Hei,
Odotin ministerien käyttävän jo vakuutusta vaan toisin kävi ja satuolennon nimeen vannoivat valaa. Onhan se koomista. Olikos tähän joku muutoshanke menossa eduskunnassa?
Juhlallinen vakuutus vs. uskonnollinen vala
15
<50
Vastaukset
- Anonyymi
On aivan käsittämätöntä, että Valheen nimeen voi vannoa hoitavansa virkaa hyvin.
- Anonyymi
Kaikki ministerit antoivat tuomarinvakuutuksen, niin kuin laki sanoo, mutta virkavakuutuksen "kunnian ja omantunnnon kautta" antoivat vain Andersson, Harakka, Marin ja Pekonen. Muut uudet ministerit antoivat virkavalan "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä" käsi Raamatulla.
Siirtymistä yhteiseen virkavakuutukseen on esitetty, samoin siirtymistä yhteiseen ministerivakuutukseen. Vapaa-ajattelijain liiton esittämän lausuntokannan lisäksi sitä ovat suositelleet mm. apulaisoikeuskansleri ja monet asianntuntijat (kun käsittelyssä oli hallituksen epäkelpo esitys, joka ei mennyt, ehtinyt läpäistä perustuslakivaliokuntaa).
Toisaalta, nyt tiedetään, että "kirkkopuolueella" on vahva rooli edelleen, eikä kirkon asemaan kajotataan hallitusohjelmassa, vaikka aihetta olisi. Vapaa-ajattelijain toiminta tarvitsee uusi tukijoita ja jäseniä. Tuomarinvalan ja todistajan valan poistgamisesta pitäisi NYT edetä virkamiesvalan jha sotilasvalan poistamiseen, siirtymiseen ei-uskonnolliseen vakuutukseen.
Ja mahdollisesti uutena yhteinen ministerinvakuutus."Muita uusia" oli seitsemän. Suhde 4/11 on jo ihan mukava.
Ministerinvalasta on nyt olemassa oikeuskanslerin eräänlainen työmääräys. Uskoisin tavoitteemme etenevän.- Anonyymi
jori.mantysalo kirjoitti:
"Muita uusia" oli seitsemän. Suhde 4/11 on jo ihan mukava.
Ministerinvalasta on nyt olemassa oikeuskanslerin eräänlainen työmääräys. Uskoisin tavoitteemme etenevän.Vaihtoehtoisesti "vain" virkamisvalasta/-vakuutuksesta siirrytään virkamiesvakuutukseen. Silloin jäisi ministereille kaksi vakuutusta (peräkkäin lausuttuna) - ja samma på svenska.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vaihtoehtoisesti "vain" virkamisvalasta/-vakuutuksesta siirrytään virkamiesvakuutukseen. Silloin jäisi ministereille kaksi vakuutusta (peräkkäin lausuttuna) - ja samma på svenska.
Virkamiesvakuutus on oikeusministerön asia...
- Anonyymi
Armeijan alokkaana joutuu pohtimaan, annatko "perinteisenä" markkinoidun, mutta käytännössä julkiuskonnollisen sotilasvalan "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan silmien edessä", vai uskaltasitko valita katsomuksellisesti sitoutumattoman sotilasvakuutuksen ihan peräti "kunnian ja omantunnon kautta" siitä tapauksessa että et ole uskovainen?
Tiesitkö, että sotilasvakuutuskin on perinteinen - miltei sadan vuoden ajalta, kun uskonnonvapauslaki tuli voimaan vuonna 1923.
Isovanhempien ja vanhempien tuki sotilasvatuuksen valinnalle! - Anonyymi
Valtioneuvoston kanslia töppäsi tiedotuksessa puhumalla vain valatilaisuudesta, mutta syrjivät tiedotteet on poistettu nettisivujensaa uutisissta ja tiedotteista. Katumusta.
- Anonyymi
Juhlaölisempaa vannoa kaikkitietävän Jumalan kautta kuin kunniattoman ja sysimustan omantunnon kautta.
Jos ei usko Jumalaan niin silloin on molempien käsien sormet ristissä.
Voi siis tehdä vaikkapa maanpetoksen tai mitä vaan hyvähemppailua. - Anonyymi
Armeijassa sotilasvakuutus on samalla juhlallinen vakuutus. Tasavallan presidenttikin antaa semmoisen virkaan astuessaan.
- Anonyymi
Alokkaalta voi vaatia rohkeutta antaa katsomuksensa mukainen velvoittautuminen. Pine uskonnolllisesti julistukselliseen vaihtoehtoon on edelleen suuri. Rohkeutta.
- Anonyymi
Tpk eli tasavallan presidentti. Mallia armeijan alokkaille. Juhlallinen katsomusneutraali vakuutus. Juhlallisesti, totta kai.
Armeija-asia vertautuu ministerien virkaanastumisseremoniaan. Sitä koskevasta uudistusehdotuksesta Oikeuskanslerin lausunnossa todettiin seuraavaa: ”Perustuslaista, uskonnonvapauslaista ja tuomioistuinlaista ilmenevien periaatteiden valossa oikeudellisesti paremmin perusteltu vaihtoehto olisi kuitenkin se, että ministerin ainoa juhlallisen velvoittautumisen muoto olisi ministerin vakuutus. Tämä vaihtoehto olisi myös yhdenmukainen tasavallan presidenttiä koskevan sääntelyn kanssa: Perustuslain 56 §:n mukaan tasavallan presidentti antaa toimeensa ryhtyessään juhlallisen vakuutuksen. Valtioneuvosto ja tasavallan presidentti käyttävät molemmat ylintä hallitusvaltaa, joten niitä koskevien juhlallisen velvoittautumisen muotojen olisi perusteltua olla samojen periaatteiden mukaisia.”- Anonyymi
Armeija pakottaa alokkaan valitsemaan julkisessaa tilanteessa perinteisenämarkkinoiden uskonnollisen valan ja ei-uskonnollisen vaihoehdon , sotilasvakuutuksen välillä. Monet kokevat valinnan kiusallisena.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Armeija pakottaa alokkaan valitsemaan julkisessaa tilanteessa perinteisenämarkkinoiden uskonnollisen valan ja ei-uskonnollisen vaihoehdon , sotilasvakuutuksen välillä. Monet kokevat valinnan kiusallisena.
Uskonto/uskonnottomuus on yksityisasia, arkaluontoinen tieto, jota ei pitäisi olla pakko tuoda esiin valtion vaatimuksesta laajalle yleisölle.
- Anonyymi
Uusi ministeri, Hanna Kosonen, taisi antaa ministerin valan ja virkamiesvakuutuksen. Ei uutta.
EU-hyväkaverivirkaa hamuava Jutta U-boat pukeutui uskonnolliseen elementtiin kertoessaan miksi hän on hyvä EU-hyvävelivirkaan.
Alkoi kuvottaa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Paskakaivo Kuhmo
Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi634030Uskotko yliluonnolliseen?
Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D803670- 423185
Mitä kuuluu?
Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul192548Keilahalli
Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!222407Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa522186- 482025
- 471768
- 361710
- 301566