Onko skeptismi epäonnistunut??!

Anonyymi

Skepsis kertoo toimintasa tarkoitusperiaatteiksi seuraavat kohdat:

" - Edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.
- Edistää kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua.
- Edistää keskustelua tieteelliseen maailmankuvaan liittyvistä tärkeistä aiheista.
- Ylläpitää tällaisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten verkostoa, järjestää kokouksia ja keskustelu- ja luentotilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa."

Kriittistä ajattelua tieteellisessä ja muussakin mielessä on nykyään kovin paljon. Toisaalta uskomuksia, jotka eivät perustu kriittiseen järkeen on yhä lisääntyvässä määrin. Ihminen etsii nykyään nimenomaan omaa tietoa, omia kokemuksiaan.

Mihin siis skeptismiä tarvitaan, jos kriittinen ajattelu on jo muutenkin huipussaan, ja toisaalta ihmiset haluavat etsiä yhä enemmän myöskin persoonallista ja yksilöllistä maailmankuvaa ja kokemuksia?!? Näitähän pohjustivat itse asiassa monet 1900 luvun tieteelliset aatteet, yhtenä lähtökohtana voisi pitää vaikkapa eksistentialismia.

Onko skeptismi epäonnistunut, taikka onko sillä enää oikeaa tarvetta tai käyttöä, siten että siitä olisi todellista hyötyä ihmisillä tavoitteissaan, joita nyt valistuneet ihmiset suurilta osin osaavat paljolti muutenkin nykypäivinä ylläpitää!?
Vai haluaako/pitäisikö skeptismin kaupallistua?!? Järjestää joku "epäilijöitten pridekulkua", jossa skeptikot kompisivät kodeistaan kaduilla juhlistamaan valtaisin oheikrääsän oheen, miten hienoa on vapaasti ylläpitää näitä epäilyjen periaatteita!?!

Toisaalta voisi kysyä, kuten olen joskus joillakin nettipalstoilla tehnyt aiemminkin, että miksi skeptikko iskee yleensä vain "Poikkitieteellisten" näkemysten ja maailmankuvan esittäjien nahkaan?!? Eikö vaikkapa "yleisen kaupallisuudentavavoittelun" epäileminen olisi ainakin ihmisen sivistyksen ja valistuneisuuden kannalta tuottavampaa.
Tai eikä vaikkapa netti ole pullollaan "hullunhulppeaa pintajulkisuutta", jota kritisoimalla voisi kääntää ihmisien ajattelua pois pinnallisista ilmiöistä, joihinkin vakavampiin aiheisiin taikka keskusteluihin?!
Yleensä toki skeptismi elää tiedemaailmasta, mutta eihän tiede juurikaan (kuin korkeintaan aniharvoissa tapauksissa) tarvitse lisää kriittisyyttä toimintatapoihinsa, sen sijaan maailma on täyttä pinnallisuutta, kaupallisuudetavoitteluineen jota pitäisi laittaa ihmismassat epäilemään huomattavasti nykyistä tiukemmin.

Nykysuuntauksella skeptikoille ei jää itselleen kuin kaupallistumisen vaihtoehto, tehdä skeptismistä itsestään jokin "suuri trendi", kuten aiemmin tuossa "epäilijöitten kulkueella" jo jokseenkin viittasinkin. Muutoin skeptismi jää yhä pienenevän piirin kalvakaksi kerhoksi, joka koettaa joskus tempaista, väittämällä "huuhaaksi", jotakin joka yleensä sitä jollain tasolla onkin. Tosin tällä on vain äärettömän minimaallinen vaikutus siihen, etteivätkö ihmiset yhä enenevästi kuitenkin uskoisi yhä yksilöllisempään maailmankuvaan, joka varmasti tulevina vuosina tai vuosikymmeninä synnyttää yhä enemmän "huuhaata", eli periaatteessa antaa ihmisille "hetken happea" vaikka vain kuvittelemalla olla jotakin, jota se kriittinen maailmankuva, jota kaikkialla paljon nykyään on, ei nykyään heille tarpeeksi tarjoa. Kyse on siitä, että ihmiset myös etsivät omaa yksilöllisyyttään, identiteettiään maailmassa joka on muuttuva, ja joihinkin asioihin ei tieteellinen maailmankuva anna kerta kaikkiaan vastausta.

Eli toistan aloituskysymyksen: Onko Skeptismi epäonnistunut?!? Olisiko sitä aika suunnata muualla kuin tieteellisen maailmankuvan edistämiseen, koska maailmankuva yleensä nykyään on (kuten jo todettua) kovinkin tiedeorientoitunutta. Tai onko aika vain ajanut ohi sen ajan, että tiedettä voisi "markkinoida" niillä keinoilla joilla skeptikot ovat sitä olemassa olonsa ajan tehneet?!?

3

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minusta Skepsis-yhteisöä eikä muitakaan skeptikkojärjestöjä ole oikeasti koskaan tarvittu koska niiden ajattelumalli on aina ollut hyvin vahvasti ideologinen ja monella tapaa yksipuolinen.

      Skeptisyys on kyllä sinänsä aina hyvinkin tarpeellista mutta kun siihen yhdistetään umpimielisyys ja nykyisen tieteen tai lähinnä sen 1800-luvun lopun tieteen puhtaasti reduktionistis-materialistis-mekaaninen ideologia niin kyse on lähinnä melko fanaattisista tosiuskovaisista tai tosiepäsukoisista suhteessa kaikkeen mikä ei sovi siihen omaksuttuun ideologiaan.

      "Edistää kriittistä ajattelua, tieteellisen tiedon hankintamenetelmien opetusta sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta."

      Tarvitseeko tieteestä tehdä uskonto tai ideologia? Tieteellinen metodi ei varsinkaan Popperilaisessa muodossaan oikein vastaa toimivaa tieteellistä toimintaa koska siinä oletetaan liikaa todellisuudesta ennen tutkimista ja lisäksi pyritään tuottamaan jonkinlainen idioottivarma ja mekaaninen tieteen metodi joka taas on lähinnä toiveajattelua.

      Paul Feyerabendin "anything goes" on paljon realistisempi malli koska periaatteessa riittää että jos jokin tiedonhankkimistapa on todettu toimivaksi niin sitten toimii (esim. kaukonäkeminen) vaikka ei olekaan tietenkään aina 100% virheetöntä niin kuin ei mikään muukaan tiedon hankkimismetodi.

      "Edistää kiisteltyjen tai erityisen poikkeuksellisten väitteiden tieteellistä tarkastelua."

      Pikemminkin yritttää estää kaikkia valtavirrasta tai akateemista tiedeyhteisön "puoluelinjasta" poikkeavien asioiden tutkimista. Tämä taitaa olla skeptikkojen pääasiallinen kiinnostuksen kohde vaikka oikeitakin huijareita löytyy mutta skepojen asenne on usein niin että poikkeukselliset ilmiöt ovat aina oletusarvoisesti mahdottomia ja aiheen tutkijan ilmiön olemassaoloon uskomista pidetään aina negatiivisena asiana ja johtopäätös on aina tutkimatta sellainen että kyse on aina joko huijauksesta tai virheestä koska sellaisia ilmiöitä ei oikeasti voi olla edes olemassa heidän mukaansa.

      Valtavirtatieteen kohdalla taas automaattisesti edellytetään että tutkijat eivät ala keinuttamaan venettä eli eivät saa kyseenalaistaa valtavirtatieteen käsityksiä ainakaan tieteenalan virassa olevia auktoriteettien suhteen. Pienet muutokset sallitaan ja ne tietysti onnistuvat läpäisemään vertaisarvioinnin ennakkosensuurin.

      "Edistää keskustelua tieteelliseen maailmankuvaan liittyvistä tärkeistä aiheista."

      Skeptikot itse saavat päättää mikä on "järkevä" ja "tieteellinen" maailmankuva ja yleensä se tarkoittaa sekä ateismia ja materialismia Dawkinsin,taikuri Randin, Daniel Dennettin yms. fanaattisten kiertävien saarnamiesten uskomuksien edistämistä joilla hyvin samantapainen ehdoton retoriikka kuin tyypillisillä fundamentalistiuskovaisilla.

      Skeptikko luulee aina tietävänsä asian oikean laidan eikä ymmärrä että tieteessä on aina jatkuva itsensä korjaamisen tarve joka toteutuu käytännössä lähinnä vain tieteen auktoriteettien hautajaisten kautta ja siis äärimmäisen hitaasti ja vaivalloisesti.

      "Ylläpitää tällaisesta toiminnasta kiinnostuneiden ihmisten verkostoa, järjestää kokouksia ja keskustelu- ja luentotilaisuuksia sekä harjoittaa tiedotus- ja valistustoimintaa."

      Tuo pitänee paikkansa ja esim. yhtä parapsykologiaa tutkivaa vastaan löytyy tuhansia wanna-be debunkkaajia ja ajatuspoliiseja joiden toiminta saa Orwellinkin 1984 kirjan kuvauksen näyttämään melkein positiiviselta ja lievältä. Skeptikoille tarkoitus tuntuu pyhittävän aina keinot jotka keinot ovat pääsääntöisesti huijausta ja valehtelua koska skeptikot itse uskovat että heitä jatkuvasti huijataan ja heille valehdellaan.


      "Ihminen etsii nykyään nimenomaan omaa tietoa, omia kokemuksiaan."

      Näinhän jokaisen yksilön pitäisikin tehdä eikä vain omaksua ylhäältä päin annettua virallista tietoa joka kieltää yksilöiden omien kokemusten arvon jos ne kokemukset eivät ole yhteeensopivia skeptikkojen maailmankuvan kanssa.

      " toisaalta ihmiset haluavat etsiä yhä enemmän myöskin persoonallista ja yksilöllistä maailmankuvaa ja kokemuksia?!?"

      Niin sehän sitten olis aivan hirveitä kun tyypillinen skeptikko on myös yleensä kontrollifriikki koska kaikki persoonalliset vapaudet johtavat heidän kaaokseen ja anarkiaan ja ainoa vaihtoehto on sitten jonkinlainen kollektiivinen fasistis-kommunistinen yhteiskunta jossa vallitsee tiukka kuri varsinkin ajattelun suhteen.

      Skeptikkoyhteisöt ovat nykyajan vastine Katolisen kirkon inkvisitiojärjestelmälle vaikka keinot ovatkin vähemmän fyysistä väkivaltaa korostavia ja lähinnä keskittyvät henkisen väkivallan eri muotoihin.

      "Yleensä toki skeptismi elää tiedemaailmasta, mutta eihän tiede juurikaan (kuin korkeintaan aniharvoissa tapauksissa) tarvitse lisää kriittisyyttä toimintatapoihinsa, sen sijaan maailma on täyttä pinnallisuutta, kaupallisuudetavoitteluineen jota pitäisi laittaa ihmismassat epäilemään huomattavasti nykyistä tiukemmin."

      Lisää kriittisyyttä tarvitaan ns. "tieteen" suhteen!

      Belisario

      • Anonyymi

        Kylläpä voittekin olla pahasti metsässä. Skeptikko ei todellakaan luule tietävänsä asioita joita hän ei tiedä. Älkää nyt sentään sekottako uskovaista ja skeptikkoa. Kyllä teidän täytyy osata edes se ero tehdä, kun osaatte noin pitkään kirjoittaakin. Olen kyllä melko skeptinen tämänkin asian suhteen.


    • Anonyymi

      "Älkää nyt sentään sekottako uskovaista ja skeptikkoa."

      Ääriskeptikolla ja ääriuskovaisella on kyllä monia yksityiskohtia. Ääriskeptismi on vain laittanus uskonnon paikalle tieteen ja sen traditiot, joita tahtoo puolustaa henkeen ja vereen.
      Skeptikko siis näkee, että "Vanha on aina uutta voimakkampi", onko se sitten lopulta mitään kriittisyyttä, niin itseään kuin tieteellistä ajatteluakaan kohtaa.??! Missä on skeptikon kritiikki siitä, mikä on ihmisille yleensä hyödyllistä (kuten omat kokemukset, jotka on yhtäläistävässä maailmassa yhä tärkeämpia), ja mihin sitä tarvitaan?! Ja miksi skeptikoilla on yleensä tarve asettua (vanhoillisen) tiedetradition puolelle?!?

      Näen, että skeptismin ansiot ovat jossain 1700 luvulla nk.valistuksen ajassa, jossa katollinen kirkko ajattiin tieteen ansioista (pitkästä aikaa ja syystäkin) ahtaalle. Sellaista uskonnollista ahdastmielisyyttä toki on syytäkin kritisoita. mutta siitä on otettu isoja aseleita viimeisinä vuosisatoina. Darwinin teoriat toivat jo 1800 luvulla lukkoja sille, että ahdasmieliseen uskovaisuuteen voisi enää luottaa. Ennen 1800 lukuahan ei edes ("kiitos" katolisen kirkon) edes uskotto siihen, että lajeja on voinut kuolla sukupuuttoon, kaiken piti siis pysyä ennallaan.

      Maailma on kuitenkin jatkuvasti (ja yhä kiihtyvästikin) kehittyvä maailma. Ihmismassojenkin kuva todellisuudesta muuttuu yhä kiihtyvästi. Kysyn: miten ja mistä perusskeptikko aikoo yhä enemmän pitää kiinni, kun tosiasiat muuttavat sitä tieteellistäkin maailmaa yhä voimakkaammin, jolloin myös omista kokemuksista (joita mm."uskonnolliset kokemukset" usein ovat ... ) halutaan pitää enemmän kiinni, ja toisaalta kun se tieteellinenkin maailman kuva muuttuu yhä enenevässä määrin, jolloin vanhaa on olemassa olevan tiedon varassa yhä vaikeampaa puolustaa, kun tosiasiat puhuvat yhä enemmän "vanhaa" vastaan??!!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      138
      7725
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1945
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1900
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1623
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1555
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      104
      988
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      930
    8. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      4
      879
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      820
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      802
    Aihe