Hei!
Jos ei ole vielä palkannut pääsuunnittelijaa ja haluaisi ennen rakennus projektiin ryhtymistä tietää suunnilleen(ei varmaan tarkkaa lukua saakkaan) mitä tulisi maatyöt kustantaa tontille, niin tekeekö jokin taho tälläistä arviointia?
Tontin maanrakennus arviointi!
14
1735
Vastaukset
- uusavullinen
Joo tekee, nimittäin rakennuttaja eli sinä itse!
Kynä käteen paperia ja laskin pöydälle! Ei se mikään amerikantaito ole. Kysyt kaivinkoneyrittäjältä paljonko se arvioi menevän tunteja siihen hommaan noin suurinpiirtein. Sitten kysyt paljonko tunti maksaa ALV 23% ja lasket lisäksi montako kuutiota tavaraa ajetaan tontilta pois, ja montako kuutiota sinne tuodaan mitäkin, hiekkaa ja mursketta. Niiden hinnat saat kun soitat ja kysyt paikallisesta KTK:sta.
Ei saa heti nostaa käsiä pystyyn! Kyllä ne miehet ennenkin on näitä ajatellut eikä ollu mitään kouluja käyneet. Unohda paskapuhe että "vain ammattilaiset voi tajuta näitä asioita"!- hulipei_
Juuri noin, ja sitten kun projekti on käynnissä niin ihmetellään haavi auki kun maatöihin meni 50.000 eikä 5.000 niinkuin aluksi "laskettiin".
Maatöiden hinnan arviointi vaatii ammattilaiseltakin hyvin tarkkoja lähtötietoja; mistä maa-aineksista perusmaa koostuu, miten lähellä on kallio, mistä voi kaivaa putket, tarvitaanko louhintaa esim. kanaaleille, miten kulku tontilla järjestetään, miten hulevedet ohjataan, pitääkö varautua hulevesien viivyttämiseen... Maatyöt ei todellakaan ole pelkkiä konetunteja ja massojen siirtoa.
Kukaan järkevä ja vähänkään itseään ammattilaisena pitävä ei edes harkitse mitään arvioiden tekoa ilman asiallista maaperätutkimusta, johtokarttoja ja paikalla käyntiä.
Oliko viesissäsi näppäilyvirhe, vai onko alv:a laskettu hiljattain... - ebo
hulipei_ kirjoitti:
Juuri noin, ja sitten kun projekti on käynnissä niin ihmetellään haavi auki kun maatöihin meni 50.000 eikä 5.000 niinkuin aluksi "laskettiin".
Maatöiden hinnan arviointi vaatii ammattilaiseltakin hyvin tarkkoja lähtötietoja; mistä maa-aineksista perusmaa koostuu, miten lähellä on kallio, mistä voi kaivaa putket, tarvitaanko louhintaa esim. kanaaleille, miten kulku tontilla järjestetään, miten hulevedet ohjataan, pitääkö varautua hulevesien viivyttämiseen... Maatyöt ei todellakaan ole pelkkiä konetunteja ja massojen siirtoa.
Kukaan järkevä ja vähänkään itseään ammattilaisena pitävä ei edes harkitse mitään arvioiden tekoa ilman asiallista maaperätutkimusta, johtokarttoja ja paikalla käyntiä.
Oliko viesissäsi näppäilyvirhe, vai onko alv:a laskettu hiljattain...Puhu sitten kun olet ensin itse rakentanut edes yhden talon!
Maatyöt todellakin ON lähinnä konetyötunteja ja massojen siirtelyä! Ja tottakai! jokainen järkevä ihminen, alkaessaan arvioimaan tätä kustannusta, ottaa ensin tarpeellisessa määrin selvää lähtökohdista, mutta siihen ei tarvita mitään "firmaa" niinkuin nykyään yleisesti typerät kaupunkilaisnulikat kuvittelee, eikä se ole mitään rakettitiedettä joka vaatii DI -tutkinnnon. Paljon ennen teidän sukupolvienne syntymistäkään, rakennettiin taloja mäkiin ja notkoihin ilman minkäänlaisia "firmoja" ja DI -ammattilaisia ja pystyssä on pysyneet, satoja vuosiakin!
Nuoria pelotellaan aivan suotta ja pakkosyötetään uusavutonta asennetta: "ette te voi ettekä osaa tehdä mitään eikä kannata tehdä itse mitään, pitää olla korkeastikoulutettu..."
Paskanmarjat! Kuka tahansa ammattikoulutimpuri tajuaa kaiken tarpeellisen tontinrakentamisesta ja osaa tarvittaessa teettää maaperätutkimuksen ja arvioida onko siihen edes tarvetta! Samoin jokainen tervejärkinen ihminen ilman timpurinpapereitakin, jolla on vähääkään käytännön tajua ettei ole vaan koko pientä nuoruuttaan leikkinyt videopelien kanssa.
Ensinnäkään maaperätutkimusta ei ole mitään tarvetta eikä järkeä tehdä jos ei ole mitään epäilystä pehmeästä maaperästä. Jos ei rakenna saviselle pellolle, märkään metsänkainaloon, jonkin valtaojan, joen tai vesistön rantaan niin mitä todennäköisemmin maaperätutkimus on aivan turha! Perustamissuunnitelmien teettämisestä puhumattakaan! Varsinkin kun usein niitä teetetään ihan typeryyyttään vaikka oltaisiin rakentamassa metsäiselle kiviselle mäelle jonne kukaan naapureistakaan ei ole paaluttanut. Tontti pitää osata ensin valita oikein että siihen on järkevää edes ruveta rakentamaan!
Tontin kulut osaa jokainen itsekin suunnitella. Johtokarttoja ei (tonteilla) tavallisesti ole mutta jos on, sen osaa jokainen pyytää itse kunnalta tai vesilaitokselta, samoin kaapelikartat sähkölaitokselta ym. Yleensä johtokartta kertoo, missä tontin nurkalla on liitoskaivon ja vesijohdon paikka, mutta ei siellä tontilla tavallisesti risteile mitään johtoviidakkoa. Tai jos risteilee, tiedon saa kyllä kunnalta mutta se on harvinaisempaa. Haja-alueella ei juuri koskaan.
Hulevesiä jotka tontilta johdetaan, ei tarvitse "viivyttää". Hulevesien viivyttäminen liittyy sellaiseen ku njoltain isommalta alueelta kootaan kunnan toimesta kaikki johdettavat hulevedet jonnekin mihin ne lasketaan, niin esim. ennen jokea voi olla tarvetta viivytysaltaalle. Se taas ei liity tontinkuivatukseen suoraan millään lailla. Yhden tontin hulevedet ei koskaan ylly sellaisiin mittoihin että tontille pitäisi jotain viivytysesteitä laitella. Tuo on pelkkää kaupunkilaisen mielikuvitusta joka ei ole koskaan itse rakentanut mitään.
Jos tontilla on kalliota siinä mihin pitää viemäri ym. johdot kaivaa, niin siitä pitää louhia. Siihen ei tarvota sen kummempaa tietämystä eikä "koulutusta", tai "ammattilaisosaamista". Jokainen maalaisjärkinen osaa laskea montako metriä tulee louhittavaa liitoskaivolta talon nurkalle ja osaa kysyä paljonko louhintayritys veloittaa kuutiosta. Vain uusavuton ja nuoruutensa videopeleillä leikkinyt kaupunkilainen ei osaa eikä ymmärrä mitään eikä uskalla tarttua mihinkään, vaan maksaa mieluummin 30 000 euroa jollekin "ammattilaiselle" tyhjästä. Tai no, tietenkään se ei ole tyhjästä siinä tapauksessa jos löytyisi joku niin umpityhmä ettei s eitse muka ymmärtäisi näin yksinkertaisia ja maanläheisiä asioita.
Putket kaivetaan suorinta mahdollista tietä jos ei mitään muuta estettä ole. jos on niin sitten kierretään! Siihen mitään sen kummempaa "ammattilaisuutta" tarvita. Onko tässä mielestäsi jotain mitä ei voi ihminen tajuta ilman RI tai DI tutkintoa?
Kynä, laskin ja puhelin käteen. Internetistä löytyy yhteystietoja. Kunnasta voi kysellä, naapureilta voi kysellä. Ammattilaisiltakin voi kysellä. Jokainen tuntee jonkun joka tietää.
Ei heti saa nostaa käsiä pystyyn! Ei ole ihme että nuoret parit ottavat jonykyään satoja tuhansia lainaa talontekoon kun laiskureita ja tyhmyreitä rahastetaan ja kupataan "ammattilaisten" toimesta oikein urakalla...
Annan hyvän neuvon rakennettuani ITSE yhden talon, yhden mäkin ja oltuani mukana kahden talon rakentamisessa alusta loppuun, tehtyäni kolme isoa kattoremppaa ja muutaman isomman sisärempan, omin käsin:
AINOA, millä rakentamiskustannuksia voi pienetää tai edes hillitä, on oman työn osuus! Mihinkään muuhun ei voi oikeastaan vaikuttaa. Värkit maksaa mitä maksaa. kaikkea ei voi kuitenkaan tehdä itse kuten sähkötöitä, mutta kannattaa tehdän sen minkä voi. Jokainen osaa ihan varmasti, jos vain yrittää, tehdä monenmoista kun ei vaan heti paskata housuihinsa ja ruveta imemään peukaloa. Kaikki on kotiinpäin.
Jos nuori mies jolla on kaksi tervettä kättä ja jalkaa, ei tee mitään kotinsa rakentamisen eteen, se on häpeä! Seon eri asia jos on jotain sairautta tms. Tai sitten jos on vaan rahaa niin ettei pakskalle taivu niin mitäs sillä sitten on väliä?
- Itsekin_rakentanut
Asia on teoriassa noin kuten ebo sanoo. Mutta teoria on teoriaa ja käytäntö sitten erikseen: Kun aloittaa rakentamisen on hyvin vaikea tietää maanrakennustöiden arvoa. Näin siitä huolimatta vaikka olisi tehty tuo turhaksi mainostettu maaperätutkimus sillä jos vaikkapa käsikaira pysähtyy 2,5 metrin syvyydessä niin millä tiedät onko siinä läppärin vai pakettiauton kokoinen kivi? Vai ehkäpä peruskallio joka taas saattaa tarkoittaa louhintaa? Samoin hyvältä hiekkatontilta vaikuttava tontti saattaa osoittautua niin savensekaiseksi että maa-aineksia pitääkin vaihtaa yllättävän paljon ja ainakin rinnetontin osalta maaperä saattaa osoittautua sellaiseksi että joutuu tekemään erilaisia muurirakenteita ettei se savensekainen hiekka lähde liikkeelle.
Jos maatöiden kustannusarviointi olisi helppoa niin monessa talopakettitarjouksessa maatyöt sisältyisivät hintaan. Mutta tietääkseni ne eivät sisälly missään talopaketissa hintaan vaikka talotehtaat varmaan ovat rakentamisen ammattilaisia. Tästäkin voi päätellä että kustannusarvion tekeminen maatöistä on lähinnä onnenkauppaa.
Alkuperäinen kysyjä, voit ostaa tuollaisia kustannusarvioita mutta ne todellakin ovat ARVIOITA.- ebo
Talopaketteihin ei kuulu sen takia maarakennustöiden hintaa ettei kukaan voi hinnoitella etukäteen niitä kun ei ole tiedossa minkälaiselle tontille rakennusrakennetaan. Sen sijaan maatöistäkin SAA helposti kustannusarvion sen jälkeen kun tiedetään mihin aiotaan rakentaa eli se ei todellakaa johdu siitä että asia olisi jotenkin "vaikeaa".
Muutenkin nimim. "itsekin rakentanut" kirjoituksesta saa väärän käsityksen asioista. Noin varmaan käy jos ottaa käsikairan (mitä nykyään ei enää kukaan tee) ja poraa vain yhden painokairauksen keskelle tonttia. JOS maaperätutkimus ylipäätään on tarvetta tehdä, siinä tilataan oikeat kairausvaunut tai käsimoottorivehkeillä olevat kairaajat tontille tekemään RIITTÄVÄN määrän reikiä rakennettavaan paikkaan jolloin, jos yhdessä kohtaa kova tulee vastaan 2 metrissä niin toinen, kolmas, neljäs ja viides kohta kertoo totuuden. Jos niissä kaikissa kaira pysähtyy 2 metriin on asia selvä.
Jos vieläkin jää jotain epäselvyyttä asiasta, otetaan kaivinkone ja tehdään pari koekuoppaa. Kustnannus on 2 x tuntityön hinta eli n. 200 alveineen. Kaikki tämä JOS on syytä epäillä maperän kantavuutta, ei muuten!
Edelleenkin on pelkää uusavuttomuutta laiskuutta ja tyhmyyttä teettää "ammattilaisilla" asioita joita jokainen maailaisjärjellä varustettu ihminen voi itsekin arvioida ja laskea. Siihen ei sisälly minkäänlaista mystiikkaa eikä salatietoa jota on saatavilla vain yliopistoista tai kalleimmilta humpuukikonsulteilta. - Itsekin_rakentanut
No menestystä vain siihen kulujen arviointiin, meillä niitä ei osannut arvioida kukaan mutta silti saatiin homma hoidettua. Meillä se käsikaira pysähtyi noin kolmessa metrissä ja maaperätutkijan kommentti oli ettei voida sanoa onko irtokivi vai peruskallio (peruskallioksi se osoittautui kun tontti oli kaivettu auki). Tontin aukikaivamisen jälkeen havaittiin että tontille pitää tehdä enemmän muurirakenteita kuin aiemmin oli osattu aavistella. Eikä se mitään että me maallikot emme osanneet niitä arvioida mutta eivät niitä osanneet arvioida pääsuunnittelija, vastaava mestari tai rakennesuunnittelijakaan. Ei muuta kuin uusia lupakuvia ja muutospyyntö rakennuslupaan vetämään, nyt kirjoittelen tätä tämän valmiin talon alakerrassa.
- ebo
Itsekin_rakentanut kirjoitti:
No menestystä vain siihen kulujen arviointiin, meillä niitä ei osannut arvioida kukaan mutta silti saatiin homma hoidettua. Meillä se käsikaira pysähtyi noin kolmessa metrissä ja maaperätutkijan kommentti oli ettei voida sanoa onko irtokivi vai peruskallio (peruskallioksi se osoittautui kun tontti oli kaivettu auki). Tontin aukikaivamisen jälkeen havaittiin että tontille pitää tehdä enemmän muurirakenteita kuin aiemmin oli osattu aavistella. Eikä se mitään että me maallikot emme osanneet niitä arvioida mutta eivät niitä osanneet arvioida pääsuunnittelija, vastaava mestari tai rakennesuunnittelijakaan. Ei muuta kuin uusia lupakuvia ja muutospyyntö rakennuslupaan vetämään, nyt kirjoittelen tätä tämän valmiin talon alakerrassa.
Noinhan sitä voi tosiaan käydä jos lähtee ensin piirtelemään perustuskuvia ja vasta sitten tulee mieleen, että "pitäisköhän vähän selvitää minkälainen maaperä siellä on"...
Yleensä kyllä asia tehdään juuri toistepäin eli ensin hankitaan tieto tontista ja maaperästä ja vasta sitten ruvetaan miettimään minkälainen talo ja perustukset siihen kannattaa rakentaa.
Ei kuulosta uskottavalta että joku muka vielä tänä päivänä kairaa maaperätutkimuksia "käsikairalla". Olen itse ollut jonkun kerran mukana tekemässä maaperätutkimuksia jo 90 -luvulla ja silloin käytettiin yleisesti jo polttomoottorikairoja. Nykyään sellaisiakaan ei näe enää juuri missään.
AO -tonteilla tavallisin/kevein maaperätutkimus on kuitenkin lyöntikairaus joka voidaan tehdä esim. kiviporalla(Cobralla tms.) Käsikairauksia ei ole tehty enää n. neljään vuosikymmeneen. Jos jostain edes löydät jonkun joka tosiaan vielä vääntää käsikairalla reikiä,niin se on ihme.
Ja minä tosiaankin arvioin itse taloni maatöiden arvon, sekä tein muutenkin koko kustannusarvion. Summia en enää tarkalleen muista kun siitä on jo n. 20 vuotta mutta silloin elettiin vielä markka-aikaa. N. 5000 tarkkuudella osui oikeaan satavarmasti, enkä ole mikään "alan ammattilainen".
Jokainen normaalijärkinen pystyy halutessaan suoriutumaan näin yksinkertaisesta asiasta. Tietoakin on kyllä saatavilla ennätyksellisesti. - ebo
ebo kirjoitti:
Noinhan sitä voi tosiaan käydä jos lähtee ensin piirtelemään perustuskuvia ja vasta sitten tulee mieleen, että "pitäisköhän vähän selvitää minkälainen maaperä siellä on"...
Yleensä kyllä asia tehdään juuri toistepäin eli ensin hankitaan tieto tontista ja maaperästä ja vasta sitten ruvetaan miettimään minkälainen talo ja perustukset siihen kannattaa rakentaa.
Ei kuulosta uskottavalta että joku muka vielä tänä päivänä kairaa maaperätutkimuksia "käsikairalla". Olen itse ollut jonkun kerran mukana tekemässä maaperätutkimuksia jo 90 -luvulla ja silloin käytettiin yleisesti jo polttomoottorikairoja. Nykyään sellaisiakaan ei näe enää juuri missään.
AO -tonteilla tavallisin/kevein maaperätutkimus on kuitenkin lyöntikairaus joka voidaan tehdä esim. kiviporalla(Cobralla tms.) Käsikairauksia ei ole tehty enää n. neljään vuosikymmeneen. Jos jostain edes löydät jonkun joka tosiaan vielä vääntää käsikairalla reikiä,niin se on ihme.
Ja minä tosiaankin arvioin itse taloni maatöiden arvon, sekä tein muutenkin koko kustannusarvion. Summia en enää tarkalleen muista kun siitä on jo n. 20 vuotta mutta silloin elettiin vielä markka-aikaa. N. 5000 tarkkuudella osui oikeaan satavarmasti, enkä ole mikään "alan ammattilainen".
Jokainen normaalijärkinen pystyy halutessaan suoriutumaan näin yksinkertaisesta asiasta. Tietoakin on kyllä saatavilla ennätyksellisesti." N. 5000 tarkkuudella osui oikeaan satavarmasti, enkä ole mikään "alan ammattilainen".
-> Siis maansiirtotöiden perustuksien osalta tarkoitan. - Itsekin_rakentanut
ebo kirjoitti:
Noinhan sitä voi tosiaan käydä jos lähtee ensin piirtelemään perustuskuvia ja vasta sitten tulee mieleen, että "pitäisköhän vähän selvitää minkälainen maaperä siellä on"...
Yleensä kyllä asia tehdään juuri toistepäin eli ensin hankitaan tieto tontista ja maaperästä ja vasta sitten ruvetaan miettimään minkälainen talo ja perustukset siihen kannattaa rakentaa.
Ei kuulosta uskottavalta että joku muka vielä tänä päivänä kairaa maaperätutkimuksia "käsikairalla". Olen itse ollut jonkun kerran mukana tekemässä maaperätutkimuksia jo 90 -luvulla ja silloin käytettiin yleisesti jo polttomoottorikairoja. Nykyään sellaisiakaan ei näe enää juuri missään.
AO -tonteilla tavallisin/kevein maaperätutkimus on kuitenkin lyöntikairaus joka voidaan tehdä esim. kiviporalla(Cobralla tms.) Käsikairauksia ei ole tehty enää n. neljään vuosikymmeneen. Jos jostain edes löydät jonkun joka tosiaan vielä vääntää käsikairalla reikiä,niin se on ihme.
Ja minä tosiaankin arvioin itse taloni maatöiden arvon, sekä tein muutenkin koko kustannusarvion. Summia en enää tarkalleen muista kun siitä on jo n. 20 vuotta mutta silloin elettiin vielä markka-aikaa. N. 5000 tarkkuudella osui oikeaan satavarmasti, enkä ole mikään "alan ammattilainen".
Jokainen normaalijärkinen pystyy halutessaan suoriutumaan näin yksinkertaisesta asiasta. Tietoakin on kyllä saatavilla ennätyksellisesti.Kyseessä oli rinnetontti taajama-alueella ja siitä oli alustava maaperätutkimus tarjolla jo kauppoja tehtäessä. Rakennusluvan saamisen ehtona oli uuden maaperätutkimuksen teettäminen ja se tehtiin, tuo tekijä käytti siinä käsikairaa. Täytyy myöntää että pikkuisen ihmettelin itsekin käsikairan käyttöä mutta tuo rinne oli sen verran jyrkkä että sinne olisi varmaan ollut vaikea ajaa mitään poravaunua (ellei ensin käyttäisi kaivinkonetta kaivelemassa hieman tonttia).
Toki erilaisia kairauksia voi tehdä mutta käytännössä suurin osa tontista piti tyhjätä ja vasta siinä vaiheessa kallionmuodot paljastuivat (osalla tonttia aika pinnassakin) joten eivät ne pelkän talon alle tehdyt kairaukset kaikkea ratkaisseet. Silti tässä oli tuuria: Louhia ei tarvinnut yhtään, sen sijaan muutama iso kivenjärkäle piti hajottaa Cobran ja etanadynamiitin avulla poiskuljetuskuntoon. Kaikki naapurit joutuivat louhimaan.
- Jaspewri
Mistäpäin ? Tuolta tarjouksia www.kuljetushaapalehto.com
- kusetettuviimisenkerran
Muista että maarakennusurakoitsijat lähes aina kusettaa.
Yleisempiä kusetuksia on se että tontilta viedään pois käyttökelpoista maa-ainesta ja toinen kusetus on että tuodaan väärä kalusto paikalle. Siinä ei auta tuntihintojen kilpailutus.
Sopimukseen pitää kirjata että mitä maa-aineksille tehdään. Jos tontilla tilaa, niin maa-aineksia ei viedä pois kunnes vasta pihan viimeistelyvaiheessa, eli se mikä nähdään todellisesti olevan ylimääräistä. Toinen on että tuodaan riittävän iso kone. OK talon pohjien kaivamiseen pitää olla 25 tonninen tai yli. Kyse ei ole niinkään voimasta vaan ulottuvuudesta. Pienellä koneella maamassoja joutuu lappaamaan kasasta toiseen ja siinä menee äkkiä päiviä. Täytyy muistaa että verollisena se päivä helposti maksaa tonnin. Mikäli maanrakentaja tarjousvaiheessa alkaa selittelee että kyllä hänen 14 tonninen kone hoitaa ihan hyvin, kannattaa heti hylätä tälläinen, kusetus on jo alkanut ensipuheilla.
Pienempi kone käy vain siinätapauksessa että tontti on älyttömän pieni tai kaivinkone on oma, eli tunneilla ei ole niin väliä. Sopimukseen pitää myös kirjata sopimusrikkomus. Yleensä kannattaa se kirjata niin että jos tuodaan väärä kone hommiin, niin sen tunneista ei tarvitse maksaa.- ebo
Tämä oli ihan hyvä kirjoitus! (kusetettuviimkerran)
Näin se on. Vähintään yli 20 tn kone omakotitalotyömaalle ja ehdottomasti telakone. Jos otat pyöräkoneen, niin pitää ottaa joku pillari vielä taputtelemaan tienrungoonpohjia ja pihoja erikseen. Sitäkin olen joskus nähnyt.
Mutta minä en oo ikinä tehnyt kaivinkonemiehen kanssa mitään erillistä urakkasopimusta koska olen aina ottanut tuntitöinä niin etten ole kiinni siinä jos homma ei käy. Ei sitä muutenkaan kannata niin tehdä niinkuin nykynuorilla miehillä on monesti taopana että tehdään urakka ja sitten rakennuttaja jättää homman "urakoitisijan hoidettavaksi" työnjohtoineen kaikkineen valvomisineen ja istuu itse mäkkärissä pelaamassa videopelejä ja mussuttamassa kapputsiinoa kun urakoitsija tekee tontilla mitä huvittaa...
Ei! Talonrakentaja pukee haalarit päälle, työkintaat käteen, ja menee ITSE sinne tontille ja ottaa töistä vapaata, käyttää siihen vaikka kesälomapäiviä. Ja VALVOO aamusta iltaan työmaalla mitä siellä tehdään ja tapahtuu. Ainakin kaikki kritiissiet vaiheet ja tuntitöinä teetettävät hommat! Lapio kouraan vaan! Kyllä siellä työtä on isännällekin!
Siinä kun itsekin on tontilla koko ajan ja konemies koko ajan silmän alla ja itse hoitelee maamassojen tilaukset yms. työnjohdon niin kaikki pelaa niinkuin pitää ja jos ei pelaa, voi vaihtaa lennosta komeurakoitsijaa.
Ensimmäinen virhe on nostaa kädet pystyyn ja mennä ryystämään kaputsiinoaja pelaamaan videopeliä, eli uskoa kun kusettajat selittää ettei itse voi muka tehdä eikä tajuta mitään vaan pitää kaikki antaa "ammattilaisille"...
- NickNailer
1) Pohjatutkimus antaa kohtuullisen hyvän kuvan siitä, mitä pitäisi tehdä. TOSIN, aina löytyy niitä arkkitehtejä, jotka haluavat teettää "paremman" tutkimuksen kaverin firmalla, jotta voidaan "säästää". Lopputulos kilpailee sitten usein Pisan kuuluisan tornin kanssa.
2) Verkosta löytyy erilaisia "talopelejä" omakotitalojen rakennuskustannuksista. Niillä voi laskeskella sitä, mikä vaikutta mihinkin ja mihin on varaa.
3) Tontin koko vaikuttaa maanrakennuskustannuksiin. Jos on tilaa läjittää pintamulta omalle tontille, niin säästää. Jos on kiva naapuri, joka antaa läjittää naapurin puolelle, niin vielä parempi.
4) Kustannuksiin vaikuttaa myös se, kuinka paljon on vietävä pois ja kuinka kauas. Multa ja puhhdas hiekka menevät helposti kaupaksi maapörssissä, mutta kaikesta muusta joutuu maksamaan. Kannot ovat perkuleen kalliita.
5) Jos osaa itse kaivaa, niin vuokraa kone. Ison ja pienen koneen vuokrahinnoissa ei ole eroa juuri ollenkaan. Ota niin iso kun saat työmaalle mahtumaan. Kuorma-autokuljetukset on aika hyvin kilpailtu, joten sitä ei kannata yleensä tehdä itse.
6) Jos tarvitse muutaman koekuopan, niin koneen tuonti ja vienti on noin 100 € ja koneen saa vuorokausihintaan 100 €. Polttoöljyä menee sitten koneen tehon mukaan. 500 € tietää jo aika tarkkaan, mitä rakennuspaikan alla on. Pohjatutkimus taas maksaa noin 1000 €, eikä sitä tehdä käsipelillä arvaamalla.
7) Valvonta on äärimmäisen tärkeää. En kaivanut itse erästä hanketta, kun oli muutakin työtä. Kävin WC:ssä ja sillä aikaa koneurakoitsija oli jo ehtinyt kaivaa naapurin puolelle. Työmaa on kuin petoeläin, äläkoskaan käännä sille selkääsi. Katsekontakti on ylläpidettävä koko ajan.- ebo
Just näin!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1363955- 871939
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151821Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541432Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi531420Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1321348VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu981292- 701176
- 691043
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1141033