Valokuvien näyttö muistisairaalle

Virikkeitä.etsin

Käyn tervehtimässä muistisairasta hoitokodissa. Viivyn parikin tuntia kerralla, koska asukas selvästikin siitä tykkää. Joskus pitää miettiä, mitä keksisin, että olisi mukava siinä oleilla. Käymme ulkona, keskustelemme muiden kanssa. Joka käy niin tietää, ettei jutuissa kaikin ajoin ole päätä ei häntää, mutta innokasta se silti on. Nekin jotka eivät puhu, niin kuin ymmärtäisivät, silmät pelaa, että jotain häpeninkiä on menossa.
Asukkaan lapset löysivät hänen omasta asunnostaan irrallisia valokuvia, lapsuudesta, vanhoja seurustelukumppaneita, hääkuvia, synttäreistä, työuralta mm. eläkkeellejäämisjuhlasta, vierailuista, matkoista ja tapahtumista.
Oletteko näyttäneet muistisairaalle niitä? Millaisia kokemuksia. Ettei vain tule mitään purkauksia, että tarviisi valiumilla lääkitä.

20

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • papoo

      Tarvitseekos välttämättä rasittaa muistisairaan muistia.

      • Muistivaatiiavaimen

        Kyllä! Eikä se ole edes rasitukseksi. Muistelu on kaikille ikäihmisille tärkeää, myös heille, joitten muisti pelaa parhaiten, kun puhutaan ja käsitellään vanhoja asioita, Niitä, jotka ovat olleet esillä ja tärkeitä silloin, kun he ovat eläneet ruuhka-, työ- ja parhaita elinvuosiaan.


    • kiitos-kun-jaksat

      alottajalle :

      hyvä kun jaksat tehdä vapaaehtoistyötä vanhusten ja muistisairaitten hyväksi,
      toivottavasti siitä on hyötyä heille,
      aikaki on hyötyä sinulle itselle
      saat tunteen olla tärkeä ihminen vielä yhteiskunnalle,
      on varmaan myös suuri ilo sinulle itsellesi,

    • Teimme anopille valokuva-albumin. Kirjoitimme kuvuen alle kuka kuvassa on milloin kuva on otettu. Alkuaikoina kun muisti osittain vielä pelasi oli mukava muistella menneitä. Hän tunnisti kuvien henkilöt ja paikat.

      Kun sairaus eteni jäi kirja hyllyyn. Kun istuin anopin kuolinvuoteen vieressä olin joka päivälle ottanut jotain hänelle rakasta esinettä mukaan. Istuin ja kerroin mitä minulla oli mukanani. Kun anoppi kuoli ja keräsimme jäämistöä pois hoitokodista, huomasimme, että valokuva-albumista oli revitty tietyt kuvat pois. Ymmärsimme, että kyseiset henkilöt ja paikat eivät olleet hänen mieleensä. Milloin hän oli kuvat repinyt jäi epäselväksi.

    • Paloma.se01

      Minä näyttelin Mammalle hänen omia kuviaan, äitinsä, isän, vihkikuvia jne. kun hän oli dementiakodissa eikä enää juuri muistanut ketään, lopussa ei edes minua, mutta ei hän tunnistanut ketään niistä kuvista eikä reagoinut niihin mitenkään.

    • Minulla aika hyvä kokemus muistisairaasta. Ei niistä vanhojen valokuvien näyttämisestä minun mielestä haittaakaan ole.
      Hyötykin siinä, että muistisairas saa hyvänmielen, jos sattuu muistamaan menneitä tapahtumia.Varovasti kannattaa näyttää hautajaiskuvia, ja entisten seurustelukavereidenkuvia.
      Ne on muistisairaalle tähtihetkiä, jos hän tuntee edesvähän aikaa elävänsä tätä päivää.

    • Luonani viipyi kerran pahasti muistisairas rouva ja hänellä oli oma valokuvakansio mukanaan, jossa oli hänen oma elämäntarinansa. Ei hän koskaan sitä kansiota oma-aloitteisesti tutkaillut ja kun yhdessä kateltiin, hän tokaisi jotain, sanoi, että joo kun utelin.

      Mutta sitten kävi sillä tavalla, että hän huomasi kotoani seinän pätkän, jossa on paljon valokuvia omasta elämästäni ja sukulaisistani, erilaisista perhetapahtumista, uusia ja vanhoja valokuvia.
      Hän innostui valtavasti, .."kato tuossa meidän pojat ja tuossa meidän perhekuva... voi hienoa, kun olet tänne nämä laittanut..."
      Hän löysi melkein kaikista kuvista jotain tuttua ja suoraan omaan elämäänsä liittyvää. Kuvista sitten rupateltiin ja usein palattiin siihen seinän eteen kattelemaan niitä kuvia, joista oli tullut myös"hänen perhekuviaan".
      Esimerkiksi yhdessä kuvassa oli soutuvene, hän osasi siitäkin kertoa vaikka mitä, siinä tilanteessa hän ehkä muisti oman veneensä ja osasi kertoa mistä mihin soudettiin, helteisistä kesäpäivistä jne.

      Silloin huomasin, ettei sillä ole niin suurta merkitystä, onko kuvat omasta historiasta vaan se on tärkeää, että yhdessä puhutaan ja muistellaan.
      Yksittäistapaushan tämä on , mutta näinkin voi käydä.
      Mitä kuvia vaan voi katsella ja löytää yhteyksiä muistisairaan elettyyn elämään.

      • Muistinavaimia

        Juuri noin; kuvien ei tarvitse olla valokuvia omasta elämästä eikä kaikilla sellaisia saata ollakaan. Mutta kuvat, jotka liittyvät esim. omaan ammattiin, harrastukseen, mielipuuhiin ja kaikkeen, mikä on ollut tuttua ja jokapäiväistä joskus aiemmin, ovat hyviä ja niitä kannattaa viedä katseltavaksi.

        Kuvalla tai esineellä on samanlainen taipumus palauttaa mieleen juttuja ja asioita kuin musiikilla ja lauluilla, joista muistisairas saattaa muistaa sanat paremmin kuin muut vaikka ei muistaisi mitään muuta enää, jos laulu on tarpeeksi tuttu ja / tai jotenkin merkityksellinen.


    • Bengalitikku

      Eikö musiikki voi virkistää muistia; lapsuuden ja nuoruuden laulut?

    • Virikkeitä.etsin

      Kuvat on katsottu. Entiset seurustelukumppanit olivat hänelle täysin vieraita ja yllätys, yllätys, oma hääkuvansa, jota hämmästyneenä katseli. Työelämästä muisti, mm. eläkkeellejäämisjuhlansa. Retket vanhojen työkavereiden kanssa. Muisti melkein kaikkien nimet. Joitakin nähtävyyksiä. Muista suvun juhlista ei oikein tajunnut, oli ilmeisesti liikaa ihmispaljoutta. Oli oikein mukava hetki, keskittyi paremmin kuin mihinkään muuhun pitkään aikaan. Olisi katsonut vaikka kuinka kauan ja haikeana kuvien loputtua sanoi: nytkö hylkäät minut yksin tänne. Kuvia oli noin 60 ja katsottiin kaikessa rauhassa. Se oli hyvä kokemus. Eli katsomme samat kuvat ensi kerralla uudestaan.
      Näytin parille asukkaalle hänen hääkuvaansa, toinen riemastuneena: tuohan kävelee täällä joka päivä.

    • OSoleMio

      Noihan olivat mukavia ja hyviä kuvia, mut yks vieras muijan muikelo kun halus esitellä muistisairaalle junan alle jääneen kuormurin kuvia aikojen takaa. Ja jos oikein ymmärsin, niin todennäköisesti olis halunnut et lunastan ne häneltä sukulaiselleni.

      • Huihirrrveetä

        Tuo kuulostaa hieman samalta kuin se, että joku hoitajan niminen vie hoivaosastolle toiminta-, väkivalta- ja kauhuelokuvia. Siinä ei ole oikein hoitoalan ammattilaiselle normitodellisuus auennut.


    • Kyllä vanhojen kuvien katselu on hyvinkin sopivaa muistisairaalle.
      Kannattaa valita sellaisia kuvia, mitkä tuovat mukavia muistoja. Tutut asiat luovat turvallisuutta.
      Muistisairas, ellei sairaus ole kovin pitkällä, saattaa muistaa hyvinkin vanhoja asioita ja tapahtumia.

    • Virikkeitä.etsin

      Kävin myös tänään, ei katsottu kuvia, kun tehtiin kävelylenkki ulkona. Mutta nyt muistinkin. Hän katsoi veljensä armeijakuvaa ja sanoi, en tiedä kuka tuo on. Yhdennäköisyyttäkin vahvasti sisaruksissa on. Minusta se on erikoista. Heillä on ollut hyvät välit, soitelleet paljon ja tavanneetkin silloin kun oli vielä terve. Nykyisin en soittelemisista tiedä, kun puhuu mitä sattuu, enkä puhelintietojaan katso.
      Että dementikon sanotaan muistavat vanhat asiat ja unohtavan lähitapahtumat, niin huutia sille.

      • Se mitä dementikko muistaa, on paljolti kiinni siitä mitä tasolla sairaus on.
        Kyseessähän on etenevä tila.
        Lähimuisti häviää ensimmäiseksi, siitä se sitten etenee.
        Muistui mieleeni, kun olin nuorena oppilaana vanhusten sairaalassa. Siellä oli vuodepotilaana pitkälle dementoitunut mies, joka ei koskaan puhunut mitään.
        Radio oli auki ja sieltä alkoi vanha valssi.
        Mies lauloi mukana suureen ääneen nuotilleen koko kappaleen ajan. Kappaleen loputtua sulki suunsa, eikä puhunut sen koommin.


      • Etsiparemmin

        "Huutia" voi antaa ihan mille vain, mistä ei tiedä eikä ymmärrä mitään.


    • Ketjussa paljon niitä samoja kokemuksia joita itse koin muistisairaan äitini kanssa, myös skarppina loppuun asti pysyneen isän kanssa, hän kertoili meidän lisäksi lastenlapsille kuvista ja muisteli myös sota-aikoja loppuvuosina vasta-Onneksi muistoja on eräässä sittemmin kirjotetussa kirjassa myös.

    • Virikkeitä.etsin

      Kävin eilenkin ja taas lenkin jälkeen kahvia odotellessa katsottiin muutama kuva. Jos ei koko ajan keksi jotain, niin hän nukahtaa, eikä sitten nuku yöllä hyvin. Ei tuntenut äitiään, joka kuvassa oli 80 v. En tiedä olisiko muistanut jos äiti olisi näyttänyt upealta tummaveriköltä, joka hän oli nuorena.
      Hänellä on kotinsa avain mukana hoitokodissa, etsimme sen joka kerta kun on laittanut huoneeseensa jonnekin hukkaan. Kun avain löytyy, hän puristaa sitä, näyttää onnellisesta ja laittaa taskuunsa. Oikaisen myös solmussa olevan puhelimen ja television.
      Oma äitini oli muistisairas. Vielä ihan loppuaikanaan veisasi useita virsiä ulkomuistista.

    • ikävääitiä

      Käsittääkseni kasvomuisti heikkenee. Oma äitini ei tuntenut minua, mutta muisti viimeksi käydessäni oman lapsensa nimen eli minut, mutta sanoi että et sinä ole minun lapseni. Otin valokuvan kännykällä äidistäni ja näytin hänelle. Kysyi kuka tuo on, kysyi hän. Nukkuu paljon, pitää herätellä, että edes jotain juttua saa aikaiseksi.
      Ikävä on äitiä.. ei se ole hän joka siinä nukkuu...Hyvin kertoi pärjäävänsä. Voi kun luoja olisi armollinen ja kutsuisi luokseen. Yksin siellä hoitokodissa nukkuu vuodesta toiseen..

      • Toisenlainentodellisuus

        Jotenkin hirveän luonnollista, koska kaikki lähimuisti heikkenee ja lakkaa sitten kokonaan. Menneet ja kauan sitten olleet sen sijaan ovat joskus kovastikin läsnä; moni iäkäs muistisairas on vakaasti sitä mieltä, että kotona äiti ja / tai isä odottavat ja siksi sinne on niin kova kaipuu ja halu päästä lähtemään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe