Kuinka suuri on tämä meidän "maailmankaikkeus" ja kuinka paljon siinä on planeettoja?
Maailmankaikkeuden koko
14
177
Vastaukset
Nämä ovat määritelmäkysymyksiä. Valo on ehtinyt meidän sijainnistamme edetä maailmankaikkeuden 13.8 miljardin olemassaolovuoden aikana avaruuden laajeneminen huomioiden 46.6 miljardin valovuoden päähän täältä. Sama toisinpäin eli kaukaisimmat kohteet jotka teoriassa voi nähdä sijaitsevat tuon etäisyyden päästä meistä. Ne ovat siis näkymiä ajalta juuri alkuräjähdyksen hetkellä. Sitä kauemmaksi ei näe mikään teleskooppi, sillä sieltä ei valo ole vielä ehtinyt tänne.
Käytännössä kaukaisin minkä näemme on avaruuden taustasäteily (CMB). Alkuräjähdyksen jälkeen avaruuden täytti harva vetykaasu, joka suuren lämpötilansa vuoksi oli läpinäkymätöntä eli käytännössä valkohehkuista. Kun avaruus laajeni niin hehkuvan vedyn lämpötila hiljakseen laski. Vuoden 379000 paikkeilla hehkuvan vedyn lämpötila oli laskenut niin alas (3000K) että se juuri lakkasi olemasta ionisoitunutta ja muuttui läpinäkyväksi. Tuolloin viimeisen hehkun tuottama näkyvä valo pääsi etenemään vapaasti kaasun lävitse. Syntyi avaruuden taustasäteily, joka siis oli alun perin suunnilleen samanväristä kuin nykyisten kellertävien ledilamppujen valo (2800K). Tuo siis oli maailmankaikkeudessa ensimmäinen valo, joka lähdettyään pääsi etenemään pitkälle lähtöpaikastaan.
Aikaa myöten avaruus laajeni ja jäähtyi. Samalla venyi tuon vedyn viimehehkun valon aallonpituus kunnes se oli muuttunut näkyvästä valosta infrapunaisen kautta mikroaalloiksi. Mihin suuntaan sitten katsotkin on mikroaalloilla näkyvä avaruuden taustasäteily käytännössä kaukaisin signaali jonka voit havaita. Avaruuden laajenemisen vuoksi se näyttää tulevan 45.7 miljardin valovuoden päästä.
Planeettojen lukumäärä on edelleen iso kysymysmerkki. Emme kunnolla tiedä sitä edes Linnunradan osalta. Meidän galaksissamme planeettoja on ehkä kymmeniä miljardeja tai sata miljardia. Galakseja on havaittavissa olevassa osassa universumia luokkaa 50 miljardia. Laske siitä...- outoa_meininkiä
Koko universumi on suurinpiirtein 150 kvintiljoonaa (150 x 10^30) kertaa suurempi kuin ns. havaittava maailmankaikkeus. Se on oletetusti laakea, joten kun kerrotaan 93 miljardin valovuoden havaittavan maailmankaikkeuden halkaisija yllä olevalla luvulla saadaan sen halkaisija. En osaa kertoa tämän luvun suuruutta. Se on mieletöntä.
Siellä havaintojen ulkopuolisessakin universumissa on luultavasti planeettoja, joten universumissa on planeettoja mielettömästi. - halooonkovaloo
Vai että määrittelykysymys? Olipa erikoisesti sanottu.
Miksi ei voi sanoa rehellisesti; emme tiedä.
Mielellämme esiinnymme kaikkitietävinä,
mutta kun emme ole.
- emme.tiedä
Ei ole kaikkitietävyyttä käyttää parasta nykyistä tietoa ja yrittää sen avulla arvioida sellaisiakin asioita, joita ei suoraan voi mitata. Muutenhan "emme tiedä" olisi vastaus, jonka saisi melkein jokaiseen lääketieteeseen liittyvään kysymykseen.
Määritelmäkysymys taas tulee siitä, miten rajataan "meidän maailmankaikkeus" ja kuinka suuri on taivaankappaleen oltava jotta sitä voitaisiin kutsua planeetaksi. - pynstäkolkkanen
Se on hirmu iso. Tässä yksi arvio jonka mukaan näkyvä maailmankaikkeus suhteessa siihen todelliseen maailmankaikkeuteen on atomin kokoinen. Enpä usko, että kukaan kykenee ymmärtämään tuollaisia mittasuhteita.
https://www.youtube.com/watch?v=yaX4iGw-b_Y
Kohdasta 6:55 tiivistettynä. Kannattaa kyllä katsoa kokonaan. - Nojatuoliastronomi
Oheinen John Carl Villanuevan kirjoitus valaisee nykytieteen näkemystä maailmankaikkeuden koosta. Sen mukaan tähtiä on maailmankaikkeudessa kaikkiaan ainakin 10^23 kpl (siis ykkösen perässä 23 nollaa). Jos maailmankaikkeuden ainetta arvioidaan käyttäen mittana vetyatomien määrää, niitä on ainakin 10^86 kpl (keskimäärin yksi atomi neljää kuutiometriä kohti).
Kun arvioidaan planeettojen määrää, niin yksi mielenkiintoinen lähde on NASA:n Kepler-luotaimen tietopankki vajaan kymmenen vuoden takaa. Kepler-projektissa etsittiin Maan kaltaisia eksoplaneettoja, eli tähtiä kiertäviä kiviplaneettoja, jotka ovat suunnilleen Maan kokoisia ja jotka saavat suunnilleen saman määrän aurinkoenergiaa pinnalleen. Linnunradassa on tällaisia Maan kaltaisia planeettoja Kepler-tietopankin perusteella joka viidennellä tähdellä, eli niiden lukumäärä on miljardeissa. Ja kun Linnunrata on vain yksi miljardeista galakseista, niin eksoplaneettojen lukumäärä vain kasvaa entisestään.
http://www.universetoday.com/36302/atoms-in-the-universe/- aivot.on
Maailmankaikkeus on ääretön, eikä äärettömän kokoa voi millään numeroilla ilmaista,; se on ääretön ja myös ikuinen, ollut olemassa aina ja on aina.
On luonnollisempaa ja järkevämpääkin ajatella ettei avaruus lopu mihinkään, koska jos se olisi äärellinen, olisi mahdotonta ymmärtää mitä siellä rajan takana, sen jälkeen sitten olisi. - Aikaavaruus
aivot.on kirjoitti:
Maailmankaikkeus on ääretön, eikä äärettömän kokoa voi millään numeroilla ilmaista,; se on ääretön ja myös ikuinen, ollut olemassa aina ja on aina.
On luonnollisempaa ja järkevämpääkin ajatella ettei avaruus lopu mihinkään, koska jos se olisi äärellinen, olisi mahdotonta ymmärtää mitä siellä rajan takana, sen jälkeen sitten olisi.Kyllä avaruudella on alku ja jos on alku niin on myös loppu. Kaikki loppuu joskus. Aikahan alkoi silloin kun avaruus syntyi alkuräjähdyksessä. Avaruus vaikuttaa toisaalta äärettömältä koska se on kaikki mitä on noin aineellisessa mielessä. Avaruus laajenee koko ajan huimalla nopeudella. Mihin se laajenee, sitä ei tiedetä. Jos avaruus olisi ikuinen ja ääretön niin minne se sitten laajenee. Mistä se ottaa tilaa?
- rfvlkj6
Aikaavaruus kirjoitti:
Kyllä avaruudella on alku ja jos on alku niin on myös loppu. Kaikki loppuu joskus. Aikahan alkoi silloin kun avaruus syntyi alkuräjähdyksessä. Avaruus vaikuttaa toisaalta äärettömältä koska se on kaikki mitä on noin aineellisessa mielessä. Avaruus laajenee koko ajan huimalla nopeudella. Mihin se laajenee, sitä ei tiedetä. Jos avaruus olisi ikuinen ja ääretön niin minne se sitten laajenee. Mistä se ottaa tilaa?
On niin inhimillistä ajatella et myös maailmankaikkeudella on alku ja loppu, tiede hakee senkaltaisia vastauksia tutkimuksillaan, mut mitään oikeasti pitävää todistetta ei ole maailmankaikkeuden alusta, ns. alkuräjähdyksestä, on vain paljon teorioita ja spekulaatioita teorioiden ja spekulaatioiden päälle. Uskovainen uskoo Jumalan luoneen kaikkeuden, tiede uskoo mitä milloinkin.
- selitysyritykset
"On niin inhimillistä ajatella et myös maailmankaikkeudella on alku ja loppu"
Yhtä hyvin voi sanoa, että on inhimillistä ajatella että kaikkeudella ei ole alkua ja loppua. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa vallitseva teoria oli valoeetteriteoria, johon uskoi mm. Maxwell, Kelvin ja kaikki muut sen ajan suuret tiedemiehet ja sitä pidettiin oikeaksi todistettuna vankkumattomana tosiasiana.
"tiede uskoo mitä milloinkin."
1900-luvulla suuret tiedemiehet eivät ole enää samalla tavalla uskoneet mihinkään. Esim. Hawking kirjoittaa kirjassaan, että tiede ainoastaan yrittää antaa selityksen maailmankaikkeuden alulle, mutta ei missään tapauksessa väitä että BB-hypoteesi tai mikään kirjassa esitellyistä teoreettisen fysiikan aikaansaannoksista olisi oikeassa. Ne ovat pelkkiä selitysyrityksiä joita tiedemiehet ovat sinnikkäästi kehitelleet, mutta voivat olla ja luultavasti ovatkin ties miten kaukana todellisesta asianlaidasta.
Riippuu kuinka suureksi mielesi koet koska kukaan muu ei voi sitä samoin kokea , vai voiko?
1. Suuren suuri.
2. Paljon, paljon.- tosmahvaa
onhan se kiva katsella menneisyyteen 13,8 miljardin vuoden vanhaa valoo ja pähkäillä samalla onko sitä galaksii enää nykyään olemassa, ehkä jonain kauniina yönä ns. klamppu sammuu eikä tähtönen enää tuiki???, tosin sitä täälä kukaan edes huomaisi kun nykyään näkee lähinnä kiertotähti venuksen, no onhan se orionkin sielä, nykypäivän tenavista tuskin kukaan edes nähnyt linnunrataa.
jos meidän galaksi paahtaa andromeran rinnalla isoo lujaa johonkin suuntaan, missä on se alkumossahdus piste?, ja millä periaatteella lasketaan kaukaisimman tähden ikä.
tähtitiede hieno paitsi ettei se täytä tieteen periaatteita. - tähtipöläys
Kysymyksiin on mahdotonta vastata edes karkealla arviolla. Miljardit valovuodet etäisyyksinä luo kokonaisuuden jota emme pysty hahmottamaan edes sen näyvältä osalta.
Emme tiedä edes sitä onko aurinkokuntamme/linnunratamme maailmankaikkeuden keski.tai reuna-alueilla.
Voipi olla niinkin että nyt hahmotettu alue on "mailmankaikkeuden galaksin" vähäpätöinen spraalihaaran osanen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .563161Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen472901Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631242719Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi3541817- 711094
Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito101081Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.193971- 44819
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että101812Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde26810