa ole minun mielestäni mitään pahaa, ihmiset tarvitsevat niitä, ja ne ruokkivat mielikuvitusta, ja antavat ehkä särmää ja perspektiiviä monesti tasapaksuun nykyaikaan.
Sikäli Vilppulan legendan taloudellinenkin hyödyntäminen voisi olla ihan fiksua, jos nyt paikalliset jotain legendanmetsästäjiä haluaa sinne.
Mutta onhan tämän jutun todenperäisyyden esittämisessä aika monta mutkaa, toki liittyen juurikin siihenkin, että alue on sellainen jota nyt suunnilleen viimeisimmiksi tutkittaisiin. Pääpiirteissään tarina muistuttaa jotain fantasia-roolipelin kehystarinaa, ja miten sitten tälläisiä juttuja ei ponnahda useammin esille noin kaukaa?! No legendat on toki legendoja (kunnes toisin voi todistaa) ...
Mikähän tuon alueen karhukanta kokonaisuudessaan sitten nykypäivänä on, jos pentueet jo monesti suuria. Kyllähän pentujen kasvaessa ne kuitenkin vaeltaa muille seuduille monestakin syystä, joten karhujen kannat nyt tuskin on vedenpitävästi aika vaikea saada limittymään legendaan ainakaan. Kyllähän karhuparkojen geenit olisi kaikkea muuta kuin kohdillaan jo, jos samassa metsiköissä olisi vaan lisääntyneet keskenään reilut 10 000 vuotta.
Toisaalta luonnonkin nk.poikkeamia esiintyy kyllä monesti useammin samalla seudulla kun niitä on alkanut esiintymään, esim.Salossa on muistaakseni lähde (Varesjoen kuru taisi olla nimeltään), jonka ympärillä kasvaa uskomattoman paljon harvinaisia mukurakuusia (käsittääkseni ei vielä tiedetä onko se geneettinen ominaisuus kuusissa). Ja muita vastaavia myöskin. Voisiko se pentueitten suuri koko liittyä karhuilla sitten myös geeneihin?! Jotenkin se ei luonnovalinnalta vaikuta, jos ei liharuokaa ole paljon saatavilla, vaikka karhut tosiaan pärjää pitkälle ilman lihaakin ... - Anonyymi
Kiinnostunut maakasperästä.
Ois lähelläkin.
Miksei voisi jotakin ollakin, turha sanoo ettei nyt Suomessa tollasta..
10000vuotta sit ei tainnu olla suomee..- Anonyymi
Taisi olla jaakausi silloin loppumassa ja ensimmaiset metsastaja/kalastaja kerailijat saattoiovat liikkua veneilla. Tuskin kenellakaan oli fiinia ranskalaista nimea.
- Anonyymi
Silloin on voinut olla mitä vain ja tapahtua mitä vain.
Nykyajan skeptikot vain vaativat, että kaikki dokumentit pitää löytyä wikipediasta tai vähintään Suomalaisesta Suuresta Tietokirjasta.
Eipä tuhansia vuosia sitten kovin paljon dokumentoitu reissuja tai pidetty ajopäiväkirjaa, mutta varmasti on ollut uudisraivaajia, jotka ovat laajentaneet reviiriään, valloittaneet tai itse paenneet jotakin.
Apollo kuukävelyyn jotkut herkkäuskoiset kyllä ovat valmiita uskomaan, mutta sitten epäilevät, että nykyisen Suomen maaperällä, ei olisi koskaan tapahtunut kansainvaelluksia.
Säälittävää.
- Anonyymi
"Silloin on voinut olla mitä vain ja tapahtua mitä vain.
Nykyajan skeptikot vain vaativat, että kaikki dokumentit pitää löytyä wikipediasta tai vähintään Suomalaisesta Suuresta Tietokirjasta.
Eipä tuhansia vuosia sitten kovin paljon dokumentoitu reissuja tai pidetty ajopäiväkirjaa, mutta varmasti on ollut uudisraivaajia, jotka ovat laajentaneet reviiriään, valloittaneet tai itse paenneet jotakin."
Niin, mutta täytyyhän nyt joku todiste olla, muuten voidaan väittää ihan mitä tahansa. Ei siinä nyt skeptikkokaan tarvitse olla, että arvuuttelun sijasta vaati jotain muuta näyttöä asioista, kuin mielikuvituksellisen tarinan, joka sopivasti hiostaa selkäpiitä.
On kerrottu muistaakseni, että jostain kirkon alta olisikin jokin paperi täsät löydetty, mutta onko se totta, ja jos on niin missä se paperi nyt on?!
Toisaalta jos Ancylusjärven ajalta löytyisikin todisteita, niin millä kielellä ne on tehty!? Jos niitä osataan tulkita, niin ne ovat silloin myöskin liitettävissä johonkin olemassaolleeseen kulttuuriin, ja siitä pitäisi olla silloin tietoa enemmänkin.
En halua teilata siis koko tarinaa, vaan saada vaan toteen sen, että miten iso sen todenperäisyysaste todellisuudessa on. Löytyihän tuolta suunnalta pari vuotta sitten sammaleen alta yksi maailman vanhimmista tiedetyista kartoistakin. Että sikäli ei tarinan todenperäisyys pakosta pelkkää huuhaata ole. Mutta kiinnostaisi vaan tietää, että miten nämä tiedot on oikeasti alunperin tulleet, ja olettaisin, että sitä kautta ne pystyttäisii yhdistämään myöskin johonkin suurempaan historialliseen kulttuurikontekstiin, jos sitä on tämänkin verran kerran tulkita osattu.
Sinänsähän se herättää juurikin ajatuksia lentoon, jos on joku kulttuuri tuolta ajalta ollut joka on vaikuttanut täällä. On varmasti kulttuureja, joita ei edelleenkään juuri tunneta. Ja nykyihminen on niin rikkiviisas, että luulee olevansa itse aina huipulla (kaiketi sama luulo on toistunut kaikilla aikakausilla) niin tiedossa kuin taidossa kuin kaikessa muussakin. Se ei ehkä olekaan niin viisasta kuin luulisi, vaan voi juuri rajoittaa sitä, että tietoa saataisin paremmin sellaisesta, jota ei olekaan vielä todistettu koskaan ennen. - Anonyymi
Mihin aikaan tuo maakasperä juttu siitä tytöstä perustuu??
Joka sekos tai jotain ja onko niitä karhuja siellä oikeesti paljon??
Pahuuttahan on olemassa ihan nykyaikastakin, mut ois kiva tietää enempi tästä maakasperä jutusta - Anonyymi
Karhuja on siellä paljon.
Ja isoja pentueita useina peräkkäisinä vuosina.
Havaintoja alkoi tulemaan sieltä poikkeuksellisen paljon joskus kymmenisen vuotta sitten.
Alueelle myönnetty myös paljon kaatolupia yksilöiden määrän vuoksi, mutta ainakin urosten tiedetään menneen lähes poikkeuksetta ajoketjujen välistä niin ettei niitä ole onnistuttu kaatamaan.
Metsästäjät puhuvat noilla seuduin harvinaisen "viisaista" yksilöistä. - Anonyymi
"Maaga Carnifex" on latinaa, joskin maagassa pitäisi olla vain yksi a eli "maga".
Suomeksi "taikuri/velho teurastaja" ja nimenomaan naispuoleinen. Mies olisi "Magus".
Nimi jo kertoo, että koko juttu on täyttä satua.- Anonyymi
"Maaga Carnifex" on latinaa, joskin maagassa pitäisi olla vain yksi a eli "maga"."
Justiinsa näin, ja latinahan levisi laajimmilleen noin hieman ennen nykyisen ajanlaskumme alkua, eli reilu 2000 vuotta sitten, jolloin sitä käytettiin nk.yleiskielenä VÄLIMEREN alueella. Sitä ennen latinaa puhuttiin vain Latinumin maakunnassa Italiassa, joka on nykyisen LAZIOn alue.
Eli mitenhän tämän nyt vaikuttaa tämän kertomuksen totuusarvoihin, kun kertomuksen keskeisen henkilöhahmon nimitys onkin kieltä, joka levisi vasta tuhansia vuosia myöhemmin, EIKÄ KOSKAAN Ancylusjärven alueella päinkään?!
- Anonyymi
https://hoiabaciuforest.com/
Yllä linkki tunnetun Romaniassa sijaitsevan "kummitusmetsän" nimeltä Hoia Baciun nettisivuille. En tiedä olisiko pitänyt oma ketju avata.
Vastaavankaltanen metsähän on mm.Puolassa myös, mikä on nimeltään Krzywy Las. Joskus ovat mm.iltapäivälehdet Suomessakin näistä kohujuttuja koettaneet tehdä. - Anonyymi
"onko niitä karhuja siellä oikeesti paljon??"
Petoeläimien kannat on olleet Suomessa noin viimeiset parikymmentä vuotta yleensäkin jyrkässä nousussa. Ei ole siis mikään ihme, jos jossain Vilppulan metsässä on "viimeiset noin kymmenen vuotta" nähty huomattavan paljon karhuja. Niin on monessa muussakin metsässä ne karhukannat kasvaneet.
Yksi parhaista syistä petoeläinten kantojen kasvuun yleensäkin lienee muuten"Maaseudun tyhjeneminen", eli kun on enemmän tilaa siellä niillä liikkua (kuten petojen riisallakin myöskin), ja karjaa kasvatetaan useasti enimmäkseen sisätiloissa, niin ei ole maaseudun kannalta tarvetta pitää enää petokantoja kurissa. Karhujen ja myöskin ilveksien kokonaismäärät on molemmat Suomessa tällä hetkellä noin 3000 - 4000 välimaastossa, siinä on huomattava lisää yleensäkin noin parinkymmenen vuoden takaiseen, ja ne voi tosiaan mm.jäljistä (ja monesti jo suorista näköhavainnoista) huomata. Ja onhan yhä enevästi petoeläimiä jotka mm.ruokaa etsiessään eksyvät kaupunkien liepeillekin.
Ja entäs ne syyt, miksi "Koirat pelkäävät" vaikkapa tuota Maakasperän metsää?! Onko kenellekään koskaan juolahtanut mieleen, että kuvatuilla tavoin monet koirat pelkäävät, kuin saavat nimen omaan hajujäljen karhusta?! On vaan muutama koirarotu, jotka ei pelkää karhua, ja jo karhun hajujälkeä ...
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet taitava
monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo768792Sinällään hauska miten jostakin
jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per593311- 382664
- 272211
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj182195Osuuspankki Kuhmo!
Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto372190- 131927
Rakkaalleni!
Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus151743- 681705
- 181629