Suomessa lahjattomat etenee

Kuten tälläkin palstalla on ollut puhetta että vain isävalmentajien pojat tai ne lahjattomat joilla on suhteita etenee kiekko urallaan. Todelliset joukkuepelaajat ei saa oikeita näyttöpaikkoja ja sen takia Suomi ei voi menestyä kiekossa eikä varsinkaan juniori-ikäluokissa kun vain suhteilla pääsee etenemään ja todelliset lahjakkuudet kiusataan pois lajin parista. Meneekö homma oikeasti näin?

Suomi on voittanut alle 20 vuotiaiden mm kisoissa kuuteen viimevuoteen kolme mestaruutta eli enemmän kuin mikään muu maa ja alle 18 vuotiaissa Suomi on pelannut neljä kertaa peräkkäin mm finaalissa ja voittanut niistä kaksi. Aika hyvä suoritus kun ottaa huomioon että pojat ovat edenneet vain isävalmentajan tai suhteiden avulla.

Herää väkisellä kysymys miten muissa maissa sitten pelaajat etenevät vai onko Suomessa kuitenkin erittäin hyvä valmennus ja oikeasti parhaat etenevät urallaan?
Ilmoita


Taitaa olla niin, että muissa maissa rikkaiden penskojen osuus pelaajista on vielä suurempi. Siksi Suomi pärjää. Ei se ole mikään saavutus.

Suurin osa potentiaalisista harrastajista on siirtynyt jo muihin lajeihin. Jääkiekon taso mataloituu vuosi vuodelta.

Jääkiekolle on käynyt ns. applet.
3 VASTAUSTA:
Et voisi enemmän pihalla olla jos puhut noin muista maista. Et taida tietää esimerkiksi Ruotsin tai Kanadan kustannustasoa. Ruotsissa on toimintaa kehitetty paljon ja siellä pelaaminen on halvempaa, mutta ei vaan pärjää laadukkaasti valmennetuille Suomalaisille.

Ja kun nyt tuli taas mestaruus niin tällä viikolla puhelimet soi seuroissa ja uusia innokkaita on taas tulossa kiekon pariin. Niin se vain menesty ruokkii itseään.
voi pojat... Ruotsissa YLIVOIMAINEN ykköslaji on jalkapallo johon kovimmat lahjakkaat nuoret haluavat, toisena tulee jääkiekko, harrastajia Ruotsissa on noin 1,5x Suomen jääkiekkoharrastajien määrä (lisenssit) ja NHL:n pääsee keskimääräisesti 2,5x enemmän pelaajia vuosittain kuin Suomesta. Ruotsi on miehissä edelleen huomattavasti menestyvämpi kuin Suomi jääkiekossa vuodesta toiseen. Suomi on länsinaapuriin verrattuna ERITTÄIN tehoton ja tuo suhteilla ja isävalmennus suhmurointi on ARKIPÄIVÄÄ nimenomaan Suomessa sekä sarja- että maajoukkue (erityisesti liittotasoilla).
B-junnuissa sekä HIFK että Bluesissa isävalmennus ja se näkyy kyllä suoraan tuloksessa kun huomio oman pojan menestyksessä
+Lisää kommentti
Kaikki MM kultamitalistit ovat erittäin lahjakkaita ja motivoituneita. Osa on saanut urallaan enempi apua ja toinen vähempi - karsinta huipulle on tosi kova ja sinne ei pääse isän tai muun suhteen avulla yksin.
Onko meillä Suomessa menestyksestä huolimatta parantamisen varaa?
Kyllä!
1. Onnella on jääkiekossa tutkitusti iso merkitys ja olisimme hyvin voineet jäädä mitalipelien ulkopuolelle (vrt esim koripallo, jossa onnen merkitys pienempi kuin kiekossa). Juhlitaan nyt toki!
2. Reilun kilpailun ja avoimen ilmapiirin puuttumisen kritiikki junnukiekossa on syytä ottaa vakavasti, sillä osa lahjakkuuksista lopettaa pelaamisen kyllästyttyään suhmurointiin; osa ei tule koskaan edes lajin pariin; osa ei kehity niin hyväksi kuin potentiaali sallisi, koska harjoitus- ja pelimahdollisuuksia ei tarjota riittävästi.
3. Harrastuksen kalleus on myös valtava haaste. C SM tasolta alkaen jpukkueen matka- ja valmennuskulut kasvavat todella isoiksi...
4. Jos emme tunnusta tosiasioita ja jatkuvasti pyri parantamaan toimintaamme, emme tulevaisuudessa pärjää näin hyvin edes onnettaren avustamana.
2 VASTAUSTA:
Millä muuten perustelet tuon että jääkiekossa on onnella isompi merkitys kuin koripallossa?

Jos puhutaan yksittäisestä ottelusta niin ihan samalla tavalla koripallossa on onnella osuutta kuin vaikkapa jääkiekossa tai muissakin lajeissa. Pitkissä sarjoissa onnen osuus tasoittuu sitten joka lajissa.
Kyllä Ruottissa ollaan paremmin perillä kiekkoasioista.
+Lisää kommentti
Onnen merkityksestä on paljon tieteellistä tutkimusta, ja tulokset vastaavat aika hyvin ainakin minun mielikuvaani eri lajeista.
Esim

In his book, The Success Equation, Michael Mauboussin places sports on the skill-luck continuum by using a statistical technique earlier demonstrated by sports data analysts.

Mauboussin found that season standings for the NBA reflect skill levels more so than the seasons of other major team sports, with NHL hockey falling closest to the luck side of the continuum. Baseball falls almost smack dab in the middle, with football (less skill) and soccer (more skill) clustered nearby in the results.

Eli tuurista riippuvuusjärjestys seuraava (ensin mainittu eniten tuurista riippuva ja viimeksi mainittu vähiten):

Lätkä, jenkkifutis, baseball, fudis, koris
Ilmoita
Lahjattomat ei etene, mutta eteneekö lahjakkaat samoilla resursseilla. Itse olen sitä mieltä, että Suomessa ammattilaiskiekkoon tulee suhteellisesti enemmän toisen ja kolmannen polven kiekkoilijoita, kuin genetiikka antaisi myöten. "Hauskana" yksityiskohtana on myös Suomen taitoluistelukärki viime vuosilta, Korpi, Lepistö ja Peltonen lajissa joka on voimakkaasti resurssipainoitteinen ja karsinta tehdään jo 6 vuotiaina. Suomihan on maa, jossa suhteilla on merkitystä ja miksi jääkiekko tekisi poikkeuksen, varsinkin kun tietää millaisia rahoja huipputasolla liikkuu.
1 VASTAUS:
Suhteista on elämässä aina apua onpa kyse mistä lajista tai mistä työpaikasta tahansa, mutta hyvä pelaaja pitää olla jos u20 joukkueeseen mahdut ja pelkillä suhteilla se ei onnistu. Se että kaikilla ei ole samoja resursseja kuuluu valitettavasti tähän kapitalistiseen järjestelmään, mutta kovalla työllä jokainen saa sen mitä ansaitsee.
+Lisää kommentti
Juurikin näin
Mutta Suomen jääkiekon ja muunkin kilpailukyvyn edistämiseksi, kannattaa eri tahoilla kuitenkin taistella reilun kilpailun puolesta nepotismia, korruptiota yms vastaan. Ne eivät katoa, mutta niiden haittoja voi lieventää.
Vaikeudet ja haasteet kasvattavat ja kehittävät, mutta eteenpäin vievät myös onnistumiset ja kannustukset - suurella osalla huipuista jälkimmäisten merkitys menestykselle ollee kuitenkin ollut suurin.
Eli seurat ja liitto, valmennuspäälliköt ja ennen kaikkea valkut: puhukaa reilun kilpailun puolesta ja toteuttakaa sitä arkipäivässä!
Ilmoita
Todelliset pelaajat u20 ssa oli Pohjois Amerikassa marinoituna kavereita, joten kyllä Suomi kiekolla on peiliin katsomisen paikka. Kupari oikeastaan ainoa Suomi pelaaja.
2 VASTAUSTA:
No meniköhän ihan noin? Kukaan ei ole pelannut niin pitkään Pohjois-Amerikassa että voisi sanoa että on siellä kasvanut pelaajaksi ja toisaalta parhaat pelaajat vaikkapa Kakko pelaa Suomessa kuten moni muukin joukkueen runkopelaaja.
Muutenkin kun katsotaan näitä pelaajia jotka ovat menestyneet Nhl:ssä eli vaikkapa Rantanen, Laine, Aho ja niin edelleen kaikki on lähteneet Suomesta änäriin ja pärjänneet loistavasti koska Suomi kiekossa tehdään loistavaa työtä tällä hetkellä.
World cup oli aika hyvä mittari (parhaat pelaajat mukana ja 1 tehty maali kolmessa pelissä) ja onnettomat sijoitukset 2011 jälkeen MM-kisoissa. Nuorissa menestytään koska pelikuviot ovat vastustajillakin aika junnumaiset. Loistavaa työtä, jos halutaan muutama yksittäinen pelaaja NHL ään. Mielestäni liitto voisi yksilöön panostamiseen rinnalla myös keskittyä siihen, että joukkupelaajia ja peruspakkejakin tarvitaan edelleen.
+Lisää kommentti
Joukkuepelaaminen on kaiken perusta kyllä!
Taitavia yksilöitä on myös oltava - yksilöitä, jotka pistävät itsensä likoon tiimin puolesta.
Yhtälö ei ole ollenkaan mahdoton.
Ja tottakia yksilöt ansaitsevat palkintonsa ja palkkansa ja glooriansa.
Ehkä tämä vaatisi yhteiskuntamme arvomaailman korjaamistaihan aluksi? Ny on pitkään menty hieman väärään suuntaan unohtamalla tiimi.
Dont’t let down the team! on jenkkienkin perinteisä iskulauseita (heillä on kyllä vähintään yhtä paha ongelma kuin meillä )
1 VASTAUS:
Taidat olla vähän pihalla. Joukkuepelaaja jää "tähtien" ja niiden varjoon jotka tekevät TEHOJA ja joiden ei tarvitse puolustuspelaamisesta välittää tai toistuvista räikeistä virheistä. Pääasia että tekee tehopisteitä, miinuksista ei mitään väliä. Monen valmentajien poikia tai muuta sisäpiiriä joille sallitaan jatkuva sössiminen joukkueen kustannuksella kun taas kovat +/- miehet unohdetaan vaikka he uhrautuvat KOKO joukkueelle. KETÄÄN ei kiinnosta vaikka olisit kuinka hyvä plus miinus tilastossa mutta et tee yhtään tehopisteitä, EI ketään. Vaikka olisit pakki.
+Lisää kommentti
No ei se Kakko vielä ihan änäri mies ole. Kielitaitoisia pelaajia tarvii olla, pulju on hyvä esimerkki kuinka vaarallista on lähettää maakunta kiekko kavereita änäriin. Pohjois Amerikassa marinoidut turvallisin valinta.
Ilmoita
Ei lahjattomat etene, lahjakkaat halutaan ja heidän fyysisesti paremmat ominaisuudet tarvitse junnuvuosina edes samoja harjoitusmääriäkään.
Ilmoita
Minkähänlainen näätälauma maajoukkuevalinnat tekee? Kun noitakin valintoja kattoo niin ei oo paljon kentällä käyty.
3 VASTAUSTA:
U20 valinnoissa ainakin Pohjosesta tuuli kovaa. Mukana pari 0+0 tehoilla vetänyttä Kärppä pakkia. No saatiinpa Kärppien kiintiö täytettyä.
Lahjoja tai ei niin ne etenee joiden iskä kuuluu joukkueen tai seuran toimihenkilöihin tai on sellaisen erittäin hyvä kaveri,yksittäisen junnun on lähes mahdoton päästä eteenpäin ilman isän apuja jos ei ole aivan huippu/pro-talentti
Eipä hääppöstä U17 ja U18 pelit. Rumasti selkään.
+Lisää kommentti
Samaa mieltä, isät hoitavat suhteilla pojan eteenpäin, jos suhteet eivät kunnossa ja erittäin potentiaalinen pelaaja, ei jatkoon. Suomessa näin. Erittäin korruptoitunut laji kaikinpuolin.
Ilmoita
Miksei tämä asia muutu? Kaikki tietävät tilanteen.
Ilmeisesti omaneduntavoitteilijoiden verkosto on niin vahva, ettei sitäkukaan pysty murskaamaan. Yrittäjiä lienee ollut, mutta heidät varmaan savustettu ulos.
No, eihän kilpailumielessä tulos jääkiekossa ole huono ollut... ehkä se olisi snadistiparempi ilman korruptiota. Jos et ole sisäpiiriläinen, niin voitjoko vaihtaa lajia tai mukautua... mieltänsä ei kannata jatkuvasti pahoittaa.
Ilmoita
Isäpiirien vaikutusvslta loppuu about c-sm-tasolle. Siinä kohtaa valkuilla on paineet ja oma kunnianhimo pelissä niin paljon, ettei ole varaa suosia ketään muuten kuin taitojen perusteella.
1 VASTAUS:
Ei se nyt ihan niin ole. Tiettyjä pelaajia ja maalivahteja viedään eteenpäin väkisellä vaikka senhetkinen kunto tai taidot ei sitä edellyttäisi. Tämä näkyy valinnoissa maajoukkueissa ja myös seurajoukkueissa. Ketkä sitten niitä painostajia ovat? Tässäkin varmasti vaikuttaa ne suhteet vanhemmat, valmentajat, seurapomot. Ikävä kyllä jääkiekosta on unohtunut rehti urheilu ja täst laji tulee vielä maksamaan hintaa.
+Lisää kommentti
Kyllä. Useassa tai varmaan jokaisessa maju-ikäluokassa näkyy tällaista. On väliä mistä joukkueesta olet, kuka sun puolesta puhuu, ketkä tekevät valinnat jne.
Terävin kärki lienee selvä, mutta kyllä muutamat nimet pysyvät sitkeästi tapahtumasta toiseen. Ja ne peliesitykset eivät puhu sen pysymisen puolesta, eivät alkuunkaan. Ja sitten ne random-pelaajat...miten hemmetissä majuihin pääsee jos jonkinlaista yrittäjää. Tiettyjen valintojen kohdalla on on varmasti joku puolesta puhunut. Riittää kun on ns. oikeasta joukkueesta ja joku ruskeakieli osannut puhua puolesta. Hyvä veli järjestelmä toimii ja on vahvasti valloillaan. Liiton miehet pitävät yhtä. Ja sitten ne tulokset voi olla vaikka ja mitä. Vastaavat joukkueen valinnoista, mutta eivät tuloksista. Kirjoitellaan, että positiivista tapahtunut...murskatappioidenkin jälkeen. Esim. U17 Pitäisikö ehkä herätä???? Ja joku vielä edes kehtaa puhua oikeudenmukaisista valinnoista eikä ole mitään järjestelmiä ja puheita takana. Mutta nämä nk.jääkiekkoasiantuntijat tietää kyllä ihan kaiken. Siis kaiken. Eikä kritiikkiä tarvitse kuunnella, on tehty vuosien sopparit ikäluokkien majuihin. Niin sieltä syvältä.
1 VASTAUS:
Ainakin Blues B ja HIFK B isävalmentajat ja se näkyy kyllä. Blues kasvattaa pikkupoikia majuiksi (suhteilla) vuodesta toiseen joilla ei mitään saumaa änäriin jossa myös pituudella on väliä, viimeisin esimerkki on Eeli Tolvanen.
+Lisää kommentti
Kova on purnaus, mutta yhtään konkreettista esimerkkiä ei ole antaa siitä kenen ei pitäisi olla mukana esim. u16 tai U17 joukkueissa. Hoh- hoijaa...
Ilmoita
Kyllä purnaus on perusteltua ja aiheellista. Onhan siellä kavereita joita ei pitäisi olla mukana tai tavallaan kyllä, mutta samantasoisia löytyy 30 kaveria. En millään viitsisi nimellä laittaa jos pojat näitä lukee.... Tai kuulee... Auttaa pirusti jos esimerkiksi veli pelaa liigassa....seuralla merkitystä ja todellakin ketä puhuu sun puolesta. Eikä se tarkoita et on ruskeakieli, mut puhuu vaan oikeille henkilöille.... Kyllä jääkiekko ei ole tasapuolinen ja oikeuden mukaista toimintaa se on Fakta! Vaikka maailman mukavin peli onkin kyseessä....
Oma tekeminen pelaajalla tärkein! Mutta apuja tarvitsee ympäriltä ja ketä niitä eniten saa se pitemmälle menee... Varsinkin juniori polun alkupäässä.
Ilmoita
"mutta samantasoisia löytyy 30 kaveria."

Joku on vaan valittava joukkueeseen ja silloin ne 29 muuta purnaa.
1 VASTAUS:
jääkiekossa on osattava myös lopettaa ajoissa viimeistään 16-17 vuotiaana sillä laji on aika huono harrastaa aikuisena ,urheilua ja kuntoilua on toki hyvä jatkaa
+Lisää kommentti
Joo ei nimiä tällaisille palstoille ole mitään järkeä laittaa. Se ei ole kenenkään nuoren pelaajan vika. Vastuussa ovat aikuiset, jotka valinnoista päättävät ja puheilla vaikuttavat tai antavat puheiden vaikuttaa valintoihin. Mutta näin on ollut aina ja tulee aina olemaan ja ihan lajista riippumatta.

Paino sanalla oikeat henkilöt ketkä joitakin pelaajia eteenpäin puhumalla vievät. On myös niitä ns.toisinajattelijoita. Mutta hehän eivät kuulu valitsijarinkeihin, sillä ne tyypit on tunnistettu ja ”ulkoistettu” tavalla tai toisella. Kun on uskaltanut sanoa jotakin eriävää mielipidettä asioihin. Näissä hommissa eteenpäin menee tietyn ajatusmaailman ja tietyn taustan omaavat. Nuorten kohdalla tämä on vain kovin surullista tai niiden jotka ansaitsisivat näyttöpaikkoja. Toisaalta keskittyy vaan arjen tekemiseen ja kovaan työntekoon niin kyllä ne näyttöpaikat sieltä sitten tulee enemmin tai myöhemmin jos on tullakseeen. Kannattaa nimittäin tutkailla kuinka monta ”oikeaa” pelaajaa esim.näistä aiemmista maajoukkueringeistä on tullut....Iso osa katoaa jonnekin eli kertoo aika paljon lajista ja myös näistä valinnoista. Moni asia vaikuttaa ja paljon ehtii tapahtua.
Ilmoita
Tietyissä seuroissa valitaan jo kiekkokouluiässä ne jotka pääsevät maajoukkeisiin vuodesta toiseen, huolimatta siitä miten kehitys menee, nämä ovat ns. sisäpiiriläisiä joiden vanhemmilla suhteet liittoa myöten kunnossa. Nämä kaverit voivat tehdä suuriakin virheitä pelistä toiseen mutta jääaikaan tai pelipaikkaan tai vuoden tai kaksi vanhemmissa pelaamiseen sillä ei ole näillä kavereilla vaikutusta. Tavallinen harrastava vanhempi jolla ei ole näitä suhteita, poika joutuu taistelemaan jääajasta ja joutuu valmentajien simputuksen kohteeksi. Aivan tavallista nykyjääkiekossa. Vanhempien suhteet ratkaisevat nuoren tulevaisuuden.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Suomessa lahjattomat etenee

Kuten tälläkin palstalla on ollut puhetta että vain isävalmentajien pojat tai ne lahjattomat joilla on suhteita etenee kiekko urallaan. Todelliset joukkuepelaajat ei saa oikeita näyttöpaikkoja ja sen takia Suomi ei voi menestyä kiekossa eikä varsinkaan juniori-ikäluokissa kun vain suhteilla pääsee etenemään ja todelliset lahjakkuudet kiusataan pois lajin parista. Meneekö homma oikeasti näin?

Suomi on voittanut alle 20 vuotiaiden mm kisoissa kuuteen viimevuoteen kolme mestaruutta eli enemmän kuin mikään muu maa ja alle 18 vuotiaissa Suomi on pelannut neljä kertaa peräkkäin mm finaalissa ja voittanut niistä kaksi. Aika hyvä suoritus kun ottaa huomioon että pojat ovat edenneet vain isävalmentajan tai suhteiden avulla.

Herää väkisellä kysymys miten muissa maissa sitten pelaajat etenevät vai onko Suomessa kuitenkin erittäin hyvä valmennus ja oikeasti parhaat etenevät urallaan?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta