Mormonien historiaan liittyy rasismia, moniavioisuutta ja perustajan väkivaltainen kuolema, mutta nyt konservatiivisen kirkon sisällä kuohuu muutos
Mormonit ovat Suomessa pieni mutta pitkäikäinen uskonnollinen vähemmistö. He pyrkivät täydellisyyteen teoissaan ja Jumalan miellyttämisessä. ”Joillekin vaatimukset aiheuttavat paineita ja he masentuvat epäonnistumisista”, sanoo uskonnosta kirjan kirjoittanut Kim Östman.
Tilaajille
Lähetyssaarnaajiksi koulutettavat mormonipojat harjoittelevat suomen ääntämistä Veli Youngin (oik.) johdolla Utahissa vuonna 1999. (KUVA: VESA OJA)
Eleonoora Riihinen HS
Julkaistu: 3.9. 2:00
MORMONIT ovat pareittain pyöräileviä pukumiehiä ja -naisia. Mormonimiehillä on useita vaimoja. Mormonit muodostavat lahkomaisen salaseuran, jonka jäseniä valvotaan.
Esimerkiksi tällaisia ennakkoluuloja liittyy Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoon, josta käytetään myös lyhennettä MAP-kirkko.
Uskontohistoriasta tohtoriksi väitellyt Kim Östman kasvoi mormoniperheessä. Hän ei ole eronnut kirkosta, mutta ei ole osallistunut sen toimintaan yli vuosikymmeneen. Mielenkiinto uskontoa kohtaan on ollut tieteellistä sorttia.
Kim Östman
Tietoteos Mormonit: historia, oppi, elämä (Gaudeamus) syntyi Östmanin mukaan henkilökohtaisesta kiinnostuksesta, mutta myös siitä, että mormoneihin liittyy Suomessa kirjavia käsityksiä.
”Näin on siitä huolimatta, että mormonit ovat olleet täällä vuosikymmeniä”, Östman kertoo puhelimessa.
Virallisesti MAP-kirkko aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1947. Jäseniä on tällä hetkellä laskutavasta riippuen 3 300–4 900.
Kuoro laulaa Mormoni-kirkon presidentin Thomas S. Monsonin hautajaisissa Salt Lake Cityssä, Utahissa vuonna 2018. (KUVA: MIKE BLAKE / REUTERS)
MORMONISMI on yhdysvaltalaisen Joseph Smithin (1805–1844) luoma uskonto, jota julistava kirkko perustettiin New Yorkin osavaltioon vuonna 1830.
Sittemmin MAP-kirkon päämaja on siirtynyt Utahin Salt Lake Cityyn. Mormoneille Smith ja hänen seuraajansa kirkon johdossa ovat profeettoja, paavin kaltaisia Jumalan edustajia maan päällä.
Vuonna 2019 mormoneja on kirkon mukaan 16 miljoonaa, joista yli puolet asuu Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Keitä ovat suomalaiset mormonit ja mihin he uskovat?
Tavallista mormonia ei erota katukuvasta, Östman vastaa heti. Perusmormonit eivät pukeudu pukuun ja kierrä käännyttämässä ihmisiä.
”On silti ymmärrettävää, että uskonto henkilöityy näihin usein yhdysvaltalaisiin nuoriin miehiin, jotka puvut päällä tekevät lähetystyötä.”
Lähetystyö on nuorille miehille asevelvollisuuteen rinnastettava kunniatehtävä. Noin 60 000:n lähetyssaarnaajan maailmanlaajuista joukkoa kutsutaankin joskus ”Herran armeijaksi”. Vuosittain he saavat yli 200 000 käännynnäistä MAP-kirkon piiriin.
Lähetystyössä vietetään puolestatoista kahteen vuoteen.
”Nuoren miehen ei tarvitse lähteä lähetystyöhön, mutta kieltäytymisestä voi olla sosiaalisia seurauksia”, Östman muotoilee.
Näitä ovat esimerkiksi kumppanitta jääminen. Nuoria naisia uskon piirissä kehotetaan avioitumaan nimenomaan lähetystyöstä palanneiden nuorukaisten kanssa.
MAP-KIRKON jäsenet ovat kristittyjä, mutta keskeiset opit poikkeavat monelta osin vaikkapa luterilaisuudesta. Mormonien käsitykset esimerkiksi kolminaisuusopista ja tuonpuoleisesta ovat poikkeavia. Mormonit eivät usko varsinaiseen helvettiin, vaan kolmeen kirkkauden valtakuntaan ja pimeyteen, jonne joutuvat vain harvat ”Jumalan tahtoa vastaan taistelleet”, kuten Östman muotoilee. Mormonit eivät myöskään usko perisyntiin.
Moitteettomuus, Jumalan miellyttäminen arjen teoissa ja pyrkimys täydellisyyttä kohti ovat keskeisiä hyveitä.
Käytännössä mormoneilta vaaditaan esimerkiksi pidättäytymistä ”kuumista juomista” eli kahvista ja teestä, alkoholista ja tupakasta sekä sopimattomasta viihteestä. Seksi ennen avioliittoa on kielletty.
Perinteisiä perhearvoja ja miehen asemaa perheen päänä pidetään arvossa. Ehkäisykiellosta luovuttiin 1980-lukuun mennessä. Abortit on sallittu vain, jos äidin henki on uhattuna tai syntyvä lapsi joutuisi kärsimään vaikeasta sairaudesta.
Mormoneilla on oma kurinpitoelimensä. Esimerkiksi aviorikos voi olla syy erottaa jäsen kirkosta.
”Kirkon jäsenyys ei ole vain sunnuntaiuskovaisuutta vaan kokonaisvaltainen elämäntapa, jolla pyritään viime kädessä kohti Jumalan kaltaisuutta”, Östman sanoo.
Täydellisyyttä, kuria, siveyttä. Tutkimusten mukaan uskonnon oppien vaatimuksista ja niihin liittyvistä sosiaalisista paineista aiheutuu jäsenille joskus myös riittämättömyyden tunteita.
”Joillekuille vaatimukset aiheuttavat paineita, ja he masentuvat epäonnistumisista. Toisaalta mormoniuteen kuuluu myös armon ajatus: on hyväksyttävä, että vaikka pyritään parempaan, joskus menee päin seiniä”, Östman kertoo.
ERÄS SITKEÄ väärinkäsitys mormoneista on, että he olisivat moniavioisia. Myytti useamman vaimon liitoista varjostaa edelleen MAP-kirkkoa, vaikka pääkirkon piirissä moniavioisuutta ei ole harjoitettu enää vuosisataan.
Moniavioisuuden idea oli perustajais
Mormonien sisällä kuohuu
0
<50
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 948271
- 403962
Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle
Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘1021916- 241410
Taas ryssittiin oikein kunnolla
r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html361311Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin
Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,321132Vanha Suola janottaa Iivarilla
Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia121070Rakastuminenhan on psykoosi
Ei ihme että olen täysin vailla järkeä sen asian suhteen. Eipä olis aikoinaan arvannut, että tossa se tyyppi menee, jonk53857Olisinko mä voinut käsittää sut väärin
Nyt mä kelaan päässäni kaikkea meidän välillä tapahtunutta. Jos mä sit kuitenkin tulkitsin sut väärin? Se, miten sä käyt31832Känniläiset veneessä?
Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v29807