Eikö ole vähän turhaa, että esim. pituushypyssä pitää sentilleen osua lankulle aina. Hyppääjähän nykyisistä säännöistä huolimatta hyppää lankun ylityksestä tai isosta alituksesta huolimatta juuri senpituisen hypyn minkä jaksoikin hypätä. Ja eikö ole aika epäreilua, että kun hyppääjä hyppää vaikkapa kaikki viisi hyppyään muutamilla senteillä yli ja nämä kaikki hypyt olisivat olleet Suomen tai jopa maailmanennätykset. Tai toisinpäin, hyppääjä ponnistaa 20 tai jopa 30-40 senttiä ennen lankkua ja silti hyppää lähelle voittotulosta. Jos hyppääjän koko hypyn pituus olisi mitattu, niin se olisi ollut voittotulos.
Tätä jatkuvaa hinkkaamista lankulla olemme saaneet nähdä ja katsella kyllästymiseen saakka jännittäen, osuuko lankulle vai meneekö sentillä vai puolella sentillä hyppy yli ja sis lankun päälle. Huippukunnossa oleva hyppääjä saattaa epäonnistua kokonaan tuloksissaan ja vain sentakia ettei juoksuaskeleet sopineet ja osuneet lankulle senttientarkasti.
Eikö tämä ole ihan turhaa touhua ?
______
Ehdotankin seuraavaa.
Unohdetaan koko lankuntarkka ponnistuspaikka, ja annetaan hyppääjien hypätä about jopa metrin-kahdenmetrin väliseltä ponnistuspaikalta ihan vapaasti, niin saadaan heti ja aina hyppääjiltä heidän kuntoaan vastaava ponnistustulos. Mittaus saadaan nykyään hoidettua esim. elektronisella ponnistusalustalla joka reagoi jalan kosketukseen. Siihen loppuu turhauttava pilkunviilaaminen lankunreunalla, ja kaikki hyppääjät voivat rentoutua tekemään vain hyvää ponnistus- ja hyppäystulosta.
Sama asia kolmiloikankin sääntöihin, ja tulipa muuten mieleen että korkeus- seiväshypyissäkin voidaan nykytekniikalla, esimerkiksi laser- valonsäteen avulla mitata hyppääjän oikeasti se oikean korkeuden ylittämä hyppy. Sillä eikö korkeushypyssäkin ole aika turhauttavaa, kun hyppääjä joutuu hyppäämään esim. riman ollessa 185cm:n korkeudessa selvästi 30-40cm:n korkeamman hypyn joka olisi riittänyt lopulliseen voittohyppyyn? Ja silti tätä korkeuden ylitystä ei mitata.
Näin valon- tai vastaavan laser- tms. säteen ollessa riman tilalla korkeus-ja seiväshypyissä saataisiin heti urheilijalta oikeaa kuntoa vastaava tulos. Ja rimakauhua(lankkukauhua pituus- ja kolmiloikkahypyissä) kärsivät urheilijat voisivat rentoutua tekemään vain ja ainoastaan hyvää tulosta.
Ps. Ja miksei sama juttu kuulantyöntöön, kiekko, keihäs- heittolajeihin.
Pss. Omasta mielestäni tuo pituushypyn ja kolmiloikan lankku ainakin voitaisiin korvata vaikka heti sellaisella elektronisella maa-anturamatolla tai vastaavalla, joka rekisteröi millintarkasti, mihin kohtaan hyppääjän ponnistus osuu.
Uudistuksia kehiin vaan?
Psss. Kirjoitin tämän aikaisemmin Yleisurheilu-palstalle mutta siellä ei kukaan kommentoinut asiaa, ja taitaa sopia paremmin tälle palstalle aiheen puolesta. Ottakaa kantaa, itse näkisin asian urheilijoita sekä katsojia paljon helpottavana, koska kilpailut nopeutuisi, eikä urheilijoiden tarvitsisi rehkiä turhantakia lankun ja riman kanssa oikeaa ponnistuspaikkaa hakien.
Uudet säännöt esim. pituushyppyyn?
4
68
Vastaukset
- Anonyymi
Kylläpä se itseäkin kirpas ku jälkeläinen viimeisellä hypyllä ois isoissa kisoissa menny kärkeen mutta hyppy meni sentin yli.... jäi neljänneksi =/
Ideana hyvä nii jää ne alkumittaukset veks, kun askeleet ei millään aina oo saman mittaiset.- Anonyymi
Kiitos kommentista jossa sinulla esimerkkitapaus oikeasta turhauttavasta urheilutilanteesta.
Idea olisi siis toimiva, ja lopettaisi ainaisen hinkkaamisen ja pelkäämisen lankulla, etä meneekö viimeiselläkin hypyllä taas sentin yli eikä tule yhtään hyppytulosta.
Nykyisessä systeemissä on juuri se vika, että vaikka hyppääjä olisi huippukunnossa, niin hyppääjä saattaa silti jäädä kokonaan ilman tulosta.
Jos lankku, josta hyppy mitataan olisi vaikka 50 cm:n levyinen ja mistä tahansa lankun kohdalta mitattaisiin ponnistusjalan kohdalta hypyn pituus, niin ongelma olisi jo sillä poissa.
En ymmärrä, miksi juuri pituushypyssä ei ole tapahtunut tällaista teknistä kehitystä säännöissä eteenpäin.
Kaikki kiittäisivät uudistuksesta, niin urheilijat, ja kilpailua seuraavat katsojat, kuin myös urheilutoimitsijat, koska kaikki onnistuneet hypyt mitattaisiin ilman "lankunpelkoa", ja kilpailutapahtumakin nopeutuisi, ylimenevien hyppyjen jäädessä pois.
- Anonyymi
ONhan se metrin ponnistusalue jo käytössä nuorimmissa ikäluokissa. Onko se nyt 11-v ja alle.
- Anonyymi
Miksi sitä ei käytetä sitten aikuisten kisoissa?
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124070MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar822091Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5501658Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin991395Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671117Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331048Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt216943Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60893- 171864
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3838