Jälleen kerran se on osoitettu - mutta tietenkin turhaan

KumotaankoVuosiluvulla

Jälleen kerran meta-analyysi on osoittanut nk. "parapsykologiset" ilmiöt todellisiksi, ja tutkimus on julkaistu American Psychological Associationin (APA) virallisessa vertaisarvioidussa American Psychologist -lehdessä. Tiivistelmä löytyy American Psychological Associationin (APA) sivustolla.

https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037/amp0000236

Tiivistelmän sisältö pähkinänkuoressa:

"Todisteet tukevat kumulatiivisesti PSI:tä, jota ei voida noin vain poisselittää tutkimusten laadulla, huijauksella, selektiivisellä raportoinnilla, kokeellisella tai analyyttisellä kyvyttömyydellä, tai muilla toistuvilla kritiikeillä. Todisteet PSI:n puolesta ovat verrattavissa vakaasti todennettuihin ilmiöihin psykologiassa ja muilla tieteenaloilla, vaikka niistä ei olekaan käsitteellistä yhteisymmärrystä."

Mutta muuttaako tämä mitään? No ei tietenkään, koska nk "skeptikot", jotka eivät milloinkaan epäile omia uskomuksiaan, tulevat edelleen jatkamaan kuin tätäkään analyysiä ei olisi tehty, ja kuin PSIstä ei olisi olemassa nyt eikä olisi milloinkaan ennenkään ollut ainoatakaan todistetta edes kiistettäväksi asti. Koska hei come oooon, järki käteen, onhan nyt jo 2000-luku, mikä tekee järjettömäksi edes väittää moista.

8

<50

  Vastaukset

  • Kun näennäistiede tekee meta-analyysin, niin tulos on sitten todella uskottava. Seuraavaksi varmaan astrologit osoittavat meta-analyysillään, että horoskoopit ovat vahvasti totta!

   • Kappas, kun nyt et enää sanonut "sitten uskotaan, kun todisteet julkaistaan vertaisarvioiduissa huippulehdissä", koska nythän ne ovat siellä. Koska näille pseudoskeptikoille kysymys ei ole tieteellinen vaan periaatteellinen ja maailmankuvallinen, niin kun edelliset vastustamisen perustelut ylitetään, tutkimukset täytyy sitten vain nimetä "näennäistieteeksi" ilman ainoatakaan syytä, johon näennäisesti vedota.

    Toimit elävänä todisteena siitä, mikä pseudoskeptismistä on tiedetty jo pitkään, mutta hyvä että tuli tämäkin tällä lailla nähdyksi.


  • Tämä kumotaan näin yksinkertaisesti.

   Tieteellisesti ei voida todistaa mitään "parapsylogiset ilmiöt" kategoriaa todeksi, vaan tutkimuksessa on yksilöitävä, mitä ilmiötä tai PSI-kykyä tutkitaan.

   Näin ei ole tehty, joten juttusi ovat huuhaata!

   • Et sitten ole koskaan kuullut meta-analyysistä? Mukana tuhansia tutkimuksia, joissa noin on juuri tehty; ei vain yksi tutkimus. Tämä tekee meta-analyysistä erittäin painavan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Et sitten ole koskaan kuullut meta-analyysistä? Mukana tuhansia tutkimuksia, joissa noin on juuri tehty; ei vain yksi tutkimus. Tämä tekee meta-analyysistä erittäin painavan.

    Meta-analyysi on sitä, että yhdistetään useita erillisiä tutkimuksia tilastollisen voimakkuuden kasvattamiseksi. Yhdistettävien tutkimusten täytyy tällöin tietenkin olla keskenään vertailukelpoisia menetelmiltään jne.

    Tässäkin on varmaan sitten sudenkuoppia. Voidaan esim. lukuisten "lupaavien" tutkimusten joukosta valita ne kaikkein "lupaavimmat", ja tulos on tietysti sitten sen mukainen. Tieteellisesti menettely on tietenkin väärin.


  • https://en.wikipedia.org/wiki/Etzel_Cardeña

   Tutkimuksen tekijän puolueettomuus on kyseenalainen johtuen 1) hänen asenteestaan asiaan 2) mikä johtuu osaksi siitä että hänellä on rahakas virka yliopistossa kyseenalaisen oppituolin (parapsykologia yms.) haltijana.

   Toisin sanoen, hänellä on mitä suurimmassa määrin oma lehmä ojassa.

  • meta = abstraktia ajatusvääntelyä, jonka todennäköisyys on epävarma. Parapsykologisten tapahtumien todistaminen on siis varsin abstrakti aihealue.

  • Parapsykologia on nimensä mukaisesti jokseenkin "psyyken kieroutumista", jossa koetaan epänormaaleja tapahtumia, sekä saadaan vaikutelma, niin kuin ne tapahtuisi oikeasti.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   139
   7109
  2. Tietäisittepä

   Mitä meidänkin työpaikalla varatut touhaavat työpäivän aikana... Kesken työpäivän ottavat vapaata pari tuntia että puolisot luulevat olevan töissä ja
   Uskottomuus
   43
   1426
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   73
   1229
  4. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   111
   1220