Sopimus painostuksen alaisena

Anonyymi

Tuttavani yritys on vetämässä hanketta, jossa on tarkoitus rakentaa mökkikylä keskisuomalaisen järven rannalle. Asiaan liittyen on laadittu asemakaava, joka on hyväksytty kunnanvaltuustossa. Nyt paikallinen kyläyhdistys on valittanut kaavasta hallinto-oikeuteen, ja on edellyttänyt että jos vetävät valituksensa pois, niin tuttavani yrityksen on pitänyt allekirjoittaa sopimus, että mökkejä ei rakenneta hyväksytyn kaavan mukaisesti järven rannan läheisyyteen.

Voiko tuollainen painostuksen alaisena allekirjoitettu sopimus olla pätevä?

3

120

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tarinassa ei ole järkeä.

   Jos tämä sopimuksen allekirjoittava taho ei rakenna järven rantaan, voi joku muu rakentaa hyväksytyn kaavan mukaisesti esimerkiksi ostettuaan maat tältä hankeporukalta. Miksi siis vetää valitus pois, jos ei tahdo järven rantaan rakennettavan?

   Toisekseen mikä oli mahdollinen seuraus sopimuksen rikkomisesta? Kuinka suuri sopimussakko? Vahingonkorvaus minkä mitattavan vahingon mukaan?

   Taas on puuhastelemassa lauma ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä juridisista instrumenteista, joista asiassa on kyse.

   • Anonyymi

    Mutta onko painostuksen alla tehty sopimus pätevä? Olet kyllä oikeassa siinä että jos sopimussakkoa ei ole asetettu, ei rikkomisesta seuraa kummempaa. Mutta itse kysymyshän koski enemmänkin eitä, että onko tuollainen painostuksen alla allekirjoitettu sopimus ylipäätään pätevä?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mutta onko painostuksen alla tehty sopimus pätevä? Olet kyllä oikeassa siinä että jos sopimussakkoa ei ole asetettu, ei rikkomisesta seuraa kummempaa. Mutta itse kysymyshän koski enemmänkin eitä, että onko tuollainen painostuksen alla allekirjoitettu sopimus ylipäätään pätevä?

    Tuolla tavalla "painostettuna" kyllä.

    Laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista (228/1929) 3 luku sääntelee milloin oikeustoimi on pätemätön. Sopimukseen "painostaminen" sillä ehdolla, että muuten viranomaiselle tai tuomioistuimeen jo tehty valitus jätetään käsiteltäväksi ei kvalifioi niistä mitään. Eri asia on sitten miten ihmeessä tuollaista sopimusta voisi tosiasiallisesti pakottaa tai mitkä sen seuraukset kellekin osapuolelle olisivat missäkin tilanteessa. Ei kuulosta kovin hyvin laaditulta sopimukselta.

    Mutta en kylläkään käsitä miksi ihmeessä yritys tuollaiseen sopimukseen lähtisi. Valittaja maksaa hallinto-oikeusmaksun. Jos sen seurauksena kaava palautetaan käsittelyyn, ei järvelle päästä kuitenkaan (ainakaan vielä) rakentamaan. Jos se saa lainvoiman tuomioistuimen kautta, niin päästään. Jos siis yritys ei lähde sopimukseen, sillä on mahdollisuus päästä rakentamaan.

    Jos se lähtee sopimukseen se ei pääse rakentamaan, vaikka rakentamisen mahdollistava kaava saisikin lainvoiman. Ainakaan siis jos se noudattaa sopimusta.

    Älytön tarina.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   608
   5823
  2. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   68
   2920
  3. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   123
   2427
  4. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   62
   1982
  5. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   84
   1699
  6. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   1306
  7. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1292
  8. Pelkään, etten unohda sinua koskaan

   Ja olo jää tällaiseksi. Kuin jotain puuttuisi koko ajan. 💔
   Ikävä
   43
   1121
  9. 100
   1075
  10. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   1022
  Aihe