mot: Kuinka Apu-lehden ongelmabloggari pärjää simpanssitesteissä?

AarnoVehviläinen

Miksi Apu-lehden toimitustyön ja blogi-kirjoittajan arvioinnissa käytetään simpanssitestejä?

1. Simpanssitestit ovat olennainen osa ”Faktojen maailmaa”, jonka ruotsalainen lääkäri Hans Rosling pelkisti maailmankuuluun kirjaansa.

2. Apu-lehden päätoimittaja Marja Aarnipuro vannoi pääkirjoituksessaan 21.1.2019 ”Faktojen maailman” nimeen ja teoksen kirjoittajiin kuuluneen Hans Roslingin pojan hienoon lauseeseen: ”Jos et jaksa perehtyä asiaan, jätä mielipide muodostamatta”.

3. Simpanssitesteillä Valtakunnallinen Vava-yhdistys (”Vastaisku valitukselle”) haluaa selvittää, toimiiko Apu-lehden blogi-mies oikein valittaessaan jatkuvasti kaikista mahdollisista asioista? Apu-lehden toimituksen osalta pyritään arvioimaan, kuinka tietoinen valinta on edellä mainitun negatiivisen viestinnän salliminen ja tukeminen?

Lähtöajatuksena ”Faktojen maailmassa” ja tulevissa simpanssitesteissä on, että ”asiat ovat paremmin kuin luulet”.

Kaikesta mahdollisesta valittavat ruikuttajat, joihin Apu-lehden ongelmallinen kirjoittaja kuuluu, suurentelevat epäkohtia ja ruokkivat epätoivoa. Kun ihmisiltä kysytään maailman tilasta, liian monet vastaavat väärin. Jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut, kuten Hans Rosling on osoittanut ja dokumentoinut ”Faktojen maailmaan”.

Saa nähdä, miten Apu-lehden toimitus ja harhainen blogi-mies pärjäävät simpanssitesteissä?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AarnoVehviläinen

      Valtakunnallinen Vava-yhdistys (”Vastaisku valitukselle”) yrittää auttaa Apu-lehden toimitusta ja ongelmallista blogi-miestä, joiden ajattelu on liian synkkää ja negatiivista.

      Kestovalittajien ruikutus kaikesta mahdollisesta ei korjaa epäkohtia.

      Pitää osata toimia ja hakea selkeitä ratkaisuja. - Kaksi 9-vuotiasta poikaa näytti tästä esimerkkiä viime sunnuntaina. Lehtitietojen mukaan paikalla olleet aikaihmiset eivät samaan kyenneet. Apua ei olisi ollut suurestakaan valittajien huutokuorosta.

      ”Maailma on paljon parempi paikka, kun nostetaan välillä hyvää esille”. Upeasti sanottu. - Vava-yhdistys (”Vastaisku valitukselle”) päätti keskiviikon kokouksessaan lähettää Lenni Nevasmaan äidin lausunnon tiedoksi Apu-lehden toimitukselle ja lehteen negatiivisia viestejä kirjoittavalle kestovalittajalle. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/auttajat-eivat-saaneet-risteyksessa-sutinutta-bussia-liikkeelle-kunnes-9-vuotiaat-lenni-ja-valtteri-keksivat-ratkaisun-aiti-en-olisi-uskonut-etta-pojilla-leikkaa-noin-hyvin/7270570#gs.75GjZ1Ff

      Samalla Vava-yhdistys muistuttaa positiivisuuden ja ilon merkityksestä. Valtteri Tervon äidin mukaan pojat olivat kovin iloisia saamistaan kiitoksista. – Kestovalittajien ainaisella marmatuksella ei ole vastaavaa iloa tuottavaa vaikutusta. Sen sijaan epätoivo yltyy ainaisen ruikutuksen vaikutuksesta. https://www.hs.fi/kaupunki/kerava/art-2000005990024.html

      Toivottavasti viimeistään viikonloppuna päästään tarkastelemaan Apu-lehden ongelmallisen blogin pitävyyttä simpanssitesteissä.

    • AarnoVehviläinen

      Lyhyt johdatus Hans Roslingin menestyksekkäästi käyttämiin simpanssitesteihin löytyy oheisesta lähes kuuden (6) vuoden takaisesta ILTALEHDEN artikkelista. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2013110717695825

      Viime vuonna julkaistussa kirjassa Hans Rosling on kuvannut heräämistään ”Faktojen maailmaan” seuraavasti:
      1) ”Eräänä iltana olin myöhään töissä yliopistolla, kun koin ahaa-elämyksen.”
      2) ”Tajusin, ettei ongelmana voinut olla vain se, että ihmisiltä puuttui tieto, koska se tuottaisi umpimähkäisesti väärät vastaukset (eli simpanssivastaukset) eikä sattumanvaraisesti huonompia (simpansseja huonompia) systemaattisesti vääriä vastauksia.”
      3) ”Vain aktiivisesti väärä ’tieto’ (luulo) voi saada ihmiset pärjäämään huonommin kuin simpanssit.”

      Valtakunnallisen Vava-yhdistyksen (”Vastaisku valitukselle”) havaintojen mukaan edellä mainittua "aktiivisesti" väärää tietoa jaetaan systemaattisesti Suomessa. Väärän tiedon levittäjinä on joukko kestovalittajia, joiden viestien vuolas virta on enimmäkseen negatiivista ruikutusta ja epäkohtien suurentelua. Pyrkimyksenä valittajilla on lisätä yleistä epävarmuutta ja epätoivoa ja vähentää luottamusta yhteiskuntaan.

      Vava-yhdistyksen testiryhmä on valmis aloittamaan ns. simpanssitestit Apu-lehden toimituksen ja ongelmallisen blogi-kirjoittajan kohdalla.

    • AarnoVehviläinen

      Simpanssitesti nro 1:
       Testin aihe: ”Suomalaisten törkeä nimittely”

      Lähtökohtatilanne:
      - Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies käytti Suomen itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018 kirjoituksessaan törkeää kieltä nimitellen suomalaisia muun muassa ”umpihulluksi kansaksi, joka riehuu kiimatipat housunpuntista valuen”.
      - Vava-yhdistyksen asiamies paheksui Apu-lehden Facebook-sivulla moista kielenkäyttöä (esitti, että kirjoittaja pyytäisi anteeksi tekoaan ja korjaisi tapansa). Apu-lehden toimitus vastasi, ettei asiasta sallita protestointia, koska kyseinen asiamies oli mukamas ainoa asiaa paheksunut henkilö.
      - Vava-yhdistys on jatkanut protestointia suomalaisten halventamisesta, mutta Apu-lehden toimitus on sitkeästi pitäytynyt alkuperäisessä väitteessään.

      Ratkaistava asia: ”Onko Apu-lehden toimitus oikeassa väittäessään, että Vava-yhdistyksen asiamies on ainoa törkeää kielenkäyttöä paheksunut henkilö?”

      Simpanssitesti on toteutettu Hans Roslingin vakioimalla kolmen (3) vaihtoehdon vastausmallilla. Vastausvaihtoehdot, joita vertailtiin satunnaisesti valitun simpanssin todennäköisiin valintoihin, olivat seuraavat: A = Asiamies on ainoa, joka paheksuu suomalaisten nimittelyä. B = EVVK eli asia ei voisi vähempää kiinnostaa kansalaisia. C = Monet ihmiset paheksuvat suomalaisten kutsumista ”umpihulluksi kansaksi, joka riehuu kiimatipat housunpuntista valuen”.

      Vastausten vertailu:
      1. Oikea vastaus on vaihtoehto C. Asia on todennettavissa Vava-yhdistyksen tietoon tulleista ja yhdistyksen arkistoon tallennetuista kannatusilmauksista.
      2. Siten Apu-lehden toimitus, joka pitäytyy koko ajan vaihtoehdossa A, on täysin väärässä (100 %) eli toimitukselta saatujen oikeiden vastauksien prosenttimäärä on 0 %.
      3. Satunnaisesti valitun simpanssin voidaan uskoa valitsevan kolmesta vaihtoehdosta (jos valinta toistetaan n 1 kertaa) jokaisen noin kolmasosan osumatarkkuudella. Siten simpanssi osuu harhaan noin 66 kertaa sadasta valinnasta ja valitsee oikein noin 33 %:n tarkkuudella.

      Testin tulos: Satunnaisesti valittu simpanssi tietää paremmin (33 %) kuin Apu-lehden toimitus (0%), että suomalaiset paheksuvat blogi-miehen kielenkäyttöä. Valtakunnallisen Vava-yhdistyksen ”Vastaisku valitukselle”) protestointi Apu-lehden blogissa käytetystä kielestä osoittautui aiheelliseksi ja lehden toimitus määrättiin maksamaan simpanssitestistä aiheutuneet kulut.

    • AarnoVehviläinen

      Simpanssitesti nro 2:
       Testin aihe: ”Jakovara vai kestävyysvaje”

      Lähtökohtatilanne:
      - Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies ei ole kyennyt selvittämään kansalaisille valtion talouden tilannetta. Blogi-mies on kirjoituksissaan viitannut usein siihen suuntaan, että Suomesta kyllä löytyisi paljonkin vaurautta, mutta hallitus ei vain halua antaa rahaa työttömille, sairaille tai muuten vähävaraisille.
      - Blogi-miehen mukaan hallitus tekee tahallaan huonoja taloudellisia päätöksiä, joilla voidaan perustella valtiontalouden kestävyysvajetta.

      Ratkaistava asia: ”Onko valtiontaloudessa kestävyysvaje vai löytyykö rahaa ja jakovaraa?”

      Simpanssitesti nro 2 on toteutettu jälleen Hans Roslingin vakioimalla kolmen (3) vaihtoehdon vastausmallilla. Vastausvaihtoehdot, joita vertailtiin satunnaisesti valitun simpanssin todennäköisiin valintoihin, olivat seuraavat: A = Kestävyysvaje on talouden ongelma. B = EVVK eli asia ei voisi vähempää kiinnostaa kansalaisia. C = Jakovaraa on. Jos rahat loppuvat kotimaasta, voi ulkomaista lainaa saada rajattomasti .

      Vastausten vertailu:
      1. Oikea vastaus on vaihtoehto A. - Asia on todennettu virallisista tilastoista, Suomen pankin katsauksista ja eduskunnan pöytäkirjoista. Niistä ilmenee yhtäpitävästi, että valtion velka on reilusti yli 100 miljardia euroa.
      2. Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies, joka pitäytyy koko ajan vaihtoehdossa C, on täysin väärässä (100 %) eli häneltä saatujen oikeiden vastauksien prosenttimäärä on 0 %.
      3. Satunnaisesti valitun simpanssin voidaan uskoa valitsevan kolmesta vaihtoehdosta (jos valinta toistetaan n 1 kertaa) jokaisen vaihtoehdon noin kolmasosan osumatarkkuudella. Siten simpanssi osuu harhaan suunnilleen 66 kertaa sadasta valinnasta ja valitsee oikean vaihtoehdon A noin 33 %:n tarkkuudella.

      Testin tulos: Satunnaisesti valittu simpanssi tietää paremmin (33 %) kuin Apu-lehden blogi-mies (0%), että Suomen valtion velka, joka lankeaa tulevien ikäpolvien maksettavaksi, on liian suuri ja taloudessa on lähivuosinakin selvä kestävyysvaje. – Blogi-miehen tulee maksaa simpanssitestistä aiheutuneet kulut.

    • AarnoVehviläinen

      Simpanssitesti nro 3:
       Testin aihe: ”Suomi on hyvä maa”

      Lähtökohtatilanne:
      - Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies väittää kirjoituksissaan, että Suomessa asiat ovat täysin sekaisin. Talousrikokset ja väärinkäytökset rehottavat kuin Venäjällä konsanaan. Köyhiä ja sairaita jätetään ilman tukea ja hoitoa ja maan hallitus aikoo jakaa itsemurhapillereitä ahdingossa oleville.
      - Blogi-miehen negatiivisten kirjoitusten mukaan Suomi on muuttunut huutolaisyhteiskunnaksi, jossa riisto ja orjatyö kukoistavat. Hyvinvointivaltio on mukamas retuperällä.

      Ratkaistava asia: ”Onko Suomi hyvä maa?”

      Simpanssitesti nro 3 on toteutettu perinteisellä kolmen (3) vaihtoehdon vastausmallilla, jonka Hans Rosling vakioi pian sen jälkeen, kun hän ensin omaksui miekannielemisessä tarvittavan tekniikan (kts. ”Faktojen maailma”, johdanto).
      Vastausvaihtoehdot, joita vertailtiin satunnaisesti valitun simpanssin todennäköisiin valintoihin, olivat seuraavat: A = Suomi on hyvä maa. B = EVVK eli asia ei voisi vähempää kiinnostaa kansalaisia. C = Suomi on paska maa.

      Vastausten vertailu:
      1. Oikea vastaus on vaihtoehto A. - Asia on todennettu virallisista tilastoista ja kansainvälisistä tutkimuksista ja vertailuista (kts. ”Suomi maailman kärjessä”, Tilastokeskus 2017 ja 2018) http://www.stat.fi/tup/satavuotias-suomi/suomi-maailman-karjessa.html .
      2. Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies, joka pitäytyy koko ajan vaihtoehdossa C, on absoluuttisen väärässä (100 %) eli häneltä saatujen oikeiden kannanottojen prosenttimäärä on 0 %.
      3. Satunnaisesti valitun simpanssin voidaan uskoa valitsevan kolmesta vaihtoehdosta (jos valinta toistetaan n 1 kertaa) jokaisen vaihtoehdon noin kolmasosan osumatarkkuudella. Siten simpanssi osuu harhaan suunnilleen 66 kertaa sadasta valinnasta ja valitsee oikean vaihtoehdon A noin 33 %:n tarkkuudella.

      Testin tulos: Satunnaisesti valittu simpanssi tietää paremmin (33 %) kuin Apu-lehden blogi-mies (0%), että ”Suomi on hyvä maa”. Suomen sijoittuminen maailman kärkimaiden joukkoon on todistettu kymmenissä tutkimuksissa ja kansainvälisissä vertailuissa.
      – Vapaassa maassa Apu-lehden blogi-miehellä on vapaus halutessaan ajatella synkkiä ajatuksia. Testiryhmä kuitenkin toivoo, etteivät blogi-mies ja Apu-lehti pelottelisi kansaa liian karmeilla kuvitelmilla. Harhainen synkistely ei korjaa epäkohtia, vaan kasvattaa alakuloa, masennusta ja yleistä epätoivoa.

    • AarnoVehviläinen

      Simpanssitesti nro 4:
       Testin aihe: ”KELA ja viikkolepo”

      Lähtökohtatilanne:
      - Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies väittää, että KELA toimii kelvottomasti ja viivyttelee viikonloppuna jätettyjen toimeentulotukihakemusten käsittelyssä.
      - Blogi-miehen synkän ajattelun mukaan KELA jotenkin ”nappaa” yhden kokonaisen päivän itselleen, josta voi aiheutua asiakkaille monenlaista vaivaa?

      Ratkaistava asia: ”Onko Kelan henkilöstöllä oikeus viikonloppuvapaisiin?”

      Simpanssitesti nro 4 on toteutettu perinteisellä kolmen (3) vaihtoehdon vastausmallilla, jonka Hans Rosling otti käyttöönsä ja vakioi pian sen jälkeen, kun hän omaksui miekannielemisessä tarvittavan tekniikan (kts. ”Faktojen maailma”, johdanto).
      Vastausvaihtoehdot, joita vertailtiin satunnaisesti valitun simpanssin todennäköisiin valintoihin, olivat seuraavat: A = KELA:n henkilöstön on oltava töissä viikonloppuisin. B = EVVK eli asia ei voisi vähempää kiinnostaa kansalaisia. C = KELA on kiinni viikonloppuisin.

      Vastausten vertailu:
      1. Oikea vastaus on vaihtoehto C. - Asia on todennettu Kelan toimeentulotukea koskevasta ohjekirjasta (Toimeentulotuki 18.2.2019 s 153) ja sitä selventävästä Kelan lausunnosta 18.2.2019 klo 15.03.. Lisäksi muun muassa TTL (Työterveyslaitos) ja TTK (Työturvallisuuskeskus) pitävät säännöllistä viikkolepoa suorastaan välttämättömänä stressin ja virheiden välttämiseksi.
      2. Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies, joka pitäytyy koko ajan vaihtoehdossa A, on absoluuttisen väärässä (100 %) eli häneltä saatujen oikeiden kannanottojen prosenttimäärä on 0 %.
      3. Satunnaisesti valitun simpanssin voidaan uskoa valitsevan kolmesta vaihtoehdosta (jos valinta toistetaan n 1 kertaa) jokaisen vaihtoehdon noin kolmasosan osumatarkkuudella. Siten simpanssi osuu harhaan suunnilleen 66 kertaa sadasta valinnasta ja valitsee oikean vaihtoehdon C noin 33 %:n tarkkuudella.

      Testin tulos: Satunnaisesti valittu simpanssi tietää paremmin (33 %) kuin Apu-lehden blogi-mies (0%), että ”Kelan henkilöstöllä on oikeus viikkolepoon”.

      Vapaassa maassa Apu-lehden blogi-miehellä on edelleen vapaus halutessaan ajatella synkkiä ajatuksia. Testiryhmä kuitenkin muistuttaa blogi-miestä ja Apu-lehteä jatkuvan negatiivisen ajattelun haitoista. Pelkkä harhainen synkistely ei korjaa epäkohtia, vaan kasvattaa alakuloa, masennusta ja yleistä epätoivoa.

    • AarnoVehviläinen

      Simpanssitesti nro 5:
       Testin aihe: ”Suomalainen kurjuus – totta vai tarua”

      Lähtökohtatilanne:
      - Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies ja muut vastaavat kestovalittajat (Kansan Uutiset ym) väittävät, että Suomen hiljakkoin eronnut hallitus on hoitanut maan työllisyys- ja talousasiat kelvottomasti ja aiheuttanut kansalle kamalaa köyhyyttä, kurjuutta ja eriarvoisuutta.
      - Kestovalittajat ovat perustelleet harhaisia väitteitään vetoamalla EU-komission uusimpaan maaraporttiin (Brussels, 27.2.2019 SWD).

      Ratkaistava asia: ”Onko kurjuus Suomessa totta? Onko EU-komission raportti ymmärretty oikein?”

      Simpanssitesti nro 5 on toteutettu perinteisellä kolmen (3) vaihtoehdon vastausmallilla, jonka Hans Rosling otti käyttöönsä ja vakioi sen jälkeen, kun hän ensin omaksui miekannielemisessä tarvittavan tekniikan (kts. ”Faktojen maailma”, johdanto).

      Vastausvaihtoehdot, joita vertailtiin satunnaisesti valitun simpanssin todennäköisiin valintoihin, olivat seuraavat: A = Kurjuus ja eriarvoisuus ovat kasvussa. Sen todistaa EU-komission maaraportti. B = EVVK eli asia ei voisi vähempää kiinnostaa kansalaisia. C = Blogi-mies ja Kansan Uutiset jakavat väärää tietoa EU-komission raportista ja suomalaisesta yhteiskunnasta.

      Vastausten vertailu:

      1. Oikea vastaus on vaihtoehto C. – Blogi-mies ja Kansan Uutiset jakavat ilmeisesti tahallaan vääriä tietoja. - EU-komission maaraportin (Brussels, 27.2.2019 SWD) alusta alkaen käy selväksi, että komissio arvostaa Suomen viimeaikaista kehitystä (työllisyys ja talous kasvvat, eriarvoisuus on pieni, koulutus tehokokasta ym). Tämän voi jokainen todentaa lukemalla raportin = https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-finland_en.pdf
      2. Apu-lehden ongelmallinen blogi-mies, joka pitäytyy koko ajan vaihtoehdossa A, on absoluuttisen väärässä (100 %) eli hänen oikeiden kannanottojen prosenttimäärä on 0 %.
      3. Satunnaisesti valitun simpanssin voidaan uskoa valitsevan kolmesta vaihtoehdosta (jos valinta toistetaan n 1 kertaa) jokaisen vaihtoehdon noin kolmasosan osumatarkkuudella. Siten simpanssi osuu harhaan suunnilleen 66 kertaa sadasta valinnasta ja valitsee oikean vaihtoehdon C noin 33 %:n tarkkuudella.

      Testin tulos: Satunnaisesti valittu simpanssi tietää paremmin (33 %) kuin Apu-lehden blogi-mies (0%), että ”Suomalainen kurjuus ei ole totta. Blogi-mies ja Kansan Uutiset ovat ymmärtäneet ilmeisesti tahallaan aivan väärin EU-komission maaraportin (Brussels, 27.2.2019 SWD)”.

      Vaarinymmärrykset ovat niin suuria, että testiryhmä epäilee Apu-lehden blogi-miehen ja Kansan Uutisten toimituksen jättäneen raportin täysin lukematta? Toisaalta kyseessä voi myös olla pahalaatuinen ja pitkäkestoinen ymmärrysvaje? –Joka tapauksessa testiryhmä muistuttaa blogi-miestä, Apu-lehteä ja Kansan Uutisia jatkuvan negatiivisen ajattelun haitoista. Lohduton synkistely ei korjaa epäkohtia, vaan kasvattaa alakuloa, masennusta ja epätoivoa.

    • AarnoVe

      Uutta tietoa Apu-lehden ongelmablogista ja Kansan Uutisten kirjoittelun syistä. = Voi olla, että hölmöt tulkinnat edellisen hallituksen aikaan saavutetusta työllisyysasteen neljän (4) prosentin noususta ja Suomen valtion talouden tasapainottamisesta johtuvat vääränlaisesta viisaudesta tai viisauden pahoista puutteista.

      "Tavallaan maapallossa on liiaksi viisautta”, epäili muun muassa Konsta Pylkkänen kirjailija Veikko Huovisen mukaan. — ”Viisautta ei jakseta kaikkea käyttää, vaan turvottaa se nupopäät mustansinisiksi”, jatkoi Konsta.

      Valtakunnallinen Vava-yhdistys (”Vastaisku valitukselle”) pyrkii selvittämään, johtuisivatko Apu-lehden ongelmablogissa ja Kansan Uutisten kirjoituksissa esitetyt omalaatuiset käsitykset Suomen työllisyys- ja talousasioista viisauden puutteesta? Tai olisiko kyse vääränlaisesta viisaudesta?

      Selvityksen tuloksista tiedotetaan heti, kun syy vääriin väitteisiin on löytynyt.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9726
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2847
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      170
      2634
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1637
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1449
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe