Lukuvinkki: Yhteishyvä & Pirkka

Anonyymi

Kuulin tällaisen vinkin, jonka haluan muillekin jakaa. Moni ulkosuomalainen ja ehkä paluumuuttoakin miettivä on ihastunut Yhteishyvä ja Pirkka -lehtiin. Niitä voi lukea Internetin kautta ilmaiseksi ja helposti. Arkistoissa on uusimpien numeroiden lisäksi vanhojakin numeroita useilta vuosilta.

Yhteishyvä on S-kauppaketjun ja Pirkka K-kquppaketjun asiakaslehti. Siksi niissä käsitellään paljon kyseisten ketjujen asioita ja mukana on tietysti myös monenlaisia mainoksia. Kummassakin lehdessä on kuitenkin mukana myös kiinnostavia juttuja, joissa käsitellään suomalaista työelämää, perhe-elämää, ihmissuhteita, vapaa-ajan viettoa yms. Lehdissä on myös paljon ruokaohjeita, jonkin verran käsityöohjeita ja mm. kodinhoitoon ja säilöntään liittyviä vinkkejä.

Ulkosuomalaiset ovat kehuneet lehtiä kiinnostaviksi. Niiden avulla voi ylläpitää suomen kielen taitoa ja saada tietoa monista suomalaisen yhteiskunnan asioista, joista ei välttämättä muuten kuulisi. Ja kun lehdet ovat internetissä, niitä on helppo lukea vaikka bussilla, junassa, lääkärin odotushuoneessa jne. Muutamat ruotsinsuomalaiset tutut ovat alkaneet lukea kyseisiä lehtiä työmatkoillaan melkein päivittäin. Lehtiarkistossa riittää lukemista pidemmäksikin ajaksi.

4

<50

Vastaukset

 • Kiitti vinkistä!

 • Oon välillä lueskellut Helsingin Uutiset -nettilehteä. Se on pääkaupunkiseudulla ilmestyvä ilmaisjakelulehti, jota ainakin ennen oli tarjolla mm. metroasemilla ja kauppojen eteisessä. Se käsittelee eniten pääkaupunkiseudun juttuja, mutta on siinä jotain juttuja muutakin Suomea koskien. Se on netissä ja ilmainen.
  Tässä: https://www.helsinginuutiset.fi/

  Toinen ihan kiinnostava ilmaisjakelulehti on Länsiväylä eli Länäri. Se keskittyy Espoon ja vähän läntisen Uudenmaankin uutisiin. On siellä juttuja muualtakin.
  Tässä: https://www.lansivayla.fi/

 • Tässä muutamia radio-ohjelmia, jotka käsittelevät Suomea. Nämä on kuunneltavissa YLE Areenasta, mutta en ole varma kuuluuko se ulkomailla. Nämä ohjelmat pitäisi olla kuitenkin myös ladattavissa omalle laitteelle tai vaikka USB-tikulle, joten ulkosuomalaisetkin voinevat ne saada joko Suomen lomillaan tai jonkun tuttavan avulla. Nämä tai jotkut muut Areenan ohjelmat voisivat olla myös lahjavinkki ulkosuomalaiselle.

  - - - - - - -

  1. "Tiedeykkönen: Itämeren kaupunkien yhteydet loivat pohjan Suomen syntymiselle

  Ruotsalainen valtiokeskeisyys, naisten rooli, luonnon hyväksikäyttö, Itämeren kaupunkien tiiviit yhteydet — mitkä tekijät suomalaisen yhteiskunnan historiassa antoivat edellytykset hyvinvointivaltion synnylle? Entä mikä Suomi on, jos sitä katsoo kahden monivuosisataisen naapurin, Ruotsin ja Venäjän, kehityskertomusten kautta?

  Suomen historian professori Pertti Haapala on tuoreen Suomen rakennehistoriaa erittelevän kirjan toimittaja. Rakennehistoria kuvaa isoja rakenteita ja niiden muutoksia.

  Samoin kuin modernin yhteiskunnan omakuva, rakennehistoria koostuu eriaikaisista ja osin päällekkäisistä ilmiöistä, viipaleista tai tapahtuman tasoista, jotka vaikuttavat toinen toisiinsa. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila."

  - - - - - - -

  2. Mikä maksaa? -sarjassa on tällainen kiinnostava jakso Suomesta. Kesto on 53 minuuttia.

  "Suomen talouden tarina nälkämaasta hyvinvointivaltioksi

  Sata vuotta sitten Suomi oli osa Euroopan köyhää periferiaa, ja vielä 1970-luvun taitteessa yli satatuhatta suomalaista muutti paremman toimeentulon perässä Ruotsiin. Miten Suomi kuroi kiinni Euroopan rikkaimmat valtiot? MM-ohjelman vieraina ”Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi” –kirjan toimittajat kehitysmaatutkimuksen emeritusprofessori Juhani Koponen ja sosiaalihistorian apulaisprofessori Sakari Saaritsa."

  - - - - - - -

  3. "Suomen kieli ja kulttuuri houkuttelevat ulkomaalaisia intensiivikurssille

  Suomen kieli ja kulttuuri kiinnostavat monia niin paljon, että he tulevat opiskelemaan niitä kesälomallaan Suomeen. Jyväskylän kesäyliopiston intensiivikurssilla on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen paljon opiskelijoita, peräti 60 eri puolilta maailmaa. Titta Puurunen tapasi kurssilaista kolme: saksalaisen Maikan, englantilaisen Miken ja venäläisen Timon." Ohjelman kesto noin 15min.

  - - - - - - - -

  4. "Suomalaisten keksintöjen vaikutus arkeen ja yhteiskuntaan

  Monet kotimaiset keksinnöt ovat muuttaneet merkittävästi suomalaisten arkipäivää. Suomalaisia keksintöjä on leimannut käytännönläheisyys. Kuivauskaapit säästivät perheenäitien työaikaa ja AIV-rehu vähensi raskasta heinätyötä.

  Uudet innovaatiot ovat olleet keskeinen tekijä Suomen modernisaatiossa. Itsenäisyyden ajan alussa Suomi oli vielä köyhä kehitysmaa, jossa elintaso, koulutustaso ja jopa hygienia olivat alhaisella tasolla. Uudet keksinnöt helpottivat monin tavoin työtä ja lisäsivät vapaa-aikaa. Nyttemmin suomalainen innovointi on menestynyt paremmin teollisuuden laitteiden kehittelyssä kuin kuluttajatuotteissa.

  Tietokirjailija Mari Heikkilä on tutkinut innovaatioiden vaikutusta suomalaisten arkeen." Ohjelman kesto on 50min.

 • YLE Areena-palvelusta löytyy Egenland-ohjelma, joka näkyy ainakin täällä Ruotsin Uumajassa netin kautta. Olen vasta pari jaksoa katsonut, mutta oikein hyvältä vaikuttaa. Kyseessä on televisiosarja, jossa vieraillaan eri puolilla Suomea matkailun merkeissä. Osa paikoista on sellaisia, joista olen kuullut ja muutamissa käynytkin. Useimmat ovat minulle ennestään tuntemattomia. Nuorekkaalla otteella tehty ohjelma, mutta tällainen mummukin tykkää kovasti.

SEISKA.FI

 • Salainen kohde! Maisa Torppa viettää villit polttarit tyttöporukalla!
 • Postimies piinasi! Budapestistä paennut aikuisviihdetähti Amanda Ahola avautuu järkyttävästä kokemuksestaan: ”Muistan sen lopun ikääni!”
 • Syöpää sairastava Janita Lukkarinen sai pitkästä aikaa hyviä uutisia: Syöpä ei ole levinnyt!

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  231
  3485