StuG-rynnökkötykkien menetykset Kannaksella 1944?

Franken

Joidenkin dokumenttien mukaan panssaridivisioonan StuG-pataljoona menetti 8 StuGia Kannaksella kesä-heinäkuussa 1944 mutta onko näistä menetyksistä yksityiskohtaista tietoa? Kuinka moni taisteluissa tuhoutunut ja kuinka moni operatiivisia menetyksiä. Jostain kuulin että 4 olisi ollut operatiivisia mutta en muista lukeneeni tarkempaa aineistoa.

69

1157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiköhänLöydy

      Etsi käsiisi Erkki Käkelä: Laguksen rynnäkkötykit WSOY

    • Qvist-Mark

      "Rynnäkkötykit joutuivat tulikasteeseensa Kuuterselän taisteluissa kesällä 1944, jolloin niiden toiminta painottui paljolti panssarintuhooja ja jalkaväen tukemiseen liittyviin tehtäviin. Havaintoja taistelusta saatiin runsaasti. Yksi ehkä tärkeimmistä havainnoista oli liian tiukan ryhmän sisäisen tehtäväjaon aiheuttamat ongelmat. Liian tiukan jaon seurauksena saattoi tapahtua vaunun lamaantuminen, mikäli sen ajaja tai johtaja kaatui Keinoina nähtiin miehistön tehtävien ristiinkoulutus, jolloin taistelua kyettiin jatkamaan vaikka ryhmän sisällä koettaisiinkin tappioita.

      Perkjärven taisteluissa huomattiin yhteistoiminnan tärkeys rynnäkkötykkien ja jalkaväen välillä. JP 2:n joukkojen jouduttua epätietoisuuden valtaan nämä lähtivät vetäytymään, kun taas rynnäkkötykit jatkoivat aina JR 5:n puolustusasemiin saakka. Tällöin rynnäkkötykit jäivät ilman jalkaväen tarjoamaa suojaa ja vaunut joutuivat alttiiksi vihollisen lähipanssarintorjunnalle. Silloin saatiin havainto orgaanisesti joukkoon kuuluvien panssarijääkäreiden tarpeesta joukossa, sillä vetäytymisvaiheessa vaunujen varmistamiseen käytettiin jopa pioneerijoukkuetta estämään tappioiden syntyä.

      Tarve suojamiehille oli suuri, sillä kokemuksista oli havaittavissa omien tappioiden kasvaminen heti kun suojamiehet puuttuivat. Tässä tappioita lisäävänä tekijänä oli rynnäkkötykkien liikkumaton torni, joka esti vaunumiehistöä havainnoimasta tehokkaasti ympärilleen. Rynnäkkötykki oli hyvin haavoittuvainen vihollisen lähipanssarintorjunnalle ilman saattojalkaväkeä ja sen mukanaan tuomaa torjunta- ja tähystyskykyä.

      Tali - Ihantalan taisteluihin osallistui koko rynnäkkötykkipataljoona, vaikka pataljoona ei toiminut kokonaisuudessaan taisteluiden missään vaiheessa. Pataljoonan käyttö oli hyvin hajautettua ja pahimmillaan pataljoonan tehtävä oli kolmijakoinen. Mikä tarkoitti sitä, että jokainen komppania toimi erillisesti omassa suunnassaan. Tämä loi haasteita rynnäkkötykkipataljoonan komentajalle. Kolmen eri yksikön erillinen johtaminen oli todella haastavaa, mikä aiheutti sen, ettei komentaja puuttunutkaan varsinaisiin taisteluihin juur lainkaan. Johtaminen tapahtui ennen ja jälkeen taisteluiden. Johtamisen painopiste oli komentajan tasolla lähinnä asioiden ja alistusten hoitamista. Suomalaisten havainnot sodan ajalta auttoivat muokkaamaan panssareiden sisäistä ja muiden aselajien välistä radioliikennettä sodanajan kokemuksien pohjalta. Epäviralliseksi käytännöksi muuttunut tapa käyttää vaunuradioita pataljoonien väliseen yhteydenpitoon oli myös yleistä Tali-Ihantalassa. Rynnäkkötykkien mukana tullut saksalainen viestikalusto oli korkealaatuista ja suorituskyvyltään sen ajan taistelukentän kärkeä.

      Rynnäkkötykkikomppanioita käytettiin Tali-Ihantalan taisteluissa lähes poikkeuksetta alistettuina joko Panssaridivisioonan jääkäripataljoonille tai sitten 1-2 jääkäri- tai jalkaväkipataljoonasta muodostettiin taisteluosasto, joka toimi erillisellä tehtävällä. Alistukset olivat yleensä hyvin tiiviitä ja yhteyksien muodostamiseen käytettiin usein rynnäkkötykkijoukkojen uutta radiokalustoa. Radiokalustolla oli merkitystä myös pataljoonien välisessä yhteydenpidossa.
      Rynnäkkötykkien avulla rinnakkain hyökkäävät pataljoonat pystyivät pitämään entistä
      paremmin yhteyttä. Tällöin johtajien tilannekuva parani ja johtamistoiminnan edellytykset
      paranivat huomattavasti.

      Rynnäkkötykkiyksiköiden alistamiset joukoille toteutettiin yleensä suorina alistuksina, jolloin
      jalkaväkijohtaja kykeni määräämään rynnäkkötykkien sijoittelun ja toiminnan alueellaan. Tämä aiheutti välillä rynnäkkötykkien joutumista niille soveltumattomiin tehtäviin, kuten staattiseen puolustukseen tai mahdollisiin hyökkäystaisteluihin ilman jalkaväen tukea. Yleensä kuitenkin komppanian päällikkö sai johtaa joukkoaan haluamallaan tavalla. Suurin osa jalkaväkijohtajista antoi ainoastaan vaatimuksia rynnäkkötykeille ja jätti siten toteutuksen rynnäkkötykkijoukkojen omille johtajille. Sodan jälkeisissä ohjesäännöissä on havaittavissa pyrkimystä eroon suorista alistuksista kohti tehtävällä alistuksia. Tällöin johtajilla kyettäisiin säilyttämään toiminnan vapaus oman joukkonsa suhteen.

      Johtamisessa nousi suureen asemaan Saksasta rynnäkkötykkien mukana saatu radiokalusto.
      Uuden radiokaluston tehokkuus oli huomattava entiseen kalustoon nähden. Radioilla
      havaittiin olevan monia mahdollisia käyttötarkoituksia. Taisteluista saatiin havaintoja, joiden
      perusteella rynnäkkötykeissä käytetyt radiot soveltuivat myös tykistön tulenjohdon käyttöön
      suuren tehonsa vuoksi. Esimerkiksi komppanian sisällä saatettiin komppanian päällikön vaunu antaa tykistön tulenjohtajan käyttöön, jolloin tämä kykeni tehokkaasti tukemaan yksikön taistelua. Etenkin hyökkäyksissä tämä tapa oli havaittu toimivaksi, sillä tällöin tulenjohtaja seurasi koko ajan hyökkäyksen kärjen mukana ja oli kykenevä tähystämään maaleja jatkuvasti uhanalaisimmilta alueilta."

      Lähde: Maanpuolustuskorkeakoulu, Rynnäkkötykkien merkitys Suomen panssariaselajille

    • Qvist-Mark

      " Leitimojärvellä taistellut 2. Komppania sovelsi taisteluissa onnistuneesti saksalaisia oppeja jalkaväen suoja-aseesta. 2. Komppanian taisteluissa myös havaittiin komppanian päällikön kyky johtaa joukkoaan maasta käsin, jolloin tällä oli paremmat mahdollisuudet muodostaa itselleen kuvaa taisteluiden kulusta.24 Johtamiseen komppanian päällikkö käytti tällöin yhteysaliupseeria, joka oli saksalaisen mallin mukaan varustettu yhteysradiolla, joka oli saatu Saksasta. Saksalaisen mallin mukainen yhteysaliupseerin käyttö helpotti niin ikään jalkaväen ja rynnäkkötykkien yhteistoimintaa. Jalan liikkuvana päällikkö kykeni pitämään parempaa yhteyttä jalkaväkijohtajaan ja pysymään selvillä jalkaväen ryhmityksestä ja liikkeestä. Tällöin radiolla oli mahdollista rytmittää oman komppanian liikettä. Tämä auttoi tiivistämään yhteistyötä rynnäkkötykkien ja jalkaväen välillä, jolloin rynnäkkötykit saivat helpommin myös tarvitsemaansa suojaa.

      Tykistön tulen tarpeellisuus hyökkäyksien tukemiseen tuli ilmi, sillä rynnäkkötykkien tulivoima ei ollut riittävä ammuttaessa pelkästään suorasuuntauksella. Tähän vaikutti myös suomalaisen kaluston vähyys.26 Suomalaisten rynnäkkötykkien kuuluminen panssariaselajiin ei poistanut ongelmaa, joka muodostui suomalaisella tavalla käyttää rynnäkkötykkejä panssarivaunujen tapaan. Saksalaisen ajattelun mukaan oli vaunut kuitenkin suunniteltu lähtökohtaisesti jalkaväen suojana käytävään taisteluun. Tästä johtuen olivat rynnäkkötykit kiinteän torninsa johdosta muita panssarivaunuja heikommassa asemassa panssareiden kaksintaisteluita ajatellen. Suomalaisten rynnäkkötykkimiesten korkea koulutustaso oli usein ainoa tekijä, joka pelasti vaunut tuholta.

      Vuosalmella rynnäkkötykkien hajautettu käyttö jatkui ja komppaniat hyökkäsivät usein pataljoonien mukana niiden ryhmityksestä hieman erillään tieuria pitkin, jolloin tarve suojamiehille oli jälleen suuri. Hyökkäykset olivat yleensä useampien pataljoonien yhdistettyjä hyökkäyksiä tai erikseen muodostettujen taisteluosastoiden hyökkäyksiä. Tällöin havaittiin rynnäkkötykkien kyky toimia myös yhteistoiminnallisena kanavana naapuripataljoonien välillä. Vahvistuksen saikin epävirallinen käytäntö, jossa jääkäripataljoonien välillä pidettiin yhteyttä niille alistettujen rynnäkkötykkien radioiden avulla. Pataljoonien komentajat kykenivät tehokkaampaan ajoitukseen ja toiminnan ohjaamiseen saadessaan tietoja myös naapurien liikkeistä. Puheradioverkon toiminnasta saadut kokemukset olivat positiivisia ja radioiden käytön nähtiin toimivan tehokkaasti. Rynnäkkötykkipataljoona ei kuitenkaan vieläkään toiminut pataljoona kokonaisuutena vaan komppaniat edelleen alistettiin joukoille. Pataljoonan komentaja oli tästä johtuen omaksunut johtamistyylin, jossa joukot saivat olla rauhassa taisteluiden aikana, mutta yhteyttä pidettiin tiiviisti ennen taisteluita ja niiden jälkeen. Suuri osa rynnäkkötykkien toiminnasta perustuikin panssariaselajin keskuudessa käytetylle aiemmin opitun taistelutaktiikan hallinnalle, jonka toteuttamisen tuli olla automaatiotasolla taisteluiden alkaessa. Tämän kaltaisen automaattisen toiminnan oppiminen poisti välittömän johtamisen tarvetta ylemmiltä johtoportailta ja antoi johtajille mahdollisuuden keskittyä itse taisteluiden johtamiseen. Tämä onnistui komentajan huomattua alijohtajiensa ammattitaidon."

      Lähde: MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU, RYNNÄKKÖTYKKIEN MERKITYS SUOMEN PANSSARIASELAJILLE

      • Anonyymi

        Näin!


    • Hand

      5 kpl Kuuterselässä ja pari Ihantalassa, SU-152 meni ,myös.

    • StuGIII
      • StuGIII

        Tuolla on kaikkien Suomessa olleiden Sturmien vaiheet. Vieritä sivua ihan alas saakka.

        http://andreaslarka.net/sturmi.html

        Kaikki säilyneet suomalaiset Sturmit.

        http://andreaslarka.net/assaultguns.html

        Täällä on monia muitakin panssarivaunuja ja eri malleja.

        http://andreaslarka.net

        Andreas Lärka ja Erkki Käkelä tekivät kirjan rynnäkkötykkiemme kohtaloista. Kirjaa ei tahdo enää löytyä kuin joistakin kirjastoista. Itse toki tilasin sen jo ennakkoon ja pari kertaa olen hankkinut sen kavereille. Hinta on jossain 50-80 välillä.


        Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot : Saksasta Suomeen vuosina 1943-1944 hankitut Sturmgeschütz 40 - ja Sturmgeschütz III -rynnäkkötykit ja niiden tarina

        Käkelä, Erkki ; Lärka, Andreas
        WSOY 2006.


        https://www.finna.fi/Record/rutakko.198092



        <<Syyskesällä 1943 Suomeen hankittiin yhteensä 30 saksalaista Sturmgeschütz 40 Ausführung G -rynnäkkötykkiä. Seuraavan kesän ankarissa torjuntataisteluissa Karjalan kannaksella Panssaridivisioonan Rynnäkkötykkipataljoona tuhosi niillä peräti 87 neuvostopanssaria. Yksikään toinen suomalaispataljoona ei tähän määrään yltänyt. Kesällä 1944 hankittiin lisää StuG II Ausführung G -vaunuja, mutta varsinaisiin torjuntataisteluihin ne eivät enää ehtineet. Erkki Käkelän ja Andreas Lärkan teoksessa jäljitetään näiden 59 rynnäkkötykkivaunun vaiheita ja esitellään niistä valtaosa myös valokuvissa. Tunnetut panssarivaunuaseen tutkijat ovat kelpuuttaneet runsaasti kuvitettuun teokseen vain kuvia, joissa vaunu pystytään selkeästi tunnistamaan. Tuloksena on arvokas kunnianosoitus Panssaridivisioonan veteraaneille ja tärkeä lähdeteos maanpuolustuksen historiasta kiinnostuneille. Teoksessa käsitellään myös Sturmgeschütz-vaunujen valmistusprosessin vaikeuksia Saksassa, Suomessa tehtyjä varustuksen muutoksia ja tunnistamista helpottavia yksityiskohtia. Kylmän panssariteräksen vastapainoksi tekijät ovat halunneet tuoda esiin myös ihmiset rynnäkkötykkivaunujen sisällä ja esittelevät kriittisten taistelujen johtajia ja tykkiampujia.>>


      • Franken

        Kiitos linkeistä. Sieltä paljastui kiinnostava pieni detalje. Ps.531-3:n kohdalla mainittu että tuhosi 2 tankkia Kuuterselässä 15.6.44 ja nämä kirjattu. Sitten maininta että ennen kuin sai suoran osuman ehti tuhota vihollistankin sitä ennen Nurmilammella, Talissa 28.6. Tätä kuitenkaan ei ole merkitty sen tilastoon kolmanneksi tuhotuksi vihollistankiksi.


    • StuGIII

      Olisit vaan pitänyt suoraan linkin tähän graduun. Ihan höpöpuhetta tuo suojamiehistöstä jauhaminen kun venäläiset kuitenkin ampuivat tykeillä kaikki ne Sturmit mitkä tuhoutuivat. Jonkun vaunun miehistö hylkäsi ja tuhosi itse.


      RYNNÄKKÖTYKKIEN MERKITYS SUOMEN PANSSARIASELAJILLE

      http://www.doria.fi/handle/10024/123725

    • Ylipäällikköpekka

      Kuinka Touko olisi piirtänyt rynnäkkötykin latajan ja johtatajan taistelun kiimassa.

      • MiestenMiesKulmaa

        Siinä olisi sojottanut kovat housuissa, kun nahkaasuiset Finlandit olisi toimineet ahtaassa rynnäkkö vaunussa .!.


      • Anonyymi
        MiestenMiesKulmaa kirjoitti:

        Siinä olisi sojottanut kovat housuissa, kun nahkaasuiset Finlandit olisi toimineet ahtaassa rynnäkkö vaunussa .!.

        Tarkkispoika tutkii taas sotaa omalla tasollaan? Säälittävää…


    • Tempest

      Kuuterselän operaatio on ollut selvästi harjoittelua ja osaaminen sekä johtaminen ei ole vielä ollut kunnossa. Lisäksi rynnäkkötykkien käyttäminen hyökkäystoiminnassa ei koskaan ole mielekästä. Suomella nyt vain ei tuossa tilanteessa ollut muuta mahdollisuutta koska armeijalla oli vain muutamia sotasaalis T-34/KV-1 panssareita kelvollisia vuoden 1944 sodankäyntiin.

      • HermoaPorukkaa

        Ihan höpöpuhetta. Miehistö hylkäsi ajokuntoisen vaunun, joka sammui, kun kranaatti räjähti MAASSA, sen vaunun edessä. Kuskilla varmaankin jalka lipsahti kytkimeltä ja sitten juostiin... ei alkanut starttailemaan...


      • StuGIII

      • Anonyymi
        HermoaPorukkaa kirjoitti:

        Ihan höpöpuhetta. Miehistö hylkäsi ajokuntoisen vaunun, joka sammui, kun kranaatti räjähti MAASSA, sen vaunun edessä. Kuskilla varmaankin jalka lipsahti kytkimeltä ja sitten juostiin... ei alkanut starttailemaan...

        Tämä oli surkein aselajin moka. Vietiinköhän vaunun johtajalta natsat? Tuskinpa.


    • Vurniskainen

      Miksi palstan kommunistit jäätyään alakynteen turvautuvat viimeisenä keinonaan tuohon homokorttiin vaikka mm. räätäli Halmekin oli homo ja Akseli Koskela pedofiili?

      • Oravakomppaniat

        Koska keskustelu on naurettavaa näpertelyä sotien pikkujättiläisen tiedoilla.


      • oravat-jokapaikassa
        Oravakomppaniat kirjoitti:

        Koska keskustelu on naurettavaa näpertelyä sotien pikkujättiläisen tiedoilla.

        Vähä-älyinen lapsonen on oppinut uuden sanan, jota on kiva maiskutella joka paikassa.


      • Enniin

        Alkaisin itselle peukuttamaan tai marskille tumputtamaan.


      • TurhaToivo

        Se vaan ei onnistu mustalla Nickillä!


    • Franken

      StuG-miehistöillä 22 vihollispanssarin tuhoamisväitettä Kuuterselkä/Siiranmäki/Perkjärvi vaiheessa (15-16.6.44). Tali-Ihantala taisteluissa (eteenkin Leitimojärvi 25, Porttihoikka 15) väitteitä 42 panssarista (joista 2 merkitty "kevyitä tankkeja"). Äyräpää-Vuosalmi taisteluissa väitteitä 19 tuhotusta panssarista sekä kaksi jonka sijaintia (sekä päivämäärää) ei määritelty. Eli periaatteessa noita kahta tuntematonta ei edes pitäisi laskea pataljoonan saldoon. 87 tuhoamisväitteistä 30 sijoittuu päivälle 25.kesäkuuta ja Leitimojärvelle (23) sekä Porttihoikkaan (7). Olisi mielenkiintoisaa tietää kuinka moni noistakin tuhoamisista on todellisuudessa ollut neuvostoliittolaisen tankin vaurioituminen sekä evakuointi korjattavaksi.

    • V.P.Lehto

      Suomalaisten 8 StuG-tappiosta kesällä 1944 viisi oli taisteluissa vihollisen tuhoamia joista tosin ainakin kaksi oli panssarin hylkäämisvaiheessa toimintakunnossa ja toisissa olosuhteissa evakuoitavissa ja 3 oli selviä operatiivisia tappioita. Toisaalta ainakin yksi evakuoitu taisteluissa vaurioitunut korjaamolle viety poiskirjattiin lokakuussa 1944.

      Nyrkkisääntönä voidaan edelleenkin pitää että suurin osa "tuhoutuneista" jotka eivät olleet palaneet olivat periaatteessa korjattavissa käyttökuntoon jos taistelukenttä jäi omien haltuun. Suurimmat menetykset tulivatkin sitä kautta että vaurioituneita ja teknisen vian ym. takia kentälle jääneitä ei pystytty evakuoimaan. Siis lopulta vihollisen kenttätykistä ja jalkaväki aiheuttikin ehkä suurimmat tappiot. Länsivaltojen ollessa kyseessä heidän ilmavoimansa, jotka eivät pystyneet sinänsä tuhoamaan kovinkaan suurta osaa vihollistankeista toiminnallaan vaikeuttiavat evakuointia ja näin aiheuttivat saksalaisille suuria operatiivisia panssaritappioita.

    • v....v....v....v....v

      Vastahyökkäyksessä 5 menetettyä Kuuterselässä ja väitteet 22 tuhotusta. 1:4.4 tappio-tapposuhde.

      Puolustuksessa Tali-Ihantala: 2 menetettyä ja väitteet 42 tuhotusta: 1: 21 tappio-tapposuhde

      Puolustuksessa Vuosalmi-Äyräpäässä: 1 menetty ja väitteet 19 tuhotusta: 1:19 tappio-tapposuhde.

      Lisäksi väitettä kahdesta tuhotusta joiden päivämäärät ja paikka puuttuvat. Siinä rynnäkkötykkipataljoonan saldo. Jos edes suurinosa noista 87 on todellakin tuhottu ja lopulta ainakin vakavasti vaurioitettu on tulos ollut todella hyvä. Mutta tässäkin asiassa olisi kyllä syytä löytää vastineet Leningradin Rintaman kyseisten panssariyhtymien raporteista ja sotapäiväkirjamerkinnistö sekä vahvuusvertailut.

    • PolkupyörälläSotaan

      Luin just, että kun 44 kannas murtui, niin juoksevia suomipoika vastaan tuli polkupyörillä Lagus , tms..jääkäri komppanian puhtaissa asuissaan.
      Tappioksi voidaan siis lukea suuri määrä jääkärien polkupyöriä kannaksella myös.
      Ja Noiden sota kertomusten mukaan kannakselle jäi uutta tykistöä, , yli 30000 tykistön ammusta jne, joita ei saatu tykistölle torjuntaan !! ja uusia aseita pakkauksiin moniin paikkoihin, esim.. uudellekirkolle,, kaikki jäi, juostiin,,,jne.
      Armeija juoksi Suomi panssarivaunuja, ja rynnäkkötylkkejä ei näkynyt.
      Venäläiset ajeli miehet t34 kannella istuen!!! Ja juokseva suomipoika katseli menoa puskasta!
      Sulutusta ja suomen tykistö toimintaa ei ollut!! Tykit jäi sinne.
      Panssari torjuntaa ei juuri ollut!!
      Erityisesti itseä harmittaa nuo paljot polkupyörät, joita runsaslukuisesti ajettiin kannakselle! Miten nvanja hyödynsi saalis polkupyörät?
      Ja viel että vastaiskuun uljaasti pyöräilleet puhdaspukuiset jääkäritkin kovin pian liittyi juoksevien joukkoihin...
      Nämä paikalla olleiden kertomuksia kesältä 44.
      Jr 1 . 100 miestä ja tarinaa haastattelut...

      • Kesälomat44

        44. Sodanjohto oli kesälomalla ollu koko alkukesän ja kevään.
        Tiedustelutietoa kyllä oli!!
        Suurhyökkäyksen jälkeen oli useita ihmettely päiviä.
        Mutta viikon kuluttua alkoi systeemit toimia.
        Viipuri oli silloin jo menetetty. viikossa.
        Ja tuo,,,,,, että asevelvollisia laitettiin polkupyörä osastolna torjumaan panssari armeijaa, niin se kertoo miten unissaan ja lomilla Sodanjohto oli.
        Siis Kannaksen paikallinen johto ja Mikkeli.
        Sinne jäi polkupyörät!
        Ja jonnekin Kannaksen tykki varastoon uudet saksalaiset modernit tykit, käyttämättöminä!!
        Tarina on kuin hölmölästä, mutta totta!!


    • Pyöräparkki

      Yhden pataljoonan polkupyörät tuhoutui "parkkipaikalle" kohdistuneeseen tykistökeskitykseen. Noin 1000 pyörää meni romuksi. Toki paljon muutakin meni:


      Kalliit päivät kannaksella

      Tässä on hieman listaa mitä jäi tai jätettiin Kannaksella 1944 kun peräännyttiin.

      Majuri Anssi Vuorenmaa: Kalliit päivät Kannaksella. Huoltoupseeri -lehti 3/1973

      Tässä listaa taisteluvälineiden osalta kesäkuulta 1944:

      - 675 erilaista tykkiä
      - 91 000 kivääriä
      - 7 700 konepistoolia
      - n. 4000 konekivääriä ja pikakivääriä
      - 210 erilaista kranaatinheitintä
      - 9 000 000 patruunaa
      - 100 000 tykistönlaukausta/ammusta
      - 28 000 miinaa

      Ja muuta materiaalia samalta ajalta:

      - vaatteita noin neljälle divisioonalle
      - tuhansia puhelimia
      - 18 000 kilometriä kenttäkaapelia 
      - 10 000 polkupyörää
      - 30 000 paria suksia
      - 30 000 kg piikkilankaa
      - 75 000 tukkia ja sahalaitokset ehjinä
      - 70 000 litraa polttoaineita
      - 3000 litraa voiteluaineita
      - 11 000 kg karbiidia
      - 10 divisioonan päiväannosta muonaa
      - valtavasti pioneerikalustoa jne.

      Lähteenä on Helge Seppälä: Suomi taisteli, osa 5, s.355, jossa artikkeli on myös julkaistu.

      Kiväärinpatruunoiden määrä tuntuu pienehlöltä, sillä jossain kirjoissa puhutaan jopa kymmenien miljoonien patruunamenetyksistä. Liekkö ollut eri rintamien kokonaismäärä sitten moninkertainen. Puhuihan jotkut kenraalit päämajassa, että kiväärin patruunoistakin on pulaa. Suomi sai kesällä 1944 Saksasta kiväärin patruunoita kymmeniä miljoonia.

      • Strateginenvirhe

        Olisikohan sotaa pystytty vielä jatkamaan jos noita kalustotappioita ei olisi tullut? Vähän hullua viedä yleensä mitään noin lähelle rintamalinjaa,ajomiehet ajoi joka päivä,kalustovarastot olisi pitänyt olla Salpalinjan tasalla,ei lähempänä taistelupaikkoja.


    • oifg

      Minulle on kerrottu että stugeja oli pitkään sodan jälkeen kiinteinä aseina asemapaikkana lappeenrannan lentokentän varmistaminen.

      • KestäväPeli

        Osaa Sturmeista käytettiin ainakin sotaharjoituksissa vielä 1967. Suomi muutoin myi 1-2 Sturmia Saksaan Munsterin panssarimuseoon, jossa ne ovat näytillä saksalaisilla tunnuksilla varustettuna. Vaikka Saksa valmisi tuhansia Sturmeja niin oli vaikeuksia löytää museokappaletta. Suomi sai "vaihtarina" sitten muita vaunuja tilalle. Ilmeisesti ainakin yhden Shermanin, joka on näytillä Parolan panssarimuseon pihalla. Niitä ei vastustaja kai Suomen rintamalla käyttänyt?


      • Kainalniemen-Hiki

        Kurskin taistelussa puna-armeija käytti Shermaneja ja vaikka virallinen neuvostopropaganda pyrki (varsinkin jälkeepäin) ivaamaan länsimaiden panssarikalustoa niin tosiasiassa puna-armeijan tankkimiehet pitivät Shermannista ja sen hyvästä varustelusta, hyvistä puhelimista, paremmasta optiikasta, paremmasta turvallisuudesta ja paremmasta toimivuudesta.


      • KaseMatti

        Sanotaan kuinka Suomen kaikkien lentokenttien päädyissä oli Sturmit, usein vielä molemmissa päissä. Huonolla hoidolla olivat ja ns. tiaisen tallissa eli ruostuivat hetkessä piloille. Ideana oli vetää vaunut kiitoratojen tukkeeksi jos ryssä alkaa tulemaan kentille. Jotkut väittää niiden olleen osittain maahan upotettuina tykkiasemina ja kiitoratojen päissä. Osa vaunuista oli ilman moottoreita jne. Eihän ne moottorit ja akut pysy puolta vuottakaan toimintakunnossa ilman jatkuvaa ylläpitoa ja huoltoa.

        Tätä taustaa vasten on omituista kuinka toista sataa T-72 vaunua romutettiin. Niihin oli valtavasti ammuksia ja niissä oli hyvät tykit. Jos niistä kerran haluttiin eroon, niin oikea paikka olisi ollut kiinteinä tykkiasemina pääteiden varsilla rajan pinnassa.


      • vbncbv

        "jotkut väittää..." ei ole se tapa jolla historiaa tutkitaan.


    • Gruntvik

      Tuosta linkkisivustosta löytyy tarkemmalla laskellalla että vihollistankkien tuhoamisväitteistä (87), 22 on Kuuterselkä-Siiranmäki-Perkjärvi taisteluista 15-16.kesäkuuta. Tali-Ihantalan taisteluissa 43 väitettä vihollistankin tuhoamisesta ja Vuosalmi-Äyräpäässä 20.

      Siiranmäki-operaatio osoitti ettei StuG tietenkään ole mikään offensiiviin soveltuva ja lienee ollut vikaa myös suomalaisten osaamisessa. Mutta Tali-Ihantala ja Vuosalmi-Äyräpää 1:21 menestyksellä osoitti millainen tappokone StuG III parhaimmillaan oli. Noin parinkymmenen rynnäkkötykin pataljoona tuhosi kokonaisen puna-armeijan panssariprikaatin koko hyökkäysvaunukaluston.

      • Wetterhoff

        .... ja niillä kahdella väitteellä tuhotusta tankista josta puuttuu sekä päivämäärä että paikka ei pitäisi antaa kovin suurta painoarvoa.

        Noista lopuista 85:stä todennäköisesti 1/3 pitää puottaa pois laskuista sillä puna-armeija piti maaston hallussaan joten sillä oli mahdollisuus evakuoida tankit ja korjata ainakin osa toimintakuntoon. Toisaalta mikä hyväksymme lukemaksi 85 silloin olisi otettava mukaan myös ainakin 3 StuG:ia jotka kolkattiin mutta saatiin pajalla toimintakuntoon ja myöhempään käyttöön.

        Voittosuhde StuG:eilla 1:7.5


      • Gruntvik
        Wetterhoff kirjoitti:

        .... ja niillä kahdella väitteellä tuhotusta tankista josta puuttuu sekä päivämäärä että paikka ei pitäisi antaa kovin suurta painoarvoa.

        Noista lopuista 85:stä todennäköisesti 1/3 pitää puottaa pois laskuista sillä puna-armeija piti maaston hallussaan joten sillä oli mahdollisuus evakuoida tankit ja korjata ainakin osa toimintakuntoon. Toisaalta mikä hyväksymme lukemaksi 85 silloin olisi otettava mukaan myös ainakin 3 StuG:ia jotka kolkattiin mutta saatiin pajalla toimintakuntoon ja myöhempään käyttöön.

        Voittosuhde StuG:eilla 1:7.5

        Paitsi että jos katsot yhteenvedon noista menetyistä StuGeista niin puna-armeijan panssari näytteli niiden tuhoamisessa tai tyrmäyksessä roolia 5-6 tapauksessa. Korkeintaan. Siinä mielessä pataljoonan voittosuhde on ollut 1:14.

        PS. Muuten yhdessäkään ei ole (taas kerran) mitään mainintaan että Neuvostoliiton ilmavoimat VVS olisi näytellyt mitään roolia taisteluvaunun tuhoamisessa.


    • yksi_ulkomaalainen

      Kenelle tämä on nykyaikana ennen tärkeä?

      • Omatasiat

        Noin on, ja ulkomaalaisen kannattaa keskittyä oman kotimaan asioiden pohdintaan..


      • bvncvbnc

        Oletko kenties eksyksissä? Tämä on historia-palsta.


      • yksiulkomalainen

        minut olen yksi ulkopaskalainen leikin ulkoman paska


      • Omatasiat kirjoitti:

        Noin on, ja ulkomaalaisen kannattaa keskittyä oman kotimaan asioiden pohdintaan..

        tämä on ollut jotakin vuosikymmeniä minun kotimaa j alusta alkaen maksanut ne Suomen huimat verot, joten osallistun keskusteluun. Piste.


      • PysySittenPoissa
        yksiulkomalainen kirjoitti:

        minut olen yksi ulkopaskalainen leikin ulkoman paska

        MIKSI osallistut, kun asia ei kerran ole sinulle tärkeä? Joillekn muille ehkä on. Tämä on täysin vapaaehtoista.


    • Qvist-Mark

      Puolustusvoimien käytössä olleen panssarikaluston määrä yli vuosi jatkosodan päättymisen jälkeen (31.12.1945):

      Vickers-Armstrong 6 Ton Tank 19
      T-26 m 1933 42
      T-26 m 1937, 19
      T-26T 2
      FAI 3
      FAI-M,BA-20,BA-20M 15
      BA-3 1
      BA-6 10
      BA-10 12
      T-38-34 11
      T-38-KV 4
      T-20 Komsomolets m 1938,1939 101
      T-28m 1938, T-28E 6
      T-28V 1
      BT-42 10
      T-34 9
      T-34-85 9
      T-50 1
      KV-1E m 1941 1
      KV-1 m 1942 1
      Landsverk Anti II 6
      Sturmgeschütz III Ausf. G 46
      Sturmgeschütz 40K 1
      Panzerkampfwagen IV Ausf. J 14
      ISU-152V 1

      YHTEENSÄ 390 kpl

      Huomi kiinnittyy..... T-34/85 9 kpl, T-34/76 9 kpl, StuG III/40K 47 kpl, Pzkw IV Ausf. J 14 kpl, ISU-152 V 1 kpl, KV-1 2 kpl...

      Pitikö Suomen muuten palauttaa rauhanehtoina Neuvostoliitolla osa sen kalustosta tai saksalaisten toimittamia?

      • Kaikki-tallessa

        "Pitikö Suomen muuten palauttaa rauhanehtoina Neuvostoliitolla osa sen kalustosta tai saksalaisten toimittamia?"

        Ei pitänyt.
        NL ilmoitti, ettei se ollut menettänyt kalustoa sotasaaliina Suomelle. Ehjinää säilyneitä vaunujaon muistoina kasarmien pihoilla ja Panssarimuseossa.


      • Kaarle-Martel

        "NL ilmoitti, ettei se ollut menettänyt kalustoa sotasaaliina Suomelle."

        Neuvostoliitto ei koskaan virallisesti tunnustanut sitä että puolet Suomen kenttätykistöstä oli käytännössä neuvostoliittolaista sotasaalistakalustoa talvisodasta ja jatkosodan vuodelta 1941. Lisää saatiin vielä Ilomantsista elokuussa 1944.


      • Anonyymi
        Kaarle-Martel kirjoitti:

        "NL ilmoitti, ettei se ollut menettänyt kalustoa sotasaaliina Suomelle."

        Neuvostoliitto ei koskaan virallisesti tunnustanut sitä että puolet Suomen kenttätykistöstä oli käytännössä neuvostoliittolaista sotasaalistakalustoa talvisodasta ja jatkosodan vuodelta 1941. Lisää saatiin vielä Ilomantsista elokuussa 1944.

        "Neuvostoliitto ei koskaan virallisesti tunnustanut sitä että puolet Suomen kenttätykistöstä oli käytännössä neuvostoliittolaista sotasaalistakalustoa talvisodasta ja jatkosodan vuodelta 1941."

        Minä puolestani luulen että sinä unohdat autuaallisesti sen että Suomi osti Saksalta sen saamaa sotasaaliskalustoa joka oli pääasiassa neuvostoliittolaista. Esim v. 1943 ostettiin 12 patteristoa 152 mm neuvostoliittolaisia haupitseja.


    • Vierämäläisiä
    • lopullinen-totuus

      Neuvostosotilaita kuoli suurelta osin kyvyttömän sotilasjohdon ja despoottisen johtajan takia 14,600,000 (uusin Venäjän Sotahistorian Akatemian puheenjohtajan Lopukhovskyn, Boris Kavalerchikin ja Harold Orensteinin tukmimuksen mukaan). Vuonna 1991 neuvostojärjestelmä lysähti kasaan kuin tyhjä jauhosäkki.

    • Görlitz

      Sodassa kuten taloudellisessa kilpailussakin näkyy modernien teknologisesti, kulttuurisesti ja tieteellisesti kehittyneiden maiden ylivoima. Mitä kehittyneempi, sivistyneempi ja koulutetumpi väestö, mitä demokraattisempi yhteiskunta sitä paremmin sen asevoimatkin pärjäävät sodassa. Päinvastoin kuin militaristit väittävät sotia ei voiteta millään urheudella ja rohkeudella vaan koulutuksella ja osaamisella. Tämä menestys lähtöö jo kotoa, kasvatuksesta ja hyvinvoinnista.

      Puna-armeijan valtavat tappiot kertovat vain siitä että tuo yhteiskunta ei pystynyt sodassa laittamaan vaihetuspöydälle muuta kuin köyhien talonpoikien lihaa ja verta. Teollistuminenkin oli etupäässä betonia, terästä ja raskata metalliteollisuutta. Vähänkin hienostuneempi ja korkealaatuisempi tuotanto oli NL:lla ongelmia tuottava. Se ei pystynyt tuottamaan korkealaatuisia kuorma-autoja. Sen lentokoneet eivät olleet läntistä tasoa vaikka länsimaat yrittivät sitä auttaa. Ilma- ja merisodan teknologiassa Japanikin oli sitä edellä (Japanin teknologista tasoa on aliarvoitu lännen sotahistorian tutkijoiden keskuudessa suuresti).

      Tätä taustaa vasten Neuvostoliiton romahtaminen 40 vuotta sodan päättymisen jälkeen on ymmärrettävää. Sitä vain ei vieläkään haluta tunnustaa että siviilituotannon lisäksi sen sotatuotannon teknologinen taso ei ollut niin hyvä kuin uskotaan.

      • VoittajaOnVoittaja

        Taso oli mikähän, mut Berliiniin meni ja siitti uudet geenit Saksaan !!


      • AinoaLohtu

        Tarkkispoikaa lohduttaa viime kädessä edes ne massaraiskaukset!


      • Anonyymi
        AinoaLohtu kirjoitti:

        Tarkkispoikaa lohduttaa viime kädessä edes ne massaraiskaukset!

        Tosin Saksassa jaettiin aika liberaalisti abprtteja raiskatuille!


    • J.L.Runeberg

      14.6 miljoonan miehen kuolema sodassa johti myöhemmin siihen että Neuvostoliitossa oli krooninen työvoimapula. Oli liian vähän tuotannollisessa työssä olevia miehiä kun tähän lisätään vielä vaikeasti haavoittuneet. Kaiken kukkuraksi raskasta teollisuutta oli evakuoitu alueille jossa sen tuottavuus ei ollut hääppöinen. Tätä välttämätöntä palautusta läntisille alueille ei toteutettu. Sota myös iski eniten juuri valtakunnan kehittyneempiin läntisiin osiin kun taas primitiiviset Kaukasus ja Keski-Aasia pääsivät vähemmällä. Sota myös sementoi sotilas-teollisen valtakeskuksen ja pöhötti yhteiskuntaa. Syntyi ainekset myöhemmin tutulle brezneviläiselle dementialle joka oli lähtölaskenta Neuvostoliiton romahdukselle.

      Venäjällä ei myöskään tätä nykyä ole kovinkaan paljon ystäviä. Siltä ostetaan lähinnä vain kaasua ja öljyä sekä jalometaleja. Mutta muutoin se saa olla omissa oloissaan sillä imperiumista irti päässeet eivät halua enää kokea tuota isovenäläistä shovinismia ihollaan.

    • vanhus

      Ai täällä pikkupojat käy sotaa , jotka ei koskaan ole nähneetkään sotaa.

      • ja_tenakin-petti

        Liian vaikeaa kirjoittaa yksi lause edes melkein oikein. Ikävä huomata, mutta vanhuus ei tule yksin.
        Viikatemies varmaan kyläilee ennenkuin saat muodostettua lausetta itse aiheesta. No, se on semmoinen se elämän kiertokulku.


      • Anonyymi

        Historiapalstalla voidaan keskustella yhtä hyvin Rooman ajata tai puunilaissodasta! Tuskin kukaan silloin murehtii onko joku keskustelijoista ’elänyt’ sillon?


    • minulla-ei-muuta

      T-34/85 panssarit osoittautuivat osin myös heikosti koulutetun miehistönsä takia suhteellisen helpoiksi saaliiksi StuG-miehistöille varsinkin noissa Ihantalan ja Vuosalmen taisteluissa jossa StuG-pataljoona menetti 3 vaunua mutta tuhosi 65 vihollisen hyökkäysvaunua.

    • R.R.Ryynänen

      T-34 hävisi panssaritaistelunsa jo 1942 kun Saksa toi rintamalle pitkäpiippuisen 50 mm L/60 kanuunan Pzkw III panssariin. Alamäki jyrkkeni kun KwK40 L/43, KwK40 L/46 ja KwK40 L/48, siis 75 mm kanuunat tulivat Pzkw IV ja StuG-vaunuihin.

      T-34/85 piti saada 85 mm suurempi (ja hitaampi käyttää) kanuuna jotta sen pääsisi edes tasoihin PAK 40 kanssa. Tosiasiassa esim 1500 metrin matkalla se hävisi PAK 40:lle niukasti. Lisäksi T-34/85:n tykki oli selvästi epätarkempi kuin saksalainen.

      • Anonyymi

        ” T-34/85 piti saada 85 mm suurempi (ja hitaampi käyttää) kanuuna jotta sen pääsisi edes tasoihin PAK 40 kanssa. Tosiasiassa esim 1500 metrin matkalla se hävisi PAK 40:lle niukasti. Lisäksi T-34/85:n tykki oli selvästi epätarkempi kuin saksalainen.”

        Lisäksi neukkutankeille oli tavanomaista ’klappi’ tornia liikutellessa, joka teki suuntaamisen nopeissa tilanteissa selkeästi hitaammaksi kuin saksalaisvaunuissa!


    • Gruntvik

      24 StuG-rynnäkkötykillä saatiin sentään 87 vihollisen hyökkäysvaunua tuhottua. Montako saatiin niillä Panssariprikaatin venäläisillä T-34 ja KV-1 tankeilla? Oliko 5 vai 6 vai jäätiinkö neljään tuhottuun tankkiin. Yksikkö sai kesän 1944 taisteluista 4 kpl panssarintuhoajan perusmerkkiä. Merkki annettiin 1-2 tankin tuhoamisesta.

    • Kummaasekoilua

      Joskus ihmetyttää miksi uusia Stugeja oli ollut satamassa käyttämättömänä sodan ratkaisevina hetkinä-44 ja samoin joitain raketinheitin yksiköitä? Tulivoimastahan oli huutava pula -44 vai ryssikö huoltopataljoonat logistiikan?

    • BäinTodellisuudessa

      Rynnäkkötykkejä oli riittävästi pysäyttämään vihollisen hyökkäykset Tali-Ihantalassa ja Vuosalmella.

      " samoin joitain raketinheitin yksiköitä?"

      Mistä ihmeestä oikein puhut?

      Ps-nyrkit ja -kauhut jaettiin viiveellä, mutta jaettiin kuitenkin. Esim. Tali-Ihantalassa valtaaosa neukun ps-kalustosta tuhottiin juuri niillä!

      Muita "raketinheitin yksiköitä" ei Suomeen Saksasta tullut.

      • et-tiedä-mitään

        "Muita "raketinheitin yksiköitä" ei Suomeen Saksasta tullut. "

        Idiootti. Kyseessä tietenkin 15 kpl Nebelwerfer-rakentinheitintä, jotka Suomi sai Saksasta. Niiden käyttöönotto vaan oli perisuomalaiseen tyyliin kovin hankalaa ja puutteellista.


      • AjoneuvatPuuttuivat

        Heittimet ja joukot olivat valmiina mutta vetolaitteet ja kolona (ammus, huolto) ajoneuvot puuttuivat.
        Suomi pyrki vuoden 44 alussa itsekin valmistamaan raketinheittimiä mutta prot eivåt valmistuneet ennen rauhan tuloa.


    • Anonyymi

      Ottaen huomioon miten heikolla tasolla armeijan johto kaikilla tasoilla oli v. 1941 hyökkäysvaiheen jälkeen, niin hämmästyttävän hyvin selvisimme. Huono johto tuli kalliiksi sillä mies- ja kalustotappiot olivat hirmuiset. Kaikki oli siitä kiinni, että päämaja (Mannerheim, Airo & kumpp) nukkui vuodet 1942-44 vaikka aikaa oli koulutuksen, linnoittamisen ja kaluston kehittäämiseen. Tuudittautumalla autuaaseen hyvänolon tunteeseen maksoi loppukahinassa kymmeniä tuhansia miehiä kaatuneina ja haavoittuneina. Meillä oli valtavia ja vakavia puutteita ilma- ja panssarintorjuntaan soveltuvasta kalustoa, tykistön kalusto oli vanhaa ja sitä oli vähän kuten ammuksiakin, linnoittaminen laiminlyötiin makoilemalla, koulutus oli puhdetöitä, tiedustelu oli lepsua ja sen tuloksiin ei luotettu ja uskottu. Puutteita oli siis aivan liikaa eikä niistä voi perustellusti syyttää rintamakomentajia ja heidän joukkojaan. Rintamalla kyllä miehet tiesivät mitä ei ollut ja mistä oli puutetta sekä, että keväällä -44 vainolainen valmisteli hyökkäystä. Kertoivat sen kyllä päämajalle mutta siellä tehtiin väärät johtopäätökset ja jälki oli sitten sen mukaista.

      Ei siis ole ihme noiden laiminlyöntien jälkeen, että rintama ei kestänyt kuin vasta Tali-Ihantalan, Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen ym. taisteluiden jälkeen ja Saksan massiivisen sotilasavun auttamaana.

      Nykyisin meillä on sotilaan henkilökohtainen aseistus hyvällä tasolla mutta onko ilma- ja panssarintorjunta, tykistö ammuksineen ja ennen kaikkea onko meillä riittävä koulutettu reservi ja asialleen vihkiytynyt ammatisotilaskunta? Olihan meillä halpa ja tehokas torjuntaväline mutta niin vaan armeijan ylipäällikkö Halonen sai jopa isänmaallisena pidetyn poliittisen keskusta-oikeiston luopumaan jalkaväkimiinoista. Armeija sitten yrittää paikata tuota aukkoa lapsellisesti ostamalla mm. pimeänäkövälineitä yms. tarpeellistakin mutta ei niillä silmille tulevaa vainolaista pysäytetä. Siis onko oppi mennyt perille vain jäänyt välille sitten 1939-45 opetusjakson jälkeen?

    • Anonyymi

      ” Noista lopuista 85:stä todennäköisesti 1/3 pitää puottaa pois laskuista sillä puna-armeija piti maaston hallussaan joten sillä oli mahdollisuus evakuoida tankit ja korjata ainakin osa toimintakuntoon. ”

      Saattoi olla, mutta joka tapauksessa osuman saanut tankki oli syrjässä siitä taistelusta ja sen miehistöstä (yleensä 4-5 miestä) useampi heitti henkensä!

      • Anonyymi

        Höpö höpö. Tilastojen mukaan jopa täysin tuhoutuneenkin/palaneen T-34 vaunun miehistötappiot: kaatuneet ja haavoittuneet olivat 1.8 miestä/vaunu. Jos panssareita on Kannaksella täysin tuhoutunut 200 ja vaurioitunut 200 niin miehistötappiot tuskin enempää kuin 400 miestä (luultavasti 100-120 kuollut) eli 100 vaunullisen verran. Jo 1950-luvun tykistötutkimus Suomessa myönsi että "tuhoutuisi" väitetyistä 87 vaunusta vain 40 "ehkä" tuhoutui. Miinaan ajaneista 100 vaunuista vain pari kevyttä tuhoutunut. Muut korjattu 1-2 viikon sisällä. Osasto Kuhlmey on tuhonnut tai vaurioittanut 1-10 vaunua.

        Krivosheevin mukaan Leningradin Rintaman vaunuja olisi pois kirjattu kesä-heinäkuussa Kannaksella vain 270. Osa voinut olla teknisistä syistä menetettyjä.

        Suomessa paisutellaan puna-armeijan tappioita. Miehistötappiot (105 000 63 000) viittaavat siihen että korkeintaan 2% NL:n panssaritappioista kärsitty Suomen rintamalla v. 1944. Siis Kannaksella Jäämerelle ulottuvalla vyöhykkeellä. Kyseessä oli myös varsin metsäinen maasto kaikenkaikkiaan.

        Your Dream Is Over! 😆


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö. Tilastojen mukaan jopa täysin tuhoutuneenkin/palaneen T-34 vaunun miehistötappiot: kaatuneet ja haavoittuneet olivat 1.8 miestä/vaunu. Jos panssareita on Kannaksella täysin tuhoutunut 200 ja vaurioitunut 200 niin miehistötappiot tuskin enempää kuin 400 miestä (luultavasti 100-120 kuollut) eli 100 vaunullisen verran. Jo 1950-luvun tykistötutkimus Suomessa myönsi että "tuhoutuisi" väitetyistä 87 vaunusta vain 40 "ehkä" tuhoutui. Miinaan ajaneista 100 vaunuista vain pari kevyttä tuhoutunut. Muut korjattu 1-2 viikon sisällä. Osasto Kuhlmey on tuhonnut tai vaurioittanut 1-10 vaunua.

        Krivosheevin mukaan Leningradin Rintaman vaunuja olisi pois kirjattu kesä-heinäkuussa Kannaksella vain 270. Osa voinut olla teknisistä syistä menetettyjä.

        Suomessa paisutellaan puna-armeijan tappioita. Miehistötappiot (105 000 63 000) viittaavat siihen että korkeintaan 2% NL:n panssaritappioista kärsitty Suomen rintamalla v. 1944. Siis Kannaksella Jäämerelle ulottuvalla vyöhykkeellä. Kyseessä oli myös varsin metsäinen maasto kaikenkaikkiaan.

        Your Dream Is Over! 😆

        Tarkkispoika yrittää kaiken maailman prosenttilaskuilla pienentää neukkutappioita!

        Ei sodan aikana kokeneita ps-miehistöjä kasanut puussa ja satojen miesten kuolema kirpaisee pahasti sekin! Se saa stallarin verbaalikikkailuun, jossa Dupmen Rintaman tappioita verrataan prosentteina koko itärintamaan mikä alkaa jo livahtaa komiikan puolelle!

        Osa etenkin arvioista on väintäinkin puolivillaista, mitä kuvaa mainiosti termit kuten:
        ”miehistötappiot tuskin enempää kuin”, ” luultavasti”, ” vain pari kevyttä tuhoutunut”, ” Osa voinut olla teknisistä syistä menetettyjä”!

        Tarkkispoika on itse luultavasti ehkä koko mies!


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe