Lukuvinkki: Yhteishyvä & Pirkka

Anonyymi

Kuulin tällaisen vinkin, jonka haluan muillekin jakaa. Moni ulkosuomalainen ja ehkä paluumuuttoakin miettivä on ihastunut Yhteishyvä ja Pirkka -lehtiin. Niitä voi lukea Internetin kautta ilmaiseksi ja helposti. Arkistoissa on uusimpien numeroiden lisäksi vanhojakin numeroita useilta vuosilta.

Yhteishyvä on S-kauppaketjun ja Pirkka K-kquppaketjun asiakaslehti. Siksi niissä käsitellään paljon kyseisten ketjujen asioita ja mukana on tietysti myös monenlaisia mainoksia. Kummassakin lehdessä on kuitenkin mukana myös kiinnostavia juttuja, joissa käsitellään suomalaista työelämää, perhe-elämää, ihmissuhteita, vapaa-ajan viettoa yms. Lehdissä on myös paljon ruokaohjeita, jonkin verran käsityöohjeita ja mm. kodinhoitoon ja säilöntään liittyviä vinkkejä.

Ulkosuomalaiset ovat kehuneet lehtiä kiinnostaviksi. Niiden avulla voi ylläpitää suomen kielen taitoa ja saada tietoa monista suomalaisen yhteiskunnan asioista, joista ei välttämättä muuten kuulisi. Ja kun lehdet ovat internetissä, niitä on helppo lukea vaikka bussilla, junassa, lääkärin odotushuoneessa jne. Muutamat ruotsinsuomalaiset tutut ovat alkaneet lukea kyseisiä lehtiä työmatkoillaan melkein päivittäin. Lehtiarkistossa riittää lukemista pidemmäksikin ajaksi.

4

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitti vinkistä!

    • Anonyymi

      Oon välillä lueskellut Helsingin Uutiset -nettilehteä. Se on pääkaupunkiseudulla ilmestyvä ilmaisjakelulehti, jota ainakin ennen oli tarjolla mm. metroasemilla ja kauppojen eteisessä. Se käsittelee eniten pääkaupunkiseudun juttuja, mutta on siinä jotain juttuja muutakin Suomea koskien. Se on netissä ja ilmainen.
      Tässä: https://www.helsinginuutiset.fi/

      Toinen ihan kiinnostava ilmaisjakelulehti on Länsiväylä eli Länäri. Se keskittyy Espoon ja vähän läntisen Uudenmaankin uutisiin. On siellä juttuja muualtakin.
      Tässä: https://www.lansivayla.fi/

    • Anonyymi

      Tässä muutamia radio-ohjelmia, jotka käsittelevät Suomea. Nämä on kuunneltavissa YLE Areenasta, mutta en ole varma kuuluuko se ulkomailla. Nämä ohjelmat pitäisi olla kuitenkin myös ladattavissa omalle laitteelle tai vaikka USB-tikulle, joten ulkosuomalaisetkin voinevat ne saada joko Suomen lomillaan tai jonkun tuttavan avulla. Nämä tai jotkut muut Areenan ohjelmat voisivat olla myös lahjavinkki ulkosuomalaiselle.

      - - - - - - -

      1. "Tiedeykkönen: Itämeren kaupunkien yhteydet loivat pohjan Suomen syntymiselle

      Ruotsalainen valtiokeskeisyys, naisten rooli, luonnon hyväksikäyttö, Itämeren kaupunkien tiiviit yhteydet — mitkä tekijät suomalaisen yhteiskunnan historiassa antoivat edellytykset hyvinvointivaltion synnylle? Entä mikä Suomi on, jos sitä katsoo kahden monivuosisataisen naapurin, Ruotsin ja Venäjän, kehityskertomusten kautta?

      Suomen historian professori Pertti Haapala on tuoreen Suomen rakennehistoriaa erittelevän kirjan toimittaja. Rakennehistoria kuvaa isoja rakenteita ja niiden muutoksia.

      Samoin kuin modernin yhteiskunnan omakuva, rakennehistoria koostuu eriaikaisista ja osin päällekkäisistä ilmiöistä, viipaleista tai tapahtuman tasoista, jotka vaikuttavat toinen toisiinsa. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila."

      - - - - - - -

      2. Mikä maksaa? -sarjassa on tällainen kiinnostava jakso Suomesta. Kesto on 53 minuuttia.

      "Suomen talouden tarina nälkämaasta hyvinvointivaltioksi

      Sata vuotta sitten Suomi oli osa Euroopan köyhää periferiaa, ja vielä 1970-luvun taitteessa yli satatuhatta suomalaista muutti paremman toimeentulon perässä Ruotsiin. Miten Suomi kuroi kiinni Euroopan rikkaimmat valtiot? MM-ohjelman vieraina ”Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi” –kirjan toimittajat kehitysmaatutkimuksen emeritusprofessori Juhani Koponen ja sosiaalihistorian apulaisprofessori Sakari Saaritsa."

      - - - - - - -

      3. "Suomen kieli ja kulttuuri houkuttelevat ulkomaalaisia intensiivikurssille

      Suomen kieli ja kulttuuri kiinnostavat monia niin paljon, että he tulevat opiskelemaan niitä kesälomallaan Suomeen. Jyväskylän kesäyliopiston intensiivikurssilla on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen paljon opiskelijoita, peräti 60 eri puolilta maailmaa. Titta Puurunen tapasi kurssilaista kolme: saksalaisen Maikan, englantilaisen Miken ja venäläisen Timon." Ohjelman kesto noin 15min.

      - - - - - - - -

      4. "Suomalaisten keksintöjen vaikutus arkeen ja yhteiskuntaan

      Monet kotimaiset keksinnöt ovat muuttaneet merkittävästi suomalaisten arkipäivää. Suomalaisia keksintöjä on leimannut käytännönläheisyys. Kuivauskaapit säästivät perheenäitien työaikaa ja AIV-rehu vähensi raskasta heinätyötä.

      Uudet innovaatiot ovat olleet keskeinen tekijä Suomen modernisaatiossa. Itsenäisyyden ajan alussa Suomi oli vielä köyhä kehitysmaa, jossa elintaso, koulutustaso ja jopa hygienia olivat alhaisella tasolla. Uudet keksinnöt helpottivat monin tavoin työtä ja lisäsivät vapaa-aikaa. Nyttemmin suomalainen innovointi on menestynyt paremmin teollisuuden laitteiden kehittelyssä kuin kuluttajatuotteissa.

      Tietokirjailija Mari Heikkilä on tutkinut innovaatioiden vaikutusta suomalaisten arkeen." Ohjelman kesto on 50min.

    • Anonyymi

      YLE Areena-palvelusta löytyy Egenland-ohjelma, joka näkyy ainakin täällä Ruotsin Uumajassa netin kautta. Olen vasta pari jaksoa katsonut, mutta oikein hyvältä vaikuttaa. Kyseessä on televisiosarja, jossa vieraillaan eri puolilla Suomea matkailun merkeissä. Osa paikoista on sellaisia, joista olen kuullut ja muutamissa käynytkin. Useimmat ovat minulle ennestään tuntemattomia. Nuorekkaalla otteella tehty ohjelma, mutta tällainen mummukin tykkää kovasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe